Nieuws

vrijdag 27 januari 2023


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 27 januari 2023 | week 4

Voorwoord

Communicatie
Mijn vorige voorwoord heb ik afgesloten met een stukje over communicatie. Het ging over het overzicht van de NPO Bestuur agenda van het 1e kwartaal 2023. De bedoeling was om aan te geven welke bijeenkomsten er voor het bestuur in de agenda staan. Niet meer en niet minder. Bij het publiceren bedenk je als ‘zender’ niet direct wat de ‘ontvanger’ er zich allemaal bij voorstelt. Het zijn immers afspraken die duidelijk aangeven waar het over gaat, volgens de ‘zender’, en dat ben ik in dat geval. Over communicatie zijn inmiddels vele boeken vol geschreven. Communicatie is één van de belangrijkste punten die wij als bestuur het komende jaar op onze agenda hebben staan.

Bijna alles over communicatie start met de begrippen zender en ontvanger. Klinkt simpel en u zult denken niets nieuws onder de zon. Maar dan komt de vraag wat wil de zender overbrengen, en van welke kanalen, email, social media, brief etc, wil hij gebruik maken? En welke doelgroep(en) wil hij bereiken? Jong, oud, snelheidsspelers, marathon liefhebbers?

Door alleen wekelijks onze nieuwsbrief Op (de) Hoogte uit te brengen ben je er niet. Wij versturen wekelijks ongeveer 12.000 nieuwsbrieven. Iedere vrijdag in de namiddag. Deze 12.000 worden natuurlijk niet allemaal geopend en gelezen. Afhankelijk van de tijd in het jaar zullen dat soms veel lezers en soms wat minder lezers zijn. Het openen van de nieuwsbrief wil nog niets zeggen over het daadwerkelijk lezen van de artikelen die in de nieuwsbrief staan.

Waarom zou je elke vrijdag uitzien naar Op (de) Hoogte? Waar zit je als liefhebber wel of niet op te wachten? En is dat via een nieuwsbrief, of moet het op een andere manier? Het zijn allemaal vragen die wij ons bij het onderwerp communicatie gaan stellen.

Voor mijzelf heb ik wat zitten te brainstormen: wij hebben op dit moment 11 afdelingen en 487 verenigingen. Door de contacten die er de laatste jaren zijn ontstaan merk je dat er overal toch net even op een wat andere invulling wordt gegeven aan alles wat met de duivensport te maken heeft. Waarom zouden wij dat niet wat meer met elkaar delen? Wij hebben elkaar veel te bieden. Maar waar ligt de behoefte? Dat moet onderzocht worden, pas dan kun je daar een antwoord op geven.

Grootmeester
Soms moet je het iets vaker benoemen voordat er reactie komt en er wordt meegedacht. Op een zeker moment vallen een aantal reacties samen. Dat laatste is aan de orde nadat ik twee weken geleden in dit voorwoord aandacht heb geschonken aan het kampioenschap Grootmeester. Met name om tot één uniforme benaming te komen voor dit kampioenschap. Fijn dat er wordt meegedacht en dat er direct al verfijningen worden voorgesteld. Top, want mijn overtuiging is dat je altijd moet kijken naar wat er beter kan. Dat wil niet zeggen dat je van de hak op de tak telkens dingen moet veranderen. Maar er open voor staan, ze samen doordenken en uiteindelijk de verbetering/verfijning voorstellen aan onze Ledenraad, het hoogste besluitvormende orgaan in onze Duivensportbond. Als het over het kampioenschap Grootmeester gaat is de eerste vraag Grootmeester van wat? Over welk vlieggebied gaat het? Is het ene vlieggebied wel met het andere vlieggebied te vergelijken? Als uitgangspunt hebben de vlieggebieden wel 150 leden, maar wat blijft daar van over?

Voordat het aantal van 150 leden is voorgesteld, is er zorgvuldig onderzoek verricht naar wat er effectief qua aantal “echte” deelnemers van de 150 overblijft. Er is wat de 150 betreft berekend wat er bij grote verenigingen werkelijk deelneemt, bij middelgrote clubs maar ook bij kleine verenigingen en dat dan weer op verschillende gebieden in Nederland. Wij kwamen daarbij telkens uit op ongeveer 2/3 deel, dus er blijven er effectief 100 van de 150 over. Als in werkelijkheid blijkt dat er door bijzondere omstandigheden gebieden zijn waar het ver onder de 100 uit komt moet er naar oplossingen worden gezocht. Dat ligt nu in de handen van de afdelingen. Zij kennen hun eigen gebied en de mogelijkheden het beste. Mocht dat niet direct lukken dan kan er uiteraard altijd een beroep worden gedaan op de NPO. Onafhankelijk en zonder vooroordelen.

Nu heb ik het alleen nog maar gehad over de aantallen deelnemers. Wat te zeggen over de systematiek? Daar kun je ook wel andere opvattingen over nahouden dan hoe het nu is vastgesteld. Daarover een volgende keer meer.

Nog een paar dagen te gaan….
Het is inmiddels bijna 1 februari, de uiterste datum waarop de Ledenmutaties verwerkt moeten zijn. Als het u ontgaan is, log in en werk de mutaties bij, Succes!

Vogelgriep en vervoer certificering
In deze Op (de) Hoogte een uitgebreid verslag van de bijeenkomst met de afdelingen en WOWD over de certificering van het vervoer. Informatief en leerzaam dus doe er uw voordeel mee. Ook in deze Op (de) Hoogte de laatste stand van zaken rondom vogelgriep in een 'Van de NPO Bestuurstafel'.

Fijn weekend!


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


NPO BESTUUR

Van de bestuurstafel: update vogelgriep


Op 17 januari 2023 is een schrijven van de EU ontvangen naar aanleiding van de aan de EU Commissie gestelde vragen omtrent een mogelijke uitzonderingspositie voor postduiven bij een vogelgriep uitbraak. In haar schrijven geeft de EU Commissie een mogelijke oplossingsrichting aan met de daarbij horende randvoorwaarden. Het is om te beginnen bemoedigend dat de EU meedenkt over een oplossing van dit voor de duivensport grote probleem. We gaan nu deze oplossingsrichting verder onderzoeken of het daadwerkelijk kan helpen ons probleem op te lossen. Mocht dat zo zijn en ook LNV is bereid met de genoemde oplossingsrichting mee te gaan, dan kunnen we deze oplossing gaan uitwerken. Het is belangrijk op te merken dat we aan het begin staan van dit proces en dat er op dit moment geen garantie is dat het gaat slagen. Het vinden van een oplossing voor het vogelgriep probleem blijft onze volle aandacht houden en we houden u op de hoogte als er wat te melden is.
 


NPO BESTUUR

Verslag bijeenkomst Vervoer en Vervoermiddelen


Zaterdag 21 januari heeft er een bijeenkomst over het vervoer en vervoermiddelen plaatsgevonden. Via onderstaande buttons kunt u het verslag en de presentatie van deze bijeenkomst raadplegen. 
Verslag bijeenkomst 21 januari
Presentatie bijeenkomst 21 januari
 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad zaterdag 11 maart 2023
 

Concept agenda 11 maart 2023
Bijlage 3a - Concept notulen Ledenraad 26 november 2022
Bijlage 3b - Actielijsten Ledenraden NPO maart 2023
Bijlage 5a - Jaarverslag 2022
Bijlage 6a - CV Hans van Dijk
Bijlage 6b - CV Leen de Rijke
Bijlage 6c - CV Huib Bransen
Bijlage 6d - Rooster van aftreden NPO Bestuur 2023
Bijlage 7 - Toelichting bij agendapunt 7 - WBTR
Bijlage 8 - Eerlijk spel en NPO Kampioenschappen 2023
Bijlage 9a - Voorstellen Afdeling Zeeland'96
Bijlage 11a - Bijeenkomst vervoer en vervoermiddelen
Bijlage 11b - Actualisatie Reglement Vervoer en Lossingen
 


OLYMPIADE
Olympiade nieuws #5


Er is een nieuwe editie van het Olympiade nieuws verschenen. In de nieuwe editie is er aandacht voor de spelregels. Klik hier om de webversie te openen. 
Olympiade nieuws #5
 
 

Het laatste Olympiade nieuws ook op social media


Vanaf nu is het laatste Olympiade nieuws ook te vinden op Facebook en Instagram.

Wilt u graag op de hoogte blijven via social media? Volg dan de kanalen: 
Instagram: Olympiad2024 en klik op 'volgen'*
Facebook: Olympiad2024 en klik op 'vind ik leuk'*

*Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
 
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
 


NPO BESTUUR

Nieuwe website binnenkort in de lucht


Achter de schermen wordt gewerkt aan de nieuwe website. Het doornemen van alle teksten, koppelingen en testen neemt iets meer tijd in beslag dan gehoopt. Komende week wordt het eerste deel van de nieuwe website geïntroduceerd. 

 

 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor Mierèl Schilderwerken B.V. 

Nogmaals hartelijk dank! 

 

WEDSTRIJDEN

Winnaars Grand Prix's 2022 in beeld


De komende weken delen we foto´s van de Grand Prix winnaars. Deze week zetten we winnaars van de Grand Prix Issoudun in het zonnetje.

Nogmaals van harte gefeliciteerd!

Overzicht winnaars Grand Prix's 2022
Kampioenen in beeld: animatie van de groepsfoto's
 

NPO BUREAU

Veelgestelde vragen 


Deze week een antwoord op een veelgestelde vraag over duplicaten. 
 

Geldt de wachttijd van 30 dagen voor een duplicaat ook voor mijn eigen duif? Kan dit niet sneller?
Er wordt in ons programma geen onderscheid gemaakt tussen eigen duiven en duiven die u van een ander heeft gekocht/gekregen. Ook voor uw eigen duif geldt dus een wachttijd van 30 dagen.                                                                                                                                                                                             Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Eigenaar gezocht van duif 2020 – 1778892

Het ringnummer van duif 2020-1778892 staat op naam van een lid die helaas is overleden. Het is niet te achterhalen wie de nieuwe eigenaar is.

Bent u wellicht de eigenaar van de duif met dit ringnummer? Meld u zich dan bij de NPO. Dit kan per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch tussen 09.00 en 12.00 uur op nummer 085-2738210.

 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen  


Wekelijks tonen we in Op de Hoogte een overzicht van actuele bonnenverkopen en verkopen die binnenkort van start gaan. Op de website vindt u een overzicht waarin verder vooruit gekeken wordt. In het overzicht tonen we verkopen van verenigingen/afdelingen en NIC's. 
 

Duivennet

Verkoper Start datum Eind datum Bon/Duiven
P.V. Den Helder, Den Helder 13-01-2023 / 20:00     27-01-2023 / 22:30     16
P.V. t Harde 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 21:30 48
P.V. de Luchtpost, Wijchen 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 21:00 50
P.V. de Vredesduif Noordwolde (Fr.) 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 22:00 43
P.V. Franeker 96, Franeker 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 23:00 24
P.V. de Luchtreizigers, Hengelo 14-01-2023 / 20:00 28-01-2023 / 22:00 36
P.H.V. De Orion, Leeuwarden 14-01-2023 / 20:00 28-01-2023 / 21:30 26
P.V. Gevleugelde Vrienden, Poeldijk 16-01-2023 / 20:00 30-01-2023 / 22:00 27
SFG (SUPER FONDCLUB GOU) 19-01-2023 / 20:00 02-02-2023 / 22:00 40
RCC West (Roosendaal) 20-01-2023 / 20:00 03-02-2023 / 22:00  
Samenspel Midden Holland West Afd. 5 21-01-2023 / 20:00 04-02-2023 / 22:00  
Midfondclub Ons Samenspel Afdeling 9 (Noord)     22-01-2023 / 20:00 05-02-2023 / 22:00  
P.V. de Zwaluw, Elspeet 25-01-2023 / 20:00 08-02-2023 / 22:00  
Dagfondclub Achterhoek Twente (afd.9) 27-01-2023 / 20:00 10-02-2023 / 22:00  
N.I.C. Fondvrienden Parkstad, Heerlen 28-01-2023 / 22:00 11-02-2023 / 21:00  
Union Postjager, Zeist 01-02-2023 / 20:00 15-02-2023 / 22:00  
HPC Den Haag 01-02-2023 / 20:00 15-02-2023 / 21:30  
P.V. IJsselmeervliegers te Urk 02-02-2023 / 20:00 16-02-2023 / 22:00  
Regio B1 (rondje om de Dom) Utrecht 04-02-2023 / 20:00 18-02-2023 / 21:30  
P.V. de Toekomst, Harderwijk 08-02-2023 / 20:00 22-02-2023 / 21:30  
P.V. De Bilt 08-02-2023 / 20:10 22-02-2023 / 22:00  
Fondclub Noord Nederland 12-02-2023 / 20:00 26-02-2023 / 22:00  
P.V. de Lingebode, Zetten 15-02-2023 / 20:00 01-03-2023 / 22:00  

P.V. de Witpen, Hengevelde

13-03-2023 / 20:00

24-03-2023 / 22:00


Toppigeons


Duivenveilingen


GPS Auctions


Doevepeet

Terug naar inhoudsopgave

Overzicht bonnenverkopen
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • 28 januari 2023 - Jaarlijkse keuring door Danny de Hoogh (16.00 uur) en zaalverkoop van bonnen (19.30 uur) bij PV de Luchtpost Wijchen
 • 28 januari 2023 - Voorlichtingsmiddag over PAS bij Café Buitenlust, Huisakkerstraat 2 te Rijsbergen Noord Brabant. Aanvang: 14.00 uur.
 • 28 januari 2023 - Gezamenlijke hokkententoonstelling van PV De Reisduif en PV De Postduif in lokaal van PV De Reisduif, Koningin Julianastraat 2 A, Krimpen a/d Lek. Aanvang vanaf 15.30 uur.
 • 11 februari 2023 - Huldiging/uitreiking seizoen 2022 Fondclub Marathonvliegers bij PV De Luchtbode H.I. Ambacht.
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 26 januari 2023


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

 • 11 maart 2023 - NPO Ledenraad
 • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
   
donderdag 26 januari 2023

Olympiade 2024 | Nieuws

uitgave januari 2023 | nieuwsbrief #5
 
38e Olympiade in voorbereiding

De NPO organiseert van 26 tot en met 28 januari 2024 de 38e editie van de Olympiade. Regelmatig verschijnt Olympiade Nieuws, de speciale nieuwsbrief met alle nieuws, wetenswaardigheden, achtergrondinformatie én alles wat komt kijken bij de organisatie van de Olympiade.  
 
