Medisch

  • petermaand
    21 sept 2024

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief Duif September 2024

    Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven altijd krijgen, te weten: Bony Basiskern, Bony Bio B.M.T. en Bony Omega-Nucleovit. Dat laatste product is een suspensie die rijkelijk voorzien is van nucleotiden. Nucleotiden zijn bestanddelen van het DNA en daaraan is grote behoefte zodra er nieuwe cellen gevormd moeten worden zoals tijdens de rui…
  • Peter Boskamp
    06 juli 2024

    Peter Theunis - Herpesvirus

    De Herpesvirus - infectie is een veelvoorkomende aandoening bij duiven. Desondanks worden er over het algemeen maar weinig woorden aan vuil gemaakt. Hoog tijd dus voor een nadere beschouwing. Het Herpesvirus bij duiven staat wetenschappelijk te boek als PHV1. Herpesvirussen geven veelal aanleiding tot latente infecties. Dit betekent dat het virus in de duiven aanwezig is zonder dat het aanleiding geeft tot klinische verschijnselen. In het bloed van duiven zijn er bij meer dan de helft van de…
  • duif orni oog
    19 mei 2024

    Peter Boskamp - Het ornithose-complex

    Luchtwegaandoeningen vormen tijdens het vliegseizoen samen met het Adeno-coli-complex de grootste bedreiging voor de gezondheid van de duiven. Een fikse uitbraak van het ornithose-complex kan in korte tijd een einde maken aan veel illusies. Bij luchtwegaandoeningen bij duiven kan een onderscheid gemaakt worden tussen een aantal verschillende ziektebeelden en verwekkers van de klachten. In theorie is dit interessant maar voor een praktische benadering van het probleem van de luchtwegaandoeningen…
  • klaus
    04 mei 2024

    Peter Boskamp - E.Coli  (Escherichia Coli)

    Er zijn bij duiven een aantal bacteriën die ziekten kunnen veroorzaken, maar dit niet onder alle omstandigheden doen. We noemen deze bacteriën: facultatief pathogene bacteriën. Ze kunnen in principe ziekte veroorzaken en soms zelfs sterfte, maar dit treedt pas op als de omstandigheden voor de bacterie gunstiger worden. Onder die omstandigheden kan de bacterie zich dan snel vermenigvuldigen. De E. Coli bacterie is zo’n bacterie. Toch beschouwen we deze bacterie in het overgrote deel van de…
  • Peter Boskamp
    21 jan 2024

    Peter Boskamp - Verhoging van de natuurlijke weerstand

    Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te verwaarlozen en anderzijds niet te extreem door te voeren draagt men al bij tot een verhoging van de weerstand door de infectiedruk te verlagen. Als we daarnaast dus stress vermijden krijgt het lichaam van de duif ook meer kans om een grotere weerstand op te bouwen. Maar ook door er voor te zorgen dat de…
  • brander
    05 dec 2023

    Peter Boskamp - Ontsmetten

    Naar aanleiding van de diverse artikelen over ziekten wordt me vaak de vraag gesteld welke ontsmettingsmiddelen men kan gebruiken voor het hok. Meestal gaf ik bij de beantwoording de standaard middelen aan ofschoon ik me dan soms onprettig voelde bij de gedachte dat ik er niet bij vertelde dat men dan wel nauwkeurig de bijsluiters dient te lezen indien men een van de krachtigere middelen wenste te gebruiken. Je voelt je dan al gauw als schoolmeester overkomen. Desondanks is enige…
  • lossingduiven
    02 nov 2023

    Peter Boskamp - Probiotica

    Wat de boer niet kent, dat eet hij niet Regelmatig krijg ik via het internet vragen om meer informatie over prebiotica en probiotica. Voornamelijk over wat dit eigenlijk behelst. Ik heb zo geleerd dat het voor veel mensen toch nog onbekend terrein is, ook al lijk je de woorden tegenwoordig overal tegen te komen. Maar het kan ook zijn dat dit mij opvalt, omdat ik me met de materie bezig houd. Antibiotica In het verlengde van de pre- en probiotica wil ik de antibiotica plaatsen. Antibiotica…
  • Boek
    26 okt 2023

