Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 7 juli 2023 | week 27
 



Voorwoord

Laatste Vitesse vlucht
Komend weekend vallen de beslissingen: wie mag zich dit jaar de Vitesse Kampioen van Nederland noemen? Als je een kijkje neemt bij de laatste tussenstanden zie je dat het hoe dan ook een close finish gaat worden. Dat past ook helemaal bij het sprintgeweld van onze duivensport, de Vitesse. Om met eigen ogen te zien, gebruik deze link en je bent helemaal op de hoogte van de laatste tussenstanden voor de finale. Allen die in aanmerking komen voor een top klassering veel succes toegewenst! 

NPO Cloud
In zijn algemeenheid zijn wij tevreden over de eerste ervaringen van de ontvangst van de D- en W bestanden van de wedvluchten. Uiteraard kom je bij zo’n grote verandering eerst allerlei situaties tegen. Duiven die nog niet op naam staan, entingen die nog niet verwerkt zijn in het verenigingsprogramma enzovoort. Dat was ook wel te verwachten, maar als dat een keer op orde is dan hebben wij een flinke stap gezet in het belang van onze duivensport! In deze Op (de) Hoogte informatie over de stand van zaken en de aandachtspunten.

Olympiade concoursen
De afgelopen tijd heeft u regelmatig in Op (de) Hoogte kunnen lezen dat er verschillende Olympiade vluchten zijn. Voor een aantal daarvan is het voor alle Nederlandse liefhebbers mogelijk om deel te nemen. Nationaal München en Helmstedt zijn twee vluchten waar iedereen aan mee kan doen. Op Afdelingsniveau zijn er ook Olympische vluchten. Dat zal uiteraard lokaal bekendheid krijgen. In Op (de) Hoogte schenken wij er graag aandacht aan, dus stuur de info en wij plaatsen het. Succes met de organisatie!

Hoge temperaturen dit weekend
Terwijl ik dit voorwoord typ is het nog code rood in sommige delen van Nederland in verband met de zomerstorm. Heftig als je de eerste beelden ziet. Omgevallen bomen, daken van woningen en het ergste: ook al slachtoffers. Wat een natuurgeweld ineens! Dan te bedenken dat ik tijdens deze storm een telefoontje krijg dat het IWB (Instituut Wedvlucht Begeleiding) het advies geeft om de Jonge duiven vluchten voor dit weekend te annuleren in verband met de extreem hoge temperaturen en zuid oosten wind. Voor de oude duiven geldt het hitteprotocol en hebben de Sectoren en Afdelingen een schrijven gehad waarin geadviseerd wordt om terug te gaan naar de minimale afstanden die gelden voor de discipline. Inmiddels is bekend dat de sectoren bij de Grand Prix Midi France daar allemaal gebruik van hebben gemaakt. Snel en goed opgepakt, dat mag ook wel eens gezegd worden!

Grand Prix TGV
Soms moet het ook een klein beetje waardoor de verwachting die door de deskundigen vooraf in beeld wordt gebracht helemaal uitkomt. Zaterdag was er inderdaad geen enkele mogelijkheid om de duiven van deze Grand Prix te lossen. Gelukkig op zondag wel zoals verwacht werd.

Vroeg los en een mooie en goed verlopen Grand Prix. Het levert 11 mooie winnaars op die volgend jaar tijdens de Olympiade in Maastricht in het zonnetje zullen worden gezet. Ik wil ze graag mede namens onze sponsor Travipharma van harte feliciteren met de Grand Prix overwinning.

Mooie rapportages van Het Spoor der Kampioenen van deze winnaars staan in deze nieuwsbrief. Ook fijn te kunnen melden dat praktisch alle Afdelingsbesturen het verzoek om namens de NPO de winnaar te feliciteren en bloemen te overhandigen is opgepakt. De gemaakte foto’s komt u ook in deze Op (de) Hoogte tegen.