Inleiding

Nu de Olympiade in januari 2024 in Maastricht dichterbij komt is het ook tijd om te kijken naar de spelregels voor deelname aan de Olympiade. Ieder bij de FCI aangesloten land stuurt zijn beste en mooiste duiven naar de Olympiade. Voor deelname aan de Olympiade gelden spelregels die in deze nieuwsbrief worden toegelicht.


Wat zijn de spelregels voor deelname aan een Olympiade?

De FCI heeft voorwaarden en spelregels vastgesteld voor deelname aan een Olympiade voor zowel de sportklasse als de standaardklasse. Daarbij moet u denken aan voorwaarden zoals:

 • vereist aantal prijzen;
 • vereist aantal prijskilometers;
 • minimaal aantal deelnemers aan een vlucht etc.
Voor de sportklasse heeft de FCI ook een puntentelling vastgesteld, waarbij een coëfficiënt wordt uitgerekend. Omdat de FCI spelregels op onderdelen afwijken van wat gangbaar is in de Nederlandse duivensport is het dus even opletten geblazen.
Spelregels Olympiade 2024
 
Wie bepaalt welke duiven een land afvaardigt?


Kort en bondig, het land zelf bepaalt welke duiven afgevaardigd worden. Dus in ons geval ligt de beslissing bij het NPO bestuur en de NPO Ledenraad.
 
De NPO Ledenraad heeft in 2020 voor de Sportklasse de regels als volgt vastgesteld:

 • de kwalificatie regels van de FCI gelden voor de Nederlandse duiven
 • alleen de vluchten van het Nationaal vliegprogramma tellen voor kwalificatie.

Op deze manier heeft iedere Nederlandse liefhebber evenveel kans zich te kwalificeren voor de Olympiade en doen de Nederlandse duiven volop mee in de internationale competitie.Wat betreft  voorwaarden en puntentelling volgen we de FCI.
 
Op de komende NPO Ledenraad wordt een voorstel in stemming gebracht om eenmalig in 2023 speciale Olympiade vluchten ook mee te tellen voor de Olympiade. Dat moeten dan wel vluchten zijn op minimaal afdelingsniveau.
 
De Nederlandse Groep van Keurmeesters verricht de voorselectie voor de Standaard klasse. Wat betreft  voorwaarden volgen we wederom de FCI.

 
Olympiade puntentelling Sportklasse


Voor alle categorieën, behalve de Marathon, wordt de coëfficiënt als volgt berekend:
Coëfficiënt = (behaalde prijs * 1.000) / (aantal duiven in concours met een maximum van 5.000)
 
Voor de Marathon  wordt de coëfficiënt als volgt berekend:
Coëfficiënt = (behaalde prijs * 1.000) / (aantal duiven in concours zonder maximum)
De coëfficiënten worden berekend tot 3 decimalen achter de komma. De winnende duiven hebben een zo laag mogelijke coëfficiënt.
 
Olympiade voorwaarden sportklasse
De volgende voorwaarden gelden voor deelname aan de Olympiade:

 • de “beste” officiële uitslag telt voor de puntentelling. Dit kan de vereniging-, CC-, Kring-, Afdeling- of Nationale uitslag zijn. De rekenaar kiest automatisch de beste officiële uitslag;
 • alle prijzen dienen 1:5 behaald te zijn. Let op: normaal spelen we 1:3;
 • het minimum aantal vereiste deelnemers aan een vlucht is 20;
 • het minimum aantal vereiste duiven op een vlucht is 150;
 • voor alle categorieën geldt er een tolerantie van 5% op de minimum of “vanaf” afstand per vlucht met uitzondering van de Marathon. De 5% tolerantie geldt niet voor het totaal vereiste kilometers;
 • de eerste 3 duiven per categorie gaan naar de Olympiade en enkel die duiven verdienen de titel “Olympic”.

 
De overige eisen zijn samengevat in onderstaande tabel:

Olympiade 2024_Sport categories
Puntentelling_Sportklasse Olympiade 2024
 
Olympiade voorwaarden Standaardklasse

De duiven van de standaardklasse worden op de Olympiade gekeurd door internationale keurmeesters.
 
Daarnaast moeten ze voldoen aan prestatie criteria als volgt;

 • de “beste” officiële uitslag telt. Dit kan de vereniging-, CC-, Kring-, Afdeling- of Nationale uitslag zijn;
 • alle prijzen dienen 1:5 behaald te zijn. Let op: normaal spelen we 1:3;
 • het minimum aantal vereiste deelnemers aan een vlucht is 20;
 • het minimum aantal vereiste duiven op een vlucht is 150;
 • voor alle categorieën geldt er een tolerantie van 5% op de minimum of “vanaf” afstand per vlucht. De 5% tolerantie geldt niet voor het totaal vereiste prijskilometers;
 • de eerste vijf duiven per categorie Oud en de eerste drie duiven per categorie Jong gaan naar de Olympiade en enkel die duiven verdienen de titel “Olympic”.

 De overige eisen zijn samengevat in onderstaande tabel:

Olympiade 2024_Standaard categories
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Tot slot

De standaardklasse is wat ondergewaardeerd in Nederland. Het is dus een kans om je te onderscheiden in deze klasse. Want wat is er nou mooier dan je land te vertegenwoordigen als de Olympiade in eigen land wordt gehouden.
 
Na afloop van het seizoen 2023 kunt u zich aanmelden voor de keuring van de Olympiade. De oproep zal tijdig worden geplaats op de NPO website en in Op de Hoogte. Duiven welke voldoen aan de prestatie criteria worden gekeurd in een voorselectie door de Nederlandse Groep van Keurmeesters. De uitslag van de voorselectie bepaald welke duiven Nederland vertegenwoordigen in de standaard klasse op de Olympiade in Maastricht.

 

Activiteiten in aanloop van 38e Olympiade

 
 • eerste kwartaal 2023: start aanmelden standhouders/exposanten
 • tweede kwartaal 2023: start kaartverkoop en hotelaccommodatie voor liefhebbers
 • najaar 2023: Olympiade (bonnen)veiling - georganiseerd door NPO

Organiseert uw vereniging/afdeling een activiteit rondom de Olympiade? Stuur informatie over de activiteit door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. We nemen de activiteit dan op in de Olympiade Nieuwsbrief. 
dinsdag 24 januari 2023

We zijn weer een weekje verder en vandaag had ik weer eens een fijne dag, in mijn nieuwe vereniging was de kampioenenhuldiging met een hapje en een drankje en een heerlijke chinees als afsluiting. Uiteraard geen Chinees maar een Chinees maaltijden buffet, heerlijk en uitgebreid. Ook de huldiging verliep in goede sfeer , het was gezellig. Zat er aan een tafeltje van te genieten en sommige vroegen waarom ik daar alleen zat, ze kennen me nog niet , maar ik doe dit meestal om juist van alles te kunnen genieten ,reacties van mensen enz. Met sommige liefhebbers een praatje gemaakt en dan heb ik het al snel naar mijn zin.

Ook deze week weer eens met Philip op pad geweest naar Tiel en daar wat kleine voerbakken gekocht en op de terugweg langs de Patagoon in Herwijnen, het voeraanbod daar eens bekeken en een emmertje multimix meegenomen . Waarom ? Omdat ik er toch was en op aanraden van mijn mattie om dit eens bij de kwekers te proberen. Zelf ben ( en blijf ik)  ik altijd weg van ,,allerlei,, van Ronny van Tilburg.

Voer is bijna overal hetzelfde en ik ga er altijd vanuit dat het mais en erwten enz uit de grote vrachtschepen die hier de haven in komen varen komt en dan door de elevators worden leeggezogen en verdeeld in vrachtwagens naar de grote voerleveranciers gaan om daar gemengd en verwerkt te worden. Tenminste zo beeld heb ik voor ogen. Prachtvoer heb ik ooit gezien in de voerbakken die bij de Natural die aan de kweekhokken hingen, mais ,bonen en erwten. De duiven zagen er geweldig uit en de jongen in de schotels oogde er geweldig. Ik was onder de indruk maar weet ook dat de liefhebbers liever 21 soorten graan in een baal zien dan drie. En mijn vraag is dan waarom en zeker nu ik met het systeem van Willem werk in het duivenhok dus met de zgn. zelfvullers. De duiven graven als het waren naar de grote granen en laten het fijne voor wat het is. Eten het uiteraard wel op want hebben geen keuze maar toch pakken ze liever de mais bonen en erwten , hoewel bonen zitten er ook niet echt veel meer in het voer. Dus op zoek, tot ik slaag om een echt grof voertje te krijgen zonder al die fijne granen erin,  een handje snoep  met wat extra hennep, een kunstkorreltje, pindaatje en een kattenbrokje krijgen ze toch wel extra. Onze hobby is al duur genoeg dus moet het toch mogelijk zijn om een goedkope mengeling van grote granen op de markt te krijgen.  Katjoe idoe enz enz enz geen duif die er ooit van gehoord had , wie heeft het in godsnaam verzonnen ? Ik niet.

De negen weduwnaars in de blokhut zitten nu allemaal te broeden , in het vlieghok zitten nu op de negende dag acht van de achttien koppels op eieren, De Hurricane 747 in het kweekhok heeft vanavond zijn eerste ei van haar tweede legsel gelegd en deze kunnen dus na het tweede ei overgelegd worden onder een koppel vliegduiven, haar derde ronde mag ze zelf gaan grootbrengen en zo rotzooien we maar wat door.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.

KeesCommijs

maandag 23 januari 2023


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 20 januari 2023 | week 3

Voorwoord


Sterrenshow ZLU
Afgelopen zaterdag was ik namens de NPO bij de ZLU Sterrenshow. Daar werden de winnaars en de kampioenen van de ZLU van het afgelopen jaar gehuldigd. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een geslaagde avond was. Strak georganiseerd, maar dat moet ook wel met zoveel huldigingen. Er was een gezellige sfeer en iedereen kon na de coronaperiode weer aanwezig zijn om de bekende ZLU vaas als prijs in ontvangst te nemen. In deze nieuwsbrief staat een uitgebreid verslag van deze avond. Goed bezig ZLU!

ECS strategie
In de rubriek “Van de Bestuurstafel” deze keer een uitgebreide toelichting over de ECS strategie van het bestuur. Bent u nieuwsgierig en wilt u graag van de hoed en de rand weten? Lees dan het stuk hierover in deze nieuwsbrief, dan bent u weer helemaal op de hoogte!

Certificering vervoersmiddelen
Morgen komen vertegenwoordigers van alle afdelingen bij elkaar met een delegatie van zowel onze WOWD als het NPO Bestuur. Even opfrissen: waar gaat het bij de certificering van de vervoersmiddelen ook alweer over? Vorig jaar rond deze tijd is het traject tot certificering van het duiventransport en de transportmiddelen opgestart. De insteek is een keurmerk invoeren voor het transport van onze duiven en containers. Dit keurmerk bevestigt dat het transport en de transportmiddelen voldoen aan de hoogste eisen voor het transport van onze postduiven. Dit is belangrijk om aan te tonen dat wij op een verantwoorde manier bezig zijn met het bedrijven van sport met dieren en het in stand houden van de huidige zelfregulering van het vervoer. Deze certificering moet niet verward worden met de verplichte APK keuring van de vervoersmiddelen. De APK keuring gaat erover of het vervoersmiddel op de openbare weg mag, dat zegt nog niets over of het geschikt is voor het vervoer van postduiven.

Het NPO Bestuur heeft de WOWD gevraagd een programma van eisen op te stellen voor duiventransport en transportmiddelen. De WOWD kan daarbij, naast haar eigen expertise, putten uit een hele reeks onderzoeken welke in het verleden al zijn uitgevoerd en openbaar gepubliceerd op de website van de WOWD, www.wowd.nl. De WOWD heeft inmiddels in beeld gebracht hoe een en ander kan worden aangepakt, inclusief bijbehorende reglementswijzigingen. Het is de bedoeling dat na de bijeenkomst van zaterdag de laatste puntjes op de i worden gezet en het voorstel op de Ledenraad van maart aanstaande vastgesteld kan worden.

Ladies League
Deze week staan de eerste 10 duifkampioenen per discipline in de nieuwsbrief. Ook deze Ladies van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat en het in bezit hebben van een kampioenduif! Er bereiken ons vragen of de uitreiking van de waardebonnen t.w.v. 100 euro tegelijk is met de kampioenen huldiging. Dat is niet het geval, de uitreiking van de waardebonnen vindt plaats tijdens de Voorjaarsbeurs. Alle winnaressen krijgen daar een persoonlijke uitnodiging voor, inclusief een gratis toegangskaart voor de beurs.

NPO Agenda 1e kwartaal 2023
Communicatie is één van de onderwerpen waar wij ons dit jaar mee bezig gaan houden. Ik schenk er nu alvast aandacht aan omdat wij reacties hebben gehad op de vorige week geplaatste NPO agenda van het 1e kwartaal (inmiddels staat de laatste versie hieronder). Reacties in de aard van “aan de belangrijkste zaken schenkt het NPO Bestuur geen aandacht, zie je wel”. Dan worden onder andere vogelgriep en roofvogels genoemd.

De data die in het schema staan zijn de geplande besprekingen. Dat wil niet zeggen dat er geen aandacht is voor bijvoorbeeld de vogelgriep. Het tegenovergestelde is waar: er is zeer regelmatig en veelvuldig contact met diverse gremia die relevant zijn in het kader van de vogelgriep. Dan valt er bijvoorbeeld te denken aan Europarlementariërs en onze aanspreekpunten bij het Ministerie van LNV. Al dit soort contactmomenten staan niet in het schema. U kunt er verzekerd van zijn dat aandacht voor de vogelgriep op nummer één staat!


Ik wens iedereen een fijn weekend!


