Spotlight

donderdag 27 juni 2019

Alblasserdam 23 juni 2019

"DUFFEL en Sect. vluchten ISSOUDUN en BORDEAUX"

Wat een duivenweekend..., met 'THEO' in de hoofdrol.

Dit zijn van die duivenweekeinden wat je elke week wel wilt hebben, al moet ik zeggen dat ik totaal gesloopt ben. De drukkende warmte en al dat lange wachten putten je behoorlijk uit. Althans bij mij... Gelukkig gingen de duiven er vroeg uit want het beloofde een warme dag te worden, en dat werd het...

DUFFEL.
De zaterdag begon goed. Op de vlucht DUFFEL J.D. beginnen we in de vereniging met de 1e met een kleindochter van ons 'VERHEIJTJE'. Al moet ik zeggen dat de jongen duivenvlucht traag verliep, erg traag bij iederéén en dat gaf toch weer te denken... Ik denk dat sowieso het hele jongen duivengebeuren een moeilijk iets gaat worden als je hoort wat er nu al weg is zo links en rechts. Poeh poeh en het moet nog echt gaan beginnen. Zodoende vrees ik met grote vrezen...

Van de 2 vluchten met de jongen zijn wij er nog een 3-tal kwijt. Het kan erger als je weet hoeveel vreemde jonge duiven ik aangemeld heb de afgelopen 3 dagen, dat zijn er wel een 20... Er zijn er opgehaald hier aan huis, anderen werden weer door een duivenkoerierdienst teruggehaald. Weer andere wat eten en drinken gegeven en dan vroeg het luchtruim in... Het is nu zondagavond 21.45 uur en wederom zitten er weer 4 stuks in onze opvang. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt dat er zoveel jongen duiven zoekende zijn en spontaan binnenlopen. Ik hoop echt dat iedereen die jonge duiven opvangt ook de moeite neemt de eigenaar te traceren en te bellen en hoop anderzijds dat deze op hun beurt de duif komen terughalen...

ISSOUDUN sectoraal.
Dit werd een vlucht onder pittige omstandigheden... Wat er op deze vlucht zaterdag gebeurde was een 'déjà vu' van 2017 nu met 'SON OF THEO'... Bam, zo op de klep en net als zijn vader gelijk draaien en koeren en gek doen. Gero was meteen door het dolle heen en kreeg een waar kippenvelmoment net als in 2017, toen op AGEN/BORDEAUX... Van deze vlucht hebben we in de vereniging eveneens de 1e prijs!! Mooi, hoppa dit zegt genoeg...Gero met onze eerste van Bordeaux, een Louis Vollebregt duif.

 Close-up van de Vollebregt duif...

BORDEAUX Sectoraal.
In ons eerste jaar dat we ons meer serieus hebben toegelegd op het grote fond gebeuren met voor ons BORDEAUX sector als eerste vlucht. Wanneer ik zeg dat dit een zware vlucht was dan zeg ik daar niks mis mee denk ik... We hadden er 10 op mee, allemaal jaarlingduiven en klokken er 4 van in de prijzen. Onze eerst aankomende duif van Bordeaux is een duif van LOUIS VOLLEBREGT (lees: Team Vollebregt), grote fondspeler sinds jaren uit Wassenaar... We hebben Louis (de bloemenkoning uit Wassenaar) voor het eerst ontmoet tijdens de Z.L.U. huldiging 2017 toen het TEAM VOLLEBREGT als winnaar Nat. MARSEILLE werd gehuldigd.
Van de 10 jaarlingen zijn er op het moment van schrijven 6 thuis... Niet slecht voor de eerste keer, toch? Wij zijn er blij mee en meer dan tevreden want, man man wat een werk komt er kijken bij dit spelletje. En wat een spanning... De vroegste in het Nat. Inkorf Centrum 1738 was voor FAM. VAN DER BERG uit Ridderkerk en winnen de 1e Nat. in sector 2!!
Dan lees ik dat MARCO VONK uit H.I. AMBACHT als vroegste op de meldlijst staat van Pau van het Nat. Inkorf Centrum 1738 H.I. AMBACHT en wint tevens de 2e prijs Nationaal...!! Mooi man...
En MARCO: Van Harte Proficiat met deze knappe prestatie...!!Marco Vonk uit H.I. Ambacht...


Ook leuk om te melden is dat clubgenoten Comb. De JONG uit ALBLASSERDAM, bestaande uit LEON en echtgenote DANIELLE het dit weekend PRIMA hebben gedaan op PAU. Die hadden op deze vlucht 3 duiven ingezet en hebben in Afd.5 alle 3 in de prijzen en waarschijnlijk eveneens Nat. 100% in de prijzen!! Op de vlucht BORDEAUX Sectoraal hebben ze weer een knappe duif op tijd! Deze hardwerkende melkers doen alles voor hun hobby al waren de successen een jaar terug wat minder, maar in 2019 zijn ze uitstekend uit de startblokken gekomen. SUPER gaaf dat ze hun duiven weer op de rails hebben. Het goede 'soort' hebben ze zitten en worden ze nu beloont voor hun inzet. Het is het sympathieke koppel van harte gegund!!Sportvriend Leon de Jong, Alblasserdam zijn 2 toppers!!


OUDE BONTE KEES.
Vorige week schreef ik over 'Ouwe Bonte Kees' dat hij er opeens vandoor ging... Afgelopen week werd hij teruggebracht door een oud duivenmelker die hem van de straat had gehaald, gelukkig maar. Hij is nu wel wat mank maar na een tabletje te hebben gegeven knapte hij goed op en mag hij zijn oude leventje oppakken... Haha ha...

WEERSVOORSPELLING.
De voorspellingen zijn aardig van de gekke, zowel hier in Holland als in Frankrijk. We gaan zien wat het gaat worden. Het zal mijn benieuwen!

Dit was het voor deze week...tot volgende week.

Groetjes van Evelien

website: http://www.gerodijk.nl

donderdag 27 juni 2019

Maandag 24 juni - Bananenschil -

Zo daar was de afrekening al, alsof je op een bananenschil afloopt en denkt daar ga ik dan. Niets te klagen overigens, opbouw kan lastig zijn, geen ruimte om af te snijden, wat denk je van heropbouwen dan? Nee joh, het zij zo. Er zit vanaf de start dit jaar een slag in één van de vele radertjes en zie die er maar uit te krijgen. Gewoon door blijven selecteren, nog maar eens het oordeel van de witte jas beluisteren. De grote gemene deler in de structuur ben je zelf uiteindelijk, dus ook zelf maar besloten de rem er voor de jaarlingen op te zetten. In de zin van die gaan vanavond nog niet de mand in voor de grote sprong, daar was het resultaat van Pau bepalend voor, nou dat was duidelijk toch? Zaterdag de oude duivinnen voor Catalonie nog een keer op een vitesse gezet en die kwamen met al hun ervaring recht vanaf Harlingen terug, dat mag niet meer, dan zit je al wat ander te wachten. Was geweldig weer, ideale omstandigheden om ook hier van voren te kunnen draaien, geen uitvluchten mogelijk wat ook bleek uit de verdeling op de uitslag. Ze hadden tussen tien en twaalf moeten zijn, als twaalf dan nadert alleen nog maar de vingers gekruist en zien of tenminste de favorieten nog terug komen. Dat tweede gebeurde in ieder geval wel, ook al is het veel te laat. Het begon al in de aanloop, oudere doffers zie zomaar wegblijven, kun je nog enigszins wegschrijven omdat ze niet gewend zijn op nest gespeeld te worden in die periode, andere kant is dat de anderen dat ook hebben meegemaakt en wel gewoon terug op de basis zijn. Met de ontstane lege plaatsen besloten om een drietal bejaarde vliegers naar de kweekstal door te zetten, hebben het best wel goed gedaan op vooral zware dobbers, mogen een versterking gaan blijken. Er moet nog wat doorgeselecteerd worden, ruimte maken voor de nieuwe generatie, dat proces moet doorgaan. De jaarlingen krijgen nog wat kilometers voor de neus, ervaring opdoen, dat haastige gedoe kan goed uitpakken als de omstandigheden het toelaten, anders kun je het deksel vies op de neus krijgen. Ik doe maar even rustig aan, later maar weer eens gas geven. Rome en bouwen, duurde ook even...

donderdag 27 juni 2019

Zaterdag 22 juni Kalkar 110km en Auxerre 558 km

Goedemiddag allemaal. Wat later dan gebruikelijk maar dat heeft zo zijn oorzaken. Vanmorgen om 6 uur al een rondje op de racefiets gedaan, en vervolgens de verjaardag van onze Theressa vieren (15). Tussendoor waren de duiven al gelost. Kalkar om 8 uur en de duiven in Frankrijk om 7.30 uur.

