- woensdag 10 januari 2018
K. van Dorp & Zn, Rotterdam winnen nationale vlucht Chateauroux in Fondclub
Dat het seizoen vreemd verlopen is voor Klaas en Rik van Dorp is nogal zacht uitgedrukt. Na de verkoop van alle oude duiven in 2015, wisten ze in 2016 alweer aardig aan de weg te timmeren. De ploeg jaarlingen stond er al meteen en op Chateauroux werd de snelste duif van de Fondclub geklokt. Ook dit jaar werd er zegegevierd op de nationale dagfondvlucht. Maar deze mooie overwinning is helaas niet het overheersende gevoel over het afgelopen seizoen.
De oude duiven presteerden niet naar behoren. Goede uitslagen werden afgewisseld met minder uitslagen. Men kon de vinger niet op de zere plek leggen. In het loop van het seizoen kwamen de duiven wel op gang, maar toen sloeg het noodlot toe. Bij het autorijden kreeg Rik het problemen met het zicht. Eenmaal veilig thuisgekomen, werd het alsmaar erger. De koorts liep op tot boven de 40 graden met zelfs een ziekenhuisopname tot gevolg. Menig onderzoek is er gedaan, maar de exacte oorzaak is helaas nooit gevonden. En dat maakt het herstel natuurlijk knap lastig. Inmiddels zijn de grootste problemen wel weer opgelost, maar merkt Rik dat hij nog steeds niet helemaal de oude is.
Klaas en Rik van Dorp behoren al jaren tot de absolute top in Zuid-Holland. Klaas is inmiddels op leeftijd geraakt, houdt het reilen en zeilen van de duiven nog elke dag in de gaten, maar laat de dagelijkse verzorging over aan zoon Rik. Als Rik dan wegvalt, dan heeft de combinatie wel een probleem. Het is zoals ook in het wielrennen wordt beschreven: de Tour wacht op niemand. Dit geldt
FONDCLUB GROOT ROTTERDAM
ook op vooor de duivensport. Je moet nu eenmaal de duiven optimaal nalopen, anders kun je het wel vergeten. Gelukkig nam Sten van Dorp (zoon van Rik) de handschoen op en deed hij alles om de ploeg elke week weer optimaal aan de start te krijgen.
Zoals beschreven liep het oude duiven seizoen niet naar wens en toch werd er op de enige nationale dagfondvlucht de overwinning behaald. In 2016 werd deze prestatie geleverd door de 15-1680187 en dit jaar was het de 16-1499233 die dit kunstje flikt. Beide duiven hebben de mannen zelf gekweekt en komen voort uit de basislijnen die men bezit. Naast het oude soort, zien we ook de inbreng van Geerinckx uit België.
De combinatie heeft de beschikking over 2 ruime hokken die achter elkaar staan. De jongen en de oude duiven zitten gescheiden van elkaar en dit biedt vele voordelen. Bij de oude duiven worden enkel met duivinnen deelgenomen. Duivinnen op weduwschap zijn nu eenmaal de besten. Dat is de simpele redenering van Klaas en Rik. En dat hebben de mannen uiteraard al vaak zat bewezen.
De duivinnen zitten los in het hok. Men ziet de duiven liever niet aanparen met elkaar, maar dit wordt ook weer niet voorkomen. Krapper voeren om aanparen tegen te gaan is de mannen niet besteed. In het begin zou je er nog wel mee weg komen, maar als het seizoen vordert, moeten de duiven niks te kort komen. En dus wordt er goed gevoerd. Voor de herstel wordt gebruik gemaakt van Nutrilon. Dit product (eiwitten) wordt dan met roosvicee aan het voer geplakt.
De kweek wordt gedaan uit de kwekers. Uit de beste vliegers wordt er wel eens een eitje omgelegd zodat ook daar jongen van opkomen. Naast de gezondheidsproblemen, ging het spel met de jongen ook de mist in. Dit ondanks dat ze er veel werk van gemaakt hebben, speelde de "jonge duiven ziekte"ook hier op en verliep het allemaal niet naar wens. Neem daarbij ook de vele gewonde duiven die thuis zijn gekomen. De jongen zijn gespeeld op de natour. Dat ging best goed, zeker de laatste vluchten. Ze hebben een mooie ploeg overgehouden, maar ze vinden dat de duiven met slechts 5 vluchten onvoldoende ervaring hebben opgedaan. Gelukkig zaten daar wel 2 vluchten met 2-nacht mand bij.
Van oudsher zijn Klaas en Rik van Dorp echt allround spelers. Een kijkje in het bezoekershok laat vele duivenfoto's en trofeeën zien. Vroeger werd er ook hard gevlogen op de overnachtvluchten. Hier werden ook regelmatig overwinningen behaald waaronder een 1e Nationaal Cahors. We gaan dan echter wel vele jaren terug. Sinds het invoeren van het 1:10 puntensysteem heeft men de fondploeg vaarwel gezegd. Met dit puntensysteem kan je namelijk niet klakkeloos elke duif inkorven als je voor de kampioenschappen mee wilt strijden.
Na zoveel kampioenschappen te hebben behaald, is de focus verlegd op het behalen van uitslagen en prestigieuze titels. Dit geeft meer voldoening dan een zoveelste beker op een kampioenenavond. Een paar jaar terug hadden de mannen nog 2 Olympiade duiven en behaalde men succes in de Gouden Duif competitie. Dit is het doel wat de mannen voor ogen hebben. Daarnaast willen ze het plezier in de sport blijven houden. Duiven heb je voor de lol, maar het blijft wel sport. Met die instelling zullen we volgend jaar zeker weer rekeningen moeten houden met de mannen uit Overschie.
Peter Sebel