Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 28 juli 2023 | week 30
 



Voorwoord


Grand Prix Bergerac
Grand Prix Bergerac: de laatste Grand Prix van de Marathon alweer. Er zijn maar liefst 27.339 duiven in concours, dit zijn er 1.721 meer dan het afgelopen jaar. Een mooi aantal zeker gezien het verloop van de vluchten dit jaar. Op het moment dat ik dit voorwoord typ zijn de weersvooruitzichten nog niet al te best. Het is afwachten wat het gaat worden. Ik wens iedereen die meedoet veel succes op dit grote Nationale concours vanaf Bergerac dat gesponsord wordt door BELGICA DE WEERD.

Vogelgriep
Helaas ontvingen we deze week het bericht dat er vogelgriep geconstateerd is in Biddinghuizen met gevolgen voor de duiven in het quarantaine gebied (zie kaart). Ik heb in het voorwoord van 9 juni nog aandacht aan de vogelgriep geschonken. Ik heb toen geconstateerd dat er tot dat moment gelukkig geen uitbraken waren, maar ook dat het NPO Bestuur en de WOWD er continue aandacht aan blijven schenken en dat er ook op dat moment gesprekken waren met de EU-commissie en het Ministerie van LNV. Onze buurlanden zijn er ook mee bezig. Deze gesprekken hebben nog niet het gewenste resultaat opgeleverd maar we blijven mogelijkheden om een uitzondering voor postduiven te verkrijgen bespreken. Ik kan het op dit moment niet mooier maken dan het is, hoe vervelend het ook is als het je persoonlijk aangaat. Daar weet ik zelf ook alles van want ik zat zelf vorig jaar ook in een gebied met vogelgriep.

Hoofdprijzen Ladies League
Ook dit jaar zijn er gratis prijzen voor de Ladies League. Om te beginnen is er voor de Olympische vluchten vanaf Bergerac, Munchen, Helmstedt en Argenton voor de Ladies van de eerste drie duiven die arriveren een speciale Olympiade trui beschikbaar. Ook voor de Grand Prix’s met de Jonge duiven zijn prijzen beschikbaar, deze worden t.z.t. aangekondigd.

Nationale Kampioenen Vitesse
De reclametermijn is gisteren verstreken. Er zijn geen reclames binnengekomen op de eindstanden van de Kampioenschappen bij de Senioren, echter zijn er wel reclames bij de Jeugd 25-. Zodra die reclames verwerkt zijn zullen wij ook de eindstand van Vitesse Jeugd 25- publiceren.

Ik wil de Nationale Kampioenen Senior Vitesse graag hartelijk feliciteren met het behaalde resultaat. Uiteraard staat de eindstand in deze Op (de) Hoogte maar ook op onze website www.duivensportbond.nl . 

Opgevangen duiven
Deze keer iets anders over het onderwerp opgevangen duiven. De laatste tijd krijgen de medewerkers op ons Bureau in Papendal gemiddeld 5 telefoontjes per dag met de opmerking: "het opzoeken van de eigenaar van de duif op de website werkt niet." Wat blijkt dan het geval te zijn? De betreffende liefhebber (dus onze eigen leden) vullen niet het volledige jaartal in maar zoals het in het verleden bij de oude site was, alleen de laatste twee cijfers. Simpel, maar je moet het maar even weten.

Nationale Grand Prix Issoudun
Zaterdag om 7.15 uur zijn de duiven van de grote Nationale Grand Prix Issoudun gelost. Het is door de weersomstandigheden een wedvlucht geworden waarbij de eerste duiven een flinke snelheid wisten te behalen. Het was de NL22-8482831 van Jan Eskes uit Streefkerk die als eerste is afgevlagd. Een puike prestatie om als eerste van de 27.061 mededingers over de finish te gaan. Jan van harte gefeliciteerd! Het uitgebreide verslag van deze Nationale overwinning en die van de Sectorwinnaars en Grootmeesters is te lezen in Het Spoor dat weer in deze Op (de) Hoogte staat.

Olympiade vluchten
Het is fijn te merken dat er ook Olympiade vluchten worden georganiseerd, anders dan door de NPO. Alle initiatieven zijn welkom. Zo vindt deze week de Olympiadevlucht vanaf Helmstedt plaats. Komende week staan de Olympiade vluchten vanaf München en Argenton op het programma. Alle benodigde informatie zoals inkorfcentra staan in deze Op (de) Hoogte. Succes op deze speciale Olympiade vluchten.