Over het verloop kan ik heel kort zijn. het is teleurstellend….. Van de oude duiven zijn er nog 3 onderweg (van de 13)Waaronder niet de minsten. De jonge duiven is helemaal niet best. Nu om 14 uur zijn er 9 thuis van de 27. Het gaat overal wel stroef, maar de meeste liefhebbers op Urk krijgen ze toch goed na en hebben gemiddeld ruim 3 kwart thuis. Daar wordt je dus niet vrolijk van als dat bij jou niet zo is.
Al zou ik vanmiddag 1 t/m 7 in de afdeling draaien van Auxerre zou dat het verlies van de jonge duiven niet weg kunnen poetsen. Daar ben ik toch net iets teveel dierenliefhebber voor.

De dag begon nog wel zo goed met een mooie fietstocht van bijna 60 km, en een oude, en een jonge duif redelijk op tijd. Op 9.25 uur allebei boven het hok, maar met een minuutje vertraging op 26 geconstateerd, leek het nog wel wat. Helaas dus niet.
De verwachtingen voor Auxerre zijn hier dus gedaald naar een dieptepunt, maar vanavond weten we pas wat de definitieve schade is.

Eerst maar eens een goede zondag toegewenst!

 

Donderdag 20 juni Eerste duiven onderweg

 


Na twee weken zonder wedstrijd lijkt het er voor zaterdag een stuk beter voor te staan met het weer. En we kunnen ons hart ophalen, want er is keuze genoeg!
Daar is niet iedereen even blij mee, maar persoonlijk vindt ik het niet zo’n groot probleem. Je speelt alles, of je kiest je vluchtjes uit. Hier zijn 7 strijders richting Auxerre. voor mij krap 560km, of beter gezegd voor de duiven natuurlijk. Ik weet niet echt waar ik sta op dit moment.
Mijn beste  dagfond duif wilde al 2 dagen slecht trainen, en trok wat met zijn rechterpootje. Ik heb nog even getwijfeld, maar toch maar besloten om hem thuis te laten. Misschien is Kalkar een optie voor hem.

Jonge duiven
En dan de jongen. Bij de latere jongen toch een coli slachtoffer, maar de rest lijkt weer gezond. Het africhten is echter niet gelukt dus ik hou ze maar voor de natoer denk ik.
Van de vroege jongen zijn er nog 28 over. deze gaan morgenavond richting Kalkar (zie foto). We zullen zien wat het gaat brengen. In deze fase van het seizoen ligt de focus meer op overhouden, dan om ze echt wedstrijdscherp te krijgen. Misschien later in het seizoen nog maar eens.

Oost
Hier op Urk en omstreken wel wat gemor over de losplaatsen. De keuze voor de zuidoostlijn was natuurlijk al gemaakt deze winter, maar als ik op de site van afdeling 10 kijk gaan we de komende midfondvluchten nog oostelijker lossen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Nu zal dat met oost in de wind niet veel problemen geven, maar met west in de wind zal het niet mee vallen.

Overigens denk ik dat de LC een goede keuze maakt om te anticiperen op de windrichting, als dat voor de duiven beter is, altijd doen natuurlijk. Maar met een krachtige westenwind moet het dan ook niet zo moeilijk zijn om te switchen.

Zaterdag weten we weer wat goed is geweest. Ik wens iedereen een mooie voorbereiding toe!
Volgende week kan het zomaar wel eens te warm zijn…..

 

donderdag 27 juni 2019

De vlucht uit Pontoise afgelopen zaterdag, liep met een sisser af, gelukkig alles thuis en dan moet je met de ‘kop’ schudden en het snel vergeten. Deze week staat onze 3e DF vlucht op het programma en wel Issoudun, (een sector vlucht). Ik heb er een 20 tal klaar voor zitten, of ze allemaal meegaan, hangt af van de conditie want met de wind in de noordoost hoek moeten ze tiptop in orde zijn!

Deze week de jonge duiven nog een keertje samen met 2 clubgenoten weggebracht, de (vlieg) selectie is begonnen. Ik was er als enige nogal wat kwijt, verschil tussen super gezond zitten en “net nog niet” maar de volgende dag tot in de avond kwamen er nog thuis en uiteindelijk(nog) 4 achter.

Dinsdag de ingelaste africhting, die ik aan mij voorbij liet gaan vanwege “de eigen” africhting (maandag)maar ook door andere verplichtingen alsmede twijfels over het weer. Ze gaan vrijdagavond voor het eerst met de vrachtwagen mee en krijgen een totaallossing met een noordoostenwindje voor de kiezen. Het is niet anders of ik moet mij nog bedenken. De dinsdaglossing (africhting) van de kring liep niet echt lekker, enkel de zomerjongen van 2018 kwamen prima door en ook die van de liefhebbers die ze al 25x op 40 km hebben gelost maar de meeste liefhebbers hadden rond het middaguur hooguit 50% thuis en dan spreek ik over kring 1 en 3. Ik weet de oorzaak niet maar weet wel dat wanneer de jongen ‘goed’ zijn er altijd nog de nodige nakomen, neemt niet weg dat het tot nu toe een rampzalig begin van het jonge duivenseizoen is. Annuleren, verzetten, terugbrengen en dan dinsdag met een hoop vlieg en kunstwerk toch nog een oefenvlucht organiseren, daar is een hoop werk aan geweest. In kring 3 en 1 schat ik de verliezen uiteindelijk op zo’n 20 %, niet echt een lekker begin.

Voor Issoudun heb ik er dus een 20 tal klaar zitten, bij de jonge duiven zal ik er een aantal uitzoeken en een 20 tal oude duiven die dan meegaan naar Roosendaal. Van deze vlucht, oud en jong verwacht ik helemaal niets, ze zijn mee om in te vliegen, de oude duiven zullen wel rap thuis zijn en hopelijk komen de jongen ook goed naar huis, altijd weer spannend. De dagfond duiven zijn prima in orde en hopelijk een vroege duif op de plank.

De omstandigheden voor zaterdag zijn op de gehele vluchtlijn, noordoost windje, zonnetje, wolkje en temperatuur die boven de 20 graden gaat uitkomen.

Uiteindelijk heb ik er 21 voor Issoudun ingekorfd, in de club helaas maar een 130 duiven, incluis Beverwijk. Voor Roosendaal gaan er 7 zomerjongen (2018) en 8 weduwnaars, 9 duivinnen mee. Bij de jonge duiven zal niet alles meegaan maar zal ze stuk voor stuk nog eens goed bekijken.

The Day After,

Zaterdag stonden Issoudun (DF) en Roosendaal, (oud &jong )op het programma en de omstandigheden waren prima met een noordoostenwindje, zonnetje en een lekkere temperatuur.

