Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 3 mei 2024 | week 18
 

Voorwoord

Extra Ledenraad 1 mei
Woensdagavond heeft de informatieve Ledenraad over de herindeling van 11 naar 5 Afdelingen plaatsgevonden. Doelstelling het NPO Stappenplan herindeling Afdelingen toelichten, vragen beantwoorden en de mogelijkheid geven om met elkaar te discussiëren. Uiteraard ben je vooraf nieuwsgierig naar de reacties van de Afgevaardigden van de Afdelingen. Het was bijzonder fijn te constateren dat er draagvlak is voor de plannen. Uiteraard moet er nog veel werk verzet worden. Maar het bleek dat de Afgevaardigden nut en noodzaak inzien.
 
Ook goed om te horen dat er al de nodige contacten gelegd zijn tussen afdelingsbesturen. Meerdere Afgevaardigden hebben aandacht gevraagd voor het Vitesse spel in de toekomstige Afdelingen. Blijft er voldoende Vitesse spel over? Het antwoord is kort: Ja! Waarom? De herindeling heeft geen impact op het Vitesse spel. Het uitgangspunt is dat de huidige 56 Nationale Vlieggebieden blijven bestaan. Dat is het uitgangspunt. Als er onderlinge overeenstemming is om het te verbeteren mag dat natuurlijk altijd. Maar niets hoeft!

Het zijn de nieuwe Afdelingen die de vliegprogramma’s opstellen. En dat dit in het begin voor enkele Afdelingen gaat betekenen dat ze naar 4 losplaatsen gaan, is dat uiteraard prima. Uiteraard moeten er bij de start van jong en oud verstandige keuzes gemaakt worden, maar dat is wel toevertrouwd aan de bestuurders van de Afdelingen. 

Eén inhoudelijke opmerking wil ik nog wel maken. Op de vraag uit de vergadering of het vervoer van de huidige Afdeling 5 bijvoorbeeld in Groningen kan worden ingezet heb ik uiteraard geantwoord, dat dat niet aan de orde is. Dat houdt natuurlijk niet in dat er geen vervoersmiddelen met de leden meegaan als dat aan de orde komt bij de herindeling, ongeacht in welk gebied zich dit voordoet. Lijkt me ook logisch want leden en duiven en geen vervoer terwijl er voldoende vervoersmiddelen zijn is natuurlijk niet aan de orde. Voor het overige verwijs ik graag naar de livestream en de presentatie die tijdens de vergadering gebruikt is. 
 
NPO Uitslagen Dashboard
Afgelopen maandag is er bij iedereen een extra editie van Op (de) Hoogte in de mailbox gevallen. Een editie waar alle aandacht uitgaat naar onze Nationale Competitie. Er is een mooi NPO Uitslagen Dashboard in ontwikkeling dat ons veel mogelijkheden geeft om de winnaars van het weekend in het zonnetje te zetten. En zoals jullie wellicht ook gezien hebben is het mogelijk om een filmpje van de lossing binnen een half uur op het NPO Uitslagen Dashboard te bekijken; dit kan via de button 'Verslag' bij de betreffende vlucht/afdeling". Kijk bijvoorbeeld eens bij Afdeling 9/CC4. Een mooie mogelijkheid voor elke Afdeling. Uit ervaring weet ik dat het bijzonder gewaardeerd wordt. Er zijn nog meer mogelijkheden maar daarover volgende week meer! Komende maandag opnieuw een extra editie van Op (de) Hoogte! Wie staat er dan bij de winnaars? Succes!
 
Opgevangen duif
Er komen de laatste weken al weer behoorlijk veel telefoontjes binnen van verontruste niet-duivenhouders die een duif hebben opgevangen. Deze mensen weten zich vaak geen raad met de betreffende duif. Onze medewerkers op Papendal verwijzen ze dan naar de leden-/ringenadministrateur van de vereniging in de betreffende woonplaats of omgeving daarvan. Dit met het verzoek om contact op te nemen. Het is dat u het weet en misschien door uw vereniging benaderd wordt. Het is voor de goede zaak moet u maar denken, samen kunnen wij onze sport positieve uitstraling geven!
 
Ladies League
Ook het spel van onze Ladies is inmiddels in volle gang. In sommige Afdelingen zie je ook mooie aantallen duiven in concours. De afspraken voor dit jaar zijn dat er elke week een Afdelingsuitslag is. Als er geen Afdelingslossing is, komt daarvoor in de plaats een uitslag van de vlieggebieden die samen lossen. Kampioenschappen 1:10 verfijnd systeem. Compuclub is bezig deze afspraken te verwerken in haar systemen. Wat mij opviel bij het bekijken van de uitslagen is dat er Afdelingen (verenigingen) zijn waar de namen van de deelnemende dames perfect op de uitslag staan, top! Maar dat er ook nog steeds Verenigingen zijn waar de naam van de dame met ringen van de Ladies League nog niet in het verenigingsprogramma verwerkt is. Kleine moeite, dus graag aandacht daarvoor. Eén keer invullen en het is klaar voor het hele jaar! Ik wens de dames veel plezier en succes.
 
