Zondag 18 maart - je komt ons ook overal tegen.... -

Vandaag een dagje naar Dierenwereld van Someren in Heemskerk, duivenclub had een duivenmarkt georganiseerd en in het verlengde daarvan was de winkel open met verschillende aanbiedingen, en ik er naartoe om de gele zakken te promoten. Niks mis mee. Was leuk, hele dag geïnteresseerd volk aan de tafel, dan is het de dag prima doorkomen. Niet zo overdonderend als op de voorjaarsbeurs en Fugare, daar ging mijn hele zangstem ten onder. Grote dierenspeciaalzaak, dan zijn wij maar een onderdeel van het geheel, wel een uitgesproken deel, volk met een mening. Nee vind ik niet erg op zondag aan de bak, wel prettig eigenlijk, rustig op de weg, mensen zijn ontspannen, voor hun plezier ergens naar toe, geeft een prettige sfeer.

Die snerende oostenwind, ook iets bijzonders. Op de afsluitdijk mooie beelden van ijsspelingen van de natuur. Opgespat water dat druppelsgewijs bevriest, mooie taferelen als je er oog voor hebt, ook bijzonder halverwege maart waar het toch minstens 10 graden warmer zou moeten zijn, wen er maar aan. Ga ik niet doen, vertrek rap naar de eilanden der eeuwige lente, finale Derby Arona Tenerife. Zag dat er al aardig wat aanwezig zijn, we gaan het beleven. Dinsdag eerst de finale van de Corabia Winter Edition, een 450km race vanuit Portugal naar de Zuidkust van Spanje, live te volgens via Benzing one loft races, nog geen live beeld dit jaar, toekomstwerk.  


Vrijdag 16 maart - tis wat -

Heb het vage vermoeden dat het vliegseizoen bijna gaat beginnen en veel staan te trappelen om die nieuwe mengelingen te testen. De importeur kan de vraag bijna niet aan, geen zelfverheerlijking, gewoon zoals het is. Succes is mooi, als iedereen op tijd beleverd kan worden. Dus hierbij, even geduld, mocht je in de wachtrij terecht gekomen zijn. Ze doen vreselijk hun best in Staphorst, alleen wordt er veel van de flexibiliteit geëist, veel meer dan voorgaande jaren, voor zover ik begrepen heb. Wel grappig dat je weken aan het promoten bent de Vlieg mengeling te hebben vervangen door Athletic, dat een aantal denkt verkeerd beleverd te zijn met de nieuwe mengeling. Zal nog wel even wringen zijn om alles op tijd op de goede plek te krijgen. We gaan ervoor.

Het eerste transport voor de Algarve Golden race is inmiddels ook richting de zon vertrokken, verwacht een veelvoud in april. Als er in dat vliegtuig iemand met duivenstofallergie zit, gaat die een benauwd reisje krijgen, de manden mogen vast wel in het gangpad, maar even niet naar de plee dan, vliegenisten eerst. Een enorme stijging in de deelname vanuit Nederland, verwacht tegen de 600 jonge talenten in totaal dit jaar, het succes van de landgenoten in de finales de laatste twee edities zijn daar vast debet aan. Mag nog wel wat groeien, zolang het niet over de schoenen loopt. 

Jongen de hele week buiten kunnen hebben, ondanks niet handtam luisteren ze toch goed, verbaast mij toch steeds weer hoe snel ze het systeem oppakken. Zou het in de genen terecht zijn gekomen, alle onnatuurlijke handeling gedomesticeerd, het lijkt er wel op. Kijk maar eens naar een lossing, zodra ze door hebben los te gaan, wordt het helemaal stil, spanning in de lucht, en dan klabbats zo snel mogelijk eruit. Draaiden ze vroeger nog rondjes, nu in één streep de goede kant op, al hebben sommige zonaanbidders nog last van die gedachte.

