Roger Casier

 

Het is eigenaardig hoe bij het schrijven van deze novelle er steeds nieuwe beelden op de voorgrond komen in mijn geest .
Je zou bijna geloven dat dit een soort therapie is . Een verwerking van ....
Ach nee , mijn leven was niet alleen maar kommer en kwel . Er waren veel schone momenten , belangrijke gebeurtenissen , mijlpalen .
Ik sta gewoon even stil bij de feiten die van mij de mens gemaakt hebben die ik nu ben .
Ik heb mij nooit geschaamd over mijn afkomst , over mijn ouders .
Maar als tiener heb ik mij wel geschaamd over onze schrijnende armtierigheid .
Toen wij 16 waren kwamen veel leerlingen met zo’n sportbrommer naar school . Dat tuig werd dan met jaloerse blikken bewonderd door hen die dat om de een of andere reden niet kregen ...

Ik had niet eens eens een deftige regenjas . Het gebeurde dan ook geregeld dat ik na driekwartier fietsen , in de regen , doornat op school belandde .
En dan moesten mijn kleren dan maar drogen aan de mast , aan mijn lijf dus ! Ik was wel wat gewoon , want wij wasten ons altijd  buiten aan de pomp , weer of geen weer !
Ik was 20 jaar toen ik voor het eerst een ECHT bad nam !!
Maar goed , ik begon daar over te zagen . Het begon mij tegen te steken van de “ Flandrien “ uit te hangen .
En vader kaartte het probleem aan bij zijn oudste broer , mijn peter Firmin . Die hadden toch wel een oude regenjas liggen zeker ! Nog van mijn kozijn André , afkomstig uit zijn legerdienst .
Het ding werd opgediept ergens in een schuurtje en had reeds dienst gedaan als vloerbescherming bij het schilderen van vogelkooitjes . Vangkooien die donkergroen geschilderd werden om er zo natuurlijk mogelijk uit te zien . Mijn regenjas was dus ongewild een voorloper van de camouflagevesten voor leger, jacht en visvangst .

Ik heb wat geknutseld en ik heb ongeveer , op de scheuren na , een waarheidsgetrouwe afbeelding kunnen maken van de gehate regenmantel . Zo heeft hij er uit gezien !!!

Ik sputterde tegen ...ik zou dat niet aan doen . Nooit !! Maar er was geen andere optie . Ik had al genoeg gekost en het kon er niet meer van af .
En dus deed die lange smerige aftandse regenjas dienst bij regenweer . Ik was zodanig beschaamd om daar op school mee gezien te worden dat ik het ding , een paar honderd meter voor school , af deed , oprolde en wegmoffelde onder mijn boekentas .
Er was wel enige verwondering dat ik in zo’n weer zo goed als droog bleef maar ik maakte mij er van af met de opmerking dat het bij “ ons “ niet regende ....
Na mijn eerste vakantiejob kreeg ik dan eindelijk een regenjas die toonbaar was !
De oude jas deed later dienst toen ik ging vissen langs de Damse vaart . Ik viel helemaal niet op tussen het riet en dat kwam goed van pas want karpers kunnen vanuit het water  vreemde , verdachte  zaken  op de oever , goed waarnemen .
En nog later heb ik hem geschonken aan Tom Manders                ( Dorus )  die er twee motten in vond ( Charlotte en Bas ) en er een liedje over gemaakt heeft . 

Ik moest daar dikwijls aan denken toen ik tussen 1987 en 2005 dagelijks met de bromfiets naar het werk reed in alle soorten  weer .
Wat een luxe dat ik kon beschikken over een simpele regenbroek die je billen droog hielden ...

 

De laatste 13 jaar van mijn “ carrière “ bracht ik door in het vakantiecentrum Floreal te Blankenberge . Eigendom van het ABVV .
Ik was er nachtwaker . 5 dagen naeen van 21 uur tot 8 uur ‘s morgens . Het leuke er aan  was dat ik daarna 5 dagen thuis was .
Ik was er ‘s nachts als het personeel naar huis was “ baas na God  “ en  mijn baas was heel duidelijk tegen mij geweest toen hij zei dat ik ALLES , maar dan ook ALLES , wat belangrijk was  moest rapporteren , tijdens de briefing met hem , ‘s morgens om 8 uur .

