Nieuws

donderdag 18 april 2024

 

De moderne samenleving wordt gekenmerkt door een sterke focus op het individu en zijn of haar eigen behoeften en verlangens. Het lijkt soms alsof veel mensen vergeten dat we deel uitmaken van een groter geheel. Het onderwerp saamhorigheid is daarom misschien wel actueler dan ooit tevoren. Saamhorigheid is het gevoel van verbondenheid en solidariteit met anderen. Het gaat om het besef dat we samen sterker staan dan alleen. Het is de bereidheid om elkaar te helpen, te steunen en te respecteren. In de vorige columns over dit onderwerp, werd door de liefhebbers die ik in deze columns aan het woord liet aangegeven, dat de saamhorigheid binnen de duivensport helaas op veel plaatsen te wensen overlaat. De hoofdpersoon van deze column probeert op zijn eigen bescheiden manier een beetje saamhorigheid in de duivensport terug te brengen, vandaar dat ik hem onlangs een bezoekje bracht. Het betreft de 59 jarige Reinier Antonissen uit Raalte.

 
Renier

Reinier is met postduiven opgegroeid en er zijn ook altijd al postduiven in zijn leven geweest. Zijn vader Jan was in de jaren zeventig en tachtig zeer succesvol en genoot ook landelijk grote bekendheid. Ruim 20 jaar werden er grote overwinningen behaald op het ouderlijk adres in Raalte waar Reinier nu nog steeds, samen met zijn broer woont. Vader Jan is kort na de tweede wereldoorlog gestart met postduiven en de eerste grote successen kwamen in de jaren zestig met voornamelijk Tourniers die rechtstreeks bij de grootmeester in Lommel werden gehaald. Later kwamen daar andere duiven bij, onder andere van Eijerkamp. Een zeer bekende duif uit de jaren zeventig was de 71-369242 die de “Schrik van Salland” werd genoemd. Nadat deze doffer in 1973 de beste midfondduif van Nederland (WHZB) was geworden, werd hij in 1974 de 3e beste midfondduif WHZB en in 1975 de 2e beste midfondduif van Nederland. Je zal maar zo’n klasbak bezitten. De bekers, tegeltjes en foto’s uit deze periode worden door Reinier nog altijd zorgvuldig bewaard. Zelfs de oude kweekboeken zijn er nog.

In 1977 is Reinier zelf ook met duiven begonnen. Eerst in combinatie met zijn vader, maar later had hij ook zijn eigen duiven. Toen zijn vader in de jaren 80 een hersenbloeding kreeg kwam de verzorging van de duiven steeds meer bij Reinier en zijn moeder te liggen. De successen werden toen geleidelijk aan wel wat minder. Maar ook in de jaren 90 werden door Reinier en zijn moeder regelmatig mooie uitslagen behaald, zoals de 4e Superstart snelheid bij de Gouden duif en twee maal een zeer vroege duif op nationaal München. Na het overlijden van zijn moeder werd de animo om te blijven spelen met de duiven geleidelijk aan steeds minder. Het oude soort van zijn vader werd steeds meer vervangen door andere duiven, maar dat kwam de prestaties niet ten goede. De afgelopen 15 jaar heeft Reinier nog nauwelijks meegedaan met de wedvluchten. En gekweekt heeft hij de afgelopen twee jaar ook niet meer. Hij overweegt om dit jaar met de navluchten weer mee te doen, nadat hij zijn duiven van de zomer dan zelf veelvuldig af heeft gericht.

Reinier is jarenlang actief in de vereniging geweest. Tot twee jaar geleden was hij nog penningmeester van de club. Ook was hij jarenlang ringenadministrateur van de club en heeft hij ook nog een jaar of zes in het kringbestuur gezeten. Het sociale contact binnen de duivensport zou hij niet graag missen. Hij is ook zeer actief op Facebook waar hij een duivengroep heeft met de naam “Duivenclub pv De Blije Duivenvrienden en innen”. De groep heeft 1500 leden. Reinier hoopt dat de leden van deze groep er leuke en interessante dingen op plaatsen waar de liefhebbers blij van worden. Een nobel streven! Een mooi gebaar van Reinier is dat hij elke keer wanneer er 500 nieuwe leden bij zijn gekomen een nieuwe spoetnik verloot. Inmiddels heeft hij dus al 3 spoetniks weggegeven. De laatste keer is hij deze zelf samen met zijn broer helemaal in Zeeland wezen brengen.

 
Renier2

Ondanks dat Reinier niet actief meevliegt bezorgen de duiven hem veel levensvreugde. Hij kan zich geen leven zonder duiven voorstellen. Zo lang hij leeft zullen er duiven zijn zegt hij, tenzij hij ze niet meer verzorgen kan. Hij blijft ook lid van zijn vereniging al zou hij besluiten helemaal met het vliegen te stoppen. Hij is lid van de Postduif in Raalte. Deze club heeft nog 17 leden waarvan er 15 nog met de duiven spelen. Reinier merkt hier wel bij op dat de helft van de leden boven de 80 is. Het oudste lid is de 89 jarige Henk Voskes, die nog altijd zijn partijtje meeblaast.

Zoals gezegd probeert Reinier met zijn facebookgroep iets te doen aan het verbeteren van de saamhorigheid in de duivensport. Vanuit die groep probeert hij gezamenlijke activiteiten te organiseren. Een busreis naar Lier lukte helaas niet omdat er te weinig animo was. Hij heeft nu plannen om een barbecue in het najaar te organiseren. Hopelijk lukt dit hem wel. Ik wens hem daarbij veel succes!

donderdag 18 april 2024

2duiven

Duivenhok schoonmaken is een terugkerend karwei. De ene vind het vervelend de ander doet het graag. Sommige reinigen hun hok twee keer per dag, andere maken het duivenhok maar één keer per jaar schoon. Wat vind jij prettig dat is wellicht het belangrijkste er zijn verschillende wegen naar Rome.

