Zondag 26 mei 2019. The day after the night before. Woorden waarmee ik in mijn actieve loopbaan met enige regelmaat een weekstuk begon of die ik verwerkte in de tekst. Als ik zelf nog duiven gehad zou hebben zou ik deze woorden vandaag zeker gebruikt hebben. Deze woorden gebruikte ik namelijk vrijwel altijd na een slecht verlopen vlucht en de vluchten van gisteren verliepen slecht. Vooral de Dagfondvluchten want de kortere Vitessevluchten kenden veel minder/nauwelijks problemen.

De liefhebbers van de Dagfond kwamen er dus bij hun seizoensopener bekaaid vanaf. Hun vlucht viel letterlijk een beetje in het water. De voorspelde buien waren veel talrijker en intensiever dan verwacht. De buien lagen gezien het verloop en de gaten tussen de duiven niet alleen in Nederland.

Het weer zorgt voor concoursen die voor de eerste Dagfondvlucht van het jaar lang open staan. Het snelst sluit het concours in Zeeland waar men net het uur aantikt. Traag gaat het in Zuid Holland en Limburg waar het oploopt naar een uur en drie kwartier. In de rest van de afdelingen varieert de concoursduur zo tussen het uur en een kwartier tot anderhalf uur.

Een echt logisch patroon heb ik niet kunnen ontdekken. Soms doet de aanwezigheid van enkele specialisten het concours ogenschijnlijk wat sneller sluiten. Een voorbeeld is de uitslag van Rayon 5 – 8 van afdeling 10.

Soms echter hebben ook de specialisten het moeilijk. In Zuid Holland speelt vriend Bas de eerste maar het feit dat hij bijna 35 minuten (!) moet wachten op zijn tweede duif zal zonder twijfel tot verbaasde en bezorgde gezichten hebben geleid. Overigens vallen er in dit gat in de hele provincie  Zuid Holland slechts 47 duiven op een deelname van 15.230 duiven is dit natuurlijk abnormaal weinig.

In Noord Holland geldt hetzelfde (een specialist die het moeilijk had) in iets mindere mate voor bijvoorbeeld Jan en Joke Kaman. Zij wachten na duif nummer een 20 minuten op nummer twee. In Noord Holland, waar de snelheid van de eerste duiven aanzienlijk lager ligt dan in Zuid Holland, vallen de duiven wel iets regelmatiger. In het gat van 20 minuten vallen 83 duiven (van de 7456 duiven).

Bovenstaande liefhebbers waren zeker niet de enige specialisten/toppers die dit probleem kenden. Zonder problemen zou ik meer dan 20 andere voorbeelden kunnen noemen.

Het hierboven geschetste beeld wordt bevestigd door de meldlijst van Nationaal Bourges in België. Ook hier vallen de duiven niet dik. In de provincie Antwerpen  waar zo’n beetje alle vroege duiven vallen is men binnen 10 duiven al 20 meter per minuut kwijt. Het concours staat in de provincie Antwerpen bijna een uur en 10 minuten open.

Opmerkelijk is het grote verschil in snelheid van de snelste duiven  tussen Nederland en België, maar ook tussen de Nederlandse afdelingen. De snelste duiven zitten ondanks de windrichting in Zuid Holland. Hier overwinnen 5 duiven de kaap van de 1300 meter per minuut! Drie andere duiven van een liefhebber volgen in hun voetsporen (1297 – 1295 mpm) maar vervolgens zakt de snelheid snel weg. Naar snelheden die vergelijkbaar zijn met die van de winnaars van andere afdelingen en Nationaal Bourges. Helemaal toevallig is het niet dat alle duiven die in Zuid Holland deze hoge snelheden halen behoren tot de crème de la crème van de Zuid Hollandse duivensport.

Met de winnende snelheden van Bourges breek je overigens in Nederland geen potten.

Natuurlijk waren de buien de grootste boosdoener maar ook het algemene weerbeeld zal een rol gespeeld hebben in het matige verloop. Veel bewolking en een tussen West en Noordwest zoekende wind. Gelukkig waren de temperaturen nog redelijk.

Overigens was een voorspelde Noordwestelijk wind voor mij persoonlijk vrijwel altijd een reden om zuinig te spelen op de eerste Dagfondvlucht. Veel duiven en dan vooral jaarlingen die in hun geboortejaar niet goed opgeleerd zijn, zijn/waren in mijn ogen nog niet toe aan een dergelijke inspanning.

