Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 13 oktober 2023 | week 41
 



Voorwoord

Olympische afvaardiging
De namen van de Olympische Nederlandse Sportploeg (Sportklasse) zijn bekend. Als eerste wil ik graag alle deelnemers van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen van harte feliciteren. Het Olympisch podium, ik durf te zeggen dat het ’t mooiste podium is dat te bereiken is in onze duivensport. Zeker als de Olympiade ook nog eens in eigen land georganiseerd wordt.

Er is in eerste instantie contact opgenomen met de eigenaren van de top 3 van elke categorie. Voorwaarde voor deelname is dat de duif fysiek in Maastricht aanwezig moet zijn om de titel Olympisch te mogen dragen. Daarnaast moet de duif op naam staan van de eigenaar ten tijde van de prestatie. Helaas waren niet alle duiven die voor deelname aan de Olympiade in aanmerking kwamen nog aanwezig. In die gevallen komt automatisch de eerst volgende in de eindstand van die categorie voor deelname in aanmerking.

Het volledige overzicht van onze Olympische Sportploeg vindt u hier. Nogmaals iedereen van harte gefeliciteerd en ik zie er naar uit u in Maastricht te ontmoeten. Begin volgende week komt er een nieuwe editie van de Olympiade nieuwsbrief waarin we de winnaars nader voorstellen.
 
Nationale Kampioenen 
Gedurende het seizoen hebben wij de eindstanden van de disciplines die waren afgerond al vastgesteld. Aan het einde gaat het dan om de prestigieuze titels Beste Liefhebber en Beste Asduif. Ook deze eindstanden zijn nu officieel.

Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om G. en H. Calis uit Bussum van harte te feliciteren. Deze combinatie is namelijk zowel Grootmeester (Onaangewezen) alsook Aangewezen Kampioen van Nederland. Een fantastische prestatie!

De beste Asduif van Nederland is van Embregts-Theunis uit Hoeven. Ook hiermee van harte gefeliciteerd, ze zal maar op je hok zitten, de beste duif van Nederland!.
 
World Best Pigeon (WBP)
Ook deze eindstand van 2023 is nu officieel. De top 3 wordt ingestuurd om in aanmerking te komen voor de ereplaatsen van de beste duiven van de wereld. Daarvoor mag één duif in één categorie deelnemen. Komende week wordt deze afvaardiging vastgesteld. Deze duiven zullen niet fysiek op de Olympiade aanwezig zijn. Dit heeft met name te maken met het feit dat de duiven niet over de gehele wereld verplaatst/vervoerd mogen worden. Zoals u weet hebben wij daar in Europa ook de nodige regels voor.
 
Ladies League
Vorige week was ik iets te optimistisch, helaas zijn nog niet reclames verwerkt. Wij moeten nog een verbeterslag maken bij de Ladies League, zodat ook daar wekelijks de juiste tussenstanden van gepubliceerd kunnen worden. Wij willen uiteraard graag alles zo snel mogelijk op orde hebben. Maar als je je realiseert dat de Nationale kampioenschappen ook dit jaar voor het eerst tijdens het seizoen zijn vastgesteld is ook wel duidelijk dat het allemaal niet vanzelfsprekend is, dat het in één handomdraai geregeld wordt. De laatste informatie is dat de eindstanden van de Ladies League er volgende week zijn.
 
Informatieronde Afdelingen
In het voorwoord van vorige week heb ik aangegeven dat er afgelopen maandag een informatieronde is geweest met delegaties van de Afdelingen over het Concept Nationaal Vliegprogramma 2024. Een van de meest besproken onderwerpen, het vliegprogramma. Iedereen heeft er wel een mening over. De laatste versie van de Commissie Evaluatie Nationaal Vliegprogramma was met name gewijzigd door voor te stellen de Midfond en de Dagfond op één avond in te korven. Vrijwilligers hoeven dan niet twee avonden in actie te komen, minder kosten ophaalroute, minder onrust op de hokken waar duiven voor beide afstanden zitten, in eigen vereniging kunnen blijven met inkorven.

Als ik de reacties van de Afdelingen, met name met betrekking tot dit bovenstaande punt samenvat, kan ik vaststellen dat er een ruime meerderheid is die hier positief tegenover staat. Maar met zo’n ingrijpende wijziging op het vliegprogramma kun je niet zondermeer alleen de stemmen van de afgevaardigden tellen. Belangrijk is dat het ook overal uitvoerbaar moet zijn. Daar wordt nog wel verschillend over gedacht. Dat heeft onder andere ook te maken met hoe het inkorven in de verschillende afdelingen geregeld is. In gebieden waar al veel samengewerkt wordt op de Dagfond ligt dat anders dan wanneer er nog niet wordt samengewerkt door verenigingen.