Duivenhok schoonmaken

Hoe je je duivenhok gaat schoonmaken is jou zaak. Zorg ervoor dat je hok niet gaat stinken en dat het niet vol komt te zitten met vliegen en ander ongedierte. Belangrijkste is dat er een ventilatie is waardoor stank en ongedierte niet in je duivenhok wilt blijven.

Elke dag schoonmaken

Heb je een klein hok zou ik je adviseren om gewoon iedere dag je duivenhok even schoon te krabben. Stel dat je een hok van drie meter hebt is het echt zo gebeurt. Je hok blijft schoon en fris. En laten we eerlijk zijn. Vind jij het prettig om in een smerig duivenhok te staan. Wellicht is dat nog wel de beste maatstaaf. Zodra je zelf niet graag in je duivenhok bent van weg de stof en vuiligheid. In dat geval is het tijd dat je je hok gaat schoonmaken.

Één keer per week schoonmaken

Heb je weinig tijd omdat je altijd maar aan het werk bent. Snap ik best dat je niet elke dag je duivenhok kan schoonmaken. Je moet het jezelf dan wat makkelijker maken. Dat kan wanneer je roosters op de bodem van je duivenhok neerlegt. Stront en vuiligheid zakt dan door het rooster. Je duiven kunnen er niet bij zodat je niet bang hoeft te zijn dat je posten binnen de kortste keren een worminfectie oplopen of andere enge ziekte. Belangrijk is wel dat je een goede ventilatie hebt in het hok. Zodat de stront snel droogt en daardoor reukloos wordt.

Één keer per jaar schoonmaken

Echt waar er zijn duivenmelkers die liever met hun duiven spelen dan het hok schoonmaken. En ook die duivenmelkers vliegen uitstekend met hun dieren. Dus of je nu dagelijks je hok schoonmaakt of bijna nooit. Het schijnt weinig uit te maken voor de resultaten.

Droge mestmethode

Eens per jaar schoonmaken noemen ze ook wel eens de droge mestmethode. Het woord zegt het al het duivenhok moet kurkdroog zijn. Door een laag erwtenstro of beukensnippers over de vloer te gooien wordt dit effect bereikt. Roosters kan natuurlijk ook. Maar wat wellicht nog beter helpt is een mechanisch ventilatiesysteem aan te brengen. Ook makkelijk om zelf te doen.

 

By Ome Willem \ duivenhouden.com

woensdag 17 april 2024

roze duif

 

africhten

woensdag 17 april 2024

We zijn weer een weekje verder en het seizoen is gestart en het gezeik is weer begonnen. Wat een k..wind klonk het tijdens het inkorven waarop ik zei dat goede duiven zich niets van de wind aantrekken ,als ze in goede doen zijn er gewoon doorheen jassen en dan krijg je uiteraard de blik van ,, wat ben jij stom,,. Nu de wind was niet veranderd en dan pakken ze kopduiven maar dan houden ze hun ,,sirene,, dicht, dus gewoon slap gezeik.

Zaterdag was het dus zover en wij zijn ,,wit,, in de afdeling 5 boven de lek dus vlogen Bierges. Pracht weer en hier boven de stad en tussen de huizen zo goed als windstil. Ik dacht pracht weer en kieper die duiven er lekker om 7.00 uur uit maar daar dachten de lossers schijnbaar anders over en gaven pas om om 9.30 uur het fluitsignaal om de deuren te openen. Het bericht kwam goed door dus de postduivencoach ging aan het rekenen er van uitgaande dat 1650 meter gehaald kon worden. Dus 134 km  zou betekenen dat we rond 10.51 uur moesten kunnen pakken. Maar al snel zag ik op mijn telefoon dat bij diverse lossingen de snelheid hoger lag en soms de 1750 mpm haalde opnieuw de viltstift en papier en 10,48 uur moest haalbaar zijn. En dan word je als echte liefhebber onrustig , loopje naar het schijthuis en zelfs nog een keer . Kijken of de klok nog onder stroom staat je waterbakken gereed voor ontvangst zijn en dan opeens komt er op 10.48 uur een koppel van een vijf en twintig duiven recht boven mijn kop en trekt over de Menkenhal het noorden in, zelden een koppel zo snel zien gaan en ik dacht dat als er daar van mij in zaten dan komen die er nooit uit en worden gewoon meegezogen en opeens draait er eentje heel hoog boven mijn hoofd en als ik zeg heel hoog dan is dat hoog en met grote rondes komt hij als een wervelbriesje naar beneden zeker acht showrondjes maakte hij ervan , op het dak , naar het dak van de berging en voor zijn doen direct naar binnen 10.50.05 uur. Het bleek Phil te zijn die vorig seizoen ook door het showen een eerste verspeelde en toen de derde had, toen kwam hij gelijk met een oude duif die de eerste had. Maar de kop was eraf en snel er achter kwamen andere duiven waarvan sommige het nodig vonden om eerst op het dak te gaan treden, weer op te vliegen en nogmaals te treden , je zou er bijna jaloers op worden.

Was uiteraard niet helemaal tevreden over de afloop van de vlucht en met nog drie duiven achter en daarnaast twee gewonden duiven thuis gekregen krijg ik toch gelijk een tik op mijn  grote neus. Maar volgende week staan we er weer en zien we wel hoe het dan toe gaat.

