Spotlight

woensdag 08 april 2020

Ik heb het dan natuurlijk over het prachtige weer dit weekend. En ondanks dat de wereld in brand staat en het coronavirus ons leven beheerst, ben je als duivenliefhebbers toch ook met je gedachten bij de duiven. En natuurlijk denk je dan wat jammer dat we nu niet met onze duiven kunnen spelen. Ik begrijp dat duivensport en de plaag die rond waart en dood en verderf zaait niet in verhouding staan, maar toch! Toch blijf je hopen dat we binnenkort weer kunnen spelen met onze duiven. En als het nu zou sneeuwen en hagelen zoals ik het in het verleden heel vaak heb meegemaakt rond deze tijd, dan zou het minder wrang zijn dan nu. Nu was het een prachtige start van het nieuwe seizoen geweest.

De bekende psychiater Victor Frankl probeert in zijn boek “De zin van het bestaan” mensen lichtpuntjes te geven om als ze in situaties terecht komen waarin ze volledig machteloos zijn om toch kunnen overleven. Hij overleefde vier concentratie kampen en wist zichzelf overeind te houden door te focussen op iets wat hij perse na die verschrikkelijke holocaust nog wilde. Een bekende uitspraak van hem is “Het eigenaardige van een mens is dat hij alleen kan overleven door te focussen op de toekomst”. En zo sta ik ook in het leven ,ik focus me op het moment dat de “lockdown” weer wordt opgeheven, en we hopelijk weer met onze duiven kunnen gaan vliegen. Dat geeft me tot dat moment aanbreekt (of misschien wel niet aanbreekt) tenminste elke dag plezier als ik met mijn duiven bezig ben. We laten het coronavirus dus waar het is en wat het is en we focussen ons gewoon op de dagelijkse belevenissen rond ons hok.

Dit jaar zijn er wel een paar dingen veranderd op en rond ons hok. We zijn dit jaar veranderd van club. We zijn ondanks dat we een club op loopafstand van ons woonadres hebben toch naar een club een paar kilometer verderop uitgeweken. We zijn lid geworden van de duivenclub in Lekkerkerk. Deze club is tevens het nationale inkorfcentrum waar ik toch al diverse keren per jaar inkorfde. Alle dagfondvluchten en de laatste midfond vluchten met de jonge duiven korfde ik er altijd al in.

Er waren een paar reden om te vertrekken uit Krimpen ad Lek. De belangrijkst reden was eigenlijk het feit dat we dit jaar met meer oude duiven wilde gaan spelen. Wij speelde normaal met 16 doffers en 16 duivinnen waar de partners van thuis bleven. Dat ging prima maar ik vond toch dat ik mezelf te kort deed ten op zichtte van mijn concurrentie. Het is een feit dat als ik hier op duiven sta te wachten er nooit eens een kladje duiven overkomt waar mijn eerste duif uitkomt. Mijn vroege duiven moeten altijd alléén de kar trekken.

Een mooi voorbeeld was deze zomer de onder prachtige condities vervlogen jonge duivenvlucht Pont st Max met het mooiste weer van de wereld. Zover we konden kijken zagen we hier in de prachtige blauwe lucht onze eerste duif aankomen, als een stipje kwam hij precies uit de goede lijn. Even later kwam de 2e duif aanvliegen, ook precies uit de lijn en zo ging dat maar door. We hadden 21 duiven die allemaal één voor één precies uit de lijn naar huis kwamen vliegen zonder hulp van welke duif dan ook. Allemaal één voor één.

De 6 duiven die (wat later bleek) NPO voor onze eerste duif zaten, zouden in principe als één koppeltje naar huis toe kunnen zijn gevlogen. Ze zitten precies in één lijn gesitueerd. Hier in Krimpen ad Lek moet alle duiven altijd zonder de hulp van de klad zien thuis te komen. Door met meer duiven te gaan spelen hopen we weer eens enkele duiven tegelijk van een NPO vlucht thuis te krijgen.We gaan dus met 62 oude duiven vliegen en dat is niet leuk voor onze club in Krimpen ad Lek. Een kwestie van geen concurrentie genoeg voor mooi verenigingspel.

In Lekkerkerk kijken we weer uit naar het verenigingspel, daar is nog genoeg concurrentie van hard spelende liefhebbers. Ik kan het gelukkig fysiek nog goed opbrengen om met zo’n koor duiven te gaan vliegen. Ook het feit dat we hier in Zuid-Holland nooit een inkorfbeperking zullen krijgen heeft me doen besluiten om ook met meer duiven te gaan spelen.Voor diegene die vinden dat 62 wel wat veel oude duiven zijn, zou ik zeggen dat is in Zuid-Holland bijna normaal aan het worden.

Ook met de jonge duiven vlieg ik met 60/70 duiven maar die laat ik nooit allemaal tegelijk los vliegen. Eerst in 2 groepen en als die later bij elkaar gelaten worden dan scheidt ik gelijk het hele spul dus trainen er nooit meer dan 40 duiven tegelijk. Vanmorgen liet ik alle oude doffers en duivinnen voor het eerst tegelijk los omdat ze weer een poosje samen te laten. Dan sta je toch raar te kijken als je zo’n koppel van 65 oude duiven ziet trainen. Je voelt je dan wel oppermachtig en denkt wat moet dat worden als zoveel duiven zo dadelijk, als we weer vliegen, allemaal op weg naar huis zijn. En dan te bedenken dat de W. de. Bruijn met nog eens de dubbele hoeveelheid duiven speelt van wat ik nu heb rond vliegen.En de familie Verkerk zelfs met drie keer zo’n groep duiven speelt.Ongelooflijk wat moet dat een gevoel van macht voor die mannen zijn. Ik weet in ieder geval niet wat me overkomt als ik zoals vanmorgen die 65 duiven van mij zie vliegen en tegelijk op het hok zie vallen.

