Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 14 juli 2023 | week 28
 



Voorwoord

Wisselvallig verloop vluchten
Vorig weekend kregen de duiven het opnieuw niet cadeau en dat is nog heel zacht uitgedrukt. Wat opviel was dat de duiven op de laatste Vitesse vlucht het in de meeste gevallen veel moeilijker hadden dat de duiven van de Dagfond. Normaliter verwacht je het juist andersom. Ook de sectorvlucht op de Marathon kende een goed verloop.

Wat vooral opviel bij de Vitesse vlucht was dat op vele hokken het juist de topduiven waren die ’s avonds nog ontbraken. Gelukkig kwamen er de volgende dag wel berichten dat er veel zijn nagekomen, maar dat geldt uiteraard niet voor alle duiven. Uiteraard moet ik het ook doen met wat ik hoor en lees. Door mijn hoofd gaan dan wel de gedachten ‘hoe krijgen wij hier meer grip op?’ en 'wat kunnen wij van bepaalde weersomstandigheden leren?'. Uitgebreide informatie over de weerverwachting is beschikbaar. Inmiddels zien wij ook door de GPS tracks wekelijks welk traject onze duiven afleggen. Dat in combinatie met het verloop, en dat niet met één meting maar door de resultaten van meerdere metingen op een rij te zetten moet ons toch informatie opleveren die wij kunnen gebruiken bij de beslissingen duiven wel of niet te lossen. Ongefundeerde uitspraken zoals 'laat ze altijd maar zo vroeg mogelijk los' moeten wij maar in een kast opbergen en de sleutel weggooien. Natuurlijk als het kan is het uitstekend, maar er is inmiddels voldoende informatie beschikbaar die aangeeft dat het echt niet altijd kan.

Eindstanden Vitesse 2023
Direct na de laatste vlucht zijn ook de eindstanden bekend. Dat geldt voor zowel voor de Senioren alsook de Jeugd -25. Het is in dit pré Olympische jaar de voor het eerst dat wij direct na de laatste vlucht per discipline ook de eindstanden hebben. Fijn dat Compuclub het zo snel kan presenteren.

Ik wil alvast iedereen die bij de eersten is geëindigd van harte feliciteren met het behaalde resultaat. Voor degenen die er niet bij horen, klik eens op het aantal punten en je ziet hoe het resultaat tot stand is gekomen. Je ziet dan ook dat er geweldige prestaties zijn geleverd door de kampioenen. Klik hier voor de Vitesse eindstanden. Uiteraard kan er op deze standen gereclameerd worden. Reclames zijn mogelijk tot en met 27 juli 2023. PS: Aan de eindstanden van de Ladies League wordt nog gewerkt.

Minimum afstand 100 km voor eerste Jonge duiven vlucht niet van toepassing
Afgelopen maandag hebben wij de Afdelingen aangegeven ernstig in overweging te nemen om de afstand van de eerste wedvlucht met jonge duiven te beperken. Meerdere africhtingen hebben geen doorgang kunnen vinden in verband met de weersomstandigheden. Het overhouden van jonge duiven heeft prioriteit voor de duivensport, daar zijn wij het allemaal wel over eens. Als bestuur hopen wij met deze maatregel de opleiding van de jonge duiven een dienst te bewijzen. Ook goed om te zien dat er door de meeste afdelingen gebruik is gemaakt van de mogelijkheid om de afstand te beperken. Nu maar hopen dat de start goed verloopt!

FAQ Commissie Evaluatie Vliegprogramma
In deze nieuwsbrief de FAQ (meest gestelde vragen) opgesteld door bovengenoemde commissie. Het valt overigens op dat er, behalve een duidelijke mening van de hoofdredacteur van het Spoor der Kampioenen, nog geen reacties zijn binnengekomen op de gepubliceerde stukken. Bezig met de duiven en geen tijd en aandacht voor dit soort zaken.

Grand Prix Midi France
Door de hoge temperaturen moest er wat gesleuteld worden aan de afstanden. Dat lukte de sectoren in goed overleg. Iets minder goed ging het met het transport van sector 3 en 4, de gang van zaken goed evalueren en zorgen dat het niet weer voorkomt! Ik wil graag de winnaars van deze mooie en goed verlopen Grand Prix van harte feliciteren. Sponsor Patagoon Duivenvoeders wil ik graag bedanken voor het mede mogelijk maken van deze GP. Interessante reportages zoals we inmiddels gewend zijn in Het Spoor, dus ook in deze nieuwsbrief!