In mijn club schonen we altijd de klokken op voor het seizoen begint. Je krijgt een uitdraai en moet even aangeven welke duiven eruit je klok gehaald kunnen worden en alzo heb ik uiteraard dat ook laten doen. Vanmiddag opeens een piep op mijn telefoon dus ik dacht dat is één van de drie die ik nog mis, klok stond op training. Kijk in het hok een donker kras duivin met een gele telefoonstrip terwijl mijn duivinnen witte en roze strips hebben. Maar de jongen nieuwkomers hadden vorig jaar een gele telefoonstrip , Blijkt het een jaarling duif te zijn die ik van Rik van Dorp had, verspeeld op de jonge duivenvluchten. Duif ziet er perfect uit en is in ieder geval heel goed verzorgd geweest. Maar deze duif waren ze vergeten uit mijn klok te halen in de club dus ….. toeval bestaat niet.

Vorige week op Roosendaal werkte mijn compulive goed en nu op Biergies werd ik niet vermeld en dat terwijl mijn seizoenkaart aangevinkt staat bij mijn instellingen, volgens mij mogen ze me niet bij compuclub daar dit al een eerder ook gebeurde, jammer dan maar niet echt eerlijk.

Komende zaterdag gaan we naar Quievrain dus , iedereen succes  tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

 
dinsdag 16 april 2024

Marcobraspenning

P.V. Zaanstreek-Noord                                                          Wormerveer

Roosendaal 13 april 2024  Los: 8.45 uur, wind ZW

Goede start van het seizoen 2024 voor Marco Braspenning.

830 duiven werden er ingekorfd bij Zaanstreek-Noord waarvan 36 stuks van Marco Braspenning uit Zaandam.

Zijn 1e duif, een duivin de NL. 22-968 die als 17e de mand inging, vliegt over een afstand van ruim 108 kilometer maar liefst 30 meter los op de 2e duif in de vereniging.

Snelheid 1771.123 meter, ruim 106 kilometer per uur.

Het is niet het enige wapenfeit voor hem want ook de 8e en 9e plaats in de top 10 zijn voor de duiven van zijn hok.

Op plaats 8, een doffer de NL. 22-953 en dat was de duif die als 23e de mand inging.

Op plaats 9 weer een duivin, de NL.23-323 en die duif ving de reis aan als laatse uit de mand, de 37e.

38 duiven mee, 17 prijzen.

Marco, gefeliciteerd met je 1e overwinning van dit seizoen.

Voor de volgende prijzen verkassen we naar Wormer, naar Martijn en Marit Kramer die naar blijkt ze alweer uitstekend te hebben zitten.

Op de 2e plaats hun 1e getekende, knap om nu al met je eerst getekende te scoren en dat is een duivin, de NL 23-672 en die maakt 1741.950 meter.

Op plaats 4 een doffer de NL 23-675 hun 2e getekende, gevolgd op plaats 5 door ook een jaarling duivin de NL 23-641 die als 19e op reis ging. Plaats 6 en 7 zijn voor respectievelijk de NL 23-668 een doffer en die ging als 65e de mand in. Hun laatste in de top 10 is hun 11e getekende wederom een duivin de NL 23-578.

94 duiven mee, 62 prijzen en te beginnen met 1e en 2e getekende.

Klasse Martijn en Marit, gefeliciteerd.

Om de liefhebber te eren die de 3e plaats pakt moeten we een stuk hogerop, namelijk naar Jos Stoop in de Rijp die ten opzichte van de winnaar van deze vlucht maar liefst 10 kilometer overvlucht heeft. Jos pakt zijn 3e getekende van zijn ingezette 20 duiven, een doffer de NL 23-904 als eerste en maakt 13 prijzen.

Jos gefeliciteerd met je mooie 3e plaats in  de top 10.

We sluiten de eerste top 10 van dit seizoen af met de 10 en plaats voor onze penningmeester Ron Bos uit Zaandam. Ron korfde 15 duiven in, constateert zijn 15e inzet als eerste, goed voor de laatste plaats in de top 10. De duif die dat presteerde is zijn NL 23-208. Van de 15 ingekorfde duiven draait hij er 5 in de prijzen.

Ron, de eerste klap is een daalder waard dat zal jouw aanspreken als penningmeester, gefeliciteerd.

Roosendaal werd onder uitstekende omstandigheden vervlogen, het was in eerste instantie wel even zoeken op Compuclub omdat Afdeling 6 van start is gegaan met nieuwe rayonindelingen, maar dat maakt het spelletje natuurlijk niet minder leuk, wel een beetje spannender. Concours stond ongeveer 8 minuten open.

Op naar Duffel

maandag 15 april 2024

 


.
Beste sportvrienden,

zoals reeds vermeld op de ZLU site van de ZLU op  27 aug. 2023 mag Afd. Brabant 2000 niet meer volgens de aangescherpte EU milieuregels de duiven in Nederland ophalen. Hiervoor in de plaats is nu de Fa. Bauwens uit Olen gekozen. Alle Bauwens cabine wagens vertrekken vanaf Olen/Stekene en komen na ophalen van de duiven ook weer naar Olen om de wagens bij te laden.
 





.
De Limburgse duiven mogen wel nog door het vervoer van Afdeling Limburg worden opgehaald. Deze worden dan aansluitend naar Olen gebracht en omgeladen in de cabinewagens van Fa. Bauwens.

De wagens van Fa. Bauwens zijn zowel voor vervoer van rieten als plastic manden geschikt. De duiven worden in Nederland door Bauwens opgehaald in duivenwagens die voldoen aan de eisen welke gesteld worden aan het transport voor postduiven.
 
De ophaaldiensten zijn inmiddels verstuurd naar alle inkorfcentra incl. de wijze van manden bestellen, tevens staan de ophaaldiensten op de ZLU website

.

.
.
Waar dient U in 2024 rekening te houden:
  1. Ieder inzetlokaal zet meteen het juiste aantal duiven voor de betreffende wedvlucht in de mand. Voor Barcelona worden 16 duiven per mand ingekorfd, voor alle overige vluchten 18. Vanaf 2024 worden weer mandenlijsten gebruikt, hang deze aan de juiste mand, dit geld ook voor de labels van de restmanden.
 