Fijn weekend toegewenst!


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 
 


WEDSTRIJDEN

Terugblik Grand Prix Issoudun


In Het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Deze week een terugblik op de Grand Prix Issoudun van zaterdag 22 juli. 
 
Terugblik Grand Prix Issoudun - 22 juli
 

WEDSTRIJDEN

Winnaars afgelopen week


Deze week zetten we weer een aantal winnaars in het zonnetje. Allen van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 

    
Winnaar Bordeaux Sector 4 (links/boven), Huigens-van der Molen (Bant)
Winnaar Issoudun Sector 4 (rechts/onder), J & J Hamstra (Drogeham)
   
    
Winnaar Dizy les Gros Afdeling 10 (links/boven): H. Slot (Gramsbergen)
Winnaar Chalons en Champagne Afdeling 10 (rechts/onder): Mevrouw J. Bloemberg (Klazienaveen)

    
Winnaar Tarbes Sector 2 (links/boven): GM Koese (Sommelsdijk)
 
 

WEDSTRIJDEN

Definitieve eindstanden Vitesse Senior


De definitieve eindstanden van Vitesse Senior zijn bekend. Het totale overzicht van de definitieve eindstanden kunt u raadplegen via de website van Compuclub

Alle winnaars van harte gefeliciteerd!





 

WEDSTRIJDEN

Voorlopige eindstanden Midfond Senior en Jeugd 25-


Vorige week is er uitgebreid aandacht geweest voor de voorlopige eindstanden van Midfond Senior en Jeugd 25-. Mocht het u ontgaan zijn, dan is het mogelijk om via onderstaande buttons nogmaals de top 10 van Midfond Jeugd 25- en top 25 van Midfond Senior te raadplegen. De top 50 kunt u raadplegen via deze link. Reclames kunnen ingediend worden tot en met 3 augustus a.s. 
 
Voorlopige eindstanden Midfond Junior 25- Aangewezen
Voorlopige eindstanden Midfond Junior 25- Duifkampioenschap
Voorlopige eindstanden Midfond Junior 25- Onaangewezen
Voorlopige eindstanden Midfond Senior Aangewezen
Voorlopige eindstanden Midfond Senior Duifkampioenschap
Voorlopige eindstanden Midfond Senior Onaangewezen
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Wie lost waar
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor vrijdag 28 juli en zaterdag 29 juli

Vrijdag 28 juli 2023
Narbonne: een frontale storing vanaf de Oostzee richting Bretagne bemoeilijkt de vlucht. Een frontale storing strekt zich uit vanaf de Oostzee richting Bretagne en sleept heel langzaam oostelijk terwijl deze ook nog gaat golven. Dit geeft de navolgende verwachting. In de vroege ochtend is het nabij de losplaats wisselend bewolkt, waait er een- zwakke W-lijke wind en zijn de zichten overwegend goed. Dit bij een temperatuur van 20-21C. Van warmte op hoogte is geen sprake. Dus op zich geen onaardige omstandigheden om te lossen. Echter, eenmaal op de vlieglijnen wordt het al snel zwaar tot geheel bewolkt en zijn er vanaf de lijn Royan-Metz perioden met (mot)regen dan wel regenbuien waarbij onweer niet is uitgesloten en waarin de zichten dan overwegend matig zijn. Dit bij een dan matige ZW-lijke wind en een maximum temperatuur van 23-25C. Dit weer houdt aan tot na Parijs. Daarna breekt de bewolking af en toe maar blijven er regenbuien overtrekken. Ook dan weer met matige zichten. Dit houdt dan weer aan tot en met Nederland, al is het westelijk deel van Nederland tegen het eind van de avond vrij van regenbuien. Al met al dus geen gunstige omstandigheden om duiven te laten vliegen. Advies is dan ook om niet te lossen.