Zag trouwens in de terugkoppeling van de afdelingsvergadering dat de destijds naar de achtergrond verdwenen hobbywetenschapper met een opnieuw gepoetste rekenmethode, zich weer in de hoofden van bestuurders heeft geoorwurmd. Blijkbaar na jaren stilte weer een gemakkelijk publiek gevonden. Als er enigszins hoop op een onnatuurlijke overwinning gloort, staat het buigen van statistieken niet in de weg. Zijn systeem was al in de vergetelheid geraakt wegens het weglaten van sleutel factoren zoals mij meen te herinneren. Het ging niet werken, er was toch niet zo goed over nagedacht als in de kranten was verschenen bleek. Moet toch een jaar of zeven geleden zijn, dat mijn naamgenoot en toenmalige provincie voorzitter zich voor de radio hard maakte voor dit hersenspinsel, dat uiteindelijk in de twilight zone verdween. Ging het destijds om het maken van een nationale dagfond uitslag, nu heet het een sector uitslag berekening. Blijkbaar de doelen wat naar beneden geschroefd? Oude wijn en iets met zakken, zonde, van onder een kurk smaakt het veel beter. En toch zijn er weer, ik verwacht dezelfde als destijds, luisteraars die een overwinning ruiken, opnieuw een platvorm creëren voor deze cijfergoochelbrij. Wie heeft daar toch altijd de voet in de deur, de initiator, moet toch één persoon zijn, wat is zijn belang, hoe groot wordt dat standbeeld? De plannen opnieuw op tafel en er blijkt zelfs subsidie voor aangevraagd, ik haal de pendel en wichelroede alvast uit de kast, zien of ik ook een deel kan meekrijgen. Dus onze afdeling werkt mee aan het verkrijgen van subsidie, en hoeveel krijgt de afdeling daarvan? Ik hoop dat de verstandigen de kop erbij houden, en niet in de mist lopen. Wordt het een opsomming van abstracties, let dan heel goed op wat er verkocht wordt. Eerst nadenken en niet zomaar meewarig ja knikken als je het niet helemaal begrijpt, vragen en doorvragen, onderste wasknijper boven..wie heeft hier belang bij?

Mogelijk ben ik wat conservatief, past goed in onze sport, en toch, via de achterdeur in verlenging, proberen dromen te verkopen met vage beloften... ik ruik Astro TV.....


Woensdag 14 maart - flubberspieren -

Zo moet het ook voelen voor vliegenisten die een tijd niet buiten geweest zijn. Door hoesten, kuchen en puffen allerlei redenen gevonden om twee weken niet aan mijn conditie te werken. Vanmiddag pracht weer, geen ontkomen aan, man wat viel dat tegen, alsof mijn beenspieren er los bijhingen. Ben zo blij met mijn ligbank nu, pfoe. Ook wel weer eens lekker, spierpijn, licht, maar toch. Van het weekend nog maar een keer, fit worden voor de reis naar de finale. Vanmiddag voor het eerste de duivinnenploeg als een nieuw geheel laten trainen, ouden en jaarse. Zou toch niets voor moeten stellen, toch gaat dat altijd met horten en stoten, moeten aan elkaars manier van trainen wennen denk ik. De automatismen zijn anders, buigen, draaien, stijgen, dalen, landen, daarbij vliegen de jaarling duivinnen voor het eerst zonder hun doffers, dan is er toch minder trek naar het hok. Heb de laatsten niet opgewacht, moeten zich maar redden met de gekte in de kop, ook ieder jaar hetzelfde. Zal de komende weken wel wat beter worden, maar wat minder voeren, ze hebben amper wat nodig nu de zon stijgt en ze nog niet veel buiten komen. Morgen de doffers maar eens proberen, zal wel wat blauwe ringen tussen de rode vandaan moeten halen dan, wedden? Kwestie van afleren.