       B). De rietenmanden die nu nog in de lokalen ( restant 2023) aanwezig zijn, zijn voorzien van karton. Er wordt op de verzamelplaats Olen als volgt  gehandeld  “ de duiven in de lokalen inkorven  in de manden met karton, in Olen de duiven uit deze korven laten overlopen in rieten manden die voorzien zijn van de groene matten.  Dit is alleen van toepassing bij Pau en is eenmalig”.

.
.
 Let op: verdere inkorfinstructie volgt begin juni 2024.

.


.
Wenst u mee te doen aan beide  ZLU-Marathons:


.
dan moet u € 30.= overmaken op rekening IBAN NL96 RABO 0113 2006 25  t.n.v. de Zuid Limburgse Unie te Simpelveld, onder vermelding van naam, lidnummer (8 cijfers) voor 20 juni 2024.

Alvast veel succes.
 
Namens bestuur :
Hub Wetzelaer  ZLU,Pr. wedvluchten.
maandag 15 april 2024


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 12 april 2024 | week 15
 


Voorwoord

Roofvogelproblematiek
Elk voorjaar krijgt het rond deze tijd extra aandacht bij ons als duivenliefhebbers, de problematiek rondom het onderwerp roofvogels. Zo ook dit jaar, het is bij veel leden een dagelijkse zorg bij het loslaten/trainen van de duiven. Natuurlijk de duiven zijn net zo vrij als alle andere vogels in de natuur, maar de aantallen die door de roofvogels gepakt worden zijn wel buiten proportie. Afgelopen week heeft Hart van Nederland er ook kort aandacht aan geschonken bij een liefhebber in Tegelen die dagelijks last heeft van de aanvallen van de slechtvalk. Dat wij moeten dealen met de sperwer en de havik is volgens mij een feit. Sperwer en havik zorgen bijna altijd voor eigen nestgelegenheid. Bij de slechtvalk is dat anders, die maakt in de meeste gevallen gebruik van door de mens geplaatste nestkasten. Als NPO Bestuur gaan wij daarover in gesprek met de Vogelbescherming en de Werkgroepen Roofvogels Nederland. Verderop in deze nieuwsbrief vindt u ook het artikel Van de NPO Bestuurstafel: Overlast door roofvogels.
 
Herindeling en extra Ledenraad 1 mei aanstaande
De herindeling van onze afdelingen, die de komende anderhalf jaar zijn beslag moet krijgen, gaat iedereen aan. Om het voor iedereen mogelijk te maken goed geïnformeerd te zijn over deze materie wordt langs verschillende kanalen informatie verstrekt. Uiteraard is ook alles altijd te vinden op onze website

Als bestuur vinden wij het belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd kan zijn. Daarom schenken wij er ook regelmatig aandacht aan schenken in Op (de) Hoogte. Wij weten uit onderzoek dat zeer veel leden de nieuwsbrief openen en lezen. Neemt niet weg dat er ook een grote groep is die het ook graag rustig op papier wil lezen. Daar hebben wij ook aan gedacht, daarom wordt het Spoor der Kampioenen op 18 april aanstaande naar alle leden verstuurd. Bijna de gehele editie van het Spoor zal gewijd zijn aan de herindeling van de afdelingen en onze sport anno 2030.
 
Met alleen het bovenstaande ben je er uiteraard niet. Daarom is er een extra Ledenraad gepland en wel op 1 mei aanstaande. Deze Ledenraad zal zoals u van ons gewend bent ook weer live te volgen zijn. Tijdens deze Ledenraad wordt het stappenplan om dit proces te begeleiden besproken.
 
Nieuwe software Benzing
Vorige week stond in de nieuwsbrief dat de nieuwste software voor de Benzing M2/M3 beschikbaar is. Handig te weten dat u via deze link kunt zien hoe u de nieuwe software kunt installeren: https://youtu.be/b5Cs-VVVh0w.
 
Succes met de laatste voorbereidingen
Nog één week te gaan en het Nationale Vliegprogramma gaat van start. Velen zien uit naar de eerste krachtmeting. Altijd weer spannend, lukt het om direct weer in de top mee te draaien, zijn ze de winter goed doorgekomen, iedereen heeft zo zijn eigen plannen en doelstellingen dit nieuwe seizoen. Hopelijk worden het mooie wedvluchten, maar misschien wel het allerbelangrijkste, geniet van de thuiskomsten van de duiven. Veel succes!
 
Ben Geerink
voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 

NPO BESTUUR

Van de NPO Bestuurstafel: overlast door roofvogels


Gedurende het hele jaar en met name in het voorjaar hebben we als duivenliefhebbers behoorlijk last van roofvogels. Vrijwel elke  duivenliefhebber heeft ermee te maken en voor een flink deel van onze liefhebbers is het een zeer groot probleem. In deze notitie wordt op een aantal facetten van de roofvogel problematiek voor de duivensport ingegaan.

Hoe groot is het probleem?
De roofvogels die voor het grootste probleem zorgen zijn de havik, sperwer en slechtvalk. In Nederland zijn er volgens een 2020 telling tot ongeveer 2.400 broedparen haviken, 2.700 broedparen sperwers en 220 broedparen slechtvalken (bron: Vogelbescherming) In de winterperiode hebben we ook nog te maken met wintergasten en roofvogels op doortrek. In de winter verdubbeld zo het aantal ruwweg. Vele tienduizenden postduiven worden jaarlijks  gepakt door deze roofvogels. Zo is vastgesteld in een studie dat een koppel haviken welke een nest grootbrengen per jaar ongeveer 540 prooien slaat waarvan een behoorlijk percentage bestaat uit geringde postduiven. - bron: HVJ2002050002001.pdf (natuurtijdschriften.nl
Lees hier verder
 

Aandacht overlast roofvogels op tv

Liefhebber Nabil vertelt hoe de roofvogels zijn hobby in gevaar brengen. Ook voorzitter Ben Geerink kwam aan het woord, net als een valkenier uit de omgeving. Het item was te zien in late uitzending van Hart van Nederland op vrijdag 5 april 2024. Klik hier of op de afbeelding om het item terug te kijken.