Fijne zondag verder.

Martin.

dinsdag 07 april 2020

We ervaren nu hoe de wereld er uit ziet zonder sport. Niemand heeft het ooit meegemaakt dat opeens niet meer wordt gesport. Het coronavirus is er de oorzaak van dat nagenoeg alle sporten stil zijn komen te liggen. Midden in de competitie geen voetbal en geen wielerwedstrijden en noem maar op. Maar ook andere evenementen die veel bezoekers trekken zitten op slot. Dit is een unieke situatie. Nu maken we mee hoe de wereld er uit ziet zonder dit amusement. De maatregel die de regering heeft gesteld dat alle sportwedstrijden tot 1 juni zijn verboden is een domper. Dus ook de duivensport. Natuurlijk zijn wij allemaal gek van onze duivensport maar we zullen achter die maatregel moeten staan. De gezondheid van de mensen is nog altijd belangrijker dan de sport. En hoe nu verder? De omvang van de crisis die is zodanig ernstig dat het de vraag opwerpt of we dit seizoen nog wel met onze duiven aan wedvluchten kunnen gaan deelnemen. De chaos die het coronavirus veroorzaakt is enorm. De oudere mensen en of de zieke mensen mogen nauwelijks bezoek ontvangen. Ik zelf had wel alle dagen in de week bezoek van duivenvrienden. Nu niet meer. Omdat deze vrienden ook al een gezegende ouderdom hebben zorgt de maatregel ervoor dat die ook hun deur niet meer uitkomen. Op slot die uitgang en binnen blijven is het commando. Terwijl ik dit aan het schrijven ben lijkt het van binnenuit dat het zomer is. Van achter mijn raam zie ik mijn ploegje jonge duiven rond tippelen en hoe ze genieten van hun buiten zijn. Dat doet me even vergeten aan de chaos die er heerst. Een chaos die continu in de tropische streken heerst. Want daar sterven jaarlijks honderdduizenden mensen aan malaria. Maar omdat dit ver weg is hebben we daar geen notie van. Maar nu dat coronavirus hier en overal rondspookt en slachtoffers eist brengt dat ongerustheid onder de mensen. Omdat dat het virus zopas het leven van een 80 jarige dorpsgenoot van me opeiste heeft me dat ook zeer verontrust. Nota bene een paar straten van me vandaan verdomme. Dat trieste geval heeft me nog voorzichtiger gemaakt dan ik al was. Het is te hopen dat we met zo’n drama niet te maken krijgen. Natuurlijk kunnen we met termen gooien als “ Nachtmerrie “ of “ Zwarte dagen” omdat ook de duivensport vergrendeld is maar dat helpt niet. We moeten realistisch blijven. De gezondheid gaat boven alle sporten. Het virus vormt een grote bedreiging voor de mensen. Ik kijk uit naar het moment dat het virus is bedwongen en ik weer met mijn duivenmand kan dragen. Evenzo als alle duivenliefhebbers hoop ik dat dit op 1 juni zal zijn. We zullen zien !!!!! Pie.

dinsdag 07 april 2020

Donderdag 2 april Voorjaar

Het blijft toch een vreemd gevoel. Normaal in deze tijd ben ik ontzettend druk met de duiven en alles wat daarbij hoort. En nu? De antennes liggen zelfs nog in de schuur. En met het mooie weer wat verwacht wordt, zal het allemaal toch wel weer wat meer gaan “kriebelen”.

Vliegduiven
De meeste duiven zijn hier inmiddels gescheiden. “Justin” en zijn duivin hadden 2 keer de eieren onbevrucht. Die mogen na een injectie van de dierenarts, en wat pillen het nog een keertje proberen. “Justin” is van 2009, dus het zou nog moeten kunnen lukken.
Verder probeer ik er toch wat ritme in te houden. s’ Morgens trainen de mannen, en in de middag de dames. Ik voer op dit moment de Vandenabeele mengeling van Beyers aan de vliegers. De jongen en de kwekers krijgen nog kweekvoer van Beyers.

Jongen en verduisteren
Inmiddels al ruim 40 jongen die op eigen pootjes kunnen staan. Deze  gaan rond de middag een uurtje los. Ik voer ze 1 keer per dag, dit nog op advies van de helaas veel te vroeg overleden Martin Geven.
Vanaf volgende week krijgen ze bij het binnenroepen rond half 2 wat snoepzaad, en dan in de middag net zoveel voer als ze lusten. Ik verduister de jongen van 18 uur t/m 8 uur in de morgen.
Ik lees verschillende meningen over het verduisteren van de oude duiven. Hier hebben we ervoor gekozen om de doffers niet te verduisteren, maar de duivinnen van 18 uur tot 7 uur wel in het donker te laten zitten. Zo spreiden we de kansen voor als het seizoen alsnog van start zou gaan.
En dat hoop ik toch van wel.

Corona
Het virus heeft hier op Urk ook zijn eerste 3 slachtoffers geëist…….. Op het werk is het dus heel hectisch omdat er nu volgens bepaalde protocollen gewerkt moet worden, met name het ontsmetten van onze gereedschappen e.d. is nogal een secuur en tijdrovend werkje. En het maximum aantal van 30 aanwezigen bij een begrafenis veroorzaakt schrijnende gevallen, maar het is helaas niet anders.
Aldus de plaatselijke huisartsen zijn er veel mensen ziek. Voorzichtigheid blijft dus geboden.

