Nick van Adrichem

ERO EN EVELIEN DIJK KRIJGEN OP NATIONAAL AGEN OUD
HET GOUD OMGEHANGEN

.


.

Na de lossing van een internationale vlucht is het voor Nederlandse deelnemers en andere geïnteresseerde liefhebbers altijd de vraag hoe hard zullen de snelste duiven gaan. We kijken naar de wind op de vliegroute en de eventuele bewolkings- en regenzones. Is de wind gunstig voor de voorvlucht of juist voor de overvlucht? Zullen in Zeeland de eerste duiven gaan vallen of gaan die juist in Zuid-Limburg gepakt worden? We kijken uit naar de eerste meldingen vanuit de voorvlucht in Frankrijk. Wat maken die voor een snelheid? Loopt de gemaakte snelheid op naar mate de afstand toeneemt? En kan België Frankrijk overvleugelen met hogere snelheden zodat Nederland dat ook kan overtreffen? En op Agen 2022 leken de kansen van de Nederlandse duiven in het internationale veld aardig gunstig te liggen. Eerst kregen de duiven te maken met een zacht oostelijk windje en na zo‘n 200 km ging de wind uit een zuidelijke hoek waaien. En de kracht van die wind leek meer naar noorden toe te nemen. Op midfondvluchten wisten de kopduiven langs de kust zelfs snelheden van boven de 1600 m.p. m. te halen. De eerste melding kwam in Frankrijk uit de uiterste noordpunt en daarna volgden Belgische duiven uit West-Vlaanderen. De vlieglijn naar de kust toe bleek de meest gunstige. De eerste Franse melding bleek later de tweede snelste duif van de lossing en in België reikten de twee snelste duiven tot 1353 en 1350 m.p.m. in Klerken en Wevelgem. De eerste duif in Nederland werd in Westkapelle geklokt door de comb. Verhagen-Buyl om 17.17 uur op 868 km. Hun jaarling kwam tot 1341 m.p.m. en dat bleek later de snelste Nederlandse Agenvlieger te zijn. Drie kwartier later konden Gero en Evelien Dijk in Alblasserdam hun eerste Agenganger verwelkomen en dat was ook een jaarling. Op 927 km kwam die tot 1337 m.p.m. Na 18.04 klokte het echtpaar om 18.09 uur hun tweede duif en dat was nu een oude. Aan 1327 m.p.m. is deze duivin de 3e snelste van alle Nederlandse Agenvliegers en wint ze de 1e nationaal tegen 6162 oude duiven. En Gero en Evelien Dijk kunnen nu zeggen: "We winnen de 1e nationaal met onze tweede duif en met onze eerste duif winnen we de 2e nationaal". Wie de situatie met twee aparte Agenconcoursen niet zou kennen mag gerust denken dat hier totale abracadabra wordt gesproken. Maar dat is niet zo. Trouwens met 5 oude duiven mee is aan prijs 44 nog een pure kopduif door hen gepakt en bij de jaarlingen is het echt een Dijkfestival geworden met 34 mee en aan prijs 46 nationaal al de 7de eigen duif!


.


.

