Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 23 juni 2023 | week 25
 



Voorwoord

St. Vincent: een ware Klassieker 
De eerste Grand Prix van dit seizoen is inmiddels een feit. Traditiegetrouw start het Marathon seizoen met St. Vincent. In de nieuwsbrief van vorige week heeft iedereen getuige kunnen zijn van de lossing van de ruim 10.192 duiven. Het filmpje van de lossing is overigens goed bekeken. Vanuit onze kant zullen wij ons best doen om alle lossingen van de Grand Prix’s vast te leggen. Het heeft toegevoegde waarde om te laten zien hoe de lossing is verlopen. Na het bekend maken van het tijdstip van de lossing begint het rekenen: hoe laat zullen de eerste duiven aankomen? Altijd weer spannend met zo’n overnachting. Het geeft een extra dimensie aan de wedvlucht. 

Om 08.13 uur wordt de eerste duif geconstateerd in Oosterhout bij de Comb. De Hoogh. Dit zou aan het einde van de dag landelijk de derde plaats opleveren, en goed zijn voor de winst in Sector 1, gefeliciteerd Comb. G.J. de Hoogh & Zn. Het is 08.52 als in Wijchen bij Pieter Guelen zijn duivin de 2017-1066689 acte de présence geeft, deze zal uiteindelijk landelijk een prachtige 2e plaats opleveren. Om precies 09.03.37 komt de Nationale winnaar van deze Marathon aan bij Bernie Wittenhorst in Kilder (Gelderland). De winnende 2020 – 1266166 wist na een kleine aanvaring onderweg (zie foto) alle andere 10.191 duiven de loef af te steken. Een geweldige prestatie! 

De winnaar van sector 2 was J.C. Wagner – Stad aan het Haringvliet. En dan de Grootmeester van St. Vincent, dat is geworden de Combinatie Huigens – v.d. Molen uit Bant, met 5 uit 5. Klasse! Over het verloop van deze Grand Prix Klassieker kunnen wij zeer tevreden zijn, helemaal als je in aanmerking neemt dat het een pittig seizoen is voor de duiven, al hoort er voor de Marathon uiteraard wel een andere voorbereiding bij. Een uitgebreid verslag van al deze toppers kunt u lezen in Het Spoor der Kampioenen, dat ook deze week volledig in deze nieuwsbrief wordt meegenomen. Alle winnaars van harte gefeliciteerd!
 
Grand Prix TGV
Na de aftrap van de NPO Grand Prix’s met St. Vincent barst het Grand Prix seizoen los. Vanaf nu tot en met 29 juli is er wekelijks een Grand Prix. Te beginnen met de Grand Prix TGV. Die vindt volgende week plaats. Voor elke Afdeling een Midfond vlucht als Grand Prix. Het zal dus 11 Grand Prix winnaars opleveren, die allemaal gehuldigd zullen worden tijdens de Olympiade in januari in Maastricht. Wie wil daar nu niet in het middelpunt van de belangstelling staan? De sponsor van de TGV Grand Prix is Travipharma. Ook op deze Grand Prix zijn 5 hoofdprijzen te verdienen, die gaan af op de 1e, 10e, 50e, 100e en 250e, prijs, mits deze voltekend zijn. De uitkering is in cadeaubonnen ter waarde van € 200, € 150, €100, € 75 en € 50. De inleg is €1 door op niveau 9 het aantal aan te geven in kolom 19 speelt u mee voor deze hoofdprijzen. Veel succes! 
 
Update UNIKON Champ+
Opgelet: in deze nieuwsbrief informatie over de verplichte software-update van de UNIKON Champ+. Er zijn geen kosten aan verbonden en de update moet uiterlijk 30 juni a.s. zijn uitgevoerd.
 
UDP bestanden gaan door naar NPO Cloud
U bent de afgelopen periode regelmatig geïnformeerd over de vorderingen die gemaakt zijn met de NPO Cloud. Door de prima samenwerking met Compuclub gaan wij het komende weekend echt live. Dat wil zeggen dat alle D- en W bestanden vanuit Compuclub rechtstreeks doorgestuurd worden naar de NPO Cloud. U hoeft, als u dat al deed, de bestanden dus zelf niet meer in te sturen. In de NPO Cloud wordt gecontroleerd of de duiven op uw naam staan en of ze geënt zijn. Alles wat u hierover moet weten staat verderop in deze Op (de) Hoogte. Graag aandacht daarvoor!
 
Tussenstanden Nationale Kampioenschappen
Na dit weekend nog één Vitesse vlucht te gaan en wij weten (reclames voorbehouden) wie de Nederlandse Kampioenen van de Vitesse zijn. Na enkele aanloop perikelen moeten de juiste tussenstanden nu te zien zijn als u deze link gebruikt. Wij gaan de ontknoping volgen. Allen die om de titels mee strijden wens ik veel succes!

 
Fijn weekend toegewenst en hopelijk worden het mooie vluchten!
 