    Peter Boskamp - De filosofie achter de producten

    Bony Farma Pigeon Products: De filosofie achter de producten. Het uitgangspunt hierbij is het bevorderen van de gezondheid van de duiven door middel van de verstrekking van voedingssupplementen. Dit zijn natuurlijke voedingsstoffen die bijdragen aan een optimale gezondheid. Zowel tijdens de rui-, kweek- en vluchtperiodes bevorderen deze supplementen het welzijn én de vorm van de duiven, waardoor ze beter presteren. Deze voedingssupplementen zijn dan ook geen diergeneesmiddelen, maar juist…
  • Foto1
    09 okt 2023

    Peter Boskamp - Salmonella een blijvend probleem?

    Salmonella een blijvend probleem? Een oude duivenwijsheid door de jaren heen te be- luisteren is en was: ‘Als je paratyfus op je hok krijgt kunt je het hok beter aansteken. Daar kom je nooit van af!’ Parafyfus bij duiven, die uitsluitend veroorzaakt wordt door Salmonella typhimurium var. Copenhagen, is doorgaans een hardnekkige besmetting. In het najaar wordt nog steeds door veel liefhebbers ‘een preventieve kuur’ gegeven. Maar de waarde hiervan moet sterk in twijfel worden getrokken. Ieder…
  • eiwitten
    27 aug 2023

    Peter Boskamp - Eiwitten als voedingssupplement

    Eiwitten. Dat is ook weer een onderwerp waar je hele boeken over vol kunt schrijven. Als voedingssupplement zijn ze ook in de duivensport in de mode. Niet geheel ten onrechte, want ze kunnen hun nut zeker bewijzen. Maar er zijn eiwitten en eiwitten. Ook al is het een taai onderwerp, is er reden genoeg om er iets meer over te vertellen. Eiwitten en aminozuren. Eiwitten zijn noodzakelijk voor de opbouw van het lichaam. Ook bij vogels. Ze zijn nodig voor de (veer)groei, de vorming van de eieren,…
  • virus
    03 aug 2023

    Peter Boskamp - Je hebt infecties en infecties

    Regelmatig word ik door liefhebbers gemaild of gebeld, met de vraag of ik hen kan helpen. Ze hebben problemen. Vaak al heel lang. De prestaties zijn ondermaats. Enkele zeggen de eerste weken van het seizoen dan gaat het nog wel, maar daarna krijg ik ze niet meer in de prijzen. Ik vraag dan wat er al gedaan is. Of de duiven onderzocht zijn en wat de bevindingen dan waren. Meestal krijg ik dan te horen dat ‘alles’ al onderzocht is maar dat de dierenarts gezegd heeft dat alles in orde is. Dat is…
  • a206f03a-687d-4709-bd16-94839a71d797.jpg
    09 dec 2022

    Peter Boskamp - De kweekperiode

    De kweekperiode Na de ruiperiode is de kweekperiode evenzeer een belangrijke periode in het jaar. Waar het in de rui belangrijk is om de vliegduiven aan een goed en solide nieuw verenkleed te helpen, is de kweekperiode van belang om de jonge duiven een optimale start in het nieuwe leven te geven. Een aantal jaren terug had ik een gesprek met de voorzitter van een duivenvereniging over voer. De man zei onomwonden dat hij zijn kweekduiven het voer gaf dat de jongen en de weduwnaars over lieten.…
  • 28 juni 2022

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief Juni 2022

    Nieuwsbrief Juni 2022 TerreinAl in de 19de eeuw vond een fel dispuut plaats in de bacteriologie. Aan de ene kant stond Louis Pasteur, die van mening was dat iedere ziekteverwekker uitgeroeid diende te worden, om ziekte te voorkomen. Aan de andere kant stond Antoine Béchamp, die stelde dat ziekteverwekkende bacteriën pas kunnen toeslaan als de omstandigheden gunstig worden voor de ziekteverwekker. Hij stelde dus dat het ‘Terrein’ waarin de bacteriën leefden bepaalden of er ziekte zou ontstaan.…
  • 15 feb 2022