Grand Prix Midi France
Voor de Dagfondliefhebbers de mooiste wedvluchten van het jaar, Lossing in groot verband op een Grand Prix vlucht. Deze week de Grand Prix Midi France met Patagoon Diervoeders als sponsor. In het stukje hierboven heb ik al aangegeven dat er voor andere losplaatsen is gekozen in verband met de weersomstandigheden. Het zal gezien de verwachting nog steeds een pittige vlucht worden. Alle deelnemers veel succes toegewenst!

Grand Prix Rondom Parijs
Volgende week de tweede Grand Prix Midfond en wel de GP Rondom Parijs. Het is fijn vast te stellen dat de Sectoren, zij het met een beetje andere indeling, zich hebben weten te vinden in gezamenlijke losplaatsen. Het komt de Grand Prix en de beleving van de sport te goede!

Belgica De Weerd is de sponsor van deze Grand Prix waar uiteraard naast de eer ook weer prijzen te verdienen zijn, inzetten op niveau 9 kolom 19, 1 euro per duif. Deelname is gratis.

Hopelijk kunnen de duiven vroeg uit de veren, iedereen veel succes. Fijn weekend!

 
Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


WEDSTRIJDEN

Terugblik Grand Prix TGV en vooruitblik Grand Prix Midi France en Grand Prix Rondom Parijs


In Het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Deze week een terugblik op de Grand Prix TGV en een vooruitblik op de Grand Prix Midi France van morgen, zaterdag 8 juli en een vooruitblik op de Grand Prix Rondom Parijs van zaterdag 15 juli. 
 
Terugblik Grand Prix TGV - 30 juni
Vooruitblik Grand Prix Midi France - 8 juli
Vooruitblik Grand Prix Rondom Parijs - 15 juli
 
 

WEDSTRIJDEN

Winnaars Grand Prix TGV


De winnaars van de Grand Prix TGV zijn bekend. Allen van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 

Winnaar afdeling 1 (links), Gebr Scheele Verhoeve 
Winnaar afdeling 2 (rechts), M. van Hest
       


Winnaar afdeling 3 (links): Chr. Gerrits
Winnaar afdeling 4 (rechts): J. Ruers
   


Winnaar afdeling 6 (links): Marco Braspenning
Winnaar afdeling 7 (rechts): Carlijn van der Kruk
  


Winnaar afdeling 8 (links): Alwin Petrie 
Winnaar afdeling 9 (rechts): Gebr van Langen 
  
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Wie lost waar
 

NPO BESTUUR

Hitteprotocol van kracht 


Voor de inkorvingen op donderdag 6 juli en vrijdag 7 juli is het hitteprotocol van kracht. Het hitteprotocol is te vinden op onze site als onderdeel van de statuten en reglementen. Vandaag (vrijdag 6 juli) wordt er gekeken of er nog meer nodig is. Houd voor meer informatie onze website in de gaten. 

Jonge duivenvluchten afgelast 
Na advies van het IWB heeft NPO Bestuur alle jonge duivenvluchten voor het komende weekend (zaterdag 8 juli en zondag 9 juli) afgelast. 

Meer informatie
Via onderstaande button komt u op de webpagina waar meer informatie is te vinden over het hitteprotocol. Daarnaast kunt u hier de kaarten met instructies voor liefhebbers, verenigingen, vervoerders en organisatoren raadplegen. 
 

Meer informatie over het hitteprotocol
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor vrijdag 7 juli en zaterdag 8 juli

Vrijdag 7 juli ochtendlossing
Tussen hogedrukinvloed over Duitsland en lagedrukgebied over de Oceaan waait er een zwakke tot matig zuidoostelijke wind. Van hinderlijke bewolking is op de losplaats en het eerste deel van de vlucht geen probleem, bewolking bevindt zich boven de 2km hoogte. Wel aandachtspunt voor snel oplopende temperatuen waarbij over Frankrijk rond het middaguur al waardes van 28-30 gr bereikt worden. De maxima komen op de route dan uit op 32 tot 34 gr op veel plaatsen bij een vochtigheid van 30-40% en nog steeds zwakke ZO wind. In de middag onstaan over het zuiden van Frankrijk wel enkele regen en/of onweersbuien maar de duiven van deze vlucht zijn daar dan al voldoende noord van is de verwachting.

