Petrus Stas


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 12 april 2024 | week 15
 


Voorwoord

Roofvogelproblematiek
Elk voorjaar krijgt het rond deze tijd extra aandacht bij ons als duivenliefhebbers, de problematiek rondom het onderwerp roofvogels. Zo ook dit jaar, het is bij veel leden een dagelijkse zorg bij het loslaten/trainen van de duiven. Natuurlijk de duiven zijn net zo vrij als alle andere vogels in de natuur, maar de aantallen die door de roofvogels gepakt worden zijn wel buiten proportie. Afgelopen week heeft Hart van Nederland er ook kort aandacht aan geschonken bij een liefhebber in Tegelen die dagelijks last heeft van de aanvallen van de slechtvalk. Dat wij moeten dealen met de sperwer en de havik is volgens mij een feit. Sperwer en havik zorgen bijna altijd voor eigen nestgelegenheid. Bij de slechtvalk is dat anders, die maakt in de meeste gevallen gebruik van door de mens geplaatste nestkasten. Als NPO Bestuur gaan wij daarover in gesprek met de Vogelbescherming en de Werkgroepen Roofvogels Nederland. Verderop in deze nieuwsbrief vindt u ook het artikel Van de NPO Bestuurstafel: Overlast door roofvogels.
 
Herindeling en extra Ledenraad 1 mei aanstaande
De herindeling van onze afdelingen, die de komende anderhalf jaar zijn beslag moet krijgen, gaat iedereen aan. Om het voor iedereen mogelijk te maken goed geïnformeerd te zijn over deze materie wordt langs verschillende kanalen informatie verstrekt. Uiteraard is ook alles altijd te vinden op onze website

Als bestuur vinden wij het belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd kan zijn. Daarom schenken wij er ook regelmatig aandacht aan schenken in Op (de) Hoogte. Wij weten uit onderzoek dat zeer veel leden de nieuwsbrief openen en lezen. Neemt niet weg dat er ook een grote groep is die het ook graag rustig op papier wil lezen. Daar hebben wij ook aan gedacht, daarom wordt het Spoor der Kampioenen op 18 april aanstaande naar alle leden verstuurd. Bijna de gehele editie van het Spoor zal gewijd zijn aan de herindeling van de afdelingen en onze sport anno 2030.
 
Met alleen het bovenstaande ben je er uiteraard niet. Daarom is er een extra Ledenraad gepland en wel op 1 mei aanstaande. Deze Ledenraad zal zoals u van ons gewend bent ook weer live te volgen zijn. Tijdens deze Ledenraad wordt het stappenplan om dit proces te begeleiden besproken.
 
Nieuwe software Benzing
Vorige week stond in de nieuwsbrief dat de nieuwste software voor de Benzing M2/M3 beschikbaar is. Handig te weten dat u via deze link kunt zien hoe u de nieuwe software kunt installeren: https://youtu.be/b5Cs-VVVh0w.
 
Succes met de laatste voorbereidingen
Nog één week te gaan en het Nationale Vliegprogramma gaat van start. Velen zien uit naar de eerste krachtmeting. Altijd weer spannend, lukt het om direct weer in de top mee te draaien, zijn ze de winter goed doorgekomen, iedereen heeft zo zijn eigen plannen en doelstellingen dit nieuwe seizoen. Hopelijk worden het mooie wedvluchten, maar misschien wel het allerbelangrijkste, geniet van de thuiskomsten van de duiven. Veel succes!
 
Ben Geerink
voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 

NPO BESTUUR

Van de NPO Bestuurstafel: overlast door roofvogels


Gedurende het hele jaar en met name in het voorjaar hebben we als duivenliefhebbers behoorlijk last van roofvogels. Vrijwel elke  duivenliefhebber heeft ermee te maken en voor een flink deel van onze liefhebbers is het een zeer groot probleem. In deze notitie wordt op een aantal facetten van de roofvogel problematiek voor de duivensport ingegaan.

Hoe groot is het probleem?
De roofvogels die voor het grootste probleem zorgen zijn de havik, sperwer en slechtvalk. In Nederland zijn er volgens een 2020 telling tot ongeveer 2.400 broedparen haviken, 2.700 broedparen sperwers en 220 broedparen slechtvalken (bron: Vogelbescherming) In de winterperiode hebben we ook nog te maken met wintergasten en roofvogels op doortrek. In de winter verdubbeld zo het aantal ruwweg. Vele tienduizenden postduiven worden jaarlijks  gepakt door deze roofvogels. Zo is vastgesteld in een studie dat een koppel haviken welke een nest grootbrengen per jaar ongeveer 540 prooien slaat waarvan een behoorlijk percentage bestaat uit geringde postduiven. - bron: HVJ2002050002001.pdf (natuurtijdschriften.nl
Lees hier verder
 

Aandacht overlast roofvogels op tv

Liefhebber Nabil vertelt hoe de roofvogels zijn hobby in gevaar brengen. Ook voorzitter Ben Geerink kwam aan het woord, net als een valkenier uit de omgeving. Het item was te zien in late uitzending van Hart van Nederland op vrijdag 5 april 2024. Klik hier of op de afbeelding om het item terug te kijken.

