Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 29 september 2023 | week 39
 



Voorwoord

Onze voorzitter geniet van een welverdiende vakantie. Vandaar aan mij de taak deze week het voorwoord voor Op (de) Hoogte te schrijven. Er zijn een paar onderwerpen die ik graag onder de aandacht wil brengen:

Vliegprogramma 2024
Vorige week hebben we het tweede concept van het vliegprogramma gepubliceerd. De reacties beginnen binnen te druppelen. Het gelijktijdig inkorven van een aantal midfond- en dagfondvluchten geeft zeker stof tot nadenken. Ook de marathon ochtendlossingen worden regelmatig genoemd. Het NPO Bestuur heeft voor 9 oktober een extra overlegronde met de afdelingsbesturen ingepland. Op deze wijze wil het NPO Bestuur komen tot een zo breed mogelijk gedragen programma. Dan volgt op de NPO Ledenraad in november de behandeling van het vliegprogramma 2024 en zal deze worden vastgesteld. In deze op (de) Hoogte staat het voorgestelde vliegprogramma 2024.
 
Herindeling van Nederland
In meerdere afdelingen is inmiddels de voorgestelde herindeling van Nederland in 5 nieuwe afdelingen besproken. Waar sommige afdelingen daar vandaag al aan toe zijn, zijn anderen wellicht nog wat afwachtend. De voordelen zijn duidelijk uiteengezet in de begeleidende notitie. Consolidatie in de toekomst is onvermijdelijk. Zelf daarover regie houden heeft grote voordelen en geeft niet alleen de benodigde schaalgrootte maar ook een basis voor mooi spel. Op de komende Ledenraad gaan we het voorstel bespreken. Besluitvorming is voorzien voor november 2024. In bijlage 9 van de NPO Ledenraad kunt u het allemaal nog eens nalezen.
 
Voorbereiding Olympiade
De voorbereiding gaat gestaag verder en vorige week bent u in de Olympiade nieuwsbrief o.a. geïnformeerd over de voorlopige beursbezetting. Het belooft een mooi evenement te worden. Daarnaast stond er in de nieuwsbrief een oproep voor vrijwilligers om zich te melden. Hier de link naar de laatste Olympiade nieuwsbrief.  Ook hebben we de voorlopige eindstanden van de Nationale kampioenschappen en Olympiade kwalificatie gepubliceerd. Reclame is nog mogelijk tot 5 oktober. De winnaars worden gehuldigd tijdens de Olympiade in Maastricht.
 
Stand van zaken vogelgriep
Het NPO Bestuur en WOWD zijn al twee jaar bezig om voor postduiven een ontheffing te krijgen bij een uitbraak van vogelgriep. We doen dit in FCI verband en dan met name samen met onze buurlanden België en Duitsland. Onze aanpak was om te beginnen bij de Europese Commissie. Het betreft immers Europese regels. De Europese Commissie heeft ons in maart 2023 laten weten dat er een uitzondering mogelijk zou zijn bij evenementen van grote culturele waarde. Wel dienen de risico’s gering te zijn en dat moet blijken uit een risico analyse. Aangezien de postduivensport behoort tot ons cultureel erfgoed was de eerste horde snel genomen. De juristen van LNV waren het ermee eens dat de mogelijkheid bestaat om op basis van een risico analyse een uitzondering te maken voor de postduivensport. In juni 2023 hebben we bericht ontvangen van LNV dat men zich zorgen maakte over een recente uitbraak van vogelgriep bij duiven in België. Dat was een flinke tegenvaller. De uitbraak in België was niet bij een postduivenhouder en andere ziektes zoals paramyxo leken een grote rol te spelen. We hebben dit met LNV gedeeld en betoogd dat het geval in België niet representatief is voor onze situatie, immers al onze duiven worden jaarlijks geënt tegen paramyxo en we kunnen dat (digitaal) aantonen. In juli 2023 heeft LNV ons laten weten dat ze ons verzoek  afwijzen.