Waar ik vorige week nog schreef over de vlucht Pontoise, dat ik met mijn kop moest schudden en het snel moest vergeten, zal ik deze dag (vandaag) wat langer koesteren. De duiven in Issoudun gingen om 7.15 uur los, samen met die van Afdeling 5 en het konvooi (20.000 duiven) oud en jong in Roosendaal , ging om 8.00 uur totaal los.

Uiteraard stonden wij op tijd klaar en exact op het tijdstip dat wij ‘in het hoofd hadden, meldt zich de eerste duif, een jaarling doffer (de 22) die zich nu al een paar keer goed heeft laten zien, hij komt uit mijn UDO doffer x DE GEELOOG duivin, zijn 2 broers weten ook van wanten, maar hij is tot nu toe de beste van de 3 musketiers. Na een paar minuten begint de trein binnen te lopen en zowaar zit er een jong tussen, die de punt van het dak op zoekt, na verloop van tijd zitten de oude binnen en alle jongen nog steeds buiten en vliegen diverse keren van de punt van het dak de sloot in, ik zal de rest maar besparen, ze zaten overal behalve in de klok. Mijn bezoekers konden er wel om lachen toen ik het op gaf….eind van het liedje om 18.00 uur zitten er 28 van de 31 in het hok. Daar heb ik de komende dagen werk aan om ze opnieuw te conditioner, voor vandaag was thuiskomen het belangrijkste.

In de loop van de middag komen de ‘letters’ en kunnen we lachen om het fiasco van de jongen, toen echter de eerste meldingen van Issoudun op ‘compulive’ van afdeling 5 kwamen, begon het rekenen en nam de spanning toe, zeker toen de eerste Noord-Hollandse duiven werden gemeld, gelukkig meldt mijn 1e duif zich om 17.03, rap gevolgd door de 2e en komen de duiven prima door…….. eind van het verhaal kan ik mijn geluk niet op, 2x de 1e in de club en 2x de 1e in de kring en een mooie uitslag in de Afdeling.

Hoe kwamen de duiven in Heemskerk;

De jonge duiven vlucht werd gewonnen door Frank Rodenburg, de Uitgeesters deden het prima met maar liefst 7 duiven bij de eerste 10.

1e Frank rodenburg. 2e Hans Baltus, 3e Wim Geerlofs, 4-10 Piet Baltus, 5e Cees Niesten, 6e Dirk Ebbers, 7e Peter Beentjes, 8e Max van Delden, 9e Gerrit Twaalfhoven

Frank Rodenburg

Roosendaal oud

1e Jos Nijman, 2-7 Gerrie Lotterman, 3e Max van Delden, 4e Piet Baltus, 5-6-8 Frank Rodenburg, 9-10 Peter Beentjes.

Issoudun

1-3-5-6-7-10 Jos Nijman, 2-9 Gerrit Twaalfhoven, 4e Gerard Weel, 8e Peter Zonneveld.

maandag 24 juni 2019

331 liefhebbers en 4200 duiven kregen het nakijken!

De supersnelle vlucht van Mont Luçon op zaterdag 8 Juni van het seizoen 2019 is gewonnen door ’n liefhebber met naam en faam. In de Limburgse duivenwereld is hij bekend als een melker die alles neer kan sabelen. Jan Deliége uit Vijlen voorstellen is als het intrappen van ’n open deur. Door de vele topresultaten die hij in de loop van de vele seizoenen behaalde heeft zijn roem zich wijd en zijd verspreid. Won hij niet alleen in 2016 Provinciaal La Souterain en in 2018 Lorris daarbij heeft ook nog twee Nationale zeges op  Orleans met de jonge duiven op zijn palmares staan. En met de razendsnelle Mont Luçon van zaterdag kan hij weer een provinciale overwinning in zijn boek bijschrijven. Het ging maar door. Ieder seizoen weer zorgt Jan voor blikvangers in de concoursen waarin hij meedingt. Het is niet overdreven om op het papier te zetten dat Jan Deliége één van de betere Limburgse duivenliefhebber is. Je kunt het draaien of keren, hoe je wil, de mannen die geregeld knappe uitslagen boeken en vele malen aan het langste eind trekken dat zijn de bonzen.  De beste te zijn van 332 Limburgse deelnemers en 4200 duiven het nakijken te geven dat zegt wel iets. Met een paar glinsterende ogen en een glimlach op zijn gezicht en met een smetteloos blauw hemd aan staat Jan met zijn trouwe helper Frans Heyenrath op de foto. Zichtbaar genieten ze beiden van de behaalde overwinning.  Als ik het mag zeggen zal deze provinciale overwinning wel niet zijn laatste zijn. In zijn samenspel de Zuidoost -Hoek waar toch wel een gemiddelde van 1000 duiven  in concours zijn speelt Jan al heel wat jaren een eerste viool. De liefhebbers die Jan van nabij kennen kunnen alleen maar lof spreken over zijn kolonie duiven. Hoe hij aan die geweldige duiven is gekomen dat is een lang verhaal. Kort samengevat door goeie duiven te kopen, er mee te kweken en te spelen en vooral streng te selecteren. Dat is het uiteindelijke resultaat er van. Zijn duiven hebben alles wat ze moeten hebben. Namelijk een perfecte bouw van middelmatig type, en vleugels en spieren naar de juiste verhouding. En daarbij hebben ze een fijne zachte pluim waarbij opvalt of ze op hun lijf zijn geplakt. Het tekent de super gezondheid van de duiven en ze stralen een enorme vitaliteit uit. Het is moeilijk spelen tegen die gast met zijn vliegploeg die een ontembare strijdlust in zich hebben. Jan Deliége heeft eigenlijk geen voorstelling meer nodig want degene die zijn naam niks zegt heeft nog nooit een uitslag van hem gezien. Dat hij een enorme passie voor zijn duiven heeft is meer dan logisch. Niet alleen dat is zijn bijzonder kenmerk maar hij heeft ook nog het karakter om alles er uit te halen wat in zijn vermogen ligt. Toen hij als duivenmelker begon, en dat is wel 50 jaar geleden, was hij al direct gebrand op prestaties. Na enkele seizoenen had hij al begrepen dat de weg naar roem niet met rozen is geplaveid. Dus hij ging op stap om kwaliteit op zijn hok te halen. Zoals al is gezegd, door de jaren heen heeft hij met veel zoeken en proberen bereikt wat hij nu heeft. Namelijk een super kolonie duiven die hij zich kweekte uit duiven die hij zich met goede regelmaat haalde bij de zeer bekende Combinatie Jo en Florian Hendriks in Nijswiller. Het is zo dat de basis van zijn kolonie nu hoofdzakelijk bestaat uit duiven van de voornoemde combinatie. Jan staat beslist niet stil. Hij weet donders goed dat als hij zich wil handhaven bij de Limburgse top, dat hij moet blijven pogen om zijn kolonie te verbeteren.

 

Niets aan het toeval overlaten:

Een kampioen weet wat hem te doen staat om zijn duiven gezond te houden. In die dingen hoeft men Jan niks meer te leren. Hij weet verdomd goed dat je niks aan het toeval kan overlaten. Het is bij hem natuurlijk heel logisch dat je alleen maar met gezonde duiven, zowel bij het kweken als bij het vliegen, succes kunt hebben. En om zijn duiven gezond te houden heeft hij een systeem. En daar wordt naar gehandeld. Daar maakt hij geen geheim van. Hij is ook geen liefhebber die bij de dierenarts kind aan huis is. Wat betreft de medische kant van de verzorging heeft Jan toch wel zijn maatregelen getroffen. Om het ”Geel”en de “Orni” voor te blijven heeft hij de producten van “Belgica de Weerd” in huis die hij om de hoek bij het “Duivenkweekcentrum Limburg in Ransdaal heeft gehaald. In zijn carrière is het heel sporadisch geweest dat hij in paniek naar de dierenarts is moeten gaan. En als hij ziet dat van zijn duiven de vitaliteit en gezondheid afdruipt en laten blijken dat ze goed in hun veren (vel) zitten dan wordt er niet aan gedokterd. Zo is dat! Wat het voer voor de duiven betreft is Jan ook niet zuinig. Goede duiven moeten goed voer hebben is zijn motto. Er is te kust en te keur voorhanden bij Groothandel Simons & Zonen in Ransdaal. Hij hoeft er zelf de deur niet voor uit omdat deze zaak aan huis bezorgd. Zo gemakkelijk is dat!      

