OVER ALLES ……………………………EN NOG WAT.

 

VRAGEN,

Regelmatig krijgen we vragen , eigenlijk over alles en nog wat , waarbij opvalt dat vooral jeugdige duivenliefhebbers soms de meest moeilijke problemen hebben .

Moeilijk is eigenlijk niet helemaal het goede woord , vreemd is een betere bewoording .

Soms denk hoe is het mogelijk , het komt er eigenlijk ook op neer dat wat voor de één normaal is , daar heeft een ander nog nooit van gehoord of heeft er grote problemen en veel moeite mee .

Natuurlijk zijn er bepaalde onderwerpen die er uitschieten , het zal U niet verwonderen dat medicijnen voor sommige liefhebbers een totaal raadsel is , dat komt vooral omdat er in iedere reportage verschillend gesproken wordt door de betreffende kampioenen , vooral wat betreft de hoeveelheid en de intensiteit van het geven , als we hierop een vraag beantwoorden geven we eigenlijk weer hoe we het zelf doen omdat we medisch gezien natuurlijk ook leken zijn , de grote verliezen bij de jonge duiven en daarnaast is het belichten en verduisteren voor beginners erg moeilijk te begrijpen .

In deze tijd gaan vooral jonge liefhebbers hun eigen weg , ze willen niet meer de beschermende arm van de oudere voelen , vooral niet in de vereniging waar iedereen het kan zien en of horen , ze zoeken het zelf wel uit , ik denk dat ze gelijk hebben , of anders gezegd ik begrijp dat wel , daarbij komt nog dat de jeugd veel zelfstandiger is geworden in verhouding tot mijn tijd .

Dat zie je ook op bijvoorbeeld een prijsuitreiking , vooral als er weer zo een oudere voorzitter de arm om zo’n jonge beginneling slaat en hem van die flauwe vragen stelt , je ziet dat dan aan de ogen , men moet beter weten .

Ouderen (instappers) zijn vaak onzekerder en hebben wel de hulp nodig zo leert de ervaring , ze staan vaak verloren in een hoekje te kijken en het is juist die groep waar men erg zuinig op moet zijn en helpen waarnodig .

Om als beginneling te slagen moet je geluk hebben en niet zo’n klein beetje ook , we kunnen daar over mee praten , zelf zijn we vanaf het begin geholpen door een topspeler op alle gebied .

Als beginneling moet je doorzettingsvermogen hebben en inzet en je moet begrijpen dat je met dieren werkt en dat zijn geen machines .

Instappers die eerder duiven hadden hebben op dit gebied enig voordeel , echter de tijden zijn zo veranderd dat het voordeel in sommige gevallen wel eens een groot struikelblok kan betekenen en dan moet je opletten dat ze niet abrupt de sport weer verlaten , ook meegemaakt .

Terugkomend op de vragen , zo mailde iemand ons ( een jeugdlid ) hoe te handelen wanneer de prestaties enorm tegen vielen en de duiven volgens de dierenarts toch niets mankeerden , het vreemde was dat ze ook nog goed trainden , als je zoiets krijgt sta je zowat met een mondvol tanden en geef daar dan maar eens een zinnig antwoord op .

Antw. : We vroegen hem in grote lijnen te vertellen hoe hij zijn duiven verzorgde , hij schreef ons dat hij er werkelijk alles aan deed , veel tijd erin stopte , zozeer zelfs dat er af en toe in huis een beetje gemopperd werd als hij weer eens te laat was met het eten omdat de duiven nog aan het trainen waren , ik heb hem hierop geantwoord dat het zeer belangrijk is dat de duiven zich moeten aanpassen aan jou en niet andersom , echter het probleem werd hierbij niet opgelost , dus verder gevraagd of hij ook wat extra’s deed , daar zat de fout , in navolging van een artikel van mij over belichten en verduisteren dacht hij dat tijden van hoe en wanneer niets uitmaakten , dus hij belichte vanaf de eerste oude duiven vlucht , met al de gevolgen van dien , het was de 6e vlucht en ik kon niet anders zeggen dat waarschijnlijk zijn oude duivenseizoen verloren was en dat hij zijn jonge duiven ook niet moest belichten , eerst maar eens zien dat hij deze wel op de rit kon krijgen en daarbij geschreven dat hij de inbreng van het belichten op het presteren overschatte , er zijn zelfs nadelen aan verbonden .

De volgende vraag ging over verwarmen en luide als volgt , Is het nadelig voor de duiven om te verwarmen bij koude in de winter en bij vochtig weer in de zomer tijdens de vluchten .

Antw. : Duiven kunnen perfect tegen koude ook als ze in de winter op kleine jongen zitten , vocht is slechter , zelf hebben we in iedere afdeling verwarmingsplaten welke aangesloten zijn op een hygrometer , deze staat bij ons zomer en winter op 75 , dat is tamelijk hoog , maar we doen dit omdat onze hokken onder de bomen staan , doordat dit extra vochtig is zou bij 65 of 70 de verwarming constant aanslaan en dat vinden we ook weer overdreven , normaal is ongeveer 70 voldoende en ik denk niet dat dit kwaad kan , wel zou ik de onderbreking waar de hygrometer geplaatst wordt voor de schakelaar plaatsen zodat als er bijvoorbeeld 3 afdelingen op 1 meter staan per afdeling geschakeld ( aan/uit ) kan worden .

Nog even dit , als U in de zomer wilt verwarmen tijdens de vluchten zou ik dat alleen doen 1 of 2 dagen voor het inkorven , dit even terzijde .