Onderstaande tekst komt uit hun schrijven van 18 juli 2023;
Ondanks dat er volgens Artikel 21, derde lid van de verordening (2020/687) een uitzondering mogelijk is voor postduiven, is intern besloten hier geen gebruik van te maken. Bij een nieuwe uitbraak van hoog pathogene aviaire influenza achten wij de ‘Regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone’ noodzakelijk om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. We beseffen ons dat postduiven een kleine rol spelen in de eventuele verdere verspreiding van het virus, maar willen wegens het voorzorgsprincipe hier geen uitzondering voor maken. Te meer omdat het zou gaan om verplaatsing van duiven vanuit beschermings- en bewakingszones naar andere lidstaten.

Met zoveel woorden zegt LNV dat ze uit voorzorg ons verzoek blijven afwijzen te meer omdat we met onze duiven de grenzen overtrekken.

Hoe nu verder?
Inmiddels hebben we recent kennis kunnen nemen dat het vaccinatie test programma voor pluimvee is gestart. De gebruikte vaccins zijn overigens niet geschikt voor duiven en ook niet voor eenden. Men is optimistisch over de uitkomsten maar het duurt naar verwachting nog wel enkele jaren voordat vaccinatie bij pluimvee gemeengoed is. Als dat zover is zal de kans op uitbraken veel kleiner worden waardoor het algemeen risico profiel sterk zal afnemen en dan zou ons eerdere verzoek zo maar meer kans kunnen maken. Te meer omdat LNV het met ons eens is dat; postduiven een kleine rol spelen bij verspreiding van het virus.

In de tussentijd blijven we ons beraden op wat we nog meer zouden kunnen doen. Het veterinaire congres op de Olympiade speelt daarin ook een rol. De FCI Veterinaire Commissie gaat deskundigen uitnodigen van diverse overheidsinstanties uit binnen- en buitenland en de EU om te praten over vogelgriep. Hopelijk komen uit dat congres bruikbare nieuwe inzichten en kunnen we de beleidmakers bij de diverse overheden overtuigen dat we verantwoord omgaan met deze kwestie.

Een goed weekend gewenst

Gerard van de Aast
Secretaris a.i.
 

 

Inhoudsopgave
 

 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad 25 november 



 

Terug naar inhoudsopgave

Concept agenda Ledenraad 25 november 2023
Bijlage 3a - Concept notulen Ledenraad 11 maart 2023
Bijlage 3b - Actielijst Ledenraad 11 maart 2023
Bijlage 4e - Stand van zaken vogelgriep
Bijlage 8a - Voorstel Nationaal Vliegprogramma 2024
Bijlage 8b - Toelichting bij gewijzigd voorstel Nationaal Vliegprogramma 2024
Bijlage 8c - Onderbouwing Nationaal Vliegprogramma 2024
Bijlage 9 - Organisatorisch Toekomstperspectief
Bijlage 10b - Concept nieuw wedvluchtreglement 2023
Bijlage 11a - Voorstel splijtleden
Bijlage 11b - Voorstel buitenlandse leden
Bijlage 12a - Voorstel Afdeling Zeeland
Bijlage 12b - Voorstel Afdeling Brabant 2000
 

WEDSTRIJDEN

Nationaal vliegprogramma 2024 - Tweede concept en toelichting 


Inleiding
De Commissie Evaluatie Nationaal Vliegprogramma is de opdracht gegeven om met een voorstel te komen voor een nieuw nationaal vliegprogramma 2024. De opdracht houdt voorts in om te kijken naar vlieggebieden en de organisatie daarvan[1] . Centraal staan daarbij de uitgangspunten en randvoorwaarden die gedeeld zijn met het NPO Bestuur en de Ledenraad op de Voorjaarsvergadering op 11 maart 2023. De uitgangspunten zijn:

• duivenwelzijn borgen
• verenigingen blijven de basis voor de duivensport • bestaande belasting vrijwilligers verlagen
• kosten beheersbaar houden
• aantrekkelijk spel voor alle disciplines
• tegemoetkomen aan wensen van zowel hobbyist als meer professionele spelers

Op 26 juni is het eerste concept besproken met de afdelingen. Op basis van de op die vergadering ontvangen feedback en andere input heeft de Commissie een tweede concept gemaakt wat nu wordt gepresenteerd.

