Roger Casier

Deze einde seizoenvluchten zijn voor mij eigenlijk een studieronde .

Ik wil nog wel weten wat sommige duiven kunnen en wat sommige kweekkoppels waard zijn .

Het zit ons niet mee de laatste tijd , want de wind blijft maar in ons nadeel waaien , en daar profiteren , wat wij noemen “ de windspelers “ met volle teugen van .

Dat was ook het geval met een vluchtje uit Pontoise te Aartrijke van zo’n 250 km . Net als verleden week was er die nijdige westenwind en de onze kwamen toen  uit het oosten zoals de drie koningen .

Omdat de situatie niet gewijzigd  was ten opzichte van de week voordien bracht ik wel een wijziging aan in mijn zetgedrag ....

10 duifjes bloot voor prijs . 12,5 euro contant te betalen . Eigenlijk best wel duur voor zo’n strontvluchtje !

Een belangrijk gegeven in heel dat verhaal is de vogelpest . Toen was  het midden van West-Vlaanderen uitgeschakeld en werkloos .

En wij moesten noodgedwongen uit wijken naar St Joris , 20 km naar het oosten , met alle gevolgen van dien .
Konden wij toen genieten van oostelijke tot zuidoosten winden ging het best wel leuk geweest zijn ....WAS HET MAAR WAAR !

Ik heb het er al over gehad in vorige bijdragen ....je bent gewoonweg kansloos !!!!

En het meest bezwarend element is dat er geen enkel tegengewicht was vanuit het midden van de provincie . Het duivenspel lag daar stil !!!

Anders was de “ trek “ naar het oosten niet zo sterk geweest ......

Grillige speling van het lot . Want het handvolletje  duiven van alhier gaat verloren in de massa van het oosten .

En het ergste van al is .... Ze hebben die draai en ze houden die draai . En volgende week gaan ze opnieuw van ginder komen .

Ze weten gewoon niet beter ! We hebben het ze geleerd  en afleren is een hopeloze zaak .

Het is gewoon 10 x erger dan de voorgaande jaren . Nooit , nee nooit ! zie je nog een duif uit het “ gat “ komen .
Maar ik blijf moedig doorgaan , proberen en leren .
Neem nu Saumur , een provinciale vlucht  van 500 km . In fondclub Gistel heb ik er 3 in gekorfd . Eentje er van vliegt prijs . 52° op 187 jonge duiven .

Niet slecht , maar haar twee teamgenoten waren  ietsje te laat . Ze kwamen thuis in een schitterende conditie , net zoals ik ze in gekorfd had .

Keeltje zuiver , bekspleet open . Mooi rond en schoon roze borstvlees . Ik had nochtans de lat niet hoog gelegd . Ze moesten gewoon maar prijs vliegen en met de drie laatste prijzen zou ik content geweest zijn .

Immers , voor de de eerst-getekende krijg je 3 punten , voor de tweede 2 , en voor de derde 1 . Om het even waar op de uitslag . Volgens mij geen echte waardemeter want speel je de drie eerste , met je drie eerste , dan krijg je “ maar “  even veel punten indien je de drie laatste zou gespeeld hebben !

Niemand speelt voor een kampioenschap en niemand ligt er zogezegd van wakker . Ikke wel . Ik speel er voor en ik pas mij aan aan de reglementen .
En dan ben ik een beetje misnoegd op mezelf omdat DE DOELSTELLING niet bereikt is .

Ik heb ook wel enige wrevel omdat anderen wel lukken met dezelfde duiven  van mijn hok afkomstig .
Het kan bijna  niet anders of hun systeem is beter ( of ze wonen beter ??? )
Neem nu mijn ploeg voor de zware fond . In de invliegperiode kwamen ze van de eerste Tours als een treintje en van de tweede ,

na een dag overzitten , waren het vodden die arriveerden .
Mijn PETER PAN die toch een goede duif is en op de hafo ook al eens per 10-tal durft vliegen , kwam thuis met één oog dicht geplakt .

Ik heb de zaken op zijn beloop gelaten , behalve dan het jaarlijks kuurtje voor zuivere koppen  , een paar weken voor Pau , gevolgd door enkele dagen Elexir De Reiger om ze wat aan te zwengelen . Het kwam niet echt goed, naar mijn gedacht , maar CASIUS sleepte toch een vroege prijs in de wacht .

De rest van het seizoen verliep eerder mottig . En dus haakte ik vroegtijdig af . En ze kregen rust en zuurstof . Beide zijn volledig gratis !

Deze morgen nam ik er een paar in handen en ik stond versteld van hun conditie . Schitterend !! Klaar om in te korven en dit met een goedkope kweekmengeling aan gelengd met 50 % zuivering en een greepje kleine zaden . 2 x in de week een soeplepel JODALINE ( goed spul !! ) op een emmer water en dat is het .
De 4-jarige Peter Pan loopt er terug bij als een jeune-premier . En volgend jaar gaan wij hem opnieuw in zetten .

