Nieuws

vrijdag 10 januari 2025

vrijdag 10 januari | week 2

DUIVENSPORT:
CULTUREEL IMMATERIEEL ERFGOED

vrijdag 10 januari 2025
 
https://i.regiogroei.cloud/f5be04e1-3c16-3be9-823c-e6fb22058c5b.jpg?width=1104&height=620&aspect_ratio=1104:620&cb=3f7e429275bcd3cc9ba13f835826d26d 1104w, https://i.regiogroei.cloud/f5be04e1-3c16-3be9-823c-e6fb22058c5b.jpg?width=1104&height=620&aspect_ratio=1104:620&cb=3f7e429275bcd3cc9ba13f835826d26d 1104w" alt="Duivenmelker Harrie Roks uit Margraten met een van zijn 50 duiven " id="geom_inter_1736506311616_99_10" class="lazy-image ssr ls-is-cached lazyloaded" style="-webkit-font-smoothing: antialiased; font-family: var(--default-secondary-font,SFNS Display Regular),serif; hyphenate-character: "-"; box-sizing: border-box; font-size: 1.2em; max-width: 100%; width: 548px; border-radius: var(--border-radius,8px); height: 307.75px; left: 0px; position: absolute; top: 0px;" draggable="draggable" data-v-676be3f5 />
https://s.regiogroei.cloud/l1nieuws/64bb1cefb/img/no_image_16x9.8b449bc.png"); background-position: 50% center; background-repeat: no-repeat; background-size: contain; height: 307.75px; left: 0px; opacity: 0; pointer-events: none; position: absolute; top: 0px; width: 548px; z-index: -1; transition: opacity 0.4s 0.1s;" data-v-676be3f5=""> 
© Robert Janssen
Limburgse duivenmelkers zijn geschrokken van de vele diefstallen in België. Daar sloegen dieven zo'n 15 keer toe in amper een paar maanden tijd.
De Belgische duivenbond spreekt van een plaag.

Geen doelwit

Duivenmelker Harrie Roks uit Margraten heeft 50 duiven in zijn til achter in de tuin. Ze zijn zijn lust en zijn leven. "Ik moet er niet aan denken dat mijn duiven zouden worden gestolen. Dat zou een enorme klap zijn." Hij is voorzitter van de Limburgse afdeling van de Nederlandse duivensportbond. Volgens hem is het nieuws over de diefstallen in België ook hier ingeslagen als een bom. "Dan denken we: ze zijn er weer." Hij ziet zichzelf niet als doelwit, omdat hij geen grote jongen is in de duivensport.

Waardevolle prijsduiven

Dieven hebben het meestal gemunt op zogeheten prijsduiven, duiven die met wedstrijden veel winnen en dus veel geld in het laatje brengen. Maar dat is volgens Roks niet eens het allerergste. "Dat blijkt wel uit de uitspraken van een van de Belgische gedupeerden. De schade was bijna een ton, maar hij vond het veel erger dat zijn levenswerk was vernield."
 
Gericht acties
In de sport gaat veel geld om. De gestolen duiven worden door de dieven gebruikt om zelf goede wedstrijdduiven te fokken. "Het is niet duidelijk waar de dieven precies vandaan komen, wel is duidelijk dat ze weten waar ze toeslaan. Dat zijn vaak de duivenmelkers met de beste, prijswinnende duiven."

Veiligheidsmaatregelen

Hoewel de duivenmelker uit Margraten is geschrokken, neemt hij geen extra veiligheidsmaatregelen. Hij kent collega's die dat wel doen. Ze hebben veiligheidscamera's hangen en ook waakhonden rondom de til. "Ik ken zelfs melkers die de duiven niet meer op de plek hebben waar ze ooit gevlogen hebben, maar een garantie dat ze geen slachtoffer worden is dat ook niet."

 

 

https://www.l1nieuws.nl/nieuws/2822959/diefstallenplaag-bij-duivenmelkers-in-belgie-limburgse-duivenhouders-ook-geschrokken

vrijdag 10 januari 2025

martin

Voor mij is de kweektijd misschien wel de mooiste tijd van het jaar. Ik zal dit jaar voor het eerst van mijn leven niet zelf kweken.

