Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 15 september 2023 | week 37
 Voorwoord

Grand Prix der Junioren en meer…
Hoe kun je iets tot een succes maken maar ook hoe kun je het verpesten? Beide waren aan de orde de afgelopen week. Vooropgesteld als er gewijzigd moet worden levert het altijd weerstand op. Maar de kunst van het besturen is dat je de situatie in ogenschouw neemt en besluiten neemt die het beste recht doen aan de ontstane situatie. Ik begin graag met het positieve. Dat is dat het sector 4 gelukt is om tot een oplossing te komen om samen naar een alternatieve losplaats is gegaan, Arlon in dit geval, en de duiven op de reguliere zaterdag hebben gelost. Geen gemakkelijke vlucht maar dat was de gehele week al te verwachten. De inmiddels ervaren jonge duiven hebben de klus goed weten te klaren.

Sector 1A en 1B hebben er voor gekozen om de Grand Prix het komende weekend te vervliegen. Ze zijn tot overeenstemming gekomen en ook dat verdient een pluim voor de bestuurders die zich hiervoor hebben ingezet. Helaas is het in sector 2 en 3 niet gelukt om gezamenlijk tot een alternatief te komen. Dit zoals aangegeven ondanks de mogelijkheden die het NPO Bestuur heeft geboden om te kiezen voor alternatieven vorige week en deze week. Dat laatste was mogelijk omdat het Nationaal Vliegprogramma inmiddels is afgelopen.

Hoe kan het nu dat afdelingen het met elkaar niet dusdanig kunnen afstemmen dat er samen gelost gaat worden, dat vraag ik mij af. Is het eigenbelang, de te verwachten windrichting of simpelweg geen oog voor het belang van het houden van een mooi groot concours. Wat is er aan de hand? Je kunt het je in alle eerlijkheid wel vaker afvragen. Wij hebben in Nederland relatief maar weinig Nationale, Semi-regionale en Sector wedvluchten. Onze zuiderburen staan daar totaal anders in, terwijl de ligging (erg breed) misschien wel anders zou doen vermoeden.

Waar komt het feitelijk op neer: alle bestaande uitslagen van vereniging, CC, Rayon tot en met Afdeling blijven zoals die zijn. Dus plaatselijke, regionale en afdelingswinnaars, allemaal zoals wij dat kennen. Wat voeg je dan toe; een Sector, Nationale of semi-Nationale winnaar. Iets unieks dat je als je dat weet te winnen je heel je leven niet zult vergeten, en uitstraling voor de duivensport. Vluchten om de toren van het dorp zijn er en moeten er zijn, maar dat heeft weinig echte uitstraling. Kortom, door samen in groot verband te lossen voeg je iets toe aan wat er is en ik kan geen nadelen bedenken, want je neemt niemand iets af! Ziet u wel nadelen? Zet ze op de mail en stuur ze gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan komen ze zeker bij mij terecht.

Tot slot alle deelnemers die dit weekend afsluiten met de Grand Prix der Junioren veel succes toegewenst!

Nationaal Vliegprogramma 2024
Door de nodige publicaties hierover is zo langzamerhand bij iedereen wel bekend dat de Commissie Evaluatie Nationaal Vliegprogramma haar rapporten heeft opgeleverd. Sterker nog er zijn al Afdelingen die zich er in vergaderingen over hebben gebogen. Met name over het stuk van het ‘Organisatorisch Toekomstperspectief van de Duivensport’ daar zullen de komende jaren besluiten over moeten worden genomen. Voor de helderheid, daar worden de komende Ledenraad nog geen besluiten over genomen. Het wordt wel besproken.

Wat echter dit najaar wel al aan de orde is, is het Nationaal Vliegprogramma 2024. Daar is ook een voorstel voor gedaan. Dat heeft u gezien. Door de reacties die inmiddels zijn binnengekomen en het voortschrijdende inzicht van de Commissie is er door de Commissie nog eens opnieuw naar gekeken. Daarbij is uiteraard ook nog weer nadrukkelijk gekeken naar de gestelde uitgangspunten. Ik zet ze hieronder voor de duidelijkheid nog een keer op de rij:

 • duivenwelzijn borgen
 • verenigingen blijven de basis voor de duivensport
 • bestaande belasting vrijwilligers verlagen
 • kosten beheersbaar houden
 • aantrekkelijk spel voor alle disciplines
 • tegemoetkomen aan wensen van zowel hobbyist als meer professionele spelers

Dat alles overwegende heeft de Commissie het voorstel aangepast. Het NPO Bestuur kan zich hier prima in vinden. Nieuwsgierig geworden? Kijk even iets verder in deze nieuwsbrief daar staat het voorstel vliegprogramma 2024.

