Maarten Hakvoort

Maandag 11 september De uitslag van Gennep

Gelukkig gelost
Eerst maar weer even terug naar afgelopen zaterdag. Uiteraard voerde de blijdschap over de lossing op zaterdagmiddag hier de boventoon.

Het werd echter een draak van een wedstrijd die we maar snel moeten vergeten. Gelukkig geen verliezen, maar door de onweersbuien werd het toch wat meer een loterij. Het was wel een beetje wrang want vanaf half 4 was het ook op Urk prachtig weer. Ik denk dat Theo het heel goed verwoord heeft, maar er zijn ook teletekstuitslagen met alleen maar Urk/Tollebeek.
Duivensport is wat dat betreft echt een dorpenspel op zulke afstanden. Als het maar een beetje eerlijk verdeeld wordt komen we allemaal aan de beurt.

De winnaars
Maar goed, elk nadeel heeft zijn voordeel. Elke wedstrijd heeft zijn winnaars en dat was nu ook zo. Onze voorzitter Arie Romkes had de snelste op de voet gevolgd door Hendrik Brands en Wouter de Vries. Ons rijtje was als volgt:
Tien duiven mee, in totaal 304 duiven in de club: 9-12-17-28-43 en 44. In de club blijft het spannend voor het natoer kampioenschap, en dat is wel weer mooi.

Vreemd
We hebben overigens wel een vreemd gevalletje met een klok in de club. Op Morlincourt had de eigenaar van deze klok een duif vooraf ingevoerd als 2e getekende. Bij het inkorven bleek deze duif echter wat last te hebben van een nat oog, dus de duif weer mee naar huis.
De dag daarop werd hij ingekorfd op Gennep. Tot onze verbazing kwam hij echter als 1e duif van Morlincourt op de uitslag te staan. Het was ruim 2 uur voordat de eerste duiven vielen van Morlincourt, en ook had de desbetreffende liefhebber het al gemeld. We hebben de duif dus verwijderd van de uitslag.
Afgelopen week hebben we opnieuw de proef op de som genomen, de liefhebber had een duif als 3e getekende ingevoerd maar niet ingekorfd. Zaterdag heeft hij de duif over de antenne gehaald tijdens de wedstrijd, en opnieuw kwam de duif gewoon op de uitslag te staan. Dit moet toch niet kunnen gebeuren……

Er is inmiddels al actie ondernomen richting de fabrikant, maar het blijft vreemd.

Succes!
Deze week weer niet best met het weer, maar hopen dat het richting het weekend wat opknapt.
Succes met de voorbereidingen!
Zaterdag 9 september Gennep en (heel) veel regen

Update 16 uur: Niet meer verwacht maar gelukkig toch nog een lossing in Gennep. Gezien de buien onderweg was bij voorbaat al duidelijk dat het een “rommelige” vlucht zou worden. En dat werd het hier zeker.
Eerst melde zich een zomerjong van Theressa. Toen wist ik eigenlijk al genoeg. Pas op 15.22 uur stapt de eerste duivin op de antenne, en er zijn er nu 6 van de 10.
Maar ondanks dat heel blij met de lossing, dat scheelt een hoop geregel met de eitjes en jonkies.

Ik verwacht de andere duiven ook zo wel thuis, want het weer knapt nu goed op.

Alvast een goede zondag toegewenst!

(9 uur) Goedemorgen allemaal. Het is buiten een natte bedoening. Toch lijkt het in de loop van de morgen beter te gaan worden zodat er hopelijk nog een vluchtje inzit vandaag. En dat hoop ik echt, want de doffers die thuis zijn zullen waarschijnlijk niet nog een nacht op het nest blijven zitten.

Gisteren besloot de LC naar Gennep te gaan ivm de weersverwachtingen. Dat was op dat moment een goed besluit. Vandaag lijkt het er echter op dat het mooie weer toch vanuit het westen komt. Het zou een optie kunnen zijn om weer naar Weert te gaan. Een uurtje rijden met de duiven doet volgens mij minder pijn dan een nacht overstaan.
Uiteraard alleen als het verantwoord is.
Te snel beslissen hoeft ook niet, het is nog tot 8 uur licht ’s avonds, dus op een afstand van pakweg 200km voor Ameland zou je zelfs om 4 uur nog makkelijk kunnen lossen.

Maar goed, dat wordt door de LC beslist en dan zal het zeker goed komen.

Hier zijn 10 duivinnen mee, en nog 5 zomerjongen van Theressa. Toch eerst maar even wachten op een lossing.