 

De Mont Luçon doffer alias “de Monty”.

Het is niet voor niets dat de winnaar van de vlucht over een super snelheid beschikt. Zijn vader en moeder zijn immers afkomstig van het hok van Jo en Florian Hendriks uit Nijswiller. En als je van dat hok komt dan heb je wel iets in je lijf. Ras-klas en kracht. De “Monty” is gekweekt uit een ouderpaar dat uit het beste van het beste is die Jan zich bij Jo en Florian in Nijswiller haalde. En dan moet men denken aan o.a. het soort van Koopman -Verkerk- Vandenabeele. Als jonge duif wist zich “de Monty” al te onderscheiden door het winnen van 7 prijzen waarbij de 1e prijs op Rethel. En nu in dit huidige seizoen als jaarling (18/1355430) heeft hij zich ook alweer 6 keer in de kijker gevlogen met o.a. een 8e prijs bij de Afdeling Limburg op Sens met 11.734 in het concours.         

Tot besluit:

Met deze een kleine uiteenzetting in de prestaties en de duiven van de 78 jarige Jan Deliége en niet te vergeten zijn trouwe helper Frans Heyenrath. Een hok met duiven dat al vele seizoenen uitblinkt op de vittesse en de halve fond vluchten. Een kolonie duiven die schittert omdat ze geleid worden door Jan en Frans en daarbij alles voor hun hobby over hebben. Ondanks dat ze nauwelijks een slecht seizoen hebben gehad is Jan toch voorzichtig in het uitspreken van verwachtingen wat het verdere seizoen betreft.  Opscheppen is niet zijn sterkste kant en daarom houdt hij de boot af. Als hij zegt dat kampioen worden gemakkelijker is dan het te blijven dan bedoelt hij daarmee dat als je aan de top staat je een kwetsbare status hebt. Want nog beter gaan presteren dan dat je al doet dat is een kunst. En een kunststuk was ook zijn succes op deze vlucht van Mont Luçon waar zijn 22 weduwnaars 14 prijzen wonnen en in de Provinciale uitslag gedrukt staan op: 1-23-88-124-125-132-356-384-411-596-624-718-848-851. Een rendement  van 63,6% .  Dat verdient wel een compliment!!!!!!!

Pie Schepers.   

 

maandag 24 juni 2019

We hadden ons de start van het seizoen een beetje anders voorgesteld, althans gehoopt !, maar het werd weer een barre tocht en dat niet in het Franse deel maar in België en Nederland waar de zware
bewolking en de vele nattigheid vanuit de lucht het concours bepaalden.
 
Natuurlijk is iedereen blij met een tijdduif en dat zijn de hele sterke die de moeilijkheden onderweg op de beste manier het kopje weten te bieden.
113 liefhebbers korfden 700 duiven in voor dit eerste Fondclub Noord Holland concours vanuit St.Vincent.
Gelost vrijdag 14 juni om 14.30 uur konden deze diehards aan hun terugreis beginnen.
De eerste die meldde was Harry Hendriks uit Vinkeveen echter die zou voor de 2e melder die in deovervlucht woont het hoofd moeten buigen.
 
De eerste plaats wordt ingenomen door een 4 jarige doffer op weduwschap gespeeld door An van dePeppel in Wormer.
Zij ziet om exact 14.50.10 haar doffer over de antenne lopen. Na het melden en het afwachten of er in de overvlucht nog vroegere zaten kwam en de blijdschap en de emotie los en zal ze met een schuin oog naar boven hebben gekeken en tegelijkertijd hebben geconstateerd dat haar man, good old Ben van de Peppel die ons helaas ontvallen is, goed werk heeft verricht met het tot stand komen van hun geweldige overnachtfondkolonie.
 
Vorig jaar is de regie op de hokken helemaal in de handen komen liggen van An, de verzorging deed ze trouwens zelf al heel lang en dat vanaf het verbreken van de Comb. Pekro die vroeger bestond uit Ben van de Peppel en Cees Kroonenberg. Ben van de Peppel was een uitstekend manager op de hokken maar zijn liefde lag in de eerste plaats bij het kweken en de lijnen waarvan hij dacht dat ze goed waren te proberen vast te houden. Of dat gelukt is ? Velen mensen in binnen- en buitenland zijn geslaagd met de duiven die ze uit Wormer weg haalden.
 
De NL.15-127 werd dus geklokt om 14.50.10 uur en maakt een snelheid van 999.325 meter per minuut,net geen 60 kilometer per uur. Maar daarbij is hij wel goed voor de 1e prijs in de club, samenspel, kring en afdeling. Verder pakt deze geweldenaar ook de 7e in de sector en is goed voor de 37e nationaal tegen 12070 duiven. Chapeau.
 
Na het overlijden van Ben is An geweldig bijgestaan in de moeilijke tijd daarna door haar dochters die allen achter Ben’s en haar hobby zijn blijven staan en ze daardoor nu fris beginnend aan seizoen 2019 zo een mooie start kent.
En de start op deze zware St. Vincent was goed we kijken naar de uitslag. Zij korfde 9 duiven in en draait er daarvan 5 in de prijzen waarvan 3 in de top te weten 1e, 13e en 27e van de 700 ingekorfde duiven haar 4e en 5e duif vinden we terug op de 160e en 170eplaats.
De winnende weduwnaar heeft in het voorseizoen 2 jongen groot gebracht en gevraagd naar eerdere prestaties was het antwoord eenvoudig weet ik niet, Ben hield dat allemaal niet bij, hij ging voor een mooie uitslag en kampioenschappen vond hij ook niet belangrijk.
Natuurlijk zijn er wel wijsheden op te tekenen waar een ander misschien nog wat aan heeft.
Zo werden de duiven die St. Vincent hadden gevlogen altijd doorgetrokken naar Barcelona en werd er niet tegenop gezien dat als een duif fris terugkwam van een overnachtfondvlucht hij direct weer op de volgende vlucht gestoken werd.
Ben had een gevleugelde uitspraak en die was : “je hebt ze om te vliegen” verder had men in Wormer ook geen kweekhok, maar An noemt Ben toch een meesterkweker die gewoonte aanhield om uit kruisingen van goede vliegers weer jongen te halen. En daar zit natuurlijk een grote waarheid in.
Het hok van de Peppel heeft zijn vermaardheid grotendeels te danken aan de durf en lef bij het inkorven en de vele prestaties met als hoogte punten die op Barcelona.
Wat betreft het inspelen van de duiven dit jaar heeft An ze bijna elke programmavlucht ingekorfd, dus was de voorbereiding perfect en veel gehoorde geluiden tijden het inkorven in het lokaal waren, wat zijn ze glad en strak en mooi op gewicht. An verzorgde al heel lang de duiven op de hokken en er is altijd  goed gepresteerd met de duiven, de verwachting voor de toekomst zijn dus goed.
Chapeau An, en namens alle leden van de Fondclub Noord Holland van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning.
Complimenten zijn er voor de man op de 2e plaats, Harry Hendriks uit Vinkeveen en de man met een van de langste afstanden in Noord Holland Leo Pronk uit Breezand die de 3e duif wist te draaien.
zondag 23 juni 2019

