Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 5 november 2021 | week 44

Voorwoord

Grand Prix vluchten
Het afgelopen seizoen hebben wij de start gemaakt met het organiseren van een achttal Grand Prix vluchten. Een nieuw initiatief dat ervoor moet zorgen dat er voor heel Nederland een aantal aansprekende vluchten zijn. Vluchten met allure om elk jaar naar uit te kijken. Het was fijn te constateren dat er al snel een achttal sponsoren bereid waren om dit initiatief te steunen. Waarvoor dank!!! Nieuw was dat de duiven gezet moesten worden op niveau 9 en dat er gezet kon worden voor de hoofdprijzen in kolom 19. Gelukkig is dit na de nodige instructies goed verlopen. Veel liefhebbers zijn voor het eerst bezig geweest in het ECS systeem om duiven te zetten en te poulen. Een mooie vooruitgang in onze sport waar wij samen ook plezier van kunnen beleven in de toekomst. De systemen hebben veel mogelijkheden die ons van dienst kunnen zijn. 

De winnaars van deze eerste editie van de Grand Prix vluchten zullen in maart in het zonnetje worden gezet. Datum en plaats worden binnenkort bekend gemaakt, eveneens de informatie over de gewonnen prijzen.
 
Is het in dit eerste jaar direct allemaal verlopen zoals wij dat gedacht/gehoopt hadden? Een eerste evaluatie leert dat er nog wel verbeterpunten zijn, dat kan ook bijna niet anders. Er waren posters voor elke vereniging en er is uitgebreide aandacht geweest in deze nieuwsbrieven. Er waren prachtige voorbeschouwingen en rapportages in het Spoor der Kampioenen. Toch ontmoet je dan leden die niet van het bestaan van de GP vluchten op de hoogte zijn. Er is dus nog braakliggend terrein. Vooraf de hoofdprijzen vaststellen is ook een punt van aandacht. Na het eerste jaar is het in ieder geval mogelijk om enigszins een inschatting te maken voor de hoogte van de te winnen prijzen. Het is gewenst vooraf te weten wat er te winnen valt. Grand Prix vluchten op Afdelingsniveau hebben onvoldoende uitstraling, die gaan wij niet meer organiseren. Sector niveau of samenspel tussen Afdelingen is minimaal nodig om van een Grand Prix vlucht te kunnen spreken. Ik doe dan ook een beroep aan de Afdelingen om hierin mee te denken. Samen kunnen wij er een nog grotere succesformule van maken.

Ik heb voor u de deelname aan de eerste jaargang van de GP vluchten nog eens op een rij gezet.

Grand Prix St. Vincent  11.617 duiven  sponsor Beyers
Grand Prix Midi France  29.685 duiven  sponsor Beute Duivenproducten
Grand Prix Issoudun  34.236 duiven  sponsor Benzing
Grand Prix Rondom Parijs  53.719 duiven  sponsor Jaap Koehoorn Products
Grand Prix Bergerac  32.374 duiven  sponsor Mierèl Schilderwerken
Grand Prix Nieuwe Oogst  62.237 duiven  sponsor Travipharma
Grand Prix der Junioren  39.172 duiven  sponsor Eijerkamp Wonen, Slapen & Design

Helaas kon vanwege de weersomstandigheden de Grand Prix TGV met sponsor DE RIJKE niet doorgaan. In totaal zijn er op deze zeven Grand Prix vluchten 11.734 duiven gezet voor de hoofdprijzen, een mooie start voor het eerste jaar. Zeker als je bedenkt dat het voor veel liefhebbers de eerste keer is geweest dat ze in een elektronisch systeem duiven hebben gepould. Op dit moment wordt er gewerkt aan een mooi boekwerk waarin alle GP vluchten met winnaars en sponsoren de nodige aandacht krijgen. Op naar een waardige huldiging van de winnaars in maart en de tweede editie van de NPO Grand Prix vluchten in 2022.
 
Corona en tentoonstellingen
Er komen de laatste dagen regelmatig vragen binnen of er tentoonstellingen georganiseerd mogen worden in verband met de corona pandemie. Zoals de situatie nu is mogen er tentoonstellingen gehouden worden als de inzenders en bezoekers een QR-code tonen en zich legitimeren. Overigens moet er wel rekening worden gehouden met de gebieden waar op dit moment vogelgriep heerst. Dat aantal stijgt verontrustend snel en staat nu al op vijf. Volg voor informatie hierover het actuele nieuws op onze site www.duivensportbond.nl.
 