Ik weet nog niet hoe het voelt om zelf niet aan de wieg te staan van mijn nieuw geboren vliegduiven. Gelukkig zijn Pascal en Jochem bevlogen liefhebbers die er alles aan zullen doen om onze nieuwe vliegploeg perfect op te kweken.

We zijn dagen bezig geweest om de koppels op papier te koppelen. Verleden week hebben we bij Jochem de eerste koppels samen gezet en dat ging perfect binnen enkele minuten lag alles heerlijk te kroelen in hun broedschotels.

Gisteren op 5 dagen lag er al het eerste eitje en de meeste duivinnen lopen al zwanger te zijn.( openstaan en ietsje hoge rug). Op 31 december net na de middag hebben we bij Pascal ook gekoppeld maar daar ging het wel wat moeizamer.

Jochem had de laatste week bijgelicht en Pascal niet en dat verschil was duidelijk te merken. De duiven bij Jochem keken echt uit om gekoppeld te worden en die bij Pascal waren een soort van verbaasd dat ze bij elkaar gezet werden. Maar de duiven bij Pascal voelde ook prima aan en die komen gewoon wat later op eieren.

Leuk dat sommigen confraters en hun navolgers het hebben over specifieke kweekduiven en dito vliegduiven. En allerlei theorieën over kweek en vliegogen lanceren ,waar de meeste liefhebbers niets van snappen. De eieren van de vliegduiven worden de laatste jaren meestal weggegooid en die van oude stoffige kwekers en waardeloze internet aankopen worden onder de vliegduiven gelegd.

Waarom ? Omdat duivenliefhebbers over het algemeen trendvolgers zijn en geen trendsetters. Met andere woorden ze gebruiken zelf hun verstand niet maar pikken van alles en iedereen wat op en voeren dat uit.

Als je een modale duivenliefhebber bent met niet al te veel duiven, kweek dan ook van je vliegduiven! Dat is jouw toekomst en als je de belasting voor de vliegduiven te groot vindt, kweek dan in ieder geval met de helft van je beste vliegduiven en laat ze dan bijvoorbeeld allemaal één jong grootbrengen.

Ik heb jarenlang overal geselecteerd en gekoppeld en de slechtste troep vond je vaak bij de kwekers. En op hokjes met late jongen die nog niet in de mand hadden gezeten. Op het vlieghok zaten vaak veel betere duiven want daar was de “mand” als selecteur al veelvuldig aan het werk geweest. En grote fouten zoals veel te lange armen, slechte ogen ,slechte constitutie en slechte kelen waren vaak al op de eerste de beste rot vlucht door “mand” uitgeselecteerd.

We kunnen ook absoluut niet zonder kweek hok want ook elke top duif is na een aantal jaar uitgevlogen en die topduiven moeten op eigen hok weer voor nieuwe toppers gaan zorgen.

Van gepensioneerde eigen topduiven weten we veel meer dan van alle aangekochte duiven bij elkaar.

Zal dit proberen uit te leggen:

Eigen prestatie duiven hebben gepresteerd op jouw locatie, jouw hok en met jouw systeem. Kortom die duiven passen bij jou. Met zulke duiven kun je vooruit op het kweekhok dat geeft zekerheid en dat weet je vaak niet van aangekochte duiven.

Want woon jij als liefhebber ook “precies kat in het bakkie “ in de vlieglijn? Zoals de meeste verkopers! Beschik jij ook over een super huisvesting voor je duiven (waar soms een paar honderd vliegduiven zijn gehuisvest)? Of heb je een paar simpel hokjes in de tuin ?

En krijgen jouw duiven ook minstens twee keer per week medicatie ? Of geef jij wat natuurlijke bijproducten om de boel gezond te houden?

En ben jij in staat op sommige tijden bijna dagelijks met jouw duiven te rijden? Of heb je gewoon een baan en ben je blij dat je voor je werk wat tijd aan je duiven kunt besteden?

Ons eigen gras is vaak groener dan we denken, maar we moeten onze ogen wel goed open houden om dat (in) te zien! Dus vergeet niet van je beste vliegduiven te kweken want dat worden uiteindelijk ook je beste kwekers!