Succes allemaal!


Woensdag 6 september Vreemd…….

Stambomen
Als we hier een eerste prijs vliegen in de club plaats ik meestal even een stamboompje voor de liefhebbers. Afgelopen zaterdag wonnen we tot onze eigen verrassing de eerste prijs van Morlincourt.
Van deze duif heb ik echter geen stamboom. Ze komt gewoon van de duivenmarkt in Lier…..
Wie het weet mag het zeggen. Ik had 14 jongen mee, en ze was de 14e getekende. Maar uiteraard zijn we hier zeer content mee.
Uiteindelijk draait het hele spelletje toch om een vroege duif op de klep! En gelukkig, mede voor de 2 toppers uit Friesland die ik op bezoek had, kregen we die vroege duif, die ook nog eens heel rap naar binnen ging. En ook dat is het vermelden waard.

Morlincourt
Toch was het een uitslag met een zwart randje. Opnieuw 3 jongen achter, en samen met de 4 die nog moeten komen maakt dat het verlies in 2 weken opnieuw 7 duiven is. En hier zaten jongen bij die hun prijs nog niet gemist hadden tot nu toe, en hun plaatsje voor volgend jaar al verdiend hadden.
Ik had ze perfect ingekorfd, en ze zijn super gezond, dat maakt het dubbel zuur.
Andere clubgenoten krijgen zo af en toe nog wel een duif terug. Hier blijft het wat dat betreft akelig stil.
Ik had me ontzettend verheugd op dit jonge duivenseizoen, maar het is op een grote deceptie uitgedraaid. Natuurlijk ben ik alweer met volgend jaar bezig, en dan wil ik toch meer tijd aan de jonge garde gaan besteden.
Overigens valt het me op dat veel gekende jonge duiven specialisten het dit jaar ook moeilijker hadden als anders. Bijvoorbeeld mannen als de gebroeders Ras, Klaas de Vries en de combinatie De Vries / Hakvoort. Toch zeker ook geen kleine jongens, waar het niet zo draaide als normaal.
De mannen die het wel waar maakten waren Lub Snoek en Louw (Van den Berg Pigeons) en Klaas Hoekstra met Arie van Urk. Deze liefhebbers kunnen we van harte feliciteren met hun kampioenschappen en prestaties!

De uitslag
Voor de volledigheid nog wel even de cijfers van de uitslag. In de club 223 duiven, en onze duiven maakten de volgende serie: 1-13-34-38-39 en 63.
In het ACG waren naast de al genoemde namen, ook Teake Fraterman en Douwe Akkerman degene die er met kop en schouders boven uit staken. Natuurlijk ook van harte gefeliciteerd!

Gennep
En dan de natoer. Het blijft voor mij toch het favoriete spelletje. De deelname groeit weer, met name omdat we in onze club deze wedstrijden ook weer meetellen voor het generaal.
Het blijft een uitdaging om samen met de specialisten op deze vluchten de strijd aan te gaan. Komende zaterdag zal het weer wat moeilijker worden om er bij te zitten want veel liefhebbers gaan nu ook hun jongen inzetten, en dat maakt het alleen maar mooier.
Onze uitslag in de club was als volgt. Tegen 339 duiven werd het 2-3-5-7-45 en 46 met 10 duiven mee. De eerst 4 duiven zaten in F2 ook bij de eerste tien van ruim 1400 duiven.

Trainen
Het trainen van de duivinnen gaat best aardig. In de middag trekken ze wel een dik uur lang hun baantjes door het schitterende Urker luchtruim. Wegbrengen is deze week mede door de weersomstandigheden nog niet gelukt, misschien dat we morgen een gaatje kunnen vinden.

Tot zaterdag.
Zaterdag 2 september Gennep en Morlincourt

Goedemiddag allemaal.
Het zal iedereen wel opvallen dat ik de laatste tijd wat minder berichten plaats als voorheen. Dat heeft verschillende oorzaken, De afgelopen week was gewoon heel druk, en ook wel wat emotioneel. (zonder kinderachtig te worden)
Maar ook de aardigheid gaat er gewoon een beetje af. Dat ligt beslist niet aan de duiven, daarvoor heb ik al teveel meegemaakt. Ik weet ook niet of ik dit zo wel blijf doen. Er zijn een aantal trouwe lezers, en die wil ik niet teleurstellen. Maar even kijken hoe het loopt zullen we maar zeggen.