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


WEDSTRIJDEN

Vooruitblik Grand Prix TGV


In Het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Deze week een vooruitblik op de Grand Prix TGV van vrijdag 30 juni. Wilt u de vooruitblik bekijken? Klik dan op onderstaande button. 
 
Vooruitblik Grand Prix TGV
 

WEDSTRIJDEN

Bernie Wittenhorst wint Grand Prix St. Vincent 


De winnaar van Grand Prix St. Vincent is bekend. Gefeliciteerd Bernie Wittenhorst met deze geweldige prestatie! 


 

WEDSTRIJDEN

Sectorwinnaars Grand Prix St. Vincent 


De sectorwinnaars van de Grand Prix St. Vincent zijn bekend. Comb. G.J. De Hoogh & Zn, Jan Wagner, Bernie Wittenhorst en J.G. Wiering: van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 

De foto met winnaar Comb. De Hoogh & Zn ontbreekt. Deze volgt in de eerstvolgende Op (de) Hoogte.


Winnaar sector 2, Jan Wagner (Stad aan het Haringvliet) 


Links (boven): winnaar sector 3: Bernie Wittenhorst (Kilder)
Rechts (onder): winnaar sector 4: J.G. Wiering (Veenhuizen)
      
 

WEDSTRIJDEN

Terugblik op Grand Prix St. Vincent 


In de nieuwe editie van Het Spoor vindt u de terugblik op Grand Prix St. Vincent van 16 juni. Wilt u de terugblik bekijken? Klik dan op onderstaande button. 
 
Terugblik Grand Prix St. Vincent
 

                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave

 

MIJMERINGEN

Eerlijk spel (3) 


Inleiding
De analyse van de kopprijzen van M19 en E21 in Eerlijk Spel (2) toonde aan dat het loont om met veel duiven te spelen als je kopprijzen wilt winnen. De gemiddelde deelname op M19 was 24 duiven per liefhebber en de winnaars van de kopprijzen speelden met gemiddeld 50 duiven, dus ruim twee keer zoveel. Op E21 was het verschil nog groter. De deelnemers speelden met gemiddeld 12 duiven en de winnaars van de kopprijzen speelden gemiddeld met meer dan 30 duiven. Op zich geen verrassende uitkomst want meer duiven inkorven betekend meer kans op een vroege prijs.
 

Lees hier verder
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Wie lost waar
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 24 juni

Zo goed als alle losplaatsen kennen een onbewolkte start met slechts lokaal in het NO-en van Frankrijk rond zonsopkomst wat nevel. De minima schommelen tussen 13-15 graden, boven NL enkele graden hoger. Een vroege lossing behoort zeker tot de mogelijkheden. Het overgrote deel van Frankrijk en België zal geen bewolking van betekenis hebben. Pas later in de ochtend zal de W-kant van België en Zeeland stapelwolken krijgen die O-elijk trekken en zich uit kunnen smeren tot lokaal half tot zwaar bewolkte condities. De N-elijke helft van Nederland (Noord van de lijn Rotterdam - Nijmegen) komt vanaf de ochtend lokaal al licht tot half bewolkte condities tegen, waar zo nu en dan zelfs een spatje regen uit zou kunnen vallen (m.n. over het O-en van het land). Veel stelt dit echter allemaal niet voor. De wind is aanvankelijk zwak en variabel in de losgebieden. In de loop van de ochtend zien we boven België en Nederland de wind toenemen naar zwak tot matig en ZW-elijk tot W-elijk, later in de middag matig langs de kust en boven de N-elijke provincies. Maxima varieren tussen rond 20 graden direct langs de kust, Wadden een fractie lager tot lokaal 26 graden in het ZO-en.  

Actueel weerbericht
Op de homepage van www.duivensportbond.nl vindt u wekelijks het meest actuele weerbericht. 

Bron: Vluchtbegeleidingduiven.nl

 

Ticketshop Olympiade is geopend  


De ticketshop voor de 38e Olympiade is geopend. Via de ticketshop kunt u eenvoudig de volgende zaken bestellen/reserveren:

  • toegangskaarten voor bezoek aan de beurs en tentoonstelling
    • jongeren tot 16 jaar gratis (hiervoor zijn speciale jeugdtickets beschikbaar)
    • Volwassenen (16+) toegangskaarten voor 1, 2 of 3 dagen
  • toegangskaarten voor de feestavond op zaterdag 27 januari 2024
    • een avond vol entertainment, heerlijk diner en drankjes
  • hotelaccommodatie in Maastricht en omgeving
    • keuze uit diverse prijscategorieën en locaties
  • treinarrangementen tegen gereduceerd tarief 
    • dagretour  
    • enkele reis (ook bij meerdaags bezoek aan Olympiade kunt u met de trein met korting reizen) 


Hotelaccommodaties en treintickets
Vanuit de ticketshop wordt u voor het reserveren van hotelaccommodatie en het aanschaffen van gereduceerde treintickets doorverwezen naar de websites van respectievelijk MECC Maastricht (hotelaccommodatie) en NS (treinkaarten met korting). U reserveert en betaalt uw aankopen rechtstreeks bij de accommodatie en NS. De website van MECC om hotelaccommodaties te reserveren is Engelstalig.