MATTY TUMP WINT FONTENAY door Ton Snoek Met een zwakke noordwesten wind, leek de eerste dagfond vlucht een niet al te moeilijke te worden. Maar het viel toch enigszins tegen doordat er onderweg wat regen viel hetgeen de snelheid drukte. De eerst duiven vielen dan ook niet dik. De snelste duif viel bij de sympathieke duiven liefhebster Matty Tump. Met de nadruk op liefhebster, die alle liefhebbers te snel af was. Matty was zaterdag ook het meldadres. Terwijl alles klaar lag voor het noteren van de meldingen liep zij naar buiten om de duiven op te wachten. Ze keek in de lucht en daar vloog er al één. Het was de 2015-1562528. Uiteindelijk klokte ze er nog twee voordat de eerste melding binnen kwam. Hierdoor wist ze gelijk dat ze een vroege duif had. Zelfs zo vroeg dat dit de eerste van de afdeling zou worden hetgeen natuurlijk een geweldige prestatie is. De winnende doffer is van eigen kweek. De vader is van het eigen soort keer Sluis-Konst. De moeder is een Heremans keer Herman Wouters Als spel systeem hanteert ze het totaal weduwschap. Als voersysteem gebruikt Matty de opvoer methode. Zondag zoontjes van Beyers en vanaf maandag vliegvoer met de laatste dagen energymix van Robaey's. Dit aangevuld met Tovo P40 pinda's en kaas en op zondag biergist met lookolie. Aan de uitslag te zien word het door de duiven zeer gewaardeerd met acht van de tien duiven in de uitslag. Nogmaals de hartelijke felicitaties namens de Fondclub Noord-Holland!

 

zondag 23 juni 2019

Voorwoord bestuur


Het is 21 juni, de zomer is officieel begonnen. We merken het aan de hoge temperaturen die we in het vooruitzicht hebben, maar ook aan de drukte in de duivensport. Het is namelijk hoofdseizoen in de duivensport. Het seizoen waarin we met alle discplines druk bezig zijn met onze mooie sport. Zo ook vanaf dit weekend met de eerste jonge duivenvluchten.

Er wordt veel gevraagd van de duiven, maar ook van de liefhebbers. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat we met zijn allen het hoofd koel houden met deze hitte. Daarbij hoort ook mensen de ruimte geven om de juiste dingen te doen en de juiste beslissingen te nemen. Uitgangspunt is hierbij dat we de komende weken op een soepele manier kunnen doorlopen en bovenal genieten van mooie wedstrijden. En dat doen we samen. Samen maken we er een aantal fantastische wedstrijden van, want waarom moeilijk doen als het samen kan? 

Voor u ligt weer een prachtige editie van Op (de) Hoogte. Ik wens u veel lees- en sportplezier. 


Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 WEDSTRIJDEN

Actuele vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.

 
Klik hier voor actuele los- en vluchttijden
 
 
 

WEDSTRIJDEN
Voorbeschouwing vluchten dit weekend


De weersvoorspellingen voor dit weekend zijn goed en er staan een aantal mooie vluchten op het programma. Wat willen we nog meer? Hieronder vindt u de voorbeschouwingen voor de Marathonvluchten en de Dagfondvluchten. 
 
Voorbeschouwing Marathonvluchten
Voorbeschouwing Dagfondvluchten
 WEDSTRIJDEN

Terugblik op Nationaal Grandprix Beyers St. Vincent

 

Op 14 juni stond de Nationale Marathonvlucht St. Vincent op het programma. Het was prachtig weer ter plaatse. De nationale winnaars zijn: 

Sector 1: W. Geuyen, TungelroySector 2, tevens Nationale winnaar: A. van Houten, 's-GravenzandeSector 3: Th. van Oss, AfferdenSector 4: Koster-Doldersum, Dekrim


Namens NPO Bestuur en Beyers van harte gefeliciteerd!Benieuwd naar de verslagen van de St. Vincent? Deze verschijnen in de volgende editie van Op de Hoogte. 

 

NPO BESTUUR
Terugblik op lossing St. Vincent


Graag willen we stilstaan bij de lossing voor St. Vincent van vorige week. De vlucht heeft een ander verloop gekend dan door verantwoordelijken en liefhebbers op voorhand ingeschat. Om iedereen deelgenoot te maken van het proces rondom de lossing en het verloop, hebben wij de verantwoordelijken gevraagd om ons mee te nemen in hoe een en ander verlopen is. Klik hier voor de verslagen van de verantwoordelijken en een reactie van het NPO Bestuur. 
 
 

NPO BESTUUR
Actie en besluitenlijst bestuursvergadering 12 juni


Via onderstaande button kunt u de actie- en besluitenlijst van de vergadering van het NPO Bestuur van 12 juni jongstleden raadplegen. 

 
Actie- en besluitenlijst bestuursvergadering
 

WEDSTRIJDEN
Fout bij vervoeren Bordeaux afdeling 2


Bij het overladen van de manden ten behoeve van de Bordeaux is helaas een fout gemaakt. Alle 7 de manden van 1935 Madese Bond voor Postduivenhouders en 1 restmand met 15 duivinnen van 1939 Oosterhoutse Bond zijn ingeladen in de wagen voor Lennik en daar afgelopen woensdag 19 juni gelost. 

Woensdagavond 19 juni zijn deze duiven opnieuw ingekorfd en met speciaal vervoer overgebracht naar Bordeaux, zodat ze op donderdag 20 juni op de losplaats aanwezig zouden zijn en aan het convooi toegevoegd konden worden. De Oosterhoutse Bond heeft het inkorfbestand aangepast en de Madese Bond heeft het originele bestand gewist en opnieuw ingekorfd.


 
 

WEDSTRIJDEN
Informatie over lossen in België 


In de afgelopen weken is er een aantal losplaatsen in België bijgekomen. Echter, dit is nog geen oplossing voor het benodigde aantal losplaatsen wat we in België nodig hebben om met name voor de jonge duiven in stappen afstand te maken. 

Dit weekend blijkt het lastig om een geschikte plek voor alle afdelingen te vinden. Brabant 2000 wijkt hierdoor noodgedwongen van de vlieglijn af en staat daarom in Isnes. Het is zaak om de lossingen goed uit elkaar te houden en ongewenste vermengingen van konvooien (kruislossingen) te voorkomen. Dit is zeer zeker van belang voor de jonge duiven die met hun opleidingsprogramma bezig zijn.

Het is van belang dat we er met zijn allen voor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Het kan dus weleens zijn dat afdelingen niet direct kunnen lossen maar dat wij op elkaar wachten. Er moet zeker rekening gehouden worden met de duiven die in België thuiskomen in de omgeving van de losplaatsen. Wij rekenen op uw begrip als de duiven niet zo vroeg gelost kunnen worden als dat u zou willen. Iedereen zal zijn uiterste best doen om het zo soepel en voorspoedig mogelijk te laten verlopen.
 
 

NPO BESTUUR
Terugblik Extra Ledenraad 4 juni en gewijzigde datum Ledenraad najaar


In goed overleg met de Afdelingen, Secties en Platformen is tijdens de Extra Ledenraad besloten om de Ledenraad van november te verplaatsen naar 21 december 2019. Hierdoor ontstaat er ruimte om voorstellen – na het vliegseizoen – af te stemmen binnen de Afdelingen, Secties of Platformen.

