Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 30 juni 2023 | week 26
 



Voorwoord


Resultaat Commissie Evaluatie Vliegprogramma
Eind vorig jaar is bovengenoemde commissie geïnstalleerd. Aanleiding hiervoor waren de prijsverhogingen, ontevredenheid over het voor drie jaar vastgestelde Nationale Vliegprogramma en inrichting van onze organisatie (afdelingen en sectoren). De commissie heeft er de afgelopen periode veel tijd en energie gestoken in het van alle kanten bekijken van de mogelijkheden om te verbeteren.
 
Als NPO Bestuur hebben wij de stukken ontvangen en besproken met de Commissie. Afgelopen maandag hebben wij het besproken met de voorzitters of plaatsvervangers van alle Afdelingen. De stukken staan vandaag volledig in deze Op (de) Hoogte. Je kunt het verdelen in twee onderwerpen: als eerste de visie over de inrichting van onze organisatie. Noem het de stip op de horizon voor de komende jaren.

Er is door de Commissie een uitgewerkte blauwdruk aangeleverd waarin staat hoe de toekomstige organisatie eruit zou kunnen komen te zien. Uiteraard wordt het eindplaatje geschetst. Om dit te realiseren moet er nog veel werk worden verricht, dat zal voor iedereen wel duidelijk zijn. Het is een robuust model waar goed over nagedacht is. Het is niet de bedoeling dat alles op één en het zelfde moment geregeld moet zijn. In sommige delen van het land zal het sneller gaan dan in andere delen, dat heeft alles te maken met hoe er op dit moment al wordt samengewerkt. Het motto is 'doe wat nu al kan als het past in het totaalplaatje’. Het is goed om op te merken dat de commissie bij de nieuwe indeling rekening heeft gehouden met de huidige vlieggebieden. Voorlopig gaat daar dus ook niets in veranderen.
 
Het was fijn om te kunnen constateren dat er na een ronde feedback van de Afdelingen door de meeste Afdelingen positief op het stuk gereageerd werd. Je kunt het vertalen met: “de richting die wordt aangegeven is een logische”. Met andere woorden: wij moeten er nu invulling aan gaan geven. Als het gaat over rechtspersonen kun je ook vaststellen dat er Afdelingen blijven. Dus daar gaat er niets wijzigen. Het worden wel als je het zo zou willen noemen minder maar wel 'toekomstbestendige Afdelingen'. Op pagina 14 van het stuk vindt u een tijdslijn om de plannen ten uitvoer te brengen. Het is een ingrijpende wijziging waar we de tijd voor nemen. Zorgvuldigheid voorop en als het sneller kan dan is dat prima.
 
Het andere stuk gaat over het voorgestelde Nationale Vliegprogramma met daarbij de onderbouwing van de commissie. Waarom bepaalde keuzes in het vliegprogramma gemaakt zijn staat er duidelijk in vermeld. De nieuwe indeling en de gedachten daarachter met het Vliegprogramma kunnen pas volledig tot zijn recht komen als de herindeling is doorgevoerd. Het is duidelijk dat dit voor het seizoen 2024 nog niet zover is. Neemt niet weg dat er volgend jaar een nieuw Nationaal Vliegprogramma moet zijn. Afgesproken met de Afdelingen is dat ze voor 15 oktober 2023 zullen reageren op het voorstel van de commissie. Het NPO Bestuur brengt vervolgens de voorstellen in beeld en bespreekt ze met de afdelingen. Dit om er zo nodig lijn in te brengen en het niet alleen op stemmingen tijdens de ledenraad te laten aankomen.
 
Tot slot wil ik de commissie bestaande uit Harry Blaak (voorzitter), Jan Strijker, John Bosman, Frank Jacobs (Limburg) Enrico Doldersum, Jan van Bentum, Gert van de Boogaart, Gerald Ensing, Frank Jacobs (Afdeling 8), Menko Rittersma, Huib Bransen en Wim Konter, de laatste drie als NPO bestuursleden, bijzonder hartelijk danken voor het werk dat ze hebben verricht voor onze Nederlandse duivensport! Het NPO Bestuur neemt het stokje nu over.