Martin

vrijdag 03 januari 2025

vrijdag 3 januari | week 1

woensdag 01 januari 2025

martin

We zijn zaterdag nog één keertje op stap geweest en dit keer naar Tilburg waar de eindverkoop van “Pearls of the Sky”( een gecombineerde internet en zaalverkoop) werd gehouden. Een mooi initiatief waar een aantal top liefhebbers (zowel grote fond als programmaspel) enkele duiven aanboden uit hun toppers. Een mooie kans om nog wat extra’s te bemachtigen voor het kweekseizoen.

Maar ook een kans om eens in de keuken te kijken van je duivensport concurrenten. We hebben zelf eigenlijk duiven genoeg en niet echt iets nodig voor het programma spel. En we hebben vrijdag nog een prachtige late duivin kunnen bemachtigen voor onze grote fond aspiraties. Ook daar hebben we nu genoeg duiven voor om in korte tijd een prachtig stammetje mee op te bouwen.

Mijn ervaring (ruim 60 jaar) is, dat je het beste wat kunt kopen uit echte bewezen kweekkoppels. En ondanks al het onnozele gezever van sommige schrijvers dat kweekkoppels niet bestaan, trek ik mijn eigen plan en zoek ik het liefst naar deze duiven.

Waarom? Omdat met duiven uit een echt kweekkoppel je de meeste kans van slagen hebt op weer een goede kweekduif. Deze duiven hebben namelijk precies die genen die we zoeken. Er is echter één probleem, deze duiven zijn schaars, dus als je ze al vindt zijn ze vaak niet goedkoop.

Het was een happening vanjewelste daar in Tilburg, maar we waren vroeg en hebben al de te koop gestelde duiven even bekeken. Wat me steeds meer opvalt is dat jonge duiven die te koop worden aangeboden vaak halfbroers en halfzusjes zijn van de absolute toppers. Duiven uit de koppels waar de toppers uit komen (broertjes en zusjes) zijn eerder zeldzaam dan regelmatig te koop. Het was dan ook brilletje op (om de pedigree goed te kunnen lezen) en brilletje af (om de duiven weer te bekijken).

Wat me ook opviel is, dat de Belgische duiven vaak een maatje groter zijn dan de duiven die we hier in Holland vaak zien. Al met al een leuke dag en weer veel aardige mensen ontmoet en leuke gesprekken gevoerd. Vlak nadat de verkoop was begonnen zijn we weer naar huis gereden want we hadden nog veel te doen.

Jochem en ondergetekende hebben vanmorgen onze kwekers gekoppeld en dat was geweldig om te zien. Na weken filosoferen waren we er verleden week helemaal uit. En vanmorgen werd de eerste ploeg samen gezet. Alle 12 koppels waren in 30 seconden gekoppeld ( Ze waren er echt goed klaar voor).

Over 2 dagen gaan we bij Pascal de rest koppelen en dan is voor ons het seizoen 2025 ook weer begonnen.

Wat heb ik genoten van die prachtige koppels. En dan bedoel ik het moment dat je de duiven niet alleen in je hoofd maar ook in het echt samen ziet! Kreeg regelmatig een soort rilling als ik bepaalde duiven samen in de schotel zag liggen kroelen. Wat is de duivensport dan toch mooi.! We gaan zien wat voor moois er geboren gaat worden uit onze kanjers!

Ik wens een ieder een gezegend 2025!

zaterdag 28 december 2024

Dit vochtige weer is nergens goed voor. Het enige voordeel is dat je weinig stof hebt in de hokken.

Zelf gooi ik eens in de twee dagen een dun laagje schelpenzand op de vloer, nadat ik deze heb schoongemaakt. Dit ruikt lekker fris, de pootjes van de duiven blijven schoon en het neemt wat vocht op. Als je dit niet te dik erin legt, verstuift het over de bodem wanneer de duiven op de vloer vliegen. De mest plakt zo niet vast aan de bodem.

Ik kwam vroeger bij wijlen M. van Gastel, de kweker van Rocket, en hij had ook altijd schelpenzand op de vloer. Zelfs in de bakken deed hij nog een dun laagje.

Duiven verzorgen kan dus ook op een simpele manier. Niet teveel duiven is alleen maar voordelig. Je kan zo alles perfect verzorgen en uiteindelijk draait het toch om goede duiven.

