Spotlight

maandag 30 maart 2020

Vanmorgen werd ik wakker en direct schoot het me te binnen dat de dood op de loer ligt. Die verdomde corona virus heeft me op de korrel. Omdat ik me in m’n 90ste levensjaar bevind ben ik een gemakkelijke prooi voor die sluipmoordenaar. Ik werd vandaag al vroeg met dat fenomeen geconfronteerd.

Toen ik vanmorgen de krant uit de brievenbus haalde wilde ik en praatje maken met mijn buurman die ook de gazet uit zijn bus haalde. Na mijn groet “Goeie Morgen” liep ik naar hem toe om een praatje te maken.

Maar ik had nog nauwelijks een paar stappen in zijn richting gemaakt of hij gebaarde mij om afstand te houden.

Niet te kort bitste hij me toe! Wat ik deed en heel normaal was dat kan niet meer.

Een gezellig praatje maken met mijn buurman is zelf taboe.

Alles wat ik normaal deed en heel gewoon was, zoals een ommetje maken en bezoek ontvangen kan niet meer. Ik heb huisarrest !.

En dat is niet eens zo erg omdat ik met mijn duiven niet het gevoel heb om van de buitenwereld afgesloten te zijn.

Maar toch mis ik het een en ander.

Ik mis het meest het bezoek van mijn duivenvrienden, die ik graag zie en waarmee ik klets over alles wat met duiven te maken heeft.

En hoe lang zal het gaan duren dat ik ze weer over de vloer krijg? Ik kan niet meer de deur uit om naar mijn kinderen te gaan of naar mijn zus in het bejaardenhuis.

We mogen elkaar niet zien.

Mijn hoest kan dodelijk zijn.

Het is een algemeen probleem dat dit niemand weet hoelang dat coronavirus ons gekluisterd houdt.

Aanvankelijk dacht ik dat het met een paar weken wel was opgelost.

Nadat ik de rede van premier “Rutte” op de TV had aangehoord werd ik bewust van de ernst van het virus.

Mijn duivensport die me zo dierbaar is wordt die ook geraakt?

Uitgestelde sportevenementen die zijn er te kust en te keur.

Het EK voetbal, vele wielerklassiekers en grote tennistoernooien die zijn afgelast en verschoven..

De vraag voor de duivenmelkers is of ook met de duiven niet gevlogen kan worden? .

Als de duivensport ook een knauw krijgt door de corona wat blijft er dan nog van de liefhebberij over? .

Het zou betekenen dat we alleen nog maar strontvegen moeten vegen.

Laten we hopen dat we niet worden geconfronteerd met die kaakslag.

Na 6 april valt de beslissing.

Een “go” betekent dan dat het coronavirus is beteugeld en het geen enkele sport, ook de duivensport niet, kan dwarsbomen.

Dus houdt hoop duivenmelkers, als de crisis voorbij is dan brengen de duiven weer leven in de brouwerij. Daar draait het om!!!!

Pie.

zondag 29 maart 2020

Beste sportvrienden en sportvriendinnen,

Ondertussen heeft de loting van de duiven die van buiten de regio komen plaatsgevonden.

Hiermee kunnen wij ervoor zorgen dat deze duiven in de komende dagen/weken bij de koper/speler terecht kunnen komen.

Wij hebben er alle begrip voor wanneer liefhebbers dit jaar niet deelnemen of vinden dat de er afbreuk wordt gedaan aan het spel.

De omstandigheden zijn op dit moment zo bijzonder dat wij het allemaal nog nooit zo hebben meegemaakt en hopen ook van ganser harte dat dat ook niet meer het geval zal zijn. Wij spreken de hoop en ook de verwachting uit dat de editie van 2021 weer 'gewoon'  zoals voorgaande jaren doorgang zal hebben.

De jonge duiven kunnen bij Johan Steenis op afspraak worden afgegeven en opgehaald. Johan is bereikbaar op 06-53949271.
Ook voor vragen om tot onderlinge uitwisseling van duiven te komen.

Van de deelnemers binnen onze regio vernemen wij nog graag wie wil deelnemen en met hoeveel duiven. 

Het verzoek is om per ommegaande een bedrag van €40,- per duif over te maken 
op rekening NL81 INGB 0001 3117 48 t.n.v. M. van der Kruk onder vermelding van GR4R 2020 duiven. 

Wij wensen iedereen een goede gezondheid en zorg goed voor elkaar en voor jezelf!

Mocht je nog vragen hebben laat het dan weten aan een van de onderstaande commissieleden.
  
 
Rini van den Bogaard  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.         06-29436917
Peter van Utrecht         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.           06-23115633
Dick van Leur               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   06-55132381
Johan Steenis              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                       06-53949271
Maurice van der Kruk  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   06-53276934
 

Loting
GR4R 2020 Loting


zondag 29 maart 2020

Voorwoord


De coronacrisis duurt voort. Het allerbelangrijkste is en blijft natuurlijk de gezondheid van ons allemaal. Als bestuur van de NPO houden we het nieuws nauwlettend in de gaten en informeren wij u zodra er meer bekend is over o.a. het vliegseizoen. 

Verder willen wij u er op wijzen dat het belangrijk is om de overschrijvingen van uw duiven aan te vragen. Dit om te voorkomen dat we geen ophopingen krijgen van de duplicatenaanvragen op het moment dat we eventueel kunnen starten met vliegen. Hierover meer in deze editie van ODH.

Draag zorg voor uzelf en voor elkaar!

Maurice van der Kruk, Esther Noorderijk, Frederik Dekker, Willem van Breene
NPO Bestuur
 
 
 

NPO BESTUUR
Ontwikkelingen volgen en verantwoordelijkheid nemen


Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen afgekondigd om het rondwarende coronavirus te beteugelen. Er leven onder de liefhebbers veel vragen. Gaat het seizoen wel van start? Zo ja, wanneer dan en hoe gaat dit georganiseerd worden.

We begrijpen als bestuur deze vragen. Het bestuur volgt het nieuws en de eventuele mogelijkheden op de voet. We zijn hierbij niet alleen afhankelijk van de Nederlandse overheid, maar ook van de Belgische, Franse en Duitse overheid. Deze hebben momenteel een streng(er) beleid. 

Wanneer er meer duidelijk is over een mogelijk vervolg over de invulling zullen we in contact treden met de vertegenwoordigers van de afdelingen, platforms en secties, zodat iedereen dan ook weet wat wij met elkaar aan activiteiten gaan ondernemen. We komen rond 6 april met een nieuwe update. 

In België en Nederland wordt namelijk op 5 en 6 april gekeken naar de stand van zaken. Duitsland volgt ook. Frankrijk is één van de zwaarst getroffen landen. Er gelden maatregelen dat mensen een uur per dag van huis mogen in een straal van 1 km, wanneer nodig. Boetes worden opgehoogd en de verwachting is dat dit nog zeker enkele weken zal duren. Eventuele maatregelen worden dan aangescherpt, verlengd of versoepeld.  

