Maarten Hakvoort


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 20 mei 2022 | week 20

Voorwoord

Maak er gebruik van…

In deze wekelijkse nieuwsbrief staan regelmatig berichtjes van verenigingen of andere spelverbanden van onze duivensport. Maar er is plaats voor meer, zeker als je bedenkt dat wij in ons land op dit moment 514 verenigingen hebben en talloze spelverbanden als CC’s Rayons en Kringen, maar ook Afdelingen. Er is vast en zeker het nodige te melden en te delen met elkaar. Leuke initiatieven of gebeurtenissen die ook door andere onderdelen van de duivensport kunnen worden opgepakt. Maar ook leuke anekdotes. Kortom, deze nieuwsbrief gaat iedere week naar 12.000 leden en het zou de waarde van de nieuwsbrief verder verhogen als er nog meer input komt vanuit de verschillende geledingen. Er zijn geen kosten aan verbonden, dus maak er gebruik van en laat heel Nederland meegenieten van wat er allemaal bedacht en georganiseerd wordt. Iemand in het zonnetje zetten kan en mag natuurlijk ook! Laat van je horen en stuur de input naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . 

Duiven melden
Het hoort er steeds meer bij dat duiven direct na aankomst gemeld worden. Dat kan automatisch via de systemen of handmatig. Omdat er rond het melden wat “gedoe” is ontstaan vindt u in Op (de) Hoogte de zaken nog eens op een rijtje gezet. Rode draad: er hoeft weinig, er kan en mag veel.

NPO Cloud
Het heeft de nodige voeten in aarde gehad, maar het is bijna zover dat wij de NPO Cloud uitgebreid kunnen gaan testen met alle verenigingen. De verenigingen zullen de informatie ontvangen die nodig is om op te starten. Het is belangrijk om de eerste stappen te zetten zodat er goed getest kan worden. Het is vanaf dit moment al mogelijk dat er Belgische en Duitse duiven nu ook kunnen worden overgeschreven. De informatie om duiven uit andere niet genoemde landen over te schrijven volgt spoedig.

Vogelgriep, het houd maar niet op
Bij het schrijven van dit voorwoord komt het bericht binnen dat er vogelgriep is uitgebroken in Boskoop. Opnieuw een fikse tegenvaller voor een flinke groep van onze leden, heftig! Sterkte voor allen die getroffen zijn. Het mooiste deel van het seizoen is in aantocht en dan dit. Waardeloos, maar het is helaas niet anders. Uiteraard gaat ons medeleven ook uit naar de getroffen pluimveehouders. 

Op1…. Duif na 15 jaar terug op het hok
Ze blijven ons niet alleen verbazen met wat ze kunnen, onze gevederde vrienden, maar krijgen ook bij onze naamgenoot NPO aandacht bij Op1. Als u het niet gezien heeft, dit is de link om het ongelofelijke verhaal te horen. (Bron: gids.tv)

Succes het komende weekend op de 2e Midfond vlucht en een fijn weekend!

Ben Geerink
Voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 NPO BESTUUR

Van de bestuurstafel: melden van duiven 


Inleiding
Het NPO Bestuur krijgt regelmatig vragen of en zo ja wanneer het melden van duiven verplicht is. Er leven vragen over dit onderwerp en daarom deze notitie waarin het NPO Bestuur puntsgewijs antwoord geeft op de vragen. 

1. Wanneer is melden verplicht?
Volgens een besluit van de NPO Ledenraad van 12 maart 2022 is melden van de aankomst van duiven van een wedvlucht alleen verplicht op de NPO Marathon vluchten. Dat zijn de vluchten van het Nationaal vliegprogramma met een A code. Om invulling te geven aan dit besluit dient een liefhebber de eerst aangekomen duif binnen 1 uur na aankomst te melden op de meldsite van de rekenaar van de NPO vluchten te weten Compuclub. Dat melden kan automatisch gebeuren als u een ECS systeem hebt die dat ondersteund of handmatig via de meldfunctie van Compuclub. Voor alle duidelijkheid: de meldplicht geldt alleen voor de eerst aangekomen duif, niet voor alle duiven.

2. Zijn er nog meer vluchten waarop melden verplicht is?
Ja die zijn er. De ZLU vluchten worden niet door de NPO georganiseerd maar door de KBDB en ZLU. De KBDB en ZLU hebben hun eigen regels voor het melden van duiven. Er zijn ook fondclubs die bij deelname aan hun concoursen een meldplicht kennen. Dus als u deelneemt aan een ZLU vlucht of een concours georganiseerd door een fondclub dan dient u zich goed te informeren of er een meldplicht is en als die er is hoe u dan dient te handelen. In het NIC waar u inkorft kan men u precies vertellen wat te doen voor welke vlucht.