Olympiade Roemenië augustus 2022
In deze nieuwsbrief de informatie over de selectie van de Nederlandse duiven voor de uitgestelde Olympiade in Roemenië. De selectie zal plaatsvinden op woensdag 29 december, waarna de keuring van de Olympiade zal plaatsvinden in Boedapest (Hongarije) op 5 en 6 februari 2022.
 
Duplicaat eigendomsbewijs
Het komt nog regelmatig voor dat er duplicaat eigendomsbewijzen worden aangevraagd via de mail of per post. Dat kan voor alle partijen veel eenvoudiger, namelijk door in te loggen op de site en daar via duplicaataanvragen de gevraagde gegevens in te vullen. Lekker gemakkelijk, dus maak er gebruik van!
 
Fijn weekend!


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

NPO BESTUUR
Olympiade Roemenië augustus 2021 


In augustus van 2022 wordt in Roemenië de uitgestelde Olympiade 2021 gehouden. Omdat in augustus duiven beginnen te ruien is er besloten de duiven in het weekend van 5 februari en 6 februari 2022 te keuren in Budapest, Hongarije.
 
Keuring Nederlandse afvaardiging
Gezien het bovenstaande heeft de NPO besloten op woensdag 29 december een keuring te organiseren om de Nederlandse afvaardiging te kiezen. Deze keuring vindt plaats in het clubgebouw van P.V. Soest, Oostergracht 46, 3763 LZ Soest. Er worden maximaal 20 duiven (6 oude doffers en 6 oude duivinnen en 4 jonge doffers en 4 jonge duivinnen) geselecteerd voor de Olympiade.
 
Richtlijnen
Voor het vertrek naar Budapest moeten de duiven op eigen hok minimaal 21 dagen in quarantaine gehouden worden in lijn met de nieuwe Europese regelgeving. Daarnaast moeten de duiven over een geldige paramyxo-entverklaring beschikken (minimaal 14 dagen en maximaal 358 dagen voor vertrek geënt).  De NVWA zal voorafgaand aan het vertrek een gezondheidsverklaring af geven om de duiven in Budapest te krijgen en na afloop van de keuring weer terug te laten komen naar Nederland.

Criteria
Om deel te nemen aan de keuring, gelden de volgende criteria waar de duiven aan moeten voldoen:

Oude doffers:
 • 2500 prijskilometers behaald in de jaren 2019, 2020 en 2021
 • Meer dan 20% van de prijskilometers behaald in 2021
 • Minimale afstand van de vluchten is 100 km, met een marge van 5%
 • De behaalde prijzen moeten 1 op 5 zijn
 • De prijskilometers zijn afkomstig van wedvluchten met minimaal 150 duiven in concours van minimaal 20 liefhebbers
Oude duivinnen:
 • 2500 prijskilometers behaald in de jaren 2019, 2020 en 2021
 • Meer dan 20% van de prijskilometers behaald in 2021
 • Minimale afstand van de vluchten is 100 km, met een marge van 5%
 • De behaalde prijzen moeten 1 op 5 zijn
 • De prijskilometers zijn afkomstig van wedvluchten met minimaal 150 duiven in concours van minimaal 20 liefhebbers
Jonge doffers (2021):
 • 300 prijskilometers behaald in 2021
 • Minimale afstand van de vluchten is 100 km, met een marge van 5%
 • De behaalde prijzen moeten 1 op 5 zijn
 • De prijskilometers zijn afkomstig van wedvluchten met minimaal 150 duiven in concours van minimaal 20 liefhebbers.
Jonge duivinnen (2021):
 • 300 prijskilometers behaald in 2021
 • Minimale afstand van de vluchten is 100 km, met een marge van 5%
 • De behaalde prijzen moeten 1 op 5 zijn
 • De prijskilometers moeten afkomstig zijn van wedvluchten met minimaal 150 duiven van minimaal 20 liefhebbers.
Bent u geïnteresseerd en hebt u duiven die voldoen aan de criteria? Dan kunt u deze duiven opgeven bij het  NPO Bureau. Dit kan per mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na aanmelding ontvangt u voorafgaand aan bovengenoemde keuring een uitnodiging ontvangen. 
 