Wat is er nieuw in het tweede concept
Om nog beter recht te kunnen doen aan de uitgangspunten heeft de commissie in dit tweede concept gekozen om vier midfond en dagfond vluchten op dezelfde avond in te korven. Voor veel, maar niet alle afdelingen is dit een nieuw concept. In dit concept korf je de ene week op donderdagavond de midfond en dagfond vlucht in en de volgende week een vitesse vlucht.

Voorstel Nationaal vliegprogramma 2024 - Concept 2
Toelichting gewijzigd voorstel Nationaal vliegprogramma 2024
Lees hier de 'Onderbouwing vliegprogramma 2024' verder
 

KEURMEESTERS
Update website van Nederlandse Groep van Keurmeesters


De website van de Nederlandse Groep van Keurmeesters van Postduiven is recentelijk vernieuwd. Vooral met het oog op het organiseren van tentoonstellingen is het aanvragen van een keurmeester mogelijk via de link “keuring aanvragen“ en vervolgens de button “digitaal aanvraagformulier “ in te vullen en te verzenden.

Ten aanzien van de realisatie van de vernieuwde website is het bestuur van de GvK bijzondere dank verschuldigd aan Ferry de Kok, Bert Prasing en Jan Heeres. Mocht u belangstelling hebben om de gehele site eens te bezoeken dan kunt u dat middels deze link.

Terug naar inhoudsopgave

 

OLYMPIADE

Het laatste Olympiade nieuws 


Editie 11 van het Olympiade Nieuws is uit. Een nieuwe editie boordevol met de laatste stand van zaken over de Olympiade 2024. De highlights van deze nieuwsbrief vindt u hieronder. Wilt u het Olympiade Nieuws graag volledig lezen? Klik dan hier

Topigeon sluit aan als sponsor van de 38e Olympiade
We heten Topigeon van harte welkom als zilver sponsor. Topigeon ondersteunt van harte de 38e Olympiade met hun aanwezigheid en actieve betrokkenheid bij dit unieke event!

Overzicht exposanten en plattegrond is beschikbaar 
Met trots presenteren we de eerste versie van de beursplattegrond en het overzicht van de exposanten die zich presenteren tijdens de Olympiade. De eerste versie van de beursplattegrond en het overzicht van exposanten vindt u hier

Profiteer van het Olympiade voorverkooptarief 
Via de Olympiade ticketshop zijn eenvoudig entreekaarten voor de beurs en tentoonstelling aan te schaffen. U heeft de keuze uit een ééndaags entreebewijs of een toegangskaart voor 2 of 3 dagen. Ook kunt u hotelkamers reserveren, kaarten voor de feestavond bestellen of het NS arrangement kopen. Tot 1 december profiteert u voor de entreebewijzen voor de beurs en tentoonstelling kopen van het speciale voorverkooptarief.  

Prijs Entreebewijzen Olympiade beurs/tentoonstelling
     
  voorverkoop regulier tarief
  <1-12-2023 >1-12-2023
toegang 1 dag  € 13,50  € 15,00
toegang 2 dagen  € 22,50  € 25,00
toegang 3 dagen  € 31,50  € 35,00
 
Het voorverkooptarief voor de entreebewijzen voor de beurs/tentoonstelling geldt tot 1 december. Aarzel dus niet en bestel uw toegangskaarten op tijd. Meer weten over de verschillende zaken die u kunt bestellen? Klik hier. Of ga direct naar de Ticketshop.
Klik hier om naar de Olympiade ticketshop te gaan
Klik hier voor Olympiade Nieuws #11 - september 2023
 



WEDSTRIJDEN

Gwen v.d. Merwe en Gebr. Homma van Vlieland Najaarsklassiekers

 

Na wat trainingsvluchten was het zover: het eerste weekend van de wedstrijden ging van start. Het was geen makkelijk weekend. Ondanks dit waren de concoursen snel gesloten en dat betekent in ons geval dat 50% van de duiven thuis zijn. Met name aan de westkant was het een hele puzzel om tot een besluit te komen. Het herfstweer bracht buien met zich mee, maar gelukkig ook veel open luchten waardoor het verantwoord werd geacht om te lossen op de zaterdag. Meer dan voorheen is een besluit aan discussie onderhevig, maar eenmaal een besluit genomen waar de verantwoordelijke achter staan is dat het waar iedereen het mee moet doen. Kijk voor deelname aan deze mooie extra vluchten op www.najaarsklassiekers.nl . Daar vindt u alle informatie.

