Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 20 januari 2023 | week 3

Voorwoord


Sterrenshow ZLU
Afgelopen zaterdag was ik namens de NPO bij de ZLU Sterrenshow. Daar werden de winnaars en de kampioenen van de ZLU van het afgelopen jaar gehuldigd. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een geslaagde avond was. Strak georganiseerd, maar dat moet ook wel met zoveel huldigingen. Er was een gezellige sfeer en iedereen kon na de coronaperiode weer aanwezig zijn om de bekende ZLU vaas als prijs in ontvangst te nemen. In deze nieuwsbrief staat een uitgebreid verslag van deze avond. Goed bezig ZLU!

ECS strategie
In de rubriek “Van de Bestuurstafel” deze keer een uitgebreide toelichting over de ECS strategie van het bestuur. Bent u nieuwsgierig en wilt u graag van de hoed en de rand weten? Lees dan het stuk hierover in deze nieuwsbrief, dan bent u weer helemaal op de hoogte!

Certificering vervoersmiddelen
Morgen komen vertegenwoordigers van alle afdelingen bij elkaar met een delegatie van zowel onze WOWD als het NPO Bestuur. Even opfrissen: waar gaat het bij de certificering van de vervoersmiddelen ook alweer over? Vorig jaar rond deze tijd is het traject tot certificering van het duiventransport en de transportmiddelen opgestart. De insteek is een keurmerk invoeren voor het transport van onze duiven en containers. Dit keurmerk bevestigt dat het transport en de transportmiddelen voldoen aan de hoogste eisen voor het transport van onze postduiven. Dit is belangrijk om aan te tonen dat wij op een verantwoorde manier bezig zijn met het bedrijven van sport met dieren en het in stand houden van de huidige zelfregulering van het vervoer. Deze certificering moet niet verward worden met de verplichte APK keuring van de vervoersmiddelen. De APK keuring gaat erover of het vervoersmiddel op de openbare weg mag, dat zegt nog niets over of het geschikt is voor het vervoer van postduiven.

Het NPO Bestuur heeft de WOWD gevraagd een programma van eisen op te stellen voor duiventransport en transportmiddelen. De WOWD kan daarbij, naast haar eigen expertise, putten uit een hele reeks onderzoeken welke in het verleden al zijn uitgevoerd en openbaar gepubliceerd op de website van de WOWD, www.wowd.nl. De WOWD heeft inmiddels in beeld gebracht hoe een en ander kan worden aangepakt, inclusief bijbehorende reglementswijzigingen. Het is de bedoeling dat na de bijeenkomst van zaterdag de laatste puntjes op de i worden gezet en het voorstel op de Ledenraad van maart aanstaande vastgesteld kan worden.

Ladies League
Deze week staan de eerste 10 duifkampioenen per discipline in de nieuwsbrief. Ook deze Ladies van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat en het in bezit hebben van een kampioenduif! Er bereiken ons vragen of de uitreiking van de waardebonnen t.w.v. 100 euro tegelijk is met de kampioenen huldiging. Dat is niet het geval, de uitreiking van de waardebonnen vindt plaats tijdens de Voorjaarsbeurs. Alle winnaressen krijgen daar een persoonlijke uitnodiging voor, inclusief een gratis toegangskaart voor de beurs.

NPO Agenda 1e kwartaal 2023
Communicatie is één van de onderwerpen waar wij ons dit jaar mee bezig gaan houden. Ik schenk er nu alvast aandacht aan omdat wij reacties hebben gehad op de vorige week geplaatste NPO agenda van het 1e kwartaal (inmiddels staat de laatste versie hieronder). Reacties in de aard van “aan de belangrijkste zaken schenkt het NPO Bestuur geen aandacht, zie je wel”. Dan worden onder andere vogelgriep en roofvogels genoemd.

De data die in het schema staan zijn de geplande besprekingen. Dat wil niet zeggen dat er geen aandacht is voor bijvoorbeeld de vogelgriep. Het tegenovergestelde is waar: er is zeer regelmatig en veelvuldig contact met diverse gremia die relevant zijn in het kader van de vogelgriep. Dan valt er bijvoorbeeld te denken aan Europarlementariërs en onze aanspreekpunten bij het Ministerie van LNV. Al dit soort contactmomenten staan niet in het schema. U kunt er verzekerd van zijn dat aandacht voor de vogelgriep op nummer één staat!