Deze week toch ook nog even gefietst. Ik denk laat ik ook eens even gek doen, dus via Lemmer naar “boven”, uiteindelijk in Bolsward beland en vandaar via Sneek en Oosterzee weer terug naar Urk. Toen had ik dik 150 km op de teller staan. Het is altijd mooi fietsen in Friesland, maar heel stil op straat. De genomen maatregelen worden volgens mij goed nageleefd wat dat betreft.

Maar we hopen en bidden natuurlijk dat alles weer snel normaal mag worden, en onze gedachten zijn natuurlijk bij de vele zieken en rouwdragenden.

Bladwijzer de permalink.
 
maandag 06 april 2020

2/4/2020

0 Reacties

 
Effe de tijd gepakt om het verlies van onze zeer gewaardeerde liefhebber van onze
club te verwerken maar helaas gaat het leven keihard door, daarin tegen is het ook
weer goed dat het leven door gaat  zodat je het kunt verwerken en er niet in vast
blijft zitten, ''onthou de mooie dingen en geef dat een plek in je HART''.

Nu hebben we te maken met een ongewone situatie hier in de wereld maar ongeacht
dat blijf ik altijd positief gestemd omdat als je nu in de put komt te zitten ,ben ik bang
dat je er niet meer uit zult komen, dus blijf sterk en wees positief.

Oke verder ben ik wat aan het klote met de duifjes en ben eens de invloed van
''Little Lady'' aan het bekijken en heb daardoor besloten om deze duivin uit 2015 te
verkopen om inteelt in de toekomst tegen te gaan, toekomst bedoel ik 2021 mee
want 70 a 75% komt uit deze lijn en zit op mijn hok,tevens op het kweekhok meerdere
uit de lijn ''Little Princess'' deze duivin heeft bij H Marsman meerdere toppers voort
gebracht is het niet kinderen dan wel kleinkinderen, bv de ''Triple'' van H Marsman
of kl kind ''Suarez'' 1e SECTOR 4  etc etc meerder goede duiven heeft deze liefhebber
uit de lijn van ''Little Princess'' nu is ''little Lady'' een dochter van deze geweldige
kweekduivin en lijnen vererfer.

Kijk het is keuze maken voor de toekomst en ja als je genoeg hebt zitten moet je eens
verder kijken dan je eigen clubje en beslissen voor vers bloed, kijk deze duivin heeft mijn
hok gebouwd tot wat het nu is, heb er genoeg van en tevens de jonge duivinnen 2020
van haar blijven ook zoizo dus ja dan kom ik wel krap met de lijn dus verversing is vereist
maar is ook al aan gewerkt.

''Little Lady'' is voor 150 euro te koop of een bod in de goede richting, nu kun je zeggen
hoe durf je dit te vragen want je presteert niet eens TOP?, dus !! kijk voor mij is zij dit
zeker waard en denk ik nog milt te zijn met de vraag prijs.

Kijk ik ben altijd milt met de prijzen als ik wat verkoop en nu gebeurd dat nog wel eens,
niet zoveel als de toppers maar toch een 10 a 20 tal op jaar basis, dit jaar zijn er dan wel
is waar 15 weg gegeven aan een beginnend lid (mijn OOM) dus ja heb ik geen ruimte
om op tijd jongen te verkopen maar er was vraag dus ben tevreden dat men mij ziet staan.
2021 is er voor je het weet.

Laterssssssssssssss


 
zondag 05 april 2020

De “Hagens” duiven hebben inmiddels sinds vele jaren hun waarde bewezen op hokken in binnen- en buitenland.

De gebroeders Ad en Rinus Hagens presteren zelf al decennia lang aan de top van de marathon wereld. Door de jaren hebben de Hagens duiven ook op vele andere hokken reeds hun kweek- en vliegwaarde bewezen.

 

De Gebroeders Hagens hebben een oersterke basis in hun fondstam gelegd. Zo kwamen er duiven van Jan Theelen, Gebr. v.d. Weerdt, Gebr. Brugemann, Frans Bungeneers en Arjan Beens. Inmiddels kunnen we echt wel spreken van een echte eigen stam duiven. Aan de basis van deze stam zie je duiven die op eigen hok fanastisch hebben gepresteerd. Hierbij noemen we een aantal opvallende namen zoals: Sarina, Carcasonne, Sonja, Maxima, Bauer 014, De Rode Kweker, Kweker 42 enzovoort. Ben je een marathon liefhebber dan moet je deze duiven toch kennen. In een iets latere fase kwamen daar nog vele (nieuwe) toppers bij zoals: Alejandro, Angelo en Gijs 7e Nat. Barcelona 2013.
Ook op de vlieghokken zitten een aantal kanjers zoals: Angeliño, Fedde, Harry, Meghan, Mees, Bram, Seppe, Honey, Maud enzovoort.

In deze verkoop ziet u 9 jonge duiven die speciaal gekweekt zijn voor Toppigeons. Deze 9 jonge duiven komen uit het beste wat bij de Gebr. Hagens op de hokken zit. Doe er uw voordeel mee.

