Maarten Hakvoort

Zaterdag 8 juli 2017 Gien en Deventer

Dag allemaal. De duiven in Gien zijn gelost om 7.30 uur, samen met een gedeelte van afdeling 10….

Het wordt een lange zit denk ik. Zelf moet ik om half 5 vanmiddag weg, en ik durf niet te voorspellen of hier dan al duiven zijn. Bij de 10 duiven die onderweg zijn, zitten duiven die het moeten kunnen, maar ik vond ze niet mooi rond bij het inkorven. Met warmte op het hok is eten hier toch wel lastig voor sommige duiven.

Je hoopt dan maar dat ze op vrijdag in de mand nog wat opdoen, maar daar zal de tempratuur ook niet lager zijn. Dit is een mooie wind voor bijvoorbeeld Jan en Hessel Ras, of misschien een verrassende jaarling van Lub Snoek en Louw van den Berg.

En dan Deventer. Ik heb lang getwijfeld om jongen mee te doen. De thuisblijvende ouden moesten echter wel mee, dus ik heb maar voor een tussenoplossing gekozen. 11 Oude in de mand aangevuld met 14 jongen.
Of het een goede beslissing was weten we vanmiddag. Ik ga er tenminste van uit dat ze rond 14 uur toch wel los gaan. Maar dat wachten we rustig af, ik ben misschien ook wel te zuinig op mijn jongen, het zijn ook niet allemaal toppers natuurlijk.

Nou tot zover maar weer even, kijken of het lukt om vandaag nog eens iets te plaatsen.

Woensdag 5 juli Harderwijk en Coli…..

Het mooie van het plaatsen op FB is dat je veel reacties krijgt. Veel liefhebbers willen weten hoe de africhting vanaf Harderwijk verlopen is.

Nou, het was hier een vreemd vluchtje. Ik had een uurtje vrijaf genomen om de duiven op te wachten. Ze waren gelost om 8.45 uur, dus ik verwachte ze tussen 9.10 en 9.30 uur. Toen ik om iets over 9 aan kwam rijden draaide er al een ploegje van zo,n 20 duiven rond de deur. Dat lijkt mij haast onmogelijk. Harderwijk is toch wel een 35 km…..
Misschien is het met het lossen iets anders gegaan als de bedoeling is, maar dat is maar een aanname.
Vreemd was dat op diezelfde tijd sommige liefhebbers alles thuis hadden, sommige niets, en andere zoals ondergetekende de helft.
Het duurde ook vrij lang voordat het weer begon te “druppelen”. Maar nu we een dag verder zijn lijkt het dat het aantal duiven dat verloren is gegaan op 2 blijft steken.

En dan kom ik meteen bij mijn andere ervaring. Sinds ik de jongen in het bovenhok heb, is er praktisch niet gekuurd. Eén coliaanvalletje is vrij makkelijk afgeslagen met 2 slachtoffers als gevolg, maar dat is al weer meer dan 2 maanden terug.
Het benedenhok waar nu alleen een aantal zomerjongen in verblijven, heeft het echter zwaar te verduren. Daar ook de verliezen, en vandaag weer een coli slachtoffer. Gisteravond weer 2 van het hok af verspeeld, en de grootste les is wel dat ik ooit in mijn hoofd heb gehaald om de jongen in het benedenhok te plaatsen de afgelopen jaren.
Maar goed, ik hoop de vroege jongen nu wel gezond te houden en ze verder te spelen op Deventer. Wat trouwens opviel was dat de jongen absoluut geen dorst hadden, ze zijn dus goed verzorgt.

En dan nog het dilemma van Gien. Ik zie weer alle windrichtingen voorbijkomen, en ik weet nog niet wie en hoeveel er naar Frankrijk moeten. Kampioenschappen zijn er na Pointiose en de zondaglossing al niet meer te behalen, dus alles in de mand en hopen op een uitschieter is ook een optie. Maar dan moet er wel zuid in de wind zitten, want veel echte “werkers” heb ik niet. (baas is ambtenaar)
Het trainen van de doffers is bagger, om er maar eens een bekende term tegen aan te gooien, dus het zal van de duivinnen moeten komen, maar die wilden weer niet in bad, en dat is geen goed teken,

Ze hebben deze week wel hun maandelijkse rookblokje gehad, en dat is altijd wel even goed voor ze.

Bij deze bijdrage staat een foto van mijn benedenhokje, wie tips heeft om dit te verbeteren graag even een reactie.