Tot die tijd vragen wij u: 
 • Leer geen duiven op. Het is in Nederland niet verboden, maar het is uw maatschappelijke taak bij te dragen om het virus in te dammen. In België mag er niet worden afgericht. 
 • Organiseer geen bijeenkomsten of vergaderingen in welke vorm dan ook.
 • Neem maatregelen om later in het seizoen eventueel alsnog op een verantwoorde manier met de oude duiven te spelen.
  Tip: Volg adviezen op van bekende duivencoaches.
 • Help oudere liefhebbers waar kan en nodig. 
Nu het mooie weer aanbreekt en er niet gestart kan worden met opleren en spelen van de duiven, voelt dat voor een duivenliefhebber erg tegenstrijdig. Toch vragen we u allen bewaar de rust.

Let op uw gezondheid en op dat van uw medemens. Help oudere mensen en liefhebbers waar mogelijk. Dit is momenteel het belangrijkste voor u zelf en de maatschappij.  
 

NPO BESTUUR
Ophokplicht commercieel gehouden vogels geldt niet voor postduiven

Met ingang van 12 februari 2020, heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor heel Nederland een ophokplicht ingesteld voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. De maatregel werd genomen naar aanleiding van een uitbraak van vogelgriep (aviaire influenza) op een hobbylocatie bij Bretzfeld, Duitsland. Postduiven vallen niet onder commercieel gehouden pluimvee en mogen daarom gewoon uitvliegen.

Recente publicatie
Rijksoverheid heeft recent een update geplaatst. Daaruit blijkt dat er op dit moment geen andere gevolgen zijn. Dat betekent dat we onze duiven gewoon mogen laten vliegen. 

Klik hier voor de publicatie van Rijksoverheid
 

NPO BESTUUR
Terugblik op FCI-vergaderingen


Eind februari hebben de FCI-vergaderingen plaatsgevonden in Houten. Een deel van de verslagen vindt u hier:
 
Notulen vergadering 'Statutes & Law committee'
Notulen vergadering 'standard comission'
Organisatie FCI Olympiade - minimumnormen en modaliteiten
Beoordelingsinstructies
 

NPO BUREAU 
Update over WK in Arad 


Door Jo Vos 

Beste duivenvrienden,

Hier even een update betreffende het deelnemersveld voor het WK te Arad. Zoals afgesproken zijn de eerste vijftien deelnemers, die gereageerd hebben geplaatst voor het komende WK (natuurlijk is alles afhankelijk van het verloop van de corona-crisis). De duifjes moeten eind mei klaar zijn voor verzending. Deelname is gratis, exclusief 10 euro p/d transportkosten. Nadat er meer duidelijkheid verschaft wordt door de diverse overheden van de betrokken landen, informeer ik u zo snel mogelijk over de details. Nu is alles nog te onoverzichtelijk.

De lijst van deelnemers: Bas v. Beveren, Henk Schepens, Thijs Boomkamp Jan de Jonge, Ap Peters, Sjaak Buwalda, Bas Giltay, Patrick Elsbergen, Frank Kerkhoffs, Mike Smeets, André Siegerink, Chris Elderbroek, Johan Meulendijks, John Stoffer en Peter Spiljard.

Willen deze mensen hun deelname nog even bevestigen via de mail, dan is de deelname definitief. Indien u niet of te laat reageert, kan ik uw plaats overdoen aan de eerstvolgende op de reservelijst. Graag voor zaterdag 4 april. Voorlopig geen transportkosten overmaken in verband met de huidige onzekerheid!

Met vriendelijke sportgroet,
Jo Vos
 

NPO BUREAU 
Bonnenverkoop voor ernstig ziek meisje 


Door Simon Zeeman

Anja Rizvic uit Swifterbant is slechts 5 jaar oud. Zij is getroffen door een zogenaamde 'hamartoma tumor' in haar hersenen. In Nederland is er helaas geen behandeling mogelijk. De noodzakelijke behandeling kan wel in de VS gedaan worden, namelijk in Mephis (Tennessee).

De behandeling laat de tumor mogelijk slinken en daardoor zal Anja van haar hoofdpijn afgeholpen kunnen worden. Anja is net als alle andere meisjes van vijf jaar. Ze wil graag prinses of superheld worden, met vriendinnetjes spelen en vindt school leuk.

Steun jij als duivenmelker dit initiatief?
Om haar te helpen is geld nodig. De kosten worden rond de €10.000 geschat. Een gedeelte daarvan is reeds via een doneeractie opgebracht. Het is onze hoop dat wij als duivenmelkers klaar staan om dit jonge meisje te helpen.

Henk Strijker en Bertram van Zuiden hebben het initiatief genomen om een bonnenverkoop op te zetten. Bertram heeft dag en nacht naar schenkers voor bonnen gezocht. Daar is ruim gehoor aan gegeven, maar liefst 120 bonnen zijn er beschikbaar gesteld. Internationale- en regionale topbonnen, zoals Jelle Jellema Nijverdal, Hans en Evert-Jan Eijerkamp Brummen, Leon Roks Standaardbuiten, Marcel Sangers Eefde, Ineke en Adrie van Rhee Alblasserdam, Rekker-Westra Berlikum en nog heel veel meer. Daarnaast nog een splinternieuwe spoetnik van Dirk Verleun.

Om het geheel te organiseren is de hulp ingeroepen van Jacco van Grol en Simon Zeeman. Zij hebben monnikenwerk verricht door al deze bonnen te beschrijven, aan te kleden en op de website te zetten. Dit alles is in 1 week in elkaar gezet. De website www.npoauction.com heeft gratis haar medewerking verleend voor de verkoop. De verkoop gaat zaterdag 21 maart om 19.00 uur online en eindigt op 4 april om 21.00 uur.

Wij zijn ons er van bewust dat door de snelheid van de organisatie er foutjes kunnen zijn ontstaan. Meld deze dan per app of mail aan Bertram van Zuiden 06-42451288 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Telefonisch doorbellen levert altijd nieuwe fouten op. Heeft u een technisch probleem met de site, bijvoorbeeld met het inloggen bel dan even met Simon Zeeman 06-23801027.

Wij danken iedereen voor hun toezeggingen en hun medewerking aan wat dan ook. We wensen u en onszelf succes met de verkoop, niet in de laatste plaats om Anja te kunnen helpen, dat zou heel fijn zijn.


Namens de organisatie,
Bertram van Zuiden

 
 

AGENDA

Activiteiten in het land


In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de activiteiten te annuleren en de richtlijnen van het RIVM te volgen. 
 