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief Februari 2022

    Nieuwsbrief Februari 2022Paratyfus Opnieuw Paratyfus De laatste weken worden we niet alleen in de kliniek geconfronteerd met gevallen van paratyfus, ook via het internet bereiken ons veel vragen over de ziekte. Er blijken nog veel onduidelijkheden te bestaan. Ik heb al vaker aandacht aan de ziekte besteed. Niet zo lang geleden nog heb ik erop gewezen dat de beelden van de paratyfusbesmettingen iets aan het verschuiven zijn. Lange tijd deelde ik de mening van veel collega’s dat in geval van…
  • 13 okt 2021

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief duiven - Oktober 2021

    Zie je geen afbeeldingen? Klik hier Nieuwsbrief Oktober 2021 Beste, Wist U dat…..?De ruiperiode is bij uitstek de periode om de duiven extra goed te verzorgen. De meeste melkers weten dat de prijzen van het volgend jaar, tijdens de rui van het voorgaande jaar mede gemaakt worden. Toch zijn er nog genoeg liefhebbers die het juist tijdens de ruiperiode allemaal niet zo nauw nemen en de duiven min of meer aan hun lot overlaten, om hun focus op andere zaken te richten. Maar juist tijdens de rui is…
  • 09 sept 2021

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief September 2021

    View this email in your browser Nieuwsbrief September 2021 De Ruiperiode.Restjes.Een aantal jaren geleden, voor het Coronatijdperk, bezocht ik een duivenvereniging om de duiven van de leden te onderzoeken. In een gesprek vooraf vertelde de voorzitter en een passant dat hij de resten die overbleven bij de jongen en de vliegduiven aan zijn kwekers voerde. Ik was verbaasd dat dit nog voorkwam.Jongen duiven in de schotel dienen vertroeteld te worden zodat het hen aan niets ontbreekt en er geen…
  • 04 aug 2021

    Peter Boskamp - Transport van duiven

    Transport van duiven Het vervoer van de duiven naar de lossingsplaatsen is een heikel onderwerp. Vaak lopen gesprekken hierover uit in woordenwisselingen. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het transport doen doorgaans hun best alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Dan is een op- of aanmerking al gauw opgevat als kritiek.Tijdens mijn studie heb ik ook een onderzoek gedaan naar het transport en de transportschade bij slachtkuikens. Daarbij werd in vier verschillende jaargetijden ook…
  • 13 mei 2021

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief Mei 2021 Latente infecties

    Latente infecties Start DuivenseizoenDe start van het duivenseizoen is in de diverse landen vaak op een ander tijdstip. Er zijn landen waar al in maart begonnen wordt, maar ook landen waar men het warmere seizoen meer afwacht. Koude kan funest zijn voor de duiven.Dat is goed te begrijpen want ook een mens kan een paar dagen nadat hij of zij het ijskoud heeft gehad als uit het niets tegen een verkoudheid oplopen. De naam verkoudheid zegt het al. Het snotterig en hangerig worden door te…
  • 25 apr 2021

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief April 2021

    De afgelopen weken bezochten meerdere liefhebbers onze kliniek die aangaven dat ze wel een natuurlijk programma wilden volgen. Ik denk dan nu ook dat het goed is om een aanzet te geven tot ons natuurlijke systeem bezien vanuit het gezichtspunt van de ziektezorg, gezondheidszorg en prestatiezorg zoals die in mijn boek ‘Duiven gezond houden’ beschreven staat. Uitgangspunt is dat de liefhebber weet hoe hij moet voeren. Dat hij goed voer gebruikt en constante kwaliteit. ZiektezorgAllereerst is het…
  • 14 mrt 2021

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief Maart 2021

    Pseudomonas aeruginosa (Pestkop)Een duivenmelker zei afgelopen week bij het onderzoek van zijn duiven tegen mij, dat hij het idee had dat ik antibiotica wel heel erg haatte. Ik moest glimlachen. Glimlachen, omdat dit beeld door de jaren blijkbaar is ontstaan vanwege het feit dat ik sinds jaar en dag een meer natuurlijke aanpak promoot en de mensen probeer te wijzen zich niet op louter antibioticumgebruik bij hun duiven te laten framen door mensen die er belang bij hebben dat er zo veel mogelijk…
  • 06 feb 2021