 

BEELDEN VAN DE FLOREAL ......LUCHTFOTO 'S

 

Het personeel werd geacht van na het werk ONMIDDELLIJK  naar huis te gaan en niet te blijven hangen in de bar of andere plaatsen .
Ik werd dus eigenlijk , naar mijn gevoel , tot verklikker gebombardeerd , en dat stond mij helemaal niet aan .
Is nooit mijn stijl geweest !! Er was echter geen andere keuze want onregelmatigheden die niet gemeld werden en later toch uit kwamen zouden voor mij tot onmiddellijk ontslag leiden !
Dat was een benarde situatie want ik maakte er vrienden , ook vrienden die soms dingen deden die ...en soms deed ik een oogje dicht !
Wat ik daar allemaal gezien heb in die nachtelijke uren is onvoorstelbaar . Die zaken hebben ongetwijfeld bij gedragen tot de levenswijsheid waar ik nu over bezit .
Ik heb er de grote bonzen van de vakbond leren kennen ...ik heb ze ook naar hun kamer zien kruipen , soms ...
Ik heb praatjes gemaakt met vedetten toen ze er kwamen optreden ...Eddy Wally , Paul Severs , Wendy van Wanten , Joe Harris , Johnny   White ...
Ik heb er stiekem van de kaviaar en de kreeft geproefd bestemd voor de partijbonzen .
Ik heb er mijn geloof in de politiek , in de vakbond , en gedeeltelijk ook  in de mensen verloren .
Ik heb daar gezien hoe een paar mensen een heel bedrijf kunnen verzieken .
Op zeker ogenblik zaten wij opgescheept met een maître die voor problemen zorgde . Een zekere G.V.H . Laten we het op zijn initialen houden .  
De man deugde niet . Aan geen kanten . Hij dronk . Mateloos ....en als hij gedronken had was hij agressief .
Hij pestte het personeel , de dienstertjes ,  speelde mensen tegen elkaar uit . Zette ze tegen elkaar op ...
Tevens zorgde hij er wel voor op goede voet te staan met het hart , het zenuwcentrum van de Floreal  ...directie en receptie .
Hij was een heel goede stielman . Perfect 4-talig . Ervaring zat , ook met grote evenementen en banketten . Een organisatietalent .
En wat alleen in de Floreal mogelijk was .... hij bracht het tot onderdirecteur !!

Hier zie je de man in kwestie ( zittend )

De foto moest dienst doen voor het opsmukken van een promotiefolder ....

De man die inschenkt is maître Pol die ook  te lijden had van de sfeer .....

Het meisje op de foto , is een dienstertje waarvoor G.V.H. zijn vrouw liet zitten   

Hij heeft toen wellicht gedacht dat er voor hem geen grenzen meer waren  want toen was het hek helemaal van de dam  . Hij organiseerde clandestiene  feestjes na de werkuren , verplichtte het personeel er aan mee te doen , maakte ze medeplichtig .
Ik weigerde eerst om mee te doen maar hij vernederde me in het bijzijn van het ander personeel , maakte mij belachelijk , klootte en pestte mij op alle mogelijke smerige manieren .
Zo’n gasten hebben het vaak door dat je bang bent om je job te verliezen . Ik was bijna 50 en dan liggen jobs niet voor het rapen .
Hij verplichtte mij om mee te drinken , alhoewel dat voor mij verboden was wegens  van dienst ...
Toen ik zag dat het helemaal uit de hand liep en er dingen gebeurden die echt niet meer konden , greep ik in !
Toen het personeel “ uit geklokt  “ was om bijvoorbeeld 1 uur ‘s nachts en geacht werd van niet meer aanwezig te zijn en er om 4 uur nog steeds volop sloten drank vloeiden , stuurde ik iedereen naar huis , onderdirecteur inbegrepen .
De morgen daar op  heb ik mijn baas in gelicht . Ik heb hem op het hart gedrukt om geen slachtoffers te maken , geen ontslagen . Gewoon orde op zaken stellen uit noodzaak en allerlei andere overwegingen zoals onder andere  veiligheid  .

Mr Madou verzekerde mij dat hij met G.V.H. zou spreken en dat er geen gevolgen zouden zijn .
Toen werd het pas menens .... Ik was vakbondsafgevaardigde ...beschermd ...mijn baas was ...de vakbond zelf ! , daar ergens ver weg  in de ivoren toren te Brussel !!! Niet evident maar pijnlijk waar !!
Voor mij was dat de zoveelste uitdaging . De strijd tegen het onrecht , de corruptie .
G.V.H . ging tegen mij te keer  als een dolle hond . Het heeft geen naam wat ik toen moest door staan . Hij achtte zichzelf ongenaakbaar , onaantastbaar .
Veel dienstertjes trokken huilend naar huis . Zijn tactiek was simpel en smerig .
Hij gebruikte zijn charme ...zij deelden hun zwakke plekken met hem , hun soms problematisch privé-leven , liefdesleven .
Strikt vertrouwelijk , maar hij vernederde hen , maakte hen belachelijk door de geheimen te grabbel te gooien ...
Een klein voorbeeld , een typerend voorbeeld ....
Veel meisjes waren niet lang naar school geweest . Ze schreven de bestellingen van de klanten neer  op  van die notaboekjes .
Er was er ene die voor een klant een “ Poire Williams “ nodig had en ze had op haar boekje geschreven “ Pwaar Wiljams “ .
Hij had het briefje onderschept uit de vuilnisbak en hield er de zot mee ....TYPEREND !! 