NPO BUREAU
Aanvragen duplicaten en overschrijving ringnummers 

De medewerkers van het bureau signaleren dat er op het moment ineens veel minder duplicaten worden aangevraagd ten opzichte van voorgaande jaren. De reden zal ongetwijfeld zijn dat de vluchten nog niet doorgaan in verband met het coronavirus. Realiseert u zich dat, ondanks dit feit, u altijd een eigendomsbewijs of een duplicaat van een duif moet kunnen tonen?

Het advies is, indien u geen eigendomsbewijs ‘meer’ heeft van een duif, zo snel mogelijk een duplicaat aan te vragen. Wacht niet met de aanvraag totdat de vluchten alsnog starten. De kans is dan aanwezig dat het bureau ontzettend veel aanvragen tegelijk ontvangt waardoor het langer kan duren voordat het in behandeling genomen kan worden. Het duurt altijd ongeveer 4 weken voordat het duplicaat kan worden verstrekt. Het maakt hierbij niet uit of de duif van u zelf is of van een andere liefhebber was.

De kosten voor een duplicaat zijn 5 euro per stuk. Vraagt u meer dan 5 duplicaten aan, dan geldt vanaf de zesde aanvraag een ander bedrag, namelijk € 2,50. U kunt het geld overmaken op ons nummer NL51INGB0000019666, t.n.v. NPO met vermelding van het jaartal, ringnummer en uw verenigings/lidnummer. Na ontvangst van uw betaling wordt uw verzoek in behandeling genomen.

Middels uw account op de site www.npoveenendaal.nl kunt u ook duplicaten aanvragen. Na het inloggen klikt u op de button 'Mijn duplicaataanvragen'. Na aanvraag van een duplicaat kunt u de betaling met iDeal doen. De aanvraag gaat dan gelijk in behandeling.

Ook de overschrijving van ringnummers kan op dit moment gewoon doorgaan, al is de uiterste datum van 1 april opgeschoven. Ook hier raden we aan: wacht niet tot de vluchten weer beginnen!

Voor uitleg hoe u online kunt overschrijven, kunt u kijken op: https://www.duivensportbond.nl/inloggen/ringen/ringnummers-op-je-eigen-naam-registreren .

 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 26 maart 2020

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Duif stapt uit bij station Duivendrecht


In deze crisistijd mag een glimlach op ons gezicht niet ontbreken. Hieronder een leuk YouTube filmpje van een duif die uitstapt bij station Duivendrecht. 
 
 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
zaterdag 28 maart 2020

Hallo beste vrienden , dit is pure horror ! 
Ik denk 's avonds als ik in slaap val : " Ik ga morgen wakker worden en ontwaken uit een boze droom ! "
Maar 's morgens , bij het krieken van de dag ( ik ben geen langslaper ! ) word ik geconfronteerd met de pijnlijke werkelijkheid .
" BLIJF IN JE KOT ! "  Ik dacht eerst dat zij het niet meende , maar dat deed zij wel degelijk !
Dat was een van de zeldzame keren dat een politieker oprecht was ! 
Want zelfs professor Carl Devos , politicoloog , een bezadigd man overigens , was zeer scherp voor de leugenaars van die eerste corona -crisis-week in verband met het vormen van een noodregering .
Een nooit gezien machtsspelletje kwam op gang , zwanger van leugens en intriges . De postjes in vullen  waren prioriteiten en maatregelen tegen het virus bijzaak .
Ik nam met verbijstering kennis van reglementen waarbij bijeenkomsten van 999 man perfect konden plaats vinden en 1000 man als zeer gevaarlijk gevonden werden voor de volksgezondheid .
Zelfs de dag van vandaag kijk ik tegen dingen aan waarvan ik denk  : " DIT  KAN TOCH NIET !!! "
Willekeur en machtsmisbruik .
Zie ik ene minister-president  op T-V verschijnen om gemoedelijk wat vraagjes van kijkers te beantwoorden .... 
" Mister President , mijn lief woont aan de andere kant van het land . Mag ik die nog bezoeken ? "
" Maar natuurlijk mag dat !!!  Hoe mooi is dat ! De liefde ...." 
En dan is er nog een vraag van een kijker die net opa geworden is ..." Mag ik mijn kleinkind gaan bezoeken ? " Maar natuurlijk ....
En dan zie je politieagenten op straat met een stok van anderhalve meter ....

 