Een Dagfondvlucht van rond de 525 – 550 kilometer met echte Noordwesten wind betekent voor de winnaars meestal al een uur of 7 vliegen. Voor de laatkomers loopt dit dan al snel op naar 8 tot 9 uur. Een inspanning waarvoor naar mijn beleving een duif een beetje afgehard moet zijn. Lees veel vlieguren gemaakt moet hebben. In mijn spel betrof dit dan meerjarige duiven omdat mijn jongen als jong zo goed als nooit voldoende ervaring op deden. Hiertoe was het jonge duivenprogramma van de afdeling Noord Holland in de regel niet geschikt.

Toentertijd waren er in Noord Holland voor de jonge duiven te weinig vluchten met twee nachten mand. Tegenwoordig is dit beter maar in de jaren dat ik mijn jongen nog op de rit had (tot en met 2013. 2017 tel ik even niet mee want toen had ik mijn jongen nodig op de navluchten plus een voorbereiding op 2018 was niet meer nodig) moest dan vaak uitgeweken worden naar de provincie Zuid Holland, lees de toenmalige afdeling Kuststrook. Oogluikend werd dan meegedaan aan een tweetal jonge duiven Midfondvluchten voorafgaand aan de toen nog bestaande Derby. Als voorbereiding op de Derby maar ook op het volgende vliegseizoen. Niet toevallig waren 2012 en in minder mate 2013 uitstekende lichtingen.

De eerste Dagfondvlucht ging er dus van het hok Beekman-Tilmans altijd een klein ploegje op pad. Meerjarige duiven die in hun carrière al meerdere Dagfondvluchten gevlogen hadden plus een enkele jaarling die qua afstamming de afstand aan moest kunnen. De rest ging behalve in het jaar 2017 altijd naar de Vitessevlucht die op dezelfde dag gehouden werd. In de loop van het seizoen paste ik dan meer jaarlingen in het Dagfond programma in. Soms pas vanaf de vijfde vlucht, na afloop van de Midfond. Vooral de jaarlingen en andere duiven die op de Midfond goed draaiden zorgden op de laatste Dagfondvluchten wel eens voor vuurwerk.

Grappig genoeg lijkt een groot Zuid Hollands kampioen dezelfde strategie een beetje te volgen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar speelt dit hok alleen tweejarigen op de eerste eendaagse fondvlucht. Niet toevallig worden ook bij Bas en Gerard Verkerk, want hier spreek ik over, de jongen slechts op de Natoer gespeeld.

Zo nu en dan zoeken liefhebbers uit Nederland nog contact. Deze week waren het twee jonge liefhebbers die via Messenger contact zochten naar aanleiding van de komende Dagfond vlucht. Eén van deze jonge honden vroeg of ik nog tips had. Indachtig bovenstaande gaf ik het hierboven beschreven advies, zuinig spelen. Aan zijn aantal ingekorfde duiven te zien meen ik te concluderen dat hij het advies opgevolgd heeft. Spijt zal hij er niet van hebben.

NOORD-HOLLAND:

Zoals iedere week even een blik op ‘mijn” afdeling. Deze week de eerste dubbelvlucht. Persoonlijk vond ik het altijd prachtig om twee vluchten op een dag te hebben. Twee kansen op een vroege duif en ik vond niets mooier dan op beide vluchten de eerste te spellen. Natuurlijk lukte dit lang niet altijd. Ergo vaker niet dan wel.

In  de ochtenduren arriveerden de duiven vanuit Lennik (185 – 250 km). Het werd een vlotte vlucht. De prijzen waren in de regel tussen de 10 en 15 minuten verdiend. De vroegste duiven vielen wederom in voorhand. Niet onlogisch gezien de windrichting.

De winnaar van vorige week Siem Westerink werd deze week nipt geklopt door zijn tweelingbroer Henk uit Abcoude! Diens duif vloog 1395,638 mpm terwijl die van Siem 1395,419 mpm vloog. D.w.z. een absolute voorsprong van iets meer dan 1 seconde.

De winnaars per Kring/CC:

Kring 1:

  • CC1A: Henk Moot, Den Helder – 1357 mpm
  • CC1B: Jan Kuypers, Alkmaar – 1380 mpm

Kring 2:

  • CC2A: Ben Ooms, Hoorn – 1338 mpm
  • CC2B: Jelger Klinkenberg, Noordbeemster – 1366 mpm

Kring 3: Combinatie Lagerwey & Zoon, Haarlem – 1386 mpm

Kring 4: Combinatie van Vliet & Mastrigt, Aalsmeer – 1384 mpm

Kring 5:

  • CC5A: Dave van Zon, Amsterdam – 1382 mpm
  • CC5B: Henk Westerink, Abcoude – 1395 mpm

Zo’n drie uur later arriveerden de duiven die gelost werden in Fontenay sur Eure. Voor de absolute voorhand bedroeg de afstand minder dan 500 kilometer (om exact te zijn 486 km) maar dit schijnt tegenwoordig geen probleem te zijn.