Bergerac: een frontale storing vanaf de Oostzee richting Bretagne bemoeilijkt de vlucht. Aan het begin van de middag is het overwegend zwaar bewolkt en kunnen er regenbuien overtrekken met dan matige zichten bij een temperatuur is 23-25C en een zwakke tot matige ZW-lijke wind. Dus al marginale omstandigheden om te lossen. Echter, eenmaal op de vlieglijnen wordt het al snel zwaar tot geheel bewolkt en zijn er vanaf de lijn Royan-Metz perioden met (mot)regen dan wel regenbuien waarbij onweer niet is uitgesloten en waarin de zichten dan overwegend matig zijn. Dit bij een dan matige ZW-lijke wind en een maximum temperatuur van 23-25C. Dit weer houdt aan tot na Parijs. Daarna breekt de bewolking af en toe maar blijven er regenbuien overtrekken. Ook dan weer met matige zichten. Tijdens de late avond en nacht bewegen de meeste regenbuien oostwaarts en is het boven Noord-Frankrijk zwaar bewolkt. Zaterdagochtend is het voor het vervolg wisselend bewolkt met vooral vanaf 2e helft ochtend enkele regenbuien bij een matige Z- tot ZW-lijke wind. Al met al dus geen gunstige omstandigheden om duiven te laten vliegen. Advies is dan ook om niet te lossen.

Zaterdag 29 juli 2023
Een golvende frontale storing van het noorden van Nederland naar ZW Frankrijk beweegt oostwaarts. Dit zorgt ervoor dat er in de ochtend nog rekening moet worden gehouden met restanten van die storing. Daarom is het over het hele gebied wisselend bewolkt en kan er plaatselijk nog een regenbui overtrekken met dan matige zichten. Hierbij waait er een matige Z- tot ZW-lijke wind. Van warmte op hoogte is geen sprake en de temperatuur is 16-18C. Geen ideale omstandigheden om te lossen. Eenmaal op de vlieglijnen blijft het wisselend bewolkt en trekken er van west naar oost regelmatig regenbuien over waarbij onweer niet is uitgesloten en de zichten dan matig zijn. Dit bij een maximum temperatuur van 20-22C. Pas na ongeveer 14.00 uur komen vanuit het westen geleidelijk enkele opklaringen met minder regenbuien over Nederland, België en Frankrijk. Advies is dan ook om de eventuele lossingen goed te overwegen.

Actueel weerbericht
Op de homepage van www.duivensportbond.nl vindt u wekelijks het meest actuele weerbericht. 


Bron: Vluchtbegeleidingduiven.nl

 

OLYMPIADEVLUCHTEN

Nationale dagfondvlucht Argenton


 

 

OLYMPIADEVLUCHTEN

Nationaal München


Meer informatie over Nationaal München
 

OLYMPIADE

Ticketshop Olympiade is geopend  


De ticketshop voor de 38e Olympiade is geopend. Via de ticketshop kunt u eenvoudig de volgende zaken bestellen/reserveren:

  • toegangskaarten voor bezoek aan de beurs en tentoonstelling
    • jongeren tot 16 jaar gratis (hiervoor zijn speciale jeugdtickets beschikbaar)
    • Volwassenen (16+) toegangskaarten voor 1, 2 of 3 dagen
  • toegangskaarten voor de feestavond op zaterdag 27 januari 2024
    • een avond vol entertainment, heerlijk diner en drankjes
  • hotelaccommodatie in Maastricht en omgeving
    • keuze uit diverse prijscategorieën en locaties
  • treinarrangementen tegen gereduceerd tarief 
    • dagretour  
    • enkele reis (ook bij meerdaags bezoek aan Olympiade kunt u met de trein met korting reizen) 


Hotelaccommodaties en treintickets
Vanuit de ticketshop wordt u voor het reserveren van hotelaccommodatie en het aanschaffen van gereduceerde treintickets doorverwezen naar de websites van respectievelijk MECC Maastricht (hotelaccommodatie) en NS (treinkaarten met korting). U reserveert en betaalt uw aankopen rechtstreeks bij de accommodatie en NS. De website van MECC om hotelaccommodaties te reserveren is Engelstalig.

Toegangskaarten beurs/tentoonstelling en feestavond
De toegangskaarten voor de beurs/tentoonstelling en de feestavond koopt u via de ticketshop bij de NPO. Wanneer u aankopen/reserveringen wil combineren, zijn dat de losse bestellingen bij meerdere partijen die u apart van elkaar afrekent.

Klik hier om naar de Olympiade ticketshop te gaan
Klik hier voor Olympiade Nieuws #8 - juli 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

Lees hier de digitale edities van Het Spoor


De nieuwe editie van Het Spoor is uit. Vanwege crisis bij de sorteercentra hebben veel liefhebbers Het Spoor niet ontvangen. Zolang deze crisis duurt wordt Het Spoor met Op (de) Hoogte meegestuurd. De nieuwe editie (editie 27) van Het Spoor vindt u hieronder. Ook editie 16 tot en met 26 zijn via een van de onderstaande buttons te raadplegen.
 