Toegangskaarten beurs/tentoonstelling en feestavond
De toegangskaarten voor de beurs/tentoonstelling en de feestavond koopt u via de ticketshop bij de NPO. Wanneer u aankopen/reserveringen wil combineren, zijn dat de losse bestellingen bij meerdere partijen die u apart van elkaar afrekent.

Klik hier om naar de Olympiade ticketshop te gaan
Klik hier voor Olympiade Nieuws #7 - juni 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

Lees hier de digitale edities van Het Spoor


De nieuwe editie van Het Spoor is uit. Vanwege crisis bij de sorteercentra hebben veel liefhebbers Het Spoor niet ontvangen. Zolang deze crisis duurt wordt Het Spoor met Op (de) Hoogte meegestuurd. De nieuwe editie (editie 22) van Het Spoor vindt u hieronder. Ook editie 16 tot en met 21 zijn via een van de onderstaande buttons te raadplegen.
 
Nieuwe editie (editie 22) van Het Spoor
Editie 16 tot en met 21 van Het Spoor
Meer informatie over problemen bezorging Het Spoor
 
 

NPO BESTUUR

Nieuwe verplichte software-update Unikon Champ+


Na overleg is besloten dat de Unikon Champ+ een software-update nodig heeft. Deze update is verplicht en is gratis. De nieuwe software versie is 3.55.
 
Met behulp van Unikon-Web hebben wij geconstateerd dat er nog diverse Unikon-system gebruikt worden die de vorige software-update naar 3.54 niet doorgevoerd hebben. Dit is niet toegestaan. Men moet altijd de laatst toegelaten versie gebruiken. Systemen die niet de juiste software versie hebben mogen niet gebruikt worden op de wedvluchten. De update van de Unikon Champ+ moet uiterlijk 30 juni zijn gedaan. Neem hiervoor contact op met de leverancier.
 
Klik hier voor de lijst met alle toegestane softwareversies
 
 
 

NPO BESTUUR

Bestanden gaan nu door naar de NPO-Cloud


Vanaf het weekend van 17 juni worden de D- en W bestanden vanuit Compuclub doorgestuurd naar de NPO-Cloud. Dit brengt voor uw vereniging wat wijzigingen met zich mee. 

Verenigingen die tot nu toe zelf bestanden ingestuurd hebben naar de NPO-Cloud hoeven dit vanaf nu niet meer te doen. De NPO-Cloud controleert of de duiven die in het UDP bestand staan op naam van de deelnemer (dat wil zeggen het lidnummer waarop gespeeld wordt) en of deze duiven geënt zijn.
Lees hier verder
 

WEDSTRIJDEN

ZLU Vlucht Agen 


De ZLU vlucht Agen staat op het programma. Aanstaande maandag 26 juni worden de duiven ingemand en vrijdag 23 juni worden de duiven gelost. Wilt u graag meer weten over deze vlucht? Klik dan op onderstaande button. 

Heel veel succes gewenst voor iedereen!
Lees hier meer
 

Een verdwijnend immaterieel cultureel erfgoed: het houden van postduiven


Door M.F.J.J. Baijer


Algemeen
Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties. De duivensport is in Nederland in 2017 voor het eerst erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Periodiek toetst het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed of nog voldaan wordt aan de criteria. Onlangs heeft het Kenniscentrum de periodieke evaluatie afgerond en behield de duivensport de erkenning.Het Kenniscentrum merkte daarbij eind april 2022 opdat: “De continue aandacht voor zaken op het gebied van dierenwelzijn belangrijk is en bijdraagt aan de borging van de postduivensport. Daarnaast is het van belang dat de Duivensportbond waarde hecht aan het draagvlak en de betrokkenheid van de leden voor het borgen van het erfgoed. De Olympiade die de Duivensportbond in 2024 in Nederland organiseert is een mooie mogelijkheid om de duivensport in beeld te brengen.” 
 
Lees hier meer
 

LADIES LEAGUE

Verslag Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden 
 

 

NPO BUREAU                       

Eigenaar van duif gezocht
 

Mevr. Kramer is op zoek naar de eigenaar van een wit duivelinnetje met ringnummer 2013-1341641. Bent of kent u de eigenaar? Neem dan contact op met het NPO Bureau via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.         

 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten
 

20 oktober 2023 

Duivensportavond in Vogelwaarde Locatie: Cafe 't Karrewiel


28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.


5 november 2023 

Feestmiddagje bij P.V. BEP ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan 
Klik hier voor meer informatie. 

 

18 november 2023 

Zeeuwse Manifestatie - Prijsuitreiking over seizoen 2023. Locatie: Zandlooper te Lewedorp
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 22 juni 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 18 november 2023 - Zeeuwse Manifestatie 
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40