Grand Prix TGV
Op het moment van het schrijven van dit voor voorwoord (woensdagmiddag) hebben we een bericht verstuurd naar de Afdelingen. Hierin staat dat de vooruitzichten - zoals die er nu uitzien - om zaterdag duiven te lossen slecht zijn. De omstandigheden voor de zondag lijken aanmerkelijk beter. Hierdoor ontstaat er een mogelijkheid om niet op donderdag maar op vrijdag in te korven en de duiven op zondag te lossen. Uiteraard een mogelijkheid om gebruik van te maken, niets hoeft. Wel een kans om een onnodige extra nacht voor de duiven te voorkomen. Komt uiteraard ook de vraag naar voren waarom niet uitgeweken wordt naar de vrijdag. Het antwoord is kort en bondig: door uit te wijken naar de vrijdag ontstaat er overlast voor de Franse en Belgische liefhebbers die in de vlieglijn wonen. Het is te hopen dat het uiteindelijk een mooie eerste Grand Prix voor de Midfond spelers gaat worden. Allen succes toegewenst!
 
Grand Prix Midi France
Volgende week staat de eerste Grand Prix voor de Dagfond op het programma. Het is de Grand Prix Midi France oftewel de ‘Kastelenklassieker’ De sponsor van deze Grand Prix in sector verband is net als vorig jaar Patagoon Dierenvoeders. Maak kans op een mooie klassering op deze Grand Prix door uw duiven te zetten op Niveau 9, dat is gratis. Wilt u meespelen om de hoofdprijzen dan kan dat door kolom 19 te vullen met het aantal, kosten 1 € per duif. Succes met de voorbereiding van deze mooie Dagfond Grand Prix!
 
Fijn weekend en succesvolle vluchten toegewenst!
 
Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 

WEDSTRIJDEN

Resultaat commissie Evaluatie Vliegprogramma 


Naar aanleiding van de prijsverhogingen, ontevredenheid over het vastgestelde Nationale vliegprogramma en de inrichting van de afdelingen en sectoren is er een commissie genaamd 'commissie Evaluatie Vliegprogramma' opgericht. De commissie heeft vanuit diverse invalshoeken naar deze thema's gekeken en hun bevindingen en visie schriftelijk vastgesteld. Nu alle stukken gereed zijn, neemt het NPO Bestuur het stokje over. De stukken kunt u raadplegen via onderstaande buttons. 
 
Een organisatorisch toekomstperspectief voor de duivensport
Voorstel Nationaal vliegprogramma 2024
Onderbouwing Nationaal vliegprogramma 2024
 


WEDSTRIJDEN

Vooruitblik Grand Prix TGV en Grand Prix Midi France


In Het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Deze week een vooruitblik op de Grand Prix Midi France van zaterdag 8 juli. Daarnaast vindt u hieronder nogmaals de vooruitblik op de Grand Prix TGV van 30 juni (vandaag). 
 
Vooruitblik Grand Prix TGV - 30 juni
Vooruitblik Grand Prix Midi France - 8 juli
 
 

WEDSTRIJDEN

Sectorwinnaars Grand Prix St. Vincent 


De sectorwinnaars van de Grand Prix St. Vincent zijn bekend. Comb. G.J. De Hoogh & Zn, Jan Wagner, Bernie Wittenhorst en J.G. Wiering: van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 

Winnaar sector 1, Comb. De Hoogh & Zn
Winnaar sector 2, Jan Wagner (Stad aan het Haringvliet) 
      

Links (boven): winnaar sector 3: Bernie Wittenhorst (Kilder)
Rechts (onder): winnaar sector 4: J.G. Wiering (Veenhuizen)
      
 

WEDSTRIJDEN

Nieuws over Olympiadevlucht Helmstedt

Door afdeling 10

Op 29 juli a.s. wordt de Olympiadevlucht Helmstedt voor oude duiven gehouden. De vlucht wordt georganiseerd door afdeling 10. Twee weken geleden hebben we u hierover al geïnformeerd in Op (de) Hoogte. Het predicaat Olympiadevlucht houdt in dat de landelijke winnaar in januari 2024 op de Olympiade in Maastricht zal worden gehuldigd. Bovendien kunnen deelnemende duiven punten halen, die mee mogen tellen voor de nominatie voor de Olympiade.