De geslachten zijn naar ervaring ingeschat, maar kunnen we niet voor de volle 100% garanderen.

zaterdag 04 april 2020

Barre tijd voor mens en dier,

Door nou weer de vinger te leggen op het virus dat ons al weken teistert, is misschien wat voor de hand liggend, maar het heeft nu eenmaal iedereen in zijn macht. De vrijheid die wij voorheen hadden is ineens met harde maatregelen van de overheid flink beperkt. Geen tot weinig sociale contacten en met gepaste afstand een conversatie voeren. Dat is iets waar we met zijn allen flink aan moeten wennen en werken de komende tijd. Je gaat pas dingen missen als ze er niet meer zijn en je wordt er bewust van wat je hebt. Juist dat is de les die we eruit moeten trekken, denk ik. Dat sport, duiven en alle andere vermakelijke activiteiten op een lager pitje zijn te komen staan, is helaas noodzakelijk om het virus in bedwang te houden. Tja het merendeel in het duiven wereldje is aardig op leeftijd en behoort tot de zogenaamde risicogroep die er geschetst wordt door de deskundigen, daarom geen risico lopen en afwachten hoe deze situatie zich ontwikkelt de komende weken, dat is dan het enige devies. Uiteraard baal ik ook flink van deze situatie, ik mis de avondjes uit met vrienden, de voetbal (waar ik meestal de gehele zaterdag bivakkeer in de wintermaanden) en alle sociale contacten die je overdag opdoet. Ik ben nu eenmaal een mensen mens en ben graag onder het volk met hier en daar een dolletje op zijn tijd. We zijn al genoeg te serieus in de huidige maatschappij. Qua duiven gebied wordt het ook een hele opgave, gaan we nog vliegen of is het seizoen 2020 ten einde of gaan we in juni nog een paar vluchtjes afwerken? Je kan zeggen bijzaak, maar voor veel ouderen onder ons is dat seizoen hun drijfkracht voor de winter en het beste medicijn tegen eenzaamheid. Dat hele gekke duivenwereldje zorgt toch voor een bepaalde verbintenis en stel het gaat nog door hoe vul ik deze maanden in?

Wat ga je doen? Wat is goed en wat is fout?

Hier op het hok gaan we weinig veranderen en houden ze gewoon nog in winter/voorjaar forme 14 uur per dag licht verduisteren (18:00 – 08:00) 1x daags voeren en 3 tot 4x per week de vleugeltjes strekken. Wel komen ze elke zondag even bij elkaar zodat je die band op de bak houdt en onderling paren van de duivinnen redelijk kan voorkomen met uitzonderingen daar gelaten. Gelukkig heb ik het momenteel nog redelijk makkelijk. Het is relatief nog koud en zeker ‘s nachts. De duiven komen hier altijd pas in forme rond half mei zo is de afgelopen jaren gebleken. In 2018 speelde ik in dat weekend 10-11 tegen 2045 duiven en in 2019 begon ik met de 14e van 7278 duiven of dit toeval is of dat er een patroon in zit? Meestal rond die tijd begint het te draaien. Ik geloof dat de duiven zich er toe zetten dat zie je immers vaker op hokken. Wat ook een optie is het koppelen van de duiven, deze dan enkele dagen laten broeden en dan wederom weer te scheiden. Ik zie hier ook geen probleem in. Duiven die vroege winterkweek volbracht hebben, kunnen daar baat bij hebben een stukje vertrouwen en vertier. Voor mij is dit ook een hele uitdaging, want ik heb in mijn prille duivenleventje dit nog niet voor mijn kiezen gehad. Handelen op gevoel is dan het beste denk ik. Bij twijfel vraag ik raad aan de gevestigde orde en pas ik dit toe in mijn systeem. Dan heb je het lappen of rustig blijven? Wat ik kan adviseren doe wat je leuk vindt, als je er plezier aan beleeft zeker doen! Deze maanden moet je door komen en genieten van de kleine dingen van onze hobby. Wel natuurlijk alleen bij mooi weer, maar dat spreekt voor zich lijkt me.

Tot slot,

Wat ik net al zei probeer van de kleine dingen te genieten en zorg goed voor je dieren, want mocht de NPO groen licht krijgen moeten ze er gelijk staan en wordt het verschil erg pijnlijk de eerste vluchten. Zoals een oud leraar tegen mij vertelde mocht je achterlopen op een peloton op snelheid moet je een extra stapje zetten om de boel bij te houden en die tijd heb je niet dit jaar. Dit duidde

die dan op gemaakte opdrachten en deadlines enz. Let een beetje op elkaar, dan spreek ik jullie in mijn volgende column

Tot de volgende keer,

Max van Dongen

zaterdag 04 april 2020

.Ik zit de laatste weken nagenoeg in quarantaine thuis. Mijn ontspanning is alleen maar het verzorgen van mijn duiven.

Ik durf de straat niet meer op. Alleen ga ik de deur uit om naar de supermarkt te gaan. Ik moet toch eten! En bezoek krijg ik ook al niet.

Jawel, maar voor even en op afstand. Gisteren stond mijn dochter voor de deur met een kom tomatensoep.

Blij en verrast hield ik de deur open om haar binnen te laten.

Ze deed enkele stappen terug. Nee pap, dat kan nu niet zei ze verontwaardigd.

Ik kan nu niet binnen komen en u begrijpt wel waarom. Ik kreeg geen knuffel en zelf geen hand van mijn dochter.

Daar stond ik dan met demond vol tanden en met mijn kommetje soep op de stoep.

Mijn kluizenaarsgevoel voelde ik toen heel sterk.

De avond van te voren had ik naar een live uitzending van de NOS gekeken waarin experts de feiten over het coronavirus ontrafelden.

Terwijl ik dat allemaal aanhoorde werd ik geleidelijk aan een beetje angstig.

Niemand overleeft die pandemie dacht ik voor momenten. Ik dacht aan de Spaanse Griep van 1918 toen naar schatting 20 miljoen mensen stierven.

Maar dat is verleden tijd. Ik relativeerde met te denken dat in die tijd de medische wereld nog in de kinderschoenen stond en de griepspuit toen nog uitgevonden moest worden.