Terug naar inhoudsopgave

 

LEDENRAAD

Concept notulen Ledenraad 9 maart 


De concept notulen van de Ledenraadvergadering van 9 maart zijn beschikbaar. Via de button onder dit bericht kunt u de pdf downloaden.
Concept notulen Ledenraad 9 maart 2024
 

WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata- en tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.    
Wie lost waar
 
 
 

NPO BUREAU

Boeken lenen uit de NPO bibliotheek 


Wist u dat de NPO beschikt over een uitgebreide collectie boeken over postduiven en het houden van duiven? Zo hebben we onder andere boeken over de gezondheid van duiven, de sport en de historie. Leden van de NPO kunnen deze gratis lenen. Klik hier voor een overzicht van onze collectie. Meer informatie over een boek aanvragen en de voorwaarden vindt u hier.

Tips 
De medewerkers van de NPO proberen zo goed mogelijk in de gaten te houden of er nieuwe boeken over (post)duiven verschijnen. Maar de kans bestaat dat een uitgave over het hoofd gezien wordt. Een tip? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer informatie en een boek aanvragen
 

WEDSTRIJDEN

Huldiging kampioenen Club der Azen 2023

Door Albert Poulisse

Zondagmiddag 24 maart hebben we, in het pittoreske kasteel in Elsloo een mooie huldiging gehad van de kampioenen van de Club der Azen 2023. Bijna al onze leden waren met hun dames naar het kasteel getogen, om onder het genot van de nodige drankjes en een geweldig warm en koud buffet, de winnaars die eer te geven die zij verdienden. Het was een gezellig samenzijn zelfs de beentjes gingen omhoog; dankzij de diskjockey, de sfeer zat er goed in.

De heer en mevrouw Pappers zijn de Keizer en Keizerin van de Club der Azen 2023. Of moet ik het omdraaien, want ik geloof dat mevrouw de scepter zwaait op het duiven kot!!? Naast de Keizer worden ook de vluchtwinnaars en de plaatsen 2 t/m 4 gehuldigd en zij gaan met een gevulde enveloppe en een prachtige kristallen vaas naar huis.

Uitslagen op een rij

     

Meedoen in 2024?
Wilt U ook graag deelnemen aan deze eerlijkste competitie over vier grote fondvluchten? Maak dan vóór 1 juni € 125,- over op NL47RABO0144249073 CLUB DER AZEN. Vermeld bij de betaling uw naam, lidnummer, telefoonnummer en e-mailadres.

Er zijn mooie prijzen te winnen: op iedere vlucht worden € 500,- voor de eerste en vervolgens € 375,- € 250;- en € 125;- voor 2,3 en 4 uitgevlogen. Per vlucht kan een liefhebber één prijs winnen, U kunt wel op meerdere vluchten een prijs winnen. Het gaat om de prijs van een van de vier eerst getekende duiven van een liefhebber, dus niet de snelheden of de punten tellen. Eerlijker kan in onze ogen niet en groot of klein hebben evenveel kans.

Hoogtepunt is het Keizerkampioenschap, dit gaat over alle vier de vluchten en de keizer is diegene met de hoogste score, maximaal 4x4=16 Bij een gelijke score gaan de punten pas tellen. DOET U OOK MEE?

En wat U op voorhand al gewonnen heeft is een geheel verzorgde middag met drank en buffet voor u en uw partner, in kasteel Elsloo. Alles gaat tegenwoordig per mail, dus ook onze correspondentie en de uitslagen zijn vliegensvlug bij u, omdat Goudenspelddrager de heer Huynen onze rekenaar is die dit pro deo voor zijn rekening neemt. Vandaar ook dat een juist emailadres zo belangrijk is om te vermelden. Met dank aan mijn medebestuurders voor deze geslaagde middag, sluit ik met iedereen veel succes te wensen het komende seizoen.
 
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen


Ik wil een duplicaat aanvragen. Heb ik hiervoor toestemming nodig van de vorige eigenaar?

Nee, dit is niet nodig. Wanneer je het duplicaat hebt aangevraagd, ontvang je daarvan een bevestiging. De vorige eigenaar ontvangt ook automatisch een bericht van de aanvraag. Hierbij de link naar de informatie hoe een duplicaat aan te vragen.
 

NEDERLANDSE GROEP VAN KEURMEESTERS 

Contactgegevens secretaris NGvK


Door Theo te Pas - secretaris 

De website van de Groep van Keurmeesters van Postduiven is al geruime tijd uit de lucht. Hierdoor kan mijn nieuwe telefoonnummer niet via de website communiceerd worden. Om als secretaris goed telefonisch bereikbaar te zijn voor onze leden, hierbij het telefoonnummer waarop ik te bereiken ben: 06-21401260. 
 
 

Actie voor duivenvriend Michael d'Amato


Door André van de Wiel

Zoals de meesten onder ons wel weten zijn Patrick Noorman en ik een actie gestart voor mijn grote Maltezer duivenvriend Michael d'Amato, die ernstig getroffen werd door een brand boven op zijn huis. Het complete duivenhok werd verwoest en de 250 duiven konden niet uit de vlammenzee gered worden.

