Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 25 augustus 2023 | week 34
 


Voorwoord


Dani van Lier: jeugdige ambassadeur duivensport
Vorige week vrijdag konden we nog net voor het verschijnen van de nieuwsbrief aandacht schenken aan wat Dani van Lier diezelfde dag teweeg bracht aan positieve publiciteit voor de duivensport. Het is Dani die met zijn enthousiaste verhalen zo ongeveer de volledige Nationale pers heeft weten te interesseren voor zijn prestaties en de manier waarop hij als jonge liefhebber de duivensport ervaart. Geweldig als je van deze jonge liefhebber hoort dat hij geen postduiven heeft maar raceduiven en het een racepeloton duiven is dat wordt losgelaten. Bij raceduiven past geen stofjas, dat is duidelijk. Ook deze week weer prachtige reportages en uitzendingen, en dan is de SBS cameraploeg nog onderweg. Uiteraard laten wij als NPO deze aandacht niet zo maar voorbij gaan en als een nachtkaars uitgaan. Met de Olympiade in Maastricht in het vooruitzicht is dit natuurlijk het moment om bij de verschillende media in beeld te blijven. Uiteraard gaan wij de mogelijkheden met Dani en zijn ouders bespreken.
 
Grand Prix Nieuwe Oogst
Inmiddels zijn de meeste jonge duiven voor deze eerste Grand Prix al op de losplaats aangekomen. Hopelijk wordt het een mooie, eerste krachtmeting van de ‘Nieuwe Oogst’
In totaal zijn er door de 11 Afdelingen 75.000 duiven verzonden. De 11 winnaars van deze Grand Prix zullen in januari in Maastricht tijdens de Olympiade gehuldigd worden. Voor de eerste duif van de Ladies League ligt er voor iedere winnaar van de Afdeling een Rituals pakket t.w.v. € 100 klaar. Het pakket wordt uitgereikt tijdens de feestavond op de Olympiade waar ook de kampioenen van de Ladies League gehuldigd worden. Wie wil daar niet als winnaar staan? Allen veel succes toegewenst!
 
Quievrain op zondag
Ik wil er toch aandacht aan schenken in de hoop dat er iets van blijft hangen voor toekomstige lossingen op zondag in Quievrain. Het is namelijk jammer dat er onnodig veel rumoer ontstaat. Afgelopen zondag stond Brabant 2000 in Quievrain. Bij Quievrain en lossen op zondag horen voorwaarden die de KBDB aan ons stelt voor het verkrijgen van een lossingsvergunning. Wij mogen de duiven lossen voor de Belgische lossingen in Quievrain, als dat door de weersomstandigheden niet lukt (en dat was zondag zo) moeten wij wachten tot alle Belgische duiven in Quievrain gelost zijn en er bij het lossen van de Nederlandse duiven geen duiven in het gebied rondom Quievrain terugkomen van de vluchten. Als dat laatste wel zo is komt er een tijdsslot waarbinnen wij niet mogen lossen. Dat was afgelopen zondag aan de orde. Er waren duiven van twee lossingen uit Noyon onderweg die zorgen ervoor dat wij voor 10.00 uur niet mochten lossen. Overigens wordt een lossingsvergunning ook alleen bij uitzondering verstrekt voor de zondag. De Afdeling Brabant 2000 was van deze voorwaarden op de hoogte. Uiteraard zal dat zijn meegewogen bij het kiezen voor Quievrain als losplaats op de zondag. Kortom, geen onwil, onkunde of welke woorden je er ook voor wil gebruiken. Het zijn de afspraken die worden nagekomen.
 
Nationale Kampioenen ééndaagse Fond
Gisteren liep de reclametermijn voor de kampioenschappen ééndaagse fond af. Er zijn reclames binnengekomen die nog verwerkt moeten worden. Ik ga ervan uit dat wij volgende week de definitieve eindstanden kunnen publiceren en de kampioenen kunnen feliciteren.
 