Dan stel ik ook een vraag , aan hen die er voor bevoegd zijn , of ik 10 jonge duiven mag overbrengen naar Holland via een koerier .
Njet !! Pas op ! Ze hadden begrip voor mijn situatie maar alleen op die manier kon de opmars van het virus in gedijkt worden !!Mijn verplaatsing is niet essentieel ....
BLIJF IN JE KOT !
Nog een schoon voorbeeld , van heel dichtbij op getekend ....
Minister Pieter De Crem  breekt op het scherm een lans voor de middenstand . " Ga je bevoorraden in de buurtwinkels , geef ze zuurstof !
Doe geen onnodige verplaatsingen . Als je zaken  bestelt  op internet , koop dan Belgische producten . Steun onze bedrijven die het al zo moeilijk hebben . "O K Sint Pieter !!AVEVE , de boerenbond , verkoopt dierenvoeding en tuinbouwspullen zoals zaden , planten en meststoffen .
De winkel is open wegens essentieel !!....
Mijn broer gaat dus aan de slag in zijn tuin en gaat , zoals elk jaar , naar Aveve om wat plantjes , zaden , meststof ....
" Ah nee , Mijnheer !! We mogen dat niet meer verkopen ! Alleen voeding !! "
Het stuk van de winkel met tuinbenodigdheden is afgeschermd ...ontoegankelijk ...
Godverdomme !!! Broer terug naar huis ! Kruipt achter zijn PC en bestelt ...een Hollandse firma gaat straks alles leveren ....
Steun uw plaatselijke middenstand ! ??? Tarrara ...zeggen we in Brugge ! 
Zo kan ik nog een tijdje door gaan ...
In Holland nemen ze een loopje met de regels . Ik zie foto's genomen  in supermarkt Albert Heijn in Kampen waar je op de koppen kan lopen .
En dicht bij huis slagen cafébazen er in om ondanks de waarschuwingen en proces-verbaal toch nog bier te tappen .
Ik zelf neem de zaken heel ernstig  . Wij zijn 65+ en behoren tot de risico-groep . Komt daar nog bij dat mijn echtgenote ook nog eens Astma-patient is .
Dat is heel goed onder controle en is geen belemmering voor haar dagelijkse doen en laten , maar ze mag absoluut niet ziek worden !!!
Dus nemen wij de richtlijnen in acht en hier komt niemand binnen ( voorlopig ) en ikzelf ben 1 keer buiten geweest in 14 dagen .
Op sociale media zijn er die op mijn berichten reageren en weten te vertellen dat ik overdrijf als ik over de gevolgen voor MIJN en UW duivensport spreek .
Duiven zijn nu echt niet belangrijk orakelen sommigen ...
Juist ! Ik kan dat relativeren en het is inderdaad het minste van mijn zorgen .
Maar ...ik heb meer dan 60 jaar duiven . Zij moeten mij helpen om mijn persoonlijk leed te lenigen .
Het verlies van mijn dochter ,15 jaar geleden , deed mij bijna beslissen om alles weg te doen . 
Ik ben blij dat ik het niet gedaan heb . Want ze zorgen er voor dat ik nu en dan mijn zinnen kan verzetten .
Ik heb op geen enkel moment iets genomen . Ik ben nooit in behandeling geweest . De duiven zijn mijn medicijn en mijn therapie . 
Maar ....de gebeurtenissen in 2019 deden mij opnieuw nadenken over de zin en onzin ...
Ik ga er niet meer op terug komen . Het is een afgesloten hoofdstuk .
En dus heb ik bij de jaarwisseling een en ander bij gestuurd .
Ik zou bijvoorbeeld de snelheid afbouwen met jonge duiven en met de oude alle afstanden spelen .
Toch ook snelheid spelen  in maart met dien verstande dat ik eenmaal de halve fond begint ik geen duiven meer ga meegeven op 100 en 200 km .
Dat leek mij best te doen ...
En nu gebeurt dit !! De snelheid met oude duiven mogen we al vergeten .
Ik durf zelfs te stellen dat heel het seizoen in het gedrang komt .
Men mag niet vergeten dat de maatregelen nog twee maanden van kracht zullen blijven . Men mag ook niet denken dat dan van de ene dag op de ander weer alles gaat toegelaten zijn .
En vermits wij een marginale groep zijn en niet " essentieel  " dan heb ik zo mijn bedenkingen !!
Maar vermits er veel belangrijker zaken zijn dan duivenspel heb ik de beslissing genomen om  geen 250 duiven te houden waar ik niets kan mee doen .Ik ben godverdomme niet gek !! En het zal wel altijd iets zijn . We worden op alle mogelijke manieren gekloot en gepest .
Ik zal maar zwijgen over de roofvogel zeker ?
Ik weet het !! Het is eigen aan mensen om na een oorlog of aardbeving of tsunami , puin te ruimen en de zaak her op te bouwen .
Stel dat ik na deze crisis doe alsof er niets aan de hand is en vrolijk verder doe zoals ik bezig ben .
Dat doe ik nu ook ,  maar het is het laatste jaar , want de emmer was al vol en dat is de spreekwoordelijke druppel .
Na ruggespraak met mijn vriend " den Hendriek " hebben wij beslist om geen vroege jongen meer te kweken .
Ik heb nu onder de pannen  ....:50 vroege jongen voor snelheid en hafo .40 jongen van de tweede ronde die nu beginnen te vliegen .
60 late jongen zware fond die nu dringend moeten op geleerd worden .
( zijn , voor de maatregelen van kracht werden , 3 keer weg gevoerd tot 15 km )40 oude vliegduiven zware fond van twee jaar en ouder .
16 weduwnaars voor snelheid en hafo .
Stel dat we straks in juni kunnen beginnen ( WAT IK NIET GELOOF ) dan kan ik ze onmogelijk allemaal tegelijk op leren .

 
 
 
 
 

Paar plaatjes van de eerste en tweede ronde en een beeld van supermarkt Albert Heijn in Kampen paar dagen geleden  .......

 
 

Dat is praktisch ondoenbaar en het weer gaat ook een rol spelen .
Dus ga ik mij daar tegen in dekken omdat ik niet meer wil mee maken wat ik nu mee maak , bovenop de stress van de beperking van mijn vrijheid !!Afbouwen is de boodschap . Hoe en wat moet de toekomst uitwijzen .
Ik denk dat dit de genadeslag is voor de duivensport .
Na deze gezondheidscrisis  volgt nog een economische ramp die wij gaan betalen . Of wat dacht je ?
De politiekers  gaan dit niet doen . Ze gaan WEL beslissen  WIE ? DE KLEINE MAN ...wie anders ? 
We gaan dus al blij mogen zijn als we in onze dagelijkse behoeften kunnen voorzien .
Ben ik een onheilsprofeet ? Nee hoor . Ik ben realist ! 
Hetgeen nu gebeurt gaat blijvende littekens veroorzaken .
Het gaat nooit meer hetzelfde zijn .
Men kan discussiëren over wie er het ergst getroffen wordt . OK !!
Maar het is een ramp voor IEDEREEN . Er is weinig verschil tussen de duivenliefhebbers die alles in gereedheid gebracht hebben om het seizoen aan te vatten en de coureurs die niet mogen koersen .
GEVOELSMATIG is dat net hetzelfde . Wij lijden daar evenzeer onder als hen !!
Als De Wever morgen zijn grote teen ergens tegen stoot en ik toevallig ook . Dan gaan we evenveel pijn hebben .
Alleen gaat het van mij niet in de media verschijnen ....
Goed !! Nu even iets over vergaderen .
Deze crisis heeft ook zijn goede kanten . Thuiswerk en thuisonderwijs zitten nu in de lift .
Worden gepromoot . Goeie oplossing . Ik ben trouwens van oordeel dat er binnen 20 jaar geen scholen meer gaan bestaan .
Alles gaat van huis uit gebeuren of gewoon in een huis in je wijk . De maatschappij gaat totaal veranderd zijn !!
Het impact op het milieu gaat enorm zijn !! Een enorme besparing op gebouwen , verwarming en onderhoud .
Die leeft zal zien !!!
Om te vergaderen moet je nu al je huis niet meer uit !! Alles kan via het scherm . Het is gewoon NOODZAAK !!
Daarom begrijp ik niet waarom de KBDB dit niet kan .
Alles wat in de pijplijn zit kan nu beslist worden . Uw mening kan gevraagd worden  per e-mail .
De minderheid die geen internet heeft kan per telefoon bereikt worden .
Via deze weg kan ongeveer alles beslist worden  . Dit kan op alle niveau 's . Nationaal , provinciaal en op het niveau van de maatschappijen .
Alles , maar dan ook alles , kan NU uit geklaard worden tegen het ogenblik dat we met de mand op stap kunnen . 
Waarop wachten we ? Tijd om de  handen uit de mouwen te steken .
Niet bij de pakken blijven zitten !!!!
Deze wereld gaat er morgen heel anders uit zien . Zelfs de sprookjes uit mijn kindertijd gaan aan gepast worden ...
Roodkapje waar gaat gij heen ? Ik ga grootmoeder koekjes dragen in het bos ....
Kere ki were !!! ( Westvlaams voor : Kom eens terug ! )
Het bos is afgesloten en grootmoeder is in quarantaine ...
Zelfs de Schone Slaapster gaat er onder te lijden hebben .
 Ik vind die Franse titel zo leuk .... La belle au bois dormant .....
Geen enkele prins die het in zijn hoofd gaat halen om haar wakker te kussen als zij geen bewijs heeft dat ze " getest " is !!!
En wat gezegd van Ali Baba en zijn 40 rovers ...
Hij gaat het in zijn eentje moeten klaren ...
Met deze vrolijke noot neem ik afscheid .
We moeten hier door heen en dat gaan we ook doen .
Bij leven en welzijn .
Tot de volgende 
Roger Casier  

 
 
 
zaterdag 28 maart 2020

 

HOE EN WAT TE DOEN TIJDENS HET UITSTELLEN VAN DE VLUCHTEN .