Gennep
Maar nu even naar de actualiteit. Inmiddels zijn de duiven van Gennep weer thuis. Op 3 zomerjongen na dan. Om 1 minuut voor 10 kwamen hier een paar duiven over waar ook mijn eerste tussen zat. Zoals gebruikelijk eerst een paar ererondes en vervolgens viel ze op de nok van het hok.
Net toen ze aanstalten maakte om op de antenne plaats te nemen kwam nummer 2. Ze besloot daar maar even op te wachten, en vervolgens vallen ze beide om 10 uur op de klep. Twee duiven mooi op tijd, en nummer 3 en 4 een minuutje later. Vervolgens viel er wel een gaatje, maar alle 10 duivinnen zijn inmiddels thuis.
Nummer 2 werd als eerste geklokt en “Jolanda” liet zich meteen alweer goed zien. Vorig jaar was ze 5e asduif in de afdeling op de natoer, en ze heeft er nu ook weer duidelijk zin in. De treuzelende “Paulien” (dochter “Julia”) werd als 2e afgevlagd.

Morlincourt
De jongen in Frankrijk zijn gelost om 10 uur. De bedoeling was om er er 10 uit te zoeken met het oog op de kampioenschappen. Donderdagavond kon ik echter niet kiezen wie mee moest en wie vrij af zou zijn. Daarom toch maar 14 jongen in de wedstrijd gezet.
Volgend jaar weet toch niemand meer of je nu 2e, 4e of 10 was. Behalve zelf natuurlijk.

Hoop
De verwachtingen zijn niet bijster hoog hier, maar we hopen net als vorige week op een uitschietertje. In de afdeling verwacht ik de gebroeders Homma weer vroeg, en hier op Urk natuurlijk Klaas Hoekstra en Arie van Urk.
Na vandaag zit het er voor de jongen op en doen we alleen de zomerjongen en de duivinnen nog mee op de natoer.

Bezoek
Straks komen er nog 2 toppers uit Friesland op bezoek om de duiven van Morlincourt op te wachten, ik hoop maar dat ze niet teleurgesteld weer weg gaan. Gelukkig hoef je om te genieten van de duivensport niet altijd perse een vroege duif te klokken. Maar het maakt het wel een stuk leuker natuurlijk!

Iedereen veel succes toegewenst, en voor morgen alvast een goede zondag!
Maandag 28 augustus Lost…….

Allerlei
De laatste vakantieweek is alweer aangebroken, alles gaat sneller en sneller. Psalm 90 spreekt er al over: “We vliegen heen”. Het wordt een drukke week, want alles staat een beetje in het teken van het vertrek van onze Jante naar Engeland, en afscheid nemen is niet de sterkste kant van de familie Hakvoort……..

Tineke en de twee jongste kinderen vermaken zich deze week ieder morgen op de vakantiebijbelschool, en dat is ook weer een hele happening. Er komen zomaar ruim 800 kinderen bij elkaar iedere morgen. Prachtig dat dat nog kan en mag in ons land.

En dan hoop ik zelf deze week alweer 48 jaar te worden, voelt ook een beetje dubbel. Op de racefiets voel ik me vaak nog 24, maar de jongere gasten rijden me er aan alle kanten af.
Bij het duivenhok zittend, voel ik me vaak heel erg oud, vooral in dit (jonge) duiven seizoen.

De wedstrijd
Afgelopen zaterdag was het weer niet best. Natuurlijk we pakken een 50e NPO en een 5e in het ACG en Frisia, opnieuw geklokt met 2 minuten vertraging, maar toch een mooie tijdduif.
Het verdere verloop was echter niet best, ’s avond ontbraken er nog 7 van de 19 op het appél, gelukkig zijn er zondag nog 3 gekomen, maar 4 kwijt na zoveel vluchten is teveel.
Ik ben niet de enigste hier, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het normaal is. Ik ga nu de 15 naar Morlincourt niet halen. Voor de volledigheid de volledige uitslag. In de club 377 duiven, en die van ons vinden we op de plaatsen 3-16-36-37-47-70 en 73.
Onze eerste duif was “Janneke” een rechtstreekse Eijerkamp duivin. Van beide kanten Heremans- Ceusters uit de “Olympic Jan” x “Rossi” lijn. Dat zit wel goed dus.
Voor aankomend weekend maar even puzzelen welke duiven we nog gaan spelen.

