Artikelen

Voorwoord bestuur

De trein rijdt! Een mooie metafoor voor de duivensport én GPS2021. We zijn onderweg, het reisdoel is bekend en de weg er naar toe kent (nog) vele opties en mogelijkheden om in te stappen. Tijdens de reis geven we regelmatig informatie over actuele bestemmingen (de dagelijkse operatie) en plannen en horen we graag uw ervaringen. Het traject dat we afleggen kent soms hoge snelheden en op andere momenten nemen we de tijd en maken we vele tussenstops. Een maatwerkreis dus.

Actuele bestemmingen
Afgelopen week stond in het teken van het vinden van alternatieve lossingsplaatsen in België en Frankrijk, de Extra Ledenraad van 4 juni en voorbereidingen van de Nationale en Sectorale vluchten. Het zoeken van de alternatieve lossingsplaatsen heeft veel tijd en energie gevraagd, maar met het goede nieuws dat er nu een aantal alternatieven beschikbaar komt. We hebben echter wel de hulp nodig van afdelingsfunctionarissen om te bekijken hoe deze nieuwe locaties in de planning kunnen worden meegenomen. De Extra Ledenraad is voorbereid, zodat we komende dinsdag iedereen zo goed mogelijk kunnen informeren over de geagendeerde onderwerpen. 

Nationale en Sectorale inkorfcentra
Het seizoen is in volle gang en steeds meer liefhebbers gaan hun spel spelen. Dat betekent soms (te) weinig inkorvers op een locatie. Voor de Nationale en Sectorale vluchten die er aan komen, gelden andere spelregels en een beperkt aantal inkorflocaties. We hebben informatie opgevraagd, zodat we een zo goed mogelijke indeling kunnen maken. We streven er naar om 7 juni de definitieve inkorfcentra voor Nationale en Sectorale vluchten én de definitieve spelregels 2019 bekend te maken.

Toekomst
Daarnaast hebben we met het bestuur gesproken over volgende bestemmingen. De Nationale Dagen 2019, de business club en Olympiade 2023 kregen onze aandacht. Vasthouden wat goed is, vernieuwen en extra aantrekkelijk maken waar mogelijk. Komende weken werken we de contouren uit en delen die daarna met u. En we hopen dat u uw ideeën met ons wil delen én er samen met ons een succes van wilt maken. 

Reist u met ons mee? 

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 
 

IN HET NIEUWS
Duivensportpromotie bij NOS Langs de Lijn

 

Het is een eeuwenoude sport. Het loslaten van postduiven in België of Frankrijk, waarna ze rap weer naar huis vliegen. Het snelste beestje wint. Tegenwoordig zijn het vooral oudere, gepensioneerde mannen die in hun tuin naar de lucht staren, uitkijkend naar de aankomst van hun duiven. De sport vergrijst, en rap ook. Dat ziet de Nederlandse Postduiven Organisatie als een groeiend probleem.

Jim Coenraad: enthousiaste jonge duivenliefhebber
Gelukkig is die passie er bij sommige jongeren nog wel. Bijvoorbeeld bij de 16-jarige Jim Coenraad. Hij heeft zelf 80 duiven en om zoveel mogelijk over de sport te leren gaat hij wekelijks langs bij Gert-Jan Beute, misschien wel Nederlands’ beste duivencoach. Eline de Zeeuw zocht de twee op in Wilhelminaoord.

Kennis en enthousiasme delen: ook via Instagram
Jim post ook regelmatig vlogs en foto's via Instagram om zo zijn kennis en enthousiasme over de duivensport te delen. Jim is op Instagram te volgen via Jeugd_duivensport

 

Klik hier om het radiointerview terug te luisteren
 
 


Samenwerking PV De Sluiskilse Reisduif en Scouting
 

Het clubgebouw van PV De Sluiskilse Reisduif is verbonden met de scouting Sluiskil. De samenwerking startte enkele jaren geleden en het resultaat is onder meer een nieuw clubgebouw  Afgelopen weekend werd het terrein omgetoverd tot een echte kampeerplaats. Twee dagen lang kampeerden kinderen rond en in het duivenlokaal.

Vele blijde gezichten en heel veel plezier. Het uitgangspunt was duidelijk: 'Laat je uitdagen!' Voor kids en duiven :-).
 

 

NPO BUREAU
Gezocht!


We zijn op zoek naar de eigenaar van duif NL 2018-1027773. Bent u of kent u de eigenaar? Neem dan vanaf maandag contact met ons op.
 
 
 

WEDSTRIJDEN
Actuele vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.
 

NIEUW: ACTUELE LOSSINGSINFO VIA APP

 

Vanaf dit vliegseizoen is het mogelijk om via Telegram actuele lossingsinformatie te ontvangen. U krijgt pushmeldingen bij veranderingen. Zo wordt het makkelijker om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen en eventuele veranderingen.

Lossingsinformatie blijft ook via de website toegankelijk. Telegram is een extra optie.