Hoog over kun je natuurlijk ook zeggen, wat kunnen wij van elkaar leren en hoe kunnen wij er voor zorgen dat we wel naar één systematiek gaan. Alles kan niet altijd in één keer, maar als wij door wat kleinere stappen te zetten wel vooruit komen, is dat ook een manier om de toekomst zo goed mogelijk in te gaan. Wij moeten dan niet vervallen in valkuilen dat het vroeger allemaal anders en beter was. Wij hebben met het hier en nu te maken. Eén Nationaal Vliegprogramma met dezelfde disciplines in het weekend. De uitdaging is hoe krijgen wij het over de bühne bij onze leden. Veranderingen zijn noodzakelijk en vooruit schuiven is een slechte keuze!. Op je eigen hok bepaal je alles zelf, vanuit die grondgedachte is het soms moeilijk om naar anderen te luisteren en te bedenken dat er samen goede oplossingen te bedenken zijn als het over de toekomst van onze duivensport gaat. Eigentijdse ideeën die de sport vooruit helpen.

U zult misschien denken hoe nu verder? Met de input die wij als NPO bestuur afgelopen maandag van de Afdelingen hebben ontvangen gaan wij aan de slag om een definitief voorstel te maken voor de komende Ledenraad van eind november. Want één ding is zeker, ook in 2024 is er weer een Nationaal Vliegprogramma.
 
Goed weekend toegewenst!
 
Ben Geerink
Voorzitter

 

Inhoudsopgave
 

 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad 25 november 

Terug naar inhoudsopgave

Concept agenda Ledenraad 25 november 2023
Bijlage 3a - Concept notulen Ledenraad 11 maart 2023
Bijlage 3b - Actielijst Ledenraad 11 maart 2023
Bijlage 4e - Stand van zaken vogelgriep
Bijlage 8a - Voorstel Nationaal Vliegprogramma 2024
Bijlage 8b - Toelichting bij gewijzigd voorstel Nationaal Vliegprogramma 2024
Bijlage 8c - Onderbouwing Nationaal Vliegprogramma 2024
Bijlage 9 - Organisatorisch Toekomstperspectief
Bijlage 10b - Concept nieuw wedvluchtreglement 2023
Bijlage 11a - Voorstel splijtleden
Bijlage 11b - Voorstel buitenlandse leden
Bijlage 12a - Voorstel Afdeling Zeeland
Bijlage 12b - Voorstel Afdeling Brabant 2000
Bijlage 12c - Voorstel Afdeling 9 Oost-Nederland
 


VAN DE BESTUURSTAFEL

Afschaffen hoklijsten


Vanuit meerdere afdelingen is de vraag gekomen om te onderzoeken of we de hoklijst kunnen afschaffen. Het invullen, controleren en opslaan van de hoklijsten wordt gezien als arbeidsintensief voor liefhebber, vereniging en afdeling. Ook wordt in het huidige digitale tijdperk de meerwaarde ervan ter discussie gesteld.

Het kort en bondig antwoord op deze vraag is dat het mogelijk is om de hoklijsten af te schaffen maar er moeten wel een aantal zaken gebeuren c.q. geregeld worden voor het zover is.
 
Lees hier verder
 

WEDSTRIJDEN

Kampioenen in beeld: Beste liefhebber en Beste asduif

 

Beste asduif 


Beste liefhebber aangewezen


Beste liefhebber onaangewezen


 

Complete uitslagen senioren
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen 


Ik heb een duplicaat aangevraagd. Als ik het ontvang, staat het ringnummer dan al op mijn naam?

Wanneer u het duplicaat krijgt toegestuurd, is het ringnummer al op uw naam geregistreerd. U hoeft dan dus niets meer te doen.


 

 

WEDSTRIJDEN

Kampioenen <25 jaar in beeld: Beste liefhebber en Beste asduif


Beste asduif jeugd <25


Beste liefhebber aangewezen <25


Beste liefhebber onaangewezen <25


 

Complete uitslagen <25 jaar
 

WEDSTRIJDEN
Gwen v.d. Merwe en Gerrit Dankelman winnaars 3e weekend Jan van Vlieland Najaarsklassiekers
 

In de herfst is het altijd wat meer puzzelen om het juiste moment te kiezen. De dagen zijn korter dus ook minder tijd om te wachten. Voor de verandering zat het probleem dit keer niet in de Westlijn, maar meer in de Oostlijn en dan vooral het uiterste Noorden. Daar wilde het maar niet openbreken. De verwachting was dat door een goede aanloop van de duiven tot dat ze dit gebied zouden bereiken voldoende zou zijn om thuis te komen en dat kwam ook zo uit. Het werden vluchten met minimale verliezen. Onze najaarsklassiekers bestrijken zo een groot deel van Nederland dat het bijna onmogelijk is om het overal ideaal te hebben.

