Zondag 11 augustus 2019. Buiten regent het voor de verandering eens. Dat is weer eens wat anders want meestal beginnen de dagen hier met zon waarna het in de loop van de dag bewolkt raakt en het vaak gaat regenen. Meestal met onweer. Onweer wat nu ook verwacht werd gezien de sirene die zojuist afging. Deze sirene, vergelijkbaar met het oude luchtalarm dat maandelijks op de eerste maandag van de maand ging, vertelt de golfers op de baan (die om onze huizen heen ligt) dat ze hun activiteiten moeten staken.

Voordeel van zo’n regenachtige start is dat de temperatuur niet zo snel oploopt en dat het vaak ’s middags prachtig weer wordt. Ook is het goed voor de zogenaamde “haze”. Iets dan we in Europa smog zouden noemen. De regen doet de smog een beetje verdwijnen. Al is het vaak van korte duur.

Momenteel hangt er veel smog boven Maleisië, in ieder geval in het gebied rond Kuala Lumpur. De oorzaak ligt in branden op Sumatra. De rook van platgebrand oerwoud of oude palmboomplantages wordt door de veelal Zuidwestelijke wind naar Maleisië geblazen. Dit jaar ijkt het erger te zijn dan vorig jaar. Op het nieuws geven ze aan dat het nog wel tot half september kan duren. Wellicht heeft het te maken met een verandering in de windrichting, de tijd zal het leren.

Lossing

De voorspellingen over het weer en in ieder geval de wind van deze zaterdag in Nederland klopten in ieder geval zeer behoorlijk. Wellicht was de wind in werkelijkheid nog wat krachtiger dan in de voorspellingen. Opmerkelijk was echter hoe er op gereageerd werd door de verschillende afdelingen.

De meeste afdelingen losten hun jonge duiven gewoon vroeg op de  geprogrammeerde Midfond stations. Op tijd zodat ze nog juist voor het echt opsteken van de wind zouden arriveren. Aldus geschiedde, al leidde het wel tot vreemde concoursverlopen. Hierover later meer.

De enige afdeling die de deuren van de container gesloten liet was Zuid Holland. Na de eerdere drama’s met de oude duiven is men daar ogenschijnlijk wat voorzichtiger geworden. Gezien de betere voorspelling voor Zondag (met nog altijd een pittig windje) valt/viel hier wat voor de zeggen. Ook zal het vermoedelijk leidden tot eerlijkere concoursen alhoewel die natuurlijk eigenlijk niet bestaan.

Opmerkelijk blijft het echter wel dit gebrek aan eenheid wat te doen bij extreme weersomstandigheden. In dat kader is het maar goed dat de NPO twee weken geleden het concoursen er voor heel Nederland uitgooide.

Eenheid was er ook niet voor de lossing van de Natourduiven. Hier loste iedereen behalve Noord Holland en de twee Brabantse afdelingen. Opmerkelijk genoeg hadden deze afdelingen alle drie een andere benadering om te komen tot de uiteindelijke losdag zondag. Noord Holland stelde de inkorving een dag uit, Brabant 2000 stond op de losplaats over en voor Oost-Brabant was de vlucht gewoon op zondag gepland in het vliegprogramma.

Tenslotte miste ik de Natourvluchten van Zuid Holland en Zeeland in het lijstje uitslagen op de site van de Compuclub. Deze afdelingen bleken een africhtingsvlucht georganiseerd te hebben. Best opmerkelijk wel weer omdat met name Zuid Holland altijd zeer vroeg was met de start van de Natour.

Nu zitten in deze afdeling veel heel wakkere liefhebbers die goed op de hoogte zijn met de regels van de diverse landelijke competities dus zal het wel niet uitmaken dat de andere afdelingen wel een puntenvlucht hielden. In lijn met het nationale vliegprogramma was het volgens mij echter niet helemaal. Vermoedelijk maakt niemand zich hier echter druk over. Of anders “evalueren” we het gewoon na het seizoen, zoals de voorzitter zo vaak schrijft in zijn voorwoord in ODH.

TERUGBLIK WEEKSTUK VORIGE WEEK:

Voordat de wekelijkse vluchtresultaten aan de orde komen, iets waarmee ik na dit vliegseizoen zeker zal stoppen, nog even een terugblik op mijn weekstuk van vorige week.