Sprookje
Vijf jaar geleden wisten Gero en Evelien Dijk al eerder nationaal Agen oud te winnen met hun ‘Theo‘. Toen hadden ze maar één oude duif. ‘Theo‘ is vernoemd naar de vader van Gero die zelf ook een fervent liefhebber was en ten tijde van de Agenzege in 2017 was hij al ernstig ziek en later dat jaar overleed hij. ‘Theo‘ is en doffer van 2014 en werd gekweekt uit een doffer van Kees Bosua (Dordrecht) en een duivin van Arie Dijkstra (Oudwoude). Een klepper van sterk dagfondsoort dus. En laat deze ‘Theo‘ nu de vader zijn van de jarige duivin die nu de 2e nationaal Agen jaarlingen wint. Haar moeder is de NL19-1658903 en laat dat nu de duivin zijn die nationaal Agen oud wint! In een sprookje kunt je zoiets verzinnen maar in Alblasserdam is die dus duidelijk werkelijkheid geworden! Liz wint de 1e nationaal Agen oud 2022, haar dochter ‘Charlotte‘ wint de 2e nationaal Agen jaarlingen 2022 en de vader van ‘Charlotte en wel ‘Theo‘ won de 1e internationaal Agen in 2017. Nog nooit korfden Gero en Evelien Dijk zo‘n grote ploeg als nu op Agen. Bij inkorving in Hendrik Ido Ambacht viel het Piet van de Merwe uit Dordrecht ook al op dat ze zoveel jaarlingen meehadden. Maar alle kaarten zijn op de ZLU-vluchten gezet en ze voorspelden goed weer voor afgelopen weekeinde dus de jaarlingen moesten eraan geloven. Het seizoen werd in Alblasserdam begonnen met 25 koppels. Alle duiven van deze Agen werden gekorfd op eieren van zo‘n 8 tot 12 dagen en dat was hun eerste nestje van dit jaar. Gero liet de koppels zo lang mogelijk bij elkaar totdat de duivinnen toch begonnen te leggen. Zo‘n 6 weken geleden werden ze gescheiden en zo ook ingevlogen. Met het oog op de eerste fondvlucht werden ze gekoppeld om ze op eieren te kunnen korven. Vorige week korfde het echtpaar 7 duiven op Bordeaux (i.p.v. Pau) en wonnen ze nationaal twee knappe prijzen aan de prijzen 37 en 183 tegen 4891 duiven. Wel is een duif achtergebleven die vorig jaar nog vroeg van Narbonne was met de 136e nationaal en die was toen hun tweede duif. Een kleiner ploegje zit nu nog St. Vincent (ZLU) klaar.


.


.


.

Nieuw hok
In 2017 is er op het erf in Alblasserdam een nieuw hok gekomen van 8 meter lang na de internatioale zege op Agen. Evelien wilde graag een hok met een loopgang voor de verblijven en dat is toen neergezet. Het hok is gebouwd door Eef van Aalten uit het Gelders Huissen en die is zelf ook een fervent liefhebber en hij speelt alle vluchten. Vorig jaar zat Eef een keer bomvroeg met een duif rechtstreeks van Gero en uit hetzelfde koppel heeft de comb. de Ruiter uit Alblasserdam een koppel jongen verkregen en eentje daarvan vloog in 2021 (als jaarling) een 11e NPO op de dagfond en dit jaar was het ook al een keer raak met 9e Issoudun tegen 9293 duiven. Gertjan en zijn dochter Elena de Ruiter nog maar kort actief in de duivensport en hebben dus wel een echte topduif onder de pannen! Voor de oude duiven hebben ze drie afdelingen en verder eentje voor de jongen en in de schuur is een verblijf voor kwekers waarvan het grootste deel waaronder ‘Theo‘ elders is ondergebracht. Broer Michael gaat op eigen adres ook weer met de jongen van start en hij was gestopt nadat vader Theo was komen te overlijden en de duiven van het ouderlijke erf verdwenen.


.


.


.


.

Liz
De winnares ‘Liz‘ is volgens Gero een plaatje van een duivin en dat was voor hem aanleiding om in 2021 op het kweekhok te koppelen aan ‘Theo‘. Daarna ging ze weer terug naar het vlieghok en dat ze de voorgaande jaren al knap naar huis kwam bewijzen de prijzen op de dagfond met de 1e Issoudun van 552 duiven, 33e Blois van 11.576 duiven en de 91e Chateauroux tegen 4973 duiven. Haar vader is ‘het Verheytje‘ van vader en zonen Verhey uit Hardinxveld-Giessendam die zelf een topper op de dagfond was. Hij stamt uit duiven van Braad-de Joode (Woudrichem) en Martin van Zon (Krimpen a.d. IJssel). De moeder van ‘Liz‘ was in 2019 een jarige duivin die van Peter Crans uit Den Helder is gekomen en in afstamming zien we best dagfondsoort van A. Dijkstra, Braad-de Joode en Rens v.d. Zijde (Den Helder). En evenals bij ‘Theo‘ zien we dus bij ‘Liz‘ geen specifieke soorten voor de grote fond maar meer voor de dagfond. Nu zijn ochtendlossingen ook verlengde dagfondvluchten en op deze Agen hing ‘Liz‘ ruim 11,5 uur in de lucht om 928 km te overbruggen en ze vloog bijna 80 km per uur.


