Zondag 29 september 2019. Als schrijver van soms best wel kritische weekstukken ontvang ik regelmatig reacties. Gek genoeg zijn dit meestal steunbetuigingen. Een enkele keer, sporadisch zelfs, is er sprake een kritische noot. Met de laatste soort reacties kan ik an sich prima leven want wie de bal kaatst kan hem immers terug verwachten.

Bovendien zijn andere inzichten soms best wel interessant. Leerzaam zelfs. Meestal reageer ik dan ook positief op negatieve reacties. Voorwaarde is natuurlijk wel dat mensen hun fatsoen bewaren, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat in de meer dan 10 jaar dat ik nu opiniërende weekstukken schrijf het aantal onfatsoenlijke reacties op een hand te tellen is.

Veel reacties zijn echter van aanvullende soms zelfs corrigerende aard. Vaak gaat het om interessante regionale details die ik als landelijk schrijver, woonachtig in het buitenland, niet kan weten of kan doorgronden. Zo kreeg ik bijvoorbeeld de afgelopen maanden veel achtergrond informatie over de veranderingen,  de pilot, etc. vanuit het Zeeuwse. Dit soort reacties is natuurlijk meer dan welkom want als schrijver met een beetje journalistieke insteek ontvang ik graag zoveel mogelijk informatie over het onderwerp waarover ik schrijf of schreef.

Toen ik nog in Nederland woonde deed ik daarnaast zoveel mogelijk aan hoor en wederhoor voordat ik iets schreef. Dit journalistieke uitgangspunt staat nu door het tijdsverschil en het ongemak (plus de kosten) die dit met zich mee brengt (niet iedereen gebruikt WhatsApp) soms een beetje op de tocht. Ik zoek daarom vaak op internet naar alle achtergronden die er in bepaalde kwesties te vinden zijn maar helaas lukt dit niet altijd. Daarom waardeer ik de aanvullende reacties of tips van mijn lezers ten zeerste. Ik zou dan ook iedereen willen aanmoedigen dit te blijven doen.

Ook afgelopen week kreeg ik interessante aanvullende informatie naar aanleiding van mijn schrijfsel over de voorlichtingsbijeenkomst van de sectie Dagfond. Het betrof zoals wel vaker een regionale kwestie. In dit geval een kwestie met landelijk uitstraling.

De tipgever meldde mij dat er binnen afdeling Noordoost Nederland enige tijd geleden  een nogal fel bevochten Rayon / Noord-Zuid indeling werd aangenomen. Er was veel te doen welke plaatsen in Noord dan wel Zuid zouden vallen. Zo wilde het gekende Dagfond-centrum Ter Apel graag bij Noord ingedeeld worden. Naar alle waarschijnlijkheid om de sterke concurrentie uit Zuid (Hardenberg, Coevorden, Emmen en omgeving) te ontlopen. Dit werd afgewezen door de vergadering van afdeling 10.

Niets bijzonders zult u zeggen maar pikant wordt het echter een beetje omdat een prominent sectie bestuurder en zijn vereniging er bij betrokken waren. Deze sectie bestuurder lijkt nu in het voorstel voor een nieuwe landelijke indeling te proberen te realiseren wat hem op afdelingsniveau niet lukte. In de voorgestelde nieuwe sectorindeling vliegt Ter Apel namelijk niet meer tegen de sterke concurrentie uit Zuid. De punten voor de nationale kampioenschappen worden dus niet meer behaald tegen Koopman c.s. maar tegen veelal onbekende grootheden uit het Hoge Noorden. Met als ultiem voordeel dat men in Ter Apel op de absolute voorhand ligt en de afstanden in het Noorden fel oplopen. Een zelfde situatie dus als in de huidige NU-indeling, een indeling die ogenschijnlijk dus niet toevallig als basis wordt genomen voor de nieuwe indeling.

Omdat dit een tip betrof van iemand die zelf speelt in deze afdeling en ik een netelige kwestie als deze graag van meerdere kanten belicht heb ik geprobeerd wat meer informatie te vinden. Immers de bestuurder in kwestie lijkt mij een gerespecteerd burger met een goede maatschappelijke positie. Veel vond ik helaas niet dus als er meer mensen informatie over “deze zaak” kunnen leveren houd ik mij wederom aanbevolen.

Wel vond ik een oude kaart met de indeling van de Noordelijke Unie. Het was de enige indeling die ik kon vinden. Een kaartje dat bij mij de vraag deed rijzen of deze indeling nog gelijk is aan de huidige indeling. Op de actuele site van de NU is namelijk alleen in woord iets terug te vinden over de indeling en het kaartje was namelijk al van 2008. 2008 is het jaar waarin de eerste uitslagen van de NU het licht zagen (althans op internet terug te vinden zijn).

Het hierboven genoemde kaartje staat hieronder gepubliceerd.

Opmerkelijk is het verschil met de indeling die via de sectie Dagfond de digitale ether werd in geslingerd. Even ging het door mijn hoofd dat de losplaats van Bergerac ten opzichte van 2008 gewijzigd  zou kunnen zijn, echter een vergelijking tussen de uitslagen van 2008 en 2019 leert dat dit niet het geval is.