En tegenwoordig, nu alle 50-plussers een spuitje tegen de griep halen,vallen nog iederjaar doden.

Blijkbaar worden de mensen nu pas bewuster over de “moordenaar” met de naam coronavirus.

Het is wel degelijk heel erg gevaarlijk.

En de reputatie die het virus heeft die zaaide bij velen paniek. Sommige mensen sloegen al aan het hamsteren.

Die verloren al direct het gevoel over hun controle en werden bevangen door angst.

Het moet in de boeken geschreven staan dat als mensen geconfronteerd worden met een hele kleine virus wat je niet kunt zien of voelen,dat ze dan snelin de war geraken.

Onze Koning en ook de Premier deden hun best om informatie te geven over de ernst van de situatie en riepen op dat de mensen ondanks alles niet bang hoefden te worden.

En hou op met hamsteren de magazijnen zitten propvol met van alles

Maar toch voelt iedereen het corona dichterbij komen en blijft het een bedreiging.

En meteen ook is het bijzonder moeilijk om je er tegen te beschermen. Ik druk mijn neus in mijn elleboog als ik moet niezen, ik was mijn handen vaker als anders en mijnneus snuit ik inpapieren zakdoekjes.

En omdat ik nu niemand meer een hand mag < en kan geven > , daarom neem ik nu mijn duiven vaker in mijn handen.

Toen die me in 1946met de duivenbacterie opzadelden had ik er geen notie van dat ik dit virus niet meer zou kwijt raken.

Ik werd er mee besmet en wat nog erger is,ik raakte verslaafd.Prettig verslaafd.

Nu zijn m’n duiven mijn allerbeste vrienden en wat ben ik blij dat ze me bezig houden.

Ik zit niet met mijn handen in het haaren heb ook nog geen mondkapje op. Ik hoop dat ik ook niet in zo’n positie terecht kom.

De tijd zal het me leren !!!Pie.

zaterdag 04 april 2020

Trots op……….

In gesprek met Bram Hokke uit Ooltgensplaat. Het meest oostelijk gelegen dorpje op het voormalig onderste Zuid Hollandse Eiland genaamd Goeree Overflakkee.
Het dorp, lokaal ook wel bekend als “de Plaet” is bekend om zijn oude Raadshuis. Dit is gebouwd in 1616 naar ontwerp van de bekende 17e eeuwse Vlaamse bouwmeester Melchior van Harbach. Daarnaast bevindt zich ook het Fort Prins Frederik in de regio. Een groot en uniek fort uit de 16e eeuw dat de doorgang in het Volkerak en het Hellegat bewaakte. Inderdaad enkele monumenten om trots op te zijn.

Het gaat in dit geval echter om duiven en wel een duif om trots op te zijn namelijk de Buisman van Bram Hokke. Een liefhebber die in het verleden met zijn broer Leen zijn sporen heeft verdiend met fondduiven voor de overnacht vluchten.
Bram is naast zijn fondduiven weer met programma duiven begonnen. In de jaren 80 heeft hij ook de programma vluchten gespeeld en was toen succesvol met de duiven van Cor Buis uit Aalsmeer.
Een logische stap om nu ook weer eens bij deze bekende liefhebber langs te gaan. Bram was bij het bezoek wederom onder de indruk van de kwaliteit duiven op het hok.
Hij kocht een bon van deze liefhebber en kreeg 2 jongen mee, waaronder de 17-1125738.

 

 

Deze “738”een blauwbonte doffer had als vader – 14- 1384395 van Cor Buis Jr. met als grootouders klz Di Caprio / vd Pol Gompel ( 1e Peronne 9181 d / 1e Strombeek 27873 d.) / Buis – Romein.
De moeder 14-1655547 van J&M Geven (moeder was 18e jonge duif Nationaal in 2014) met grootouders een duif van Voets ( vader meerdere 1e prijswinnaars)/ J&M Geven( Beste Asduif WHZB 2005/ mevr. Romein ( 1e Bourges 6518 d.)

Het is deze duif waar Bram zo trots op is, een eigenzinnige doffer die graag alleen vliegt. Als hij op weduwschap staat is hij vaak zo’n 20 minuten kwijt, echter als hij weer terug is op het hok gaat hij niet meer weg, met andere woorden, zijn training zit erop !
Als de Buisman doffer thuiskomt is dat vaak met dezelfde conditie en gewicht als bij het inmanden. Bram noemde dat het enige wat er aan de duif ontbreekt is dat hij niet kan praten, want het is zo’n slimme duif ! In de vereniging PV de Zwaluw heeft de Buisman doffer al 8 x de 1e prijs behaald.
Dit jaar is er voor het eerst uit deze doffer gekweekt en in het najaar zijn er gelijk enkele nakomelingen op het kweekhok gegaan. Dit is de duif waar hij zijn hok mee op wil bouwen.

Is dit niet het mooie van onze duivensport, een bijzondere duif met prima resultaten en grote verwachtingen voor de toekomst ! Uiteindelijk doen we het daar allemaal voor !

Bram nog veel plezier met je Buisman !

 

 

 


 

 

vrijdag 03 april 2020

Hier worden de duiven verzorgd zoals altijd. Ze krijgen dagelijks hun training en voeding, wat dat betreft verandert er niets. Ik kan wel zeggen dat de duivensport op dit moment echt een hobby is.

De jongen gaan zoveel mogelijk los, storm of niet. Laat de slimmeriken maar overblijven. Zo drinken alle jongen hier uit de drinkgoot en hebben ze nooit één korrel voer zelf kunnen pikken omdat ik de kwekers in een voerbak op de grond voer. Bij het spenen snappen ze het de eerste dagen niet helemaal, maar ze vinden de voerbak en drinkgoot vanzelf.