3. Mag u op vluchten waar geen meldplicht bestaat duiven melden?
Uiteraard mag dat. Er zijn liefhebbers die al dan niet automatisch op vluchten alle duiven melden. Andere liefhebbers melden nooit duiven en weer andere liefhebbers alleen hun eerste duif. U moet doen waar u zich als liefhebber goed bij voelt en wat past bij uw beleving van de postduivensport.

4. Voegt het melden van duiven wat toe aan de sportbeleving?
Voor sommige liefhebbers is dat zeker het geval. Voor anderen niet. Die wachten hun duiven op en horen na aankomst wel hoe het verloop was van de vlucht. Er zijn samenspelen en afdelingen waar het melden van duiven wordt gestimuleerd. In een aantal afdelingen, zoals bijvoorbeeld in afdeling 10, heeft het melden inmiddels duidelijk toegevoegde waarde. Prima! Moderne ECS systemen kunnen aankomsten automatisch doormelden. Een goede ontwikkeling.

5. Waar kunt u duiven melden?
Op de vluchten waar melden verplicht is, is ook de meldsite aangegeven. Zoals aangegeven onder punt 1 is dat voor de NPO Marathonvluchten de meldsite van Compuclub. Er bestaan meerdere meldsites welke door verenigingen, fondclubs, ZLU en afdelingen worden gebruikt. Ook hebben liefhebbers zich verenigd in Whats App groepen waar duiven in worden gemeld. Deze Whats App groepen zijn er per vereniging, CC, Regio of vrienden club etc. Allemaal prima! Zoals gezegd u moet als liefhebber doen waar u zich goed bij voelt en wat past bij uw sportbeleving.

6. Wisselen de meldsites onderling informatie uit?
Er zijn protocollen afgesproken om eenvoudig meldingen te kunnen uitwisselen. Of de meldsites daar gebruik van maken is afhankelijk of ze daar afspraken over hebben gemaakt.

Hopelijk geeft deze notitie duidelijke antwoorden en instructies over het melden van duiven. Mochten er nog steeds vragen zijn dan kunt zich per e-mail wenden tot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


                                                                                                                                   Terug naar inhoudsopgave

 

COMMISSIE AUTOMATISERING 

NPO-cloud bijna klaar 

De NPO-cloud is bijna zover dat we hiermee in productie kunnen. Voordat we volledig in productie gaan zullen we nog een paar weken testen met een aantal verenigingen die zich hiervoor aangemeld hebben. Zij ontvangen hierover op zeer korte termijn bericht. Dit houdt wel in dat er voor de verenigingen die zelfstandig inkorven nog wel wat zaken geregeld moeten gaan worden.

1. Contactpersoon UDP-bestanden invoeren in de ledenadministratie
2. Buitenlandse duiven invoeren in de NPO ringenadministratie
3. Entdatum van de duiven invoeren in de applicatie software

                                                                                                                                   Terug naar inhoudsopgave

Lees hier de toelichting op de drie bovenstaande onderwerpen
 

NPO BESTUUR

Benoeming NPO Bestuur en NPO Beroepscollege 


De heer Konter is benoemd tot NPO Bestuurslid met 24 stemmen voor, 2 tegen en 1 onthouding. De heren Lamers, Boersma en van Diepen zijn benoemd tot lid Beroepscollege met 26 stemmen voor, 0 tegen en 1 onthouding.

We feliciteren de heren Konter, Lamers, van Diepen en Boersma met hun benoeming en wensen ze veel succes. De benoemingen gaan in op 18 mei 2022.


Namens het NPO Bestuur,
Gerard van de Aast, secr. ai.
                                                                                                                                   Terug naar inhoudsopgave

CV Wim Konter
CV Jan Lamers
CV Jan Otto van Diepen
CV Sjors Boersma
 

IN DE MEDIA 

Duivenmelker Leo Snel in Op1 met vijftien jaar vermiste duif


Duivenmelker Leo Snel raakte in 2007 zijn duif kwijt en afgelopen vrijdag zat zijn duif ineens weer voor het raam. In Op1 vertelt Leo hierover. Het fragment kunt u hieronder terugzien:                
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Terug naar inhoudsopgave
Bron: NPO Op1
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Bureau gesloten tijdens Hemelvaartsweekend


Het NPO Bureau is donderdag 26 mei en vrijdag 27 mei gesloten. Vanaf maandag 30 mei staan wij weer voor u klaar. Een heel fijn Hemelvaartsweekend gewenst! 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Terug naar inhoudsopgave
 
 

NPO BUREAU

De onmisbare schakel van PV de Eendracht Maasdijk


Sommige mensen zijn onmisbaar binnen een club. Zo ook de 78-jarige Henk Sterrenberg uit Hoek van Holland. Vandaag wordt hij in het zonnetje gezet. Benieuwd wat Henk zo allemaal voor zijn cluppie doet? Lees dan onderstaand artikel. 