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


NPO BESTUUR

Rectificatie: Van de bestuurstafel: agenda eerste kwartaal 2023


Vorige week is de agenda van het eerste kwartaal 2023 in Op (de) Hoogte geplaatst. In dit overzicht stond een fout. Daarom hieronder nogmaals het overzicht met de juiste informatie: 

Graag delen wij de agenda van het eerste kwartaal. Een volle agenda waar wij velen mooie en belangrijke onderwerpen met elkaar bespreken én waar vele mooie activiteiten opstaan waar we elkaar zullen ontmoeten.
 
zaterdag 14 januari 2023 Bijeenkomst Commissie Evaluatie Nationaal Vliegprogramma
zaterdag 21 januari 2023 Bijeenkomst met afdelingen over certificering vervoer
zaterdag 4 februari 2023 Bijeenkomst met ECS leveranciers en Rekenaars
woensdag 8 februari 2023 Bijeenkomst Olympiade Commissie
zaterdag 11 februari 2023 Bijeenkomst Commissie Evaluatie Nationaal Vliegprogramma
zaterdag 11 februari 2023 Huldiging kampioenen en winnaars Ladies League
zaterdag 25 februari 2023 Bijeenkomst Lossingsfunctionarissen, IWB en Zimoa
zaterdag 4 maart 2023 NPO aanwezig op Voorjaarsbeurs
zaterdag 11 maart 2023 NPO Ledenraad
zaterdag 18 maart 2023 Huldiging Nationale Kampioenen WHZB/TBOTB/NPO
zaterdag 25 maart 2023 Huldiging Nationale Kampioenen Jeugd -25jr
 
 


NPO BESTUUR

Van de bestuurstafel: Notitie ECS strategie NPO 


Inleiding
In november 2020 is als onderdeel van het NPO Beleidsplan de ECS-strategie gepubliceerd en besproken met de NPO Ledenraad. We zijn nu ruim 2 jaar verder. Tijd dus om de balans op te maken en de ECS-strategie te actualiseren. In het kort: de in november 2020 door het NPO Bestuur vastgestelde ECS-strategie is robuust gebleken en diverse ontwikkelingen bevestigen dit.

De ECS markt
Wereldwijd zijn circa 600.000 liefhebbers aangemeld via hun bond bij de FCI. China is met 400.000 leden verreweg de grootste bond. Nederland is qua ledental de 6e bond na China, Polen, Duitsland, België en de UK. De Nederlandse liefhebbers zijn met 2.5% van het totaal en 7.5% exclusief China een relatief kleine groep. (bron: FCI) Het aantal Nederlandse liefhebbers vertoont een gestage krimp daar waar andere landen, met name in Azië, een groei laten zien.

 
Lees hier verder
 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad zaterdag 11 maart 2023
 

Concept agenda 11 maart 2023
Bijlage 3a - Concept notulen Ledenraad 26 november 2022
Bijlage 3b - Actielijsten Ledenraden NPO maart 2023
Bijlage 5a - Jaarverslag 2022
Bijlage 6b - CV Leen de Rijke
Bijlage 6b - CV Huib Bransen
Bijlage 6d - Rooster van aftreden NPO Bestuur 2023
Bijlage 7 - Toelichting bij agendapunt 7 - WBTR
Bijlage 8 - Eerlijk spel en NPO Kampioenschappen 2023
 

IN DE MEDIA 

Dieven stelen peperdure duif van Harold (53) uit Den Ham, maar die rent achter ze aan en pakt ze

 Het was het moment waarvoor hij altijd al bang is geweest. Maar toen duivendieven toesloegen bij Harold Zwiers uit Den Ham, in een poging de peperdure topduif Robin te stelen, bedacht hij zich geen moment. „Op adrenaline ben ik achter ze aan gerend. Ik heb ze zelf aangehouden.”

Bron: Tubantia.nl 
Foto: Lenneke Lingmont 

                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave

Lees hier het volledige artikel
 
 

Het laatste Olympiade nieuws op social media


Vanaf nu is het laatste Olympiade nieuws ook te vinden op Facebook en Instagram.

Wilt u graag op de hoogte blijven via social media? Volg dan de kanalen: 
Instagram: Olympiad2024 en klik op 'volgen'*
Facebook: Olympiad2024 en klik op 'vind ik leuk'*

*Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
 
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
 

WEDSTRIJDEN

Ladies League duifkampioenen 2022


De eindstanden van de Ladies League zijn bekend. Allen van harte gefeliciteerd met de prachtige resultaten! Hieronder vindt u de top 10 duifkampioenen van de verschillende disciplines: 
 

                                                   


                                                                                                                                   Terug naar inhoudsopgave

 

WEDSTRIJDEN

Terugblik op een geweldige 64e ZLU Sterrenshow


Door Hub Wetzelaer

Afgelopen zaterdag werden in de Hanenhof te Geleen de ZLU laureaten van 2022 gehuldigd. Dit is al voor de 64e keer. De ZLU - opgericht in 1958 - huldigde in de beginjaren van haar bestaan haar kampioenen in de Burcht te Valkenburg. Daarna volgde tot 2001 de Scala Jumbo dancing, eveneens in Valkenburg, in die jaren het duiven walhalla van de Nationale duiventrots. Nu, nog bijna een generatie later worden deze verhalen na menig glaasje bier overal verteld. Een unieke plek voor unieke ZLU kampioenen.                                                                                                                                    Terug naar inhoudsopgave

Lees hier verder
 

COLUMN

LET OP U SAECK

Door Theo Hutten

De laatste Op (de) Hoogte van 2022 wordt door de voorzitter van de NPO geopend met het verslag ‘Overleg met Compuclub’. Meer dan prima dat de zaken rond het rekenwerk en afspraken over uitslagen voor het seizoen 2023 tijdig worden besproken en als zodanig worden geregeld.

Mijn oog viel met name op het volgende citaat: ”Een ander belangrijk nog openstaand punt ging over de invliegduiven. Afgesproken is dat het aantal duiven dat op niveau 1 gezet wordt ook voor alle andere niveaus geldt. Iedereen is dus vrij in de keuze voor wat betreft het aantal invliegduiven. Op deze manier is het voor Compuclub technisch te realiseren. Wij zullen het resultaat uiteraard terugkoppelen en voorleggen aan de Ledenraad in maart a.s.”

Lees hier verder
 


NPO BESTUUR

Nieuwe website vanaf eind januari in de lucht


Achter de schermen wordt gewerkt aan de nieuwe website. Het doornemen van alle teksten, koppelingen en testen neemt iets meer tijd in beslag dan gehoopt. De lancering van de nieuwe website staat nu gepland voor 2e helft van januari. Uiteraard houden we u via ODH op de hoogte.


 

 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor Benzing. 

Nogmaals hartelijk dank! 

 

WEDSTRIJDEN

Winnaars Grand Prix's 2022 in beeld


De komende weken delen we foto´s van de Grand Prix winnaars. Deze week zetten we winnaars van de Grand Prix Rondom Parijs in het zonnetje.

Nogmaals van harte gefeliciteerd!

Overzicht winnaars Grand Prix's 2022
Kampioenen in beeld: animatie van de groepsfoto's
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen  


Wekelijks tonen we in Op de Hoogte een overzicht van actuele bonnenverkopen en verkopen die binnenkort van start gaan. Op de website vindt u een overzicht waarin verder vooruit gekeken wordt. In het overzicht tonen we verkopen van verenigingen/afdelingen en NIC's. 
 

Duivennet

Verkoper Start datum Eind datum Bon/Duiven
Rayon De Driesprong, Zwaagwesteinde eo   06-01-2023 / 20:00  20-01-2023 / 21:30   21
P.V. de Marnevliegers, Warfhuizen 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 23:00 27
P.V. de Koerier te Utrecht 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 22:30   33
P.V. de Zilvermeeuw te Nunspeet 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 22:00 36
P.V. de Flevopost, Vollenhove 07-01-2023 / 20:00 21-01-2023 / 22:00 15
C.P.L. Silvolde 07-01-2023 / 20:00  21-01-2023 / 21:30 39
P.V. Groningen Vooruit, Groningen 10-01-2023 / 20:00 24-01-2023 / 21:30 33
P.V. Den Helder, Den Helder 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 22:30 16
P.V. t Harde 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 21:30 48
P.V. de Luchtpost, Wijchen 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 21:00 50
P.V. de Vredesduif Noordwolde (Fr.) 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 22:00 43
P.V. Franeker 96, Franeker 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 23:00 24
P.V. de Luchtreizigers, Hengelo 14-01-2023 / 20:00 28-01-2023 / 22:00 36
P.H.V. De Orion, Leeuwarden 14-01-2023 / 20:00 28-01-2023 / 21:30 26
P.V. Gevleugelde Vrienden, Poeldijk 16-01-2023 / 20:00 30-01-2023 / 22:00 27
SFG (SUPER FONDCLUB GOU) 19-01-2023 / 20:00 02-02-2023 / 22:00 40
RCC West 20-01-2023 / 20:00 03-02-2023 / 22:00  
Samenspel Midden Holland West Afd. 5 21-01-2023 / 20:00 04-02-2023 / 22:00  
Midfondclub Ons Samenspel Afdeling 9 (Noord) 22-01-2023 / 20:00 05-02-2023 / 22:00  
P.V. de Zwaluw, Elspeet 25-01-2023 / 20:00 08-02-2023 / 22:00  
Dagfondclub Achterhoek Twente (afd.9) 27-01-2023 / 20:00 10-02-2023 / 22:00  
N.I.C. Fondvrienden Parkstad, Heerlen 28-01-2023 / 22:00 11-02-2023 / 21:00  
Union Postjager, Zeist 01-02-2023 / 20:00 15-02-2023 / 22:00  
HPC Den Haag 01-02-2023 / 20:00 15-02-2023 / 21:30  
P.V. IJsselmeervliegers te Urk 02-02-2023 / 20:00 16-02-2023 / 22:00  
Regio B1 (rondje om de Dom) Utrecht 04-02-2023 / 20:00 18-02-2023 / 21:30  
P.V. de Toekomst, Harderwijk 08-02-2023 / 20:00 22-02-2023 / 21:30  
P.V. De Bilt 08-02-2023 / 20:10 22-02-2023 / 22:00  
Fondclub Noord Nederland 12-02-2023 / 20:00 26-02-2023 / 22:00  
P.V. de Lingebode, Zetten 15-02-2023 / 20:00 01-03-2023 / 22:00  

P.V. de Witpen, Hengevelde

13-03-2023 / 20:00

24-03-2023 / 22:00


Toppigeons


Duivenveilingen


GPS Auctions


Doevepeet

Terug naar inhoudsopgave

Overzicht bonnenverkopen
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • 28 januari 2023 - Jaarlijkse keuring door Danny de Hoogh (16.00 uur) en zaalverkoop van bonnen (19.30 uur) bij PV de Luchtpost Wijchen
 • 28 januari 2023 - Voorlichtingsmiddag over PAS bij Café Buitenlust, Huisakkerstraat 2 te Rijsbergen Noord Brabant. Aanvang: 14.00 uur.
 • 28 januari 2023 - Gezamenlijke hokkententoonstelling van PV De Reisduif en PV De Postduif in lokaal van PV De Reisduif, Koningin Julianastraat 2 A, Krimpen a/d Lek. Aanvang vanaf 15.30 uur.
 • 11 februari 2023 - Huldiging/uitreiking seizoen 2022 Fondclub Marathonvliegers bij PV De Luchtbode H.I. Ambacht.
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 18 januari 2023


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

 • 11 maart 2023 - NPO Ledenraad
 • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
   
 
donderdag 19 januari 2023

17 januari 2023

De blog van vorige week werd goed ontvangen. Ik kreeg veel positieve reacties. Ook kreeg ik diverse vragen over rode duiven. In één van de volgende blogs kom ik daar wel weer op terug. In dit dagboekbericht eerst even wat andere onderwerpen die de afgelopen week voorbij kwamen.

Epi Genetica

Zo af en toe krijg ik wel eens vragen over epi-genetica. Kort door de bocht wordt met epi-genetica de invloed van de omgeving op de genen bedoeld. Onderzoek heeft aangetoond dat de werking van de genen wordt beïnvloed door omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld voeding, de hoeveelheid licht, ouderdom, ziekten, luchtvervuiling en nog veel meer. Door epi-genetische veranderingen wordt de functie van een gen anders, zonder dat de DNA-code veranderd. Het komt er éénvoudig gezegd op neer dat sommige genen uit of aan gaan staan door bepaalde gebeurtenissen of omstandigheden. Op basis van wat tot nu toe bekend is blijkt dat samen met het genenpakket er nog heel veel meer informatie wordt overgeërfd die van grote invloed is op het feit dat de duif zal kunnen uitgroeien tot een topvlieger. Ik ben daar zeer in geïnteresseerd en volg de ontwikkelingen op dit gebied. In relatie tot de duivensport ken ik echter alleen het artikel van Maarten & Michel Bommerez getiteld “Epigenetica: Mendel op zijn kop”. Zie de link.

http://www.columbusloft.be/columbus/index.php/het-ei-van-columbus/111-epigenetica-mendel-op-zijn-kop

Op basis van deze kennis kun je dus stellen dat zelfs het beste kweekmateriaal op je hok geen garantie is voor het kweken van topduiven. Dat is niets nieuws uiteraard, maar de inzichten m.b.t. epi-genetica geven wel een deel van een verklaring waarom er het ene jaar een groot percentage goede en bruikbare duiven wordt geboren en het andere jaar uit precies dezelfde duiven alleen maar “gewone” of slechte duiven wordt gekweekt. Je moet er dus alles aan doen wat in je vermogen ligt om de meest ideale omstandigheden te creëren in de kweekperiode. En daar schort het mijn inziens nogal eens aan. Want er zijn nogal wat factoren die van invloed kunnen op het uiteindelijke kweekproduct. Denk bijvoorbeeld aan verduisteren, bijlichten, kuren, te vroeg koppelen, duivinnen te veel achter elkaar te laten leggen, te oude duiven op elkaar zetten, kweken in kweekboxen, te vette duiven koppelen, onjuiste of te weinig voeding, toedienen van verkeerde/giftige stoffen, niet volledig gezonde duiven en overbevolking. En deze lijst is lang niet volledig.