Michael is een gepensioneerde timmerman, dus een hok maken is het probleem niet, maar de aanschaf van materialen gingen zijn budget ver te boven. Vandaar dat we een bankrekening geopend hebben waarop de opbrengst van de bonnenverkoping en gelden door donateurs gestort konden worden. Ook stelde Nico de Heus een volledig elektronisch constateersyteem ter beschikking en vanuit Engeland werd een groot bedrag gestort door de organisatoren van de Show of the Year.

Al met al een flinke steun in de rug, die de glimlach weer terug zal brengen op het gezicht van Michael! Één hokje is bijna klaar voor de jonge duiven, die hij krijgt van veel Maltezer vrienden. Het is een geslaagde actie geweest! Meer info en foto's vindt u hier. 
Artikel 'Wij helpen Michael uit de brand'
 

UIT HET LAND

De mooiste duivenfoto's


Wekelijks plaatsen we in de rubriek 'Uit het land' leuke, mooie, ontroerende, vrolijke duivenfoto's en we proberen ook wekelijks Op (de) Hoogte met een andere headerfoto te openen.. Om een foto te kunnen gebruiken als headerfoto zijn we op zoek naar:
  • liggende foto's (landscape),  bijvoorbeeld
  • van goede kwaliteit (pas anders de bestand-grootte op uw mobiel aan)
  • afmeting minimaal 800 pixels breed en ca 300 pixels hoog
  • foto's die net even iets anders laten zien dan kampioensduiven of liefhebbers die hun welverdiende prijs in ontvangst nemen. Denk daarbij aan een vergezicht over de velden met duiven in aantocht, of een foto in uw hok met duiven in hun schalen. 

Foto's van deze week

Deze week maar liefst vier foto's in de spotlights: 
 
Foto links/boven: de duiven en hond van Piet Willems met z'n allen op een foto
Foto rechts/onder: trotse kleinzoon Jens is blij dat opa een prijs gewonnen heeft bij de Jeugdpeetvadercompetitie van de CC Eindhoven. (ingezonden door Henk Rooijakkers)
 
 
Foto links/boven: Foto van Anna Bruinenberg uit Glanerbrug samen met twee jonge duifjes (ingezonden door Lute Bruinenberg).
Foto rechts/onder: een foto van Arnold Mast (helaas sinds kort niet meer onder ons) die altijd met de duiven op de fiets naar het clubgebouw in Leeuwarden kwam (ingezonden door Marten Kiestra).

Blijf vooral wekelijks uw foto's insturen. Doe dat naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet wordt deze volgende week al geplaatst in Op (de) Hoogte.
 
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen

Wekelijks publiceren we in Op (de) Hoogte een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn. Ook op de website vindt u een actueel overzicht van bonnenverkopen (van verenigingen/afdelingen/NIC's).


Top Pigeons 


Pigeon.com

Terug naar inhoudsopgave

Actueel overzicht bonnenverkopen
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

AGENDA

Activiteiten in het land


Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten

 

21 april | Stg. Marathon Noord | Soest

Stichting Marathon Noord. Zaalverkoop 30 tot 40 speenklare jongen van Nederlandse top op de Marathon en enkel Dagfond. Locatie: PV Soest - Zaal open en bezichtigen vanaf 12.00 uur. Start verkoop: 13.30 uur. Voorbieden op www.pigeoncom.com.

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 3 april 2024
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

 

2024

  • 1 mie 2024 - Extra NPO Ledenraad (herindeling / duivensport anno 2030
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
     

2025

  • 8 maart 2025 - NPO Ledenraad
  • 22 november 2025 - NPO Ledenraad
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

zondag 14 april 2024

lijnzaad

Postduivensport is een activiteit die draait om snelheid, uithoudingsvermogen en een optimale gezondheid van de duiven. Eigenaren van postduiven zijn voortdurend op zoek naar manieren om de prestaties van hun gevederde atleten te verbeteren. Eén van de natuurlijke supplementen die steeds meer aandacht krijgt in de wereld van postduivensport is lijnzaadwater. In dit artikel zullen we de voordelen van lijnzaadwater voor postduiven bespreken en waarom het de moeite waard is om in overweging te nemen.

Wat is Lijnzaadwater?

Lijnzaadwater is een eenvoudige, zelfgemaakte drank die wordt verkregen door lijnzaad in water te laten weken. Lijnzaad is rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, omega-3 vetzuren en antioxidanten. Wanneer lijnzaad in water wordt geweekt, ontstaat er een gelachtige substantie die gemakkelijk te consumeren is.

Voordelen van Lijnzaadwater voor Postduiven:

Verbeterde spijsvertering: Lijnzaadwater is rijk aan oplosbare vezels, wat de spijsvertering van postduiven kan bevorderen. Een gezonde spijsvertering is cruciaal voor het opnemen van voedingsstoffen en het behouden van een optimale gezondheid.

Omega-3 vetzuren: Lijnzaad bevat alfa-linoleenzuur (ALA), een type omega-3 vetzuur. Deze vetzuren kunnen de algehele gezondheid van postduiven ondersteunen en ontstekingen verminderen. Dit is vooral gunstig tijdens de vliegseizoenen.

Verhoogde energie en uithoudingsvermogen: De voedingsstoffen in lijnzaadwater kunnen de algehele energie en uithoudingsvermogen van postduiven verbeteren, wat essentieel is voor het afleggen van lange afstanden tijdens wedstrijden.

Versterking van het immuunsysteem: Antioxidanten in lijnzaad, zoals lignanen, kunnen het immuunsysteem van postduiven versterken en hen helpen beter bestand te zijn tegen ziekten.

En last but not least, je duiven worden zo glad als een aal en glanzen je tegemoet. Het is dus zeker een aanrader om dit vooral in de ruitijd aan je duiven te geven. Maar ook een beproefd middel voor liefhebbers die van tentoonstellingen houden.