Kampioenen Eéndaagse Fond 2023
Inmiddels zijn de Nationale Kampioenen van de Eéndaagse Fond ook officieel vastgesteld. Ze staan inmiddels zoals u waarschijnlijk al gezien heeft ook op onze website. Ik wil graag alle toppers van de Eéndaagse Fond 2023 van harte feliciteren met het behaalde resultaat. En de top vijf van de verschillende kampioenschappen komen in Maastricht op het podium.

Kampioenen Ladies League 2023
Er wordt de komende week door Compuclub hard gewerkt aan het verwerken van de nog ontbrekende uitslagen zodat de eindstanden van de Ladies League 2023 kunnen worden opgemaakt. Eind volgende week zijn ze gereed en dat hebben de Ladies twee weken de tijd om reclames op deze standen in te dienen.

Allen een fijn en zonnig weekend toegewenst.


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 
 

WEDSTRIJDEN
Nationaal vliegprogramma 2024 - Tweede concept en toelichting 


Inleiding
De Commissie Evaluatie Nationaal Vliegprogramma is de opdracht gegeven om met een voorstel te komen voor een nieuw nationaal vliegprogramma 2024. De opdracht houdt voorts in om te kijken naar vlieggebieden en de organisatie daarvan[1] . Centraal staan daarbij de uitgangspunten en randvoorwaarden die gedeeld zijn met het NPO Bestuur en de Ledenraad op de Voorjaarsvergadering op 11 maart 2023. De uitgangspunten zijn:

• duivenwelzijn borgen
• verenigingen blijven de basis voor de duivensport • bestaande belasting vrijwilligers verlagen
• kosten beheersbaar houden
• aantrekkelijk spel voor alle disciplines
• tegemoetkomen aan wensen van zowel hobbyist als meer professionele spelers

Op 26 juni is het eerste concept besproken met de afdelingen. Op basis van de op die vergadering ontvangen feedback en andere input heeft de Commissie een tweede concept gemaakt wat nu wordt gepresenteerd.

Wat is er nieuw in het tweede concept
Om nog beter recht te kunnen doen aan de uitgangspunten heeft de commissie in dit tweede concept gekozen om vier midfond en dagfond vluchten op dezelfde avond in te korven. Voor veel, maar niet alle afdelingen is dit een nieuw concept. In dit concept korf je de ene week op donderdagavond de midfond en dagfond vlucht in en de volgende week een vitesse vlucht.

Voorstel Nationaal Vliegprogramma 2024 - Concept 2
Toelichting gewijzigd voorstel Nationaal Vliegprogramma 2024
Lees hier de 'Onderbouwing vliegprogramma 2024' verder
 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad 25 november Terug naar inhoudsopgave

Concept agenda Ledenraad 25 november 2023
Bijlage 3a - Concept notulen Ledenraad 11 maart 2023
Bijlage 3b - Actielijst Ledenraad 11 maart 2023
Bijlage 8a - Voorstel Nationaal Vliegprogramma 2024
Bijlage 8b - Toelichting bij gewijzigd voorstel Nationaal Vliegprogramma 2024
Bijlage 8c - Onderbouwing Nationaal Vliegprogramma 2024
Bijlage 9 - Organisatorisch Toekomstperspectief
Bijlage 11a - Voorstel splijtleden
Bijlage 11b - Voorstel buitenlandse leden
 


WEDSTRIJDEN

Terugblik Grand Prix Der Junioren
 

Deze week een terugblik op de Grand Prix Der Junioren in Het Spoor. De terugblik kunt u raadplegen via onderstaande button. 
 
Lees hier de terugblik
 

WEDSTRIJDEN

Eindstanden Eendaagse fond 
 

De eindstanden van de Eendaagse fond zijn bekend. Allen van harte gefeliciteerd met dit fantastische resultaat!


 
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 16 september


Een uitloper van een lagedrukgebied dat zijn kern het NW van het Iberisch schiereiland heeft, houdt voor ons interessegebied een overwegend zwakke tot hooguit matige ZO tot O-elijke stroming in stand. Later op de dag wordt deze boven Nederland en België meer N tot O, maar blijft overwegend zwak. Door deze zwakke stroming en stabiele start in combinatie met vocht in de onderste meters, is er wel in de eerste ochtenduren lokaal kans op nevel/mist die in de tweede helft van de ochtend op de meeste plaatsen verdwenen zal zijn. Qua bewolking is met dit oplossen lokaal wat laaghangende bewolking aanwezig. Voor de rest is het een zo goed als onbewolkte dag, waarbij het vnl. sluierwolken zijn en waar wat velden middelbare bewolking lokaal op de vlieglijnen voorkomen. Een belemmering voor het verloop zal dit echter niet opleveren. De minimumtemperatuur varieert tussen de 13-15 graden boven België en Nederland tot rond de 16-18 graden Z van Parijs. De maxima komen uit rond de 20-23 graden langs de kust tot rond de 26 graden in het O-en en ZO-en van het land. 
 