Forum het Praathuis

Nu ik meer vrije tijd heb kom ik ook toe aan meer lezen. Behalve de stapels boeken en krantjes betreft dat ook het lezen op internet. Zo heb ik afgelopen week ook weer eens rondgeneusd op Forum Het Praathuis. Het was al zo’n anderhalf jaar geleden dat ik daar voor het laatst had ingelogd. Voor de lezers die dit forum niet kennen even een toelichting. Het Praathuis is in 2006 als duivensportforum door wijlen Wim Brom opgericht. In de afgelopen 17 jaar is het een vriendenclub geworden met zo’n kleine 500 leden. Er zijn in deze periode ruim 600.000 berichten geplaatst en alles is terug te vinden door te zoeken op onderwerp. De informatie die hier te vinden is, kan zowel voor zowel de beginner als de gevorderde kampioen interessant zijn. Liefhebbers onthullen hun spelsystemen in bijgehouden dagboeken en serieuze vragen worden doorgaans snel en goed door diverse vaak goed spelende liefhebbers, of deskundigen op het gebied waar de vraag over wordt gesteld, beantwoord.

Wanneer je de antwoorden op de vragen vergelijkt met die doorgaans op Facebook in de diverse duivengroepen worden gegeven, is wel duidelijk dat wil men echt iets opsteken / leren, het beslist een meerwaarde heeft om lid van Forum Het Praathuis te worden. Daarnaast kent Het Praathuis een duiven ruil competitie. Hierdoor zijn al vele vriendschappen ontstaan en daarnaast zijn diverse leden door het ruilen gratis in het bezit gekomen van goede duiven. Binnen deze groep leden bestaat een grote bereidwilligheid om elkaar te helpen als men er zelf niet uitkomt. Na het overlijden van Wim ontstond er een lange periode van onduidelijkheid over de rechten en verplichtingen. Uiteindelijk heeft Evert Konings het contract met de domeinbeheerder overgenomen en houdt hij Het Praathuis in de lucht. Evert krijgt daarbij hulp van Bert Krijgsman en Albert Hendriksen.

Het Praathuis - The House of Talks - Forumoverzicht (forumhetpraathuis.nl)

woensdag 18 januari 2023

Mede omdat ik zo,n 60 jaar ervaring heb en altijd mijn prestaties op redelijk niveau
heb kunnen realiseren. Zowel in eigen omgeving als landelijk.
Ten eerste denk ik dat wanneer je goed wil presteren met zowel oude als jonge duiven dat de laatste jaren veel teveel gekweekt wordt uit alles wat duif heet.
Als je ziet hoeveel duiven zonder enige prestaties ingezet worden
voor de kweek waar veel generaties geen enkele prestatie heeft geleverd.
Dan is het al bijna logisch dat dit duiven oplevert die op hun ouders lijken.
Zo is het al moeilijk om een bruikbare duif uit prestatie duiven te kweken.
Laat staan uit papieren tijgers. Dit is dus al een tip om over na te denken als je problemen hebt om een fatsoenlijk aantal jongen over te houden.
Het probleem roofvogels daar kan ik niet veel over zeggen omdat het bij mij geen probleem is.
Wel probeer ik van jongs af aan de duiven direct discipline aan te leren.
Dat is vliegen of in het hok en geen geslenter op het dak of waar dan ook.
Maar als ik lees hoe Walda en Lassche het doen is dat geen doorslaggevende factor.
Dus is het maar net waar je jezelf goed bij voelt.
Wat ik ook doe is na het spenen zo snel mogelijk de de verschillende entingen te verrichten.
Dat is bij mij pmv/pokken en een druppel in de nek voor de start.
Zodra de duiven goed rondvliegen en 3 maanden zijn gaan ze de mand in voor hun eerste ervaring met de mand.
En ik kijk dan nog wel naar een wolkje aan de lucht en niet te warm weer.
Ze gaan dan de eerste keer naar plm 8 km en gaan een voor een los.
Al zie ik soms enkele duiven weer overvliegen gaan de meesten wel richting huis.
Dit herhaal ik zo snel mogelijk en merk dan dat ze dit dan veel sneller oppakken.
De meeste duiven vliegen al snel de goede richting op.
Als ze ditmaal goed weg trekken kan ik verder gaan maar dat is niet nodig.
Na enkele keren dit te doen begrijpen ze de bedoeling en trekken ze snel na de lossing weg.
Als dit achter de rug is kan ik nog wat verder rijden maar ze weten eigenlijk precies wat er van ze wordt verwacht.
Waarbij ik meestal weinig of geen verliezen heb.
Als ze daarna met een collectieve lossing meegaan heb ik ook niet veel verliezen.
Op het medisch vlak hou ik het zelf in de gaten hoe ze eruit zien.
Voorbehoedende kuren geef ik ze nooit en tegen het geel heb ik al jaren geen kuur hoeven geven.
Naast het gamma van dr.Marien lukt het meestal zonder medicijnen naar de laatste vluchten te komen.
Mocht er toch een probleem zijn dan raadpleeg ik de dieren arts.
Verder zie ik aan de duiven of ze in de goede conditie verkeren door het trainen en de algemene indruk.
Het verduisteren gebeurd vanaf maart tot einde juli in tegenstelling van de meeste liefhebbers licht ik ze daarna niet bij.
De gedachte hierachter is dat na het opheffen van de verduistering de duiven in goede conditie komen.
En omdat ik erg laat stop met verduisteren lijkt mij dat ze hierdoor het seizoen gewoon af kunnen maken.
Gelukkig heeft onze afdeling al geanticipeerd op dat rampzalige besluit nationaal vliegprogramma.
Wanneer de duiven opgeleerd zijn komen meestal rond de langste dag de warmte problemen.
Ik denk dat duiven met ervaring hiermee minder problemen hebben dan zij die dan pas opgeleerd worden.
Dus als ik april/ mei begin kan ik rustig een weekje overslaan door slecht weer of een weekje geen tijd.
En mochten de duiven een weekje niet lekker zitten is er genoeg tijd om alsnog door te gaan met opleren.
Wel probeer ik,na dat de duiven zijn opgeleerd, wekelijks het vuurtje warm te houden door ze regelmatig weg te brengen.
Maar zeker niet verder dan 20 km.
Als het spel eenmaal is begonnen dan zijn er de dagelijkse trainingen zonder het tussentijds opleren.
Het voeren is simpel dmv.
Dagelijks een keer voeren met een gewone mengeling van van Tilburg.
Wel meng ik wel eens wat gerst door het voer in het begin van de week.
Ik hoop hiermee een bijdrage te leveren aan het probleem verliezen van de jonge duiven.
Maar ook hier is het wel zo dat het niet komt aanwaaien en je er wel wat voor moet doen.

Gert den Houdijker.

maandag 16 januari 2023


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 13 januari 2022 | week 2

Voorwoord


Eindstanden Ladies League
Het heeft meer tijd gekost dan verwacht en gehoopt, maar de standen van de Ladies League zijn eindelijk definitief. Hoe werkt het en hoe zat het in elkaar dat het zoveel tijd in beslag heeft genomen? Op de site van Compuclub zijn wekelijks de tussenstanden te zien van verschillende competities, ook die van de Ladies League. Op het oog mooie informatie die relevant is. Gedurende het seizoen zijn daar geen reacties of opmerkingen op binnengekomen. Als in oktober de eindstanden worden gepubliceerd komen er vragen en reclames. Dan blijkt dat er een viertal afdelingen zijn waar geen uitslag wordt gemaakt van de Ladies League. Geen uitslag betekent ook dat de duiven van de Ladies League geen klassering krijgen. Voor een Landelijke competitie moeten natuurlijk ook alle Ladies die ringen hebben gekocht en mee hebben gedaan in aanmerking komen voor de Landelijke Kampioenschappen. Dat is immers het hoogst haalbare en als dat lukt is het de kers op de taart.

Inmiddels zijn alle ontbrekende uitslagen gemaakt en zijn de Kampioenen per discipline en ook de duifkampioenen bekend. De huldiging en prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 11 februari in Hilversum, zoals reeds eerder gemeld. Iedereen die er voor in aanmerking komt ontvangt een persoonlijke uitnodiging. Ik wil graag alle Ladies die bij de kampioenen horen alvast van harte feliciteren met het behaalde resultaat. Klik hier voor de eindstanden. Denkt u nu, ik wil ook graag mijn Ladie laten deelnemen aan deze mooie competitie? Dat kan. U kunt nog steeds ringen voor de Ladies League bestellen via uw vereniging.
 
Eindstanden World Best Pigeon (WBP)
Ook op deze gepubliceerde eindstanden zijn reclames binnengekomen. De reclames hadden betrekking op de Marathon. In de spelregels van de FCI staat dat er bij de Marathon en Super Marathon geen tolerantie is om 5% af te wijken van de geldende kilometers voor deze twee categorieën. Bij de andere categorieën is de afwijking van 5% op de afstand wel toegestaan. Na herberekening zijn de juiste eindstanden te zien via deze link. De standen zijn voor 10 januari, de uiterste datum, opgestuurd naar de FCI. Zodra de FCI de totaal eindstanden bekend maakt zullen wij die publiceren.
 
Huldiging Kampioenen Jeugd 25-
De datum om de Nationale Kampioenen van de Jeugd 25- te huldigen is vastgesteld op zaterdag 25 maart. Binnenkort ontvangen onze Jeugd Kampioenen hiervoor een persoonlijke uitnodiging!
 
Mutaties leden vóór 1 februari verwerken
Ik vraag graag aandacht voor het verwerken van de mutaties in het ledenbestand. Deze moeten door de betreffende verenigingsfunctionarissen worden verwerkt vóór 1 februari aanstaande. Dit omdat deze datum de peildatum is voor contributies etc. Laat het niet op het allerlaatste moment aankomen, de mutaties moeten ook door de Afdelingen en de NPO verwerkt worden.
 
Hokkampioen, Onaangewezen Kampioen of Grootmeester?
Ik merk de laatste tijd steeds vaker dat er onduidelijkheid bestaat over wat de aanduidingen Hokkampioen, Onaangewezen Kampioen of Grootmeester inhouden. Wat zijn de verschillen? Of gaat het allemaal over hetzelfde? Als één ding belangrijk is, als wij het over de verschillende Kampioenschappen hebben, dan moet het voor iedereen kraakhelder zijn wat het inhoud. Als het over de NPO Kampioenschappen gaat dan zijn de laatste jaren al deze drie aanduidingen gebruikt voor hetzelfde Kampioenschap. Als bestuur hebben wij besloten vanaf nu hiervoor nog maar één term te gebruiken en dat is Grootmeester. Duidelijkheid en éénduidigheid, daar hebben wij allemaal baat bij. Voor de volledigheid het Kampioenschap Grootmeester wordt als volgt berekent: het totaal behaalde aantal punten gedeeld door het aantal gezette duiven met een minimum van 8 op V,M,J en N vluchten en een minimum van 4 op E en A vluchten.

Naast het Grootmeester Kampioenschap kent de Duivensportbond het Aangewezen Kampioenschap en het Duifkampioenschap. Voor het Aangewezen Kampioenschap geldt het gemiddeld aantal punten van 2 geklokte duiven uit de eerste 3 duiven van de inkorflijst.
 
NPO Agenda 1e kwartaal 2023
In deze Op (de) Hoogte vindt u bij ‘Van de Bestuurstafel” de NPO Agenda voor het eerste kwartaal van dit jaar. Zoals u zult zien en flink volle agenda, en dat is nog zonder de reguliere bestuursvergaderingen en de vergaderingen als voorbereiding van de Olympiade.
 
Allen een fijn weekend toegewenst!


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


NPO BESTUUR

Van de bestuurstafel: agenda eerste kwartaal 2023


Graag delen wij de agenda van het eerste kwartaal. Een volle agenda waar wij velen mooie en belangrijke onderwerpen met elkaar bespreken én waar vele mooie activiteiten opstaan waar we elkaar zullen ontmoeten.
 
zaterdag 14 januari 2023
zaterdag 21 januari 2023
Bijeenkomst 1 Commissie Evaluatie Nationaal Vliegprogramma
Bijeenkomst met afdelingen over certificering vervoer
zaterdag 4 februari 2023 Bijeenkomst met ECS leveranciers en Rekenaars
zaterdag 11 februari 2023 Bijeenkomst 2 Commissie Evaluatie Nationaal Vliegprogramma
zaterdag 11 februari 2023 Huldiging kampioenen en winnaars Ladies League
zaterdag 25 februari 2023 Bijeenkomst Lossingsfunctionarissen, IWB en Zimoa
zaterdag 4 maart 2023 Bijeenkomst Lossingsfunctionarissen, IWB en Zimoa
zaterdag 11 maart 2023 NPO Ledenraad
zaterdag 18 maart 2023 Huldiging Nationale Kampioenen WHZB/TBOTB/NPO
zaterdag 25 maart 2023 Huldiging Nationale Kampioenen Jeugd -25jr
 
 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad zaterdag 11 maart 2023
 

Concept agenda 11 maart 2023
Bijlage 3a - Concept notulen Ledenraad 26 november 2022
Bijlage 5a - Jaarverslag 2022
Bijlage 6b - CV Leen de Rijke
Bijlage 6d - Rooster van aftreden NPO Bestuur 2023
Bijlage 7 - Toelichting bij agendapunt 7 - WBTR
Bijlage 8 - Eerlijk spel en NPO Kampioenschappen 2023
 
 

Het laatste Olympiade nieuws op social media


Vanaf nu is het laatste Olympiade nieuws ook te vinden op Facebook en Instagram.

Wilt u graag op de hoogte blijven via social media? Volg dan de kanalen: 
Instagram: Olympiad2024 en klik op 'volgen'*
Facebook: Olympiad2024 en klik op 'vind ik leuk'*

*Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
 
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
 

WEDSTRIJDEN

Ladies League kampioenen 2022


De eindstanden van de Ladies League zijn bekend. Allen van harte gefeliciteerd met de prachtige resultaten! Hieronder vindt u de top 10 kampioenen van de verschillende disciplines: 
 


                                                   


                                                                                                                                   Terug naar inhoudsopgave

 

WEDSTRIJDEN

World Best Pigeon 2022


Door de FCI wordt voor de aangesloten landen de competitie World Best Pigeon (WBP) georganiseerd, het wereldkampioenschap voor duiven. De liefhebbers die met duiven in aanmerking komen voor de FCI World Best Pigeon 2022 zijn bekend. Deze vindt u in onderstaand overzicht: 

                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave

 


NPO BESTUUR

Nieuwe website vanaf 2e helft januari in de lucht


Achter de schermen wordt gewerkt aan de nieuwe website. Het doornemen van alle teksten, koppelingen en testen neemt iets meer tijd in beslag dan gehoopt. De lancering van de nieuwe website staat nu gepland voor 2e helft van januari. Uiteraard houden we u via ODH op de hoogte.