Grand Prix Rondom Parijs
Deze duiven zijn inmiddels onderweg voor de 2e Midfond Grand Prix met als sponsor Belgica De Weerd. Geen enkele Afdeling staat alleen op een losplaats, telkens 2 of 3 Afdelingen die samen op dezelfde plaats staan. Volgens mij staat niets in de weg om ook samen op hetzelfde moment te lossen.

Grand Prix Issoudun, de Nationale Dagfondvlucht
Wij zitten in de periode dat er wekelijks een Grand Prix is, elke discipline komt aan bod. Dat is de kracht van de Grand Prix formule. Volgende week ook een hele bijzondere, namelijk de Nationale Grand Prix vanaf Issoudun. Sponsor van deze Olympische Grand Prix Issoudun is Benzing. Succes met de voorbereiding!

Fijn weekend!

Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


WEDSTRIJDEN

Terugblik en vooruitblik Grand Prixs 


In Het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Deze week een terugblik op de Grand Prix Midi France van zaterdag 8 juli, een vooruitblik op de Grand Prix Rondom Parijs van zaterdag 15 juli en de Grand Prix Issoudun van zaterdag 22 juli. 
 
Terugblik Grand Prix Midi France - 8 juli
Vooruitblik Grand Prix Rondom Parijs - 15 juli
Vooruitblik Grand Prix Issoudun - 22 juli
 


 

WEDSTRIJDEN

Winnaars Grand Prix TGV


De winnaars van de Grand Prix TGV zijn bekend. Allen van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 

Winnaar afdeling 1 (links/boven), Gebr Scheele Verhoeve 
Winnaar afdeling 2 (rechts/onder), M. van Hest
   

Winnaar afdeling 3 (links/boven): Chr. Gerrits
Winnaar afdeling 4 (rechts/onder): J. Ruers
   

Winnaar afdeling 5 (links/boven): Comb. Burg & Waard
Winnaar afdeling 6 (rechts/onder): Marco Braspenning
   

Winnaar afdeling 7 (links/boven): Carlijn van der Kruk
Winnaar afdeling 8 (rechts/onder): Alwin Petrie 
   

Winnaar afdeling 9 (links/boven): Gebr van Langen 
Winnaar afdeling 11 (rechts/onder): Gebr. Homma - Steggerda 
  
 

WEDSTRIJDEN

Winnaars sectoren


De winnaars van de sectorvluchten zijn bekend. Allemaal van harte gefeliciteerd!

Winnaar Chateauroux sector 3 (links/boven) - Rico Kampert
Winnaar Gray sector 3 (rechts/onder) Jos en Marijke de Ridder- Asperen
   

Winnaar Ruffec Sector 3 (links/boven) - Gerard Kok 
Winnaar Cahors Sector 4 (rechts/onder) - H. Hoeks
   

Winnaar Saulieu Sector 4 (links) - Gebr. Leideman 
Winnaar Gray Sector 4 (rechts/onder) - A.J. Kors 
   

 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Wie lost waar
 

WEDSTRIJDEN

FAQ Commissie evaluatie vliegprogramma


De Commissie evaluatie vliegprogramma heeft een lijst met veelgestelde vragen over het vliegprogramma en de vlieggebieden opgesteld. De lijst met veelgestelde vragen kunt u raadplegen via onderstaande button.

Veelgestelde vragen over vliegprogramma en vlieggebieden
 

RUBRIEK

Voorlopige uitslagen Vitesse Senior en Jeugd 25-


De voorlopige uitslagen van Vitesse Senior en Jeugd 25- zijn bekend. Reclames kunnen tot en met 27 juli 2023 ingediend worden. Het totale overzicht van de voorlopige uitslagen kunt u raadplegen via de website van Compuclub











 

 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 15 juli en zondag 16 juli 

Zaterdag 15 juli
Een lage drukgebied Noord van Ierland houdt een meest ZW-elijke stroming in stand met eerst nog relatief warme en vochtige lucht die vrij vlot onstabiel van aard wordt. Een storing gekoppeld aan dit lage drukgebied zal in de loop van de dag van W naar O over Nederland trekken. Deze storing gaat gepaard met buien, waarvan met name over de O-elijke helft van Nederland men met stevige exemplaren te maken kan krijgen met onweer en mogelijk hagel. Voor deze storing uit krijgen we warme lucht aangevoerd vanuit het ZW-en. Ook in deze band kan al de nodige buienactiviteit ontstaan. In de ochtend zal een band met bewolking van N naar Z verschillende losplaatsen beïnvloeden, zo ook al in de vroege ochtend aanwezige buienactiviteit boven Frankrijk (Z en ZO van Parijs) met mogelijk onweer. De wind is meest ZW-elijk en matig tot vrij krachtig, langs de kust en open water zo nu en dan krachtig. Tijdens buien zijn windstoten mogelijk. Vooralsnog lijkt de timing van het systeem een vroege lossing mogelijk te maken, maar de timing van passage van de genoemde systemen is hier cruciaal in. De locaties in Frankrijk en langs de Z-elijke Belgische grens moeten wellicht wat langer geduld hebben. De temperatuur varieert van 23-25 graden langs de kust tot 26-29 graden in het binnenland.