 

NPO BESTUUR
Werkgroep Reglementen van start


Afgelopen week is de werkgroep Reglementen voor het eerst bijeengekomen. Het op orde brengen van de statuten en reglementen is noodzakelijk vanwege veranderingen in regelgeving en om de verschillende reglementen op elkaar af te stemmen. Momenteel sluiten reglementen namelijk niet op elkaar aan, zijn besluiten van ledenvergaderingen niet reglementair verwerkt en zijn hiaten in regelgeving niet opgelost. Marjan Olfers en Wouter Boshuis staan de werkgroep als externe adviseur bij. De presentatie van afgelopen week én het verslag naar aanleiding van het eerste overleg kunt u bekijken via onderstaande buttons (en is terug te vinden op www.gps2021.nl.
Presentatie bijeenkomst werkgroep Reglementen 28 mei 2019
Verslag werkgroep Reglementen 28 mei 2019
 

NPO BUREAU
Gemak! Online overschrijven

Het overschrijven van duiven kan heel eenvoudig en snel online via mijn.duivensportbond.nl. Het aantal mensen dat online overschrijft blijft toenemen en dat is fijn.

Om te laten zien hoe eenvoudig het is, hebben we een tweetal filmpjes gemaakt die stap voor stap laten zien hoe het werkt. 

Vragen en antwoorden Online duiven overschrijven
 
 
 

INGEZONDEN BRIEF
Vogelopvang slaakt noodkreet


 

Afgelopen week ontvingen wij een schrijven van een liefhebber die tevens als vrijwilliger is in een vogelopvang.  Zijn brief, die ons een gevoel van plaatsvervangende schaamte gaf, willen wij graag met u delen:

Sinds mijn jeugd heb ik al duiven, ik ben jarenlang  ringenadministrateur geweest, hedendaags gepensioneerd en als vrijwilliger werk ik bij de vogelopvang. Ik heb de taak op mij genomen om de binnengebrachte Nederlandse postduiven via opgave bij de NPO weer bij hun eigenaar terug te krijgen. Vaak gaat dit vloeiend, dan komt de eigenaar zijn of haar duif ophalen of we laten het los als de conditie dit toelaat.
 
Te vaak lopen wij tegen het probleem aan dat de liefhebber, als je die nog zo noemen mag, de duif niet meer terug wil. Ik kleine greep uit het arsenaal aan smoezen die wij zeer regelmatig te horen krijgen:
 
“ Het is te ver”
“ Ik heb geen rijbewijs of auto”
“ De duif  heb ik verkocht of weggegeven maar ik weet niet meer aan wie”
“ Meneer, ik ben te oud”
 
Vaak word ik zeer onvriendelijk te woord gestaan of zelfs geschoffeerd. Er zijn zelfs “duivenhouders” die helemaal niets laten horen.
 
Afbeeldingsresultaat voor duivenopvangWeet u? Wij doen gewoon ons werk voor het welzijn van een dier welke niet in ons eigendom is. Uiteraard laat ik iedereen weten dat er verschillende mogelijkheden zijn om de duif te laten thuis komen. De duivenwereld is zo klein, er woont of komt altijd wel iemand in de buurt of de mogelijkheid van een koerier. Ik wijs ze altijd op hun verantwoordelijkheid als liefhebber/ster, maar helaas wordt deze nog té vaak niet genomen en schuiven zij het af naar ons als vogelopvang.
 
Met als gevolg dat wij wekelijks vaak tientallen postduiven in onze verzorging moeten vasthouden. Wat moeten wij met al deze duiven? Ik vertel u maar niet wat ik hiermee moet doen volgens de zogenaamde “duivenhouders”. 
 
Wij maken veel onkosten voor de verzorging en evt. medische handelingen  en de liefhebber verzaakt in deze. Dat mag- en KAN de bedoeling niet zijn!”

NPO, kunnen jullie dit probleem aankaarten en meenemen in jullie plannen naar de toekomst? Hier moet een oplossing voor komen!
 
Schaamrood op de kaken, eigenaarschap tonen!
Als NPO staan wij geheel achter het schrijven van deze liefhebber die zijn passie en liefde voor duiven heeft uitgebreid buiten de grenzen van zijn eigen hok.
 
Wij verzoeken u vriendelijk, doch dringend als liefhebber/liefhebster uw verantwoordelijkheden te nemen en uw collega liefhebbers hier ook op te wijzen. Nog veel te vaak wordt de NPO met zulke zaken geconfronteerd en dat betreuren wij ten zeerste.
 
Duivensport is vallen, opstaan, lusten en lasten. Weglopen of de rug toekeren voor hetgeen niet passend is, anderen opzadelen met problemen waar u verantwoordelijk voor bent is het niet (pro)-actief met onze prachtige sport bezig te zijn.
 
 

Kees Kist en Johan Derksen: mooie combinatie in de duivensport


Afgelopen vrijdag werd er in Steenwijk groots het feit gevierd dat Kees Kist, oud oranje en AZ speler, 40 jaar geleden de eerste Nederlander werd die de gouden schoen wist te winnen, Europees Topscoorder van het jaar.
Op een bomvolle markt in Steenwijk waren er tal van oud voetballers en persmensen uitgenodigd.