Conclusie
De africhting vanuit Duiven was ook niet echt gemakkelijk, maar hier was gelukkig alles weer thuis, en zelfs nog 1 extra van de week ervoor.
Ik ben nu wel blij met mijn back-up zomerjongen (mede mogelijk gemaakt door de comb van Helden)
Nu is er straks toch wat meer keuze voor 2018 (DV). De natoer gaan we hier met 10 duivinnen spelen en dan is het einde van het seizoen alweer in zicht.
Als voorzichtige conclusie kan ik nu al zeggen dat seizoen 2017 met de oude duiven boven verwachting was, met 2 jarige duiven die ons positief verrast hebben.
de jonge duiven hebben echter de verwachtingen niet waar kunnen maken, en dat ligt niet aan de kwaliteit van de duiven, maar aan veel rand oorzaken, waar ik me echter niet achter ga verschuilen, want veel dingen kun je wel voor zijn. Het binnenkomen is een kwestie van trainen, en daar heb ik veel laten liggen. En dat kom ik nu jammer genoeg iedere week tegen.

Felicitaties
Ik had ze zaterdagmorgen al getipt, maar ze maakten het nog waar ook. Klaas en Arie maakten een prachtige uitslag vanaf Niergnies. Hun eerste duif vliegt zomaar 6 minuten los, en dan maakt het niet meer uit of je wel of niet gunstig ligt. Van harte gefeliciteerd mannen! Ook Lub en Louw weer goed van de partij, en Theo is misschien niet helemaal tevreden, maar ook dat is een uitslag om in te lijsten!
In de club ging Jelle van den Heuvel letterlijk en figuurlijk met de eer Strijken, net voor Johannes Nentjes. Voor ons een bronzen plek, maar een kinderhand is gauw gevuld.

Groetenis


Zaterdag 26 augustus Duiven en Niergnies

(11.50 uur) Op de valreep nog even een hele goede morgen toegewenst. De eerste wedstrijd hebben we inmiddels alweer achter de rug. Van onze 6 zomerjongen zijn er nog 4 onderweg, en de 5 oude duivinnen zijn inmiddels allemaal weer thuis.

Oostenwind maakt het vaak wel wat moeilijker voor de duiven, hier kwamen 2 uur na de lossing nog steeds koppels duiven vanaf het water over.

Niergnies is gelost om 10.40 uur. Ik hoop dat er rond 15 uur duiven kunnen arriveren. De te kloppen mannen zijn hier op dit moment Klaas Hoekstra en Arie van Urk. Hun ploegje draait bijzonder goed dit seizoen. het zou mooi zijn als we daar in de buurt konden blijven. De lokker zit al gereed in zijn mandje…..

Gisteren plaatste ik onder aan mijn bijdrage dat mijn bonnenquotum vol zit. Ik hoop dat dit niet verkeerd begrepen wordt. Het is geen kwestie van niet willen, maar niet kunnen. Ook daar moet ik keuzes in maken.
Alvast bedankt voor het begrip.

Ik weet niet of het lukt om vandaag nog wat te plaatsen, lukt dat niet proberen we dat maandag weer te doen.

Voor nu allemaal veel succes toegewenst, en alvast een hele goede zondag toegewenst!
Vrijdag 25 augustus Vergane glorie……

Feestje
Hier zit mijn eerste vakantieweek er al weer bijna op. Het is een wat bijzondere week. Onze oudste dochter gaat volgende week vrijdag voor een jaar naar Engeland om daar als au paire te werken. Gisteravond hebben we met vrienden en familie een afscheidsfeest mogen organiseren, waar ze zelf uiteraard niets vanaf wist.
Het was een prachtige avond, maar we zullen onze Jante zeker missen.

Plakboek
Afgelopen week heb ik ook nog weer eens mijn oude plakboek van de duiven uit de kast gehaald, en dan kom ik ook meteen weer op de titel van deze bijdrage.
Het is trouwens wel mooi om al die krantenknipsels en reportages weer eens door te lezen. Wat me het meeste opviel was dat we toen hier op Urk ook al heel veel jongen verspeelden. Dat is dus niet iets van de laatste jaren wat vaak gezegd wordt. Het zal waarschijnlijk met de ligging te maken hebben. (ook dit is een aanname)

Ik las verslagen van de tijd dat we nog bij de voormalige afd. Zwolle e.o. vlogen. Ook daar veel verliezen terwijl er van alles geprobeerd werd. Er gingen zelfs bij toerbeurt van elke vereniging liefhebbers mee om de jongen te leren drinken in de auto’s. Ook werden de duiven om half 5 in de middag gelost om kruislossingen te voorkomen. Het heeft allemaal niets geholpen.