 

 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor Travipharma. 

Nogmaals hartelijk dank! 

 

WEDSTRIJDEN

Winnaars Grand Prix's 2022 in beeld


De komende weken delen we foto´s van de Grand Prix winnaars. Deze week zetten we winnaars van de Grand Prix Midi France in het zonnetje.

Nogmaals van harte gefeliciteerd!

Overzicht winnaars Grand Prix's 2022
Kampioenen in beeld: animatie van de groepsfoto's
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen  


Wekelijks tonen we in Op de Hoogte een overzicht van actuele bonnenverkopen en verkopen die binnenkort van start gaan. Op de website vindt u een overzicht waarin verder vooruit gekeken wordt. In het overzicht tonen we verkopen van verenigingen/afdelingen en NIC's. 
 

Duivennet

Verkoper Start datum Eind datum Bon/Duiven

CC 8 (Montferland) 

30-12-2022 / 20:00     13-01-2023 / 23:00    22 
P.V. Us Nocht, Oudehorne 30-12-2022 / 20:00 13-01-2023 / 21:30 33
CC5, Afdeling 9 Oost Nederland 30-12-2022 / 20:00 13-01-2023 / 22:00 32
Samenspel SPC, Sittard 30-12-2022 / 20:00 13-01-2023 / 22:30 20
P.V. De Postduif TW, Zwartsluis 31-12-2022 / 20:00 14-01-2023 / 22:00 41
P.V. Ons Genoegen, Ulft 01-01-2023 / 20:00 14-01-2023 / 21:30 43
P.V. de Ollewitte, Winschoten 01-01-2023 / 20:00 14-01-2023 / 23:00 27
Samenspel Maasvallei 01-01-2023 / 20:00 14-01-2023 / 22:30 31
P.V. Ons Genoegen, Westerhaar 01-01-2023 / 20:00 15-01-2023 / 22:00 35
Zuiderzeevliegers / Nationaal Inkorfcentrum, Emmeloord 02-01-2023 / 20:00 16-01-2023 / 22:00 19
Fondclub Betuwe-Waal-Rijn-Combinatie (BWRC) 03-01-2023 / 20:00 17-01-2023 / 22:00 32
Friese Fondclub 03-01-2023 / 20:00 17-01-2023 / 21:30 16
Samenspel Oostelijk Zuid-Limburg 04-01-2023 / 20:00 18-01-2023 / 21:30 15
P.V. de Snelle Wieken, Hardenberg 05-01-2023 / 20:00 19-01-2023 / 21:30 23
P.V. Tot Weerziens, Urk 05-01-2023 / 20:00 19-01-2023 / 22:30 32
P.V. de Hunevliegers, Havelte 05-01-2023 / 20:00 19-01-2023 / 22:00 26
Rayon De Driesprong, Zwaagwesteinde e.o. 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 21:30 21
P.V. de Marnevliegers, Warfhuizen 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 23:00 27
P.V. de Koerier te Utrecht 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 22:30 33
P.V. de Zilvermeeuw te Nunspeet 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 22:00 36
P.V. de Flevopost, Vollenhove 07-01-2023 / 20:00 21-01-2023 / 22:00 15
C.P.L. Silvolde 07-01-2023 / 20:00 21-01-2023 / 21:30 39
P.V. Groningen Vooruit, Groningen 10-01-2023 / 20:00 24-01-2023 / 21:30 33
P.V. Den Helder, Den Helder 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 22:30 16
P.V. t Harde 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 21:30 48
P.V. de Luchtpost, Wijchen 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 21:00 50
P.V. de Vredesduif Noordwolde (Fr.) 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 22:00 43
P.V. Franeker 96, Franeker 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 23:00 24
P.V. de Luchtreizigers, Hengelo 14-01-2023 / 20:00 28-01-2023 / 22:00 36
P.H.V. De Orion, Leeuwarden 14-01-2023 / 20:00 28-01-2023 / 21:30 26
P.V. Gevleugelde Vrienden, Poeldijk 16-01-2023 / 20:00 30-01-2023 / 22:00  
SFG (SUPER FONDCLUB GOU) 19-01-2023 / 20:00 02-02-2023 / 22:00  
Midfondclub Ons Samenspel Afdeling 9 (Noord) 
 
22-01-2023 / 20:00 
 
05-02-2023 / 22:00
 


Toppigeons


Duivenveilingen


GPS Auctions


Doevepeet

Pigeon.com

Terug naar inhoudsopgave

Overzicht bonnenverkopen
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • 14 januari 2023 - Sterrenshow ZLU, vanaf 16.45 uur, in Hanenhof, Herenhof 1 in Geleen
 • 28 januari 2023 - Jaarlijkse keuring door Danny de Hoogh (16.00 uur) en zaalverkoop van bonnen (19.30 uur) bij PV de Luchtpost Wijchen
 • 28 januari 2023 - Voorlichtingsmiddag over PAS bij Café Buitenlust, Huisakkerstraat 2 te Rijsbergen Noord Brabant. Aanvang: 14.00 uur.
 • 11 februari 2023 - Huldiging/uitreiking seizoen 2022 Fondclub Marathonvliegers bij PV De Luchtbode H.I. Ambacht.
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

Sterrenshow ZLU: 14 januari 2023


Op 14 januari 2023 organiseert de ZLU haar bekende Sterrenshow. Het programma voor die dag ziet er als volgt uit: 
16.45 uur     Zaal open - ontvangst met koffie/thee en vlaai
17.30 uur     Opening Voorzitter
17.30 uur     Dankwoord Meldposten Enz...
17.45 uur     Prijsuitreiking Pau, St. Vincent, Marseille en Narbonne
18.45 uur     Muziek / Pauze / Broodje met kop soep
19.30 uur     Prijsuitreiking Euregio, Agen (oude en jaarlingen), Perpginan, Barcelona
20.45 uur     Uitreiken foto‘s aan de vlucht winnaars door Pigeon.com
21.00 uur     Prijsuitreiking winnaars Asduif
21.15 uur     Muziek / Pauze
22.00 uur
 
    Prijsuitreiking ZLU Kampioenschappen, Marathon, Marathon 8 Getekende, W.E.S.M en W.E.S.M 8 Getekende
23.15 uur     Muziek en feest
01.00 uur     Sluiting zaal

Klik op onderstaande button voor het gedetailleerde programma en meer informatie.
Sterrenshow ZLU 14 januari 2023
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 12 januari 2023


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

 • 11 maart 2023 - NPO Ledenraad
 • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
   
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

vrijdag 06 januari 2023


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 6 januari 2022 | week 1

Voorwoord


Een nieuw jaar met kansen en bedreigingen
Allereerst wens ik iedereen een gelukkig maar bovenal een gezond 2023 toe. Een nieuw jaar met vele nieuwe kansen, uitdagingen maar ook wel bedreigingen. Al is alles natuurlijk relatief: gezondheid en vrede zijn wel zo ongeveer de belangrijkste ingrediënten. Bij die laatste, vrede, hadden wij vorig jaar rond deze tijd nog een andere beleving. Het was voor Europa nog geen onderwerp waar wij regelmatig over in gesprek waren met elkaar. Dat is vanaf februari vorig jaar wel anders geworden. De inval van Rusland in Oekraïne heeft ons geconfronteerd met een oorlog in ons eigen Europa. En zoals wij inmiddels weten met de nodige consequenties. De gevolgen zijn overal in onze samenleving merkbaar, ook voor de duivensport zijn er de nodige gevolgen. Denk alleen maar aan de extra kosten die gemaakt moeten worden voor het voer en het vervoer van onze duiven. Het is ook niet voor niets dat onlangs de Commissie Evaluatie Vliegprogramma 2024 is ingesteld. Niet sec om een Nationaal Vliegprogramma op te stellen maar vooral om met creatieve en vernieuwende ideeën te komen voor het beoefenen van onze sport. Onze duivensport heeft dat nodig om toekomstbestendig te zijn.
 
Eén van de mooie kenmerken van de duivensport is dat wij allemaal ‘baas’ op ons eigen hok zijn. Dat kunnen wij op allerlei manieren invullen. Één van de mogelijkheden die wij ‘baasjes’ hebben is zelf onze keuzes maken. Als het gaat over het aantal duiven, de tijd die wij eraan willen besteden, het specialiseren op onderdelen en ga zo nog maar even door. Het extra plezier beleven aan de duivensport zit lang niet altijd in het houden van meer duiven. Het tegendeel is vaak waar. Zeker nu de oplopende kosten een rol gaan spelen kan er ook overwogen worden om te minderen in aantallen. Minder duiven wil niet zeggen dat daardoor de prestaties omlaag gaan, misschien werkt het juist wel andersom, met dezelfde tijdsbesteding meer tijd per duif maar ook minder kosten. Bewuste keuzes maken door het spelen op een aantal disciplines en niet altijd aan alle vluchten willen of moeten willen  deelnemen. Natuurlijk zoals ik begon, ‘baas’ op eigen hok, maar soms is het goed om even stil staan bij de ‘eigen’ mogelijkheden om te blijven genieten van de duivensport want die zijn er meer dan voldoende.

 

BONDcenter opereert als Shared Service Center voor Sportbonden. BONDcenter werkt nauw samen met Nederland Sport. In haar organisatie komt expertise op financieel administratief gebied samen met een ruime ervaring in de sport. Kortom, het BONDcenter kan bureauorganisaties en besturen ontzorgen zodat zij zich op hun kerntaak kunnen richten.

Als NPO Bestuur hebben wij de keuze gemaakt om vanaf januari 2023 met het BONDcenter in zee te gaan en de financiële administratie daar onder te brengen. Onze medewerkers hebben hun handen vol aan de kerntaken die horen bij onze duivensport. Gisteren is daarvoor door onze penningmeester Hans van Dijk en ondergetekende het contract getekend met BONDcenter op ons bureau te Papendal. Wij hebben alle vertrouwen en een goede samenwerking met het BONDcenter.   


 
Pré Olympisch jaar
Nog ruim één jaar te gaan en wij zitten al midden in de Olympiade in Maastricht. De speciale site voor de Olympiade is al in de lucht, namelijk www.olympiade2024.nl met zowel een Engelse alsook een Duitse versie. Inmiddels zijn er al drie Olympische nieuwsbrieven en is de vierde op komst. Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft. Wat zeker zo belangrijk is: denk met ons mee om de duivensport op een positieve manier in beeld te brengen. Dit jaar kan en moet het gebeuren, zo’n kans komt de eerste 25 jaar niet weer langs! Laat van u horen, de eerste initiatieven zijn er al.
 
Fijn weekend!

Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


NPO BESTUUR

Jaarverslag 2022


Het jaar 2022 was voor de duivensport een jaar met hoogte- en dieptepunten. Corona was al vlot geen belemmering meer bij het beoefenen van onze sport, de weersomstandigheden waren in het algemeen gunstig met veel mooie concoursen tot gevolg maar vogelgriep heeft een fors negatief stempel gedrukt op de duivensport in 2022.

Lees hier verder
 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad zaterdag 11 maart 2023
Concept agenda 11 maart 2023
Bijlage 3a - Concept notulen Ledenraad 26 november 2022
Bijlage 5a - Jaarverslag 2022
Bijlage 7 - Toelichting bij agendapunt 7 - WBTR
 
 

Het laatste Olympiade nieuws op social media


Vanaf nu is het laatste Olympiade nieuws ook te vinden op Facebook en Instagram.

Wilt u graag op de hoogte blijven via social media? Volg dan de kanalen: 
Instagram: Olympiad2024 en klik op 'volgen'*
Facebook: Olympiad2024 en klik op 'vind ik leuk'*

*Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
 
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
 


WEDSTRIJDEN

Vluchtwinnaars en kampioenschappen 2022


De vluchtwinnaars en kampioenschappen 2022 van DAT zijn bekend. Klik op onderstaande button voor het overzicht hiervan.
Overzicht vluchtwinnaars en kampioenschappen
 

JEUGD

Terugblik op Jeugd Peetvader Competitie 


Door André van de Wiel 

In de CC Eindhoven krijgt de jeugd de kans om op de natoervluchten mee te doen aan de Jeugd Peetvader Competitie. Kinderen en kleinkinderen van de leden en ook hun vriendjes en vriendinnetjes mogen dan duiven aanwijzen, die voor hen prijzen moeten zien te winnen.

Er wordt in de kerstvakantie een prijsuitreiking georganiseerd waar ieder deelnemertje natuurlijk in de prijzen valt. Bovendien is er een kleurwedstrijd en loterij met alleen maar prijzen voor de jeugd. De JPC is in geweldige handen van de commissie bestaande uit Jo van Buul, en Karin en Johan van de Water. Jo weet de jeugd en de aanwezige volwassenen op een geweldige manier te boeien met het gevolg dat het een lust is voor het oor en er alleen maar blijde gezichten zijn te zien!

Al met al een schitterende en geslaagde middag! 

 


NPO BESTUUR

Nieuwe website vanaf 2e helft januari in de lucht


Achter de schermen wordt gewerkt aan de nieuwe website. Het doornemen van alle teksten, koppelingen en testen neemt iets meer tijd in beslag dan gehoopt. De lancering van de nieuwe website staat nu gepland voor 2e helft van januari. Uiteraard houden we u via ODH op de hoogte.


 

 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor Patagoon Duivenvoeders. 

Nogmaals hartelijk dank! 

 

WEDSTRIJDEN

Winnaars Grand Prix's 2022 in beeld


De komende weken delen we foto´s van de Grand Prix winnaars. Deze week zetten we winnaars van de Grand Prix TGV in het zonnetje.

Nogmaals van harte gefeliciteerd!