Aangezien Kist in zijn glorietijden ook een fanatiek duivenmelker was, kon ook dit onderdeel niet achterblijven, en beroepsmopperaar Johan Derksen liet samen met Kist, postduiven los. Wie weet ontstaat er binnenkort een nieuwe combinatie. Een herintreder met een nieuweling.
 
 

Nieuws project Maargieshoeve


Rond de Hoeve
Het nieuws rondom het project Maargieshoeve is de laatste tijden wat stil geweest, maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurd is na het winnen van de NPO Innovatieprijs. Het hok is verbeterd en met name de route voor de deelnemers er naar toe heeft de aandacht gekregen, zodat men ook met de rolstoel de dingen kan gaan beleven.

Wat wel erg opmerkelijk en bijzonder mooi is, dat er een nieuwe doelgroep rondom het project zich heeft gemeld. Naast mensen met een verstandelijke beperking is er nu een groep ouderen met dementie die veel plezier aan het project beleeft. De duiven worden zeer regelmatig afgericht met deze ouderen, waarbij blijkt dat er veel verhalen los komen over hun jeugd. Gek genoeg vertellen heel veel mensen over hun ouders of buren die vroeger duiven hadden. Kortom de duiven worden op dit moment ingezet als een soort therapie, om mensen met dementie te laten praten.

Een mooie en bijzondere “bijvangst“ van het project. De komende weken zullen de duiven klaar worden gemaakt voor hun eerste wedstrijden in voorbereiding op de natoer. Hier is voor gekozen omdat in die periode het weer over het algemeen goed is en er extra vrijwilligers voor handen zijn. PV de Doorzetters is zelf druk doende om hun toilet groep te proberen rolstoelvriendelijk te krijgen. Hiervoor lopen gesprekken met diverse partijen waaronder de gemeente.
 
 


NPO BESTUUR
Voorbereidingen Nationale Dagen gestart


Op vrijdag 29 en zaterdag 30 november organiseren we weer de jaarlijkse Nationale Dagen. Komende weken werken we het programma uit en starten we de gesprekken met potentiële standhouders. Zodra er meer bekend is, vermelden we dit op de website www.nationaleduivensportdagen.nl en ook in Op (de) Hoogte zullen we uiteraard regelmatig aandacht besteden aan de Nationale Dagen.

Wensen?
Heeft u wensen of ideeën om de Nationale Dagen nog interessanter te maken? Laat het ons weten door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Nationale Dagen 2019
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Momenteel zijn er naast de wedstrijden geen activiteiten in het land gepland cq zijn deze bij ons (nog) niet bekend. Organiseert uw vereniging/afdeling een vergadering, bijeenkomst, lezing of heeft u iets te vieren? Laat het ons weten. We vermelden de activiteit dan op de website én besteden er aandacht aan in Op (de) Hoogte.

Stuur informatie over uw activiteit(en) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 29 mei 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 
Afbeeldingsresultaat voor wist je dat

Jonge duiven

  • vliegen tijdens trainingen al tot 75 kilometer per uur
  • zijn gemakkelijk 2,5 tot 3 uur in de lucht tijdens het trainen
  • hebben veel plezier tijdens het trainen
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

27 november 19
Fake news Fact checkers van de Washington Post en de New York Times hebben vastgesteld dat Donald Trump in de eerste duizend dagen van zijn Presidentschap bijna 13.000 keer een leugen heeft verteld. Deze...

Columnist in Spotlight

21 juli 19
Raak!   Ik liet het al vaker blijken in mijn...
25 juni 19
De Oranje Leeuwinnen winnen hun groep en gaan...
11 juni 19
26 april 19
  Het werd deze week wel weer eens tijd om over de...
19 april 19
  Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie...
07 april 19
Mooi was het zaterdagmiddag. Ik was bij de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

04 december 19
Zo kan je dus ook vertellen GPS 2021 en de trein van de het NPO Bestuur, “We zijn...
28 november 19
Gisteravond was de feestavond van het samenspel tussen PV de Snelpost Ermelo en PV de...
26 november 19
Wie heeft niet eens de wens om een tijdje op een onbewoond eiland te zitten? Ver van...
26 november 19
Stand van zaken GPS2021 Automatisering Zoals in de kop vermeld gaat het in dit verhaal...
Roger Engelen 1
25 november 19
Roger  Engelen uit het Kempense Dessel heeft er weer een fantastisch seizoen...
24 november 19
Negatief geladen ijzerdeeltjes kunnen niet aansluiten bij de eveneens negatief geladen...
17 november 19
Bij deze de 20 prijswinnaars van de derde vlucht van de 2019 editie.  Zij verdelen...
16 november 19
Frans Keybets Landgraaf Agen oud 2019. Op een mooie nazomeravond heb ik afgesproken met...
14 november 19
Bij deze de 2e serie van 26 prijswinnaars van de tweede vlucht van de 2019 editie.  De...
10 november 19
Beste liefhebbers, Ook dit jaar zullen wij een jonge duivenbonnen verkoop houden . Wij...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40