Het is al een aantal jaren geleden dat we onder deze titel een aantal artikelen publiceerden , meestal was er dan iets bijzonders gebeurd dat niet door de 2 duivenkranten waarvoor ik schrijf geplaatst kon worden , “iets bijzonders” ja dat kun je op dit moment wel zeggen .
Het Corona virus houdt ons in de greep , we kunnen daar dagelijks over horen en lezen , daarom is eigenlijk dit schrijven maar bijzaak , maar het kan helpen de zorgen enigszins te verleggen .
Juist waarschijnlijk door vooral het Belgische Duifke- Lacht krijg ik op dit moment veel vragen en mails over wat te doen of hoe te handelen met het uitstellen van de vluchten , het vreemde is dat er veel oudere liefhebbers uit zowel België als Nederland bij zitten .
Nu hebben we de wijsheid ook niet in pacht maar ik kan wel schrijven hoe en wat we zelf doen in deze periode .
Er zijn verschillende manieren , maar wij kozen voor het verduisteren , verlichten en trainen met als uitgangspunt 1 Juni , we zullen hier verder op ingaan .

VERDUISTEREN OUDE DUIVEN :
Vanaf nu kun je de doffers en duivinnen als ze gescheiden zitten gaan verduisteren +/- 15 uur per dag , je kunt dat vergelijken met het donker maken van de jonge duiven hokken .
Je moet van de tijd van het verduisteren geen al te groot probleem maken , anders gezegd het moet bij jouw passen , wil je om 08.00 uur de verduistering opheffen , doen , wil je het opheffen om 09.00 uur, geen probleem , als het maar tussen de 14/15 uur donker is .
Je kunt verduisteren tot 3 weken voor de eerste klokvlucht zodat je vol kunt starten , dat is in dit geval dus ongeveer half Mei .
Verduisteren heeft als voordeel dat je het gooien van de pennen enigszins kunt vertragen , maar ook de vorm kunt sturen zodat ze niet al bijvoorbeeld in begin Mei in topvorm zijn .
Dat donker maken geeft ook problemen , zo leren de vragen , bij verlichting door de kap kun je een plaatje triplex tussen de kapspanten aanbrengen wat je overdag kunt laten zitten , dat het daardoor overdag iets donkerder lijkt is totaal geen probleem , misschien wel beter .
Dat verduisteren van de ramen kan op veel manieren , maar als U niets heeft is ook hier weer een plaatje triplex de goedkoopste en gemakkelijkste manier van het donker maken , je kunt dit ook aan de buitenkant van het hok doen .

BELICHTEN OUDE DUIVEN :
Wij starten hiermee nu op 21 juni en doen dat trapsgewijs , we beginnen met 06.00 uur in de morgen tot 22.00 uur in de avond , we verlengen dit in fases van een half uur naar 05.00 uur in de morgen tot 23.00 uur in de avond (zie Duifke-Lacht van Mei 2020) tot ongeveer 10 September , van 10 September tot eind September is het dus licht van 05.00 uur in de morgen tot 23.00 uur in de avond , overdag niet , alleen bij heel donker weer .

VERDUISTEREN JONGE DUIVEN :
Normaal doen we dat van 1 April tot 1 Juni , 14 uur per dag , omdat we waarschijnlijk langer doorgaan en later starten met de jongen dit jaar verduisteren we nu tot de langste dag , dus 3 weken langer .
Een andere manier van verduisteren is de verduistering om 15.30 uur aanbrengen en verwijderen om 22.30 uur in de nacht , verder alles hetzelfde .

BELICHTEN JONGE DUIVEN
Zie oude duiven , alleen starten eind Juni .

Een andere manier is de duiven te herkoppelen half April , op eieren laten komen en na 4 dagen broeden de eieren weg , daarna alleen de duivinnen verduisteren en ze weer aan het trainen zien te krijgen .

TRAINEN :
Wij laten ze vrijwillig trainen maar met gesloten ramen , het verplichte houden we voor als de vluchten beginnen .
Bij ons trainen de duivinnen nu 1 uur en zijn 40 min. weg , waarschijnlijk ook met behulp van de roofvogel , maar de doffers is nog waardeloos , die trainen maar 15 min. en willen dan al het hok in .

VOORBEELD CONCEPT VLIEGPROGRAMMA ,
Wij hebben voor onszelf een soort van vliegprogramma gemaakt vanaf 1 Juni , ook om te zien wat mogelijk is en om gemotiveerd te blijven , dat valt enorm mee en we kwamen op 7 vitesse , 5 midfond , 4 dagfond , 4 marathon , 8 jong en 6 natour vluchten .
Prima toch .

BELANGRIJK :
Zolang de duiven gescheiden zitten eenmaal in de 2 weken de doffers en duivinnen bij elkaar laten zodat ze goed aangelopen blijven .
Ook moet je proberen gemotiveerd te blijven , niet gemakkelijk in deze tijd , het is zeer belangrijk dat je er alles aandoet en de regels volgt om gezond te blijven , als je niet goed in je vel zit is top presteren uitgesloten .

Heeft u nog vragen of is er iets niet duidelijk graag reageren per mail , a,u,b. niet telefonisch .
Co Verbree
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zaterdag 28 maart 2020