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief Februari 2021

    Duivenvaccins De laatste maanden zijn er diverse artikelen verschenen in duivenbladen over het vaccineren van de duiven. Ook ik heb er een aantal opmerkingen over gemaakt. Wat me echter opvalt, is dat de meningen van de diverse duivenartsen behoorlijk ver uiteen liggen op diverse punten. Zo zijn er artsen die pleiten voor levende entstoffen, terwijl andere juist zeggen dat dode entstoffen gebruikt moeten worden. Er zijn dus diverse entstoffen beschikbaar om ziekten te voorkomen. In de praktijk…
  • 05 jan 2021

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief Januari 2021 - Antibiotica en Paratyfus

    Antibiotica en Paratyfus Het was al in de jaren negentig van de vorige eeuw duidelijk dat het overmatige gebruik van antibiotica het risico in hield, dat de bacteriën die ze moesten bestrijden zich meer en meer te weer zouden stellen tegen deze middelen.Oude gewoontes zijn moeilijk te veranderen, dus gebeurde er in die jaren bitter weinig om het gebruik van antibiotica, in te perken. Veel artsen en in de duivensport ook de liefhebbers waren bang om het gebruik van antibiotica sterk te…
  • 13 dec 2020

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief December 2020

    Wist U dat? Er zijn in de duivensport, medische gezien, een aantal zaken die vaak onderbelicht blijven, waardoor er allerlei misverstanden blijven bestaan. Dit varieert van simpele zaken tot meer complexere problemen. Als we naar de simpele zaken kijken dan komen we uit bij het Geel of Trichomoniasis, Coccidiose en wormen. De dosering van de geelmiddelen, die er door de jaren heen gebruikt worden, is aanzienlijk moeten stijgen om nog effectief te kunnen zijn als we dit vergelijken met een jaar…
  • 28 nov 2020

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief November 2020 - Stukjes en Weetjes

    Stukjes en WeetjesNu het jaar weer ten einde loopt merk ik dat heel wat onderwerpen zijn blijven liggen. Onderwerpen waar je een heel artikel aan kunt wijden. Maar er zijn ook weetjes en vanzelfsprekendheden over zaken die, zoals ik op de beurzen en in de mails die ik krijg, niet voor iedereen echter vanzelfsprekend en bekend zijn. Ik zie op internet op medisch gebied vaak een aantal stellingen langskomen, op fora bijvoorbeeld, waarvan ik, zacht gezegd, denk dat ze niet conform de gangbare…
  • nbpigeon
    17 okt 2020

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief duiven - Oktober 2020

    GezondheidDe prijzen voor het komende jaar worden tijdens de ruiperiode gemaakt. Dat feit verkondig ik al jaren. Regelmatig hoor ik nog, dat liefhebbers na de vluchten een tijdje afstand nemen van de duiven en ze min of meer aan hun lot overlaten. Heel jammer vind ik dat, want een goede rui legt inderdaad de basis voor de prestaties in het komende jaar. Lees verder klik hier
  • petermaand
    15 sept 2020

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief Ruiperiode 2020 - De basis voor het nieuwe seizoen.

    De ruiperiodeDe ruiperiode is een van de belangrijkste periodes in het jaar. Het belang van een goed verwerk kan niet genoeg benadrukt worden. Toch zijn er nog genoeg liefhebbers die tijdens de ruiperiode een tandje terugschakelen en het aan de natuur overlaten. Begrijpelijk aan de ene kant want er is meer in het leven dan de duivensport. Onderschatting van het belang van de rui is de opmaat voor teleurstellingen in het volgende jaar. De kwaliteit van het veerwerk hangt mede af van de zorg die…
  • petermaand
    13 aug 2020

    Nieuwsbrief Peter Boskamp - Augustus 2020

    Kuren of niet kuren?In deze Coronatijd lijkt alles anders. Ik denk dat iedereen in het begin wel onzeker was, over hoe het verloop van dit virus zich zou gaan ontwikkelen. Nu, na een paar maanden, wordt heel veel duidelijk. Zo lijkt het sterftepercentage zo rond de 0,26% te liggen. Veel minder dan bijvoorbeeld bij Ebola waar sprake is van een sterftepercentage na besmetting van 80%. Een beetje raar dat dit Coronavirus toch nog op lijst A blijft staan van de zeer dodelijke virussen. Bij…
  • 31 mei 2020