Ik wens iedereen een fijn weekend!


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


NPO BESTUUR

Rectificatie: Van de bestuurstafel: agenda eerste kwartaal 2023


Vorige week is de agenda van het eerste kwartaal 2023 in Op (de) Hoogte geplaatst. In dit overzicht stond een fout. Daarom hieronder nogmaals het overzicht met de juiste informatie: 

Graag delen wij de agenda van het eerste kwartaal. Een volle agenda waar wij velen mooie en belangrijke onderwerpen met elkaar bespreken én waar vele mooie activiteiten opstaan waar we elkaar zullen ontmoeten.
 
zaterdag 14 januari 2023 Bijeenkomst Commissie Evaluatie Nationaal Vliegprogramma
zaterdag 21 januari 2023 Bijeenkomst met afdelingen over certificering vervoer
zaterdag 4 februari 2023 Bijeenkomst met ECS leveranciers en Rekenaars
woensdag 8 februari 2023 Bijeenkomst Olympiade Commissie
zaterdag 11 februari 2023 Bijeenkomst Commissie Evaluatie Nationaal Vliegprogramma
zaterdag 11 februari 2023 Huldiging kampioenen en winnaars Ladies League
zaterdag 25 februari 2023 Bijeenkomst Lossingsfunctionarissen, IWB en Zimoa
zaterdag 4 maart 2023 NPO aanwezig op Voorjaarsbeurs
zaterdag 11 maart 2023 NPO Ledenraad
zaterdag 18 maart 2023 Huldiging Nationale Kampioenen WHZB/TBOTB/NPO
zaterdag 25 maart 2023 Huldiging Nationale Kampioenen Jeugd -25jr
 
 


NPO BESTUUR

Van de bestuurstafel: Notitie ECS strategie NPO 


Inleiding
In november 2020 is als onderdeel van het NPO Beleidsplan de ECS-strategie gepubliceerd en besproken met de NPO Ledenraad. We zijn nu ruim 2 jaar verder. Tijd dus om de balans op te maken en de ECS-strategie te actualiseren. In het kort: de in november 2020 door het NPO Bestuur vastgestelde ECS-strategie is robuust gebleken en diverse ontwikkelingen bevestigen dit.

De ECS markt
Wereldwijd zijn circa 600.000 liefhebbers aangemeld via hun bond bij de FCI. China is met 400.000 leden verreweg de grootste bond. Nederland is qua ledental de 6e bond na China, Polen, Duitsland, België en de UK. De Nederlandse liefhebbers zijn met 2.5% van het totaal en 7.5% exclusief China een relatief kleine groep. (bron: FCI) Het aantal Nederlandse liefhebbers vertoont een gestage krimp daar waar andere landen, met name in Azië, een groei laten zien.

 
Lees hier verder
 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad zaterdag 11 maart 2023
 

Concept agenda 11 maart 2023
Bijlage 3a - Concept notulen Ledenraad 26 november 2022
Bijlage 3b - Actielijsten Ledenraden NPO maart 2023
Bijlage 5a - Jaarverslag 2022
Bijlage 6b - CV Leen de Rijke
Bijlage 6b - CV Huib Bransen
Bijlage 6d - Rooster van aftreden NPO Bestuur 2023
Bijlage 7 - Toelichting bij agendapunt 7 - WBTR
Bijlage 8 - Eerlijk spel en NPO Kampioenschappen 2023
 

IN DE MEDIA 

Dieven stelen peperdure duif van Harold (53) uit Den Ham, maar die rent achter ze aan en pakt ze

 Het was het moment waarvoor hij altijd al bang is geweest. Maar toen duivendieven toesloegen bij Harold Zwiers uit Den Ham, in een poging de peperdure topduif Robin te stelen, bedacht hij zich geen moment. „Op adrenaline ben ik achter ze aan gerend. Ik heb ze zelf aangehouden.”