Hoe Lijnzaadwater voor Postduiven te Bereiden:

Ingrediënten:

1 eetlepel lijnzaad
1 kopje heet water

Instructies:

Voeg de eetlepel lijnzaad toe aan het kopje kokend heet water.
Roer goed en laat het mengsel gedurende enkele uren of ’s nachts weken. Het lijnzaad zal het water absorberen en een gel vormen. Je kunt de gel scheiden van het lijnzaad door het te filteren in bijvoorbeeld een kaasdoek.

Schenk de gel over minimaal 1 kilo voer van de postduiven. Je kunt het als een regelmatig supplement aanbieden.Probeer zoveel mogelijk alleen de gel te gebruiken.
Het is belangrijk op te merken dat lijnzaadwater met mate moet worden gegeven. Te veel lijnzaad kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Begin met kleine hoeveelheden en verhoog geleidelijk de hoeveelheid, terwijl je de reactie van de duiven in de gaten houdt.

Lijnzaadwater kan een waardevol natuurlijk supplement zijn om de gezondheid en prestaties van postduiven te ondersteunen. Door dit eenvoudige drankje aan het dieet van je postduiven toe te voegen, kun je mogelijk bijdragen aan hun succes tijdens de races. Je zult merken dat ze ontzettend gaan glimmen en ontzettend zacht aanvoelen. Gezonde duiven zijn snelle duiven, en lijnzaadwater kan een positieve rol spelen bij het bereiken van dat doel.

By Ome Willem / Duivenhouden.com

donderdag 11 april 2024

martin

We hebben gisteren de laatste africhting gehad en we gaan vanaf vandaag voor de echte competitie.

Dat gaat volgende week een vluchtje worden van rond de 100 km.

We hebben geen samenspel meer, “Gouwe en Ijssel “ is opgeheven, wat inhoudt dat ons rayon A ook is komen te vervallen. Dat zou dan betekenen dat we wekelijks alleen tegen Gouda en Bodegraven moeten gaan spelen. Dat zou de spelvreugde van bijna alle liefhebbers uit onze regio tot een absoluut dieptepunt hebben gebracht.

Gelukkig hebben enkele liefhebbers en bestuurders uit onze regio de koppen bij elkaar gestoken en hebben het voor elkaar gekregen dat we nu een eigen samenspel hebben. Daarvoor hulde! Ons nieuwe samenspel heet “Stedelijk Krimpenerwaard” en de uitslagen zijn gewoon op compuclub te vinden.

Dan over de africhting gisteren vanuit Roosendaal. Ik wilde eerst niet meedoen en heb me pas de laatste dag bedacht. Ik vind persoonlijk dat weduwnaars die dagelijks 2 uur trainen niets te zoeken hebben op een wedvlucht van amper 40 km die 20 minuten duurt. (40 minuten minder dan hun 2x dagelijkse training!!) Het is dan uit de mand en gelijk in de remmen en uit de massa om de snelste weg naar huis te nemen. Dat zou wel kunnen als een duif zou weten dat hij aan een wedstrijd mee doet.

Ik wilde niet meedoen omdat ik er van overtuigd ben dat lossen vanuit Roosendaal(met zuidenwind) samen met Bodegraven en Gouda (die 20 km verder wonen) er voor zou zorgen dat bijna alle duiven ten westen van de Brienenoord brug binnen zouden komen vliegen.

Ik had vrijdagavond een gesprek met clubgenoot Harry en voorspelde hem dat hij vermoedelijk de eerste 10 in de club zou winnen op deze africhting. Dat werd het niet maar Harry won wel de eerste 4 prijzen in de club en maakte een super uitslag. Harry woont als enige (van onze club) aan de westkant van de “Ijssel” en dat is toch echt net achter die vliegroute. Ik wil zeker niets van Harry’s prestatie afdoen want je moet ze wel eerst pakken, maar Harry kan vaak stevig uithalen op de eerste vluchtjes vandaar dat ik dit ook echt verwachtte.

Vrijdagochtend na een gesprek met Jochem hebben we alsnog besloten om de doffers in te korven. We waren het er over eens dat vooral het mooie weer echt een unieke gelegenheid was om onze weduwnaars hun eerste vluchtje te laten maken. Het was om de jongens “wakker” te schudden en ze ook te laten ervaren dat bij thuiskomst hun duivin zat te wachten.

We wisten dat bijna alles door zou vliegen omdat duiven die gezond zijn (en niet in de vluchtlijn wonen) dat nu eenmaal doen op zo’n heel kort vluchtje.

De duiven werden om 9 uur gelost, Jochem was hier om 9.15 uur en we verwachtten de duiven om 9.20 uur. Pascal zou ook komen kijken maar die rijdt er langer over van zijn huis naar mijn huis als dat de duiven zouden vliegen.

Jochem en ik hadden beiden een figurita in onze hand en er was weer een gezonde spanning. We tuurden samen de lucht af maar er was geen duif te zien. Dan even na 9.20 uur zien we een duif vliegen niet bij ons maar net ten westen van ons waar sportvriend Edward tegenwoordig woont. De duif vloog een paar rondjes en aangezien Edward overnacht duiven mee had twijfelde we of dat dit wel een vluchtduif zou zijn. (Het bleek er achteraf wel degelijk een te zijn geweest).

Enkele minuten later zien we duidelijk een duif bij de Comb Rodenburg vallen. Dan even later komt er vanuit het westen zonder enige twijfel een 2 jarige weduwman met grof geweld aansteken. Tegelijk met mijn figurita landde hij op ons systeem. De kop was er af, we hadden de eerste duif van het nieuwe seizoen geconstateerd.