Lees hier verder
Brief voor de afdelingen
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Wie lost waar
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor vrijdag 30 juni, zaterdag 1 juli en zondag 2 juli


Vrijdag 30 juni 2023
Bordeaux en Ruffec lijken redelijke loscondities te hebben, Agen is twijfelachtig. Tussen twee frontale systemen in profiteren we vrijdag tijdelijk van een rug van hogedruk. Onderin de atmosfeer is het de eerste uren, vooral nabij Agen, nog wel vochtig. Dit komt door een storing die afgelopen nacht is gepasseerd. Hierdoor is het wisselend bewolkt met de meeste bewolking nabij Agen. Hier is de wolkenbasis in eerste instantie dan ook het laagst en tevens is hier tijdelijk nog (buiige)regen mogelijk. Tot zeker 08.30 uur blijft de omgeving van Agen nog gevoelig voor die lagere bewolking met eventueel de neerslag, daarna stijgt die bewolking ook daar geleidelijk. Hierbij zijn de zichten overwegend goed, alleen nabij de lagere bewolking met eventueel de neerslag kan nevel voorkomen. De wind is zwak tot matig W- tot NW-lijk met een minimumtemperatuur van 15-18C. Van belemmerende warmte op hoogte is geen sprake. Eenmaal op de vlieglijnen komen er wolkenvelden voor, met vooral stapelwolken, en kan er heel lokaal een lichte regenbui vallen. Veel stelt dit niet voor. De wind wordt vanaf Parijs zwak tot matig W-lijk bij een maximumtemperatuur van 22-24C en UV  van 6-7. Nog meer noorderlijker verandert alleen de wind iets. Deze wordt zwak tot matig ZW-lijk. 

Zaterdag 1 juli 2023
Voorlopig geen omstandigheden om te lossen. Een frontale storing trekt gedurende de ochtend van west naar oost over NL, B en FR. Hierdoor wordt het vanuit het westen uit op steeds meer plaatsen zwaar tot geheel bewolkt en zijn er perioden met (mot)regen. Het zicht is buiten de neerslag goed, maar in en nabij de neerslag matig. De wind is zwak tot matig Z- tot ZW-lijk maar wordt gedurende de dag matig ZW- tot W-lijk. De minimumtemperaturen liggen tussen 13-17C en van warmte op hoogte is geen sprake. Pas in de middag komen vanuit het westen heel voorzichtig de eerste opklaringen binnen bij een maximumtemperatuur van 18-20C. Geen ideale omstandigheden. Advies is dan ook om niet te lossen gezien de passage van de frontale storing.

Zondag 2 juli 2023
Een vroege lossing in Frankrijk en nabij de Ardennen is twijfelachtig, later verbetert dat. In de vroege ochtend ligt er eerst nog een band met lage bewolking over noord Frankrijk richting de Ardennen. In de overige gebieden is het wisselend bewolkt met beduidend hogere bewolking. Hierbij zijn de zichten overwegend goed, dit komt mede door de matige ZW- tot W-lijke wind. Er is geen sprake van belemmerende warmte op hoogte en de temperaturen liggen in de ochtend rond 14-16C, maar nabij de Ardennen 12-14C. Na 09.00 uur lift ook geleidelijk de eerder genoemde lagere bewolking. Gedurende de ochtend ontstaan er dan op de vlieglijnen stapelwolken bij een dan matige W-lijke wind. Wel is er in de middag, vooral in het noorden van NL, een kleine kans op een lichte regenbui. De maximum temperatuur wordt 20-23C met een UV van 6-7.


Bron: Vluchtbegeleidingduiven.nl

 

WEDSTRIJDEN

Actuele losplaatsen en lostijden nationaal/sectoraal

Op de website is de actuele informatie met betrekking tot de losplaatsen en lostijden van nationale en sectorale vluchten vernieuwd. De actuele informatie is vanaf nu overzichtelijker en eenvoudiger te vinden en het is voor de medewerkers van het NPO Bureau eenvoudiger om de informatie bij te werken. 

Op de openingspagina staat tijdens het vliegseizoen een speciale banner. Wanneer u op deze banner klikt, komt u op de pagina met informatie over nationale en sectorale vluchten. Hier staan directe koppelingen naar de actuele losplaatsen en lostijden per vlucht.