Ik heb er twee verwijderd dit jaar omdat ze na vier dagen zo vermagerd waren doordat ze de drinkpot niet wisten te vinden. Vandaar dat ik het zelf onzin vind om ze in manden te plaatsen en ze te leren drinken. Als ze slim genoeg zijn, hebben ze dat later namelijk zo door.

De vliegdatum zal eerder eind juli gaan liggen, verwacht ik. Mocht dat met oud én jong zijn, dan krijgen we een vervoerprobleem. We zullen dan met de oude en jonge duiven op verschillende dagen moeten spelen. Iets wat we dan toch wel zullen moeten, omdat de Belgen hun eigen losplaatsen zeker in gebruik zullen hebben.

Tot die tijd heeft niets zin. Opleren niet, kuren niet… Alleen afstand bewaren van elkaar, je handen wassen en je zo min mogelijk onder de mensen begeven.

Ik krijg dagelijks veel vragen over hoe en wat te doen in deze uitzonderlijke tijd. Ik kan alleen maar uitleggen hoe ik het momenteel doe.

Hier gaan alle duiven zoals altijd eenmaal daags los. De jonge duiven zijn de gehele dag buiten, mij maakt het niet uit dat de rover er één pakt. Zo leren ze vanzelf opletten. Doordat de jonge duiven de gehele dag los zijn, trekken ze ook vaak weg en is opleren niet nodig.

Het voeren kan niet makkelijker. De oude vliegduiven krijgen twee keer per dag 15 tot 25 gram, bestaande uit 80% Championsmix en 20% NPO-mix. Daarbij houd ik wel in de gaten of alles zo goed als opgegeten wordt.

Aangezien ik al jaren niet meer geloof in dieet- of sportmengelingen zijn onze duiven gewend aan deze uitgebalanceerde basismengeling. Ze vetten niet aan en je zal geen spuitende jongen in je nest vinden. De jongen worden zijdezacht en glanzend gespeend door de aanwezige vetten. Veel bekende tophokken in Nederland en België zijn mede daardoor met volle tevredenheid op onze mengelingen overgestapt.

De doffers gaan om 08.00 uur los en vliegen een vol uur. Ze kunnen op het hok vallen als ze willen maar doen dat nooit, ook al zitten de jongen gewoon in de open rennen. De duivinnen trainen om 16.00 een vol uur, ook zij kunnen vallen maar doen dat niet.

De jonge duiven voer ik ´s ochtends iets minder. Als ze naar binnen moeten komen, wil ik wel dat ze luisteren. In de avond voer ik ze genoeg, zodat er in de ochtend daarna nog wat voer ligt. Leren drinken in de mand doe ik overigens niet.

Verder hebben ze hun PMV-enting gehad. Met de pokkenenting wacht ik totdat ze oud genoeg zijn (eind mei) en dat zal toch de veermethode worden. In juni volgt de paratyfusenting. Ze hebben wel uit voorzorg een week B.S. gehad en driemaal per week Colinol Plus van DHP over het voer. Daarnaast zoals alle duiven hier om de dag Naturaline met extra look in het water en een greepje Champions Mineralenmix.

Op de kwekers na worden alle duiven tot eind juni verduisterd van 18.00 tot 08.00 uur, dus ook de oude duiven. Dit was bij de oude vliegduiven in een normaal seizoen half mei geweest. Voor de rest krijgen ze allemaal een keer per week een bad. De oude vliegduiven laat ik zaterdagochtend bijeen en dan trainen ze samen. Op zondagochtend krijgen ze een bad waarna ze weer gescheiden worden.

Ik hoop hiermee wat vragen te hebben beantwoord. Wanneer we gaan vliegen, horen we vanzelf. Tot die tijd: geniet van de verzorging van je duiven, wacht geduldig af en ga zeker niet panikeren.

Ik ben benieuwd hoe het eventueel nieuwe NPO-bestuur eruit gaat zien. Eén ding is zeker: ze krijgen direct een raar vliegseizoen voor hun kiezen. Gaan ze er eenzelfde puinhoop van maken als in het verleden?

Persoonlijk vind ik het een vereiste dat ieder NPO- of afdelingsbestuurslid een hok duiven heeft waar hij mee speelt, zodat hij een goede binding heeft met de duivensport. Mensen zonder binding met de duivensport zijn al snel geneigd er een potje van te maken en niet mee te denken met de leden.