Bron: Vluchtbegeleidingduiven.nl

Terug naar inhoudsopgave

 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen

Wekelijks publiceren we in Op (de) Hoogte een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn. Ook op de website vindt u een actueel overzicht van bonnenverkopen (van verenigingen/afdelingen/NIC's).
 

Duivennet

Verkoper Start datum Eind datum Bon./Duiven
Najaars duivenmarkt Onze Sport, Haaksbergen 08-09-2023 / 20:00 22-09-2023 / 22:00 32
N.I.C. Drachten 20-09-2023 / 20:00 04-10-2023 / 22:00  
P.V. de Luchtbode, Groningen 23-09-2023 / 20:00 06-10-2023 / 22:00  
P.V. De Snelle Vogel, Asperen 25-09-2023 / 20:00 09-10-2023 / 22:00  
P.V. Nooit-Gedacht, Ochten 29-09-2023 / 20:00 13-10-2023 / 22:30  
Regio B1 (rondje om de Dom) Utrecht 29-09-2023 / 20:00 13-10-2023 / 22:00  
P.V. de Toekomst, Harderwijk 06-10-2023 / 20:00 20-10-2023 / 22:00  
Fondclub Gooi en Eemland 13-10-2023 / 20:00 27-10-2023 / 22:00  
P.V. de Kanaalstreek 14-10-2023 / 20:00 28-10-2023 / 22:00  
P.V. De Reisduif te Tiendeveen 20-10-2023 / 19:00 02-11-2023 / 21:00  
P.V. BEP, Purmerend 21-10-2023 / 20:00 04-11-2023 / 22:00  
P.V. de Reisduif, Den Hoorn 25-10-2023 / 20:00 08-11-2023 / 22:00  
P.V. de Zwaluw te Beneden-Leeuwen 27-10-2023 / 19:00 09-11-2023 / 21:00  
P.V. De Doorzetters, Steenwijkerwold 27-10-2023 / 20:00 10-11-2023 / 22:00  
Vrienden Hospitaalschip Prins Willem Alexander, Harderwijk 28-10-2023 / 20:00 11-11-2023 / 22:30  
Ladies League afdeling 10 28-10-2023 / 20:00 11-11-2023 / 22:00

 

Top Pigeons 

Terug naar inhoudsopgave

Actueel overzicht bonnenverkopen
 

OLYMPIADE

Eenvoudig tickets Olympiade bestellen

Via de Olympiade ticketshop kunt u eenvoudig de volgende zaken bestellen/reserveren:

 • toegangskaarten voor bezoek aan de beurs en tentoonstelling
  • jongeren tot 16 jaar gratis (hiervoor zijn speciale jeugdtickets beschikbaar)
  • volwassenen (16+) toegangskaarten voor 1, 2 of 3 dagen
 • toegangskaarten voor de feestavond op zaterdag 27 januari 2024
  • een avond vol entertainment, heerlijk diner en drankjes
 • hotelaccommodatie in Maastricht en omgeving
  • keuze uit diverse prijscategorieën en locaties
 • treinarrangementen tegen gereduceerd tarief 
  • dagretour  
  • enkele reis (ook bij meerdaags bezoek aan Olympiade kunt u met de trein met korting reizen) 

Hotelaccommodaties en treintickets
Vanuit de ticketshop wordt u voor het reserveren van hotelaccommodatie en het aanschaffen van gereduceerde treintickets doorverwezen naar de websites van respectievelijk MECC Maastricht (hotelaccommodatie) en NS (treinkaarten met korting). U reserveert en betaalt uw aankopen rechtstreeks bij de accommodatie en NS. De website van MECC om hotelaccommodaties te reserveren is Engelstalig.

Toegangskaarten beurs/tentoonstelling en feestavond
De toegangskaarten voor de beurs/tentoonstelling en de feestavond koopt u via de ticketshop bij de NPO. Wanneer u aankopen/reserveringen wil combineren, zijn dat de losse bestellingen bij meerdere partijen die u apart van elkaar afrekent.

