Nieuws

zaterdag 24 februari 2024

wind

De wind is een bepalende factor bij de uitslag van de postduif wedstrijden. Waarom zal ik je hieronder uitleggen.

Wind
De vlieghoogte is normaal gesproken rond de 250 tot 300 meter. Met een gemiddelde snelheid van 1100 meter per minuut. Meest voorkomende wind in Nederland is de zuidwesten wind. Een ideale wind voor het houden van wedstrijden omdat deze wind voor voldoende blauwe plekken zorgt tussen de wolken. Maar de wind drijft de duiven ook uit koers waardoor je toch een wedstrijd kan verliezen omdat je net aan de verkeerde kant in de afdeling zit. Hoe goed je duiven ook zijn met de wind uit de verkeerde richting is het winnen van een wedstrijd niet mogelijk. Zelfs als je net in het verkeerde deel van een stad woont. Kun je al een nadeel ondervinden van een wind uit de verkeerde kant. Als je verstandig bent hou je daar dan ook rekening mee wanneer je je duiven gaat opleren. Een keer je duiven uit het oosten of westen opleren is helemaal niet onverstandig.

Kopwinden
Een kop wind spreekt tot de verbeelding bij menig postduiven liefhebber. Bij een kopwind vliegen de postduiven heel laag over de grond om zoveel mogelijk energie te bewaren. Omdat de postduiven dan laag over de grond vliegen moeten ze telkens allerlei obstakels ontwijken. Denk aan bomen of hekken maar wat dacht je van prikkeldraad. Een postduif kan een inschattingsfout maken en zich verwonden. Alleen de beste duiven komen op tijd thuis. Reden hiervoor is dat een kopwind in combinatie met een zware bewolking alles vergt van het oriëntatievermogen. Er worden relatief weinig duiven verspeeld maar het concours staat wel lang open omdat de duiven niet allemaal tegelijk komen.
Dat komt omdat de postduiven de verkeerde kant opvliegen, op zoek naar mogelijkheden om zich te kunnen oriënteren zonder hun energie hoeven te verspelen aan het vliegen. Ze zoeken dan ook de makkelijkste weg.
Duivenhokken die het eerst in de afdeling liggen hebben het meest profijt van een noorden wind.

Staartwinden
Wanneer de postduiven een wind in de rug hebben. Zal het waarschijnlijk een makkelijke wedstrijd worden die iedere postduif kan winnen. Het concours sluit dan ook vaak heel snel en het komt er dan op neer wie zijn duiven het snelst binnen kan roepen. Een extra rondje vliegen boven het hok en je verspeelt meteen je eerste prijs. Of een roofvogel die zich net laat zien wanneer de duiven willen vallen kost je gelijk een goede uitslag.

Zijwinden
Oostenwind
Bij zijwinden denken we aan een westenwind of oostenwind. Wordt het een oostenwind dan gaan de harten van duivenmelkers sneller kloppen vooral de fond liefhebbers die met de ZLU vluchten meedoen. Langs de kust is het op een zomeravond een stuk langer licht. Wanneer de wind dan uit de oosthoek komt vallen de vroege duiven in de kop van Noordholland.

Bij een oostenwind kunnen er ook veel duiven verspeeld gaan worden. De duiven worden langs de kust gedreven door de wind. Sommige duiven komen dan zelfs in Engeland terecht of op de booreilanden. Onervaren duiven kunnen zeewater gaan drinken wat dan ook het einde betekent van de wedstrijd.

Het is ook belangrijk dat de koppen 100% schoon zijn op vluchten met een oosten wind. Deze vluchten gaan vaak gepaard met warm weer. Liefhebbers die aan de oostkant wonen van Nederland gaan het met een oosten wind heel moeilijk krijgen. Het zijn dan ook alleen maar de tophokken die nu een goede wedstrijd kunnen draaien.

Westenwind
Maar een westenwind zorgt ervoor dat de meeste duiven weer veilig thuiskomen mits de windkracht niet te groot is. Met een sterke westenwind worden de duiven flink uit hun koers geblazen. Kans is groot dat de duiven dan door het binnenland gaan vliegen. Ook van de duivenmelkers die langs de kustlijn zitten. Duivenmelkers die in het oosten wonen kunnen verwachten dat hun duiven via Duitsland naar huis gaan een flinke omweg. De duiven verliezen tijdens deze vluchten veel energie door zigzaggend te gaan vliegen om alsnog de juiste koers naar huis te kunnen aanhouden.

Geen winden
Een lossing zonder wind is ook mogelijk en het meest ideaal maar niet in combinatie met hoge temperaturen.. Wanneer de temperatuur stijgt naar tropische waarden is het oppassen geblazen. Wedstrijden worden onder deze omstandigheden vaak afgelast omdat de duiven dan gedesoriënteerd raken. Maar een wedstrijd zonder wind is voor iedereen het eerlijkst omdat niemand dan enig na of voordeel ondervind van de wind.

Invloed van combinatie winden
Zuidwestenwind is vaak goed voor de verste afstand, en de wat minder gespierde duiven kunnen nu hun prijzen pakken. Toch worden er op deze relatief makkelijke vluchten vaak veel duiven verspeeld. Veel duiven vliegen er met deze hoge snelheid veel te ver door. En komen in de kop van Nederland terecht of op de wadden eilanden en zelfs in bv Denemarken. De duiven moeten slim en scherp zijn dus op tijd uit de koppels komen en niet inhouden als er duiven op de korte afstand gaan knijpen boven hun locatie.

donderdag 22 februari 2024

voorjaarbeurs

Algemene beurs informatie

Editie: Voorjaarsbeurs 2024
 
Datum: 2 & 3 maart
 
Zaterdag: 9.00 - 17.00 uur 
Zondag: 9.00 - 14.00 uur
 
Entree: 
€ 14,00 per persoon
Kinderen tot 12 jaar gratis!
 
Locatie: Meidoornkade 24, 3992 AE, Houten, Nederland (Expo Houten)

Huisregels: bekijk de huisregels

donderdag 22 februari 2024

tothepointforum

donderdag 22 februari 2024

vleugel duif

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er massaal gebruik gemaakt van de postduif. Maar hoe zit dat anno 2022? Worden postduiven tegenwoordig nog voor iets nuttigs gebruikt? Luisteraar Katja vraagt het zich af en de makers van de podcast Alledaagse Vragen zoeken het voor haar uit.

#15 - Worden er nog postduiven gebruikt? (S04) - Alledaagse Vragen


Speel podcast af

Hedendaagse postduif

Volgens Bas Verkerk, een van de grootste duivenhouders in Nederland, is het antwoord vrij simpel: postduiven worden nergens meer ingezet: ‘We hebben allemaal vast wel eens in het nieuws gezien dat duiven worden gebruikt in buitenlandse gevangenissen om goederen naar binnen te smokkelen, maar in Nederland is dit niet het geval.' Tegenwoordig worden postduiven alleen nog voor wedstrijden ingezet.