Zondag 16 juli
Overwegend licht tot half bewolkt met in de ochtend toenemende buienkans die begint langs de kustlijn en zich voornamelijk langs die locatie op blijft houden. De wind blijft ZW en is overwegend vrij krachtig tot krachtig, later langs de kust lijn (m.n. NW en N-en) krachtig tot hard met windstoten. In de middag neemt de kracht iets af.   

Actueel weerbericht
Op de homepage van www.duivensportbond.nl vindt u wekelijks het meest actuele weerbericht. 


Bron: Vluchtbegeleidingduiven.nl

 

WEDSTRIJDEN

Nationaal München 


Door Bestuur Afdeling 9 Oost-Nederland

Op zaterdag 5 augustus a.s. organiseert Afdeling 9 Oost-Nederland eenmalig Nationaal München. Een vlucht met een mooie geschiedenis uit het verleden. Dit als Olympiade activiteit ter gelegenheid van de komende Olympiade in Maastricht.

Aan Nationaal München kunnen en mogen alle leden die lid zijn van de NPO deelnemen. Vandaar onze vraag aan de Nationaal Inkorfcentra in Nederland of ze aan onze Olympiade activiteit willen deelnemen.Het is de bedoeling dat alle duiven op woensdagavond 2 augustus a.s. worden ingekorfd. De duiven worden dan op donderdag 3 augustus verzameld waarna ze door Afdeling 9 naar München worden vervoerd. Het e.e.a. zal hierover verder worden afgestemd zodra het voor ons duidelijk is welke NIC in Nederland allemaal willen meedoen.
Lees hier verder
 

NPO BUREAU

Bijzonder mooie documentaire over de duivensport 


Door Geert Schuurmans
 

Tycho van Dorsselaar, student journalistiek aan de Fontys hogeschool in Tilburg, meldde zich onlangs bij het afdelingsbestuur van Afd. Oost Brabant met het verzoek om informatie voor een documentaire over de postduivensport. Hij was geïnteresseerd geraakt in onze sport, die in het verleden ook binnen zijn familie werd beoefend, en wilde een documentaire maken met als hoofdelementen de passie, historie, maar ook de moeite die het kost om duiven te houden in de huidige tijd. Wij als afdelingsbestuur hebben besloten hieraan mee te werken en Tycho heeft als buitenstaander een bijzonder mooie documentaire gemaakt met ins en outs uit de huidige tijd maar ook met archiefbeelden uit het roemruchte verleden toen onze sport regelmatig belicht werd in het toenmalige Polygoon journaal. Deze documentaire werd gemaakt in het kader van de eindejaarsopdracht in het derde jaar van deze vierjarige studie en werd door de Hogeschool beoordeeld met goed/zeer goed. We willen onze leden deze positieve manier om naar onze sport te kijken niet onthouden en raden de documentaire ten zeerste aan. Dank aan iedereen die heeft meegeholpen bij het slagen van dit project.

Bekijk de prachtige documentaire hieronder: 

 
 

NPO BUREAU

Niet thuis te brengen duif


Bent of kent u de eigenaar van duif Belg 2023-4058737 (schimmelduif)? Deze is verkocht op voorjaarsbeurs in Houten, maar helaas is de eigenaar niet te achterhalen. Wil de koper zich melden via telefoonnummer (06) 22 32 69 85 ? 
 

NPO BUREAU

Verslag Golden Classic Marathon 


Een staande ovatie voor Henk Verheij uit Hendrik-Ido-Ambacht, de winnaar van de zevende Golden Classic Marathon van het jaarlingen concours Agen ZLU van 1 juli. Zijn frêle duivinnetje, 'WimmieGCM', vloog het veld voorbij met een verbazingwekkende snelheid van bijna 70 km/uur. Een opmerkelijke prestatie! ‘WimmieCCM’ werd ingekorfd op aangepikte eitjes. Het duifje werd in 2022 tijdens de veiling van jonge duiven in het gezellige clubgebouw van P.V. De Luchtbode aangeschaft voor € 120,00.