Het poulesysteem had om die reden nooit mogen verdwijnen. De selectie was harder en men hield er niet teveel. Dit had weer als voordeel dat er minder zieke duiven in de manden zaten. Ook verloor men er minder, omdat alleen uit de beste duiven werd gekweekt.

Vandaag de dag kweekt men uit alles wat veren heeft. Men verliest er veel, dus de hokken moeten nóg voller, wat averechts werkt.

Voortgang kweek

Hier liggen alle jongen inmiddels uit het ei. De 24 koppels waren allen bevrucht, maar na een dag of 14 broeden begon de ellende. Eerst ging alles voorspoedig en vloog niemand verkeerd, maar tegen het aanpikken vochten ze op enkele dagen tijd vier koppels eitjes kapot. Daarna vloog men plots weer in de goede bak. Gelukkig niet van de beste koppels, maar van de onervaren zomerjongen.

Zo is het met duiven altijd wat. Het is 90% ellende en 10% plezier, zeg ik altijd. Vroeger werd ik daar niet goed van, maar ik heb leren relativeren. Een aanval van een rover, een slechte trainingsvlucht of lossing en je bent er ook tien kwijt.

De vliegduiven worden 5 januari gericht gekoppeld. Eerst dacht ik aan een vrije koppeling, maar daar zie ik toch vanaf. De eitjes van de kwekers moeten onder de vliegers, daarom heb ik liever dat ze wat korter bij elkaar leggen.

Daarbij wil ik van enkele vliegkoppels zelf jongen en sommige gaan naar anderen. Ik wil wel dat zij uit kwaliteitsvolle koppelingen jongen krijgen.

Sommige van de vliegers van nu worden misschien wel de kwekers van de toekomst. Zo kregen de gebr. van Belzen vorig jaar ook een deel uit de vliegers en daar zaten enkele hele goede jongen tussen.

Ik vind sowieso dat je altijd 100% achter de duiven moet staan die je verkoopt of weggeeft. Voddebalen vinden hier altijd hun weg naar de poelier, ook al komen ze uit het allerbeste koppel.

Pearls of the Sky

Aanstaande zaterdag is de zaalveiling van de Pearls of the Sky. Men kan zich daar versterken met een aankoop van een jong van een Nederlands of Belgisch tophok. Het mooiste van deze veiling is dat je zelf kunt beoordelen of de duif bij je eigen hok past. Daarbij kan men daar met een keer verleggen nog zes jongen van kweken om mee te spelen. Stilstaan is tenslotte achteruitgaan.

Van mij zitten er vier schitterende exemplaren tussen, die ik normaal gesproken zelf in de kweekploeg zou gebruiken. Deze zijn momenteel te bewonderen op de website van GPS-Auctions.

Bergh in het Zadel

De veiling van stichting Bergh in het Zadel had een mooie opbrengst van 35.490 euro, die naar de kankerstichting gaat. Zo kunnen diverse organisaties ook eens zien dat wij duivenliefhebbers (schenkers en kopers) het hart op de juiste plek hebben.

Nazaten Super Rossi

Jan van Wanrooij won onlangs in Bangkok (Thailand) de 9e plaats in de finalerace met amper 3 secondes na de winnaar. De moeder is een rechtstreekse Embregts-Theunis uit een inteelt Super Rossi x een dochter Millennium koppel.

Die inteeltproducten van Super Rossi gaven hier dit jaar al meerdere top 10 NPO-winnaars. In Friesland kweekte Jan er ook verschillende top 10 NPO-winnaars uit.

De Super Rossi nazaten doen het overal ter wereld goed. Eén zoon ging destijds naar Rami Ezzat in Egypte. Hij kweekte daar jongen uit die het super deden op de one loft races in het Midden-Oosten.

Mr. Zhang uit China wist mij onlangs te vertellen dat ook hij super slaagde met een zoon van Super Rossi. Diens nazaten doen het super op de one loft races aldaar. De nestbroer van die duif van Zhang ging naar Italië en ook daar doen de nazaten het goed met meerdere nationale Asduiven en goede uitslagen op de one loft races.