Wedstrijdduiven

Postduiven worden in Nederland ingezet voor wedstrijden. Bij deze wedstrijden worden alle deelnemende duiven vrijgelaten op één bepaalde locatie. De duif die het snelst weer in zijn eigen hok terug is heeft gewonnen. Een duif in goede vorm kan met een kleine tussenstop van Barcelona naar Groningen vliegen. Zo'n tocht wordt in de duivensport een 'zware fond' genoemd. In de wereld van wedstrijdduiven gaat er veel geld om, zo is er onlangs een duif voor maar liefst 1,7 miljoen verkocht. Maar voor veel duivenhouders is duiven houden een hobby en geen verdienmodel. Volgens Verkerk verdient slechts 1% van alle duivenhouders zijn brood ermee.

Postduiven in oorlogstijd

Niet veel mensen weten dat postduiven ook een grote rol hebben gespeeld in de Eerste- en Tweede wereldoorlog. Esther van Zonsbeek heeft op een geheime plek ergens in het land van Maas en Waal een klein oorlogsmuseum. Van Zonsbeek vertelt hoe duiven bijvoorbeeld door de Engelsen ingezet werden tijdens D-Day: ‘De duiven kregen uiteraard eerst een hele goede en harde training. Als de duiven klaar waren voor het harde werk, werden ze vastgemaakt aan de parachutisten. De berichten die verzonden moesten worden werden in een glazen potje aan de pootjes van de duif vastgemaakt. De duiven werden vervolgens losgelaten en vlogen dan terug naar Engeland.’

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister Alledaagse Vragen in je favoriete podcast-app of op de website van NPO Radio 1.

Download de NPO Radio 1-app

donderdag 22 februari 2024

Mark Gils – Beilen / Duivensportwinkels 2

Het is alweer 9 jaar geleden dat ik een column schreef over het onderwerp duivensportzaken/winkels. Dit was destijds met Peter Lasterie, die zijn zaak inmiddels heeft overgedaan aan zijn dochter en schoonzoon. Ik schreef destijds dat ik me er over verbaasde dat er nog verschillende van dit soort zaken zijn, gezien de dalende populariteit van de duivensport. Inmiddels is het aantal duivensportliefhebbers weer verder gedaald en zijn er inderdaad wel een aantal van dit soort winkels die hun deuren gesloten hebben. Mark Gils, de 44 jarige hoofdpersoon van deze column ziet er echter nog steeds brood in, hoewel hij er wel andere zaken naast doet, zoals de jaarlijkse vuurwerkhandel.

Piet Gils, de vader van Mark, vloog in de beginjaren 90 sterk op de marathons. De laatste jaren tobde hij met zijn gezondheid en ging het allemaal wat minder. Toen hij een goed bod voor zijn duiven kon krijgen heeft hij zijn beste duiven verkocht. Hij heeft nog even met Rick Appelmelk samen gedaan die destijds stage liep in de winkel. Na het overlijden van Piet heeft Rick de duiven gekregen. Mark had zelf in die tijd nog niet veel interesse in de duiven, maar inmiddels zitten er weer een paar duiven van zijn vader bij Mark, want hij is drie jaar geleden zelf ook met duiven begonnen. In eerste instantie was dat samen met Rolf Bosker. Maar vanaf 2024 gaat Mark zelfstandig en onder eigen naam vliegen. Hij wil zich op de dagfond en overnacht gaan toeleggen. Vooralsnog doet hij ook de programmavluchten mee en als daar dan ook nog succes op wordt behaald, zoals vorig jaar met de 5e van de gehele afdeling 10 tegen ruim 14.000 duiven met de jonge duivenvlucht vanuit Gennep, is dat een welkome verrassing.

Marc gillis

Mark werkte vanaf zijn 16e al in de dierenspeciaalzaak van zijn vader en heeft de zaak destijds van zijn vader overgenomen toen deze ziek werd. De duivenhokken heeft hij boven de winkel. Omdat hij de hele dag in de zaak is, is de duivensport goed te combineren met zijn werk. Daarnaast heeft Mark hulp in zijn winkel van Ronald van Dijk die hem eveneens met de duiven helpt. Ook Stein van Dijk, de zoon van Ronald, is geregeld in de winkel te vinden. Afgelopen jaar is Stein op zijn eigen adres ook met duiven begonnen. Hij heeft een 20 tal jongen van Mark op de jonge duivenvluchten gespeeld. De jongen die daarvan zijn overgebleven, heeft Mark inmiddels weer terug op zijn eigen hok over gewend. Het is de bedoeling dat Stein ook dit jaar weer een ploeg jongen van Mark gaat spelen.

De klantenkring van de winkel bestaat voor het grootste percentage uit duivenmelkers. Dat betekent dat duivenvoer en bijproducten voor duiven de meest verkochte producten zijn. Een bijproduct waar bijvoorbeeld vaak naar gevraagd wordt is de Multimix emmer van de Patagoon. Daarnaast verkoopt Mark vele soorten honden-, katten-, paarden-, schapen-, kippen-, varkens- en vogelvoer. Zelfs voor voer voor Alpaca’s kun je bij Mark terecht. Zijn klanten  komen voornamelijk uit Drenthe, maar ook liefhebbers uit de provincie Groningen weten de weg naar Beilen te vinden. De winkel heeft een tijd lang als een soort ontmoetingspunt gefungeerd voor duivenliefhebbers uit de wijde omgeving. Dat is op een gegeven moment wat minder geworden, maar de laatste tijd komt dat wel weer wat terug. Elke maand komt een dierenarts in de winkel en kunnen de duivenliefhebbers uit de omgeving hun duiven laten inenten en mestonderzoek laten doen. Dat trekt ook wat duivenliefhebbers naar de zaak.

Een dierenspeciaalzaak is tegenwoordig weinig rendabel zegt Mark. De winstmarge op een zak duivenvoer schommelt tussen de één en twee euro, dus er moet heel wat duivenvoer verkocht worden om de zaak draaiende te houden. Op hondenvoer bijvoorbeeld zit een veel grotere winstmarge maar daar wordt veel minder van verkocht. Een nevenactiviteit is het bouwen van spoetnikken en rennen, maar nadat Mark enige tijd geleden een hartaanval heeft gehad, heeft hij niet veel energie meer voor dergelijke activiteiten. Mark; “Ik zou de winkel wel willen uitbreiden en mijn website nieuw leven willen inblazen, met mogelijk op termijn ook internetverkoop. Dan moet ik echter wel weer helemaal de oude worden qua energie. Aan de duivensport iets verdienen wordt steeds moeilijker, dus nevenactiviteiten zoals de verkoop van vuurwerk in de winter wordt wel steeds belangrijker. In het verleden heb ik ook meelwormen gekweekt, maar daar was ik dag en nacht mee bezig en dat zal nu gezien mijn lichamelijke gesteldheid niet meer lukken. Maar dat wil ik ook niet meer.“

woensdag 21 februari 2024

sjeng

Hoe vindt een postduif zijn weg terug?