Klik hier om naar de Olympiade ticketshop te gaan
Klik hier voor Olympiade Nieuws #10 - augustus 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

Lees hier de digitale edities van Het Spoor


De nieuwe editie van Het Spoor is uit. Vanwege crisis bij de sorteercentra hebben veel liefhebbers Het Spoor niet ontvangen. Zolang deze crisis duurt wordt Het Spoor met Op (de) Hoogte meegestuurd.

De nieuwe editie (editie 34) van Het Spoor vindt u hieronder. Ook editie 25 tot en met 33 zijn via een van de onderstaande button te raadplegen.
 
Nieuwe editie (editie 34) van Het Spoor
Editie 25 tot en met 33 van Het Spoor
 

WEDSTRIJDEN
Najaarsklassiekers 2023 Nieuwsbrief 4

 

Dit jaar organiseren wij voor de 18e keer op rij de najaarsklassieker op Urk. Wat ooit begon met vluchten met 300-600 duiven is nu uitgegroeid naar een organisatie waarbij wij enkele tienduizenden duiven vervoeren, met elk jaar tussen de 300 en 400 verschillende deelnemers. Gezien de toenemende positieve reacties voorzien wij duidelijk in een behoefte en weten we een aansprekend vliegprogramma neer te zetten.

We hebben deelnemers die hun jonge duiven willen inspelen of nog wat extra vluchten willen geven. We hebben ook liefhebbers die het leuk vinden om voor de mooie prijzentafel te vliegen. Ze voelen zich allemaal welkom bij onze organisatie.

Terug naar inhoudsopgave

Lees hier verder
 

WEDSTRIJDEN
Nieuws vanuit The Dutch Golden Classic 


Door Wim Vos
 

De uitslag van de laatste vlucht van de Dutch Golden Classic 2023 vanuit Niergnies op 9 september 2023. De winnaars per samenspel met de 9 volgende van de totaallijst.

Helaas heeft het bestuur moeten kiezen: of een vluchtje vanuit Niergnies of uitstellen naar de laatste vlucht uit Fontenay. Een lastige keuze want volgende week is de deelname beslist minder, speelt de rui een rol en de constante onzekerheid over wat we vliegen. Dus hebben we moeten besluiten om dan maar een kort vluchtje te spelen. Het Afdeling 5 bestuur wenste geen vlucht voor de jonge duiven te organiseren van een wat grotere afstand (ca. 300 km.).

Het risico dat ons prachtige spelletje niet afgespeeld zou kunnen worden deed ons besluiten dan maar naar Niergnies te gaan. Sorry dus, wij hadden het graag anders gewild maar helaas was daar geen medewerking voor te vinden. 

Terug naar inhoudsopgave

Lees hier verder
 

NPO BUREAU
Duif gevonden


Wij hebben een melding binnengekregen dat duif nl- 2023-9464861 wordt opgevangen. Bent of kent u de eigenaar van deze duif? Neem dan contact op met het NPO Bureau via //Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./" target="_blank" rel="noopener" style="text-size-adjust: 100%; color: rgb(0, 124, 137); font-weight: normal; text-decoration: underline;">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . 
 

Terug naar inhoudsopgave

 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten


14 oktober 2023 

Habru Duivendag | Klik hier voor meer informatie 
 

21 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Samenspel Noord en Zuid Holland | Klik hier voor meer informatie 
 

27 oktober 2023 

Duivensportavond in Vogelwaarde Locatie: Cafe 't Karrewiel


28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.


5 november 2023 

Feestmiddagje bij P.V. BEP ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan 
Klik hier voor meer informatie. 


11 november 2023 

De Middag van Leeuwen. Locatie: In de Peel 11 te Beneden-Leeuwen. Klik hier voor meer informatie. 
 

18 november 2023 

Zeeuwse Manifestatie - Prijsuitreiking over seizoen 2023. Locatie: Zandlooper te Lewedorp
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 13 september 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

 • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
 • 18 november 2023 - Zeeuwse Manifestatie 
 • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

 • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
 • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
 • 23 november 2024 - NPO Ledenraad

Nieuwsbrief Peter Boskamp

lossingduiven
02 november 23
Wat de boer niet kent, dat eet hij niet Regelmatig krijg ik via het internet vragen om meer informatie over prebiotica en probiotica. Voornamelijk over wat dit eigenlijk behelst. Ik heb zo geleerd...

Columnist in Spotlight

30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23
24 februari 23
Toen ik op Face Book  het bericht  plaatste dat ik van...
17 februari 23
01 februari 23
Als je door het hekken aan het kerkhof van...
13 januari 23
BEELDEN UIT MIJN KINDERJAREN DEEL III Deze foto is...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new LouisvZuijlen185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40