Ik kwam is aanraking met een zogeheten stokoude duivenfluisteraar, die in zijn tijd de meest geweldige uitslagen draaide. Die me aan het begin van het nieuwe seizoen op het hart drukte: “Rob, je duiven zitten in een soort van winterdepressie”. Ik, keek hem aan met een diepe frons op me voorhoofd. En stamelde: ‘Winterdepressie?’ “Ja, want je doffers huilen als weduwnaars zonder de bijbehorende rustpose. Kijk, ze komen uit hun gezamenlijke broed- of kweekperiode. En nu zitten ze gescheiden. Je leert ze op om straks over ongeveer een maand aan het nieuwe seizoen te beginnen. Dan is heel erg logisch dat ze de duivinnen missen. Maar een gezonde weduwnaar, ook die zonder ervaring, die voelt aan zijn theewater dat hij zijn rustmomenten moet pakken”. ‘En wat kan ik hier aandoen, volgens jou.’ Het bleef even stil. Toen stelde hij de volgende voor mij zeer leerzame vraag: “Hoelang trainen de duivinnen.” ‘Ach, met gemak zo’n uur tot anderhalf uur.’ “Kijk zei hij, dat is wat mij betreft een teken dat je veel meer een duivinnenspeler bent.” ‘Ik, een duivinnenspeler…. Ik, speel het liefst met alleen stoere mannen die tijdens de training heerlijk klepperen.’ “FOUT, want al dat klepperen is het gevolg van veel te weinig oestrogeen. Ze moeten strak met innerlijke rust, gedisciplineerd, snel, laag over de daken vliegen. En naarmate de zon stijgt en de mooie vluchten eraan komen mogen ze ook heel hoog trainen.” Ik, hield mijn lippen stijf op elkaar in de hoop dat hij mijn zijn geheim zou gaan vertellen. Maar hij keek kritisch met zijn hoofd schuddend naar de hokverluchting. “Oké, met een paar kleine aanpassingen is hier nog wel iets van te maken. Plus stel twee flessen samen: Een met voornamelijk natuurlijke zoetstoffen voor de doffers. En een fles met voornamelijk zuren voor de duivinnen. Want de doffers ontwikkelen met overwegend meer zoet (glucose/glycogeen: RvH) in het bloed meer oestrogeen. En de duivinnen maken op basis van een lagere pH-waarde meer testosteron aan. Dat is precies het verschil”.

Het is jammer dat ik na zijn wijze lessen plotseling kwam te verhuizen en de duivensport op een zijspoor kwam te staan. Maar nu ik zoveel jaren later weer als herintreder ga beginnen is dat ik opzoek ben naar het samenstellen van dezen twee flessen.

 
vrijdag 27 maart 2020

 

Nederland stoeit met de verschrikkelijke gevolgen van het Cornavirus. Mijn gedachten dwalen af naar de slachtoffers en de familie, vrienden en kennissen van deze mensen die het leven ontnomen is. Bij deze dan ook mijn condoleance aan alle mensen die een dierbare verloren is. Op TV en Social Media kunnen we zien hoe de patiënten lijden onder deze ziekte. Verschrikkelijk!!!! Ook gaat bij voorbaat mijn dank en respect uit naar al die mensen die uren aan elkaar werken om goede zorgverlening te verlenen. Met grote respect kijk ik hoe deze mensen hun werk moeten doen in soms barre omstandigheden. De roep is groot naar beschermingsmiddelen die deze mensen moeten beschermen om hun werk goed en veilig te kunnen doen. Gelukkig begint hier nu verbetering in te komen en maar hopen, en ik zou bijna zeggen dat het paradoxaal klinkt, dat we dit snel onder controle krijgen en niet de verwachte slachtoffers gaan krijgen die nu voorspeld zijn.

Willen wij dat er keuzes gemaakt moeten worden in de ziekenhuizen wie wel of niet medische zorg gaat krijgen?. Willen we dat er, zoals het scenario geschetst wordt, tussen de 40.000 en 80.000 slachtoffers hebben?. Willen we tafrelen hebben dan ONZE dienstverleners geen medische zorg meer verlenen omdat ze zelf ziek zijn geworden?. NEE, NEE, NEE!!!!. Mensen hou je aan de afspraken die vanuit de overheid bepaald zijn. Ga niet bij elkaar op de koffie om over duiven te praten, hou min. 1,5 meter afstand tot elkaar, was je handen regelmatig, ga niet naar bijeenkomsten, als die er al zijn en denk aan elkaar en zorg voor elkaar. Praten over duiven kunnen we nog lang genoeg doen, vliegen met duiven kunnen we nog lang genoeg doen als we ons gedragen en met z’n ALLEN de strijd aan gaan tegen dit verschrikkelijke en levensgevaarlijke virus.

Bij onze Sportbond de NPO gebeurd momenteel, begrijpelijk, heel weinig. Wie er een nieuw bestuur gaat vormen sneeuwt onder door de roep naar een oplossing van het Coronavirus.

Op eigen hok is het uiteraard rustig. De oude duiven zijn nu 5 keer los geweest en gaan steeds beter hun trainingen afwerken. Tot op heden nog niet heel veel last gehad van onze kromsnavels. Wel probeerde hij tweemaal zijn prooi te vangen maar door het direct ingrijpen van mij zag hij er toch maar vanaf. Ze staan nu een week of 5 op weduwschap. Vorige week heb ik een dag en een nacht de duivinnen bij de doffers gelaten om ze toch goed gepaard te houden. Dit was ook gelijk het momenten om ze allemaal te voorzien van een geelpil en een druppel tegen de luizen. Zaten lekker bij elkaar en dan is het makkelijk pakken. Over de jonge duiven ben ik momenteel dik tevreden. Ze doen het super en zien er gezond uit. Ze hebben nu al 3 keer een nacht in de mand gezeten. Dit doe ik eigenlijk altijd. Ik speen ze in de mand en laat ze daar 2 dagen inzitten. Ze liggen dan al lekker rustig in de mand en zal de mand geen stressfactor zijn voor ze. Vervolgens gaan ze elke week een nacht in de mand. Het randzoen bestaat nog steeds uit 100% ruimengeling. Ruimengeling? Ja!. Ik hou niet van veel plantaardige eiwitten (erwten, bonen etc). Daarnaast is het opneembaar eiwit van de ruimengeling identiek aan de bekende kweekmengelingen. Alleen de darmen worden minder belast en daar gaat het mij om. Los heb ik ze nog niet gehad helaas. Het is prachtig weer maar de wind staat voor mij verkeerd en is te krachtig. Mijn hok staat op het oosten en de wind komt ook uit deze kant momenteel. Als ze dan schrikken, van een roofvogel, kraai of een duikende houtduif hebben ze zeer veel moeite om te landen, met de

wind op de staart, op het hok. Vandaar hou ik ze nog even vast. Uiteraard kunnen ze wel elke dag in de ren en in de kooi die op de valplank staat. Zo kunnen ze toch goed de omgeving verkennen en zullen er straks, hoop ik, weinig verliezen te noteren zijn. Ook zijn de jonge duiven in middels geent tegen Paramixo en Herpes. Over 6 weken zullen ze nogmaals geent worden te Paramixo en Rotavirus. Later zullen ze nog een enting krijgen tegen de pokken en daar moeten ze het mee doen.

Nu dat de vluchten voorlopig uitgesteld zijn is er tijd genoeg over om de tuin weer op orde te krijgen en?????? jawel een nieuw kweekhok te bouwen. De reden hiervan is dat ik samen met mijn Maat een gezamenlijk kweekhok heb en dat ik over aan het schakelen ben naar de Marathon. Op deze manier krijg ik een afdeling extra vrij, op het vlieghok, om deze in te richten voor de Marathon duiven. De tekeningen zijn gemaakt dus de bouw kan beginnen. Het wordt een soort Van Zon hok van 3.70 breed en 3.00 diep. Op dit hok zullen ongeveer 24 koppels gehuisvest gaan worden. De voortgang zal ik delen middels het Rondje langs de Velden.