NPO BESTUUR

Agenda Ledenraad

  

NPO BESTUUR

Vergaderstukken Ledenraad 


Via onderstaande buttons kunt u de stukken voor de Ledenraad van 27 november 2021 raadplegen.  
3a. concept notulen 13 maart 2021
3b. concept notulen 31 maart 2021
4c. Evaluatie dopingbeleid definitief
5. Concept vliegprogramma 2022
5a. Afdeling 5 begeleidend schrijven
5a. Afdeling 5 concept vliegprogramma 2022
5b. Afdeling 9 Oost-Nederland concept vliegprogramma 2022
5c. Afdeling 6 voorstel nationaal vliegprogramma 2022
5c. Afdeling 6 begeleidend schrijven
5d. Afdeling 10 amendement op nationaal vliegprogramma
5e. Afdelingen 10 en 11 amendement op nationaal vliegprogramma
5f. Afdeling 4 amendement nationaal vliegprogramma
5h. Afdeling 3 amendement nationaal vliegprogramma
5g. Afdeling 2 amendement nationaal vliegprogramma
6a. Voorstellen Afdeling Zeeland
6b. Voorstellen Afdeling Oost-Brabant
6c. Voorstellen Afdeling 5 Zuid-Holland
6d. Voorstellen Afdeling 9 Oost-Nederland
6e. Voorstellen Afdeling 8 GOU
7a. Voorstel huishoudelijk reglement november 2021
7b. Voorstel wedvluchtreglement november 2021
7c. Voorstel reglement Vervoer en lossingen november 2021
7d. Voorstel statuten november 2021
8. Kandidaten sectie sportbeleving
9a. Toelichting voorlopig resultaat 2021 definitief
9b. Afwikkeling pensioendossier definitief
10a. Toelichting meerjarenbegroting 2022-2026 definitief
10b. Meerjarenbegroting 2022-2026 definitief
11. Voorstel Bestuur verkorten wachttijd
 

In memoriam: Janus Comperen


Door Christ van der Linden, Brabant 2000

Op donderdag 28 oktober jl. is op 84 jarige leeftijd overleden Janus Comperen uit Oosterhout. Janus Comperen heeft gedurende meer dan 40 jaar voor de toenmalige Afdeling Midden-Brabant en later Brabant 2000 als chauffeur duiven vervoerd naar vooral België en Frankrijk. Janus Comperen was al die jaren een vaste waarde voor het vervoer. Op Janus kon je rekenen. Week in week uit en vaak nog meer was Janus beschikbaar als chauffeur of voor alle voorkomende loods werkzaamheden. Zijn inzet was ongelofelijk.

Op de vele ritten naar België en Frankrijk blonk Janus altijd uit door zijn behulpzaamheid. Op de losplaatsen zelf was het Janus die zorgde voor koffie voor iedereen die daar zin in had en duurde het wachten heel lang dan werd de keuken tevoorschijn getoverd en werden er eieren gebakken voor iedereen die daar zin in had.

Het was een hard gelag voor Janus toen hij ongeveer 15 jaar geleden tijdens het uitoefenen van zijn grote passie het vervoeren van duiven in Peronne een lichte beroerte kreeg. Het besturen van vrachtauto’s was er niet meer bij maar hij genoot er niet minder om als hij weer zowat wekelijks als convoyeur het duiventransport kon begeleiden. De volgende grote tegenslag was het overlijden van zijn vrouw. Later werd ook het mee gaan als convoyeur door gezondheidsproblemen te zwaar. Wij bedanken Janus Comperen voor zijn jarenlange inzet.

Wij wensen alle nabestaanden en speciaal zijn dochter Lisette veel sterkte bij dit verlies.
 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

DUIVENSPORT ALGEMEEN

Overzicht Bonnenverkopen  

 

Op de website en in Op (de) Hoogte plaatsen we wekelijks een overzicht van lopende en aanstaande verkopen. 

Verkopen via Duivennet:
 • PV De Reisduif, Tiendeveen
 • loopt af op 5 november 22.00 uur
 • PV BEP, Purmerend, loopt af op 6 november 22.30 uur
 • WEFO Limburg, loopt af op 7 november 22.00 uur
 • Vrienden Hospitaalschip Prins Willem Alexancer, Harderwijk, loopt af op 12 november 22.00 uur
 • PV De Snelvlucht, Oldenzaal, loopt af op 12 november 22.00 uur
 • PV De Snelle Vogel, Asperen, loopt af op 13 november 22.30 uur
 • Nacht van de Postduiven tbv KWF, afd. 6 N.H., loopt af op 14 november 22.00 uur
 • PV De Vechtvliegers, Gramsbergen, loopt af op 18 november 22.00 uur
 • PV De Vredesbode, Didam, loopt af op 19 november 22.00 uur
 • PV De Snelvlucht, Ameide, loopt af op 19 november 23.00 uur
 • CC Uden, loopt af op 19 november 21.00 uur
 • PV De Ordonnans, Opheusden, loopt af op 19 november 21.30 uur
 • PV De Snelle Thuiskomst, Roden, loopt af op 19 november 22.30 uur
 • PV De Snip, Ureterp, loopt af op 20 november 21.30 uur
 • PV De Voordevliegers, Voorthuizen, verkoop start 6 november en loopt af op 20 november 17.00 uur
 • PV De Waalvliegers, Tiel, verkoop start 7 november en loopt af op 21 november 22.00 uur
Verkopen via GPSAuctions Verkopen via Toppigeons Verkopen via Doevepeet
 • Nationaal Inkoopcentrum 0137, loopt af op 8 november
 • PV Nijkerk, loopt af op 11 november
 • PV De Witpen, Hapert, loopt af op 13 november
Verkopen via EPW-eu.com
 • Willy Ckelaere, loopt af op 6 november
 • Pau Winners, loopt af op 7 november, 14.30 uur
 • Harry Collection, loopt af op 7 november 15.00 uur
 • André Roodhooft Originals, loopt af op 7 november 15.30 uur
 • Leo Xuan Breeding Loft, loopt af op 7 november 16.00 uur
 • The prestige project, loopt af op 7 november 16.30 uur