Klik op onderstaande buttons voor meer informatie over de NPO Update (hierin staat meer informatie over de Ledenraad in december), de presentatie van de Ledenraad van 4 juni en het verslag van de Ledenraad dat is gepubliceerd in de nieuwe editie van Het Spoor Der Kampioenen. Het officiële verslag en de notulen van 4 juni volgen spoedig. 


 
 
Klik hier voor de NPO Update
Klik hier voor het verslag Ledenraad 4 juni door Het Spoor Der Kampioenen
Klik hier voor de presentatie van Ledenraad 4 juni
 

LADIES LEAGUE

Nieuws vanuit de Ladies League
 Het gaat beginnen! Niet alleen staat dit weekend het jonge duivenseizoen in de startblokken, ook de Ladies League competitie gaat 6 juli officieel van start. En wat hebben we hier naar uitgekeken!

In het voorjaar hebben we via Facebook al veel voorpret en ervaringen kunnen lezen van de deelnemende dames en meisjes. De motivatie steeg nog meer toen de eerste ringen om werden gedaan, gecomplementeerd met een knalroze chipring die zeker niet over het hoofd te zien is. Veel mannen moesten hier wel even aan wennen. De voorbereidingen voor de eerste vluchten, de eerste africhtingen, hoe spannend! 

Berekening Ladies League
We moeten natuurlijk ergens beginnen en hebben de berekeningen voor de kampioenschappen gemaakt met als uitgangspunt dat het een laagdrempelige competitie dient te zijn waar in principe elke dame voor in aanmerking zou kunnen komen.

We starten in 2019 en zullen aankomende maanden wellicht tegen zaken aan gaan lopen die onvoorzien waren, maar door middel van communicatie, evaluatie, controleren en corrigeren hopen wij de Ladies League tot een prachtig kampioenschap te kunnen uitbouwen die toekomstbestendig is maar bovenal voor elke vrouw/meisje aantrekkelijk is om aan deel te nemen. Lees hier meer over de berekening voor de Ladies League. 


Oproep: deel uw Ladies League ervaringen!
We willen heel duivenminnend Nederland en de rest van de wereld laten zien hoeveel plezier wij dames in duiven- en duivensport hebben. En daar hebben we u voor nodig! Foto’s.. heel veel foto’s willen we zien.

Een 'selfie' tijdens het inkorven, een 'ussie' met uw (duiven)vriendin, een quickshot van uw aankomende LL-duifje in de lucht, op de klep, in uw hok. u bepaalt zelf uw fotomomentje, legt het vast op camera en stuurt het op naar ons. Laat uw fantasie de vrije loop! Ook verenigingen/kringen die een aparte LL-competitie in de club hebben, foto’s van de winnaressen zijn van harte welkom!
 
Foto’s kunnen worden gestuurd naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . We zullen ze publiceren op social media en in Op de Hoogte, bij het insturen gaat u dus akkoord met publicatie.
 
Show the world PINK! Show them our Ladie’s League!
 
 

 
GPS2021
Nieuwsbrief Zeeland

De afgelopen weken zijn er in Het Spoor der Kampioenen een aantal artikelen geplaatst met betrekking op het landelijke GPS2021 project. Er waren vele vragen over de feitelijke uitwerkingen van de plannen die beschreven staan op de website www.gps2021.nl en de zaken die momenteel worden uitgetest in de Zeeuwse pilot van dit project.

Afdeling Zeeland brengt regelmatig een nieuwsbrief uit om hun directe achterban te informeren. Via ODH en www.gps2021.nl delen we de Nieuwsbrieven, zodat iedereen geïnformeerd wordt over de pilot/ontwikkelingen binnen GPS2021.
Nieuwsbrief #8 Zeeland’
 

 
 
 

WEDSTRIJDEN
Op het programma: ZLU Vlucht Agen


Volgende week staat de ZLU-vlucht Agen op het programma. Op maandag 24 juni wordt er ingekorfd, lossing staat gepland voor vrijdag 28 juni. 


 
 

JEUGD
Hokbezoeken voor winnaars Jeugddag NPO


Tijdens de NPO Jeugddag in 2018 konden kinderen een hokbezoek winnen. Dit is mede mogelijk gemaakt door een aantal duivenmelkers die hun hokken en natuurlijk ook hun kostbare tijd hiervoor beschikbaar stelden, waarvoor hartelijk dank. Wij waren erg benieuwd hoe de duivenmelkers het bezoek van de kinderen ervaren hebben. Daarom blikken we graag met hen hierop terug. Lees hieronder de terugblik op de hokbezoeken. 


 
Terugblik op hokbezoeken
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen in het land georganiseerd worden. In Op (de) Hoogte besteden we wekelijks aandacht aan de activiteiten en bijeenkomsten die gepland staan voor de komende week. Vanaf deze week staan op de site ook alle geplande vergaderingen van afdelingen, secties, platformen en commissies vermeld. 

Komende weken staan de volgende bijeenkomsten op het programma: 
 • Maandag 24 juni 2019 - Papendal - Bestuursvergadering NPO
 • Maandag 1 juli 2019 - onbekend - Bestuursvergadering Afdeling 10
 • Maandag 1 juli 2019 - onbekend - Bestuursvergadering Afdeling 11
 • Dinsdag 2 juli 2019 - onbekend - Bestuursvergadering Afdeling 8 
 • Maandag 8 juli 2019 - Papendal - Bestuursvergadering NPO
Overzicht van activiteiten en bijeenkomsten
 

 

Online overschrijven

 

We merken dat het gebruik van mijn.duivensportbond.nl en het online overschrijven van duiven nog vragen oproept. Esther Bultman laat in onderstaande filmpjes zien hoe eenvoudig het online overschrijven van duiven is.Overschrijven naar andere liefhebber
Wilt u uw duif overschrijven naar iemand anders? Dat kan tegenwoordig makkelijk en snel via mijn.duivensportbond.nl . Ontvangt u graag nog wat extra uitleg over online overschrijven? Bekijk dan hier het instructiefilmpje. 
Overschrijven van liefhebber naar u
Heeft u een duif gekregen of gekocht? Ook dan is het mogelijk om makkelijk en snel over te schrijven via mijn.duivensportbond.nl . Ontvangt u graag nog wat extra uitleg over online overschrijven? Bekijk dan hier het instructiefilmpje. 
 
 
 

IN DE MEDIA

Publicatie in Het Spoor

 

In de nieuwe editie van het Spoor der Kampioenen staat een artikel over ECS en de toekomst. Klik hier om het artikel te lezen. 


 
 

IN DE MEDIA

Record-duif gebroeders Kamerhuis


Ook deze week wordt er door de media weer veel aandacht besteed aan de 'record-duif' van de gebroeders Kamerhuis. De duif, Caballero 841 verbrak het Nederlandse snelheidsrecord uit 1957. Onder meer EenVandaag en Quotenet besteedden deze week aandacht aan Caballero en de gebroeders Kamerhuis. 
 

NPO BESTUUR

Gebruik Tipes thuisservice

 

Het NPO Bestuur heeft besloten om het gebruik van de Tipes thuisservice per direct toe te laten. Let op: om gebruik te kunnen maken van deze functionaliteit dien je al Tipes-gebruiker te zijn. De Tipes-gebruikers kunnen de Tipes thuisservice inbouwen in hun software programma. Documentatie en technische specificaties hierover zijn hieronder te vinden. 
 