Overzicht winnaars Grand Prix's 2022
Kampioenen in beeld: animatie van de groepsfoto's
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen  


Wekelijks tonen we in Op de Hoogte een overzicht van actuele bonnenverkopen en verkopen die binnenkort van start gaan. Op de website vindt u een overzicht waarin verder vooruit gekeken wordt. In het overzicht tonen we verkopen van verenigingen/afdelingen en NIC's. 
 

Duivennet

       
Verkoper
 
Start datum
 
Eind datum
 
Bon/Duiven
 
P.V. Ons Genoegen, Zevenbergen 23-12-2022 / 20:00     06-01-2023 / 22:00     25
P.V. de Zwaluw te Beneden-Leeuwen 23-12-2022 / 20:00 06-01-2023 / 21:00 45
P.V. het Noorden, Utrecht 23-12-2022 / 20:00 06-01-2023 / 21:30 31
P.V. Steeds Verder te Twello 24-12-2022 / 20:00 06-01-2023 / 22:30 21
P.V. Velp-Zuid, Velp 24-12-2022 / 20:00 07-01-2023 / 22:30 23
Eerste Streker Luchtpost, Grootebroek 24-12-2022 / 20:00 07-01-2023 / 23:00 28
P.V. de Witkop, Roelofarendsveen 24-12-2022 / 20:00 07-01-2023 / 21:00 24
P.V. de Snelvliegers, Genemuiden 24-12-2022 / 20:00 07-01-2023 / 22:00 25
P.V. Boalsert e.o., Bolsward 27-12-2022 / 20:00 10-01-2023 / 21:00 17
P.V. de Snelle Vlucht, De Wilp 28-12-2022 / 20:00 11-01-2023 / 22:00 24
CC 8 (Montferland) 30-12-2022 / 20:00 13-01-2023 / 23:00 22
P.V. Us Nocht, Oudehorne 30-12-2022 / 20:00 13-01-2023 / 21:30 33
CC5, Afdeling 9 Oost Nederland 30-12-2022 / 20:00 13-01-2023 / 22:00 32
Samenspel SPC, Sittard 30-12-2022 / 20:00 13-01-2023 / 22:30 20
P.V. De Postduif TW, Zwartsluis 31-12-2022 / 20:00 14-01-2023 / 22:00 41
P.V. Ons Genoegen, Ulft 01-01-2023 / 20:00 14-01-2023 / 21:30 43
P.V. de Ollewitte, Winschoten 01-01-2023 / 20:00 14-01-2023 / 23:00 27
Samenspel Maasvallei 01-01-2023 / 20:00 14-01-2023 / 22:30 31
P.V. Ons Genoegen, Westerhaar 01-01-2023 / 20:00 15-01-2023 / 22:00 35
Zuiderzeevliegers / NIC, Emmeloord 02-01-2023 / 20:00 16-01-2023 / 22:00 19
Fondclub Betuwe-Waal-Rijn-Combinatie (BWRC)   03-01-2023 / 20:00 17-01-2023 / 22:00 32
Friese Fondclub 03-01-2023 / 20:00 17-01-2023 / 21:30 16
Samenspel Oostelijk Zuid-Limburg 04-01-2023 / 20:00 18-01-2023 / 21:30 15
P.V. de Snelle Wieken, Hardenberg 05-01-2023 / 20:00 19-01-2023 / 21:30 23
P.V. Tot Weerziens, Urk 05-01-2023 / 20:00 19-01-2023 / 22:30 32
P.V. de Hunevliegers, Havelte 05-01-2023 / 20:00 19-01-2023 / 22:00 26
Rayon De Driesprong, Zwaagwesteinde e.o. 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 21:30 21
P.V. de Marnevliegers, Warfhuizen 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 23:00 27
P.V. de Koerier te Utrecht 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 22:30 33
P.V. de Zilvermeeuw te Nunspeet 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 22:00 36
P.V. de Flevopost, Vollenhove 07-01-2023 / 20:00 21-01-2023 / 22:00 14
C.P.L. Silvolde 07-01-2023 / 20:00 21-01-2023 / 21:30 39
P.V. Groningen Vooruit, Groningen 10-01-2023 / 20:00 24-01-2023 / 21:30  
P.V. Den Helder, Den Helder 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 22:30  
P.V. t Harde 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 21:30  
P.V. de Luchtpost, Wijchen 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 21:00  
P.V. de Vredesduif Noordwolde (Fr.) 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 22:00  
P.V. Franeker 96, Franeker 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 23:00  
P.V. de Luchtreizigers, Hengelo 14-01-2023 / 20:00 28-01-2023 / 22:00  
P.H.V. De Orion, Leeuwarden 14-01-2023 / 20:00 28-01-2023 / 21:30  
P.V. Gevleugelde Vrienden, Poeldijk
 
16-01-2023 / 20:00 
 
30-01-2023 / 22:00
 


Toppigeons

 

Duivenveilingen

GPS Auctions

Doevepeet

Pigeon.com

Terug naar inhoudsopgave

Overzicht bonnenverkopen
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • 7 januari 2023 - jaarlijkse tentoonstelling Madese Bond van Postduivenhouders vanaf 13.00 uur in lokaal Madese Bond. 
 • Zondag 8 Januari 2023 - Tentoonstelling P.V. Insulindepost Amsterdam, ter Gouwstraat 2a in Amsterdam, tentoonstelling met verloting en bonnenverkoop. Lokaal geopend vanaf 12.00 uur. 
 • 14 januari 2023 - Sterrenshow ZLU, vanaf 16.45 uur, in Hanenhof, Herenhof 1 in Geleen
 • 11 februari 2023 - Huldiging/uitreiking seizoen 2022 Fondclub Marathonvliegers bij PV De Luchtbode H.I. Ambacht.
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU
Veelgestelde vragen 


Deze week een antwoord op een veelgestelde vraag over het aanmelden van leden uit een andere vereniging. 
 

Ik ben ledenadministrateur. Nu wordt iemand uit een andere vereniging lid bij ons. Hoe moet deze worden aangemeld?

Als iemand al eerder lid was in een andere vereniging, heeft hij/zij al een lidnummer waar waarschijnlijk ook al ringnummers aan gekoppeld zijn. Om te voorkomen dat we dubbele accounts krijgen en om ervoor te zorgen dat ringnummers mee gaan naar het nieuwe lidnummer moeten deze nieuwe leden worden overgeboekt.

De ledenadministrateur van de ontvangende vereniging kan dit doen door een nieuw lid aan te melden en alleen de velden “achternaam” en “geboortedatum” in te vullen. Er verschijnt dan een pop-up scherm met een overzicht van alle leden die helemaal of bijna aan de voorwaarden voldoen. Als de juiste persoon is gevonden, kan men aan het eind van de regel op “overboeken” klikken.

 
 

Sterrenshow ZLU: 14 januari 2023


Op 14 januari 2023 organiseert de ZLU haar bekende Sterrenshow. Het programma voor die dag ziet er als volgt uit: 
16.45 uur     Zaal open - ontvangst met koffie/thee en vlaai
17.30 uur     Opening Voorzitter
17.30 uur     Dankwoord Meldposten Enz...
17.45 uur     Prijsuitreiking Pau, St. Vincent, Marseille en Narbonne
18.45 uur     Muziek / Pauze / Broodje met kop soep
19.30 uur     Prijsuitreiking Euregio, Agen (oude en jaarlingen), Perpginan, Barcelona
20.45 uur     Uitreiken foto‘s aan de vlucht winnaars door Pigeon.com
21.00 uur     Prijsuitreiking winnaars Asduif
21.15 uur     Muziek / Pauze
22.00 uur
 
    Prijsuitreiking ZLU Kampioenschappen, Marathon, Marathon 8 Getekende, W.E.S.M en W.E.S.M 8 Getekende
23.15 uur     Muziek en feest
01.00 uur     Sluiting zaal

Klik op onderstaande button voor het gedetailleerde programma en meer informatie.
Sterrenshow ZLU 14 januari 2023
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 4 januari 2023


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

 • 11 maart 2023 - NPO Ledenraad
 • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
   
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

zaterdag 31 december 2022

JEROEN EN STIJN RANS UIT HET BELGISCHE WIJGMAAL WINNEN MET VOORSPRONG DE WEST-EUROPESE SUPER MARATHON


.
In de duivensport zijn er niet veel internationale kampioenschappen waarbij alle deelnemers in dezelfde concoursen tegen elkaar wedijveren. Alleen op de internationale morgenlossingen strijden liefhebbers uit Frankrijk, Duitsland, België en Nederland rechtstreeks tegen elkaar. Over de vluchten Pau, Barcelona, St. Vincent en Perpignan vervliegt de ZLU het hokkampioenschap de West-Europese Super Marathon (WESM). Voor dit kampioenschap moet een liefhebber zich vooraf inschrijven en het inleggeld wordt als prijsgeld vervlogen. Afgelopen seizoen schreven zich 370 liefhebbers (hokken) voor de WESM in. De meerderheid en wel 328 deelnemers komt uit Nederland. Uit België kwamen 42 inschrijvingen en slechts één Franse liefhebbers schreef zich in. En de deelname uit België maar vooral uit Frankrijk mag gering genoemd worden terwijl op de grote fond zoveel Franse hokken ‘outstanding‘ zijn. Maar de taalbarrière zal zeker een hobbel zijn. En waar zijn de Franse uitslagen op de internationale vluchten op internet te vinden? Internationale (hok)kampioenschappen worden verder door het Duitse Euskirchen vervlogen onder de naam Europamarathon en ook de Belgische Verstandhouding (Entente Belge) heeft internationale kampioenschappen over Barcelona en Perpigan per hok en per ploeg en de Belgische Verstandhouding organiseert deze vluchten ook en bovendien ook internationaal St. Vincent. Voor de WESM telt voor elke liefhebber per vlucht de beste internationale score van de 1e- of 2e-getekende en dat op Pau, Barcelona, St. Vincent en Perpignan. De scores van de deelnemers worden niet automatisch uit de internationale uitslagen gehaald maar moeten door de liefhebber zelf worden ingestuurd. En het blijkt geen makkelijke klus om op die vier vluchten telkens te scoren. Zo‘n 61 liefhebbers van de 370 deelnemers stuurden hun score in en slechts 28 daarvan wisten vier prijzen te scoren. In totaal 27 liefhebbers stuurden een score van drie prijzen in. En de trotse winnaars van de WESM 2022 zijn de broers Jereon en Stijn Rans uit het Belgische Wijgmaal. En het Belgische succes is compleet met op de tweede plaats het echtpaar de Smeyter-Restiaen uit Melden. En in de top-25 van de WESM staan nog vijf Belgische liefhebbers zodat gezegd mag worden dat onze zuiderburen heel sterk uit de bus zijn gekomen.Winnende reeks
Met welke vier prijzen hebben Stijn en Jeroen Rans het goud op de WESM 2022 gegrepen? Hier volgen de prijzen op Pau, Barcelona, St. Vincent (werd Tarbes) en Perpignan behaald:

.


.
Op Pau kwamen de gebroeders Rans niet absoluut flitsend uit de startblokken. Met 6 mee scoorden ze internationaal de prijzen 1172 en 2139 maar dat waren wel hun 2e en 1e duif van de lijst. Op Barcelona korfden Stijn en Jeroen een fiks grotere ploeg van 31 duiven en hun totale uitslag was waarlijk top. Ze begonnen met de prijzen 6, 40, 48, 83, 137 en 143 en dat zijn 6 prijzen 1 op 100! Met de prijzen 268, 422, 845, 1065 en 1327 erbij scoorden ze 11 prijzen 1 op 10 en totaal wisten ze 19 prijsduiven te pakken. Hun 1e-getekende was hun 5de duif en ook hun 2e- getekende was knap op tijd met prijs 845 en deze duivin was hun 9de duif. De derde WESM-vlucht was Tarbes en daarop waren de broers ook top met 15 mee en 10 prijzen en hun 10e prijsduif was net niet 1 op 10. Tegen 10.246 duiven scoorden ze de prijzen 136, 149, 170, 248, 507, 515, 857, 869, 906 en 1072. De 1e-getekende kwam voorop en de 2e-getekende was hun 10e duif. Op Perpignan korfden de mannen 33 duiven en werden internationaal 21 prijzen gescoord en dat geeft een knap prijspercentage. Er werd met de prijzen 168, 204, 221, 306, 327, 407, 474 en 474 begonnen en hun 1e, 3e en 4e duif waren resp. de 3e, 2e en 4e duif van de inkorflijst.

.


.
Toppers grote fond
De gebroeders Rans zijn natuurlijk intussen al gekende ‘vedetten´ op de grote fond. Immers in 2019 wonnen ze de 1e internationaal Barcelona met hun ‘Jef´. De echte doorbraak voor het grote publiek kwam er in 2017 toen ze in België de eerste nationaal Pau met hun ‘Zwarte Weduwe´ wonnen en daarna nog op nationaal Perpignan zegevierden met hun ‘Frans´. Jeroen en Stijn begonnen op heel jonge leeftijd met de duivensport en in 1990 bezorgde oom Alex Rans uit Herent voor het eerste hokje. Vanaf 2010 werd de duivensport en het fondspel serieuzer aangepakt nadat Stijn Rans zijn studie diergeneeskunde voltooide en een buitenlands verblijf afsloot. Een beste Barcelanavliegster werd in 2005 op de hokken geboren en zij won van 2007 tot en met 2012 6 jaar op rij prijs van Barcelona en werd in die jaren 2e en 7e ‘Primus inter paris´ over drie jaar en beste Barcelonaduif over 6 jaar. De ‘Barcelonaduiven´ werd gekweekt uit twee duiven (van 2000 en 2001) van Jos Vanderstappen uit Herent en deze liefhebber was een werkcollega van vader Rudy. Vanderstappen had indertijd veel soort van de eertijds gekende fondspeler Robert van Eycken uit Erps-Kwerps. En de Barcelonaduivin werd later de moeder van ‘Frans´ die nationaal Perpignan won. En ze bleek een beste kweekster. Een andere goede duivin is ‘Aagje´ van 2011 die als ei bij Remy Speltdoorn uit Winksele. In 2014 won Remy Speltdoorn nationaal Barcelona in België. ‘Aagje´ was vanaf het begin top op Bordeaux/Agen en ze was op die vlucht over 4 jaar tot en met 2015 de beste duif van België en over 2014 en 2015 was ze de beste duif op deze vlucht bij de Pipa-rankings. En als moeder van de ‘242´ van 2019 heeft ze een belangrijke bijdrage aan de WESM-zege geleverd. In 2020 werden Jeroen en Stijn Rans in België 1e nationaal kampioen fond jaarlingen en de laatste jaren zijn ze ook op de Europa Marathon van Euskirchen grote uitblinkers.. Sinds 2015 wordt alle fondduiven puur op nest gespeeld en worden alle fondduiven op eieren van 10 tot 14 dagen gekorfd. Ze namen dit systeem over van Christiaens-De Smedt uit Pamel die het systeem weer van Arjan Beens uit Genemuiden hadden overgenomen. Om de broers beter te leren kennen hebben we Jeroen een aantal vragen voorgelegd en laten beantwoorden:

Klopt het dat er vanaf het woonadres van Stijn gespeeld wordt?