Nationale Kampioenen Jeugd 25-
Zoals eerder aangegeven waren er reclames op de voorlopige standen van de Nationale Kampioenschappen Jeugd 25-. Dat had met name te maken met combinaties van jeugdleden, dus het ledenbestand. Dit is inmiddels allemaal bijgewerkt zodat er op deze gewijzigde standen een nieuwe reclame termijn is van twee weken. Dat wil zeggen dat er tot en met 7 september gereclameerd kan worden op de Vitesse, Midfond, Eendaagse fond en Marathon standen.
 
Een fijn en succesvol weekend toegewenst.


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 
 
 

WEDSTRIJDEN

Dani van Lier zet duivensport in de spotlights


Vorige week deelden we al het succes van Dani in Op de Hoogte. Het succes met zijn duiven in het eerste wedstrijdjaar dat opgepikt werd door de media. Mooi dat deze jonge liefhebber zo enthousiast bezig is met de sport en wat een mooie beloning dat zijn duiven prijzen weten te pakken. En natuurlijk is dit ook fantastische promotie voor de duivensport in het algemeen. Niks saai, niks een sport voor senioren... Dani laat zien dat het leuk is voor jong en oud.

Ook afgelopen dagen kwam Dani weer in diverse media aan het woord. We delen een aantal publicaties:
 

MIJMERINGEN

Hang naar het verleden


De maatschappij om ons heen veranderd voortdurend. Tegen zaken als welzijn van onze duiven wordt bijvoorbeeld heel anders aangekeken dan in het verleden. Als duivensport vinden we dat lastig en zijn we zoekende hoe daar mee om te gaan. Daar komt dan nog eens bij dat de sport zelf ook een sterke ontwikkeling doormaakt. Wie had tot voor kort immers gehoord van professionals, massa inkorvers en miljoenen bedragen voor postduiven. Een natuurlijke reactie is dan vaak dat we gaan verwijzen naar het verleden, toen was immers alles beter. Zo blijven we, als we niet oppassen, als een versleten grammofoonplaat hangen in een groef genaamd “vroeger was alles beter”.

Terug naar inhoudsopgave

Lees hier verder
 

WEDSTRIJDEN

Voorbeschouwing Grand Prix Nieuwe Oogst

Voorbeschouwing Grand Prix Nieuwe Oogst
 

WEDSTRIJDEN

Spelregels deelname aan de Olympiade


De FCI heeft voorwaarden en spelregels vastgesteld voor deelname aan een Olympiade voor zowel de sportklasse als de standaardklasse. Daarbij moet u denken aan voorwaarden zoals vereist aantal prijzen, vereist aantal prijskilometers, minimaal aantal deelnemers aan een vlucht etc. Voor de sportklasse heeft de FCI ook een puntentelling vastgesteld waarbij een coëfficiënt wordt uitgerekend. De FCI spelregels wijken op onderdelen af van wat gangbaar is in de Nederlandse duivensport; het is dus even opletten geblazen.

De NPO Ledenraad heeft in 2020 voor de Sportklasse de regels als volgt vastgesteld;
  • De kwalificatie regels van de FCI gelden voor de Nederlandse duiven.
  • Alleen de vluchten van het Nationaal vliegprogramma tellen voor kwalificatie.
Zo heeft iedere Nederlandse liefhebber evenveel kans zich te kwalificeren voor de Olympiade en doen de Nederlandse duiven volop mee in de internationale competitie. 
Tijdens de NPO Ledenraad van maart 2023 is besloten om m eenmalig in 2023 speciale Olympiade vluchten ook mee te tellen voor de Olympiade. Dat moeten dan wel vluchten zijn op minimaal afdelingsniveau.
 
De Nederlandse Groep van Keurmeesters verricht de voorselectie voor de Standaard klasse. Wat betreft  voorwaarden volgen we wederom de FCI.