Klik hier voor het stappenplan Tipes Thuisservice
Klik hier voor een korte handleiding
 

NPO BUREAU

Enkele printwerkzaamheden vertraagt door storing

 

Wegens een storing aan de printer duurt het iets langer dan gebruikelijk voordat leden zonder mail de berichtgeving over opgevangen duiven en duplicaten ontvangen. Deze storing is bij ons onder de aandacht en wordt zo spoedig mogelijk opgelost. Uiteraard ontvangen de leden zonder mail dan alsnog de berichtgeving over de opgevangen duiven en duplicaten. Excuses voor het ongemak. 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 20 juni 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
zaterdag 22 juni 2019

Maandag 17 juni - Mag ik de rekening aub ?-

Zaterdagmiddag was echt balen, mijn planning doorkruist. Waar het hele land naar de lucht aan het turen was, mochten de noorderlingen gaan autowassen, tweede week op rij. Natuurlijk in het belang van onze vleugelaars, goed bedoeld, en toch ook de kans gemist door te lang te wachten. Jij ook de hele middag in de zon gezeten? De planning zo de prullenbak bak en aanpassen, of het voor of nadelig zal zijn, zal wel wat meevallen. Voor het eerst sinds ik denk een vijftien jaar niet aan StV deelgenomen, was ik bij deze editie niet geheel rouwig om, ze waren er ook nog niet klaar voor geweest met deze voorbereiding, ik had ook op mijn vingers kunnen tellen. De dubbele blauwe strepen overdwars over Frankrijk als zeisen door het deelnemersveld. De rovers bij de oosterburen hebben het slabbetje alweer omgedaan. Je hoeft het niet te geloven hoor, kijk maar eens voor jezelf op de archief weerkaarten, die van zaterdagochtend zes uur, en de zondag ervoor rond de middag en je hebt een verband tussen het verloop van de dagfondvlucht in zuid Holland en deze marathon. Als het zo'n jaar wordt dan is er eind van het jaar voldoende ruimte voor het jonge spul. Hier is dat al ingezet en blijkbaar het einde nog niet in zicht. Donderdagavond de ouden en bejaarden voor een laatste keer op de voorbereiding gezet, twee nachten mand en dan maar wat uitrusten was de bedoeling. De rappe mannen zijn ver uit beeld, zoals het hele jaar al uiteraard, kon lokaal nog net het papier raken. In een groter verband lijkt het nog wel aardig met elf van de achtentwintig per drietal. Ze vielen ook achter elkaar, zag er echt prima en hoopvol uit. De oude gardisten met gele ringen komen in hun eigen tempo een stuk later als de duivinnen inmiddels allang terug zijn. En dan maar wachten op de laatsten, en maar wachten, het telraam na een paar weken weer niet compleet. Ja ik wil ook best een wonderverhaal afsteken hoor over hoe mooi het allemaal is zoals bij de rest van de winterkampioenen, realisme is toch nog wat anders, verstoppertje spelen is voor de jeugd. Duiven met verhaaltjes vallen als overrijpe appels van de lijst, een overjarige weduwnaar die voor mijn ogen in het najaar gegrepen werd, na enig aandringen van mijn kant weer uit de klauwen ontsnapt. Dan de zwarte die zwaargewond van een korte vlucht thuiskwam vorig jaar, in elkaar gezet om vervolgens op Dax op de voorpagina te verschijnen. Zat nu nog met één hokgenoot baas te spelen, een vurige strijd, blijkbaar toch niet met het gewenste effect. Ondanks al deze achtergrondverhalen toch nog niet zo'n overweldigend optimisme voor het inkorven van vanavond. Kun je er iets bij voorstellen? Door de chaos van het thuiskomen de geplande Pau ploeg nog een keer ingepakt richting de carpoolstrook van het vissersdorp. Niet geheel frisse luchten en blijkbaar hebben ze net als mij voor de brug moeten wachten, kwamen direct na mij thuis, had ik toch wat anders verwacht. De jongen lijken het licht te hebben gezien. Het voer omgezet naar half half Start en Athletic gaf al meer lucht om de eerste stappen richting op trektochten te gaan. De verplichte enting en het kwastje deden de rest, waar de leeftijd van de jongste natuurlijk ook enorm helpt. Het zijn geen uren weg, wel weg, echt wegtrekken. Goed een uur trainen waar ze een enkele keer overkomen om te zien of het hok er nog staat, en dan als grote groep ineens naar de plank. Vindt het prima zo, hoeft niet gekker toch? Mogelijk houdt ik ze nog wat dicht bij het hok door ze niet helemaal stampvol te voeren, het lijkt wel goed te gaan. De druk is er af door ze naar de natour te sturen, als ze er dan klaar voor zijn uiteraard. Blijft levend spul, er is maar weinig voor nodig om een kaartenhuis om te blazen of laten blazen. In alle weer naar buiten, zoals zaterdagochtend in de volle regen, zullen ze onderweg ook wel eens tegenkomen. Na een uur helemaal doorweekt uiteraard, met zware vleugels nog net de landingsbaan halen, prachtig toch, kunnen ze er maar aan wennen. De voorbereiding zit erop, de boel wat aan de gang houden en over een paar weken maar eens kijken wat nog doorgaat naar de volgende ronde. Eerst maar eens wat stellen vleugels terug boven de hokken, dan de rekening..

 


zaterdag 22 juni 2019

         Dekkers festival op Orleans en Adrie de Bruijne wint met 5 minuten voorsprong op St Vincent

Zoals velen weten heb ik een dochter in Australie wonen. Ik ben daar een keer op bezoek geweest en als ik er ben maak ik van de gelegenheid 
gebruik om lekker rond te toeren. Zo ook in 2015. We huurden ( mijn dochter ging uiteraart ook mee) een pick-up truck om de woeste leegte 
van het Australische binnenland door te trekken. Ik laadde de auto vol met water, proviand en uiteraart veel bier. Onderweg natuurlijk wat gedronken 
en ik voelde me goed. Het is op plaatsen erg eenzaam en van tegenliggers was bijna geen sprake. Ik gaf daarom volop gas en snorde na 14 dagen 
toeren richting huis. Plotseling sprong er echter uit de bosjes een kangoeroe. Met een wat vertraagde reflex als gevolg van het genuttigde bier, 
kon ik de kangoeroe niet meer te ontwijken. Het dier klapte tegen de voorkant en stuiterde over de auto heen. We stopten en we gingen geschrokken 
bij het aangereden dier kijken. Die lag schijnbaar ongedeerd maar levenloos op de weg.Toen mijn dochter en ik een beetje over onze schrik waren, 
besloten we tot een geintje. Uit de auto pakten we mijn camera en om de beurt poserden we bij onze 'jachttrofee'. Mijn dochter had een prima idee en zei 
dat het wel leuk zou zijn om de kangoeroe een beetje aan te kleden. Zij zette de kangoeroe overeind tegen een boom en trok hem mijn jasje aan. 
Opeens kwam echter de kangoeroe bij kennis en voordat we enigzins konden reageren , maakte de kangeroe dat hij wegkwam, terwijl hij het jasje nog aan had. 
Daarin zat niet alleen mijn geld. Ook de autosleutels verdwenen met grote sprongen de wildernis in. Pas vier uur later werden mijn dochter en ik door 
familie opgehaald. Mijn jas en geld heb ik nooit meer gezien. Gelukkig had mijn dochter kennissen die de auto ophaalden na reservesleutels bij de verhuurder 
opgehaald te hebben. Met meer dan gemiddelde interesse kijk ik nu naar documentaires van Australie.
 