Dr. Sjeng Lumeij
Hoofd afdeling Vogels en Bijzondere Dieren Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren

Postduif op jonge leeftijd trainen

Postduiven dienen te worden getraind om hun hok terug te vinden. Op jonge leeftijd moeten ze de omgeving van het hok in zich opnemen. Dit wordt veelal gedaan met een ‘spoetnik’: een getraliede uitkijkpost. Daarna wennen de dieren aan steeds grotere afstanden.

Stand van de zon 

Ook de stand van de zon, aardmagnetisme en reuk zijn van belang bij de navigatie.

Duiven hebben een ingebouwd ritme van ongeveer 24 uur. Dit dag- nachtritme wordt dagelijks gelijkgezet op basis van licht en donker. Tevens hebben duiven een besef dat de zon opkomt ongeveer in het oosten, ‘s middags om 12 uur op het hoogste punt staat in het zuiden, en weer ondergaat ongeveer in het westen. Op deze manier kan de duif aan de hand van de zonnestand de kompasrichtingen bepalen.

De duif hoeft de zon overigens niet zelf te zien. Een stukje blauwe hemel is genoeg om de plaats van de zon te bepalen.

Aardmagnetisme 

De invloed van het aardmagnetisme is onderzocht door magneten rondom het hoofd van de duif aan te brengen. Deze duiven raakten het spoor bijster.

Reuk speelt een belangrijke rol

Vroeger dacht men dat de zogenaamde carrier pigeons goede postduiven waren vanwege de grote neusdoppen. Nu weten we dat bij vele vogels, maar ook bij postduiven de reuk inderdaad een belangrijke rol speelt bij de navigatie; met name in een straal van 300 tot 500 km rond het hok. Reden waarom snotterende duiven maar beter thuisgelaten kunnen worden.

maandag 19 februari 2024


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 16 februari 2024 | week 7
 


Voorwoord

Bijeenkomst Lossingsfunctionarissen 24 februari
Er is elk jaar een bijeenkomst met de  Lossingsfunctionarissen van onze Afdelingen en de ZLU. Dit is een gezamenlijke bijeenkomst met onze mensen van het IWB (Instituut Wedvlucht Begeleiding) en 1 of 2 meteorologen van Zimoa. Dus je hebt het dan over het complete team dat in overleg onze duiven lost gedurende het vliegseizoen. Er zijn vele zaken van belang als het om onze duivensport gaat, maar het lossen en de afstemming daarover is wel een cruciale.

Dit jaar is er naast afstemming en kennisoverdracht ook uitgebreide aandacht voor de aanpassingen in het Hitteprotocol, de RTL (Risico Tabel Lossingen) en het Protocol Lossingen. De wijzigingen in het Hitteprotocol en de RTL zijn geïnitieerd door onze mensen van de WOWD (Wetenschappelijk Onderzoek Welzijn Duiven). De WOWD bestaat geheel uit wetenschappers vanuit de verschillende werkvelden die relevant zijn. Voor de helderheid het “NPO Bestuur” brengt dus zelfstandig geen wijzigingen aan in deze stukken. Zullen wij ook nooit doen, want daarmee is de onafhankelijkheid van de WOWD in het geding. Juist die wetenschappelijke onafhankelijkheid is van belang voor alle externe partijen waar wij mee van doen hebben. Wat wij wel doen is onze  bevindingen delen met het IWB en de WOWD, het is aan hen om te kijken of onderzoek noodzakelijk is. Dit alles met de bedoeling om het best mogelijke te doen voor de duiven en de duivensport.
 
Certificering vervoer en vervoersmiddelen
Tijdens de voorjaars Ledenraad van maart 2023 is het bovenstaande onderwerp uitgebreid aan de orde geweest en aangenomen door de Ledenraad.

Belangrijkste wijzigingen waren:

 • Mandbezetting genormeerd op 350 cm2 per duif uiterlijk per 2026
 • Meten is weten: Digitale meetapparatuur verplicht met ingang van 2024 (Temperatuur en CO2)
 • Normering van temperatuur en CO2 waarden en drink en rustpauzes
 • Transport mengelingen toegestaan
 • Jaarlijkse controle van ventilatie en meetapparatuur

Met het voorjaar, en daarmee de eerste wedvluchten voor de deur, wil ik afdelingen die nog geen stappen hebben ondernomen erop wijzen dat met name de digitale meetapparatuur voor elke container verplicht is vanaf de start van het seizoen. En wat in alle gevallen simpel te doen is, is het controleren van de ventilatie en meetapparatuur. Je kunt die controle gemakkelijk vergeten, immers een half jaar geleden functioneerde alles nog prima.
 
Foto’s van onze Nationale Kampioenen, gehuldigd in het MECC te Maastricht
Ik heb het in eerdere edities van de nieuwsbrief al aangegeven, en wij zijn ze ook zeker niet vergeten, de foto’s van onze Nationale Kampioenen. Van alle disciplines wordt de top 5 in beeld gebracht, een uitzonderlijke prestatie als je daar bij hoort. Landelijk bij de eerste vijf eindigen zal voor bijna iedereen een droom blijven. Degenen die het wel gelukt is nogmaals van harte proficiat. Er zijn niet alleen foto’s maar zoals gebruikelijk ook mooie compilaties van de Nationale Kampioenen, zoals die ook in Maastricht op het prachtige grote scherm zijn getoond.
 
Allen een fijn weekend toegewenst!

Ben Geerink, voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 

LEDENRAAD

Voorjaarsledenraad 9 maart 2024 
Definitieve agenda Ledenraad 9 maart 2024
Bijlage 2. Kiesregister NPO per 01-02-2024
Bijlage 3a. Notulen Ledenraad 25-11-2023
Bijlage 3b. Actielijst Ledenraad 25-11-2023
Bijlage 6a. Jaarverslag NPO 2023
Bijlage 6b. Financeel Jaarverslag NPO 2023
Bijlage 7a en b. CV NPO kandidaat bestuursleden - herbenoeming
Bijlage 7c. CV NPO kandidaat bestuurslid
Bijlage 7d. Rooster van aftreden NPO Bestuur
Bijlage 8c. Rooster van aftreden FBCC
Bijlage 9a. Hitteprotocol
Bijlage 9b.1 Protocol Lossingen
Bijlage 9b.2 Risicotabel Lossingen
Bijlage 10a. Voorstellen Afdeling 5
Bijlage 10b. Voorstellen Afdeling 1
Bijlage 11. Beleidsagenda 2024
Presentatie Ledenraad 9 maart 2024
 

WEDSTRIJDEN

Nationaal kampioenen in beeld: Vitesse
 

Vitesse - onaangewezen


Vitesse - aangewezen


Vitesse - duifkampioen

 
 

WEDSTRIJDEN

Nationaal kampioenen in beeld: Midfond
 

Midfond - onaangewezen


Midfond - aangewezen


Midfond - duifkampioen

.
 