Wim Mudde uit Sliedrecht, de kweker van deze kanjer deelt in de feestvreugde samen winnen ze €2.300. We applaudisseren ook voor Arco van Vliet uit Ammerstol en Ineke van der Rhee uit Alblasserdam, die het zilver behaalden met 'Ineke 903' en daarmee €1.150 verdienen. Het brons en €600 gaan naar Léon en Daniëlle De Jong uit Alblasserdam, die de duif kochten van Marcel van der Helm uit Pijnacker. Ze winnen elk € 300,00.

Onze bewondering gaat uit naar Mario de Vogel uit Bodegraven die zowel de 4e als de 5e prijs mee naar huis nam, als geen ander weet hij duiven optimaal te motiveren en klaar te maken voor het echte werk. Met dank aan de kwekers die de duifjes leverde. Mario verdient hiermee €300, terwijl de betrokken fokkers, combinatie De Bruijn uit Sliedrecht en Frank Oosterhof uit Hoogvliet elk €150 ontvangen. Deelnemers, let op: Er komt nog een kans om een mooie geldprijs te winnen op Nationaal Bergerac van 28 juli. We wensen jullie allemaal veel succes en vooral veel plezier met deze prachtige sport.

Samen houden we de passie voor duivensport levend!

   

Uitslag Agen ZLU
 

OLYMPIADE

Ticketshop Olympiade is geopend  


De ticketshop voor de 38e Olympiade is geopend. Via de ticketshop kunt u eenvoudig de volgende zaken bestellen/reserveren:

  • toegangskaarten voor bezoek aan de beurs en tentoonstelling
    • jongeren tot 16 jaar gratis (hiervoor zijn speciale jeugdtickets beschikbaar)
    • Volwassenen (16+) toegangskaarten voor 1, 2 of 3 dagen
  • toegangskaarten voor de feestavond op zaterdag 27 januari 2024
    • een avond vol entertainment, heerlijk diner en drankjes
  • hotelaccommodatie in Maastricht en omgeving
    • keuze uit diverse prijscategorieën en locaties
  • treinarrangementen tegen gereduceerd tarief 
    • dagretour  
    • enkele reis (ook bij meerdaags bezoek aan Olympiade kunt u met de trein met korting reizen) 


Hotelaccommodaties en treintickets
Vanuit de ticketshop wordt u voor het reserveren van hotelaccommodatie en het aanschaffen van gereduceerde treintickets doorverwezen naar de websites van respectievelijk MECC Maastricht (hotelaccommodatie) en NS (treinkaarten met korting). U reserveert en betaalt uw aankopen rechtstreeks bij de accommodatie en NS. De website van MECC om hotelaccommodaties te reserveren is Engelstalig.

Toegangskaarten beurs/tentoonstelling en feestavond
De toegangskaarten voor de beurs/tentoonstelling en de feestavond koopt u via de ticketshop bij de NPO. Wanneer u aankopen/reserveringen wil combineren, zijn dat de losse bestellingen bij meerdere partijen die u apart van elkaar afrekent.

Klik hier om naar de Olympiade ticketshop te gaan
Klik hier voor Olympiade Nieuws #7 - juni 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

Lees hier de digitale edities van Het Spoor


De nieuwe editie van Het Spoor is uit. Vanwege crisis bij de sorteercentra hebben veel liefhebbers Het Spoor niet ontvangen. Zolang deze crisis duurt wordt Het Spoor met Op (de) Hoogte meegestuurd. De nieuwe editie (editie 25) van Het Spoor vindt u hieronder. Ook editie 16 tot en met 24 zijn via een van de onderstaande buttons te raadplegen.
 
Nieuwe editie (editie 25) van Het Spoor
Editie 16 tot en met 24 van Het Spoor
Meer informatie over problemen bezorging Het Spoor
 
 
 


WEDSTRIJDEN

Wedvlucht Marseille 


De wedvlucht Marseille staat op het programma. Aanstaande maandag 17 juli worden de duiven ingemand en vrijdag 21 juli worden de duiven gelost. Wilt u graag meer weten over deze vlucht? Klik dan op onderstaande button. 

Heel veel succes gewenst voor iedereen!
Lees hier meer
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten
 

20 oktober 2023 

Duivensportavond in Vogelwaarde Locatie: Cafe 't Karrewiel


28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.


5 november 2023 

Feestmiddagje bij P.V. BEP ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan 
Klik hier voor meer informatie. 

 

18 november 2023 

Zeeuwse Manifestatie - Prijsuitreiking over seizoen 2023. Locatie: Zandlooper te Lewedorp
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 14 juli 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 18 november 2023 - Zeeuwse Manifestatie 
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40