In het lokaal ging het er vrijdagavond heet aan toe. Er werd stilgestaan bij de duikboot die onderweg was van Zeebrugge naar de sloop in Gent. 
Helaas was de kans te groot dat we niks zouden zien om het vaartuig te gaan bezichtigen tijdens deze laatste vaart en hem als duivenclub de 
laatste groet te brengen.Het ging verder over duiven in vorm . Vrij scherp soms. De melker roept soms erg snel dat zijn racers in vorm zitten. 
Als je eerste duiven na de 10e prijs zitten heb je geen topvorm was de conclusie. Maakt niet uit welk aantal je meegeeft. Voorbeelden uit het 
verleden en dit keer was Philippine aan de beurt om met noemen van gevestigde waarden uit het verleden te bevestigen wat vorm is. Weer is veranderlijk en 
zeker de wind. Er werd geanalyseerd en.... Op zaterdag tijdens de reis huiswaarts zouden de duiven ZW wind hebben die over zou gaan in een westenwind. 
Bij huis zou de wind het noorden opzoeken en NW staan. De jonge duiven komen eraan. Zaak is om je duifjes gezond in te korven werd er geoppert. 
Voor velen is het jonge duiven seizoen weer een “nieuwe”start. Veel succes allemaal en hopelijk hebben we ook wat verrassingen aan de kop 
van de jonge duiven uitslagen. Die vrijdagavond werd het ook een goochelavond. Oswald bleek het vingervlugge “kaartraden’ spel in de vingers te hebben. 
Enige overeenkomst de alom bekende Tommy Cooper was aanwezig en dat gaf juist extra bewondering aan de rijkelijk gevulde toog. 

Laten we van start gaan met de klassieker St Vincent. Het werd degens kruisen tussen Henk Zegers en Adrie de Bruijne. 
Met 5 minuten verschil haalde Adrie de overwinning binnen. Zijn eerst getekende “de 301” , die overigens niet aan zijn proefsluk was,werd knap nummer 1. 
Adrie had ze verder nog sterk want 3 vd 5 wisten zich te klaaseren op deze zware vlucht. Regen had het konvooi geteisterd De “301” haalde slechts 
ruim 957 meter/min. En het feit dat er tussen de 4e en 5e prijs zo’n 1,5 uur betekende dat het weer een marathonzit was voor de overnacht liefhebbers. 
Glorieus 2e werd Henk Zegers met de “282”. Ook zijn eerstgetekende binnen. Facebook dreunde nog na toen Henk trots zijn duivenselfie van de “282”plaatste. 
Derde werden de Gebr Dekker. Zijn er vluchten ? De Dekkers staan aan de inkorftafel. Dame “954” wist 941,513 meter/min te halen. 
De Dekkers wisten wederom een hoog prijzenpercentage te halen 3 vd 6 erin. Simon Budding die met rasse schreden Barcelona dichterbij ziet komen kan ook 
prijsspelen op St Vincent, dat blijkt. Zijn “991”stelde niet teleur. Toen werd het 1,5 uur stil aan de telefoon. Adrie Buijze wist de 5e stek te pakken. 
Elke duif was toen nog zeer welkom. 38 duiven werden er ingekorft. Pas om 18:40 uur kon het concours in Sluiskil gesloten worden. 

Orleans: 280 duiven deden er mee voor prijs . Veel liefhebbers klaagden over (te) dorstige duiven toen die thuiskwamen. 
Ook ondergetekende had er last van. Gebr Dekker kromden de rug en toen om 09:00 uur de vrachtauto’s opengezet werden stoven hun duiven 
weer lekker naar huis. Het werd een eerste en tweede prijs voor de gebroeders. Veel nakomende duiven doken ook bij hen op de rijkelijke plassen op het 
arenaplein van de gebroeders. Het was de “782”die dus met 1481,319 meter/min de overwinning naar zich toetrok. Het werd daarnaast nog eventjes een tweede stek , 
zesde,zevende tiende ( hallo) , elfde , zeventiende stek. Kortom weer lekker op dreef die mannen. Wie deed het ook weer meer dan uitstekend ? 
Jos de Ritter natuurlijk ! Jos gaf geen duimbreed toe en speel dus de 3e maar ook de 14e en 15e stek en met 6 duiven mee stonden er maar liefst 5 in de uitslag. 
Een kleine berekening en je zit dan op een weergeloze 83,3%. Roegiest Visser is de laatste weken in goede doen. Het was wederom de “418”die weer mooi weer 
speelde en zich nestelde op stek 4. Vierde liefhebber en dat op plaats 5 , de man die na een korte dip een wederopstanding meemaakt. 
Oswald Haers flikt het hem weer en behaald naast de 5e plaats ook de 18e en 20e plaats binnen. Oswald was het nieuwe gezicht tijdens het duiven laden. 
Tegelijk sfeer, dat moet gezegd worden. Swingend en met de heupen draaiend werden de manden op onnavolgbare maar correcte wijze in de wagen gezet. 
Oswald had goede moed en zoals de uitslag laat zien. Terecht. John Dieleman weer in de top tien. De duivin die meermalen kop vloog haalde voor John 
de achtste plaats binnen John gaat sterk dit seizoen . Combinatie Pieters mochten er ook zijn met een negende stek 
Zo mochten we zes liefhebbers verwelkomen in de top tien. Er zaten wat meer oudere duiven in de top tien dan dat we gewend zijn. 
Voor deze vlucht was blijkbaar wat meer “routine” nodig om aan de kop te vliegen. We gaan naar de subtop. 
Twaalfde werd Jan de Jonge en daarmee was het niet gedaan. 5 vd 7 erin voor Jan. Toen werd het Ridderhof en Zoon die zich op de uitslag meldde. 
17 vd 27 was weer uitstekend voor deze geweldige combinatie die nu echt een vaste waarde aan de Sluiskilse duiventop zijn. 
Johan de Poorter wist op Orleans er nog een 2 vd 4 uit te persen. Peeman&Schaap sloten de boel af met 1339,466 meter/min. 
Donderdag inkorven op La Souteraine. Ook niet bij de deur. Hopelijk blijft het mooie weer tot aan het weekend aanhouden . 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

23 juni 19
Rotavirus en zo meer. Ik weet niet of U het weet, maar artsen en dierenartsen mogen sinds 2006 geen meldingen meer maken omtrent de heilzame werking van vitamines en kruiden. Naar verluid zijn de...

Columnist in Spotlight

25 juni 19
De Oranje Leeuwinnen winnen hun groep en gaan...
11 juni 19
26 april 19
  Het werd deze week wel weer eens tijd om over de...
19 april 19
  Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie...
07 april 19
Mooi was het zaterdagmiddag. Ik was bij de...
29 maart 19
Op bezoek bij één van de beste overnachters van...
27 maart 19
  Zo af en toe heb je zo'n weekend. Zo'n weekend...
18 maart 19

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

26 juni 19
“Frans en Jordi Damen winnen op Quievrain” Foto: Henk van Boheemen Zaterdag 22 juni was...
25 juni 19
  FOND IN HET GROENE HART NIC DE SNELVLUCHT BODEGRAVEN ( 1714 ) THEO WIJFJES UIT NIEUWVEEN...
25 juni 19
Dit weekend staat weer geheel in het teken van de duiven bij PV de Woudvliegers. Er zijn 4...
18 juni 19
De gisteren uitgestelde vlucht vanuit het Belgische Lessines werd vandaag al vroeg...
16 juni 19
Péronne 1-6-2019:Herman Testerink 1e prijs en een hele mooie uitslag   Met stralend...
12 juni 19
De gisteren uitgestelde vlucht vanuit het Belgische Lessines werd vandaag al vroeg...
10 juni 19
Afgelopen weekend 25 mei is het dan eindelijk begonnen: het dagfondseizoen. Vanaf nu om...
03 juni 19
      Wat gaat het worden.................?Kijk ik ben Dagfond gericht maar vindt dat...
29 mei 19
Na vier vitesse vluchten en twee midfond vluchten hadden we deze week de eerste...
17 mei 19
Alblasserdam 12 mei 2019"Duiven gedesoriënteerd...?" Ja dat is denk ik wel het goede...
10 mei 19
We hebben het weer aan ons rekker Roye overwinning wederom naar de Gebr Dekker Mooiste nieuws van...
02 mei 19

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40