ALGEMEEN
Voorjaarsbeurs Houten: startschot van het nieuwe seizoen


Een bezoek aan de Voorjaarsbeurs in Expo Houten-NL loont: ruim 170 exposanten
Nu langzaam de temperaturen buiten weer beginnen op te lopen, denken wij met de duiven alweer aan het komende seizoen. Het startschot hiervoor vind al vele jaren plaats in Expo Houten, zo ook nu weer. Met meer dan 170 exposanten belooft het weer een spectaculaire beurs te worden. Verschillende noviteiten op technisch gebied zullen getoond worden, want de duivensport staat zeker niet stil. Ook enkele product introducties en nieuwe producten op het gebied van voeding en voedingssupplementen bij de vele tientallen fabrikanten en groothandels. Vaak met leuke beurskortingen aan de bezoekers aangeboden waardoor een bezoek aan de beurs al snel is terug verdient!
 
Nieuwe trends
In het kielzog van de grote fabrikanten zijn er ook vele kleine zelfstandigen met unieke producten uit heel Europa al is het vaak even goed zoeken naar dat ene waar u al jaren naar opzoek bent. Met het oog op de laatste ontwikkelingen zien wij producten bij wederverkopers opduiken die vroeger zelfstandig in een stand geëxposeerd werden. Dat zagen wij jaren terug al ontstaan bij allerlei races overigens. Maar in die groep One Loft Races (OLR) is er toch een groeiende belangstelling om te exposeren tijdens de Voorjaarsbeurs. Begin maart is voor hen simpel weg een perfecte datum om de eerste jongen aangeleverd te krijgen! De 24 OLR’s die hebben ingeschreven en/of hun agenten komen uit alle werelddelen en kunt u vinden in de volgende standnummers:
207. Moledo Atlantic Coast Derby, Moledo PORTUGAL
211. Sjaak Buwalda - Agent One Loft Races
214. As Golden One Loft Race, Tessaloniki GREECE
215. Favorit OLR Farm - Andik Janos, HUNGARY
230. Algarve Elite OLR – PORTUGAL
234. Talent Quatro z.s. OLR, Sternberk TSJECHIA
262. Algarve Golden One Loft Race, PORTUGAL
264. Victoria Falls World Challenge Pigeon Race ZIMBABWE
321. Derby Costa del Sol – SPAIN
328. Derby Brod CROATIA
331. Fauna Orheiului OLR – MOLDAVIE
332. Ukrain Master OLR
341. Derby Riachos, Riachos – PORTUGAL
342. Algarve Great Derby – PORTUGAL
345. Corabia FCI One Loft Races, ROEMANIA/SPAIN
346. Sofia One Loft Race, Sofia BULGARY
356. Viking Pigeons OLR, Sävedalen – ZWEDEN
358. Derby Zagreb – CROATIA
362. Krakus OLR – POLAND
364. Avirings Derby, Klagenfurt – SLOVENIA
365. Milan Best Pigeon OLR – ITALY
385. Europa Master Pigeons OLR, Falticeni ROEMANIA
391. Dubai Pigeon Race – UAE
392. Derby "AS" Croatia - NEW
 
Groot aanbod van jonge en oude duiven
De Voorjaarsbeurs heeft echter haar naam en faam te danken aan grote aanbod van jonge duiven. U vindt er een uitgebreide selectie duivenrassen, van snelheidsduivels tot zware fond en marathon. Van bloedlijnen die momenteel hot zijn zoals Vanderbulck en Leideman tot de good old Aarden duiven. Het is er allemaal! Door ruim 60 exposanten worden er zo’n 2.000 jongen en een 1.000 oude duiven ter verkoop aangeboden. Vooral de handel in de jongen geeft de Voorjaarsbeurs haar specifieke sfeer dat het seizoen aanstaande is.

Sinds enkele jaren is er ook de beroemde Wall of Fame waar uit verschillende disciplines en rankingen alleen de ALLERBESTE duiven tentoongesteld worden. Een ware lust om te zien of om in contact te komen met hun eigenaren, kijk hiervoor maar eens naar de filmpjes op onze Facebook pagina van 2023. Op facebook komt de Voorjaarsbeurs nu al helemaal tot leven. Beslist een aanrader om de facebook pagina Voorjaarsbeurs Houten te volgen. Daar zullen de exposanten de komende weken veel nieuws posten betreffende hun deelname. Ook foto’s van de jonge duiven zij kweken of kortingen en acties van het bedrijfsleven en veel meer actueel nieuws.

Sierduivenaanbod weer als voorheen
Dit onvergetelijke duivensport evenement neemt je mee op een reis vol passie, kennis en verbazingwekkende duiven. Ontdek een uitgebreide selectie van prachtige duivenrassen op sierduiven gebied. Bij de speciaalclubs van de diverse sierduivenrassen staan er dan ook de absolute Nederlandse toppers. Showshowstoppers vooral, met indrukwekkende verenpracht. Je zult versteld staan van de verscheidenheid aan kleuren, vormen, persoonlijkheden en de brede verscheidenheid.
 
Of je nu een doorgewinterde duivenfanaat bent of gewoon nieuwsgierig naar onze fascinerende hobby, deze beurs is dé plek waar je moet zijn. De volledige lijst met exposanten en een plattegrond wordt volgende week op de website www.proffpsort.nl geplaatst en op de Facebook pagina Voorjaarsbeurs Houten.
 
Praktische informatie:
 • Openingstijden 28e editie 2024:
  • Zaterdag 2 maart van 9.00 – 17.00 uur
  • Zondag 3 maart 9.00 – 14.00 uur
 • Entree: € 14,00 per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis
 • Expo Houten is goed bereikbaar, slechts een uurtje rijden vanaf de Antwerpse ringweg
 • Adres: Meidoornkade 24 – 3992 AE – Houten – Nederland
 • gratis parkeren
Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

WEDSTRIJDEN

Nationaal kampioenen in beeld: Dagfond
 

Dagfond - onaangewezen


Dagfond - aangewezen


Dagfond - duifkampioen

 
 

WEDSTRIJDEN

Nationaal kampioenen in beeld: Marathon
 

Marathon - onaangewezen


Marathon - aangewezen


Marathon - duifkampioen

 
 

 

WEDSTRIJDEN

Nationaal kampioenen in beeld: Jonge duiven
 

Jonge duiven - onaangewezen


Jonge duiven - aangewezen


Jonge duiven - duifkampioen

 
 

ALGEMEEN

In memoriam: gouden spelddrager Dick Lindner 

 
Op vrijdag 9 februari 2024  is Dick Lindner op 85 jarige leeftijd plotseling overleden. Dick is vele jaren lid geweest van de nationale lossingscommissie. De meeste van deze jaren was hij ook de voorzitter van deze commissie. Dick heeft als afdelingsafgevaardigde bovendien vele jaren deel uit gemaakt van de NPO Ledenraad. Eerst als voorzitter en/of bestuurslid van afdeling Oost Gelderland en later voor de afdeling Gelders Overijsselse Unie. Zijn standpunten kon hij op een kritische maar tegelijk humorvolle manier verwoorden. Voor beide bovengenoemde afdelingen is hij jarenlang lossingsverantwoordelijke geweest.
 