 

Daarom nog maar even verder ingezoomd met een omgedraaide gedachte. Misschien was het kaartje van 2008 wel niet helemaal accuraat? Dit laatste blijkt het geval te zijn. Als referentie heb ik Den Helder genomen. Op het kaartje van 2008 valt dit in zijn geheel in de zone tot 950 kilometer. Dit is onjuist. Den Helder kent weliswaar niet veel overnachtfondspelers meer maar degenen die ik vond hebben afstanden van 949 en 953 kilometer.

Het kaartje van 2019 is dus een betere weergave van de situatie met scheidslijnen op grond van afstanden. Dus beter dan die van 2008. Dit laatste is wel jammer want op het oorspronkelijke kaartje van 2008 worden lang niet zoveel afdelingen doorsneden.

Kortom niet alles is wat het op het eerste gezicht lijkt. In dit kader zou ik ook wel de argumentatie van de sectievoorzitter willen weten over de positie van zijn vereniging. Misschien is dit ook wel niet zoals het lijkt en is de gunstige uitkomst voor zijn club wel gewoon toeval en geen eigen belang zoals op het eerste gezicht verondersteld zou kunnen worden.

OP EIGEN HONK

Keek ik de afgelopen week wederom veel naar wielrennen. Het wereldkampioenschap op de weg vindt (vond) namelijk plaats in Yorkshire. Hoogdagen voor een fan als ik ben. Vooral doordat ik nu door het tijdsverschil ook alle doordeweekse races gemakkelijk kan volgen. Het was dus genieten van de mooie rustieke Engelse omgeving en de prima prestaties van de Nederlanders in vrijwel alle categorieën.

Op vrijdagavond, of beter gezegd reeds in de kleine uurtjes, was het extra genieten toen de belofte uit het bij mij zo bekende Rijsenhout (buurgemeente van Aalsmeer) als eerste over de streep kwam. Voor het eerst in de geschiedenis een Nederlandse wereldkampioen bij de beloften.

“Niet alles is wat het lijkt” gold echter ook hier. Nadat het al te lang duurde voordat de huldiging plaatsvond bleek er stront aan de knikker. De winnaar werd gedeclasseerd vanwege te lang stayeren achter de ploegleidersauto na een val. Opmerkelijk, ongekend eigenlijk want stayeren achter ploegleiders auto’s is de gewoonste zaak van de wereld in wielerland. Ik zie wekelijks koers en ik zie wekelijkse meerdere stayerende renners om zo snel mogelijk hun plaats in het peloton in te nemen.

Nog onverkwikkelijker was het feit dat de straf niet direct tijdens de koers werd uitgesproken maar na de finish. Een straf door een zevenkoppige jury uit evenveel landen. Niets is wat het lijkt natuurlijk maar opvallend was het wel dat renners uit Italië, Zwitserland en Groot Brittannië een plekje opschoven terwijl juist uit deze landen ook de  drie van de zeven juryleden kwamen.

Nog onverkwikkelijker werd het toen bleek dat de thuisrijder die nu op plaats drie belandde ook het reglement had overtreden (een fiets aangenomen van een ploegleiders auto die zich oorspronkelijk voor hem bevond en dat mag niet). Hier werden geen maatregelen genomen …. maar niets is wat het lijkt natuurlijk ….

Voor het overige was het rustig in Maleisië, behalve dat ik gisteren voor de 53e maal mocht verjaren. Een knalfeest is het niet geworden maar een lekker hapje eten, een taartje plus een flesje bubbelwijn deden de vreugde natuurlijk wel stijgen. Dit deden ook de vele felicitaties die ik via de diversen kanalen mocht ontvangen. Dit doet een mens echt goed. Ik heb iedereen getracht te bedanken (of te “liken”) maar mocht ik iemand vergeten zijn dan bij deze alsnog!

Tot volgende week, dan zit ik als het goed is in Leipzig. De vraag is nog even of het er van komt een weekstuk te schrijven. De tijd zal het leren,

Groet,

Michel

Nieuwsbrief Peter Boskamp

13 oktober 21
Zie je geen afbeeldingen? Klik hier Nieuwsbrief Oktober 2021    Beste, Wist U dat…..?De ruiperiode is bij uitstek de periode om de duiven extra goed te verzorgen. De meeste melkers weten dat de...

Columnist in Spotlight

RC9 1 1
09 januari 22
DERDE KEER , GOEDE KEER ? Ik heb in mijn leven...
RC5 1 1
05 januari 22
Mijn naam is Roger Casier .Altijd duivenmelker...
RC16 12
18 december 21
Het is echt gebeurd . De Kerstnacht in 1914 aan...
RC16 11
21 november 21
DE MAN MET DE MONDHARMONICA . Dit verhaal...
RC8 11 1
12 november 21
Ik beschouw mezelf als een ambassadeur voor de...
RC3 11
03 november 21
Hoe een dubbeltje rollen kan .Het geluk dat mij...
24 oktober 21
Ik ben niet echt tevreden over mijn vorig...
RC11 10 1
15 oktober 21
Hierboven Tiest van Turnhout en ernaast Ikke met...
RC29 9
01 oktober 21
Ik ga een eigenaardig verhaal vertellen . Beetje terug...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40