De banner op www.duivensportbond.nl ziet er als volgt uit:


Door op de banner te klikken, komt u op de pagina met de informatie over nationale en sectorale vluchten:


Hier ziet u koppelingen naar actuele vluchten. Klik de vlucht aan waarvan u de informatie wilt weten, bijvoorbeeld Grand Prix TGV. Op vrijdag 30 juni 10.30 uur was onderstaande informatie bekend:

Vluchtinformatie nationale en sectorale vluchten
 

NPO BUREAU

Vanavond (30 juni) programma over postduiven op tv


Vanavond om 20:30 uur komt op BBC 1 een documentaire over de 9-jarige postduivenhouder Harry uit Newcastle (We are England: Athletes of the sky). Meer informatie hierover vindt u via www.gids.tv en www.bbc.co.uk  . 

 

OLYMPIADE

Ticketshop Olympiade is geopend  


De ticketshop voor de 38e Olympiade is geopend. Via de ticketshop kunt u eenvoudig de volgende zaken bestellen/reserveren:

  • toegangskaarten voor bezoek aan de beurs en tentoonstelling
    • jongeren tot 16 jaar gratis (hiervoor zijn speciale jeugdtickets beschikbaar)
    • Volwassenen (16+) toegangskaarten voor 1, 2 of 3 dagen
  • toegangskaarten voor de feestavond op zaterdag 27 januari 2024
    • een avond vol entertainment, heerlijk diner en drankjes
  • hotelaccommodatie in Maastricht en omgeving
    • keuze uit diverse prijscategorieën en locaties
  • treinarrangementen tegen gereduceerd tarief 
    • dagretour  
    • enkele reis (ook bij meerdaags bezoek aan Olympiade kunt u met de trein met korting reizen) 


Hotelaccommodaties en treintickets
Vanuit de ticketshop wordt u voor het reserveren van hotelaccommodatie en het aanschaffen van gereduceerde treintickets doorverwezen naar de websites van respectievelijk MECC Maastricht (hotelaccommodatie) en NS (treinkaarten met korting). U reserveert en betaalt uw aankopen rechtstreeks bij de accommodatie en NS. De website van MECC om hotelaccommodaties te reserveren is Engelstalig.

Toegangskaarten beurs/tentoonstelling en feestavond
De toegangskaarten voor de beurs/tentoonstelling en de feestavond koopt u via de ticketshop bij de NPO. Wanneer u aankopen/reserveringen wil combineren, zijn dat de losse bestellingen bij meerdere partijen die u apart van elkaar afrekent.

Klik hier om naar de Olympiade ticketshop te gaan
Klik hier voor Olympiade Nieuws #7 - juni 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

Lees hier de digitale edities van Het Spoor


De nieuwe editie van Het Spoor is uit. Vanwege crisis bij de sorteercentra hebben veel liefhebbers Het Spoor niet ontvangen. Zolang deze crisis duurt wordt Het Spoor met Op (de) Hoogte meegestuurd. De nieuwe editie (editie 23) van Het Spoor vindt u hieronder. Ook editie 16 tot en met 22 zijn via een van de onderstaande buttons te raadplegen.
 
Nieuwe editie (editie 23) van Het Spoor
Editie 16 tot en met 22 van Het Spoor
Meer informatie over problemen bezorging Het Spoor
 
 
 

WEDSTRIJDEN

ZLU Vlucht Barcelona


De ZLU vlucht Barcelona staat op het programma. Aanstaande maandag 3 juli worden de duiven ingemand en vrijdag 7 juli worden de duiven gelost. Wilt u graag meer weten over deze vlucht? Klik dan op onderstaande button. 

Heel veel succes gewenst voor iedereen!
Lees hier meer
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten
 

20 oktober 2023 

Duivensportavond in Vogelwaarde Locatie: Cafe 't Karrewiel


28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.


5 november 2023 

Feestmiddagje bij P.V. BEP ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan 
Klik hier voor meer informatie. 

 

18 november 2023 

Zeeuwse Manifestatie - Prijsuitreiking over seizoen 2023. Locatie: Zandlooper te Lewedorp
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 30 juni 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 18 november 2023 - Zeeuwse Manifestatie 
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40