    Bony Farma Nieuwsbrief - 31-05-2020

    Nog even over vaccins Als ik zie hoeveel vragen ik binnen krijg over vaccins, dan lijkt het me nuttig hier opnieuw even aandacht aan dit onderwerp te besteden. Er is veel te doen in vaccinland. Niet in de laatste plaats vanwege het Coronavaccin dat er moet komen, om, zoals men ons wil leren, terug te kunnen naar normaal. Mensen die vragen stellen over de veiligheid van vaccins worden al gauw weggezet als zijnde antivaccin. Ik zelf ben niet tegen vaccins, mits ze maar veilig zijn en het middel…
  • 27 apr 2020

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief Duiven - April 2020

    Immuniteit Als de Coronaviruspandemie ons iets kan leren, dan is het wel dat het van essentieel belang is om de gezondheid te optimaliseren. In de media wordt steevast de melding gemaakt dat slachtoffers vooral immuun gecompromitteerde oudere mensen zijn met onderliggende andere medische problemen, dan wel jongeren die meer medische problemen meesjouwden. Af en toe slechts, is er een melding van mensen die kerngezond waren voordat ze in de problemen kwamen. Mensen met een goede immuniteit…
  • 26 feb 2020

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief duiven - Februari 2020

    Pestkop Laat me hier als eerste vertellen dat de naam Pestkop niet door mij is bedacht. Die eer komt Gert-Jan Beute toe die deze naam op een briefje had geschreven bij een duivenmelker. Hij had hem geadviseerd bij mij een afspraak te maken voor het onderzoek van zijn probleemduiven. Deze liefhebber vroeg me de duiven ook te onderzoeken op de Pestkop. Ik vroeg hem wat dat was, waarop de man antwoordde: ‘Nou ja, die bacterie van U’. Nu is het natuurlijk helemaal niet mijn bacterie. Ik trof deze…
  • 28 dec 2019

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief 28-12-2019

    Handige Tips Nu er de laatste tijd zo veel te doen is over de diverse virussen die onze duiven belagen, zouden we haast de ‘eenvoudige ziekten’ van de duiven vergeten. Toch moeten we ook aandacht aan deze ziekten blijven geven om te voorkomen dat deze ongemerkt voor problemen kunnen gaan zorgen. Neem nou Het Geel. Er komen af en toe hardnekkige stammen voorbij, die lastig te bestrijden lijken. Dat zijn we met zijn allen schuld, omdat jarenlang heel onvoorzichtig met de medicatie is omgegaan,…
  • 27 nov 2019

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief 25-11-2019

    Fake news Fact checkers van de Washington Post en de New York Times hebben vastgesteld dat Donald Trump in de eerste duizend dagen van zijn Presidentschap bijna 13.000 keer een leugen heeft verteld. Deze feitencontroleurs hebben dus vastgesteld dat Trump iedere dag gemiddeld bijna 13 leugens verteld heeft in het openbaar. Het is bijna niet voor te stellen, dat hij, gezien door onze Europese bril, daar gewoon mee weg komt alsof het de normaalste zaak van de wereld zou zijn. Nu weet ik ook wel…
  • 07 okt 2019

    Peter Boskamp 07-10-2019

    Paratyfus De vragen over paratyfus blijven binnenkomen. Ik heb er in mijn boek uitgebreid aandacht aan besteed. Nu klopt dat verhaal nog steeds in grote lijnen, maar inmiddels zijn er meerdere nieuwe inzichten binnen de bacteriologie ontstaan. Het is goed om hier in dit artikel bij stil te staan. Paratyfus kan een hele vervelende ziekte zijn voor duiven. De diverse verschijningsvormen zijn nagenoeg bekend. De dunnere ontlasting, de knobbel op het ellebooggewricht dat heel typerend is voor…
  • 23 juni 2019

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief 23-06-2019

    Rotavirus en zo meer. Ik weet niet of U het weet, maar artsen en dierenartsen mogen sinds 2006 geen meldingen meer maken omtrent de heilzame werking van vitamines en kruiden. Naar verluid zijn de boetes die uitgedeeld kunnen worden heel hoog. Ik censureer mezelf dan ook al jaren en beperk me daarom tot de spreekkamer, om de kennis hieromtrent met anderen te delen (dat mag nog wel). Er mag wel melding gemaakt worden van wetenschappelijk werk. Een aantal weken geleden las ik een bijna…
  • peter2010
    16 mei 2019