Dick was ook intensief betrokken bij de fusie die in het kader van het plan unieke werkgebieden heeft geleid tot de oprichting van afdeling Gelders Overijsselse Unie. Dick is voor zijn verdiensten voor de NPO onderscheiden met de Gouden speld van de NPO.
 
Wij wensen de familie van Dick veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
 

WEDSTRIJDEN

Nationaal kampioenen in beeld: Beste asduif
 

Beste asduif

 
 

WEDSTRIJDEN

Nationaal kampioenen in beeld: Beste liefhebber
 

Beste liefhebber - onaangewezen


Beste liefhebbers - aangewezen

 
 

Nationaal kampioenenFoto met de Nationaal Kampioenen.
Helaas is deze foto niet helemaal compleet, toch zetten we hen
graag ook nog even op deze manier in het zonnetje. 
 

UIT HET LAND

Gezelligheid troef bij kampioenenhuldiging Super Fondclub Gelders Overijsselse Unie


Door Teunis Roelofsen

Op vrijdag 2 februari was het weer zo ver, de jaarlijkse Kampioenenhuldiging van de SFG, al jaren een groots spektakel waar veel liefhebbers naar uitzien en de kampioenen een passend podium krijgen. Ook dit jaar toog de crême de la crême van de fondminnende liefhebbers uit Afdeling 8/GOU naar het pittoreske Kootwijkerbroek alwaar “De Essenburcht” een bijzonder geschikte locatie is gebleken, reeds vorig jaar. Want van de circa 180 aanwezige liefhebbers kan er niemand geroepen hebben aan iets tekort te zijn gekomen.
 
Reeds bij binnenkomst was het al vroeg een drukte van belang van liefhebbers die de door hun gewonnen prijzen af konden halen. Ook dit was weer goed georganiseerd en geeft ook blijk van de kracht van de organisatie, die overigens nauwelijks mutaties kent in het ledenaantal, iets wat vele organisaties in deze tijd helaas niet meer kunnen zeggen.

Om circa 20.10 uur gaf voorzitter Ton Geitenbeek de aftrap met een warm welkom waarbij hij samen met zijn medebestuursleden wederom blijk gaf de organisatie van dit evenement prima in handen te hebben. Daarbij mag zeker niet onvermeld blijven dat de familie van de bestuursleden op alle fronten flink heeft bijgedragen aan het welslagen van deze avond. In zijn openingswoord sprak de voorzitter zijn dank uit aan de vele sponsoren en bonnenschenkers.

Tijdens de feestavond werden de geschonken (late) jonge duiven per opbod verkocht hetgeen betekende dat de penningmeester van de SFG de kas nog verder kon aanvullen. Veilingmeester Eddy Peperkamp wist in rap tempo de prachtige schenkingen aan de man te brengen en een mooie extra opbrengst op de toch al geslaagde bonnenverkoop via Duivennet te realiseren. Toppers in de verkoop waren duiven van Arjan Beens en R. & J. Kampert ieder voor € 240,00.
 
Zoals gebruikelijk werd in de loop van de avond weer een werkelijk fantastisch warm- en koud buffet aangeboden waarbij een afsluiting met een exclusief ijs- en toetjesbuffet door de aanwezigen echt werd gewaardeerd. De kok/eigenaar van De Essenburcht en zijn team verdienen alle hulde voor de kwaliteit en service gedurende deze avond.
 
En uiteraard was er keurig verspreid over de gehele avond de kampioenenhuldiging over de diverse disciplines. De eerste prijswinnaars per vlucht en  Kampioenen Dagfond, Ochtendlossing, Middaglossing, Jonge duiven en Superkampioenen. Een taak die aan de tandem Ton Geitenbeek en Teunis Roelofsen al jaren goed uitbesteed is. Op deze wijze kregen de clubkampioenen, waarvan velen zich met de landelijke- en wereldtop kunnen meten, de eer die ze verdienen en werden beloond met een prachtig glazen siervoorwerp met plant.

Als afsluiter was er zoals gebruikelijk weer een grandioze verloting met een zeer groot aantal prijzen. Deze werd voorafgegaan door een verloting van gratis (!) prachtige prijzen onder alle leden ven de SFG. Rond 00.30 uur sloot Teunis Roelofsen deze prachtige avond en wenste iedereen wel thuis.

Het was weer een eer en plezier om hier bij te mogen zijn. Grote dank verschuldigd aan het actieve bestuur van de SFG die met hun prima organisatie en gastvrijheid het seizoen 2023 waardig afsloten op deze avond en voor alle liefhebbers een goede aftrap meegeven voor het seizoen 2024. 
 
 

UIT HET LAND

Uw mooiste duivenfoto's


Hartelijk dank voor het insturen van uw mooiste duivenfoto's. We proberen elke week foto's te plaatsen in de rubriek 'Uit het land'. Daarnaast willen we wekelijks met een andere foto Op (de) Hoogte openen. Voor deze headerfoto zijn we op zoek naar:
 • liggende foto's (landscape), bijvoorbeeld
 • van goede kwaliteit (pas anders de bestand-grootte op uw mobiel aan)
 • afmeting minimaal 800 pixels breed en ca 300 pixels hoog
 • foto's die net even iets anders laten zien dan kampioensduiven of liefhebbers die hun welverdiende prijs in ontvangst nemen. Denk daarbij aan een vergezicht over de velden met duiven in aantocht, of een foto in uw hok met duiven in hun schalen. 
Blijf vooral wekelijks uw foto's insturen. Doe dat naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet wordt deze volgende week al geplaatst in Op (de) Hoogte.


Foto's van deze week

Deze week een foto van Rik die de postduiven van opa niet zo kan waarderen. De sierduiven van opa Max van der Zwaag die kunnen rekenen op Rik's aandacht. En een foto van een van de doffers van Peter Noordam.

  
Bedankt voor het reageren op onze oproep en we houden ons aanbevolen voor nieuw foto materiaal. 
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen

Wekelijks publiceren we in Op (de) Hoogte een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn. Ook op de website vindt u een actueel overzicht van bonnenverkopen (van verenigingen/afdelingen/NIC's).
 