Henk Sterrenberg, 78 jaar jong en nog vol energie. Stille werkers op de achtergrond heb je in elke vereniging, maar Henk is de harde werker en duidelijk hoorbaar aanwezig.
Feyenoorder in hart en nieren en het bestuur heeft hem ook lidnummer “010” gegund. Zeg geen verkeerd woord over zijn cluppie, want Henk grijpt hem en hij wordt in de hoek gezet: “denk eerst maar eens even na over wat je zegt joh”. Henk was één van de grasmeesters in de Kuip en zijn bekendste bijnaam is dan ook Henkie Graszaad!
Meer licht in het inkorfgedeelte (die rotte rode ringen), Henk regelt het. Een hekwerk naast de vereniging, Henk regelt het. Dakpannen van een duivenhok gewaaid, Henk weet nog wel een partijtje passende pannen. Noodverlichting kapot in het gebouw, Henk regelt het. Een afzuiginstallatie in het inkorf gedeelte, Henk regelt het en nog veel meer.
                                                                                                                                   

                                                                                                                                      Terug naar inhoudsopgave

Lees hier verder
 

NPO BUREAU

Een middag met Dorus de Doffer 


Zaterdag 29 mei wordt Rense Sinkgraven geïnterviewd door Sabine van den Berg. Er wordt voorgedragen uit 'Dorus de Doffer' en het boek kan na afloop worden gesigneerd. Hierbij de oproep dat iedereen graag aanwezig wil zijn, van harte welkom is! 

Het verhaal gaat over twee duivenmelkers tegenover elkaar. Wicher, met zijn wonderduif Dorus, is de man van de intuïtie, de natuurlijke aanpak. Lambert, met zijn topduif de 59, is de man van de klinische wetenschap, de zuiver rationele visie. Dan is daar nog de eigenzinnige Koene, Wichers beste vriend. Hij was duivenmelker maar is, mede door het gedachtegoed van de indianen, tot de overtuiging gekomen dat terug naar de natuur de enige weg is.

Locatie: Scheltema, 4e etage (Rokin 9, 1012KK Amsterdam)

Duur: Van 15:30 tot 16:30 


                                                                                                                                                                               Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

GPS opname van de vlucht Pt.St. Maxence van 14-05-2022


Liefhebber: Tijs van der Hulst
Vereniging: PV. de Voorhouter
Woonplaats: Warmond
Duif: de beroemde Strava-GPS Duif Mathieu

Verste vlucht ooit voor Duif Mathieu: 407km! Geen één keer gestopt. Gemiddelde: 82,8 km/u. Max snelheid 132,1 km/u. Hemelsbreed was het 348km. De duiven (35.000 stuks) werden vanochtend om 08:15u gelost in Pt. St. Maxence 🇫🇷. Mathieu heeft een mooie route langs de Belgische kust en om Rotterdam gevlogen. Mooi helder weer. Op de GPS was te zien dat de duiven vlogen op een hoogte van 280 meter boven zeeniveau. 

                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave

Klik hier voor de GPS opname
 


NPO BUREAU

Nieuws vanuit DAT: programma 2022 


Door Bestuur DAT

Beste sportvrienden en geachte leden van Afdeling 9,

Ook in 2022 organiseert DAT weer mooie concoursen op de Dagfond en de jonge duiven vluchten. Deelname is eenvoudig en aantrekkelijk zoals ieder jaar:

 • Iedere liefhebber van afdeling 9 kan deelnemen aan de DAT vluchten.
 • U hoeft geen lid te zijn van DAT om te kunnen deelnemen.
 • De inleg is ongewijzigd en bedraagt per duif: 50 cent op de dagfond en 35 cent op de jonge duiven vluchten.
 • Alle duiven staan daarmee automatisch voor alle hoofdprijzen.
 • Elke liefhebber kan maximaal 1 hoofdprijs en of extra prijs winnen en alle inleg wordt vervlogen!
 • De uitslagen en meldingen komen van Compuclub en zijn direct beschikbaar.
 • De concoursen worden vervlogen in afdelingsverband en de ervaring leert dat hoofdprijzen en kampioenschappen goed verdeeld zijn over de afdeling.
   