Via onderstaande button kunt u de volledige spelregels downloaden.
Spelregels NL-deelname aan Olympiade (PDF-versie)
 

WEDSTRIJDEN

Spelregels World Best Pigeon (WBP)


 
PDF versie World Best Pigeon 2023
 

PV De Doffer viert 100-jarig bestaan

Anne Lenis en Iepe Jelsma ontvangen onderscheiding

Op 23 augustus 1923 is de PV "De Zwarte Doffer" in Joure opgericht. Alle reden om een groot feest te organiseren. En een mooi feest was het. Niet alleen de burgemeester, het bestuur van Frisia en het NPO bestuur waren present. Ook vele leden en duivenliefhebbers van buurverenigingen vierden het feest mee. Dankzij het prachtige weer werd er uitgeweken naar het buitenterras. Vele sterkte verhalen en mooie anekdotes werden uitgewisseld. En de glorieuze overwinningen waren talrijk de afgelopen 100 jaren in Joure. De prachtige oorkondes en foto's aan de muur getuigen hiervan.
 
Na 100 jaar nog springlevend 
Uit alles blijkt dat PV De Zwarte Doffer na 100 jaar nog steeds een vereniging met potentie is. Er zijn 25 vliegende hokken, met een mooi aantal jeugdleden. Op zaterdag met het afslaan van de klok is het - na de "preek van de week" van de voorzitter – altijd ouderwets gezellig duivenmelken in Joure. Zeker als de ondersteunende familieleden ook even meekomen. Alles straalde een fijne saamhorigheid uit, een mooie basis om er nog eens 100 jaar aan vast te knopen. 
 
Speld van verdienste voor Anne en Iepe 
De viering van het 100 jaar bestaan werd  meteen benut om de heren Anne Lenis (links op de foto) en Iepe Jelsma (rechts op de foto) in het zonnetje te zetten. De jarenlange inzet voor de duivensport en in het bijzonder voor de PV "De Zwarte Doffer" was aanleiding beide heren voor te dragen voor een NPO onderscheiding. Iepe Jelsma heeft de bronzen speld ontvangen voor zijn jarenlange inzet voor de duivensport en het op voortreffelijke, verbindende wijze voorzitten van de vereniging. De zichtbaar ontroerde Anne Lenis heeft de zilveren speld ontvangen. Naast zijn jarenlange onvermoeibare inzet voor de vereniging heeft hij ook veel betekent voor de afdeling Friesland 96. Zo was hij meer dan 30 jaar de stimulerende kracht voor de Friese jeugdcommissie. Genoeg reden dus voor deze terecht toewezen onderscheidingen.

 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 26 en zondag 27 augustus


Zaterdag 26 augustus
Lage druk over de Noordzee houdt voor het vlieggebied een stroming in stand die varieert tussen ZZW en W. De ochtend start op het overgrote deel van het gebied zo goed als onbewolkt, maar voor de kustlijn van B en NL houden de eerste wolkenvelden met buiige regen zich al op. Heel lokaal kan er, met name in Frankrijk, in de eerste ochtenduren nog wat nevel en wat flarden lage bewolking aanwezig zijn die rond vlot geen rol van betekenis meer zouden moeten spelen. In de ochtend zal de kustlijn en het N-en lokaal de eerste buiige regen hebben met half tot zwaar bewolkte condities, later (vermoedelijk pas rond de middag) spreidt dit zich langzaam uit richting het O-en, echter de O-elijke helft van het land lijkt er nog redelijk goed vanaf te komen met overwegend droge condities en beduidend minder gebieden met bewolking. Mogelijk zit er in de loop van de dag ook een klap onweer op de buien. De wind is zwak tot matig in de ochtend en trekt aan naar matig, langs de kust en tijdens buien wat vlagerig. De maxima variëren tussen hooguit 18 graden langs de kustlijn tot 21 graden in het O-en en ZO-en. 

