Zie je geen afbeeldingen? Klik hier

Nieuwsbrief Oktober 2021
 
 
Beste, 

Wist U dat…..?
De ruiperiode is bij uitstek de periode om de duiven extra goed te verzorgen. De meeste melkers weten dat de prijzen van het volgend jaar, tijdens de rui van het voorgaande jaar mede gemaakt worden. Toch zijn er nog genoeg liefhebbers die het juist tijdens de ruiperiode allemaal niet zo nauw nemen en de duiven min of meer aan hun lot overlaten, om hun focus op andere zaken te richten. Maar juist tijdens de rui is het belangrijk om de duiven goed te ondersteunen.
 
Ontgiften
Het ontslakken van het lichaam is belangrijk. Evenals het verstrekken van voldoende aminozuren waaronder zeker voldoende Methionine, Lysine en Choline. Een goede werking van het enzym Gluthation is ook belangrijk. Dit enzym is de belangrijkste ontgifter van de lever, kan men stellen. De stof die bij de aanmaak van Gluthation een belangrijke rol speelt is het NAC ofwel het N-Acethyl-cysteïne. Deze stof draagt er aan bij dat de lever beter kan werken. Dat is belangrijk tijdens de ruiperiode maar ook voor het verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam bij mens en dier. Denk maar aan schadelijke stoffen in medicatie en vaccins.
 
Medicatie 
Medicatie tijdens de rui zou tot een minimum beperkt dienen te worden als het maar even kan, en slechts beperkt worden tot duiven die door ziekte niet goed van veerkleed kunnen wisselen. In alle andere gevallen is het een ‘No go’. Er zijn diverse stoffen die de kwaliteit van de veren negatief kan beïnvloeden. Van oudsher is bekend dat bepaalde wormmiddelen misvormde veren kunnen geven. Maar we moeten in dit verband niet alleen denken aan zichtbare misvormingen. Ook onzichtbare kwaliteitsschade kan verstrekkende gevolgen hebben.

 
 

In dit verband is het vermeldenswaard dat sulfapreparaten (worden vaak ook als kuur tegen paratyfus gebruikt in combinatie met Trimetoprim) schade kan veroorzaken aan de schachten van de pennen waardoor de kwaliteit van de pennen minder is en ze makkelijker breken (in het vliegseizoen?). Dat kan dan weer betekenen dat de duiven mogelijk niet de prestaties neer kunnen zetten die ze anders zouden neer kunnen zetten.

Om dezelfde redenen is het belangrijk om de ondersteuning van de opbouw van het nieuwe veerwerk te optimaliseren om de kwaliteit van de veren te kunnen garanderen.
 
Paratyfus
Paratyfus is een vervelende ziekte die tot de dood, onvruchtbaarheid, conditieverlies, onvermogen tot vliegen enzovoort kan leiden. Een ziekte die je niet op je hok wenst te hebben.
 
Dierenartsen hebben de neiging elkaar allemaal na te praten. Een afwijkende mening wordt vaak te vuur en te zwaard bestreden. Zo blijft er een hardnekkige gewoonte bestaan om duiven in het najaar te kuren tegen deze ziekte. Zogenaamd preventief kuren. Liefhebbers doen dit vaak al vele tientallen jaren en zijn er moeilijk van af te brengen.

Gek Fenomeen
Nu doet zich een gek fenomeen voor de laatste jaren.Tenminste ik stel dat vast door onderzoek. We zien paratyfus bacillen bij bacteriologisch onderzoek vaak multiresistent zijn tegen veel gebruikte antibiotica. Per saldo is het gebruik van deze middelen om preventief te kuren dan ook alsof men het paard achter de wagen spant. Simpel, omdat men door het kuren met deze middelen niet alleen de paratyfus bacil probeert te doden die er dus eigenlijk minder of niet gevoelig voor is, maar ook de goede darmbacteriën die juist zorgen voor het evenwicht in de darm. Waardoor er geen problemen met de ontlasting ontstaan en de paratyfus bacil onder controle gehouden kan worden. De bacterie is aanwezig in de darm maar geeft geen problemen.
 
Door nu de (verkeerde) kuur te geven, wordt de problematiek van de paratyfus juist groter. Legio zijn de voorbeelden van liefhebbers die een of twee maanden na een ‘preventieve kuur’ contact opnemen met de praktijk omdat ze ‘weer’ paratyfus hebben. Velen beseffen niet dat ze hier zelf debet aan zijn.
 