Duiven.net 

Verkoper Start datum Eind datum Bon./Duiven
P.V. De Reisduif, Heino 01-02-2024 / 16:33 17-02-2024 / 22:00 20
P.V. De Bilt 01-02-2024 / 16:35 18-02-2024 / 22:00 33
P.V. de Lingebode, Zetten 03-02-2024 / 21:00 19-02-2024 / 22:00 36
P.V. de Luchtbode, Arnhem 11-02-2024 / 18:25 27-02-2024 / 22:00 12
Ladies League afdeling 9 12-02-2024 / 15:15 28-02-2024 / 22:00 23
P.V. de Blauwkras, Leiden 13-02-2024 / 18:15 29-02-2024 / 22:00 12
Dagfondclub Achterhoek Twente (afd.9) 23-02-2024 / 20:00 08-03-2024 / 22:00  
P.V. de Witpen, Hengevelde 11-03-2024 / 20:00 22-03-2024 / 22:00  
P.V. De Getrouwe Doffer, Utrecht 20-03-2024 / 20:00 04-04-2024 / 22:00


GPS Auctions


Top Pigeons 

Terug naar inhoudsopgave

Actueel overzicht bonnenverkopen
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten

 

10 februari | P.V. Heemskerk | Heemskerk

Zaterdag 10 Februari komt Patrick Noorman naar Heemskerk. Het is een van de jonge liefhebbers die zich heeft ontwikkeld tot een landelijke topper. Hij zal van 14.15 uur tot aan de pauze (ongeveer 15.00 uur) zijn verhaal vertellen over hoe hij de duivensport beoefend. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De zaal is open om 14.00 uur en de toegang is gratis. Het adres is Lijnbaan 93, 1969 ND Heemskerk. 
 

17 februari - Forum P.V. de Witpen | Nieuwveen

P.V. de Witpen uit Nieuwveen organiseert op 17 februari een forum met Marco van Doorn, Jan van 't Oever en AP Overwater. Tijdens het forum is het mogelijk om vragen te stellen aan de forumleden. In de pauze worden er bonnen verkocht van de volgende 6 topliefhebbers. De voorverkoop is op Toppigeons.com en de eindverkoop tijdens het forum. Wij hopen u allen te zien op deze gezellige duivenmiddag in ons clubgebouw. Het adres is W.P. Speelmanweg 22c Nieuwveen. Download meer informatie hier.
 

17 februari | Postduivenvereniging 'Steeds Verder' | Wieringerwaard

Afgelopen jaar is de broer van Penningmeester Cor Wenink overleden. In overleg met de nabestaanden worden ten behoeve van de club, het NIC en de fond 17 oude en jonge duiven te koop aangeboden. De bezichtigingen starten om 10.00 uur en de start van de verkoop is om 11.15 uur. Adres: Stinzenlaan 85, 7392 AD  Twello. Download hier de brochure.
 

24 februari | PV Heemskerk | Heemskerk

Zaterdagmiddag 24 februari komt het sympathieke stel Gero en Evelien Dijk naar Heemskerk om hun verhaal over de overnachtfond te vertellen. Ook hebben ze in 2023 mooie successen behaald. Bij voorbeeld een 2e plaats bij de internationale zware fond competitie van de Gouden Duif. Ze zullen van 14.15 uur tot aan de pauze (ongeveer 15.00) hun verhaal vertellen over hoe ze de duivensport beoefenen. 

Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De zaal is open vanaf 14.00 uur. De toegang is gratis. Het adres is: Lijnbaan 93,1969 ND Heemskerk.

 

24 februari | Prijsuitreiking Noordelijke Unie | Doornspijk

Zaterdagmiddag 24 februari vanaf 14.00 uur: prijsuitreiking en kampioenenhuldiging Noordelijke Unie. Klik hier voor meer informatie.


26 februari | PV De Luchtbode | Reusel

Het is weer zover op maandag 26 februari a.s. organiseren we een leuke informatieve avond waarin dierenarts en postduiven specialist dr. Stijn Rans zal vertellen over de voorbereidingen van de postduiven voor het komende kweek – en vliegseizoen. En verder zal Corné Kokx (Dopingcontroleur NPO) een presentatie geven over doping in de postduivensport en de uitvoering van controles ect.. Wat komt hier allemaal bij kijken. Dit wordt georganiseerd door de PV De Luchtbode te Reusel. Bij aankomst het eerste gebouw op het sportpark te Reusel aan de Turnhoutseweg. Aanvang zal zijn vanaf 20.00 uur en iedereen is welkom vanaf 19.00 uur.
 

9 maart | Kampioenenhuldiging Fondclub Fiante | Doetinchem

Zaterdag 9 maart 2024 vindt de prijsuitreiking / kampioenenhuldiging plaats van Fondclub FIANTE. Liefhebbers die aan seizoen 2023 hebben deelgenomen worden van harte uitgenodigd. Ook vindt er een bonnenverkoop plaats op www.toppigeons.com van 01-03-2024 t/m 10-03-2024.

Locatie de Kruisberg Doetinchem
Kruisbergseweg 172
7009 BT  DOETINCHEM
Aanvang 14:00 uur; zaal open vanaf 13:30 uur.

De eigen bijdrage voor deze middag bedraagt € 20,00 per persoon (eten + drinken). Graag apart opgeven van de dames die gebruik willen maken van de workshop. Opgeven kan tot 3 maart 2024 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


21 april | Stg. Marathon Noord | Soest

Stichting Marathon Noord. 50 jarig jubileum verkoop. Zaalverkoop 30 tot 40 speenklare jongen van Nederlandse top op de Marathon en enkel Dagfond. Locatie: PV Soest - Zaal open en bezichtigen vanaf 12.00 uur. Start verkoop: 13.30 uur. Voorbieden op www.pigeoncom.com.

Terug naar inhoudsopgave

 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 7 februari 2024
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

 

2024

 • 17 en 18 februari 2024 - Fugare - Kortrijk (Be)
 • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
 • 23 maart 2024 - Ontvangst Olympische afvaardiging
 • 23 november 2024 - NPO Ledenraad

2025

 • 8 maart 2025 - NPO Ledenraad
 • 22 november 2025 - NPO Ledenraad
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

maandag 19 februari 2024

laura

Dieet

De duiven krijgen twee maal per dag een mengeling van granen en peulvruchten. In elke dierenspeciaalzaak is prima voer te koop. Vaak voor de rasgroepen speciaal geselecteerd. Dan ook nog in kweek-, rui- en wintermengeling. Een duif eet per dag zo'n 30-40 gram en drinkt gemiddeld 50 ml water. (duiven met jongen drinken 2x zoveel)
Een duif heeft in verhouding veel vocht nodig, om het voer goed te kunnen verteren. Ook drinken ze om hun lichaam op temperatuur te houden. Let er dus op dat de drinkbak altijd gevuld is. In de zomer en als ze hun jongen voeren hebben ze tot 4 keer zoveel water nodig.
Naast het duivenvoer, hebben duiven mineralen nodig en potjes met grit en roodsteen mogen dan ook niet ontbreken voor een goede spijsvertering. Door het grit wordt het voedsel in de maag gemalen.


Nutrientenbehoefte

Kalk en fosfor spelen, samen met vitamine D, een belangrijke rol bij de vorming en instandhouding van het skelet. Behalve wat fosfor komen die stoffen in de normale voeding van de duif niet in voldoende mate voor. Ze moeten dus naast de voeding gegeven worden o.a. in de vorm van grit, wat in goede samenstelling te koop is. Vitaminen komen in zéér kleine hoeveelheden in voedingsstoffen voor en zijn zéér gecompliceerde organische verbindingen van dierlijke en plantaardige oorsprong. In het normale voedsel van de duiven komen vitaminen voor, maar niet alle vitaminen en meestal in onvoldoende mate, zodat we naast de gewone voeding duiven middelen moeten geven die de noodzakelijke vitaminen bevatten.