Ook Stefano van Team Alessandroni is er super over te spreken, meldde hij onlangs. In België had snelheidsvirtuoos Herman Bevers dan weer een top samenkweek zoon uit Super Rossi.

Zo gaan we stilaan richting het nieuwe jaar. Ik hoop dat 2025 voor iedereen goed en gezond mag verlopen en dat we een succesvol seizoen met de duiven mogen beleven.

peter hok

donderdag 26 december 2024

martin

De kortste dag is gelukkig achter de rug en we kruipen weer langzaam maar zeker uit de winter cyclus. De herfst/wintertijd is voor onze duiven ook essentieel, ze hebben deze tijd nodig om goed door te ruien/laatste slagpennen en om energie/reserves op te bouwen voor het nieuwe seizoen.

Die energie/reserves zijn veel belangrijker dan dat de meeste duivenliefhebbers denken. Een duif moet het nieuwe seizoen starten met een volle tank energie/reserve. En dit is totaal iets anders dan een volle tank met brandstof.

Reserve betekent letterlijk (voorraad voor noodgevallen). En hier gaat het namelijk om de energie/ reserve van een duif kan namelijk opraken na een serie bijna noodgevallen/vluchten of na één keer een vlucht waar echt alles uit de kast gehaald moet worden om thuis te geraken.

Ik heb vroeger in forums altijd een sinaasappel gebruikt als voorbeeld. Stel dat je de energievoorraad vergelijkt met een sinaasappel en je speelt met dagfond duiven. Dan kan het zijn dat na een paar zware dagfondvluchten waarin de duif flink in het rood heeft gevlogen, de sinaasappel is veranderd in een klein mandarijntje.

Als je overnacht vluchten vliegt dan kan na één vlucht de sinaasappel al veranderen in een mandarijn. En als je een duif dan op een overnacht vlucht inkorft met een mandarijn aan energie/reserves en het wordt een loodzware vlucht, dan mag je blij zijn als de duif nog thuis komt.

Daarom adviseer ik ook om na een zware Barcelona de duiven niet meer in te korven voor nog een grote fondvlucht. De kans is groot dat de reserves bijna allemaal opgebruikt zijn door het aantal Barcelona vlieguren!

En vaak zie je dat (als liefhebber) niet aan de gedragingen van de duif, want die klappert na een week weer vrolijk rond (maar de energie/reserves zijn op). Als je zo’n duif datzelfde jaar niet meer speelt en rond deze tijd weer volop reserve laat opladen dan zal hij gewoon weer vroeg kunnen vliegen op de volgende Barcelona editie.

Een mooie voorbeeld maakte ik mee bij duivenvriend Ko. Vriend Ko had jaren terug een geweldig Barcelona koppel. Een mooie donker doffer en een blauw witpenduivin. Het stel werd 3 jaar achtereen in gekorfd voor Barcelona en daar zaten een paar pittige Barcelona vluchten bij.

Ze vlogen beiden drie keer mooie vroege prijzen en kwamen super fit thuis. Dan vergeet Ko de duiven op tijd in te korven (tijdens de voorbereiding) en moeten de duiven 3 weken voor Barcelona mee naar een 450 km vlucht.

De weersverwachting was slecht maar Ko kon niet anders omdat de duiven nog amper kilometers in de vleugels hadden. Het werd dan ook een halve rampvlucht en de duiven kwamen halverwege de week naar huis en ze waren echt knap afgevlogen.

De duiven kropen weer op nest en knapte snel op en Ko besloot ze toch anderhalve week later in te korven voor Barcelona. Ze zagen er geweldig uit zei Ko tegen mij vlak na de inkorving. De Barcelona werd een makkelijke editie en de duiven vielen op zaterdagmorgen als zand.

Maar Ko heeft zijn Barcelona koppel nooit meer terug gezien. Ze hadden 3 weken voor Barcelona al hun energie/reserves al verspeeld op die halve rampvlucht. En toen vermoedelijk al de Barcelona afstand gevlogen om toch thuis te komen. Dit is zo maar een voorbeeld maar ik ken er nog veel meer.