In het verleden waren er goede middelen tegen deze ziekte die meestal weinig resistentie kenden. De namen van deze middelen bestaan nog, maar de samenstelling is totaal anders geworden omdat de middelen die goed werkten niet meer toegestaan zijn. Dit werkt bovengenoemd fenomeen natuurlijk ook in de hand. Dat kan dan niet uitblijven.
 
PreviSal 
Zelf ben ik al langere tijd afgestapt van deze preventieve kuurtjes. Zeker bij mijn eigen duiven. Bony PreviSal heeft een ondersteunende werking voor de goede  darmbacteriën en de E. Coli en Salmonella’s zoeken een goed heenkomen. Per saldo hebben deze bacteriën het dus moeilijk zich in het klimaat in de darm dat door de Bony PreviSal wordt gecreëerd, te handhaven. In de maand oktober geef ik zelf dan ook een maand lang dit product aan mijn duiven.VACCINATIES
Dan tot slot over de vaccinaties. Persoonlijk vond ik de Zoosal T jarenlang een hele goede entstof tegen paratyfus bij duiven. Helaas is deze van de markt gehaald. Van de firma IDT die de entstof op de markt bracht, heb ik vernomen dat een entstof die de firma voor varkens op de markt brengt exact dezelfde stam bevat die deze firma ook in de duivenentstof had in zit. (Daarnaast zitten er nog diverse andere stammen in waar duiven niets aan hebben, omdat ze er niet gevoelig voor zijn. In principe is de rest dus vooral ballast voor de duiven. Immunologisch reageren de duiven hier niet op volgens de info die we ontvingen).
 
Deze entstof is wel 100 x krachtiger dan de oorspronkelijke entstof. Met nadruk moet dan ook gesteld worden dat indien men deze entstof wil gebruiken deze dus verdund moet worden. Dan heeft men dus wel in principe dezelfde werkzame dosering als in de Zoosal T voorhanden is. Met een flesje zijn daardoor in principe 2000 duiven te enten.
 
Off label use is toegestaan zo lang er geen andere effectieve entstoffen die geregistreerd zijn voor duiven, beschikbaar zijn. De zgn. Cascade-regeling in Europa. In diverse Europese landen zijn echter geen geregistreerde paratyfusentstoffen voor duiven beschikbaar.
 
In geval van een klinische uitbraak van paratyfus of op hokken met een paratyfus verleden kan het vaccineren van duiven tegen deze ziekte dan ook een bijdrage leveren aan het onder controle brengen van deze problematiek.

Peter Boskamp
 
 

 Nu bestellen

 
  
 Nu bestellen
 
 
 
 
 
Facebook
Website

PigeonVetCenter
Julianalaan 7a | 6191 AL | Beek (NL)T. +31 (0) 46 437 1885 | E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
www.pigeonvetcenter.com
 

Copyright © 2020 | PigeonVetCenter | Alle rechten voorbehouden.

Stuur onze email naar door naar een vriend klik hier.
Wilt u wijzigen hoe u deze e-mails ontvangt?U kunt uw voorkeuren bijwerken klik hier of u afmelden voor deze nieuwsbrief klik hier.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

duif orni oog
19 mei 24
Luchtwegaandoeningen vormen tijdens het vliegseizoen samen met het Adeno-coli-complex de grootste bedreiging voor de gezondheid van de duiven. Een fikse uitbraak van het ornithose-complex kan in...

Columnist in Spotlight

peter hok
22 juni 24
Hier is het lang niet zoals vorig jaar. Toen was het...
peter hok
15 juni 24
In de duivensport blijven er weinig echte...
peter hok
08 juni 24
Het weer zit niet mee dit jaar en dat is voor de...
peter hok
01 juni 24
Ik krijg regelmatig de vraag of ik tot nu toe...
peter hok
25 mei 24
Gelukkig korven we vrijdag pas in. Die dag extra rust...
peter hok
18 mei 24
Vanochtend werden de jonge duiven weer een...
peter hok
11 mei 24
Vanochtend heb ik alle jonge duiven in de mand...
peter hok
04 mei 24
Het vliegseizoen dendert voort, we strepen elke...
peter hok
27 april 24
De jonge duiven vliegen hier de gehele dag af en...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40