donderdag 02 april 2020

In de tijd van de Romeinen was het nogal gebruikelijk om een boodschapper , die slecht nieuws kwam brengen tot  de keizer , op staande voet te vermoorden .
Zo kon hij zijn woede en frustratie botvieren op een onschuldig slachtoffer .
En daarna voelde hij zich een stuk beter (  beter dan de boodschapper uiteraard )
In dat verband heb ik zo'n beetje meningsverschillen met sommigen  over de INTERPRETATIE van boodschappen .
Het is grondig fout om in deze tijden de mensen iets voor te liegen .
Goed ....Ik heb het corona-virus  onderschat en ik schreef half-maart zoiets als ....
Waarom al die paniek ?
In het onderschatten was ik niet alleen . Een heel land deed dat ook .
Het was de tijd dat bijeenkomsten van 999 man toe gelaten werden en die van 1000 verboden werden wegens hoogst gevaarlijk voor de volksgezondheid .
Weten jullie nog ? Het lijkt een eeuw geleden en we hebben een lange weg af gelegd  want de bijeenkomsten zijn teruggeschroefd tot 1+1 .
Gaandeweg groeide het besef dat we hier te doen hebben met een kwaadaardig monster dat wild om zich heen grijpt .
De wetenschappers en virologen trokken aan de alarmbel , keerden terug op hun stappen , en de politiek volgde schoorvoetend .
Maar toen gebeurde er iets merkwaardigs ....
De beleidsverantwoordelijken kennen natuurlijk ook het verhaal van de boodschapper , en de drastische maatregelen , voorop gesteld door de specialisten , werden zalvend aan de man gebracht en af gevlakt ....
Maar natuurlijk moogt ge uw lief bezoeken en naar de kapper gaan en als de kapper uw lief is , is dat mooi mee genomen . Twee vliegen in één klap .
En als uw duivenkot op 100 km van uw huis staat moogt ge ze nog alle dagen gaan eten geven ( is nog altijd van kracht  -zal waarschijnlijk wel een minderheid zijn die daar van kan genieten )
Nu in alle ernst terug naar de realiteit .
Ik heb met verbijstering de rechtstreekse uitzending gevolgd van de persconferentie door de nationale  veiligheidsraad . 
Alle maatregelen blijven van kracht tot 19 april en MISSCHIEN volgt er een verlenging tot 3 mei .
Die " MISSCHIEN   " is wel belangrijk want ingewijden weten nu al dat het 3  mei zal worden . En zelfs nog later .

 Men probeert dus op die manier de pil te vergulden en ons langzaam aan het idee te laten wennen dat het nog een tijdje zal duren .
Bovenop de leugens rond de regeringsvorming kan dat tellen . Maar ooit gaan de overlevenden terug naar de stembus gaan .
Het Vlaams Belang wrijft zich nu al in de handen ....
Ik was gisterenavond getuige van een gesprek in de AFSPRAAK op EEN . Gwendolyn Rutten was een van de gasten en ook professor Carl Devos was van de partij.
Een nieuwe methode van camera-mannen is het close up in beeld brengen van de gesprekspartners terwijl de ander aan het woord is . 
De T V camera speurt hierbij naar lichaamstaal en reactie's op het gelaat van de luisteraar , en slaagt daar wonderwel in !
Ik zag heel erg duidelijk -  en ik heb daar wegens mijn politiek verleden wel zicht op - dat professor Devos zichzelf geweld moest aan doen

 om niet uit zijn krammen te schieten toen mevrouw Rutten weer zo'n beetje uit haar nek zat te lullen .
Een paar dagen voordien had hij die politici nog een stelletje leugenaars genoemd . 
Terwijl ZIJ aan het woord was zag ik gewoon op zijn gelaatsuitdrukking wat hij zat te denken .
Waarschijnlijk iets in de aard van : " Ach mens , kruip in je kot !!! "

Terug nu naar de persconferentie  van de veiligheidsraad . Een paar minuten nadien zat specialist Steven Van Gucht in de studio voor de nieuwsuitzending .
Het ging uiteraard weer over die fameuze curve en het GOEIE ( ? ) nieuws dat er minder doden zijn gevallen ....
Het gaat er om wanneer de curve , de piek , haar hoogtepunt zal bereiken en een neerwaartse beweging zal maken .
Veel mensen beseffen niet dat we dan nog nergens staan . Het is zoiets als een  berg beklimmen . JE MOET OOK TERUG NAAR BENEDEN !!!
Men vroeg dus aan Steven of hij een voorspelling kon maken wanneer de maatregelen zouden kunnen versoepeld worden ....
Moeilijk te zeggen was het antwoord ...alles hangt af van die fameuze piek ...volgende week ?? de week er na ???
Zou er een mogelijkheid zijn op 19 april , denk je ? was uiteraard de volgende vraag .
Na enige aarzeling antwoordde Steven  Van Gucht : " DAT ZAL WELLICHT NOG WAT VROEG ZIJN "
Ongeveer het zelfde hoor ik daags nadien in het nieuws op zaterdag 28/3 . 
Een professor , een dame die ik voor de eerste keer zie , komt uitleg geven bij de situatie ....
Zij zit geleerd te doen  over curves , modellen , tabellen , statistieken ....
Zij heeft het op zeker ogenblik over ergens een mechanisme afgekeken van de autowereld , een soort grafiek met een voorspelling .
Martine Tange vraagt haar op zeker ogenblik hoe nauwkeurig die voorspellingen wel kunnen zijn .
Wel ja , is het antwoord , we kunnen toch de juistheid benaderen tot op EEN PAAR DAGEN ! 
Zoiets moet je nu juist zeggen tegen een journaliste !!!
En vraagt Martine droogjes .....Kan je ons dan ook zeggen wanneer we die PIEK gaan bereiken ?
Ineens werd alles weer minder duidelijk ....volgende week ? de week nadien ?
Sta mij toe , beste vrienden , dat ik mij daar aan stoor . Als je het niet weet zijt ge beter dat ge zwijgt ! 
Er zijn twee frappante zaken die  de laatste 24 uur aan het licht gekomen zijn .
Ten eerste staat het vast dat de curves , het verloop van de besmettingen , in alle landen veel gelijkenis vertoont .
Ten tweede staat het vast dat heel wat mensen DRAGER ZIJN VAN HET VIRUS ZONDER DAT ZE HET WETEN .
Ze scannen in de ziekenhuizen ALLE patiënten die binnen komen voor om het even wat ook .
Uit de scans blijkt dat +/- 10% drager is van het corona-virus zonder dat ze het weten en zonder gevolgen voor hun gezondheid .
Ze kunnen dus wel andere mensen besmetten die tot de risicogroepen behoren .