Allen een fijn en succesvol weekend toegewenst!
 
Ben Geerink
voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 

NPO BESTUUR

Terugblik extra Ledenraad 1 mei


Kijk hier de livestream en de presentatie die gegeven is tijdens de Extra Ledenraadvergadering van 1 mei jongstleden terug 
 
Presentatie Ledenraad 1 mei 2024
 

ALGEMEEN

Geef uw mening


Vorige week hebben we het meerjaren communicatieplan met u gedeeld. Een van de kernopdrachten waar we mee aan de slag gaan is het vernieuwen van deze wekelijkse nieuwsbrief. Graag nemen we input en suggesties van u als lezer en liefhebber mee. Daarom hebben we een korte vragenlijst opgesteld waarmee u uw input kunt geven. U kunt de vragenlijst tot 10 mei aanstaande invullen.
 
Peiling Op (de) Hoogte
 

WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata- en tijden en uitslagen


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.    
En voor de uitslagen en voorlopige ranking is het NPO Uitslagen dashboard beschikbaar. 
 
Wie lost waar
NPO Uitslagen Dashboard
 

NPO BUREAU

NPO Bureau donderdag 9, vrijdag 10 mei en maandag 20 mei niet bereikbaar


Vanwege Hemelvaart en Pinksteren is het Bureau niet telefonisch bereikbaar op donderdag 9, vrijdag 10 en maandag 20 mei. Ook mails worden op die dagen niet uitgelezen.

Maandag 13 mei tot en met vrijdag 17 mei en vanaf dinsdag 21 mei staan de medewerkers voor u klaar.
 
 

NPO BESTUUR

Oproep: vaccineren (jonge) duiven tegen PMV 


De NVWA heeft ons geïnformeerd dat er eind april Paramyxo is constateert in Noord-Holland. De NPO roept alle liefhebbers op om nog niet gevaccineerde (jonge) duiven direct te laten vaccineren tegen PMV. Dat geldt voor alle liefhebbers en in het bijzonder de liefhebbers in Noord-Holland.

Terug naar inhoudsopgave

 

UIT HET LAND

Wim en Mark leven voor de duivensport: 'Mijn opa had in 1915 al duiven'


André van der Wiel: "Mark de Jong en Wim Santbergen zijn naast twee hardwerkende bestuursleden in vereniging DV Valkenswaard ook twee topspelers, die al jaren een succesvolle combinatie vormen. Valkenswaard24 heeft aandacht geschonken aan het tweetal; een artikel dat wordt gekenmerkt door een en al positiviteit over onze sport."

Wim Santbergen en Mark de Jong van Duivenvereniging Valkenswaard zijn gemotiveerde duivenhouders. In een tuin met een grote duivenkooi vertellen ze enthousiast over een doffer, een duivin, over internationale vluchten en de dagelijkse verzorging van de postduiven.

De beide bestuursleden hebben samen honderdvijftig duiven in hun hok, in de tuin van Mark. Overigens staat er ook een kooi met een fraaie kerkuil. Wim is al ter plekke en vertelt honderduit over hun witpennen. “In deze kooi naast de uil zit een duivenkoppel. Zo weten we zeker dat de jongen uit dát koppel komen”, zo klinkt het.

Dan opent Wim een deur en laat jonge duiven zien die gisteren geringd zijn. “Ik wou ze net gaan loslaten.” In dit deel van het hok zijn kleine hokjes gemaakt voor de zeventig jonge duiven. Ze hebben schitterende kleuren, met spierwitte tot donkergrijze veren. “Ze vliegen dadelijk een rondje en kunnen op die manier wennen. Als ik met mijn bakje schud, komen ze vanzelf terug. Over enkele maanden gaan we ze grotere afstanden leren vliegen.” Dan gaat de klep open en de duiven zoeken massaal het dak op van de duiventil, om vervolgens het luchtruim te kiezen.

Via onderstaande button kunt u het volledige artikel lezen.

Terug naar inhoudsopgave

Lees meer...
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vraag

 

Mijn telefoonnummer klopt niet. Wat nu?
Wanneer u inlogt met uw account, kunt u zelf het telefoonnummer aanpassen. Ook kunt u het juiste telefoonnummer doorgeven via de ledenadministrateur van uw vereniging.
 
Let op!
wijzigt u niet alleen het telefoonnummer bij uw individuele lidnummer, maar ook bij het combinatienummer wanneer u in combinatie speelt!
Antwoorden op veelgestelde vragen
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 3 mei 2024
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 
 
Meerjaren communicatieplan

Data om niet te vergeten

 

 

2024

  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad

2025

  • 8 maart 2025 - NPO Ledenraad
  • 22 november 2025 - NPO Ledenraad
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief Peter Boskamp

duif orni oog
19 mei 24
Luchtwegaandoeningen vormen tijdens het vliegseizoen samen met het Adeno-coli-complex de grootste bedreiging voor de gezondheid van de duiven. Een fikse uitbraak van het ornithose-complex kan in...

Columnist in Spotlight

30 april 24
Ik heb het knap lastig dezer dagen . Ik was het...
04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40