Overig

 • Grote bonnenverkoop najaarsklassiekers op Urk 2021 

 • Bonnenverkoop 'Belevingstuin voor Petralien', initiatief van John Nitrauw. Verkoop in vier delen; start op 6 november 20.00 uur en laatste deel loopt af op 3 december 21.00 uur

 • 21 november 2021 een Super verkoop bij SVEL in Edam
  Locatie: Clubgebouw SVEL, Keetzijde 19, 1135 VX Edam. Clubgebouw is 21 november open vanaf 13.00 uur. Voorbiedingen kunnen tot 20 november 12.00 uur gedaan worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vragen of meer informatie? Bel 06-11095063.


Ook op www.duivensportbond.nl vindt u een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn.

Organiseert uw vereniging/afdeling/samenspel een bonnenverkoop?
Stuur informatie over de verkoop naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we de verkoop mee in het overzicht op de website en in ODH. Vergeet niet om de juiste link naar de veiling en/of contactinformatie mee te sturen.
 
Overzicht actuele bonnenverkopen
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen 

 

Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.

Mag ik mijn duiven loslaten en vervoeren nu er in verschillende plaatsen vogelgriep heerst?
In het gebied binnen de 3 km zone mag u de duiven niet loslaten en niet vervoeren. 

In het gebied tussen de 3- en 10 km zone mogen de duiven niet worden vervoerd, maar mogen ze, in het kader van het welzijn, wel beperkt worden losgelaten (dus niet de hele dag buiten laten vliegen).

Buiten de 10 km zone zijn er geen beperkingen.
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 3 november 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • Jaarlijkse prijsuitreiking en kampioenen huldiging Fondunie 2000 op zaterdag 13 november 2021 van 16.00-21.30 uur. Locatie: Golden Tulip Ampt van Nijkerk te Nijkerk. 
 • Forumavond PV Deuteren & PV De Zwaluw. Deze activiteit vindt plaats op vrijdag 26 november 2021. Locatie: Clublokaal PV De Zwaluw Rosmalen, Laaghemaal 32 5245NE Rosmalen. Klik hier voor meer informatie. 
 • ZLU Sterrenshow. Deze activiteit vindt plaats op zondag 16 januari 2022. Locatie: Hanenhof, Herenhof 2, 6162 EB Geleen
Geplande activiteiten en vergaderingen
 

Data om niet te vergeten


November

 • 13 en 20 november 2021 - huldiging kampioenen 2020 en 2021
 • 27 november 2021 - NPO Ledenraad
 • 12 maart 2022 - NPO Ledenraad
 • 26 november 2022 - NPO Ledenraad
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

13 oktober 21
Zie je geen afbeeldingen? Klik hier Nieuwsbrief Oktober 2021    Beste, Wist U dat…..?De ruiperiode is bij uitstek de periode om de duiven extra goed te verzorgen. De meeste melkers weten dat de...

Columnist in Spotlight

RC9 1 1
09 januari 22
DERDE KEER , GOEDE KEER ? Ik heb in mijn leven...
RC5 1 1
05 januari 22
Mijn naam is Roger Casier .Altijd duivenmelker...
RC16 12
18 december 21
Het is echt gebeurd . De Kerstnacht in 1914 aan...
RC16 11
21 november 21
DE MAN MET DE MONDHARMONICA . Dit verhaal...
RC8 11 1
12 november 21
Ik beschouw mezelf als een ambassadeur voor de...
RC3 11
03 november 21
Hoe een dubbeltje rollen kan .Het geluk dat mij...
24 oktober 21
Ik ben niet echt tevreden over mijn vorig...
RC11 10 1
15 oktober 21
Hierboven Tiest van Turnhout en ernaast Ikke met...
RC29 9
01 oktober 21
Ik ga een eigenaardig verhaal vertellen . Beetje terug...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40