Artikelen

Voorwoord bestuur


Aan de vooravond van hopelijk weer een mooi sportweekend. Maar liefst 17 vluchten staan gepland. Het weer dat is een onzekere factor, want ondanks de eerdere mooie, warme dagen ziet het er voor komend weekend heel wisselvallig uit. Met zelfs kans op hagel en wat onweer. Voor liefhebbers en buitenmensen het moment om te denken 'wat een slecht weer'. Vraag het de metereoloog en die geniet. Kortom het perspectief van waaruit je iets bekijkt, bepaalt wat je ziet of vindt.
 

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

Ik wil je vragen om even te stoppen met lezen en kijk eens door het raam naar buiten te kijken. Wat zie je? Zie je bomen, gras, bloemen, auto´s, fietsers, blauwe lucht, wolken, zon, spelende kinderen? Welke kleuren zie je? Wat valt je op? Vind je het mooi wat je ziet? Wat doet het met jou? Word je er blij van, laat het je koud….?

Loop nu naar iemand anders die bij je in de buurt is en door hetzelfde raam kan kijken. Stel hem of haar eens de vraag 'wat zie je als je naar buiten kijkt? Wat valt je op? Zien jullie precies hetzelfde?

De kans dat je allebei exact het hetzelfde waarneemt, is niet zo groot. Wat je ziet en vooral ook hoe je interpreteert wat je ziet, wordt voor een groot deel bepaald door de manier waarop jij op dat moment naar de werkelijkheid kijkt. Zo zien sommige mensen veel details, terwijl anderen zich juist op de grote lijnen richten. Ook je humeur speelt een grote rol bij de manier waarop jij zaken waarneemt. Denk maar eens aan de dagen dat je vrolijk opstaat. Meestal kom je op die dagen veel meer leuke mensen tegen, maak je sneller contact en zie je situaties een stuk rooskleuriger dan op de dagen dat je chagrijnig en onuitgeslapen je bed uitstapt. En wat dacht je van het zien van kleuren? Heb je ook wel eens uitgebreide discussies over de kleur van een trui of kopje? “Hij is groen”. “Nee hoor, hartstikke blauw”. “Neehee,….” Wie heeft er gelijk?

Oftewel: wat we zien is niet DE werkelijkheid. Je kijkt altijd met een subjectieve blik door je eigen bril naar de wereld, naar de dingen die gebeuren. Een bril die gevormd wordt door je drive, het doel dat je voor ogen hebt, je karakter, je opvoeding en allerlei omgevingsfactoren. Je ziet daardoor bepaalde zaken over het hoofd, omdat ze niet ‘passen’ in jouw manier van kijken. Meestal ontdek je pas dat er ook andere manieren zijn om iets te zien als je je daarvoor openstelt, als je met andere mensen gaat praten en je geïnteresseerd bent in hun ideeën. 

Afgelopen week heb ik weer met vele partijen gesproken. Ik heb geluisterd en mijn visie voor de duivensport gedeeld. Ziet iedereen dan nu hetzelfde? Nee, zeker niet. Wat echter wel duidelijker is geworden, is de stip op de horizon, die is voor velen helder en gelijk. De weg er naar toe... die is in ieders ogen anders en kent vele varianten. Mooi, zo lang we in gesprek blijven en gaan en samen op weg gaan naar de stip op de horizon ´behoud van de duivensport voor volgende generaties´. 

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 
 


NPO BESTUUR
Website GPS2021 geactualiseerd

 

Inmiddels is de website GPS2021 geactualiseerd en vanaf nu wordt deze wekelijk bijgewerkt. Via 'Op (de) Hoogte' delen we de belangrijkste ontwikkelingen, voor diepgang en achtergronden verwijzen we naar de website. Algemene informatie over de duivensport en het vliegprogramma zijn te vinden op www.duivensportbond.nl. Een bewuste keuze om de informatie via twee aparte websites te communiceren. Zo houden we het overzichtelijk.

Terugblik overleg leveranciers kloksystemen
Maandag 29 april 2019 schoven de leveranciers van klokken aan tafel bij het NPO Bestuur. Aanleiding hiervoor waren de ontwikkelingen rondom de pilot in Zeeland. Doel van de bijeenkomst was het wegnemen van ruis, het helder schetsen van de insteek en waarde van de pilot en de verwachtingen na evaluatie van de pilot. Een geslaagde bijeenkomst die in juni een vervolg krijgt.