Rest mij jullie allemaal een goede gezondheid toe en spreek ik de wens uit dat een ieder zich aan de gemaakte afspraken zal houden zodat we de huidige bedreiging onder controle gaan krijgen en dat het leven weer snel naar een normaal niveau zal groeien.

Vincent Hoogerwerf

vrijdag 27 maart 2020

este sportvrienden en sportvriendinnen,

De actualiteiten rondom de bestrijding van het Covid-19 virus volgen elkaar in een hoog tempo op. Ondertussen is duidelijk geworden dat bijeenkomsten tot 1 juni a.s. niet tot de mogelijkheden behoren. Logisch dat iedereen in deze onzekere tijden eigen keuzes maakt. 

In ieder geval dank voor alle reacties van een jaar uitstellen, sla een jaartje over, of wat een leuke suggestie ik doe graag mee.

Wij zijn nu zover dat wij het aantal deelnemers bekend kunnen maken die de aangemelde duiven middels loting kunnen laten onderbrengen bij de spelers.
Die worden door de deelnemers tegen een vaste vergoeding van €40 per duif opgenomen in de competitie.
Diegenen die met hun eigen duiven willen spelen kunnen dat doen tegen een vergoeding van €40 per duif. 
Daarvoor gelden dan wel de spelregels dat 50% van het prijzengeld gewonnen kan worden.

Bij geen deelname en de ringen reeds voldaan kan volgend seizoen gratis deelgenomen worden met 2 ringen. Mochten de ringen nog niet zijn betaald dan graag laten weten of je volgend jaar weer deelneemt.


De jonge duiven kunnen bij Johan Steenis op afspraak worden afgegeven en opgehaald. Johan is bereikbaar op 06-53949271.

Wij stellen nu voor om over 2 vluchten de prijzenpot te vervliegen. Op afstanden Niergnies en Roye. Doen deze editie geen asduif.

Hopelijk kunnen wij meer duidelijkheid verschaffen over een aantal maanden, zodra de overheidsmaatregelen duidelijk maken wat er aan vliegseizoen tot de mogelijkheden behoort.

Wij wensen iedereen een goede gezondheid en zorg goed voor elkaar en voor jezelf!

Mocht je nog vragen hebben laat het dan weten aan een van de onderstaande commissieleden.
  
 
Rini van den Bogaard  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.         06-29436917
Peter van Utrecht         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.           06-23115633
Dick van Leur               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   06-55132381
Johan Steenis              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                       06-53949271
Maurice van der Kruk  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   06-53276934

donderdag 26 maart 2020

Aan alle liefhebbers, 

Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen afgekondigd om het rondwarende coronavirus te beteugelen. Er leven onder de liefhebbers veel vragen. Gaat het seizoen wel van start? Zo ja, wanneer dan en hoe gaat dit georganiseerd worden.

We begrijpen als bestuur deze vragen. Het bestuur volgt het nieuws en de eventuele mogelijkheden op de voet. We zijn hierbij niet alleen afhankelijk van de Nederlandse overheid, maar ook van de Belgische, Franse en Duitse overheid. Deze hebben momenteel een streng(er) beleid. In deze NPO Update de informatie voor dit moment.

Wanneer er meer duidelijk is over een mogelijk vervolg over de invulling zullen we in contact treden met de vertegenwoordigers van de afdelingen, platforms en secties, zodat iedereen dan ook weet wat wij met elkaar aan activiteiten gaan ondernemen.

We komen rond 6 april met een nieuwe update. Wanneer nodig of de omstandigheden veranderen hoort u van ons.   

Uw NPO Bestuur
Willem van Breene, Maurice van der Kruk, Esther Noorderijk, Frederik Dekker
 

Ontwikkelingen volgen en verantwoordelijkheid nemen


In België en Nederland wordt op 5 en 6 april gekeken naar de stand van zaken. Duitsland volgt ook. In Frankrijk is dat vanavond (25 maart). Frankrijk is één van de zwaarst getroffen landen. Er gelden maatregelen dat mensen een uur per dag van huis mogen in een straal van 1 km, wanneer nodig. Boetes worden opgehoogd en de verwachting is dat dit nog zeker enkele weken zal duren. Eventuele maatregelen worden dan aangescherpt, verlengd of versoepeld.  

Tot die tijd vragen wij u: 
 • Leer geen duiven op. Het is in Nederland niet verboden, maar het is uw maatschappelijke taak bij te dragen om het virus in te dammen. In België mag er niet worden afgericht. 
 • Organiseer geen bijeenkomsten of vergaderingen in welke vorm dan ook.
 • Neem maatregelen om later in het seizoen eventueel alsnog op een verantwoorde manier met de oude duiven te spelen.
  Tip: Volg adviezen op van bekende duivencoaches.
 • Help oudere liefhebbers waar kan en nodig. 
Nu het mooie weer aanbreekt en er niet gestart kan worden met opleren en spelen van de duiven, voelt dat voor een duivenliefhebber erg tegenstrijdig. Toch vragen we u allen bewaar de rust.

Let op uw gezondheid en op dat van uw medemens. Help oudere mensen en liefhebbers waar mogelijk. Dit is momenteel het belangrijkste voor u zelf en de maatschappij
donderdag 26 maart 2020

Wanneer gaan we vliegen? Geen idee. Ik vrees in juni met oude en jonge duiven tegelijk als dat vervoer technisch lukt. Ik hoop dat het virus voor die tijd uitgeraasd is. Als we niet vliegen dit jaar – wat ook goed mogelijk is – dan zullen we handkeuring toe moeten passen. Ik hoop natuurlijk dat het zo ver niet komt.

De oude duiven trainen hier eenmaal daags vrijwillig en worden verduisterd om ze rustig te houden. De jonge duiven gaan zoveel mogelijk de gehele dag. De eerste twee rondes in de ochtend, de andere ronde in de middag. Na enkele weken gaan ze gezamenlijk de gehele dag los. Hier kan dat gelukkig nog, ik heb geen last van de buren.

Oude duiven opleren doe ik niet en is volgens mij ook niet nodig. Ze trainen goed en mocht het seizoen toch ineens beginnen, dan kunnen ze zo mee. De LTW kuur hebben ze nog niet gehad, die geef ik pas als er meer duidelijkheid is omtrent het vliegseizoen.

We zullen geduldig af moeten wachten en moeten hopen op mooi en droog weer, zoals we gewend zijn in april/mei. Het lijkt erop dat we ergens begin juni gaan vliegen. In China lijkt het virus namelijk na drie maanden op zijn retour. Omgerekend naar hier zou dat eind mei zijn volgens de statistieken.