De Westlijn stond in Roye, zowel op de losplaats als op de vlieglijn leken geen grote problemen te zijn, dus werd het startschot om 09.30 uur gelost. Op de Oostlijn werd iets langer gewacht, maar sneller als verwacht konden we ook daar om 10.30 uur los. Het verloop van de drie wedstrijdvluchten mogen voor het tijdstip van het jaar super genoemd worden. We hopen dat de laatste wedvlucht ook die zegen krijgt. Kijk voor deelname aan deze mooie extra vluchten op www.najaarsklassiekers.nl daar vindt u alle informatie.

De uitslagen vindt u onder button onder dit bericht.

Hoe nu verder?
Het derde weekend van de Jan van Vlieland najaarsklassiekers zit erop en is goed verlopen en nu al zijn er 208 prijswinnaars. Er zijn nog 128 prijzen te verdelen in het laatste weekend. Het laatste weekend is de klapper op de vuurpeil. Het wordt een nationale vlucht vanuit Niergnies. De voorspellingen zijn goed, dus we verwachten een geweldige afsluiting van het najaarsklassiekers seizoen. Iedereen veel succes.

Terug naar inhoudsopgave

Uitslag 3e weekend Jan van Vlieland Najaarsklassiekers
 

WEDSTRIJDEN
Afsluiting Najaarsklassiekers 2023 

 

WEDSTRIJDEN

Uitslagen van derde ronde dopingcontroles
 

In augustus en september 2023 zijn er weer diverse controles uitgevoerd op het oneigenlijk gebruik van substanties bij postduiven. De uitslagen hiervan zijn:
 

Naam Woonplaats Uitslag
Comb. Boon v.d. Heuvel Ameide negatief
Comb. Van Olderen en Janssen Bemmel negatief
John van der Burgt Bergen op Zoom negatief
Comb. Versteegde Dommelen Boekel negatief
J.J.B. Bartelink Borne negatief
Nico en Ivo vd Veen Dalen negatief
H. Douna Donkerbroek negatief
P. Muller Dordrecht  negatief
B. van Holland & Zn Ede negatief
J.H.P. Kienhuis Geesteren negatief
Henk Slot Gramsbergen negatief
Comb. Embregts-Theunis Hoeven negatief
Comb. Van Dijk - Groenenberg Leerdam negatief
A.J. Mulder Makkinga negatief
Cor Hanegraaf Nuland negatief
J. van de Streek Oldebroek negatief
Bridget Vervelde  Papendrecht negatief
J. van Nispen Sprundel negatief
A.J. Rijkers Uithoorn negatief
A. Nijssen en Zn. Utrecht negatief
J. Biezemans Vlijmen negatief
Comb. De Boeij en Zn. Vogelwaarde negatief
Danny de Voogd Yerseke negatief


                                                                                                                                        Terug naar inhoudsopgave

 

OLYMPIADE

Nederlandse afvaardiging sportklasse Olympiade is bekend 


De namen van de Olympische Nederlandse Sportploeg (Sportklasse) zijn bekend. Voorwaarde voor deelname is dat de duif fysiek in Maastricht aanwezig moet zijn om de titel Olympisch te mogen dragen. Daarnaast moet de duif op naam staan van de eigenaar ten tijde van de prestatie. Helaas waren niet alle duiven die voor deelname aan de Olympiade in aanmerking kwamen, nog aanwezig. In die gevallen komt automatisch de eerst volgende in de eindstand van die categorie voor deelname in aanmerking.

Het volledige overzicht van onze Olympische Sportploeg vindt u hier
Olympiade ticketshop: profiteer van het voorverkooptarief
 
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen

Wekelijks publiceren we in Op (de) Hoogte een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn. Ook op de website vindt u een actueel overzicht van bonnenverkopen (van verenigingen/afdelingen/NIC's).
 