 

Maar wat hij niet wist was dat ik ‘s morgens , tijdens de briefing met de baas , geen blad meer voor de mond nam .
Hij vroeg mij ...” Hoe was de nacht ? “  En ik  “ Schitterend !! Ik heb toch zo’n 6 a 7 pinten gedronken ... “  De baas steigerde .
Jamaar ....niets te jamaren  , zei ik , ik had toestemming van uw onderdirecteur , er zijn getuigen , en als ik niet mee drink is het voor mij niet meer leefbaar .... Jamaar ....Trek uw plan ! zei ik , het is niet mijn probleem meer .
En op een dag hing er een brief uit ... “ G.V.H . heeft ons verlaten .... “ Er ging een zucht van verlichting door de Floreal ....
Hij had een stille wenk gekregen  . Ik heb  hem overleefd .

Schrijf ik deze regels 15 jaar terug dan zou het in veel scherpere bewoordingen zijn .

Maar tijd heelt alle wonden .
Hij is dood en geoordeeld . Over de doden niets dan goed . Maar ik kan het hier toch niet  verbloemen .  Hij was geen goed mens !
Hij rustte in vrede . Amen !
Ook Bert Hummel heb ik overleefd . Een Hollandse crisis-manager . Aan geworven voor de gezondmaking van ...
Hij kreeg een klein fortuin  als maandloon !
Nog nooit gezien , nog nooit vertoond ! De show die toen opgevoerd werd .
De vet-betaalde pummel van een Hummel zou van de Floreal een modelbedrijf maken ....
Maar het vlees is zwak en ook Hummeltje ging zijn boekje te buiten en ik had toen het GSM-nummer van de grote baas in Brussel op zak .
En Hummel vloog  de laan uit ...
De littekens en de krassen op mijn ziel kan ik niet weg cijferen . Ze zijn er . Ik ga er goed mee om .
Mijn hobby , de duivensport , helpt wellicht veel mee in dit genezingsproces .
De sport is dermate geëvolueerd  dat je verplicht bent om je 100 % in te zetten . Er is geen ruimte om te zitten  kniezen  ergens in een hoekje .
Ook voor de manager geldt de spreuk : “ Een gezonde geest in een gezond lichaam “

Nieuwsbrief Peter Boskamp

28 december 19
Handige Tips Nu er de laatste tijd zo veel te doen is over de diverse virussen die onze duiven belagen, zouden we haast de ‘eenvoudige ziekten’ van de duiven vergeten. Toch moeten we ook aandacht...

Columnist in Spotlight

12 februari 20
Deel van de Kampioenen Fondclub Utrecht Fondclub De...
05 februari 20
     Oudste jongen van 14 januari 2020 Corona /...
29 januari 20
                                  Christian v d Wetering kreeg de felicitaties...
22 januari 20
                                      Gezellig op net uitgekomen jongen Op naam zetten Door...
15 januari 20
Jonge duivenhok weer schoon Brief De vorige week...
08 januari 20
Kweekdoffer op de eieren   Branden Na weer veel...
01 januari 20
U allen een gezond en sportief 2020 toegewenst Het jaar...
25 december 19
  U allen Prettige Kerstdagen 2019 Kerst Deze week...
11 december 19
  Het mooie dorpje Zonder Eigen Voer Ben voorbije...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

07 februari 20
Topforum in Oud Beijerland bij P.V. de Reisduif. Met o.a Maarten Huijsmans, Luuk Blaauw...
22 januari 20
  Wij, Erica Saarloos en Monique Gielen vinden dat de dames in ons samenspel niet achter...
19 januari 20
Trijntje van Ham is in Rotterdam bekend geworden als 'het duivenvrouwtje'. Jarenlang...
18 januari 20
De duiven van St. Vincent werden toch vrijdagmiddag gelost rond 14.30 in St. Vincent....
16 januari 20
De  Sterrenshow 2020  is op zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021. U alvast een voorspoedig en...
13 januari 20
  Afgelopen weekend huldigde de ZLU haar vluchtwinnaars en kampioenen van het zware...
03 januari 20
Elk jaar is het een verassing wie nu uiteindelijk de kampioen wordt van de oude duiven...
01 januari 20
Bij deze de 2e serie van 36 prijswinnaars van de vierde vlucht van de 2019 editie.   De...
29 december 19
In deze Riviera hal van de Rotterdamse diergaarde Blijdorp werd jaren aan één de...
23 december 19
Breaking News. Vooraankondiging Totale verkoop Jan Schreurs Nieuw Vennep Één van de...
Kenny De Tobel en Roger van Doorslaer, respectievelijk het jongste en oudste lid van Union Opdorp. “De duivensport is de schoonste die er bestaat”, menen ze.
20 december 19
“Het koeren van een duif, dat is het mooiste geluid op aarde” Geert De Rycke Kenny De...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40