    Nieuwsbrief - Peter Boskamp / Jonge duivenziekte

    Jonge Duivenziekte is een ziekte met vele oorzaken. Hoewel de symptomen in alle gevallen dezelfde kunnen zijn, kan de oorzaak heel verschillend zijn. Alles valt en staat bij goed onderzoek op de eerste plaats (kan uitgevoerd worden door het PigeonVetcenter). Niet het preventief geven van een blinde kuur met antibiotica.
  • 28 apr 2019

    Peter Boskamp - Tip van de Week 8

    Jonge duivenziekte (2) In het vorige artikel betreffende jonge duivenziekte kwam ter sprake dat de gezondheid van het microbioom heel belangrijk is bij het gezond houden van de jonge duiven. Om een goed en gezond microbioom te ontwikkelen is het verstrekken van antibiotica in principe uit den boze. Net als voor kleine kinderen geldt, dat deze liefst vóór het vierde jaar geen antibiotica zouden moeten krijgen, indien mogelijk, geldt dit ook voor jonge duiven in het eerste levensjaar. Jonge…
  • 08 apr 2019

    Peter Boskamp - Tip van de Week 7

    Jonge duivenziekten (1) Ik wil in de komende tijd in een paar artikelen aandacht besteden aan het fenomeen JDZ. Zeg jonge duiven en dan kun je tegenwoordig ook gelijk jonge duivenziekte zeggen in vele gevallen. Het is zo gewoon geworden dat duiven last lijken te krijgen van jonge duivenziekte , dat het begint op te vallen zodra een liefhebber zegt er nooit last van te hebben. Er wordt van uitgegaan dat bij deze aandoening meerdere factoren meespelen. Zo spelen meerdere virussen een rol,…
  • 22 mrt 2019

    Peter Boskamp - Tip van de Week 6

    Tip van de week 6 Toen ik 30 jaar gelden aangaf dat we in de duivensport meer aandacht zouden moeten besteden aan het gezond houden van de duiven, werd ik meestal vreemd aangekeken. Iedereen was toen nog gefocust op het behandelen van ziekte met medicijnen. Zodra de duiven dan verlost waren van hun kwaal verwachtten de meeste liefhebbers gewoon gelijk weer prestaties. Net alsof een marathonloper na een griep gelijk weer een marathon kan lopen alsof de griep niets met de conditie heeft gedaan.…
  • 12 mrt 2019

    Peter Boskamp - Tip van de Week 5

    Tip van de week 5 Oude gewoontes blijven lang hangen. Ook al is het bewijs zich aan het opstapelen dat men zichzelf niet aan het helpen is. Het microbioom (het geheel van darmbewoners die samenwerken om de gezondheid van de gastheer te ondersteunen) blijkt steeds belangrijker te zijn Voor het handhaven van de gezondheid. Waar men in de jaren 60 zelfs in Universiteiten nog riep dat het niet lang meer zou duren voordat men de bacteriën zou uitroeien met antibiotica, blijkt het tegendeel waar.…
  • 24 feb 2019

    Peter Boskamp - Tip van de Week 4

    Tip van de Week 4 Het is u wellicht niet ontgaan dat we op tv, internet en in de kranten vaker horen over het belang van een gezond ‘microbioom’. Dat zijn alle darmbewoners samen, die er samenleven en zorgen voor een optimale gezondheid, als het goed is. Natuurlijk kan op enig moment de balans, die er heerst, verstoord raken door een overgroei van ziekteverwekkende bacteriën. Dit kan dan soms aanleiding geven tot ziekte. Vaak slechts bij enkele duiven. Van oudsher geven wij duivenmelkers, dan…
  • 11 feb 2019

    Peter Boskamp - Tip van de Week 3

    Tip van de Week 3 In deze tijd van het jaar krijgen we vaker de vraag wat we eraan kunnen doen als een duivin niet meer wil leggen. Als het een jonge duivin betreft dan kan een subklinische infectie (infectie zonder zichtbare verschijnselen) de oorzaak soms hiervan zijn. Paratyfus is dan een van de belangrijkste oorzaken. We adviseren om bij duivinnen waar geen directe medische oorzaak is vast te stellen drie tot vier weken iedere dag Bony SGR te geven samen met vitaminen. Vaak is dit al…
  • 24 jan 2019

    Peter Boskamp - Tip van de Week 2.