.


.


.
Grote fond
De laatste jaren hebben Gero en Evelien het duivensportgeweer wel van schouder verwisseld. Specifieke duiven voor de grote fond zijn bijgehaald en wel zodat dat de huidige vliegploeg voor bijna drie kwart uit dat soort bestaat. Om dit soort duiven te verkrijgen hebben ze aan geklopt bij Louis Vollebregt in Wassenaar, Wim Muller (nu Goes), Leon Roks (Standdaarbuiten) en fam. Rans in het Belgische Wijgmaal. En die kruising heeft zich op deze Agen best getoond met zoveel jaarlingen die heel knap op tijd de thuishaven wisten te bereiken. Geen liefhebber in Nederland wist met een grote ploeg jaarlingen zo uit te pakken! De 10de jaarling is aan prijs 160 op de meldingslijst al binnen! De tweede oude duif stamt uit een samenkweek met Peter van Sintmaartendijk uit Papendrecht en die zal prijs 44 gaan winnen terwijl Peter zelf aan de prijzen 11 en 18 in de meldingslijst staat en Piet v.d. Merwe met de prijzen 6, 13 en 29 met 14 mee.
 
 

.


.

Evelien
Al heel vroeg in de morgen vertrekt Gero Dijk elke (werk)dag van huis om voor zijn boterham te gaan ‘arbeiden‘. Gero heeft een eigen bedrijf onder de naam ‘Gietvloeren BY Gero‘ en hij werkt als zelfstandige en brengt allerlei soort afwerkvloeren aan in woningen, instellingen en bedrijven. Op de eigen website zag ik de mooie naam ‘kunststof-applicateur‘ staan om zijn werk te duiden als aanbrenger van kunststof, coating- en troffelvloeren. Vanwege zijn werk is de hand van echtgenote Evelien in de duivensport onmisbaar. Zij laat vliegduiven in de ochtend uit en als ze op nest zitten is dat een verplichte training voor alle duiven. Als ze gescheiden zitten dan trainen de geslachten begrijpelijk apart. De jonge duiven laat Evelien ook uit. Bij thuiskomst van zijn werk laat Gero de vliegers voor een tweede keer trainen. Het voeren wordt zo makkelijk mogelijk gemaakt en uit een grote bak verstrekt Evelien het voer en de duiven krijgen volle bak en als alles op is dan wordt die aangevuld. Op het medische vlak wordt kort op de bal gespeeld zoals de Vlamingen dat zeggen. In het vliegseizoen worden de duiven regelmatig nagekeken. En dat gebeurt zeker op de woensdag voor korving en als de duiven dan niet goed en top zijn dan wordt er niet gekorfd. Dat nakijken gebeurt bij de dierenartsen Stefan Göbel en Fernand Mariën. Dat bepaalde duiven in goeden doen waren kon Gero een keer eerder aflezen uit de aankomsten van een oefenvlucht die door ‘Hank‘ gehouden werd. Moeder en dochter waren daarvan ook al vroeg. Maar had Gero kunnen bevroeden dat zij later de 1e en 2e nationaal zouden kunnen gaan vliegen? Een liefhebber kan er vooraf van dromen maar meestal komen die duivensportdromen niet uit. Maar op Agen 2022 wel in Alblasserdam bij Gero en Evelien Dijk. Schitterend toch! Een duivendag om nooit te vergeten en die altijd een zoete herinnering zal blijven.

Ad van Gils

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40