Terug naar inhoudsopgave

 

LEDENRAAD

Concept notulen Ledenraad 9 maart 


De concept notulen van de Ledenraadvergadering van 9 maart zijn beschikbaar. Via de button onder dit bericht kunt u de pdf downloaden.
Concept notulen Ledenraad 9 maart 2024
 

WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata- en tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.    
Wie lost waar
 
 
 

NPO BUREAU

Boeken lenen uit de NPO bibliotheek 


Wist u dat de NPO beschikt over een uitgebreide collectie boeken over postduiven en het houden van duiven? Zo hebben we onder andere boeken over de gezondheid van duiven, de sport en de historie. Leden van de NPO kunnen deze gratis lenen. Klik hier voor een overzicht van onze collectie. Meer informatie over een boek aanvragen en de voorwaarden vindt u hier.

Tips 
De medewerkers van de NPO proberen zo goed mogelijk in de gaten te houden of er nieuwe boeken over (post)duiven verschijnen. Maar de kans bestaat dat een uitgave over het hoofd gezien wordt. Een tip? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer informatie en een boek aanvragen
 

WEDSTRIJDEN

Huldiging kampioenen Club der Azen 2023

Door Albert Poulisse

Zondagmiddag 24 maart hebben we, in het pittoreske kasteel in Elsloo een mooie huldiging gehad van de kampioenen van de Club der Azen 2023. Bijna al onze leden waren met hun dames naar het kasteel getogen, om onder het genot van de nodige drankjes en een geweldig warm en koud buffet, de winnaars die eer te geven die zij verdienden. Het was een gezellig samenzijn zelfs de beentjes gingen omhoog; dankzij de diskjockey, de sfeer zat er goed in.

De heer en mevrouw Pappers zijn de Keizer en Keizerin van de Club der Azen 2023. Of moet ik het omdraaien, want ik geloof dat mevrouw de scepter zwaait op het duiven kot!!? Naast de Keizer worden ook de vluchtwinnaars en de plaatsen 2 t/m 4 gehuldigd en zij gaan met een gevulde enveloppe en een prachtige kristallen vaas naar huis.

Uitslagen op een rij

     

Meedoen in 2024?
Wilt U ook graag deelnemen aan deze eerlijkste competitie over vier grote fondvluchten? Maak dan vóór 1 juni € 125,- over op NL47RABO0144249073 CLUB DER AZEN. Vermeld bij de betaling uw naam, lidnummer, telefoonnummer en e-mailadres.

Er zijn mooie prijzen te winnen: op iedere vlucht worden € 500,- voor de eerste en vervolgens € 375,- € 250;- en € 125;- voor 2,3 en 4 uitgevlogen. Per vlucht kan een liefhebber één prijs winnen, U kunt wel op meerdere vluchten een prijs winnen. Het gaat om de prijs van een van de vier eerst getekende duiven van een liefhebber, dus niet de snelheden of de punten tellen. Eerlijker kan in onze ogen niet en groot of klein hebben evenveel kans.

Hoogtepunt is het Keizerkampioenschap, dit gaat over alle vier de vluchten en de keizer is diegene met de hoogste score, maximaal 4x4=16 Bij een gelijke score gaan de punten pas tellen. DOET U OOK MEE?

En wat U op voorhand al gewonnen heeft is een geheel verzorgde middag met drank en buffet voor u en uw partner, in kasteel Elsloo. Alles gaat tegenwoordig per mail, dus ook onze correspondentie en de uitslagen zijn vliegensvlug bij u, omdat Goudenspelddrager de heer Huynen onze rekenaar is die dit pro deo voor zijn rekening neemt. Vandaar ook dat een juist emailadres zo belangrijk is om te vermelden. Met dank aan mijn medebestuurders voor deze geslaagde middag, sluit ik met iedereen veel succes te wensen het komende seizoen.
 
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen


Ik wil een duplicaat aanvragen. Heb ik hiervoor toestemming nodig van de vorige eigenaar?

Nee, dit is niet nodig. Wanneer je het duplicaat hebt aangevraagd, ontvang je daarvan een bevestiging. De vorige eigenaar ontvangt ook automatisch een bericht van de aanvraag. Hierbij de link naar de informatie hoe een duplicaat aan te vragen.
 