Groeten

Maandag 3 juli Inkorven Harderwijk

Vanavond was het dan zover. De eerste echte test voor de jonge duiven. Bijna 600 aankomende kampioentjes zijn in ons clubgebouw ingemand.
Het was een gezellige bedoening, leden van de 3 Urker clubs, aangevuld met enkele leden uit Emmeloord zorgde voor een gezellige sfeer. Alleen dat is al voor herhaling vatbaar.
We hopen dat we morgenochtend een mooie oefenwedstrijd mogen krijgen zonder verliezen. Hier zitten 34 vroege jongen in de mand en 5 zomerjongen. Ook nog een paar oude duivinnen erbij, zodat het totaal op 43 stuks komt.

Ook nog even terugkijken naar Vuren, de wedstrijd van afgelopen zaterdag. De mannen van de LC hebben weer een goede beslissing genomen door op tijd de wagens in beweging te zetten. Zo hadden we zaterdagmiddag toch nog een leuk vluchtje en wat belangrijker is alle duiven weer thuis!
Tegen 211 duiven plaatsten de 19 strijders van ons zich als volgt: 2-5-6-11-18-19-46 en 61. Acht prijzen van de 19 duiven, en dat is te krap.
Daarom weet ik nog niet met hoeveel duiven we naar Gien gaan. Het lag in de bedoeling om dat met de hele bubs te doen, maar als de duiven niet opknappen worden er 10 uitgezocht.

Vanmiddag kwam Jos Verstraten uit Hoorn hier zijn 2 beloofde jongen halen. Vorig jaar had Jos een toppertje van ons opgevangen die weer veilig op Urk is aangekomen, vandaar deze aktie. Jos is een kleine liefhebber die uitstekend gecoacht wordt door de combinatie Vander Stouwe / Douna uit Donkerbroek. Dat kan dus niet misgaan. Ik hoop dat Jos ook met deze 2 jongen slaagt want in Afdeling 6 zijn al rake klappen uitgedeeld met de jongen.

Tot zover maar weer even. Iedereen die jongen meeheeft wens ik een goede training toe!

Zaterdag 1 juli Geduld

Update 15.40 uur: Dubbel goed nieuws te melden. Het zomerjong wat ik nog kwijt was van gisteren zit in Lelystad, en wordt (uiteraard) gehaald. En een goed bericht van de LC, de duiven zijn om 15.30 uur gelost in Vuren met een noordelijke wind. Ik verwacht hier voor 5 uur de eerste duiven. Voor straks allemaal veel succes, en morgen een goede zondag toegewenst!

Update 14.30 uur: Inmiddels staan de duiven in Vuren, ik was daarnet iets te voorbarig. Hier goed weer, nu maar afwachten of het daar ook goed is / wordt. Over een kwartiertje weten we meer.

Update 11.45 uur: Inmiddels op Urk droog, en de bewolking trekt omhoog met lichte plekken. In Hardinxveld-Giessendam is het inmiddels ook droog maar nog wel zwaar bewolkt.
We staan inmiddels in Vuren en dat is bij Hardinxveld in de buurt. Ik heb daar goede contacten, dus ik wordt om het kwartier op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen.

Ik zag de foto’s van Asse Zellik, daar ging het dus echt niet lukken vandaag. Nu maar weer wachten, denk dat er rond 14 uur beter nieuws komt. (hoop ik)
Hier zijn er trouwens 19 mee, ik kom er net achter dat ik nog een duivinnetje vergeten was. Tja, daar begint het mee als je richting de 50 gaat….

Geduld is een schone zaak, en in de duivensport al helemaal. Als ik de berichten goed begrijp, komen onze duiven vandaag in ieder geval naar huis. En dat vind ik een hele goede zaak, al is het maar voor de duidelijkheid richting de leden.
Of ze per as, of op de vleugels naar huis komen is nog even de vraag. Vandaar ook het gevraagde begrip en geduld. Ik denk dat we voor 14 uur vanmiddag niets moeten verwachten, maar de mannen van de LC hebben ook daarna nog wel even de tijd om een geschikte losplaats te vinden. Morgen lijkt het ook niet beter te worden.

De actuele situatie op Urk is op dit moment (10.15 uur)  lichte motregen, toch is het vanaf 9 uur vanmorgen steeds lichter geworden in de bovenlucht. Vandaar nogmaals geduld gevraagd, het komt vast goed.

In de club nog maar 211 duiven in concours, maar dit kwam ook door de matige weersvoorspelling natuurlijk.

Gisteravond de 6 zomerjongen nog even naar de carpoulplaats bij de A6 gebracht, ze hebben er een echte wedstrijd van gemaakt, het heeft de hele avond geduurd, maar er zijn er weer 5 thuis. Alle begin is moeilijk….