 
Lees hier verder
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen

Wekelijks publiceren we in Op (de) Hoogte een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn. Ook op de website vindt u een actueel overzicht van bonnenverkopen (van verenigingen/afdelingen/NIC's).
 

Duivennet

Verkoper Start datum Eind datum Bon./Duiven
N.I.C. Drachten 20-09-2023 / 20:00 04-10-2023 / 22:00 21
P.V. de Luchtbode, Groningen 23-09-2023 / 20:00 06-10-2023 / 22:00 29
P.V. De Snelle Vogel, Asperen 25-09-2023 / 20:00 09-10-2023 / 22:00 33
P.V. Nooit-Gedacht, Ochten 29-09-2023 / 20:00 13-10-2023 / 22:30 28
P.V. de Toekomst, Harderwijk 06-10-2023 / 20:00 20-10-2023 / 22:00  
Fondclub Gooi en Eemland 13-10-2023 / 20:00 27-10-2023 / 22:00  
P.V. de Kanaalstreek 14-10-2023 / 20:00 28-10-2023 / 22:00  
P.V. De Reisduif te Tiendeveen 20-10-2023 / 19:00 02-11-2023 / 21:00  
P.V. BEP, Purmerend 21-10-2023 / 20:00 04-11-2023 / 22:00  
P.V. de Reisduif, Den Hoorn 25-10-2023 / 20:00 08-11-2023 / 22:00  
P.V. de Zwaluw te Beneden-Leeuwen 27-10-2023 / 19:00 09-11-2023 / 21:00  
P.V. De Doorzetters, Steenwijkerwold 27-10-2023 / 20:00 10-11-2023 / 22:00  
P.V. de Pelikaan, Oosterwolde 27-10-2023 / 20:00 09-11-2023 / 21:30  
Vrienden Hospitaalschip Prins Willem Alexander, Harderwijk 28-10-2023 / 20:00 11-11-2023 / 22:30  
Ladies League afdeling 10 28-10-2023 / 20:00 11-11-2023 / 22:00  
Samenspel Oostelijk Zuid-Limburg 01-11-2023 / 20:00 15-11-2023 / 22:00  
Regio B1 (rondje om de Dom) Utrecht 02-11-2023 / 20:00 16-11-2023 / 22:00  
Afdeling GOU Vlieggebied NO Kring 2 03-11-2023 / 15:00 17-11-2023 / 22:00  
P.V. de Voordevliegers, Voorthuizen 03-11-2023 / 20:00 17-11-2023 / 22:30
 

Top Pigeons 

Doevepeet

Duivenveilingen 

Terug naar inhoudsopgave

Actueel overzicht bonnenverkopen
 

Lees hier de digitale edities van Het Spoor


Vanwege crisis bij de sorteercentra hebben veel liefhebbers Het Spoor niet ontvangen. Zolang deze crisis duurt wordt Het Spoor met Op (de) Hoogte meegestuurd.

Deze week is er geen nieuwe editie van Het Spoor. Editie 25 tot en met 34 zijn via een van de onderstaande button te raadplegen.
Editie 25 tot en met 34 van Het Spoor
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten


14 oktober 2023 

Habru Duivendag | Klik hier voor meer informatie 
 

21 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Samenspel Noord en Zuid Holland | Klik hier voor meer informatie 
 

27 oktober 2023 

Duivensportavond in Vogelwaarde Locatie: Cafe 't Karrewiel


28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.


5 november 2023 

Feestmiddagje bij P.V. BEP ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan 
Klik hier voor meer informatie. 
 

11 november 2023 

De Middag van Leeuwen. Locatie: In de Peel 11 te Beneden-Leeuwen. Klik hier voor meer informatie. 
 

18 november 2023 

Zeeuwse Manifestatie - Prijsuitreiking over seizoen 2023. Locatie: Zandlooper te Lewedorp
 

28 november 2023

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN) - aanvang 14.00 uur
​Klik hier voor meer informatie.
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen. Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 28 september 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 18 november 2023 - Zeeuwse Manifestatie 
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40