    Tip van de Week 2. Wormen De afgelopen tijd kregen we geregeld duiven voor secund opinion onderzoek aangeboden, waarbij de liefhebbers vertelden dat de mest elders al was nagekeken en daarbij niets was gevonden. Als wij de mest dan bekeken, nadat de preparaten met behulp van een centrifuge voor beoordeling geschikt zijn gemaakt,bleken deze vaak vol te zitten met wormen. Zo was er een Belgische liefhebber die te horen had gekregen dat de mest in orde was, terwijl wij in één enkel preparaat 241…
  • Banner 1 Kweekperiode
    18 jan 2019

    Peter Boskamp - Tip van de Week no1

    Het is belangrijk dat jonge duiven een goede start maken. Natuurlijk kunnen we de factor geluk hierbij een grote rol laten spelen. Koppelen, kweken en goed voer in de hoop dat de natuur ons mooie jongen bezorgt. We kunnen er ook voor kiezen om te zorgen dat de jonge duifjes als ze in het ei zitten en net uit het ei zijn tot aan het afzetten een optimale verzorging krijgen. We zorgen er dan voor dat de jongen in het ei voldoende omega 3 krijgen en dan met name DHA. Maar ook als ze uit het ei…
  • 06 okt 2018

    Bony Farma Pigeon Products: De filosofie achter de producten.

    Bony Farma Pigeon Products: De filosofie achter de producten. Het uitgangspunt hierbij is het bevorderen van de gezondheid van de duiven door middel van de verstrekking van voedingssupplementen. Dit zijn natuurlijke voedingsstoffen die bijdragen aan een optimale gezondheid. Zowel tijdens de rui-, kweek- en vluchtperiodes bevorderen deze supplementen het welzijn én de vorm van de duiven, waardoor ze beter presteren. Deze voedingssupplementen zijn dan ook geen diergeneesmiddelen, maar juist…
  • 10 mrt 2018

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief duiven - Februari 2018-1

    Nieuwsbrief duiven - Februari 2018 Microbioom Een goede gezondheid begint bij een optimale darmwerking. De uitspraak dat ‘de dood in de darmen schuilt’ is geen loze kreet. U wilt niet weten hoeveel op het oog volstrekt gezonde duiven toch virussen en bacteriën bij zich dragen die voor grote problemen en zelfs sterfte kunnen zorgen, zodra de omstandigheden veranderen ten gunste van deze ziekteverwekkers. In de diergeneeskunde is door de jaren heen tijdens de opleiding vooral uitgebreid aandacht…
  • 16 okt 2017

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief duiven - Oktober 2017

    Nieuwsbrief duiven - Oktober 2017 Antibiotica-Probiotica-Paratyfus Regelgeving In een tijd waarin steeds duidelijker wordt dat het ongebreidelde gebruik van antibiotica tot ongewenste nevenwerkingen kan leiden, zoals resistentie en het lekkende darmsyndroom, is het ook voor de overheid duidelijk geworden dat er een restrictief beleid gevoerd moet worden ten aanzien van het gebruik van antibiotica. Dit is overigens geen nieuw beleid van de overheid. Al gedurende een vijftal jaren wordt bij de…
  • 11 juni 2017

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief duiven - Juni 2017

    Bij de ziektezorg is dus sprake van echt zieke dieren die met medicatie geholpen dienen te worden. Toen ik onlangs op locatie duivenonderzoek deed, kwam er een liefhebber met een duif, die een half jaar gezworven had. De duif zag er op het eerste gezicht goed uit. Niet direct het type duif dat gezworven heeft. De liefhebber had de duif dan ook niet in quarantaine geplaatst, maar tussen zijn overige duiven teruggeplaatst. We keken de duif na en konden weinig gekke dingen vinden. De luchtwegen…
  • 05 mei 2017