Donderdag 29 juni Het weer.

Waarschijnlijk wordt er over geen enkel onderwerp zoveel gesproken als over het weer. Dan te droog dan te nat, vervolgens weer te koud of te warm. En laten we het over de wind(richting) maar niet eens praten.

Ik ben zelf opgegroeid in een agrarische familie tussen de noordzeevissers, en dan is het weer altijd een hot item. Maar ik denk dat duivencoaches toch wel de kroon spannen. Op maandag verschijnen de eerste berichten en goedbedoelde adviezen voor de lossingscommissies alweer. Terwijl deze mensen toch heus zelf wel capabel zijn om de vooruitzichten te volgen.
Maar goed, waarschijnlijk doe ik er zelf ook wel bewust of onbewust aan mee. In de bijbel staan er zelfs al mooie teksten over het weer. Bijvoorbeeld: “Wie op de wind en wolken blijft letten, die zal niet zaaien en niet oogsten”. (vrije vertaling door M. Hakvoort)

Ik heb ondertussen wel geleerd dat je op de voorspellingen zeker geen peil kunt trekken. Werd er de hele week voor zaterdag een prutdag voorspelt, nu lijken er na het middaguur opklaringen te komen. Maar……het is nog steeds maar donderdagmiddag als ik dit neertyp.

Daarom ook een goedbedoeld advies vanaf deze kant.
Beslis zelf of je mee doet of niet. En doe je wel mee, geef dan het vertrouwen aan de LC.
Hier beslis ik morgenmiddag of ik meedoe, en hoeveel er mee gaan. Dat kunnen er 5,10, 15 of 20 worden. Anders is er altijd nog de africhting van dinsdag a.s waar de duiven op mee kunnen. Dan hebben ze in ieder geval nog een vluchtje gehad. Maar hier gaan waarschijnlijk wel duiven mee, omdat je nooit met zekerheid kan zeggen hoe het uitpakt.

Zaterdag maar weer eens verder kijken (DV)

Nieuwsbrief Peter Boskamp

26 februari 20
Pestkop Laat me hier als eerste vertellen dat de naam Pestkop niet door mij is bedacht. Die eer komt Gert-Jan Beute toe die deze naam op een briefje had geschreven bij een duivenmelker. Hij had hem...

Columnist in Spotlight

26 februari 20
           Jongen van de 2e ronde kwekers Voorjaarsbeurs Nu het...
19 februari 20
Jongen 2020 in eigen hok Storm Wat het weer...
12 februari 20
Deel van de Kampioenen Fondclub Utrecht Fondclub De...
05 februari 20
     Oudste jongen van 14 januari 2020 Corona /...
29 januari 20
                                  Christian v d Wetering kreeg de felicitaties...
22 januari 20
                                      Gezellig op net uitgekomen jongen Op naam zetten Door...
15 januari 20
Jonge duivenhok weer schoon Brief De vorige week...
08 januari 20
Kweekdoffer op de eieren   Branden Na weer veel...
01 januari 20
U allen een gezond en sportief 2020 toegewenst Het jaar...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

22 januari 20
  Wij, Erica Saarloos en Monique Gielen vinden dat de dames in ons samenspel niet achter...
19 januari 20
Trijntje van Ham is in Rotterdam bekend geworden als 'het duivenvrouwtje'. Jarenlang...
18 januari 20
De duiven van St. Vincent werden toch vrijdagmiddag gelost rond 14.30 in St. Vincent....
16 januari 20
De  Sterrenshow 2020  is op zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021. U alvast een voorspoedig en...
13 januari 20
  Afgelopen weekend huldigde de ZLU haar vluchtwinnaars en kampioenen van het zware...
03 januari 20
Elk jaar is het een verassing wie nu uiteindelijk de kampioen wordt van de oude duiven...
01 januari 20
Bij deze de 2e serie van 36 prijswinnaars van de vierde vlucht van de 2019 editie.   De...
29 december 19
In deze Riviera hal van de Rotterdamse diergaarde Blijdorp werd jaren aan één de...
23 december 19
Breaking News. Vooraankondiging Totale verkoop Jan Schreurs Nieuw Vennep Één van de...
Kenny De Tobel en Roger van Doorslaer, respectievelijk het jongste en oudste lid van Union Opdorp. “De duivensport is de schoonste die er bestaat”, menen ze.
20 december 19
“Het koeren van een duif, dat is het mooiste geluid op aarde” Geert De Rycke Kenny De...
17 december 19
Hieronder ziet u de foto,s van de feestavond 2019 Klik hier voor...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40