Vrijdag 7 juli middaglossing
Met temperaturen rond het midddaguur van 28-30 gr en nog stijgend in de uren daarna 32-34gr, zal het een zware dobber worden. De vochtigheid ligt ook hierbij onder de 40% en een zwakke zuid tot zuidoostenwind. Vanaf ca 12u zal bij Dax de lucht voldoende onstabiel zijn om buien tot ontwikkeling te laten komen, die zich noordwaarts zullen uitbreiden. Hierbij komen ook de buien bij Cahors en neemt geleidelijk ook de kans op onweer toe. Al met al tijdig lossen is het advies, maar wellicht tot 14u wachten ipv 12u lossen geeft de duiven 2 uur minder vliegen in het zeer warme/droge weer. Maar ontwikkeling van de buien zal hier bepalend in zijn. De rest van de route verloopt met zon en stapelwolken en de buien die tussen 20-22u bij Parijs zullen zijn.

Zaterdag 8 juli ochtendlossingen
Zwak zuidoostelijke wind met wel in aanvang een hoeveelheid warme lucht op hoogte waardoor heel vroeg lossen niet geadviseerd wordt. Verder is er veel sluierbewolking en lopen de temperaturen rond het middaguur al op tot ca 25-28 gr om uiteindelijk in de middag een maximum van ruim 30+ te geven. Kleine kans dat in de namiddag en avond in het zuidwesten en midden een enkele bui valt.

Zaterdag 8 juli middaglossingen
Temperaturen omgeving losplaatsen inmiddels rond het middaguur 28-30gr en maxima liggen dan 32-34 gr en plaatselijk oost Frankrijk rond 34-35gr. De wind is aanvankelijk zwak en veranderlijk maar direct noord van de losplaatsen is hij kortstondig WNW maar verder noordwaarts weer veelal zuidoostelijk en zwak tot hooguit matig. In de middag ontwikkelen zich noord van Parijs al enkele regen en/of onweersbuien maar deze zijn vrij lokaal en trekken oplossend noordwaarts. Dit is wel een aandachtspunt in welke mate deze evt kunnen blijven bestaan en met name ook de onweersactiviteit hiervan, buien zijn voornamelijk aanwezig over de westelijke vlieglijnen. Verder zijn er geen beperkende factoren op temperaturen na.

Actueel weerbericht
Op de homepage van www.duivensportbond.nl vindt u wekelijks het meest actuele weerbericht. 


Bron: Vluchtbegeleidingduiven.nl

 

NPO BUREAU

Insturen naar de NPO Cloud


We hebben nu de eerste twee weken gewerkt met het insturen van de bestanden naar de Cloud. En zoals verwacht zijn er opstart problemen. Laat u hierdoor niet weer houden om te blijven controleren en problemen die er zijn zo veel mogelijk op te lossen.
 
Lees hier verder
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen


Hoe zorg ik ervoor dat de eigenaar zo snel mogelijk verneemt dat de duif bij mij is?

Bij verscheidene verenigingen is een mand geplaatst waar leden een opgevangen duif in kunnen doen. De mand wordt opgehaald door een centraal hok, die vervolgens de duif meldt aan de eigenaar. Dit is een prima manier om duiven te melden, maar beter is het om eerst te kijken waar een duif vandaan komt. Rechtstreeks contact met de eigenaar kan al snel 1 of meerdere dagen schelen. Hoe sneller een duif gemeld wordt, hoe beter.