Zondag 27 augustus
De vlucht vanuit Chimay voor afdeling 3 kent in de ochtend weinig tot geen belemmeringen. Alleen lokaal wat nevel in de vroege ochtend in het losgebied, spoedig goed losbaar bij een licht tot hooguit half bewolkte hemel, met name dunne hoge bewolking. Pas later in de tweede helft van de ochtend en middag ontstaan stapelwolken die met name over België lokaal een zwaar bewolkt dek kunnen geven en lokaal wat buiige regen. De afdeling zelf heeft met name de ZO-elijke kant die kans, de rest blijft overwegend hooguit half bewolkt. De ochtend start op de losplek rond een graad of 11 met een zwakke Z-elijke wind. Later op de dag trekt de wind slechts ietsjes aan naar hooguit matig (2-3 Bft) en ruimt naar het W-en. De maximumtemperatuur komt uit rond de 20 graden. 

Actueel weerbericht
Op de homepage van www.duivensportbond.nl vindt u wekelijks het meest actuele weerbericht.
 

Bron: Vluchtbegeleidingduiven.nl

Terug naar inhoudsopgave

 

WEDSTRIJDEN

Nieuws over Najaarsklassiekers 2023


Door Simon Zeeman

Wij organiseren de najaarsklassiekers nu voor de 18e keer en ook dit keer halen we alles uit de kast om een goede organisatie neer te zetten. Dit komt mede doordat wij kunnen rekenen op veel positieve steun van meerdere verenigingen, afdelingen, NPO, rekenaar, vervoerders afd 5 en 11 en de nationale losser Jelle Kooistra. Wij zijn het afdelingsbestuur van afdeling 11 heel dankbaar dat zij al 18 jaar klaar voor ons staan met steun en raad rondom onze organisatie. Als mensen denken in oplossingen en niet in problemen dan is er veel mogelijk. Gelukkig zijn er nog heel veel mensen in onze sport die op deze manier invulling geven aan onze mooie hobby. Ook een speciale dank je wel naar de deelnemers. We hebben ook dit jaar vooraf heel veel positieve reacties gekregen dat ze ons initiatief heel erg kunnen waarderen.

Terug naar inhoudsopgave

Lees hier verder
 

OLYMPIADE

Eenvoudig tickets Olympiade bestellen

Via de Olympiade ticketshop kunt u eenvoudig de volgende zaken bestellen/reserveren:

  • toegangskaarten voor bezoek aan de beurs en tentoonstelling
    • jongeren tot 16 jaar gratis (hiervoor zijn speciale jeugdtickets beschikbaar)
    • Volwassenen (16+) toegangskaarten voor 1, 2 of 3 dagen
  • toegangskaarten voor de feestavond op zaterdag 27 januari 2024
    • een avond vol entertainment, heerlijk diner en drankjes
  • hotelaccommodatie in Maastricht en omgeving
    • keuze uit diverse prijscategorieën en locaties
  • treinarrangementen tegen gereduceerd tarief 
    • dagretour  
    • enkele reis (ook bij meerdaags bezoek aan Olympiade kunt u met de trein met korting reizen) 

Hotelaccommodaties en treintickets
Vanuit de ticketshop wordt u voor het reserveren van hotelaccommodatie en het aanschaffen van gereduceerde treintickets doorverwezen naar de websites van respectievelijk MECC Maastricht (hotelaccommodatie) en NS (treinkaarten met korting). U reserveert en betaalt uw aankopen rechtstreeks bij de accommodatie en NS. De website van MECC om hotelaccommodaties te reserveren is Engelstalig.

Toegangskaarten beurs/tentoonstelling en feestavond
De toegangskaarten voor de beurs/tentoonstelling en de feestavond koopt u via de ticketshop bij de NPO. Wanneer u aankopen/reserveringen wil combineren, zijn dat de losse bestellingen bij meerdere partijen die u apart van elkaar afrekent.

Klik hier om naar de Olympiade ticketshop te gaan
Klik hier voor Olympiade Nieuws #9 - augustus 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

Lees hier de digitale edities van Het Spoor


De nieuwe editie van Het Spoor is uit. Vanwege crisis bij de sorteercentra hebben veel liefhebbers Het Spoor niet ontvangen. Zolang deze crisis duurt wordt Het Spoor met Op (de) Hoogte meegestuurd.

De nieuwe editie (editie 31) van Het Spoor vindt u hieronder. Ook editie 25 tot en met 30 zijn via een van de onderstaande button te raadplegen.
 