Een taak dus voor het NPO (of wat daar nog van over is) om zich al bezig te houden met het in elkaar knutselen van een alternatief vliegprogramma. Dit gaat hoe dan ook leden kosten. Het enige wat je hieraan kan doen is een alternatief programma hebben wanneer het licht op groen springt. Indien nodig zelfs tot half oktober, de taartvluchten hebben bewezen dat dit prima mogelijk is.

De leden moeten toch hun duiven kunnen testen. De jaarlingen en jonge duiven moeten ervaring op kunnen doen, maar ook de overnachtliefhebber zal willen spelen.

We hopen er met zijn allen maar het beste van. Het belangrijkste is dat iedereen gezond is en blijft. De duivensport is uiteindelijk maar hobby!

Ik merk dat ik steeds gemakkelijker word naarmate ik ouder word. Vroeger gebeurde alles op uur en tijd en liet ik niets aan het toeval over. De laatste jaren trainen de duiven gewoon eenmaal per dag en zit er het grootste deel van het jaar alleen Naturaline en zuiver drinkwater in de drinkpot.

Mijn duiven eten alleen Championsmix en NPO-mix en buiten het vliegseizoen geef ik naast Naturaline alleen Champions Mineralenmix als bijproduct. Ik ben al jaren gestopt met het geven van allerlei korrels, pikstenen, eivoeders tot soepgroenten aan toe. De jongen groeien als kool op onze mengelingen.

Naast om de dag Naturaline en Champions Mineralenmix krijgen de kwekers niets. Ook geen medicijnen, alleen in het najaar preventief een BelgaMagix tablet. Let wel, ze kweken hier tot aan augustus. Ze zitten in de open lucht, dus geen voorfront in het hok. Dankzij de vetten in onze mengelingen heb ik nooit één spuitend jong in het nest gehad, alleen zachte, glanzende jongen. Ik heb dat vaker aangehaald: al wat je duiven voorschotelt – vooral als ze jongen hebben – eten ze op. Maar of het nodig is?

De weduwnaars vliegen ook eenmaal daags. Om 08.00 uur gaat de verduistering bij alle vliegduiven – jong en oud – weg en gaan de doffers als eerste los. IJskoud of bloedheet buiten, daar kijk ik niet naar. Ook bij de vliegduiven staan de hokken de gehele zomer en winter open, evenals de plafonds.

De doffers gaan ook gewoon los terwijl er zo’n 100 jongen in de ren lopen. Als de jongen los zijn, lopen ze ook gewoon voor de gaasdeuren van de oude vliegduiven. Ze zijn dat gewend en kijken er niet naar.

De oude duiven vliegen zonder vlag vaak een vol uur. Als ik ze roep, komen ze naar binnen. Vroeger kwam ik op plaatsen waar de kinderen niet buiten mochten spelen in de angst dat ze de duiven zouden verstoren. Dus hoe ouder, hoe wijzer. Het draait om goede duiven en de rest is lariekoek.

Aangezien we toch tijd over hebben, heb ik gisteren alle jongen door de handen gehad en beoordeeld. De vier zwakste heb ik verwijderd. Laat die nu alle vier uit hetzelfde koppel komen. Aan de duivin kan het niet liggen, dat is één van mijn beste kweekduivinnen. Dan zou het dus aan de doffer moeten liggen.

Vorig jaar heb ik met meerdere duiven en liefhebbers samenkweek gedaan. De jongen uit één zo’n koppel ging ik halen en daarvan heb ik er bij thuiskomst gelijk één weggedaan omdat hij erg zwak was. Zijn nestmaat leek een mooie doffer. Je kan wel raden dat de vier verwijderde jongen uit deze doffer kwamen. Hijzelf wordt dus ook verwijderd, ondanks zijn top afstamming. Voor zwakte is hier geen plaats en duiven staande houden met medicatie doe ik niet.

Zo heb ik vaker duiven van tophokken gehad die ook nog eens top presteerden, maar niet gezond konden blijven of erg schuw waren. Zulke duiven of lijnen trek ik er met wortel en al uit om te voorkomen dat ze verder kunnen groeien in mijn eigen stam.

Bij jonge duiven moet je niets tolereren. Mankeren ze iets, dan weg ermee. Niet aan liggen dokteren of uit laten zieken. Vroeger had ik quarantaine hokjes en daar plaatste ik de zieke gevallen in. Vele bekwamen na enkele dagen medicatie, maar hun ringnummers had ik al genoteerd. Niet één ervan brak later door. Vaak werden ze weer ziek of bleven ze weg.

Kortom, dit is zwakte en niets anders. Ik durf hardop te zeggen dat bij iedereen amper 10-20% uitgroeit tot bruikbare duif. Slechts 1% is een superduif en de rest is afval.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

26 februari 20
Pestkop Laat me hier als eerste vertellen dat de naam Pestkop niet door mij is bedacht. Die eer komt Gert-Jan Beute toe die deze naam op een briefje had geschreven bij een duivenmelker. Hij had hem...

Columnist in Spotlight

25 maart 20
18 maart 20
                                  Bedolven onder de makke jongen van 2e ronde 2020...
11 maart 20
    Overnacht toppers Krijgsman en Keijnemans...
04 maart 20
Feestavond de Snelle Vogel Druk weekend De...
26 februari 20
           Jongen van de 2e ronde kwekers Voorjaarsbeurs Nu het...
19 februari 20
Jongen 2020 in eigen hok Storm Wat het weer...
12 februari 20
Deel van de Kampioenen Fondclub Utrecht Fondclub De...
05 februari 20
     Oudste jongen van 14 januari 2020 Corona /...
29 januari 20
                                  Christian v d Wetering kreeg de felicitaties...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...
24 februari 20
“Ons wacht een geweldige show!  Als ik dit zit tikken dan is het een zonnige dag. Van...
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, close-up en binnen
22 februari 20
Na alle heisa van de voorbije dagen tussen KBDB en Natuurpunt i.v.m. de roofvogels en alle...
18 februari 20
  P.V. AALTEN Nieuwe vereniging … nieuwe naam Gisterenavond tijdens een gezellige...
22 januari 20
  Wij, Erica Saarloos en Monique Gielen vinden dat de dames in ons samenspel niet achter...
19 januari 20
Trijntje van Ham is in Rotterdam bekend geworden als 'het duivenvrouwtje'. Jarenlang...
18 januari 20
De duiven van St. Vincent werden toch vrijdagmiddag gelost rond 14.30 in St. Vincent....
16 januari 20
De  Sterrenshow 2020  is op zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021. U alvast een voorspoedig en...
13 januari 20
  Afgelopen weekend huldigde de ZLU haar vluchtwinnaars en kampioenen van het zware...
03 januari 20
Elk jaar is het een verassing wie nu uiteindelijk de kampioen wordt van de oude duiven...
01 januari 20
Bij deze de 2e serie van 36 prijswinnaars van de vierde vlucht van de 2019 editie.   De...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40