Omdat de operatie erg duur zou zijn en niet zonder risico vond vooraf een gesprek met een psycholoog plaats. Ze was wel erg jong vond ik. Kennelijk las ze mijn gedachten want ze zei: ‘Ik ben nu je psycholoog’, weet U wat een psycholoog is?’ Ik stond perplex. Zag ik er zo dom uit? ‘Zou U zichzelf als een normaal persoon omschrijven?’ vroeg ze weer. Hmm. Ik heb twee ogen, twee oren, twee benen, twee handen en een p…s. Dat klinkt inderdaad redelijk normaal, maar is 24 uur op 24 pijn dat ook? Daarom dat ik zei ‘redelijk normaal’. ‘En vindt U dat pijn hebben niet vervelend?’ Sjonge, waar was ik terecht gekomen? Ik zei niets en haalde de schouders op.

 ERGERNIS

‘Mijn vragen ergeren U, he Ad? Dat zouden ze mij ook doen, maar ik moet ze nu eenmaal stellen. Ik mag toch wel ‘Ad’ zeggen he?’ ‘U mag me noemen zoals U wilt’ zei ik en wierp een ongegeneerde blik op het plaatje op haar linkerborst. Het kan ook de rechtse zijn geweest, ze leken ook zo op elkaar in dat decolleté zo diep dat je er van duizelde. Ik vreesde/dacht/hoopte zowaar dat een van de twee er in slaagde te ontsnappen. ‘En mag ik U Sonja noemen?’ vroeg ik. ‘Ik ben ooit voor ergere dingen uit gemaakt. Ik wil U alleen maar beter leren kennen. Veel depressies zijn aan pijn gerelateerd.’

‘Maar ik ben niet depressief’, zei ik. Ze knikte, maakte een aantekening en na nog wat vragen, veelal onbenullig, zei ze ‘zo, nu heb ik het wel’. ‘Betekent dat dat de operatie door gaat?’ wilde ik weten. ‘Daar beslis ik niet over, maar uit ons gesprek kan ik afleiden dat U weet wat U wilt, dat U intelligent bent en veel mensenkennis hebt.’ (Ik had een IQ van 280 beweerde ze, maar dat moet je niet al te serieus nemen. Psychologen overdrijven wel meer. Ik denk dat ze 180 bedoelde). We namen afscheid en ik repte me naar de WC. Daar kon ik naar mijn eigen gezeik luisteren. Al pissende overliep ik ons gesprek nog eens. ‘Intelligent en veel mensenkennis?’ Hmm. Zij was toch goed, heel goed. 

Best draag je op het hok steeds dezelfde kleren

 BETER LEREN KENNEN

‘Beter leren kennen?’ Dat is nu juist wat veel liefhebbers missen. Wegens omstandigheden kom ik in B N nog amper op de hokken. Je wilt niet weten wat een impact dat heeft. Want je duiven (goed) leren kennen moet. En dat leer je niet uit de boeken, ook niet door mijn artikeltjes, maar op je hok, tussen je duiven.  

 SAMEN

Zo willen duiven samen zijn. Opgesloten zijn stresseert ze, maakt ze ongedurig en zenuwachtig. Sluit die daarom nooit op de dag van inmanden. Die natuurlijke neiging samen te zijn merk je als duiven van een vlucht komen en een vreemde die van jou achterna duikt, soms zelfs het hok in. Ook het gebruik van lokkers is er op gebaseerd. En je ziet het op vliegdagen aan die kladden overvliegende duiven. Die horen niet meer met zo veel samen te zijn, tenzij de hokken in elkaars verlengde liggen wat natuurlijk niet het geval is. De meeste zitten dus verkeerd, de voortrekkers zijn de duiven die je zou moeten hebben.   

 VLIEGERS PAREN

Met de ‘ziel’ van de duif krijg je met name te maken als je gaat koppelen. Sommigen hebben voor elke duif een partner in gedachten. Niets mis mee, maar… dwing een koppeling nooit af, zeker niet bij de vliegers. Laat ze liever vrij paren. Een opgedrongen partner kan onmogelijk motiveren als er gevlogen gaat worden.

 ZIEN EN AANVOELEN

Toen Daniel Boeckx hier een doffer kwam halen voor samenkweek wilde hij weten waar die hier huisde. Links onder? Rechtsboven? Het typeert de duivenkampioen want inderdaad, zo iets weten kan een hoop ellende voorkomen. Over ‘duiven leren kennen’ denk ik aan die Limburger die me vroeg zijn Witpen eens te bekijken. Die kon geen prijs meer winnen. Mee dat hij het hok opende zag ik het al. Hij zat op de bodem waar hij volgens de baas meestal zat. ‘Je mag van geluk spreken dat je hem niet verloor’, zei ik. ‘Duiven die meestal op de bodem zitten missen elke conditie.’

 SCHABJES

Neem ook schabjes. Horen die in het hok of niet? Beide.

- Op het vlieghok horen die niet. Of, ter motivatie, een incidenteel schabje/plankje na een aantal weken spel. Zo’n schabje niet te ver van de bak van een vlieger doet soms wonderen. Bij de duif die er bezit van nam en ook bij de duif die zich bedreigd voelt. Koen Minderhoud meent dat een omgekeerde emmer (of was het voerbak) zijn befaamde Geeloger destijds deed exploderen.