Nieuwe editie (editie 31) van Het Spoor
Editie 25 tot en met 30 van Het Spoor
 


NPO BUREAU

Afscheid voorzitter Peter van Breugel


Door Wim van Laarhoven

Tijdens de feestavond van PDV “De Grenspost” uit Budel (die dit jaar 85 jaar bestaat) op 9 augustus 2023, is afscheid genomen van Peter van Breugel als voorzitter. Peter heeft de voorzittershamer meer dan vijfentwintig jaar gehanteerd en hij was voor de samenvoeging van de Budelse verenigingen ook vele jaren voorzitter van PDV “De Gelijke Kansen”.

Voordat hij in augustus 1989 in Budel kwam wonen, was hij ook bestuurslid van PDV “Nooit Gedacht” in Aalst-Waalre. Tijdens het afscheid waren er lovende woorden van secretaris Frank Soors, die namens de leden van “De Grenspost” het dankwoord uitsprak en ook aan echtgenote Ria en een attentie overhandigde. Tot en met 31 december aanstaande is Peter nog voorzitter van de Concourscommissie Eindhoven (CCE). Onder zijn leiding zijn de leden van de verenigingen Steeds Sneller uit Maarheeze, De Gevleugelde Bode uit Budel-Dorplein en De Gelijke Kansen uit Budel lid geworden van De Grenspost.

Peter was een zeer betrokken voorzitter, die ook op organisatorisch gebied in de duivensport wist wat er speelde en zijn steentje heeft bijgedragen. Mede door zijn werkzaamheden voor Sportblad “De Duif” heeft hij een groot netwerk en kent hij veel duivenliefhebbers persoonlijk. Peter heeft, samen met echtgenote Ria, een kweekhok dat alles in zich heeft om te zorgen voor mooie resultaten in de toekomst. De laatste weken gaat het, nu Peter en Ria wat meer tijd aan de duiven kunnen besteden, weer crescendo met de resultaten.
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten
 

27 oktober 2023 

Duivensportavond in Vogelwaarde Locatie: Cafe 't Karrewiel


28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.


5 november 2023 

Feestmiddagje bij P.V. BEP ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan 
Klik hier voor meer informatie. 

 

18 november 2023 

Zeeuwse Manifestatie - Prijsuitreiking over seizoen 2023. Locatie: Zandlooper te Lewedorp
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Let op: Ringen 2024 bestellingen mogelijk tot 27 augustus 2023
 

Zoals eerder aangekondigd moeten de vaste voetringen 2024 voor 27 augustus 2023 besteld worden om er zeker van te zijn dat de ringen tijdig geleverd worden.
 
De prijs van de vaste voetring is € 0,60 per stuk. Daarnaast wordt bij elke bestelling boven de 100 stuks een opslag berekend van € 0,50 per ring. Dit geldt ook als er meerdere soorten ringen besteld worden en het totaal van de bestelde ringen komt boven de 100 stuks uit.
 
Een rekenvoorbeeld
Iemand bestelt 80 vaste voetringen en 60 fondclubringen, dan wordt de totale opslag voor dit lid:
140-/- 100 = 40 X € 0,50 = € 20,00.
 
Vaste voetringen en chipringen kunnen worden besteld van 12 tot en met 27 augustus 2023. U kunt vast starten met inventariseren.
De betaling van de vaste voetringen en de chipringen voor 2024 vindt in november plaats via automatische incasso.

Bestelinstructie en prijzen
Informatie over de bestelprocedure en de prijslijst van de verschillende soorten ringen kunt u via onderstaande buttons openen..
 
Let op!
in de periode van 12 tot en met 27 augustus kunnen er geen nabestellingen voor vaste voetringen en chipringen van 2023 worden gedaan. Ook is het in die periode niet mogelijk om mutaties in de ledenadministratie te doen.
 
Tarieven ringen 2024
Instructie bestellen ringen 2024
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 23 augustus 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 18 november 2023 - Zeeuwse Manifestatie 
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40