De meest effectieve manier om de eigenaar van een duif te zoeken is via de groene button ‘Duif Gevonden?’ op de site: https://www.duivensportbond.nl/ . Hier kun je het ringnummer intoetsen waarna het telefoonnummer en de woonplaats van de eigenaar in beeld komen. Je kunt direct contact leggen. Soms heeft een duif een ring om met een telefoonstrip, ook dan kan direct contact worden opgenomen met de eigenaar.

Het antwoord op veelgestelde vragen vindt u op onze website
 

OLYMPIADE

Ticketshop Olympiade is geopend  


De ticketshop voor de 38e Olympiade is geopend. Via de ticketshop kunt u eenvoudig de volgende zaken bestellen/reserveren:

  • toegangskaarten voor bezoek aan de beurs en tentoonstelling
    • jongeren tot 16 jaar gratis (hiervoor zijn speciale jeugdtickets beschikbaar)
    • Volwassenen (16+) toegangskaarten voor 1, 2 of 3 dagen
  • toegangskaarten voor de feestavond op zaterdag 27 januari 2024
    • een avond vol entertainment, heerlijk diner en drankjes
  • hotelaccommodatie in Maastricht en omgeving
    • keuze uit diverse prijscategorieën en locaties
  • treinarrangementen tegen gereduceerd tarief 
    • dagretour  
    • enkele reis (ook bij meerdaags bezoek aan Olympiade kunt u met de trein met korting reizen) 


Hotelaccommodaties en treintickets
Vanuit de ticketshop wordt u voor het reserveren van hotelaccommodatie en het aanschaffen van gereduceerde treintickets doorverwezen naar de websites van respectievelijk MECC Maastricht (hotelaccommodatie) en NS (treinkaarten met korting). U reserveert en betaalt uw aankopen rechtstreeks bij de accommodatie en NS. De website van MECC om hotelaccommodaties te reserveren is Engelstalig.

Toegangskaarten beurs/tentoonstelling en feestavond
De toegangskaarten voor de beurs/tentoonstelling en de feestavond koopt u via de ticketshop bij de NPO. Wanneer u aankopen/reserveringen wil combineren, zijn dat de losse bestellingen bij meerdere partijen die u apart van elkaar afrekent.

Klik hier om naar de Olympiade ticketshop te gaan
Klik hier voor Olympiade Nieuws #7 - juni 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

Lees hier de digitale edities van Het Spoor


De nieuwe editie van Het Spoor is uit. Vanwege crisis bij de sorteercentra hebben veel liefhebbers Het Spoor niet ontvangen. Zolang deze crisis duurt wordt Het Spoor met Op (de) Hoogte meegestuurd. De nieuwe editie (editie 24) van Het Spoor vindt u hieronder. Ook editie 16 tot en met 23 zijn via een van de onderstaande buttons te raadplegen.
 
Nieuwe editie (editie 24) van Het Spoor
Editie 16 tot en met 23 van Het Spoor
Meer informatie over problemen bezorging Het Spoor
 
 
 


WEDSTRIJDEN

Wedvlucht St. Vincent


De wedvlucht St. Vincent staat op het programma. Aanstaande dinsdag 11 juli worden de duiven ingemand en zaterdag 15 juli worden de duiven gelost. Wilt u graag meer weten over deze vlucht? Klik dan op onderstaande button. 

Heel veel succes gewenst voor iedereen!
Lees hier meer
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten
 

20 oktober 2023 

Duivensportavond in Vogelwaarde Locatie: Cafe 't Karrewiel


28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.


5 november 2023 

Feestmiddagje bij P.V. BEP ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan 
Klik hier voor meer informatie. 

 

18 november 2023 

Zeeuwse Manifestatie - Prijsuitreiking over seizoen 2023. Locatie: Zandlooper te Lewedorp
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 7 juli 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 18 november 2023 - Zeeuwse Manifestatie 
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40