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief duiven - Mei 2017

    Nieuwsbrief duiven - Mei 2017 De afgelopen weken bezochten meerdere liefhebbers onze kliniek die aangaven dat ze wel een natuurlijk programma wilden volgen, maar dat ze niet uit de voeten konden met de catalogus die ze op de beurs hadden meegenomen. Aanvankelijk vond ik dat enigszins overdreven, omdat ik in de veronderstelling was dat een en ander helder beschreven stond. Toen ik dit in de kliniek ter sprake bracht, gaven twee nieuwe assistentes aan ook moeite te hebben met de opsomming in de…
  • 23 apr 2017

    Peter Boskamp - Ter Overweging ... 3

    Vorige week kreeg ik een oudere nieuwsbrief onder ogen op mijn FB pagina. Dat kwam omdat een liefhebber die deze nieuwsbrief op zijn FB had geplaatst mij getagd had. Ik las de nieuwsbrief door en kwam tot de slotsom dat de tekst nog steeds actueel is. Vandaar dat ik hem met enkele aanpassingen hier nogmaals wil aanbieden. ‘Er is al veel over geschreven. Ook door mij. En gelukkig neemt ook algemeen het inzicht steeds meer toe dat we de weg van het ‘volstoppen’ van de duiven met medicijnen beter…
  • 29 mrt 2017

    Peterboskamp - Nieuwsbrief duiven - Maart 2017

    Nieuwsbrief duiven - Maart 2017 Ter overweging….(2) Ziektezorg Wanneer we de lijn ziektezorg, gezondheidszorg en prestatiezorg langslopen, dan moeten we onder ziektezorg verstaan, het behandelen van dieren die klinisch ziek zijn. Dit is geheel iets anders dan het verstrekken van antibiotica en chemotherapeutica ter preventie van ziekten die niet zijn vastgesteld. Dit laatste is jarenlang heel gebruikelijk geweest binnen de diergeneeskunde. Zelfs de overheid deed hier in de jaren tachtig van de…
  • 27 mrt 2017

    Peter Boskamp - Ter Overweging ... 2

    Wanneer we de lijn ziektezorg, gezondheidszorg en prestatiezorg langslopen, dan moeten we onder ziektezorg verstaan, het behandelen van dieren die klinisch ziek zijn. Dit is geheel iets anders dan het verstrekken van antibiotica en chemotherapeutica ter preventie van ziekten die niet zijn vastgesteld. Dit laatste is jarenlang heel gebruikelijk geweest binnen de diergeneeskunde. Zelfs de overheid deed hier in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog aan mee. Deze weg wordt binnen de…
  • 12 feb 2017

    Peter Boskamp - Ter Overweg ing ... (1)

    Zoals U heeft kunnen zien, zijn we benaderd door de NPO om in 2017 als Officiële Sponsor van de Nationale dagen te willen fungeren. Daarbij werd ons ook gevraagd om onze visie op de medische begeleiding anno nu voor het voetlicht te willen brengen. Voor veel liefhebbers zal het inmiddels bekend zijn dat ik persoonlijk al ruim 30 jaar een aanhanger ben van de meer natuurlijke begeleiding van de duivensport. Hierin verschillen we nogal al van mening met een aantal collega’s. Ik ben van mening dat…
  • 11 jan 2017

    Peter Boskamp - Nieuwsbrief duiven - Januari 2017

    Laten we ziektezorg hier definiëren als de zorg voor zieke dieren, dieren met klinische verschijnselen. In het geval van duiven, dus dieren met een dik vleugelgewricht, of ernstige benauwdheid. Het is helder en duidelijk dat we deze dieren dan veelal dienen te behandelen met medicatie. In veel gevallen met antibiotica. In een aantal gevallen is het nodig om verder onderzoek te doen op het hok waar de dieren verblijven om zo te voorkomen dat de problemen zich blijven voor kunnen doen. Ook bij…

Vul het e-mailadres in dat bij uw account hoort. Er zal een verificatiecode naar uw e-mailadres worden verzonden. Wanneer u de verificatiecode heeft ontvangen kunt u een nieuw wachtwoord kiezen voor uw account.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
30 november 24
Hier zitten de 24 kweekkoppels inmiddels bijeen. Deze...
peter hok
23 november 24
Het kweekseizoen staat voor de deur en dan...
peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40