Klik hier voor een impressie van de bijeenkomst en enkele reacties van deelnemende leveranciers.
Website GPS2021
 

NPO BESTUUR
Extra Ledenraad


Tijdens de Ledenraad van maart is gevraagd om een extra Ledenraad te organiseren tijdens het vliegseizoen. Afgelopen week hebben we de (reserve) afgevaardigden en secretarissen van afdelingen, secties en platforms een aantal data voorgelegd. Het vinden van een geschikte datum tijdens het vliegseizoen is namelijk niet eenvoudig.

Extra Ledenraad: maandag 5 juni 2019
Door middel van een NPO Update op 26 april en een reminder op 3 mei zijn de direct betrokkenen geïnformeerd en gevraagd naar hun voorkeur. Op basis van de ontvangen reacties, hebben we de datum van de Extra Ledenraad vastgesteld op maandag 5 juni 2019.

Voorkeur
 • 5 juni: 61,6% van de stemmen (groen)
 • 12 augustus: 11,5% van de stemmen (blauw)
 • geen extra Ledenraad: 26,9% van de stemmen (geel)
Voorlopige agenda
De volgende punten staan voorlopig geagendeerd voor de extra Ledenraad op 5 juni 2019:
 • informatief:
  • update financiën: resultaten 2019 (januari-mei) + verwachting 2019
  • update projecten 'reglementen' en 'automatisering'
  • update GPS2021
 • inventariserend:
  • dialoog over voortgang plannen van aanpak 'ondergrens'
 • besluitvormend:
  • sanctiebeleid
De definitieve agenda staat in de loop van volgende week op de website en wordt via ODH van 10 mei gecommuniceerd.
 
 

NPO Bestuur
Afbeeldingsresultaat voor het spoor der kampioenenGPS2021: Blik op de toekomst

De afgelopen weken zijn in het teken van GPS2021 de nodige stappen gemaakt, waarbij liefhebbers in Nederland nu duidelijker de gevolgen gaan zien van de realisatie van GPS2021. Dat roept ook vragen op, zoals :
 • willen wij deze weg wel op
 • wat betekent het voor mij
 • kan ik mijn sport nog wel uitoefenen zoals ik dat wil?
Vragen die ook door de redactie van Het Spoor der Kampioenen worden waargenomen. Met de redactie van Het Spoor is daarom afgsproken om komende periode regelmatig te communiceren over de ontwikkelingen binnen de sport en GPS2021 in het bijzonder. Afgelopen twee weken heeft Het Spoor al twee artikelen geplaatst. Deze artikelen zijn ook te lezen op www.gps2021.nl.
 
Artikel ´Duivensport naar de toekomst´ (Het Spoor 26 april 2019)´
Artikel 'Automatisering' (Het Spoor 3 mei 2019)
 
 


WEDSTRIJDEN

Actuele vluchtdata- en tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 
Klik hier voor actuele vluchtdata en -tijden
 

IN HET NIEUWS
Jonge duivenmelker verknocht aan sport

 

Harm Ligtendag begon tien jaar geleden met de duivensport. Hij geeft in het artikel uit de Thoolse Courant aan dat hij verknocht is aan de duivensport. Het is volgens hem zo verslavend. Benieuwd naar het verhaal van Harm? Lees het hier

 
 
 

JEUGD
Koningsdag 2019


Op 27 april koos Oranjevereniging OLS in Ophemert voor een vrolijk, sportief en milieuvriendelijk alternatief voor ballonnen. In plaats van het loslaten van ballonnen, werden er duiven gelost. Een mooie gelegenheid om de jeugd te laten kennismaken met de mooie duivensport. De kinderen konden vooraf raden hoe lang de duiven er over zouden doen voor ze weer terug waren in het hok. Alle duiven waren in goede vorm en de laatste was om 11.03.36 terug in het hok. Emma, Julia en Marjet zaten er het dichtst bij. Zij hebben een cadeaubon gewonnen. Gefeliciteerd dames!