Bron: Tubantia.nl 
Foto: Lenneke Lingmont 

                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave

Lees hier het volledige artikel
 
 

Het laatste Olympiade nieuws op social media


Vanaf nu is het laatste Olympiade nieuws ook te vinden op Facebook en Instagram.

Wilt u graag op de hoogte blijven via social media? Volg dan de kanalen: 
Instagram: Olympiad2024 en klik op 'volgen'*
Facebook: Olympiad2024 en klik op 'vind ik leuk'*

*Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
 
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
 

WEDSTRIJDEN

Ladies League duifkampioenen 2022


De eindstanden van de Ladies League zijn bekend. Allen van harte gefeliciteerd met de prachtige resultaten! Hieronder vindt u de top 10 duifkampioenen van de verschillende disciplines: 
 

                                                   


                                                                                                                                   Terug naar inhoudsopgave

 

WEDSTRIJDEN

Terugblik op een geweldige 64e ZLU Sterrenshow


Door Hub Wetzelaer

Afgelopen zaterdag werden in de Hanenhof te Geleen de ZLU laureaten van 2022 gehuldigd. Dit is al voor de 64e keer. De ZLU - opgericht in 1958 - huldigde in de beginjaren van haar bestaan haar kampioenen in de Burcht te Valkenburg. Daarna volgde tot 2001 de Scala Jumbo dancing, eveneens in Valkenburg, in die jaren het duiven walhalla van de Nationale duiventrots. Nu, nog bijna een generatie later worden deze verhalen na menig glaasje bier overal verteld. Een unieke plek voor unieke ZLU kampioenen.                                                                                                                                    Terug naar inhoudsopgave

Lees hier verder
 

COLUMN

LET OP U SAECK

Door Theo Hutten

De laatste Op (de) Hoogte van 2022 wordt door de voorzitter van de NPO geopend met het verslag ‘Overleg met Compuclub’. Meer dan prima dat de zaken rond het rekenwerk en afspraken over uitslagen voor het seizoen 2023 tijdig worden besproken en als zodanig worden geregeld.

Mijn oog viel met name op het volgende citaat: ”Een ander belangrijk nog openstaand punt ging over de invliegduiven. Afgesproken is dat het aantal duiven dat op niveau 1 gezet wordt ook voor alle andere niveaus geldt. Iedereen is dus vrij in de keuze voor wat betreft het aantal invliegduiven. Op deze manier is het voor Compuclub technisch te realiseren. Wij zullen het resultaat uiteraard terugkoppelen en voorleggen aan de Ledenraad in maart a.s.”

Lees hier verder
 


NPO BESTUUR

Nieuwe website vanaf eind januari in de lucht


Achter de schermen wordt gewerkt aan de nieuwe website. Het doornemen van alle teksten, koppelingen en testen neemt iets meer tijd in beslag dan gehoopt. De lancering van de nieuwe website staat nu gepland voor 2e helft van januari. Uiteraard houden we u via ODH op de hoogte.


 

 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor Benzing. 

Nogmaals hartelijk dank! 

 

WEDSTRIJDEN

Winnaars Grand Prix's 2022 in beeld


De komende weken delen we foto´s van de Grand Prix winnaars. Deze week zetten we winnaars van de Grand Prix Rondom Parijs in het zonnetje.

Nogmaals van harte gefeliciteerd!

Overzicht winnaars Grand Prix's 2022
Kampioenen in beeld: animatie van de groepsfoto's
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen  


Wekelijks tonen we in Op de Hoogte een overzicht van actuele bonnenverkopen en verkopen die binnenkort van start gaan. Op de website vindt u een overzicht waarin verder vooruit gekeken wordt. In het overzicht tonen we verkopen van verenigingen/afdelingen en NIC's. 
 