Nee, er wordt gespeeld vanop het adres van mijn vader. Ik en Stijn wonen wel in de buurt.

En hoelang is dat het geval ?

We zijn gestart met de duiven in jaar 1990.

En is de verzorging van en het uitlaten van de duiven overdag in handen van jullie vader Rudy?

Ja, klopt! Hij staat in voor het verzorgen van de duiven. Tijdens het seizoen zorgt Stijn wel voor het uitlaten en de verzorging van de vliegduiven.

Jullie spelen ploegen op de grote fond dezelfde vluchten. De reeksen Valence-Barcelona-Perpignan, Limoges-Pau-Marseille, Limoges-Agen-Narbonne en Cahors-St.Vincent-Perpignan voor oude duiven. Zitten deze ploegen op aparte hokken?

Nee, ze zitten door mekaar. Tijdens het seizoen gaan de deuren tussen de hokken ook geleidelijk aan open. Tegen de laatste vluchten zijn de 8 hokken allemaal open en kunnen de duiven gaan zitten waar ze willen.

En wordt een heel hok gelijk gekoppeld en gespeeld?

Nee, er wordt voor het seizoen bepaald welke koppels naar welke vlucht gaan en deze zitten niet altijd op hetzelfde hok.

En wanneer worden ze voor de eerste keer gekoppeld en daarna gescheiden om voor de eerste grote fond vlucht op de gewenste stand te komen?

Ze worden gekoppeld het 3de weekend van april en blijven dan het ganse seizoen samen tot in oktober. De jaarlingen halen we wel terug uit elkaar en koppelen we later in functie van Narbonne. Agen vliegen ze gescheiden.

In de afstamming van de oudere goede vliegers zien we veel afstammingen van duiven uit jullie omgeving?

Klopt, er werd meestal iets bijgehaald van de mensen uit de buurt. Jaarlijks organiseren we in ons lokaal een verkoop van de fondspelers. Hierop werden reeds vele goede duiven aangeschaft aangezien elke melker hier iets van zijn beste duiven geeft.

Wordt het liefst iets uit een topduif bijgehaald of wordt ook naar de bouw en uitstraling van een aanschaf gekeken of die gewenst is?

Liefst wordt iets bijgehaald uit een topduif. De bouw en uitstraling zijn niet altijd het belangrijkste.

Op Pau scoorden jullie twee prijzen en dat waren de twee getekenden en die kwamen ook van Marseille weer voorop. De ‘279´ is een duivin en de ‘922´ is een doffer. Wat presteerden ze vorige jaren en wat valt er over hun afstamming te vertellen?

De 279 vloog al het volgende ((per 10-tal) – vloog 5 op 5 op zware fond):
82e nat. Marseille '22 (855 km) 2.326d
186e nat. Narbonne '21 (875 km) 5.805d
217e nat. Narbonne '20 (875km) 4.120d
257e nat. Bordeaux '22 (777 km) 3.734d
296e nat. Agen '21 (831 km) 6.938d

Ze is een kleinkind van Ed, één van onze basiskwekers, en vader van onze 1st nat. Perpignan. Ed was gekoppeld aan Rikki, moeder van onze 1ste nat Pau. Langs moederszijde komt ze van een duif van Jelle Jellema. Pedigree heb ik bijgeleverd.
.
.
De 922 vloog volgende prijzen per 10—tal ((op Bordeaux/Pau vloog hij niet per 10-tal). Vloog op zware fond 7 op 7:
93e nat. Marseille '21 (875 km) 1.880d
117e nat. Marseille '22 (875km) 2.326d
262e nat Agen '19 (831 km) 4.644 d
275e nat Narbonne '20 (875km) 4.454d
299e nat Pau '20 (928 km) 2.919d Vader is Jeanke, een zeer goede vlieger op vluchten tussen 700 & 850 km.
Moeder is een kind van onze Barcelonaduivin, onze basisduif. In bijna al onze duiven komt ze terug. Pedigree heb ik bijgeleverd.
 
Op Barcelona kwam de favoriete ‘359´ van 2017 als 1e-getekende aan de start na in 2021 de 29e prijs tegen 6913 duiven op Barcelona in België te hebben gescoord. In 2022 was hij jullie 5de duif met de 54e prijs nationaal. En met zijn twee prijzen is hij nationaal de 4e beste Barcelonaduif over de laatste twee jaar. In 2021 en 2022 na Barcelona nog gespeeld en wat presteerde hij eerder? Afkomst?

Ruud vloog verder (vloog op zware fond 7 op 7):
29e nat. Barcelona '21 6.913 p (1.077km)
54e nat. Barcelona '22 6.560 p (1.059km)
57e nat. Marseille '20 2.102 p (852 km)
170e nat. Narbonne '20 4.454 p (875km)
279e nat. Perpignan '21 3.901p (935 km)
290e nat. Perpignan '19 3.915 p (935km)
307e nat. St-Vincent '19 2.949 p (927km)

Ruud is een halfbroer van Jef, 1ste internationaal Barcelona. Vader komt van Jacques Versonnen en is een geweldige kweker. Moeder is de 116 (kleinkind Barceloneduivin) en gaf reeds meerdere goede duiven. Pedigree heb ik bijgeleverd.
.
Op Tarbes kwam de tweejarige ‘132´ voorop die jullie ‘Lore´ noemen. Ze was vooraf al vroeg van Valence (15-6) en is na Tarbes in 2022 nog gespeeld. In 2021 scoorde ze als jaarling 2 op 2? Wat valt er over haar afkomst te vertellen? Goede broers of zussen?

Na Tarbes werd ze niet meer gespeeld. Als jaarduif vloog ze inderdaad al 2 op 2 (2x per 10):
8e nat. Tarbes '22 (927 km) 2.899d
139e nat. Narbonne '21 (875 km) 5.972d
722e nat. Agen '21 (831 km) 7.360d

Zij is een kleinkind van al onze nationale overwinnaars (Frans, Zwarte Weduwe en Jef). Pedigree heb ik bijgeleverd.
.
Op Perpignan kwam dezelfde duivin als op Barcelona voorop en wel ‘Katrien´ van 2019. Hoe hebben jullie deze duivin verkregen? Volgend jaar jullie grote favoriet op Barcelona naast de ‘591´?

Katrien is een duif gekweekt door Carlo Gyselbrecht. Elk jaar komen er een aantal jonge duiven van hem naar ons om mee te spelen. Ze won 3de nat asduif ELD. Ze is verhuist naar het kweekhok.

Op Perpignan pakte de ‘242´ van 2019 als 2e-getekende de punten voor de WESM-competitie en zij scoorde prijs 221 internationaal en was jullie 3e duif. Noemen jullie haar ‘Child Aagje´. Ze was jullie 4de duif op Barcelona en scoorde in 2020 en 2021 telkens al twee hele beste prijzen, een echte topduif dus. Waar kweekten jullie haar uit?

Ja, is een fantastische duivin. Ze is 3de world best pigeon België 2022 na Katrien. Ze vloog al het volgende (4 op 4 op zware fond):

36e nat. Barcelona '22 (1.059km) 6.560d
59e nat. Perpignan '22 (935 km) 3.766d
79e nat. Marseille '21 (875 km) 1.880d
127e nat. Pau '21 (872 km)3.600d

Haar vader komt van Hugo Batenburg en kweekte reeds andere top 100 vliegers
Moeder is Aagje, bekomen van Speltdoorn Remy. Zij vloog zelf fantastisch en voornamelijk op Bordeaux/Agen. Over 4 jaar was zij op Barcelona/Agen de beste duif. Zij kweekt ook zeer goed. Ze is oa grootmoeder van de 2e nationaal Perpignan bij Hok Rommelaere.
.
Met de jaarlingen kwamen jullie op Agen en Narbonne ook heel sterk voor de dag. Op Agen 36 van de 62 in de prijzen en op Narbonne 27 van de 58 als prijsduif . Ik zie bij de jaarlingen ook Hollandse ringnummers. Van wie komen die duiven? Wie is jullie favoriete jaarling voor 2023?

Deze komen van Hugo Batenburg. Onze eerste duif van Narbonne is wel onze favoriet. Zij is een volle zus van Jef.

Hoe vaak trainen de nestduiven in het seizoen? Eén of twee keer per dag en alles tegelijk los en verplicht naar buiten? Of oude en jarige duiven apart? En hoe laat geschied de training?

Tijdens het seizoen trainen ze 2x. ‘s morgens rond 6u (of vroeger) en ´s avonds rond 21u. Ze trainen +- 1u15. Zodra de zwaardere vluchten op het programma staan, trainen ze nog maar 1x per dag. Alles gaat samen los. Als de jaarduiven nog gescheiden zijn, vliegen deze wel apart (duivers en duivinnen)

Lappen jullie de fondduiven nog tussen twee fondvluchten? Telkens een bepaalde ploeg mee of alles dat thuisblijft?

Ja, vanaf 4 dagen voor de inkorving worden die groep zelf weggebracht. Tussen de vluchten door vliegen ze ook nog een vlucht van 100 of 200 km.

Hoe zien jullie dat de duiven in goede doen of in vorm zijn? Worden de duiven voor inkorving in de hand beoordeeld of wordt daar niet naar gekeken?

Dat zien we hoe ze zich gedragen tijdens de training of op het hok. Er wordt niet echt naar gekeken. We stellen in het begin van het seizoen een vluchtprogramma op per duif en houden ons daar aan. Alleen als ze niet gerecupereerd zijn houden we ze thuis.

Hoe selecteren jullie de vliegers? Moet een jaarling prijsvliegen? Hoeveel duiven zijn er na 2022 van de 144 vliegers (72 koppels) overgebleven voor het nieuwe seizoen?

We zijn 2022 begonnen met ongeveer 190 duiven. Hiervan blijft de helft over na selectie voor het volgende seizoen. We selecteren op basis van hun prestaties. We hebben een puntensysteem dat we toepassen en daarop moeten ze boven 50% scoren over hun vliegcarrière. Alles er onder wordt niet doorgehouden. Eénmaal vroeg vliegen is niet voldoende om te mogen blijven. Voor jaarlingen zijn we iets milder en houden we de meesten door onafhankelijk van hun resultaten. Belangrijk hierbij is dat ze snel gerecupereerd zijn na Narbonne, anders houden we ze ook niet door.

Hoeveel jongen kweken jullie voor eigen gebruik? Worden die in hun geboortejaar gespeeld? Wat bepaalt of een jonge duif een plaatsje krijgt in de vliegploeg voor komende seizoen?

We kweken zelf +-180 jongen voor eigen gebruik. Na het seizoen blijft hiervan de helft over. We proberen ze goed op te leren als het mogelijk. We opteren om ze 2x 450-500km te laten vliegen. Latere jongen proberen we ook allemaal op te leren tot minsten 100 km. Alle jongen die overblijven aan het einde van het seizoen, krijgen het jaar erop een kans.

Wat is volgens jullie het voornaamste om op de grote fond succesvol te kunnen ‘acteren´. Goede duiven, gezondheid, goed hok?

Een combinatie van alles.

En hoelang krijgt een duif een kans op het kweekhok om een goed nageslacht voor te brengen?

We kweken hieruit 3 jaar en zetten ze dan één jaar apart indien we nog niet overtuigd zijn. Indien er dan niets goed uitgekomen is, houden we ze niet meer door.
;
Jeroen bedankt voor het beantwoorden van de vragen en we feliciteren de hele familie Rans met formidabele fondsucces en meer bepaald met het winnen van de West-Europese Super Marathon2022!
vrijdag 23 december 2022


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 23 december 2022 | week 51

Voorwoord

Overleg met Compuclub
Vorige week woensdag heeft er overleg plaatsgevonden tussen een afvaardiging van het NPO Bestuur en Compuclub. De belangrijkste onderwerpen van deze meeting waren de bij Compuclub nog niet gerealiseerde besluiten van de Ledenraad van maart 2022 over Eerlijk spel en Kampioenschappen. Dit was een gevolg van de besluiten in maart en het invoeren in april, dat was zoals inmiddels bekend is te kort dag.
Het resultaat van dit positieve constructieve overleg wil ik graag met jullie delen. Naast de traditionele uitslag, op basis van de snelheid van de duif, zal er nu ook, direct na het insturen van de W- bestanden, een Hokuitslag (Grootmeester) beschikbaar zijn. Dat is positief nieuws voor de duivensport, waardering voor de prestatie van het ‘hok’ met als titel “Grootmeester” op de zaterdag of zondag na het afslaan van de klokken. Met name dat laatste heeft veel toegevoegde waarde. Tegelijk met de uitslag zoals wij die nu krijgen op zaterdag of zondag.
Een ander belangrijk nog openstaand punt ging over de invliegduiven. Afgesproken is dat het aantal duiven dat op niveau 1 gezet wordt ook voor alle andere niveaus geldt. Iedereen is dus vrij in de keuze voor wat betreft het aantal invliegduiven. Op deze manier is het voor Compuclub technisch te realiseren. Wij zullen het resultaat uiteraard terugkoppelen en voorleggen aan de Ledenraad in maart a.s.
Compuclub maakte tijdens het overleg melding van het op de markt brengen van een inkorfantenne voor de vereniging. Uiteraard zal dit de gebruikelijke procedure voor wat betreft goedkeuring volgen eer het op de markt verkocht mag worden aan de verenigingen. Verder is er afgesproken dat Compuclub de benodigde bestanden voor de NPO Cloud direct na binnenkomst bij Compuclub doorstuurt. Deze beide ontwikkelingen zijn positief voor de duivensport. Fijne berichten zo aan het einde van het jaar! Ik wil nogmaals alle afdelingen verzoeken de (nieuwe) vlieggebieden en losplaatsen voor 2023 vóór 31 december in te sturen.
 