Voedingsschema

Dagelijks schoon drink- en badwater en vers voedsel.


Voedingsplaats

De duiven dienen gevoerd te worden via voederbakjes die aanwezig zijn in hun verblijf.


Handopfok

De fokperiode is vaak de mooiste, maar ook drukste tijd voor de duivenfokker. Essentieel voor een goede fok vinden is het noteren van feiten zoals:

 • de samenstelling van de koppels
 • welke broedkooi
 • welke kleur ring het koppel heeft
 • wanneer de eieren worden gelegd
 • of ze bevrucht zijn, wanneer ze uitgekomen zijn
 • het ringnummer van het jong
 • welke dood zijn gegaan of vroegtijdig weggeselecteerd
 • of er bepaalde problemen zijn geweest
 • opvallende eigenschappen van het jong of het broedkoppel
 • of ze al gevaccineerd zijn tegen Paramyxo en Paratyfus

Om te kunnen controleren of de koppels goed gepaard zijn en nog in het goede broedhok zitten krijgt elk koppel een gekleurde voetring. Dezelfde kleur ring wordt ook aan de broedkooi bevestigd. Eerst worden de doffers losgelaten in de broedafdeling met open broedkooien. Deze kunnen dan zelf een kooi kiezen. Is dit gelukt, dan worden de doffers in hun kooi opgesloten en wordt de door de duivenmelker geselecteerde duivin erbij opgesloten. Na enkele dagen worden de paren wisselend vrijgelaten in langzaam toenemende aantallen net zolang tot alle koppels vrij zijn en hun eigen hok kennen. Dit alles vergt veel tijd en aandacht. De vastzittende koppels moeten alle in hun eigen broedkooi worden gevoerd! Na enkele dagen worden de broedschalen in de kooien gezet. De bekende rode stenen schalen omwikkeld met kranten worden gebruikt als broedschalen. Zijn ze erg vuil, dan worden ze ververst. Om het vinden van hun eigen broedkooi te bevorderen dient men steeds wat tabakstelen op de grond te strooien. Al heen en weer vliegend van de grond naar hun broedkooi om hun nest te bouwen leren ze beter de weg naar hun eigen kooi. Sommige koppels willen steeds een andere broedkooi, sommige zelfs twee. Weer andere koppels zoeken een tweede broedkooi als de eerste jongen ongeveer 10 dagen oud zijn. Om dit te voorkomen zet men een tweede broedschaal in de broedkooi waar het volgende legsel in gelegd kan worden. Na 3 dagen worden de eieren geschouwd. Onbevruchte eieren worden direct verwijderd.

Alleen bevruchte eieren van kortsnavelige duiven worden verwisseld met die van de voedsterduiven. Zo krijgen de kortsnaveligen de kans zelf ook eieren uit te broeden en jongen op te fokken. Ze zijn hiertoe zeer goed in staat. Ongeveer 10 dagen na uitkomst van de jongen wordt voer in de broedkooi aangeboden opdat de jongen vlot zelf leren eten. Met name voor de kortsnavelige dieren en de meeuwen voorkomt dit slecht gevoerde jongen als hun ouders er wat moeite mee krijgen. Na ongeveer 4 weken worden de jongen gespeend en naar het babyhok verhuisd. Hier blijven ze enkele weken, tot ze goed voor zichzelf kunnen zorgen en gaan dan naar het jongdierenhok.

zaterdag 17 februari 2024

oude heer


De postduifsport is immaterieel erfgoed. Nu vliegen postduiven nog vooral tijdens wedstrijden, maar ooit waren postduiven een onmisbare schakel in de strategie van generaals. Wat maakt dit diertje, en de sport zo bijzonder?
De relatie tussen de duif en de mens gaat ver terug. Uit Mesopotamische kleitabletten en Egyptische hiëroglyfen blijkt dat al zo’n 5000 jaar geleden in Noord-Afrika duiven werden gedomesticeerd. Uit die gedomesticeerde duiven zijn de bij ons inmiddels welbekende tamme duivensoorten ontstaan. In de oudheid waren duiven nog vooral een goedkope en voedzame lekkernij. De duiven kwamen af op plekken waar veel landbouw bedreven werd, omdat daar voor de dieren makkelijk voedsel te vinden was. Daarmee werd de duif voor de mensen weer een makkelijke prooi. Om de duiven te lokken en makkelijker te vangen werden gevangen duiven gedomesticeerd en vervolgens gebruikt als lokvogel. Ook werden veel duiven als siervogel gefokt.
De eerste postduiven
De uitvinding van papier maakte het mogelijk boodschappen niet meer op zware kleitabletten over te brengen, maar op licht papier. Kleine, korte boodschappen konden op kleine stukjes papier geschreven worden en aan een duif gebonden worden. Daarna kon de duif de boodschap naar de bestemming vliegen. De postduif was geboren. De Romeinen en oude Grieken deden dit al, Caesar zou postduiven hebben ingezet, maar in de middeleeuwen werd dit steeds belangrijker, met name in de islamitische wereld. De eerste kalief van de Abbasiden hield via postduiven contact met de verschillende delen van zijn rijk. Daarvoor werden op veel plekken duiventillen gebouwd, waardoor er een heus netwerk van duivenpost ontstond.
Postduiven in oorlogstijd
Ook in Europa werden postduiven steeds vaker gebruikt om boodschappen over te brengen. Met name tijdens oorlogen bleken postduiven handige boodschappers. Klein en snel waren ze in staat om grote afstanden te overbruggen en de vogels konden makkelijk over de vijandelijke linies heen komen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog waren duiven een belangijk communicatiemiddel tijdens bijvoorbeeld de belegeringen van Haarlem en Leiden.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden postduiven op grote schaal ingezet om boodschappen van het front naar gebieden verder achter de linies over te brengen. Daarbij bleken duiven soms betrouwbaarder dan de telefoonverbindingen, die door de grote artilleriebombardementen vaak verbroken werden.
Postduif, een gevaarlijk beroep
Dat wil niet zeggen dat de duiven geen gevaar liepen. Postduiven waren het doelwit van scherpschutters, die maar al te goed wisten dat het neerschieten van duiven grote gevolgen kon hebben voor de vijand. Dat leidde ertoe dat een aantal duiven onderscheiden werden met oorlogsmedailles. In 1918 werd de duif Cher Ami beroemd toen ze een boodschap van ingesloten Amerikaans troepen naar haar hoofdkwartier wist te brengen. Daarbij werd de duif maar liefst drie geraakt door vijandelijk vuur. De duif werd onderscheiden met de hoogste Franse legeronderscheiding, het Croix de Guerre en de Amerikaanse opperbevelhebber in Frankrijk zou haar persoonlijk uitgeleide hebben gedaan toen het dier op de boot terug naar Amerika werd gezet. In 1943 werd er door het Amerikaanse leger een speciale oorlogsmedaille voor dieren in het leven geroepen. Sindsdien hebben 27 duiven deze medaille verdiend.
Duivensport
Cher Ami was niet getraind door het leger, maar was aan het leger gegeven door postduivenfokkers. De sport om duiven zo snel mogelijk grote afstanden moesten afleggen, ontstond in het begin van de negentiende eeuw in België. Langzaam verspreidde de liefhebberij zich vanuit daar over Europa. De duivenhouders, duivenmelkers genoemd, hielden en houden wedstrijden waarbij de duiven zo snel mogelijk vanaf een bepaalde plek weer naar huis moeten vliegen. De snelste duif wint. Al snel won het ‘spelletje’ aan populariteit waar veel geld in om ging. Niet alleen om snelle duiven te kopen van hun fokkers, maar ook om te wedden op de snelste duif.
Waardevolle dieren
Omdat de postduiven tijdens de wereldoorlogen zo belangrijk waren, werd de sport in die periodes verboden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden duivenmelkers hun duiven zelfs hebben laten ‘onderduiken’ om de beestjes uit handen van de Duitsers te houden, zodat die ze niet konden inzetten voor oorlogsdoeleinden en de duivensport in Nederland na de oorlog weer op zou kunnen leven. Dat is gelukt. In 2017 werd op een veiling in België 360.000 euro betaald voor een postduif, de duurste tot dan toe. In datzelfde jaar werd in Nederland de postduivensport, met alle bijbehorende activiteiten en tradities, op de lijst van immaterieel erfgoed geplaatst.