Op het stuk over de naar mijn mening niet zo zinvolle nationale Dagfondvlucht kwamen veel reacties. Een aantal ging over het stukje tekst dat beschreef dat een Belg de Nederlandse nationale Dagfondvlucht won. Deze passage werd niet door iedereen begrepen zo als ik deze bedoelt had.

Ik wilde met deze passage duidelijk maken dat het een beetje vreemd overkomt, vooral bij de buitenwacht, dat iemand  woonachtig in België de enige Nederlandse Nationale Dagfond vlucht won. Ik zag de besmuikte reacties van de presentaties in bijvoorbeeld Hart van Nederland al voor mij mocht er een reportage/item over gemaakt zijn.

Het zou hetzelfde overkomen als MVV zou gaan deelnemen aan de Belgische voetbal competitie en de beker zou winnen. Of FC Twente in Duitsland. Iets dat ik niet alleen dacht want een groot kampioen woonachtig in België schreef mij letterlijk dezelfde woorden.

Laat ik hierbij nogmaals stellen dat ik niets maar dan ook helemaal niets tegen de liefhebber in kwestie heb. Ik ken Ide Hoefs niet behalve uit uitslagen en uit enkele passages op de site van Ad Schaerlaeckens. Na het lezen van de reportages na zijn overwinning concludeer ik dat het een goede, relatief kleine liefhebber is. Dit ondanks een werkkring met een ploegendienst.

Dat ik Hoefs niet goed kende bleek ook uit het feit dat ik hem per abuis een Belg noemde maar hij een in België woonachtige Nederlander blijkt te zijn.  Bij het checken van dit laatste feit stuitte ik op de rechtszaken die geleid hebben tot zijn lidmaatschap. Het verkrijgen van het lidmaatschap van de NPO door Hoefs is niet zonder slag of stoot verlopen om het mild te verwoorden.

In de finale uitspraak wordt onder andere verwezen naar een Europees grondrecht (het recht om je te kunnen aansluiten bij een vereniging binnen de aangesloten landen van de Europese Unie). Gek genoeg lijkt dit niet te gelden voor Nederlandse liefhebbers die in België willen spelen. Of trek ik nu weer, zonder mij hiervan bewust te zijn, een nieuwe beerput open ….

UITSLAGEN NOORD HOLLAND:

Gisteren werd er met de junioren gevlogen vanuit Peronne. Opmerkelijk genoeg werden deze vervoerd door de vervoersorganisatie van de afdeling Zuid Holland. Dom of simpel van gedachten als ik soms een beetje kan zijn ging ik er vanuit dat de duiven van Zuid Holland dan ook wel in Peronne zouden staan. Niets was minder waar. Die stonden in Pontoise.  Waar dus niet gelost werd terwijl die van Noord Holland een stukje Noordelijker in Peronne wel het luchtruim kozen. Dit moet voor de Zuid Hollandse begeleiders toch ook wel een beetje vreemd aangevoeld hebben.

Opmerkelijk was ook een beetje de uitslag. De hoogste snelheden werden namelijk behaald in de Zuidwestelijke voorhand. De twee vroegste duiven vielen in Haarlem bij Gerard Tervoort en zijn maat Frits. Opmerkelijk want bij een vlucht “hard voor de wind” vallen de vroegste duiven in Noord Holland meestal in de achterhand. Tijdens het kijken naar de live uitslagen dacht ik dan ook dat Den Helder er nog wel ruim overheen zou gaan. Naar mijn mening kon zelfs het snelheidsrecord nog wel sneuvelen.

Niets bleek wederom minder waar want de eerste duif uit Den Helder (van Peter Crans) klasseerde zich pas op plaats 71.  Met een snelheid die ruim 2124 meter per minuut in plaats van de 2212 mpm van de winnaar.

Een nadere studie van de echte uitslag leerde dat er na de vroege duiven op de voorhand opmerkelijk grote gaten vielen. Bij de winnaars Gerard en Frits viel na de eerste twee duiven bijvoorbeeld een gat van 10 minuten. Bij de alom gekende gebroeders Fanger uit Badhoevedorp was dit zelf nog wat erger. Na hun vroege duif duurde het 22 minuten (!) voordat nummer twee op de klep viel.  Een aankomstbeeld dat ook op veel andere hokken uit de top van de uitslag te zien was.

Natuurlijk is een en ander simpel te verklaren. Door de sterke staartwind knalden de meeste duiven hun hok voorbij. Op een paar duiven na, die hielden koers. Hierdoor konden de duiven uit Den Helder vermoedelijk hun Zuidelijke collega-duiven dit keer niet kloppen. Wellicht ruimde de wind in het hoge Noorden van mijn voormalige provincie ook nog een beetje …

De winnaars per kring (want Midfond Jong).