Het duurde een paar minuten voor nummer 2 arriveerde en dat ging zo door, om de paar minuten een duif, het werd een stroef vluchtje. Het concours stond een halfuur open en 16 van de 32 weduwmannen vlogen prijs. We hebben ze op één duif na allemaal thuis zien komen en dat was indrukwekkend. Pascal kwam net nadat we de eerste duif hadden geconstateerd en samen (Jochem vertrok na duif 5) hebben we genoten van de aankomsten van onze weduwmannen. Volgende week de eerste vitessevlucht .We kijken er naar uit, want onze jongens zijn nu wakker.

donderdag 11 april 2024

roodvogel

In de wereld van de duivenliefhebbers is het een bekend probleem: de constante dreiging van roofvogels. Een dreiging die ook steeds erger wordt door het creëren van onnatuurlijke nestgelegenheden door onnadenkende natuurliefhebbers. Waardoor steeds meer zang en weidevogels verdwijnen uit onze natuur maar ook duivenmelkers die tot wanhoop worden gedreven.

Duiven zijn een makkelijke prooi

Roofvogels kunnen voor grote verliezen zorgen onder onze geliefde duiven. De jachttechnieken van roofvogels zijn zeer efficiënt, waardoor postduiven vaak een gemakkelijke prooi vormen. Dit heeft duivenliefhebbers ertoe aangezet om diverse methoden te ontwikkelen om hun vogels te beschermen.

Verschillende technieken

Er zijn verschillende methoden die duivenliefhebbers toepassen om hun vogels tegen roofvogels te beschermen. Het loslaten van duiven op wisselende tijden is een veelgebruikte tactiek. Door het onvoorspelbaar maken van de vliegtijden, wordt het voor roofvogels moeilijker om hierop te anticiperen. Duivenfluitjes, die aan de staart van een duif worden gemonteerd en een geluid produceren om roofvogels af te schrikken, worden ook ingezet, evenals het verven van duiven in felle kleuren om roofvogels in verwarring te brengen. Maar ook lasers, ophangen van CD’s, plaatsen van opgezette Oehoe’s noem het maar op. Er wordt van alles geprobeerd om onze duiven veilig te kunnen laten vliegen.

Hoewel deze methoden enige effectiviteit tonen, bieden ze geen volledige bescherming en het resultaat is wisselend. Wat bij de ene duivenliefhebber werkt hoeft bij een andere duivenmelker totaal geen effect te geven. Het is dan ook tijd dat er iets anders komt waarmee we onze duiven kunnen beschermen.

Nieuwe verdedigingstechniek



De meest effectieve methode lijkt echter uit een onverwachte hoek te komen: het geluid van schreeuwende kraaiachtigen. Kraaien, eksters en kauwen staan bekend om hun vermogen om roofvogels te verjagen. Deze vogels, die tot de familie van de kraaiachtigen behoren, vormen vaak grote groepen om gezamenlijk een roofvogel aan te vallen en weg te jagen uit hun territorium.

Dit fenomeen, bekend als ‘mobbing’, is een natuurlijke verdedigingsstrategie die duivenliefhebbers kunnen benutten. Door buiten bluetooth-luidsprekers buiten te plaatsen en het geluid van kraaien af te spelen die roofvogels wegjagen, kunnen duivenliefhebbers een akoestische barrière creëren. Je kunt het geluid kraaiachtige en eksters op youtube vinden, downloaden op je telefoon en dan afspelen op draadloze boxen die je verspreid in de tuin kan neerzetten. Door verschillende geluiden te laten horen voordat je je duiven loslaat. Kun je aan de kraaien en eksters horen of er een roofvogel in de buurt is. Tijdens het vliegen van de duiven kun je het geluid zo nu en dan even aanzetten.

Het geluid simuleert dan de aanwezigheid van een groep kraaiachtigen, wat roofvogels kan ontmoedigen om in de buurt van een duivenhok te komen laat staan om in de buurt te komen nestelen. Omdat andere kraaiachtigen het geluid ook horen, zullen ze extra alert zijn op roofvogels die onze duiven willen vermoorden. Wat dat betreft zijn kraaien en eksters heel sociaal en zullen ze hun soortgenoten willen helpen bij een aanval van een roofvogel. Roofvogels weten dat en vinden het niet fijn als ze worden achtervolgt door een zwerm kauwtjes.

Deze methode is relatief eenvoudig toe te passen en vereist weinig moeite. Bovendien is het een diervriendelijke oplossing, aangezien het geen schade toebrengt aan de roofvogels. En echte natuurliefhebbers zullen het prachtig vinden als zeldzame zang en weidevogels beschermd worden..
Probeer deze link eens als je het uit wilt proberen. Of deze link is ook erg goed.

Combineer met andere methodes



Het is belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van geluiden van kraaiachtigen als afweermiddel deel moet uitmaken van een bredere strategie voor het beschermen van duiven.
Het combineren van verschillende methoden zal de effectiviteit verhogen en de duiven een betere kans geven om roofvogel aanvallen te overleven. Denk hierbij aan het op wisselende tijden laten vliegen van je duiven in combinatie met het geluid van kraaiachtige.

Het gebruik van kraaien geluiden biedt een innovatieve en effectieve manier om roofvogels af te schrikken en duiven te beschermen. Hoewel er geen garantie is dat elke methode volledige bescherming biedt, kan het integreren van verschillende strategieën, in combinatie met het afspelen van kraaien geluiden, een significant verschil maken in de overlevingskansen van onze duiven.

In de strijd tussen postduiven en roofvogels is het daarmee een waardevol wapen in het arsenaal van de duivenliefhebber. Zelfs mijn schoonmoeder is niet meer terug gekomen nadat ze dit geluid hoorde.

Laat even een berichtje achter als je deze nieuwe techniek gebruikt hebt.


By Ome Willem / Duivenhouden.com

Subcategorieën

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40