Dit  verhaal om even duidelijk te maken dat medicijnen in zetten midden in het seizoen heel nefast kan zijn . En dan rijst bij mij al onmiddellijk de volgende vraag....  Hoe doen die mannen dat dan , om zonder verpinken , week na week  te schitteren ?
Ik weet het niet en ze komen het mij ook niet vertellen .
En dat probleem heb ik nu ook met mijn jonge duiven . Een beetje fin de saison gevoel  , misschien een sluimerende infectie ? misschien beetje coccidiose ?  Wie zal het zeggen . Verleden jaar verliep het allemaal op wieltjes en nu gaat het stroef . Ik ben nochtans wel eerste kampioen jonge duiven op snelheid en dat is goed , maar de laatste maand wil het niet echt lukken . Beetje onkans ook ....

En zoals met de oude duiven pruts ik er niet aan . De vroege duivers hebben reeds 5 tot 6 pennen vernieuwd en ook een beetje kleine pluimpjes .

Verleden week maakten ze een schone uitslag uit Arras

8-13-17-18-23-24-25 op 135 jongen

maar ze zaten op de “ Stek “  en deze week op een paar dagen broeden was het natuurlijk 0,0 .
Het absolute diepte punt en het kan nu alleen maar verbeteren . Straks zitten ze met een jong in het nest en goed in de pluimen en zijn ze klaar voor het najaarskampioenschap .

Op Pontoise  met weer eens een aankomst in de regen en dus weer  een onregelmatig vluchtverloop was het dus “ gene vetten “ en ergens wel normaal niettegenstaande ze toch vlot arriveerden met 3 quasi gelijk .

Zoals ik bij de aanvang al zei . IK LEER ER VAN .

En de jaarlingen voor de zware fond op de benedenverdieping kwamen ook niet best , deels door gebrek aan ervaring  .
De verluchting was niet echt OK en volgens mij was het ook niet goed dat de gescheiden duiven elkaar TE VEEL konden zien . Als ik de duivinnen uit liet hingen ze al na 10 seconden aan het raam waar de duivers huisden .
Maar ik ben druk bezig met veranderingen aan te brengen . Zo heb ik de vensters er uit gehaald en vervangen door draad . De verbetering van de conditie  is gewoon spectaculair .

Voor een goed begrip voeg ik er aan toe dat de plafonds volledig dicht zijn . Dat is altijd zo geweest .
Ik moet er nog aan werken , want hetgeen je ziet op de foto’s  is slechts een proef . Een geslaagde proef . Het ene venster is “ plukke-rot “ zoals we in ons West-Vlaams dialect zeggen . Het gaat er helemaal uit en wordt vervangen door draad .

Ik ga er wel nog zo’n verandaplaat voor zetten die ik naar believen kan open en dicht schuiven naargelang  de weersomstandigheden .
Met wat knutselwerk moet dat lukken . Hier in de polders  , op een boogscheut van het Noordzeestrand , met de invloed van de zee , moet je op alles voorbereid zijn ! Want met het hoogtij krijg je dan die beruchte zeebries en soms gelijkt die meer op een heuse storm .

Die nooit aan de zee gewoond heeft zal de schouders ophalen . De anderen , de ingewijden , zullen instemmend knikken .

En omdat ik toch wat poëtisch aan het worden ben zal ik afsluiten met een gedicht van de Poolse dichteres  Anna Swirszynska vertaald in het Nederlands . Het hangt hier ergens aan de muur , ergens in een zaaltje . Ik vond het zo mooi dat ik er een foto van nam met mijn GSM .

Tot de volgende ....
Roger Casier

Nieuwsbrief Peter Boskamp

23 juni 19
Rotavirus en zo meer. Ik weet niet of U het weet, maar artsen en dierenartsen mogen sinds 2006 geen meldingen meer maken omtrent de heilzame werking van vitamines en kruiden. Naar verluid zijn de...

Columnist in Spotlight

08 augustus 19
De kreet bestaat nog, hoewel de uitslagen al een...
21 juli 19
Raak!   Ik liet het al vaker blijken in mijn...
25 juni 19
De Oranje Leeuwinnen winnen hun groep en gaan...
11 juni 19
26 april 19
  Het werd deze week wel weer eens tijd om over de...
19 april 19
  Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie...
07 april 19
Mooi was het zaterdagmiddag. Ik was bij de...
29 maart 19
Op bezoek bij één van de beste overnachters van...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

11 september 19
Helaas laten de bestanden van de Compuclub van de afgelopen vluchten nog op zich...
11 september 19
Nationaal Marathon Kampioen – 3e IATP PIPA – 3e West Europese Super Marathon 2018   Het...
05 september 19
Van de projectleider Het is na half juni even stil geworden v.w.b. nieuwsbrieven over de...
04 september 19
Oswald Haers houdt huis op Niergnies. Tevens snelste in Zeeland. Vitessekampioen Roger de...
03 september 19
Voorwoord De zomer is nog niet voorbij. Sterker nog dit weekend belooft een prachtig...
24 juli 19
17 juli 19
  Stekeligheden 4 Ledenraad 4 juni Ooggetuige verslag van 1 van de 8 belangstellende !!!! op de...
10 juli 19
De wedvlucht Barcelona is jaarlijks het summum qua afstand in de duivensport. En dat...
08 juli 19
03 juli 19
Ook op de tweede internationale wedvlucht van het ZLU-programma, n.l. Agen voor oude en...
01 juli 19
Naast het overzicht van alle deelnemers met de kwekers, kopers en spelers is  het...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40