“Jante”
17 jaar terug vlogen we ook Niergnies, een prachtig duivinnetje, genaamd “Jante” won hier toen de 1e prijs van het NPO concours. Op Urk 12 minuten los, en de 2e duif van het concours zat in Wilhelminaoord bij Jongedijk. Prachtig om nog eens terug te lezen. We moesten toen nog melden bij wijlen Klaas Woord, en die sprak zijn twijfels uit of het wel een jong was van Niergnies.
De duif is via via, verkocht naar Taiwan, en dat was toen echt een uitkomst in een gezin met 4 jonge kinderen. Al had ik haar graag gehouden natuurlijk. Maar goed, ook toen had ik nog maar 25 jongen over van de 43.

Morgen weer Niergnies, en in het verleden behaalde prestaties bieden geen garantie voor de toekomst. We hebben er 19 mee en we hopen op een mooie vlucht. Ik heb alle windrichtingen alweer voorbij zien komen, maar voor ons is een lossing en een vlotte binnenkomst eigenlijk het belangrijkste.

Lokkers
Ik heb vandaag al wat geoefend met de lokkers. Het zijn nog jonge duiven, dus ze snappen zelf niet altijd dat ze lokker zijn…. De buurman kan er in ieder geval smakelijk om lachen, en dat is ook wat waard.

Trainingsvlucht
Vanavond gaan er een paar duivinnen richting Duiven, inclusief wat zomerjongen. Op 1 koppel na alles op eitjes en we zullen zien wat het gaat brengen. We gaan er in de club weer een uitslagje van maken voor diegene die daar belang bij heeft.

Morgen meer nieuws (DV) en alvast succes met inkorven vanavond!

PS. Het bonnenquotum is inmiddels al ruim overschreden. Het gaat gewoon niet meer lukken, mijn excuses daarvoor.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

26 februari 20
Pestkop Laat me hier als eerste vertellen dat de naam Pestkop niet door mij is bedacht. Die eer komt Gert-Jan Beute toe die deze naam op een briefje had geschreven bij een duivenmelker. Hij had hem...

Columnist in Spotlight

26 februari 20
           Jongen van de 2e ronde kwekers Voorjaarsbeurs Nu het...
19 februari 20
Jongen 2020 in eigen hok Storm Wat het weer...
12 februari 20
Deel van de Kampioenen Fondclub Utrecht Fondclub De...
05 februari 20
     Oudste jongen van 14 januari 2020 Corona /...
29 januari 20
                                  Christian v d Wetering kreeg de felicitaties...
22 januari 20
                                      Gezellig op net uitgekomen jongen Op naam zetten Door...
15 januari 20
Jonge duivenhok weer schoon Brief De vorige week...
08 januari 20
Kweekdoffer op de eieren   Branden Na weer veel...
01 januari 20
U allen een gezond en sportief 2020 toegewenst Het jaar...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

22 januari 20
  Wij, Erica Saarloos en Monique Gielen vinden dat de dames in ons samenspel niet achter...
19 januari 20
Trijntje van Ham is in Rotterdam bekend geworden als 'het duivenvrouwtje'. Jarenlang...
18 januari 20
De duiven van St. Vincent werden toch vrijdagmiddag gelost rond 14.30 in St. Vincent....
16 januari 20
De  Sterrenshow 2020  is op zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021. U alvast een voorspoedig en...
13 januari 20
  Afgelopen weekend huldigde de ZLU haar vluchtwinnaars en kampioenen van het zware...
03 januari 20
Elk jaar is het een verassing wie nu uiteindelijk de kampioen wordt van de oude duiven...
01 januari 20
Bij deze de 2e serie van 36 prijswinnaars van de vierde vlucht van de 2019 editie.   De...
29 december 19
In deze Riviera hal van de Rotterdamse diergaarde Blijdorp werd jaren aan één de...
23 december 19
Breaking News. Vooraankondiging Totale verkoop Jan Schreurs Nieuw Vennep Één van de...
Kenny De Tobel en Roger van Doorslaer, respectievelijk het jongste en oudste lid van Union Opdorp. “De duivensport is de schoonste die er bestaat”, menen ze.
20 december 19
“Het koeren van een duif, dat is het mooiste geluid op aarde” Geert De Rycke Kenny De...
17 december 19
Hieronder ziet u de foto,s van de feestavond 2019 Klik hier voor...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40