Paniek bij de volgende vraag , de duiven , zowel de doffers als duivinnen wilden niet trainen , na ongeveer 10 minuten landen ze op het hok en waren niet meer of nauwelijks de lucht in te krijgen , ze werden niet verplichte getraind .

Antw. : Vaak zijn het of de doffers of de duivinnen die niet willen trainen , dus 1 van de 2 , beide komt nauwelijks voor , vooralsnog zou ik ze verplicht gaan trainen , minimaal 1 uur per dag , verder volle bak vliegvoer bij thuiskomst , iets ruimer voeren desnoods snoepvoer voor de training , snelller opvoeren naar gewoon vliegvoer en verder in het begin van de week een eiwitkorreltje aan het voer toevoegen , denk erom niet overdrijven .

Deze vraag luide als volgt ; Bij controle hebben onze duiven altijd wat last van trichomonen in het vliegseizoen , we kuren hier om de 3 weken tegen , is dat normaal of moeten we hier wat aan doen .

Antw. : Steeds meer liefhebbers proberen af te stappen van het systeem hiertegen om de 3 weken te kuren vooral tijdens de vluchten , ook omdat het enigszins de vorm aantast , dus als je kuurt moet je dat nooit doen in de week van een belangrijke vlucht , dit even terzijde , zelf hebben we al jarenlang nooit last van “het geel “ , gecontroleerd door verschillende dierenartsen en kuren hier tijdens de vluchten al 2 jaar niet meer voor , ook natuurlijk op aanraden van onze huidige dierenarts , toen we vertelden dat we zelf dachten dat het kwam doordat we de drinkpannen iedere dag schoonmaakten met warm water ( 85 gr.C.) zei hij dat dit een mogelijkheid was , ook leert de ervaring dat gebruik van dubbele drinkbakken een positieve uitwerking heeft , vooral als ze gedroogd worden door zonlicht , trichomonen is veel minder erg dan men vaak denkt , een lichte besmetting heeft nauwelijks of geen invloed op de prestaties , dit laatste ook weer uit ervaring .

De laatste vraag gaat over het inkorven en wel de tijd van het pakken van de duiven voor de aankomende vlucht , verschillende liefhebbers hebben niet de mogelijkheid om zeg maar 1 uur voor het inkorven de duiven te pakken , vaak door hun werk .

Zelf hebben we jaren lang de duiven gepakt en in de manden gedaan om 16.00 uur , terwijl we ze pas konden inkorven om 20.00 uur , ook omdat we geen andere mogelijkheid hadden , nooit hebben we hiervan enig nadeel ondervonden , sterker nog ik ben van mening dat het wel eens een positieve uitwerking op de duiven kon hebben vooral als ze enigszins in het donker gezet kunnen worden , het heeft vooral te maken met het rustig zijn van de duiven , m.a.w. de duiven komen volledig tot rust voordat ze ingekorfd worden en dat kan nooit slecht zijn .

Succes ,

 

Co Verbree

 

 

 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

28 december 19
Handige Tips Nu er de laatste tijd zo veel te doen is over de diverse virussen die onze duiven belagen, zouden we haast de ‘eenvoudige ziekten’ van de duiven vergeten. Toch moeten we ook aandacht...

Columnist in Spotlight

26 februari 20
           Jongen van de 2e ronde kwekers Voorjaarsbeurs Nu het...
19 februari 20
Jongen 2020 in eigen hok Storm Wat het weer...
12 februari 20
Deel van de Kampioenen Fondclub Utrecht Fondclub De...
05 februari 20
     Oudste jongen van 14 januari 2020 Corona /...
29 januari 20
                                  Christian v d Wetering kreeg de felicitaties...
22 januari 20
                                      Gezellig op net uitgekomen jongen Op naam zetten Door...
15 januari 20
Jonge duivenhok weer schoon Brief De vorige week...
08 januari 20
Kweekdoffer op de eieren   Branden Na weer veel...
01 januari 20
U allen een gezond en sportief 2020 toegewenst Het jaar...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

22 januari 20
  Wij, Erica Saarloos en Monique Gielen vinden dat de dames in ons samenspel niet achter...
19 januari 20
Trijntje van Ham is in Rotterdam bekend geworden als 'het duivenvrouwtje'. Jarenlang...
18 januari 20
De duiven van St. Vincent werden toch vrijdagmiddag gelost rond 14.30 in St. Vincent....
16 januari 20
De  Sterrenshow 2020  is op zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021. U alvast een voorspoedig en...
13 januari 20
  Afgelopen weekend huldigde de ZLU haar vluchtwinnaars en kampioenen van het zware...
03 januari 20
Elk jaar is het een verassing wie nu uiteindelijk de kampioen wordt van de oude duiven...
01 januari 20
Bij deze de 2e serie van 36 prijswinnaars van de vierde vlucht van de 2019 editie.   De...
29 december 19
In deze Riviera hal van de Rotterdamse diergaarde Blijdorp werd jaren aan één de...
23 december 19
Breaking News. Vooraankondiging Totale verkoop Jan Schreurs Nieuw Vennep Één van de...
Kenny De Tobel en Roger van Doorslaer, respectievelijk het jongste en oudste lid van Union Opdorp. “De duivensport is de schoonste die er bestaat”, menen ze.
20 december 19
“Het koeren van een duif, dat is het mooiste geluid op aarde” Geert De Rycke Kenny De...
17 december 19
Hieronder ziet u de foto,s van de feestavond 2019 Klik hier voor...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40