Zondag 17 maart 2019. In afwachting van de Formule 1 GP van Australia heb ik maar even de laptop op schoot genomen. Door het geringe tijdverschil (+3uur) is dit namelijk een van de wedstrijden die vanuit Maleisië makkelijk te volgen is. Zo zag ik gisteren ook de laatste vrije training en de kwalificatie.

Het beeld in de trainingen en tijdens de kwalificatie was niet anders dan de afgelopen jaren. De drie grote teams domineerden waarbij het al jaren te kloppen team ook dit jaar zijn zaakjes weer goed voor elkaar lijkt te hebben. Het is natuurlijk nog even afwachten of dit beeld in de wedstrijd of zelfs de rest van het seizoen bevestigd zal worden.

Het zijn niet geheel toevallig teams met grote budgetten maar het budget alleen is niet leidend. Vindingrijkheid is ook een belangrijk criteria en dat bewijst het voorlopig vierde team. Dit team heeft een minder groot budget dan enkele achtervolgers maar beschikt wel over een uitgekookte strategie om te komen tot een goede auto.

Een analogie met de duivensport dringt zich een beetje op. Ook hier zijn het in de regel altijd dezelfde hokken die zich na de winterstop weer in de kop van de uitslag weten te plaatsen. Een enkele verrassing mag er op de eerste vlucht nog zijn. Vaak door de invloed van de wind op de dan nog geringe afstand. Echter in de loop van het seizoen verdwijnen de meeste van deze verrassingen weer naar de achtergrond.

Een gekend tophok herbergt namelijk altijd meer duiven met van goede kwaliteit. Kwaliteit komt je in de duivensport echter niet aanwaaien.  Het duurt vaak jaren voordat een liefhebber de juiste kwaliteit onder de pannen heeft. Hierbij spreek ik dan niet over een enkele topduif maar over een stabiele basis waaruit met enige regelmaat topduiven komen. Bezit een hok zo’n stabiele basis dan zullen er altijd nieuwe topduiven opstaan.

Het is in tegenstelling tot de F1 ook niet altijd een kwestie van budget. Natuurlijk helpt het als je portemonnee ruim gevuld is maar zonder feeling om een goede duif te bekomen en zelf te kweken kom je niet ver in de duivensport.

Als je dan eenmaal het juiste materiaal onder de pannen hebt zitten ben je er nog niet. Waar je in de Formule 1 moet beschikken over een rijder die alles uit de auto weet te halen moet je als duivenmelker ditzelfde kunnen met je duiven. Dit laatste is niet iedereen gegeven. Het is een kwestie van talent en deels inzet. Talent dat je niet kunt kopen. Melkers met talent hebben het van nature. Ze hebben feeling voor duiven, vaak ook voor andere beesten. Het lijkt ze allemaal vanzelf af te gaan en hierdoor rijgen de successen zich vaak jaar na jaar aaneen. Het talent is vermoedelijk ook de reden waarom sommige melkers tot op hoge leeftijd succesvol zijn.

Het lijkt dat het deze toppers door hun talent makkelijker afgaat. Schijn bedriegt echter in de meeste gevallen. Degenen met veel talent hebben vaak ook nog een ander groot talent. Twee zelfs. De wil om te winnen en de wil om hier offers voor te brengen. Ze doen er naast hun aangeboren feeling gewoonweg alles voor om de top te bereiken en er te blijven. Het zijn een soort “rupjes nooit genoeg”.

De duivensport is gelukkig een sport waar vele wegen naar Rome (succes) leiden. Veel talent of veel geld zijn namelijk niet de enige wegen naar succes. Er kan veel gecompenseerd worden door hard te werken in combinatie met een goede strategie, lees methode. Veel talenten zijn namelijk niet altijd even ambitieus. Zij laten het bij tijd en wijlen een beetje lopen in de hoop dat hun feeling uiteindelijk toch de overhand neemt. Hier ligt de kans voor de harde werker onder de melkers.

Zelf schaarde ik mijzelf altijd onder de groep van de harde werkers. Zeker tijdens de jaren in Aalsmeer. Ik pretendeer(de) geen verstand te hebben van duiven maar veel inzet om mijn grote ploeg duiven op de rails te houden heeft met toch wel veel hoogtepunten in de sport bezorgd. Simpelweg omdat ik deed wat gedaan moest worden qua schoonmaken, training en mijzelf vast hield aan één methode, vooral bij het spel met vooral de oude duiven. Met de jonge duiven was ik door tijdgebrek vrijwel altijd een knoeier, op het laatste jaar en enkele jaren tussendoor na.

Aan mijn methode met de oude duiven werd sinds de komst naar Aalsmeer nooit iets rigoureus veranderd. Toen ik van Diemen naar Aalsmeer verhuisde wilde ik dat mijn duiven anders zouden gaan trainen. Niet kort en intensief (10 minuten weg) om daarna te gaan spelen, maar hard en langdurig (10 tot 20 minuten weg en daarna hoog en hard rondjes/rakken vliegen). De keuze voor de verandering was gebaseerd op veel leeswerk en de voermethode van een directe concurrent uit Diemen wiens duiven altijd trainden.

Hiertoe veranderde ik de voermethode van het klassieke opvoeren met zuivering en uiteindelijk hard voer naar “altijd” dezelfde mengeling. Qua hoeveelheid altijd dusdanig veel dat er brandstof in de tank zat voor de training maar dat ze na de training van ongeveer een uur uitstekend luisterden.