Overleg met de KBDB
Zoals vorige week in deze nieuwsbrief aangekondigd heeft er afgelopen woensdag overleg plaatsgevonden tussen de delegaties van het KBDB Bestuur en het NPO Bestuur. Het was een goed en positief overleg, waarbij de nodige afspraken zijn gemaakt. In de eerstvolgende editie van deze nieuwsbrief volgt het verslag van deze bespreking. Op onderstaande foto ontbreekt Gerard van de Aast.


 
Overwegingen aan het einde van het jaar
Voor het Spoor der Kampioenen heb ik overpeinzingen geschreven die passen bij het einde van het jaar. U kunt dit vandaag ook al lezen in deze nieuwsbrief onder het voorwoord. 
 
Laatste Op (de) Hoogte van 2022
Dit is de laatste editie van Op (de) Hoogte dit jaar. Volgende week ontvangt u dus geen nieuwsbrief in uw mailbox. De volgende editie verschijnt op de eerste vrijdag van het nieuwe jaar, namelijk 6 januari 2023.
 
Ik wens iedereen, samen met de naasten, fijne feestdagen en een gelukkig en vooral gezond 2023!
 


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


NPO BESTUUR

Kerst- en nieuwjaarsboodschap

Het is een goede gewoonte dat de voorzitter van onze landelijke Duivensportbond aan het einde van het jaar enkele overwegingen deelt met haar leden. Gezien de uitgebreide teksten die ik geschreven heb voor de Ledenraad van 26 november jongstleden, die inmiddels ook zijn gepubliceerd in Op (de) Hoogte, wil ik mij vooral richten op de toekomst.
 
Eerlijk spel en kampioenschappen
Ik begin hiermee omdat dit de essentiële onderwerpen zijn in de duivensport. Als je het heel kort door de bocht bekijkt, draait bijna alles om het vliegseizoen en de daarbij behorende prestaties. Dat geldt voor de leden die er professioneel mee bezig zijn maar ook voor de amateurs om het zo maar te noemen, de liefhebbers die genieten, maar extra genieten als de prestaties oké zijn. In maart van het afgelopen jaar is er een serie besluiten genomen tijdens de Ledenraad die het komende jaar pas goed merkbaar en zichtbaar worden. Dat is het gevolg van het in maart besluiten nemen voor het dan komende vliegseizoen. Feitelijk is dat gewoon te laat als het ingrijpende besluiten zijn. En ingrijpende besluiten waren het afgelopen maart. Overigens is met Compuclub afgesproken dat wijzigingen die consequenties hebben voor de rekenaars vanaf nu altijd tijdens de Najaarsledenraad genomen moeten worden. Dan is het mogelijk om ze voor het dan komende vliegseizoen te verwerken.

Lees hier verder
 

WEDSTRIJDEN

World Best Pigeon 2022


Door de FCI wordt voor de aangesloten landen de competitie World Best Pigeon (WBP) georganiseerd, het wereldkampioenschap voor duiven. De liefhebbers die met duiven in aanmerking komen voor de FCI World Best Pigeon 2022 zijn bekend. Deze vindt u in onderstaand overzicht: 
 
 
 

Het laatste Olympiade nieuws op social media


Vanaf nu is het laatste Olympiade nieuws ook te vinden op Facebook en Instagram.

Wilt u graag op de hoogte blijven via social media? Volg dan de kanalen: 
Instagram: Olympiad2024 en klik op 'volgen'*
Facebook: Olympiad2024 en klik op 'vind ik leuk'*

*Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
 
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
 

NPO BESTUUR

Ringbestellingen 2023 


De ringen voor 2023 zijn ingepakt en onderweg naar de verenigingen! 

 
 
 

 


NPO BESTUUR

Nieuwe website vanaf 2e helft januari in de lucht


Achter de schermen wordt gewerkt aan de nieuwe website. Het doornemen van alle teksten, koppelingen en testen neemt iets meer tijd in beslag dan gehoopt. De lancering van de nieuwe website staat nu gepland voor 2e helft van januari. Uiteraard houden we u via ODH op de hoogte.


 

 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor Jaap Koehoorn Products.

Nogmaals hartelijk dank! 

 

WEDSTRIJDEN

Winnaars Grand Prix's 2022 in beeld


De komende weken delen we foto´s van de Grand Prix winnaars. Deze week zetten we winnaars van St. Vincent in het zonnetje.

Nogmaals van harte gefeliciteerd!

Overzicht winnaars Grand Prix's 2022
Kampioenen in beeld: animatie van de groepsfoto's
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen  


Wekelijks tonen we in Op de Hoogte een overzicht van actuele bonnenverkopen en verkopen die binnenkort van start gaan. Op de website vindt u een overzicht waarin verder vooruit gekeken wordt. In het overzicht tonen we verkopen van verenigingen/afdelingen en NIC's. 
 

Duivennet

Verkoper Start datum Eind datum Bon/Duiven
       
P.V. de Hoksebergvliegers, t Harde 09-12-2022 / 20:00      23-12-2022 / 21:30      31
P.V. de Blauwe Doffer, Damwoude 09-12-2022 / 20:00 23-12-2022 / 21:00 29
CC4 Afdeling 9 09-12-2022 / 20:00 23-12-2022 / 21:30 13
P.V. Fleanwille, Burgum 10-12-2022 / 20:00 24-12-2022 / 23:00 25
PDV de Vrijheid Bunde 10-12-2022 / 20:00 24-12-2022 / 21:30 29
De Vredesduif, Wessem 10-12-2022 / 20:00 24-12-2022 / 22:00 29
P.V. de Stormvogels, Sibculo 10-12-2022 / 20:00 24-12-2022 / 22:30 31
P.V. de Blauwkras, Leiden 10-12-2022 / 20:00 24-12-2022 / 20:30 20
P.V. Klazienaveen 11-12-2022 / 20:00 25-12-2022 / 21:30 46
P.V. Steeds Sneller, Borculo 13-12-2022 / 20:00 27-12-2022 / 23:00 25
P.V. de Zwaluw, Zwaagwesteinde 13-12-2022 / 20:00 27-12-2022 / 22:00 27
P.V. de Gevleugelde Vrienden, Bennekom 13-12-2022 / 20:00 27-12-2022 / 21:30 22
P.V. de Postduif, Kampen 13-12-2022 / 20:00 27-12-2022 / 22:30 30
P.V. Pleines te Zandvoort 14-12-2022 / 20:00 28-12-2022 / 21:30 18
P.V. de Kustvliegers, Holwerd 14-12-2022 / 20:00 28-12-2022 / 22:00 21
Kring 2 vlieggebied Zuid West afd. 8 15-12-2022 / 20:00 29-12-2022 / 22:30 30
P.V. de Vliegers, Annen 15-12-2022 / 20:00 29-12-2022 / 22:00 29
Afdeling Limburg 15-12-2022 / 20:00 29-12-2022 / 21:30 33
PDV Gemert 15-12-2022 / 20:00 29-12-2022 / 23:00 33
P.V. Uresco 98, Leeuwarden 16-12-2022 / 20:00 30-12-2022 / 22:30 19
C.L.V. s-Heerenberg 16-12-2022 / 20:00 30-12-2022 / 23:00 42
Het Marathonduivenjournaal 16-12-2022 / 20:00 30-12-2022 / 21:30 102
PV de Suizende Vleugels, Volkel 16-12-2022 / 20:00 30-12-2022 / 20:30 15
P.V. De Stormvogels, Ter Apel / NIC 0356
 
17-12-2022 / 20:00
 
30-12-2022 / 22:00 
   
75
 
Rayon t, Noorden 17-12-2022 / 20:00 31-12-2022 / 21:30 16
Samenspel NOF, Friesland 17-12-2022 / 20:00 31-12-2022 / 22:00 15
Afdeling 8 GOU vlieggebied NW 19-12-2022 / 20:00 02-01-2023 / 22:00 51
P.V. Nieuwegein 20-12-2022 / 20:00 03-01-2023 / 21:30 21
P.V. de Vriendschap, Leidschendam 21-12-2022 / 20:00 04-01-2023 / 22:00 39
P.V. Steeds Sneller, Dedemsvaart 22-12-2022 / 20:00 05-01-2023 / 22:00 44
P.V. Ons Genoegen, Zevenbergen 23-12-2022 / 20:00 06-01-2023 / 22:00 25
P.V. de Zwaluw te Beneden-Leeuwen 23-12-2022 / 20:00 06-01-2023 / 21:00 45
P.V. het Noorden, Utrecht 23-12-2022 / 20:00 06-01-2023 / 21:30 31
P.V. Steeds Verder te Twello 24-12-2022 / 20:00 06-01-2023 / 22:30 21
P.V. Velp-Zuid, Velp 24-12-2022 / 20:00 07-01-2023 / 22:30 23
Eerste Streker Luchtpost, Grootebroek 24-12-2022 / 20:00 07-01-2023 / 23:00  
P.V. de Witkop, Roelofarendsveen 24-12-2022 / 20:00 07-01-2023 / 21:00 23
P.V. de Snelvliegers, Genemuiden 24-12-2022 / 20:00 07-01-2023 / 22:00 25
P.V. Boalsert e.o., Bolsward 27-12-2022 / 20:00 10-01-2023 / 21:00  
P.V. de Snelle Vlucht, De Wilp 28-12-2022 / 20:00 11-01-2023 / 22:00  
CC 8 (Montferland) 30-12-2022 / 20:00 13-01-2023 / 23:00  
P.V. Us Nocht, Oudehorne 30-12-2022 / 20:00 13-01-2023 / 21:30  
CC5, Afdeling 9 Oost Nederland 30-12-2022 / 20:00 13-01-2023 / 22:00  
Samenspel SPC, Sittard 30-12-2022 / 20:00 13-01-2023 / 22:30  
P.V. De Postduif TW, Zwartsluis 31-12-2022 / 20:00 14-01-2023 / 22:00  
P.V. Ons Genoegen, Ulft 01-01-2023 / 20:00 14-01-2023 / 21:30  
P.V. de Ollewitte, Winschoten 01-01-2023 / 20:00 14-01-2023 / 23:00  
Samenspel Maasvallei 01-01-2023 / 20:00 14-01-2023 / 22:30  

P.V. Ons Genoegen, Westerhaar

01-01-2023 / 20:00

15-01-2023 / 22:00


Toppigeons

 

Duivenveilingen

GPS Auctions

 

Doevepeet

Terug naar inhoudsopgave

Overzicht bonnenverkopen
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 

2022

 • 29 december 2022 - Tentoonstelling PV De Ordonnans (Opheusden), in het clubgebouw in Opheusden vanaf 15.00 uur, met diverse verlotingen
 • 30 december 2022 - Viertallenshow en eindverkoop bonnen Fondclub Utrecht eo, in het clubgebouw van PV De Groene Olijftak (IJsselstein), zaal open vanaf 13.30 uur. Klik hier voor meer informatie.

2023

 • 7 januari 2023 - jaarlijkse tentoonstelling Madese Bond van Postduivenhouders vanaf 13.00 uur in lokaal Madese Bond. 
 • 14 januari 2023 - Sterrenshow ZLU, vanaf 16.45 uur, in Hanenhof, Herenhof 1 in Geleen
 • 11 februari 2023 - Huldiging/uitreiking seizoen 2022 Fondclub Marathonvliegers bij PV De Luchtbode H.I. Ambacht.
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

Sterrenshow ZLU: 14 januari 2023


Op 14 januari 2023 organiseert de ZLU haar bekende Sterrenshow. Het programma voor die dag ziet er als volgt uit: 
16.45 uur     Zaal open - ontvangst met koffie/thee en vlaai
17.30 uur     Opening Voorzitter
17.30 uur     Dankwoord Meldposten Enz...
17.45 uur     Prijsuitreiking Pau, St. Vincent, Marseille en Narbonne
18.45 uur     Muziek / Pauze / Broodje met kop soep
19.30 uur     Prijsuitreiking Euregio, Agen (oude en jaarlingen), Perpginan, Barcelona
20.45 uur     Uitreiken foto‘s aan de vlucht winnaars door Pigeon.com
21.00 uur     Prijsuitreiking winnaars Asduif
21.15 uur     Muziek / Pauze
22.00 uur
 
    Prijsuitreiking ZLU Kampioenschappen, Marathon, Marathon 8 Getekende, W.E.S.M en W.E.S.M 8 Getekende
23.15 uur     Muziek en feest
01.00 uur     Sluiting zaal

Klik op onderstaande button voor het gedetailleerde programma en meer informatie.
Sterrenshow ZLU 14 januari 2023
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 21 december 2022


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

 • 11 maart 2023 - NPO Ledenraad
 • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
   
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Subcategorieën

Nieuwsbrief Peter Boskamp

a206f03a-687d-4709-bd16-94839a71d797.jpg
09 december 22
  De kweekperiode Na de ruiperiode is de kweekperiode evenzeer een belangrijke periode in het jaar. Waar het in de rui belangrijk is om de vliegduiven aan een goed en solide nieuw verenkleed te...

Columnist in Spotlight

13 januari 23
BEELDEN UIT MIJN KINDERJAREN DEEL III Deze foto is...
23 december 22
Ik heb vroeger enkele heel mooie kerstverhalen...
21 december 22
  Alvorens dit verhaal aan te vatten een woordje...
30 november 22
Beelden uit mijn kinderjaren . Uit mijn jeugd zo...
23 november 22
Et maintenant....Zo zong Gilbert Bécaud....
26 oktober 22
Er stond geen maat op de uitslagen van mijn...
rc5 10 1
07 oktober 22
Het is weer eens oktober . Een jaar geleden was...
rc15 9
22 september 22
Hallo ! Ik ben Roger .  Ik ben 75 .Ik ben 60 jaar...
rc30 8
31 augustus 22
Dit gaat over de club " DE ONAFHANKELIJKE...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new GebrDekker185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new LouisvZuijlen185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40