Nieuwe editie (editie 27) van Het Spoor
Editie 16 tot en met 26 van Het Spoor
Meer informatie over problemen bezorging Het Spoor
 
 
 

WEDSTRIJDEN

Uitslagen dopingcontroles 


In mei en juni 2023 zijn er weer diverse controles uitgevoerd op het oneigenlijk gebruik van substanties bij postduiven. De uitslagen hiervan zijn:
 
Naam Woonplaats Uitslag
H Kaars Almere negatief
R.H. van Zuijlen Almere negatief
S. Bierlee Assendelft negatief
A. Klip  Gouda  negatief
A.W. Migchelsen Harderwijk negatief
N. Ory Heiloo negatief
Jan Kriekjes Hoogeveen negatief
G. Baan  Middelburg  negatief
Comb. G. en J. de Hoogh Oosterhout negatief
C.P.J. van Staay Roosendaal  negatief
John van Dongen  Roosendaal  negatief
Patrick Noorman Serooskerke negatief
Jan Boeijen ‘s-Hertogenbosch negatief
Mevr. Snellen en Zoon ‘s-Hertogenbosch negatief
P. Jacobs Sprundel negatief
A. Hollegraaff Ter Heijde Aan Zee negatief
J. Hendriks Vriezenveen negatief
Martijn Wessels Westerhaar-Vriezenveensewijk negatief
Van Erven/Vierhuis Wezep negatief
Beute en Hansen Wilhelminaoord negatief
De Jong & Van der Veer Zuidhorn negatief
 


WEDSTRIJDEN

Wedvlucht Perpignan


De wedvlucht Narbonne staat op het programma. Aanstaande maandag 31 juli worden de duiven ingemand en vrijdag 4 augustus worden de duiven gelost. Wilt u graag meer weten over deze vlucht? Klik dan op onderstaande button. 

Heel veel succes gewenst voor iedereen!
Lees hier meer
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen 



Ik toets een Nederlands ringnummer in, maar er komen geen gegevens tevoorschijn van de eigenaar. Hoe kan dit?

Ga naar https://www.duivensportbond.nl/ en klik vervolgens op het groene balkje ‘Duif gevonden?’ op de homepage. 

Er zijn 4 mogelijkheden:
1) De meest waarschijnlijke is het invullen van het jaartal. Het volledige 4-cijferige jaartal moet hier worden ingevuld, bijv. 2023 en niet 23. De cursor springt daarna automatisch naar ‘nummer’. Hier vul je het 7-cijferig nummer in. Daarna komen het telefoonnummer en woonplaats van de eigenaar in beeld
2) Krijg je de tekst ‘Er zijn helaas geen resultaten gevonden’, in beeld dan is het ringnummer waarschijnlijk niet juist. Check of het ringnummer goed is ingetoetst en of de landcode NL op de ring is weergegeven
3) Bij een andere landcode, ga naar de regel in de groene balk: Meld een buitenlandse duif
4) Is het nummer correct ingevuld, dan staat de ring nog op naam van een vereniging. Neem in dit geval contact op met het bureau voor het telefoonnummer van de ringenadministrateur.


Ik wil een buitenlandse duif op naam hebben, waar kan ik dit laten doen?
Dit kan de liefhebber niet zelf, de overschrijvingsfunctionaris van de vereniging kan dit doen via het programma ‘overboeken’.
  • Hier toetst men eerst het verenigingslidnummer in van de liefhebber
  • Daarna op het rondje wat voor de naam is afgebeeld
  • Vervolgens op het hieronder afgebeelde blokje onder ‘Organisatie’ en kiezen voor het betreffende land Standaard staat hier de naam van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie weergegeven.
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten
 

27 oktober 2023 

Duivensportavond in Vogelwaarde Locatie: Cafe 't Karrewiel


28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.


5 november 2023 

Feestmiddagje bij P.V. BEP ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan 
Klik hier voor meer informatie. 

 

18 november 2023 

Zeeuwse Manifestatie - Prijsuitreiking over seizoen 2023. Locatie: Zandlooper te Lewedorp
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 28 juli 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 18 november 2023 - Zeeuwse Manifestatie 
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
 
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40