Een andere keuze die ik maakte was dat ik zowel de doffers als de duivinnen zou spelen. In Diemen had ik dit al zonder succes met een klein ploegje geprobeerd maar doordat ik toch opnieuw moest beginnen was dit het uitgelezen moment om dit spel nu echt door te voeren.

Het resultaat van mijn nieuwe methode liet niet lang op zich wachten want in mijn eerste volledige jaar (2003) bereikte ik al een klassering die ik in al mijn jaren in Diemen niet had weten te realiseren. 10e Generaal on- en aangewezen in het toen nog zeer omvangrijke District Amsterdam.

In de loop der jaren werden er vervolgens kleine dingen aangepast of nuances aangebracht. Zo ging ik zwaarder voeren, niet meer maar vetrijker. Ook werd de mengeling steeds gevarieerder. Daarnaast werden de pinda’s als lokkertje bij binnenkomst geïntroduceerd, alsmede het voeren wat een klein beetje krachtvoer voor de training.

Niet onbelangrijk was de keuze om het medicijngebruik terug te dringen. De laatste jaren werd er niet meer wekelijks gekuurd tegen Het Geel. Ik denk dat ik vele jaren mijn duiven “tekort gedaan heb” door hun conditie te drukken door het verstrekken van deze medicijnen.

In plaats van medicijnen gaf ik de laatste jaren meer voedingssupplementen. Iets wat ik ook al de eerste jaren in Aalsmeer deed maar wat er op de een of andere manier uit geslopen was. Ik geloof(de) namelijk zeer sterk in het  op peil houden van mijn duiven gedurende het hele seizoen. Waar de duiven bij vele concurrenten na 6 tot 10 weken terugvielen, bleven die van mij qua trainingsintensiteit op hetzelfde peil. Wanneer het dan duiven met enige kwaliteit betrof zag je ze naar voren komen in de uitslag. De tweede helft van mijn seizoen was in de regel beter dan de eerste.

Een laatste belangrijke keuze die mijn methode de laatste 9 jaar bepaalde werd door toeval bepaald. Het spelen met enkel duivinnen ontstond bij toeval in 2009. Ongeveer halverwege het oude duivenseizoen kregen de doffers pokken. De duivinnen hadden geen symptomen en omdat vrijwel iedereen bij ons in de club hetzelfde probleem had besloot ik door te spelen met de duivinnen. De resultaten werden zeker niet minder.

In 2010 bleef ik bij deze keuze uit financiële overwegingen omdat ik zonder werk dreigde te raken. In 2011 was ik juist bij een nieuwe werkgever begonnen dus was het prettig om slechts een ploeg oude duiven op punt te houden. Behalve in het jaar 2012, toen ik het nog eenmaal met de doffers probeerde, bleef ik tot aan het eind van mijn carrière bij deze keuze.

Het hebben van slechts één ploeg had namelijk vele voordelen. Behalve het motivatie aspect van de partner thuis bespaarde het mij veel tijd. Vooral in de moeilijke perioden van het jaar, zoals voor het seizoen en aan het eind van het seizoen.

In het voorjaar hoefde ik namelijk niet te kiezen welke duiven los te laten. Vanaf begin maart gooide ik de duivinnen los. ’s Morgens als het weer niet te slecht was. Bij veel wind of harde regen hield ik ze binnen. Zodra de zomertijd in het land was veranderde het tijdstip van loslaten naar de avond en het spel was op de wagen.

Het ene jaar verliep de start dan wat voorspoediger dan het andere. Als melker is het dan de kunst om niet in paniek te raken als de vluchten niet gelijk verlopen zoals gewenst. Uit ervaring wist ik dat ik de meeste van de hardlopers wel zou inhalen. Simpelweg door vertrouwen in duiven en de methode.

OP EIGEN HONK:

Is er werkelijk niets te melden.

Tot volgende week,

Michel

Nieuwsbrief Peter Boskamp

27 november 19
Fake news Fact checkers van de Washington Post en de New York Times hebben vastgesteld dat Donald Trump in de eerste duizend dagen van zijn Presidentschap bijna 13.000 keer een leugen heeft verteld. Deze...

Columnist in Spotlight

21 juli 19
Raak!   Ik liet het al vaker blijken in mijn...
25 juni 19
De Oranje Leeuwinnen winnen hun groep en gaan...
11 juni 19
26 april 19
  Het werd deze week wel weer eens tijd om over de...
19 april 19
  Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie...
07 april 19
Mooi was het zaterdagmiddag. Ik was bij de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

04 december 19
Zo kan je dus ook vertellen GPS 2021 en de trein van de het NPO Bestuur, “We zijn...
28 november 19
Gisteravond was de feestavond van het samenspel tussen PV de Snelpost Ermelo en PV de...
26 november 19
Wie heeft niet eens de wens om een tijdje op een onbewoond eiland te zitten? Ver van...
26 november 19
Stand van zaken GPS2021 Automatisering Zoals in de kop vermeld gaat het in dit verhaal...
Roger Engelen 1
25 november 19
Roger  Engelen uit het Kempense Dessel heeft er weer een fantastisch seizoen...
24 november 19
Negatief geladen ijzerdeeltjes kunnen niet aansluiten bij de eveneens negatief geladen...
17 november 19
Bij deze de 20 prijswinnaars van de derde vlucht van de 2019 editie.  Zij verdelen...
16 november 19
Frans Keybets Landgraaf Agen oud 2019. Op een mooie nazomeravond heb ik afgesproken met...
14 november 19
Bij deze de 2e serie van 26 prijswinnaars van de tweede vlucht van de 2019 editie.  De...
10 november 19
Beste liefhebbers, Ook dit jaar zullen wij een jonge duivenbonnen verkoop houden . Wij...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40