 
 

Koninklijke onderscheiding Gerard Dobbe


Door P.V. De Duinklievers

Op vrijdag 26 april is de heer Gerard Dobbe van P.V. De Duinklievers benoemt tot lid in de orde van Oranje Nassau. Gerard is al jarenlang bestuurslid van P.V. De Duinklievers (1542), daarvan was hij 10 jaar voorzitter. Sinds 2001 runt hij het Nationaal Inkorfcentrum en ook het inkorfcentrum voor de ZLU-vluchten.

Gerard, van harte gefeliciteerd met deze benoeming!

 

WEDSTRIJDEN
EK Mira 2019


Op 31 augustus 2019 vindt in Mira tijdens het EK ook het Jeugdkampioenschap plaats. Ook dit jaar 
willen we graag liefhebbers die voldoen aan de criteria afvaardigen namens Nederland. Over de exacte procedure volgt binnenkort meer informatie. 
De reglementen vanuit de organisatie in Mira zijn inmiddels echter bekend. Klik hier voor de reglementen om deel te nemen aan het Jeugdkampioenschap. Ook het EK Landenkampioenschap wordt weer gevlogen. Mocht u interesse hebben, neem dan contact op met de heer Jo Vos, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatie over EK Mira 2019

 

NPO BUREAU
Niet thuis te brengen duiven


Wij zijn op zoek naar de eigenaar van de volgende duiven:
 • Duif met het ringnummer 2016-1337532 – Omgeving Zeist/Drieberge
 • Duif met het ringnummer 2019 1646733 – Omgeving Boskoop
 • Duif met het ringnummer 2011-1498767 – Omgeving Den Helde
Bent u de eigenaar van één van deze duiven, neemt u dan contact op met het NPO Bureau. We brengen u dan in contact met de melder van de duif.
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 1 mei 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen in het land georganiseerd worden.
Binnenkort vindt de volgende activiteit plaats:
 

11 mei: Verkoop PV De Luchtbode (H.I. Ambacht)

Wij dagen alle fondspelers uit om mee te doen met de 5e editie van de Golden Classic Marathon. De verkopingen zijn op zaterdagavond 20 april en 11 mei in het clubgebouw van P.V. De Luchtbode aan de Reeweg 89 te Hendrik-Ido-Ambacht.

Klik hier voor meer informatie of neem contact op met Henk Verheij, team Golden Classic, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 10 97 19 51.
 

Klik hier voor het overzicht van activiteiten in het land
 

 

Nieuws vanuit de verenigingen

Door PV De Groene Olijftak

Afbeeldingsresultaat voor pv de groene olijftakOp 24 maart heeft PV De Groene Olijftak na een geslaagd forum een prachtige bonnenverkoop gehad. Deze bonnen werden geschonken door gekende fondliefhebbers. Kopers kwamen niet alleen uit Nederland, maar ook uit Roemenië en zelfs India. Een substantieel deel van deze opbrengst wil ons ZLU-inkorfcentrum gebruiken voor een aantrekkelijke competitie voor alle liefhebbers die bij ons voor de ZLU komen inkorven. Dank aan alle schenkers en kopers!

Klik hier voor meer informatie over de bonnenverkoop en de geslaagde forumavond.

Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

27 april 20
Immuniteit Als de Coronaviruspandemie ons iets kan leren, dan is het wel dat het van essentieel belang is om de gezondheid te optimaliseren. In de media wordt steevast de melding gemaakt dat...

Columnist in Spotlight

27 mei 20
  Land besproeien bij de buren Droogte Wat is het...
20 mei 20
     Jongen 2020 in de ren Start seizoen Afdelingen 9 en...
13 mei 20
  Vanaf 11 mei mogen er weer vluchten We kunnen...
09 mei 20
  Nieuw half gelaatsmasker Masker Had eerder al...
29 april 20
              Jongen in de manden PROTOCOL CORONA / COVID Het...
22 april 20
Red Pearl rechtstreeks Jan van Gils  Oosterhout...
15 april 20
Genieten van de bloesem Top weer Heel de...
08 april 20
   Alleen rondjes maken rond het hok Geen begin...
01 april 20
Kleinzoon Unionkoppel H Simonsz                   Andere spanning Dit...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...
24 februari 20
“Ons wacht een geweldige show!  Als ik dit zit tikken dan is het een zonnige dag. Van...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40