- Op het hok waar gekweekt wordt horen wel schabjes. Duiven bevuilen liever niet de eigen nestbak, ze lopen van het nest om een grote stinkende drol elders te deponeren. ‘Opgespaard’ om het eigen nest niet te bevuilen.

Goed, maar zoals Charles hoeft het niet. Mag iets minder.

 INTERIEUR EN SFEER

Ook het interieur is belangrijk en daar maakt de liefhebber deel van uit. Hij moet a.h.w. ‘een zijn’ met de duiven. Dat is hij niet als ze bang van hem zijn. Er zullen beslist van natuur bange duiven zijn meer de meeste worden zo gemaakt. Zie ook hoe sommigen hun duiven pakken. Behoedzaam benaderen ze die, beide handen achter het hoofd om dan toe te slaan. Zulke duiven verliezen elk vertrouwen en hoe kan je daar van verwachten dat die zich van een vlucht binnen haasten. Zelfs het onnozel los laten van een duif is iets wat niet iedereen beheerst. Ze laten die plomp uit handen vallen, niet beseffend wat voor inspanningen het vergt om op beide pootjes terecht te komen.

Een goede liefhebber doet er gewoon alles aan om het op de hokken zo aangenaam mogelijk te maken. Voor hem en zeker de duiven.

CONCREET

Leo Heremans had op het hok van kwekende duiven een plank op ongeveer een meter hoogte waarop hij de schotels met jongen zette als die zo’n dag of zestien oud waren. En telkens als hij op het hok kwam streelde hij die jonge gastjes over hun bol. Zo kweek je wel vertrouwen. Ik/we kregen afgelopen jaar veel complimenten over het presteren van onze duiven van begin tot einde seizoen, vooral van de kampioenen. Vanwege zulke goede? Hmm. Ik zou eerder zeggen vanwege zo veel vorm. Vorm is immers belangrijker dan kwaliteit. Veel liefhebbers zouden er beter aan doen eerst te leren met duiven om te gaan alvorens te gaan kopen.  

Als ik destijds op de hokken kwam in B N was dat steeds met een blikje waarin wat snoep, pinda’s en grit. Daarvan legde ik wat in elk schab, al gauw kenden ze dat en kwamen toe gevlogen als ik mijn hand uitstak. Sterker nog, en ik lieg niet, sommige doffers begonnen spontaan te koeren als ze me zagen. En sportgenoten maar zeggen dat ik een soort had dat van de vluchten binnen suisde. Als dat ergens NIET aan lag was het de soort.

Want ‘soort’ had ik niet, heb ik niet en zal ik, zolang ik geloof in kruisen, ook nooit krijgen.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

28 december 19
Handige Tips Nu er de laatste tijd zo veel te doen is over de diverse virussen die onze duiven belagen, zouden we haast de ‘eenvoudige ziekten’ van de duiven vergeten. Toch moeten we ook aandacht...

Columnist in Spotlight

19 februari 20
Jongen 2020 in eigen hok Storm Wat het weer...
12 februari 20
Deel van de Kampioenen Fondclub Utrecht Fondclub De...
05 februari 20
     Oudste jongen van 14 januari 2020 Corona /...
29 januari 20
                                  Christian v d Wetering kreeg de felicitaties...
22 januari 20
                                      Gezellig op net uitgekomen jongen Op naam zetten Door...
15 januari 20
Jonge duivenhok weer schoon Brief De vorige week...
08 januari 20
Kweekdoffer op de eieren   Branden Na weer veel...
01 januari 20
U allen een gezond en sportief 2020 toegewenst Het jaar...
25 december 19
  U allen Prettige Kerstdagen 2019 Kerst Deze week...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

07 februari 20
Topforum in Oud Beijerland bij P.V. de Reisduif. Met o.a Maarten Huijsmans, Luuk Blaauw...
22 januari 20
  Wij, Erica Saarloos en Monique Gielen vinden dat de dames in ons samenspel niet achter...
19 januari 20
Trijntje van Ham is in Rotterdam bekend geworden als 'het duivenvrouwtje'. Jarenlang...
18 januari 20
De duiven van St. Vincent werden toch vrijdagmiddag gelost rond 14.30 in St. Vincent....
16 januari 20
De  Sterrenshow 2020  is op zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021. U alvast een voorspoedig en...
13 januari 20
  Afgelopen weekend huldigde de ZLU haar vluchtwinnaars en kampioenen van het zware...
03 januari 20
Elk jaar is het een verassing wie nu uiteindelijk de kampioen wordt van de oude duiven...
01 januari 20
Bij deze de 2e serie van 36 prijswinnaars van de vierde vlucht van de 2019 editie.   De...
29 december 19
In deze Riviera hal van de Rotterdamse diergaarde Blijdorp werd jaren aan één de...
23 december 19
Breaking News. Vooraankondiging Totale verkoop Jan Schreurs Nieuw Vennep Één van de...
Kenny De Tobel en Roger van Doorslaer, respectievelijk het jongste en oudste lid van Union Opdorp. “De duivensport is de schoonste die er bestaat”, menen ze.
20 december 19
“Het koeren van een duif, dat is het mooiste geluid op aarde” Geert De Rycke Kenny De...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40