BRONNEN:

vrijdag 16 februari 2024

roofvogels

Daarnet nog een duivenmelker wenend aan de lijn gehad. Zijn Barcelona-duif is doodgebeten door een sperwer.” Dit zielig klinkend berichtje stuurde Pascal Bodengien, voorzitter van de Koninklijke Belgische Duivenbond (KBDB) deze week de wereld in. Volgens deze duivenkwekers-vereniging (het woord duivenliefhebbers gebruiken we liever niet) zijn er te veel roofvogels want, hou u vast, ze lusten al eens graag een duifje… Maar achter dit bericht schuilt toch een heel ander verhaal. Ook een zielig.

Vorig jaar vingen we in het Natuurhulpcentrum 595 tamme duiven op, in 2018 waren het er 492. Wanneer we de aantallen van alle opvangcentra voor zieke en gewonde wilde dieren (VOC’s) in Vlaanderen samentellen, dan komen we aan een veelvoud. Tamme duiven vormen daarmee een van de meest opgevangen patiënten. Bizar, want de VOC’s zijn eigenlijk opvangcentra voor wilde inheemse dieren, en tamme duiven zijn iemands huisdier. De reden waarom zovele duiven worden opgevangen in de opvangcentra is simpel: de meeste duivenmelkers interesseren zich niet in hun duiven, enkel in de mogelijke opbrengst die ze kunnen genereren.

Aan de hand van de ringnummer kan je via een online applicatie nochtans de contactgegevens van de eigenaar van de duif achterhalen. Dit is iets wat heel wat mensen dan ook proberen om zo de duif terug bij zijn baasje te krijgen. Logisch, net als elke eigenaar van een ander huisdier zou je normaal gezien blij moeten zijn wanneer je verloren gevlogen dier ergens terug opduikt.

Maar niet bij de duivenbond. In plaats van blij te zijn en de vinder uitvoerig te bedanken voor de moeite, krijgt de vinder meestal als antwoord ‘ik moet de duif niet meer hebben’, of erger ‘Draai hem maar in de soep.’ En dit zijn geen uitzonderingen. Dit is de regel. Daarom ook dat wij als Natuurhulpcentrum het al lang hebben opgegeven om de eigenaar te zoeken. Wij nemen onze verantwoordelijkheid, verzorgen het dier, en hebben enkele personen die we met recht duivenliefhebber kunnen noemen waar we de duiven herplaatsen.

Om dan te lezen dat er volgens de KBDB te veel roofvogels zitten is wraakroepend. Roofvogels behoren tot onze natuurlijke roofdieren. Zo goed als verdwenen in de jaren ’70 door vergiftiging, afschot en pesticiden, met vaak zelfs een premie per roofvogelpoot vanuit de duivenbond, zijn ze de laatste decennia aan een come-back bezig. Er zitten momenteel absoluut niet te veel roofvogels. Integendeel, enkele decennia geleden zaten er veel te weinig. De opgehangen nestkasten voor bijvoorbeeld slechtvalken geeft de populatie een extra duwtje in de rug. Die jonge vogels worden trouwens door wetenschappers geringd, net als vele honderdduizenden andere vogels. Die ringen hebben met ‘roofvogels kweken’ niets te maken. Terwijl elke grote en kleine natuurliefhebber verheugd is dat we nu terug een gezondere roofdierpopulatie hebben, blijft de KBDB hopeloos steken in die ouwbollige gedachtengang van vroeger. De enige tranen die er vloeien wanneer een roofvogel een duif pakt, zullen de tranen zijn om de paar verloren euro’s. Hoewel je toch zou verwachten dat als de duiven echt zo kostbaar zijn als mr. Bodengien beweert, er toch wat meer moeite zou gedaan worden wanneer een lichtjes verzwakte duif ergens wordt gevonden.

Dit is geen nieuw probleem. Al talloze keren probeerden we dit aan te kaarten, zowel op provinciaal als nationaal niveau. Zonder enig resultaat. Verantwoordelijkheid nemen hoort er niet bij, enkel zagen en klagen. In al die jaren is er zelfs nog geen halve  euro gevloeid vanuit de duivenhouderij naar de VOC’s voor de duizenden duiven die er al werden verzorgd. De miljoenen euro’s die jaarlijks gaan naar het onderhoud van gebouwen en monumenten die bevuild worden door ontsnapte, of nakomelingen van ontsnapte duiven, moeten ook door de gemeenschap worden opgehoest. Vanuit de duivenliefhebberij zal ook daar geen euro naartoe gaan. Erger nog, vaak worden er speciaal roofvogelbakken geplaatst in steden om de overlast van ontsnapte duiven (of hun nakomelingen) wat in te perken!

De Duivenbond vroeg om foto’s in te sturen van duiven die het slachtoffer werden van roofvogels. Wel, wij kunnen hele foto-albums vullen met foto’s van duiven die het slachtoffer werden van hun achteloze eigenaars, met daarboven een koepelorganisatie die het lef niet heeft zijn achterban te voeden met juiste informatie. Geen wonder dat de duivensport al jarenlang in populariteit afneemt, dat de gemiddelde leeftijd erg hoog ligt, en dat het aantal duivenmelkers elk jaar afneemt. Een goede zaak wat ons betreft, als die mentaliteit niet verandert!

 https://www.natuurhulpcentrum.be/

Subcategorieën

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40