De volgende vluchten spelen we:

 • Dagfond: E21 – Sermaises, E23 – Fontenay sur Eure, E25 - Chateauroux, E27 – Vierzon, E27 - Issoudun
 • Jong: J33 – Dizy – Gros, J34 – Chalons en Champagne, J36 – Troyes


De volgende hoofdprijzen worden vervlogen op deze vluchten:

HP1 – Elektronica bon € 300,00 HP2 – Bon duivenvoer € 200,00
HP3 - Levensmiddelen bon € 150,00 HP4 – Levensmiddelen bon € 125,00
HP5 - Vleesmand € 100,00 HP6 - Levensmiddelen bon € 100,00
HP7 - Vleesmand € 75,00 HP8 – Bon duivenvoer € 50,00

Alle extra inleg wordt vervlogen in extra prijzen van € 25,00 contant.

Spelregels DAT
U neemt deel door op niveau 8 het aantal gezette duiven in te vullen. Het aantal gezette duiven is minimaal gelijk aan het aantal gezette duiven in de CC (niveau 2). Uw concoursleider in de vereniging kan U eventueel helpen om deel te nemen aan de DAT concoursen. Per liefhebber kan maar 1 hoofdprijs en of extra prijs worden gewonnen. De hoofdprijzen zijn niet gegarandeerd en gaan per vlucht af naar rato van de totale inleg. Als de hoofdprijzen overtekend zijn worden extra prijzen uitgekeerd. Er wordt altijd gespeeld in afdelingsverband.

Kampioenschappen DAT
DAT vervliegt op Dagfond en Jong 10 onaangewezen (1:10 verfijnd), 10 aangewezen (2 beste van bovenste 3 aangewezen) en 5 duifkampioenschappen. Alle vluchten tellen, we kennen geen aftrekvluchten. DAT heeft 1 Keizerkampioen. Keizerkampioen wordt de liefhebber welke opgeteld de meeste punten behaalt op de 4 onderdelen Oud OA + Oud A + Jong OA + Jong A.

Prijsuitreiking DAT
De feestmiddag van de DAT met huldiging van de kampioenen en uitreiking van de prijzen is op zaterdag 11 februari 2023 in het Duivensport Centrum Borne.


                                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

 
 

NPO BUREAU

De Gouden duif 2022


De Gouden Duif-competitie van Sportblad “De Duif”, met 30.000 euro aan prijzen, is gratis voor alle duivenliefhebbers van België, Nederland en Duitsland. Maandelijks zijn er kansen om te winnen in de reeksen snelheid, halve fond en fond, en dit met de eerste 3 getekende duiven op snelheid en halve fond, en met de eerste 2 getekenden voor de reeks fond. De beste per reeks over een heel jaar wint de titel 'Superstar van het Jaar'. De eindwinnaar is dan weer degene met de meeste vermeldingen in alle 3 de categorieën. Voor de zware fond is er een aparte Internationale Zware Fond-competitie Gouden Duif. Voor de jeugd is er natuurlijk de Gouden Duif Junior! Voor het seizoen 2022 werd onlangs het reglement gepubliceerd, dat u kan vinden op de website van De Duif. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 25 februari 2023 in Broechem (B). 

Terug naar inhoudsopgave

 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers.

Via onderstaande button kunt u de antwoorden op veelgestelde vragen raadplegen. 
Antwoord op veelgestelde vragen
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 18 mei 2022


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

AGENDA

Activiteiten in het land

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 

Data om niet te vergeten


2022

 • 26 november 2022 - NPO Ledenraad
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

28 juni 22
Nieuwsbrief Juni 2022    TerreinAl in de 19de eeuw vond een fel dispuut plaats in de bacteriologie. Aan de ene kant stond Louis Pasteur, die van mening was dat iedere ziekteverwekker uitgeroeid diende te...

Columnist in Spotlight

RC1
09 juni 22
Inderdaad , zoals de titel laat vermoeden wordt...
rc16 1
18 mei 22
Hier ziet u CASIUS  , een mijner topduiven....
RC6 5
07 mei 22
Moest ik dit duivendagboek een titel willen...
rc14 1
16 maart 22
Ge moogt zeggen dat ik een vuile stoefer ben...
RC31 1
03 februari 22
Ongeveer twee jaar geleden werd kunstenares...
RC9 1 1
09 januari 22
DERDE KEER , GOEDE KEER ? Ik heb in mijn leven...
RC5 1 1
05 januari 22
Mijn naam is Roger Casier .Altijd duivenmelker...
RC16 12
18 december 21
Het is echt gebeurd . De Kerstnacht in 1914 aan...
RC16 11
21 november 21
DE MAN MET DE MONDHARMONICA . Dit verhaal...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new Promo185x75new NPO185x75new GebrDekker185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40