Duivennet

Verkoper Start datum Eind datum Bon/Duiven
Rayon De Driesprong, Zwaagwesteinde eo   06-01-2023 / 20:00  20-01-2023 / 21:30   21
P.V. de Marnevliegers, Warfhuizen 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 23:00 27
P.V. de Koerier te Utrecht 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 22:30   33
P.V. de Zilvermeeuw te Nunspeet 06-01-2023 / 20:00 20-01-2023 / 22:00 36
P.V. de Flevopost, Vollenhove 07-01-2023 / 20:00 21-01-2023 / 22:00 15
C.P.L. Silvolde 07-01-2023 / 20:00  21-01-2023 / 21:30 39
P.V. Groningen Vooruit, Groningen 10-01-2023 / 20:00 24-01-2023 / 21:30 33
P.V. Den Helder, Den Helder 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 22:30 16
P.V. t Harde 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 21:30 48
P.V. de Luchtpost, Wijchen 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 21:00 50
P.V. de Vredesduif Noordwolde (Fr.) 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 22:00 43
P.V. Franeker 96, Franeker 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 23:00 24
P.V. de Luchtreizigers, Hengelo 14-01-2023 / 20:00 28-01-2023 / 22:00 36
P.H.V. De Orion, Leeuwarden 14-01-2023 / 20:00 28-01-2023 / 21:30 26
P.V. Gevleugelde Vrienden, Poeldijk 16-01-2023 / 20:00 30-01-2023 / 22:00 27
SFG (SUPER FONDCLUB GOU) 19-01-2023 / 20:00 02-02-2023 / 22:00 40
RCC West 20-01-2023 / 20:00 03-02-2023 / 22:00  
Samenspel Midden Holland West Afd. 5 21-01-2023 / 20:00 04-02-2023 / 22:00  
Midfondclub Ons Samenspel Afdeling 9 (Noord) 22-01-2023 / 20:00 05-02-2023 / 22:00  
P.V. de Zwaluw, Elspeet 25-01-2023 / 20:00 08-02-2023 / 22:00  
Dagfondclub Achterhoek Twente (afd.9) 27-01-2023 / 20:00 10-02-2023 / 22:00  
N.I.C. Fondvrienden Parkstad, Heerlen 28-01-2023 / 22:00 11-02-2023 / 21:00  
Union Postjager, Zeist 01-02-2023 / 20:00 15-02-2023 / 22:00  
HPC Den Haag 01-02-2023 / 20:00 15-02-2023 / 21:30  
P.V. IJsselmeervliegers te Urk 02-02-2023 / 20:00 16-02-2023 / 22:00  
Regio B1 (rondje om de Dom) Utrecht 04-02-2023 / 20:00 18-02-2023 / 21:30  
P.V. de Toekomst, Harderwijk 08-02-2023 / 20:00 22-02-2023 / 21:30  
P.V. De Bilt 08-02-2023 / 20:10 22-02-2023 / 22:00  
Fondclub Noord Nederland 12-02-2023 / 20:00 26-02-2023 / 22:00  
P.V. de Lingebode, Zetten 15-02-2023 / 20:00 01-03-2023 / 22:00  

P.V. de Witpen, Hengevelde

13-03-2023 / 20:00

24-03-2023 / 22:00


Toppigeons


Duivenveilingen


GPS Auctions


Doevepeet

Terug naar inhoudsopgave

Overzicht bonnenverkopen
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
  • 28 januari 2023 - Jaarlijkse keuring door Danny de Hoogh (16.00 uur) en zaalverkoop van bonnen (19.30 uur) bij PV de Luchtpost Wijchen
  • 28 januari 2023 - Voorlichtingsmiddag over PAS bij Café Buitenlust, Huisakkerstraat 2 te Rijsbergen Noord Brabant. Aanvang: 14.00 uur.
  • 28 januari 2023 - Gezamenlijke hokkententoonstelling van PV De Reisduif en PV De Postduif in lokaal van PV De Reisduif, Koningin Julianastraat 2 A, Krimpen a/d Lek. Aanvang vanaf 15.30 uur.
  • 11 februari 2023 - Huldiging/uitreiking seizoen 2022 Fondclub Marathonvliegers bij PV De Luchtbode H.I. Ambacht.
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 18 januari 2023


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 11 maart 2023 - NPO Ledenraad
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
     
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

duif orni oog
19 mei 24
Luchtwegaandoeningen vormen tijdens het vliegseizoen samen met het Adeno-coli-complex de grootste bedreiging voor de gezondheid van de duiven. Een fikse uitbraak van het ornithose-complex kan in...

Columnist in Spotlight

30 april 24
Ik heb het knap lastig dezer dagen . Ik was het...
04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40