Zoals eerder geschreven, het werd een alles behalve gemakkelijke vlucht. Met niet al te hoge snelheden en grote verschillen in aankomsttijden. Opmerkelijk was dat de vroege duiven in vrijwel geheel de afdeling vielen.

De vroegste duif was van Matty Tump uit Landsmeer. Haar vierjarige overwinnaar bracht een snelheid van 1224 op de tabellen. Ruim voldoende om de concurrentie in de vorm van Johan en Lieke van Ackooy uit Hoofddorp van zich af te schudden. De derde plaats op het virtuele podium was voor Jan en Joke Kaman uit Wormerveer.

De winnaars per kring:

Kring 1: Chiel& Mala de Wit, Zuid-Scharwoude – 1204 mpm

Kring 2: Jelger Klinkenberg, Noordbeemster – 1214 mpm

Kring 3: Jos Nijman, Heemskerk – 1182 mpm

Kring 4: Combinatie van Ackooy, Hoofddorp – 1221 mpm

Kring 5: Matty Tump, Landsmeer – 1224 mpm

ZEELAND:

Deze week even niets over Zeeland, anders dan dat ik zowel de brief van de verontruste verenigingen van Samenspel West als de reactie van het bestuur hierop gelezen heb. Beide brieven vond ik overigens netjes en constructief. Wellicht iets dat de gemoederen in het Zeeuwse een beetje tot bedaren brengt. Wellicht zorgt ook de komende NPO vergadering, die voor volgende week op de agenda staat, voor wat rust en bezinning. Voor alle “partijen”, al gaat het wellicht iets te ver om nu reeds over partijen te spreken.

VERGELIJKING SPELVERBANDEN:

Ook deze week weer een vergelijking van de spelverbanden. Het betreft de vluchten van het vorige weekeinde (18 mei). Zoals bekend werd geen enkele vlucht uitgesteld naar zondag. Hierdoor is vergelijken iets makkelijker en wellicht zelfs eerlijker.

Kring Losplaats deelname Deelnemers Snelheid 1e Snelh.laatste Deeln. op 1e blad
Afd5 G&IJ Melun 3279 146 1380 1271 35
Afd4.D.1 Sens 2009 107 1425 1268 26
Afd6.Kr.1 M’court 1670 99 1309 1218 34
Afd6.Kr.4 M’court 2391 97 1351 1253 28
Afd6 Kr.5 M’court 2649 108 1362 1250 39

In het oog springt de teruglopende deelname. In alle spelverbanden. Gouwe & IJssel meer dan 1000 duiven minder! District1 700 minder, Kring1 meer dan 1000 minder,  Kring 4 iet meer dan 350 minder en Kring 5 iets minder dan 500 minder. In Noord Holland zie je duidelijk het effect van de twee nachten mand. Vooral in Kring 1 is de deelname aanzienlijk lager (ook qua deelnemers, 121 vorige week tegen 99 deze week)

De vertrouwde indicatoren geven het volgende beeld:

Kring Losplaats % liefhebber blad 1 % snelheidsverlies
Afd5 G&IJ Melun 24 8
Afd4.D.1 Sens 24 11
Afd6.Kr.1 M’court 34 7
Afd6.Kr.4 M’court 29 7
Afd6 Kr.5 M’court 36 8

Al bij al begint er zich wel iets af te tekenen.

  • Het concours in District 1 staat tot op heden altijd het langst open.
  • Het percentage liefhebbers op het eerste blad fluctueert wat maar duidelijk is dat dit in de Noord Hollandse Kringen dit percentage hoger ligt dan in beide andere spelverbanden.

Bovenstaande geldt voor de Vitesse/Midfond. Ik ben benieuwd of we komende week bij de eerste dubbelvlucht grote verschuivingen zien. Een eerste blik op de voorlopige uitslagen lijkt hier op te wijzen.

OP EIGEN HO(N)K.

Is er geen nieuws! De vrije dagen waren hoofdzakelijk nat.

Tot volgende week,

Michel

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40