zaterdag 04 juli 2020

maxvandongen 

Als je denkt de stijgende lijn te pakken te hebben, krijg je het deksel op je neus. Afgelopen weken zag ik een zichtbare verbetering in de aankomsten. De jaarlingen hadden de smaak te pakken en al mijn duiven schoven op in de uitslag. Met goede hoop korfde ik donderdag 26 duiven in voor de midfond vlucht vanuit Pontoise..Het weerbeeld was heel de week niet heel positief, extreme hitte en zaterdag een weeromslag waar je u tegen zegt. De vlieglijn was hier en daar bezaaid met een buitje iets wat naar mijn mening niet een heel groot probleem moet zijn zeker niet met een volle wind in de poepert. Met oog op zondag moest er zaterdag wel gelost worden, het weer werd alleen maar slechter in Noord-Frankrijk. Zaterdag morgen was het hier schitterend helder Nederlands weer, maar in de loop van de ochtend werd het slechter en slechter…Buitjes en zware bewolking en een harde wind mee. Meewind is eigenlijk tegenwind slechts 25% komt op tijd en de rest moet tegen de wind in terug kleunen. Na het vroege startsein dacht ik circa 11:00 draaien maar dat bleef uit hier. Pas om circa 14 over komt er een duif uit het noorden terug en precies op het moment dat die wil vallen komt er een sperwer over de hokken.. Met lange nekken zat meneer omhoog te kijken en verspilde een minuut of 4 door de aanwezigheid van de rover. Inmiddels zaten nummer 2 en 3 ook al hoog in de lucht en vertikte het ook om naar binnen te lopen. Het was een gezellige boel kan ik je melden heel de week ben je weer voor saus bezig. Gelukkig kan ik het in de loop van de dag redelijk van me afzetten en probeer ik de knop om te zetten naar volgende week. Het verloop was ook nog is erg slecht na een uur of twee werd het erg stil. Om circa vijf uur vielen er nog twee oude duivinnen helemaal verwilderd door de wind en regen. Zo miste ik er ‘ s avonds nog 3/26 waaronder mijn eerste en derde van vorig weekend dat zat me helemaal niet lekker. Rustig blijven vanavond wat afleiding zoeken een drankje doen en morgen de schade opnemen dat was devies , want duivensport is in alles natuurlijk bijzaak ;) Na een leuke avond ‘ s morgens er toch weer bijtijds eruit, hokken schoonmaken duiven voorzien van een bad en duimen op nog een nakomer gelukkig was daar vrij vroeg al de genopte jaarling die vorige week nog een keurige 40e speelde tegen 3258 duiven. De thuiskomst van de duivin maakte mijn morgen gelukkig al iets beter, overigens is deze duif ook even uit de running en haalt nauwelijks haar broedbak zo wordt de ziekenboeg alleen maar groter en groter wat een seizoen tot nu toe. De winnaars van het weekend waren Jaap den Uil en de Familie Verhey die 4 en 5 NPO spelen tegen ruim 29.000 duiven super gedaan allen! .

Dagfond/vitesse

Komend weekend staat er een dubbel programma op de planning. Op de dagfond gaan we naar Blois en op de vitesse naar Peronné 528km en 246km meende ik. Op de eendaagse gaan er ongeveer 6 of 7 mee een paar oude duiven die hun prijsje kunnen spelen , maar of ze hoge ogen kunnen gooien dat betwijfel ik. De rest van de kolonie gaat vrijdags de mand in. Wat het weer betreft je moet er vooral niet nu al naar gaan kijken wederom weer regen en harde wind mee, je wordt er bijna depressief van. 4,5 uur vliegen is niet meer dan een midfond vlucht op 500km.  Gelukkig kunnen we het weer van morgen al niet voorspellen laat staan dat van zaterdag. De eerste getekende is de ‘’950-17V’’ een oude duivin die dit jaar nog niet gemist heeft, maar niet vroeger dan bij de eerste helft van de prijzen gespeeld heeft. Deze duivin wint zijn prijsje wel denk ik. Mijn 2e getekende is ‘’Edje ‘’ een oude doffer die al wat leuke prijzen op zijn naam heeft en zaterdag ook mijn eerste was op Pontoise. Mijn 3e get is de Borsje duivin deze duivin vloog vorig jaar 4 prijzen op de dagfond en heeft best wat in zijn mars. Op de vitesse moet ik het allemaal nog even bekijken wat de week brengt.  

Tot slot ,

Wederom telt de afdeling 5 weer verliezen, circa 10% is nog onderweg. Zijn we dan te vroeg gelost? Zeeland ging ook rond onze koers los en kende ook weer verliezen. De afdelingen na ons hadden een glad concours met nauwelijks verliezen? Het is altijd makkelijk om achteraf te beoordelen en het is zoals het is. Overigens ging Noord-Holland eventjes na ons los en hebben en hebben zo onze laatkomers weer opgevangen. De laatkomers gaan door, komen terug en zien weer koppels richting het noorden trekken, ook dit kan een theorie zijn? We zullen het er mee moeten doen en doorgaan met de duiven die we nog hebben..

Veel succes iedereen!

Max van Dongen