Kring 1: Comb. Bleeker, St. Pancras – 2191 mpm

Kring 2: PC Theunis, Volendam – 2183 mpm

Kring 3: Comb. Tervoort & Hasert, Haarlem – 2212 mpm

Kring 4: Jan van den Bosch, Wormerveer – 2209 mpm

Kring 5: Rens Schrijver, Amsterdam – 2208 mpm

Bij het schrijven van het weekstuk van vorige week was de uitslag van Bergerac nog niet compleet. Daarom deze week alsnog deze informatie.

De vroegste duif van Bergerac viel bij Cees Niesten (senior) in Uitgeest. Een unieke prestatie want deze gekende overnachtfondspeler had slechts een enkele duif ingekorfd. Dus één duif mee geven en winnen. Het is slechts weinigen gegeven. De duivin in kwestie was overigens niet aan haar proefstuk toe want op Bordeaux speelde ze al eens een tweede provinciaal.

In de sector was het goed voor plaats 4 en Nationaal voor plaats 10. Gezien de overvlucht een meer dan prima prestatie.

Overigens deed Noord Holland het in het algemeen prima want Jan Hommes en zijn zonen  (Akersloot) klasseerden zich in de sector als 7e en Michel Verweij en Peter de Haan (Mijdrecht) als 10e. De winnaars per kring.

Kring 1: Jan Hommes & Zonen, Akersloot – 1116 mpm

Kring 2: Nico Tetteroo, Purmerend – 996 mpm

Kring 3: Cees Niesten, Uitgeest – 1250 mpm

Kring 4: Koeman – Kok, Wormerveer – 938 mpm

Kring 5: Verweij-de Haan, Mijdrecht – 1066 mpm

Ook de uitslag van Narbonne, de laatste ZLU-vlucht van het jaar, was bij het schrijven van het vorige weekstuk nog niet bekend. Ook op deze vlucht bleken de Noord Hollandse fondduiven uit het goede hout gesneden.

Op de dag van lossing wist geen enkele duif Nederland te bereiken maar eenmaal op zondag kwamen de duiven vlot. Vooral in Noord Holland want van de 25 te verdelen vazen gaan er maar liefst 12 naar liefhebbers uit deze regio. Opmerkelijk maar niet onlogisch gezien de kwaliteit van de duiven en de liefhebbers plus de gunstige windrichting op de tweede dag.

De vroegste Noord Hollandse duif was voor Michel Verweij en Peter de Haan (plaats 4 plus plaats 20). De combinatie kende gezien de prestatie op Bergerac daags te voor een meer dan uitstekend weekend.

Echter ook Swagerman, Schermer, Droog, Veldhuis (2x), Baas & Berg, Kramer (2x), Pronk en Niesten zullen meer dan tevreden terugkijken op deze laatste vlucht van het seizoen.

OP EIGEN HONK

Is en blijft het rustig. Geen grote gebeurtenissen of ervaringen. Business as usual. Ook nog geen nieuwe trips geboekt.

Tot volgende week,

Michel

Nieuwsbrief Peter Boskamp

13 oktober 21
Zie je geen afbeeldingen? Klik hier Nieuwsbrief Oktober 2021    Beste, Wist U dat…..?De ruiperiode is bij uitstek de periode om de duiven extra goed te verzorgen. De meeste melkers weten dat de...

Columnist in Spotlight

RC9 1 1
09 januari 22
DERDE KEER , GOEDE KEER ? Ik heb in mijn leven...
RC5 1 1
05 januari 22
Mijn naam is Roger Casier .Altijd duivenmelker...
RC16 12
18 december 21
Het is echt gebeurd . De Kerstnacht in 1914 aan...
RC16 11
21 november 21
DE MAN MET DE MONDHARMONICA . Dit verhaal...
RC8 11 1
12 november 21
Ik beschouw mezelf als een ambassadeur voor de...
RC3 11
03 november 21
Hoe een dubbeltje rollen kan .Het geluk dat mij...
24 oktober 21
Ik ben niet echt tevreden over mijn vorig...
RC11 10 1
15 oktober 21
Hierboven Tiest van Turnhout en ernaast Ikke met...
RC29 9
01 oktober 21
Ik ga een eigenaardig verhaal vertellen . Beetje terug...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40