Vandaag de halve finale van de Derby Arona Tenerife, mogelijk nog wel spannender dan de finale. Waarom? We zijn nu bijna 3 maanden bezig met trainingen en races, vorig jaar geen vleugel in de finale, kan je vertellen daar is geen moer aan. Natuurlijk vertegenwoordig ik ons land, toch leuker als je zelf ook meedoet, spanning erop. Vandaag ook genoeg spanning. Halve finale duiven doen er meestal 3 uur over, nu paar minuten langer, en de fondduiven kwamen over algemeen nog half uur later, uitzonderingen daar gelaten. Na kwartier naar de hokken gereden, nog geen veer, dan ineens Dragoness op de lijst, en live nog Marine en Chiffon zien landden, pak van mijn hart. Verwacht eigenlijk ook Fortune nog, heeft al eerder 2 dagen gebruikt om thuis te komen om vervolgens vooraan te staan. Iets met hoop en vader van de gedachte. Bij deze dubbele eilandsprong ook weer een selectie, verandering van omstandigheden betekend meestal uitval, natuur heeft haar eigen rekenmethode, weinig verassend, tenzij het positief uitpakt. Realisme beter maar voor ogen houden, hoe verder je van huis raakt, des te vaker komen ze de natuurlijke drempels tegen, iedere volgende stap over de horizon betekend selectie, of je het wilt zien of niet.


Maandag 12 maart - moe -

Zo dat waren een paar dagen Zuid Spanje, ja mijn 'vakantie' avonturen zijn niet echt geschikt voor vakantie brochures denk ik. Hier geen fotomodellen met glimmend witte tanden en strakke badpakken gezien, maar de hele zonnebloemtour in een toestel, gebeurt wel vaker die kant op. Geen probleem mee hoor, voordeel is dat er ook geen jankend grut achter je zit, mottenballenwalm komt vast ook niet als parfum op de markt vermoed ik. Hotel best te doen, ben geen Hilton bezoeker, alleen bij deze omgeving-geur en meubileerkeuze hadden we zo in een 'Bassie en Adriaan leren Spaans' aflevering uit een ver verleden terecht kunnen zijn gekomen. We gaan voor de beleving natuurlijk, het weer zat niet mee maar dat wisten we toen we die kant opgingen, week vooraf eigenlijk al. In tientallen jaren niet zulk weer gehad in deze zonomgeving voor zover begrepen. En toch ook wel in de zon gelegen hoor, heb maar geen medelijden, daarbij ook regen, storm, wat wel lekker slaapt met natuurgeweld en bonkende zee op de achtergrond. Verder het eenhokrace circus on the road, ons ken ons uit Duitsland, België, Nederland en Roemenen, volk dat weet waar het over gaat, goed en minder, geen gemor, vooruitkijkend en wetend dat het niet vergelijkbaar met achterhuis is. Je hebt een goed kweekjaar, kweekzomer nodig om te presteren, ontkom je gewoon niet aan. Zondagavond nog geholpen met de 521 jongelingen in te korven, in het donker over de antenne, elkaars duiven nog wat bewonderen, vond mijn eigen de mindere in vergelijk met vele anderen. Had mezelf dan ook niet voor de gek gehouden, voelde aan of ze haar energie aan andere zaken dan eten en rusten had verspild. Vanmorgen vloog ze nog... hoort er allemaal bij. Vliegen kon de afgelopen dagen echt niet, de bergen zaten helemaal dicht en vanochtend was het prima weer, en wij alweer op de weg terug, dus helaas niets zien aankomen, volgend jaar maar weer proberen. Wel weer een ervaring rijker en plannen maken voor de volgende editie, blijven leren. Wel benieuwd naar de winnaar in de finale, waarschijnlijk volgende week. Voordat ik het vergeet, de rit naar de hokken, memorabel, zeker bij dit regenachtige weer. Maar goed dat die Roemenen de bergen gewent zijn. Vanuit Almunecar, de weg af zo een droge rivierbedding oprijden, die nu in een zwellende rivier was veranderd, dan linksaf hele smalle bergweggetjes op, waar je niet de hik moet krijgen. Je moet geen ravijnangst hebben in ieder geval. Maar eens bij de hokken, alweer een memorabel uitzicht op de bergketens van Zuid Spanje, en de Middellandse zee achter je. Voor de duiven een enorme uitdaging, ruig, en toch zijn er die er mee om kunnen gaan, spoeling is wel dun, zou niet teveel op geluk rekenen. Hou je op de hoogte. 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40