Duivennet

Verkoper Start datum Eind datum Bon./Duiven
P.V. Nooit-Gedacht, Ochten 29-09-2023 / 20:00 13-10-2023 / 22:30 28
P.V. de Toekomst, Harderwijk 06-10-2023 / 20:00 20-10-2023 / 22:00 41
Fondclub Gooi en Eemland 13-10-2023 / 20:00 27-10-2023 / 22:00 29
P.V. de Kanaalstreek 14-10-2023 / 20:00 28-10-2023 / 22:00 61
P.V. De Reisduif te Tiendeveen 20-10-2023 / 19:00 02-11-2023 / 21:00  
P.V. BEP, Purmerend 21-10-2023 / 20:00 04-11-2023 / 22:00  
P.V. de Reisduif, Den Hoorn 25-10-2023 / 20:00 08-11-2023 / 22:00  
P.V. de Zwaluw te Beneden-Leeuwen 27-10-2023 / 19:00 09-11-2023 / 21:00  
P.V. De Doorzetters, Steenwijkerwold 27-10-2023 / 20:00 10-11-2023 / 22:00  
P.V. de Pelikaan, Oosterwolde 27-10-2023 / 20:00 09-11-2023 / 21:30  
Vrienden Hospitaalschip Prins Willem Alexander, Harderwijk 28-10-2023 / 20:00 11-11-2023 / 22:30  
Ladies League afdeling 10 28-10-2023 / 20:00 11-11-2023 / 22:00  
Samenspel Oostelijk Zuid-Limburg 01-11-2023 / 20:00 15-11-2023 / 22:00  
Regio B1 (rondje om de Dom) Utrecht 02-11-2023 / 20:00 16-11-2023 / 22:00  
Afdeling GOU Vlieggebied NO Kring 2 03-11-2023 / 15:00 17-11-2023 / 22:00  
P.V. de Voordevliegers, Voorthuizen 03-11-2023 / 20:00 17-11-2023 / 22:30  
P.V. Boalsert e.o., Bolsward 03-11-2023 / 20:00 17-11-2023 / 21:30  
P.V. Almere, Almere 04-11-2023 / 20:00 18-11-2023 / 21:30  
P.V. Stormvogels, Zandpol 04-11-2023 / 20:00 18-11-2023 / 22:00  
P.V. de Waalvliegers Tiel 05-11-2023 / 20:00 19-11-2023 / 22:00


Top Pigeons 

Duivenveilingen 

Pigeon.com

Actueel overzicht bonnenverkopen
 

Lees hier de digitale edities van Het Spoor


Vanwege crisis bij de sorteercentra hebben veel liefhebbers Het Spoor niet ontvangen. Zolang deze crisis duurt wordt Het Spoor met Op (de) Hoogte meegestuurd.

Klik hier voor de nieuwe editie van Het Spoor (editie 36). Editie 28 tot en met 35 zijn via een van de onderstaande button te raadplegen.
Editie 36 van Het Spoor
Editie 28 tot en met 35 van Het Spoor
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten


14 oktober 2023 

Habru Duivendag | Klik hier voor meer informatie. 
 

21 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Samenspel Noord en Zuid Holland | Klik hier voor meer informatie 
 

27 oktober 2023 

Duivensportavond Vogelwaarde Locatie: Cafe 't Karrewiel
DUIVENSPORTAVOND 27 OKTOBER 2023
 
Avond voor duivenliefhebbers met forum met Kees Bosua en Michel Verweij, verloting en eindverkoop van de aangeboden late jonge duiven en enkele bonnen voor 2024. Voorverkoop op www.gps-auctions.nl. De opbrengst komt ten goede aan aan Stichting vakantiehuis Thuredrith. Richttijden: Forum: 20u- 21u |  Verkoop: 21.30u 
Wilt u een kooporder plaatsen? Stuur voor 26-10-2022 een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Klik hier voor meer informatie en voor het overzicht van schenkingen.
 

28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.
 

28 oktober 2023 

Kampioenenhuldiging PV Het Luchtvermaak, aanvang 14.30 uur
Klik hier voor meer informatie 


5 november 2023 

Feestmiddagje bij P.V. BEP ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan 
Klik hier voor meer informatie. 
 

11 november 2023 

De Middag van Leeuwen. Locatie: In de Peel 11 te Beneden-Leeuwen. Klik hier voor meer informatie. 
 

18 november 2023 

Zeeuwse Manifestatie - Prijsuitreiking over seizoen 2023. Locatie: Zandlooper te Lewedorp
 

21 april 2024 

Stichting Marathon Noord. 50 jarig jubileum verkoop. 
Zaalverkoop 30 tot 40 speenklare jongen van Nederlandse top op de Marathon en enkel Dagfond. Locatie: PV Soest - Zaal open en bezichtigen vanaf 12.00 uur. Start verkoop: 13.30 uur. Voorbieden op www.pigeoncom.com

 

 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen. Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 11 oktober 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 18 november 2023 - Zeeuwse Manifestatie 
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40