NEDERLANDSE GROEP VAN KEURMEESTERS 

Contactgegevens secretaris NGvK


Door Theo te Pas - secretaris 

De website van de Groep van Keurmeesters van Postduiven is al geruime tijd uit de lucht. Hierdoor kan mijn nieuwe telefoonnummer niet via de website communiceerd worden. Om als secretaris goed telefonisch bereikbaar te zijn voor onze leden, hierbij het telefoonnummer waarop ik te bereiken ben: 06-21401260. 
 
 

Actie voor duivenvriend Michael d'Amato


Door André van de Wiel

Zoals de meesten onder ons wel weten zijn Patrick Noorman en ik een actie gestart voor mijn grote Maltezer duivenvriend Michael d'Amato, die ernstig getroffen werd door een brand boven op zijn huis. Het complete duivenhok werd verwoest en de 250 duiven konden niet uit de vlammenzee gered worden.

Michael is een gepensioneerde timmerman, dus een hok maken is het probleem niet, maar de aanschaf van materialen gingen zijn budget ver te boven. Vandaar dat we een bankrekening geopend hebben waarop de opbrengst van de bonnenverkoping en gelden door donateurs gestort konden worden. Ook stelde Nico de Heus een volledig elektronisch constateersyteem ter beschikking en vanuit Engeland werd een groot bedrag gestort door de organisatoren van de Show of the Year.

Al met al een flinke steun in de rug, die de glimlach weer terug zal brengen op het gezicht van Michael! Één hokje is bijna klaar voor de jonge duiven, die hij krijgt van veel Maltezer vrienden. Het is een geslaagde actie geweest! Meer info en foto's vindt u hier. 
Artikel 'Wij helpen Michael uit de brand'
 

UIT HET LAND

De mooiste duivenfoto's


Wekelijks plaatsen we in de rubriek 'Uit het land' leuke, mooie, ontroerende, vrolijke duivenfoto's en we proberen ook wekelijks Op (de) Hoogte met een andere headerfoto te openen.. Om een foto te kunnen gebruiken als headerfoto zijn we op zoek naar:
  • liggende foto's (landscape),  bijvoorbeeld
  • van goede kwaliteit (pas anders de bestand-grootte op uw mobiel aan)
  • afmeting minimaal 800 pixels breed en ca 300 pixels hoog
  • foto's die net even iets anders laten zien dan kampioensduiven of liefhebbers die hun welverdiende prijs in ontvangst nemen. Denk daarbij aan een vergezicht over de velden met duiven in aantocht, of een foto in uw hok met duiven in hun schalen. 

Foto's van deze week

Deze week maar liefst vier foto's in de spotlights: 
 
Foto links/boven: de duiven en hond van Piet Willems met z'n allen op een foto
Foto rechts/onder: trotse kleinzoon Jens is blij dat opa een prijs gewonnen heeft bij de Jeugdpeetvadercompetitie van de CC Eindhoven. (ingezonden door Henk Rooijakkers)
 
 
Foto links/boven: Foto van Anna Bruinenberg uit Glanerbrug samen met twee jonge duifjes (ingezonden door Lute Bruinenberg).
Foto rechts/onder: een foto van Arnold Mast (helaas sinds kort niet meer onder ons) die altijd met de duiven op de fiets naar het clubgebouw in Leeuwarden kwam (ingezonden door Marten Kiestra).

Blijf vooral wekelijks uw foto's insturen. Doe dat naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet wordt deze volgende week al geplaatst in Op (de) Hoogte.
 
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen

Wekelijks publiceren we in Op (de) Hoogte een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn. Ook op de website vindt u een actueel overzicht van bonnenverkopen (van verenigingen/afdelingen/NIC's).


Top Pigeons 


Pigeon.com

Terug naar inhoudsopgave

Actueel overzicht bonnenverkopen
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

AGENDA

Activiteiten in het land


Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten

 

21 april | Stg. Marathon Noord | Soest

Stichting Marathon Noord. Zaalverkoop 30 tot 40 speenklare jongen van Nederlandse top op de Marathon en enkel Dagfond. Locatie: PV Soest - Zaal open en bezichtigen vanaf 12.00 uur. Start verkoop: 13.30 uur. Voorbieden op www.pigeoncom.com.

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 3 april 2024
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

 

2024

  • 1 mie 2024 - Extra NPO Ledenraad (herindeling / duivensport anno 2030
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
     

2025

  • 8 maart 2025 - NPO Ledenraad
  • 22 november 2025 - NPO Ledenraad
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40