Daaruit volgt dat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn . 
Ik krijg zo'n beetje het gevoel van vechten tegen windmolens ....
Maar goed . Ik wil het hebben over de gevolgen voor de duivensport .
Een paar die hun dromen voor werkelijkheid nemen en denken dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen

 en dat we in mei met duiven gaan spelen zullen zwaar ontgoocheld wakker worden .
Als ik hen terecht wijs beginnen ze zo'n beetje te schimpen , noemen mij een drama queen , een negativist .
Ze denken dat ik ziek ben  of ziek ga worden door mijn negatieve instelling .
Ze slaan de bal volledig mis . Ik kan wel iets aan . Ik heb er bijvoorbeeld geen nood aan om buiten te gaan .
Dat is al een paar jaar zo en dus is er voor mij weinig veranderd .
Ik hoef niet te gaan joggen of te gaan vissen of op café te zitten .
En lockdown party 's zie ik al helemaal niet zitten . Veel te gevaarlijk !!   
Ik voel mij hier kiplekker met mijn duiven , mijn hondje en mijn vrouwtje .
Ik kan mij goed bezig houden . Mijn dagen zijn gevuld en mijn gevoel voor humor laat mij nog niet in de steek .
Ik ben gewoon van mijn plan te trekken en niemand tot last te zijn . Ik hoop dat zo nog een tijdje vol te houden .
Ik ga wel verplicht zijn om mijn duivensport en duivenbestand bij te sturen . Mijn leeftijd begint zich te laten voelen en afbouwen is de boodschap .
Ik was van plan om dat heel zacht en geleidelijk aan te doen maar deze crisis brengt mij in een stroomversnelling .
Vroege jongen gaan hier niet meer gekweekt worden , toch niet meer voor mezelf . 
Omdat die ellende zich meestal voordoet in het begin van het jaar , ga ik meer en meer beginnen kweken in volle zomer

 en ze op leren in het najaar of het jaar erop naargelang de situatie .

Er zijn ook nog de roofvogels hé !
Ik heb het in mijn achterhoofd om binnen een paar jaar nog enkel zware fond te spelen .
Dus ja ....wij duivenliefhebbers mogen ons gelukkig achten dat we in deze tijden kunnen terugvallen op onze duiven .
Dat we een lapje grond hebben waarop we eens een luchtje kunnen scheppen en kijken van waar de wind komt ...
Dus mag het van mij nog een tijdje duren . Ik ga er geen last van hebben zolang mijn bevoorrading niet in het gedrang komt .
Ik ben dus helemaal niet negatief in gesteld . Ik ben gewoon realist en laat mij godverdomme geen blaasjes wijs maken !!
Ik erger mij alleen aan die klucht die opgevoerd wordt door sommigen  en aan mensen die Russische Roulette spelen met een levensgevaarlijk virus .
Ik ga het hier niet meer hebben over een aantal onbegrijpelijke maatregelen . We gaan elkaar nog wel spreken ergens in de pruimentijd ....
Besluit : Uit hetgeen vooraf gaat blijkt dat , als we rekenen vanaf 1 maart , en rekening houdend met de gekende feiten 

dat we voor 1 juni zeker niet moeten denken om met duiven te spelen .

Bovendien vergeten sommigen hoe marginaal we wel geworden zijn en dat duivenmelkers het minste van de zorgen zijn van hen die het voor het zeggen hebben !! 

Eerst gaat het herstel van  de economie alle aandacht krijgen en alles wat  " essentieel " is zoals ze het zo graag zeggen .

Ik twijfel er niet aan dat de meerderheid deze zaken heel ernstig neemt en ik twijfel ook niet aan de inzet van velen .

Duivensport is gewoon een detail . Punt uit !! 

Tot slot : de Vlaamse regering heeft 460.000 euro uit  getrokken om psychologische hulp te bieden aan mensen die het nodig gaan hebben .

Ik denk dat het onvoldoende gaat zijn . De eerste 14 dagen crisis zitten er op .

Er waren enkele naïevelingen die dachten dat het al zou opgelost zijn ....We gaan elkaar nog wel spreken binnen een paar maanden ....hoop ik . 

Belgen 14 dagen in de pas doen lopen dat is best wel goed gelukt . Maar 90 dagen ??

Wil ik wel eens zien . Maar het is in elk geval heel erg nodig .

Hou jullie goed en tot de volgende .

Roger Casier  

Nieuwsbrief Peter Boskamp

26 februari 20
Pestkop Laat me hier als eerste vertellen dat de naam Pestkop niet door mij is bedacht. Die eer komt Gert-Jan Beute toe die deze naam op een briefje had geschreven bij een duivenmelker. Hij had hem...

Columnist in Spotlight

08 april 20
   Alleen rondjes maken rond het hok Geen begin...
01 april 20
Kleinzoon Unionkoppel H Simonsz                   Andere spanning Dit...
25 maart 20
18 maart 20
                                  Bedolven onder de makke jongen van 2e ronde 2020...
11 maart 20
    Overnacht toppers Krijgsman en Keijnemans...
04 maart 20
Feestavond de Snelle Vogel Druk weekend De...
26 februari 20
           Jongen van de 2e ronde kwekers Voorjaarsbeurs Nu het...
19 februari 20
Jongen 2020 in eigen hok Storm Wat het weer...
12 februari 20
Deel van de Kampioenen Fondclub Utrecht Fondclub De...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...
24 februari 20
“Ons wacht een geweldige show!  Als ik dit zit tikken dan is het een zonnige dag. Van...
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, close-up en binnen
22 februari 20
Na alle heisa van de voorbije dagen tussen KBDB en Natuurpunt i.v.m. de roofvogels en alle...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40