Energie/reserve is voor een duif heel belangrijk en daar kunnen we nu in deze tijd voor zorgen. Als ze nu voldoende op kunnen bouwen hebben we daar volgend seizoen samen plezier van. En met samen bedoel ik de duif en de liefhebber!!

vrijdag 20 december 2024
vrijdag 20 december 2024

martin

Ik heb al vaak uitgelegd waarom ik niet meedoe aan het fenomeen “bonnetjes” geven. En heb ook heel vaak met veel geduld bonnenvragers gewezen op de risico’s die ze zelf lopen. Ik geef dus geen bonnen maar dat wil niet zeggen dat ik geen duiven kan missen.

Een paar maanden terug kreeg ik een verzoek van “duivencoach” Nico van Veen. Nico wilde voor zijn stichting “Behoud duivensport” een bonnetje. Zijn nieuw opgerichte stichting heeft dringend behoefte aan liquiditeit en een bonnenverkoop kan daar aan bijdragen. Ik ken Nico als een bevlogen duivenliefhebber met het hart op de goede plaats en vindt zijn initiatief dan ook geweldig.

De nieuwe stichting kan bijdragen aan het instant blijven van de duivensport zoals we hem nu kennen. Als er niets gebeurt zal onze duivensport veranderen in een elite sport waar geen plaats meer is voor de jeugd en ook niet voor diegene die de duivensport hebben groot gemaakt. (de gewone man).

Ik sta dus achter het initiatief van Nico en hoop dat hij het een en ander positief kan veranderen binnen de hedendaagse duivensport. We hebben besloten Nico een jonge duif te schenken voor zijn verkoop. Een jonge duif die we zelf voor ons kweekhok gekweekt hebben. Een duif met een prachtige afstamming en een plaatje die op geen enkel hok zal misstaan.

We hebben in het verre verleden ook eens 2 bonnen beschikbaar gesteld. Dat was toen aan Richard van Stel. Richard was destijds de man die voor het NPO orgaan de rubriek “Nadoen” verzorgde.

Een bon werd gekocht door Henk de Haan uit Dordrecht en de andere bon (een jaar later) werd gekocht door Ivo van Veen. Ivo noemde de duif “de Martin” en Henk noemde de duif “de King”.

Henk vloog met de kinderen van de ”King” ik denk wel 10 x top 10 tegen tienduizenden duiven. En Ivo speelde met de kinderen uit “de Martin” niet veel minder. Ik denk o/a aan Martins dochter “Celine Cecile” die op een pittige Chataudun de 1e speelde van ruim 25.000 duiven.

De King kwam rechtstreeks uit mijn “Sprint 1” die later toen ik hem had verkocht “Hayabusa King” werd gedoopt. Hij speelde maar liefst 6 zuivere 1e prijzen in groot verband waaronder de 1e van de hele lossing tegen meer dan 17.000 duiven.

De Martin kwam uit “Kaja” een 1e NPO winnares die zelf ook ongelooflijk goed kweekte waaronder 1e Quentin 27.034 p, 1e Pommereuil 11.302 p, 1e Chateau 25.487 p, 1e Ruffec 3.819 p, 1e Peronne 9.618 p, 1e Pommereuil 7.848 p. en nog heel veel meer 1e prijzen. Het bloed van beiden duiven stroomt nu nog steeds door onze huidige kolonie.

Ook nu komt er een jonge doffer uit een bijzondere duif te koop, lees de afstamming maar eens rustig na. Hopelijk levert hij een mooi bedrag op voor de “Stichting Behoud Duivensport”. https://www.pigeoncom.com

maandag 16 december 2024

Screenshot 20241215 205249 Facebook

Subcategorieën

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
11 januari 25
Goede jongen kweek je alleen uit goede, gezonde...
peter hok
04 januari 25
Het nieuwe jaar is hier, de ringen kunnen weldra weer...
peter hok
21 december 24
Het weer is vies en nat deze dagen voor...
peter hok
14 december 24
Alle 24 kweekkoppels zitten inmiddels te...
peter hok
07 december 24
Hier gaan de duiven deze week leggen. Natuurlijk heb je elk...
peter hok
30 november 24
Hier zitten de 24 kweekkoppels inmiddels bijeen. Deze...
peter hok
23 november 24
Het kweekseizoen staat voor de deur en dan...
peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40