Artikelen

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 7 juni 2019

Voorwoord bestuur


Drukke weken achter de rug die voor mij persoonlijk dit keer niet alleen in het teken stond van de duiven. Natuurlijk waren er vele vergaderingen en bijeenkomsten voor de sport, de nationale inkorfcentra 2019 zijn vastgesteld, de Extra Ledenraad is achter de rug, overleg met betrekking tot de Nationale Dagen 2019 en Olympiade 2023, internationale afstemming en contact met vele afdelingen en werkgroepen en daarnaast natuurlijk de aandacht voor de eigen duiven.

Afgelopen dagen heb ik me echter ook bewust even niet met de sport bezig gehouden. Het was tijd voor quality-time met het gezin. Aandacht voor elkaar, voor andere hobby's en mee op kamp. Ook het moment om heel even met wat meer afstand naar de sport, alle ontwikkelingen en mijn duiven te kijken. En weet u wat het allermooiste daarvan is? Dat ik naast hele mooie, nieuwe herinneringen met mijn gezin ook nieuwe inzichten heb gekregen voor de sport. Zaken hebben de tijd gekregen om even te bezinken én de batterij is - ondanks dat een groep kids begeleiden tijdens kamp echt wel intensief is - weer opgeladen. Een aanrader voor iedereen, af en toe even wat afstand nemen om te genieten en om te zien of je op koers bent.

Ik kijk uit naar het lange Pinksterweekend, de wedstrijden en naar de afspraken en vergaderingen die komende weken op de agenda staan.

Ik wens u fijne Pinksterdagen!


Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 
 
 

NPO BESTUUR
Nationale inkorfcentra 2019 zijn bekend

 

De Nationale inkorfcentra 2019 zijn bekend. Het complete overzicht vindt u ook op www.duivensportbond.nl. 

Let op!
Mocht een centrum gedurende het seizoen onder de grens van 7 inkorvende leden komen dan zal er in overleg gezocht worden naar een oplossing. Besluit een inkorfcentrum vooraf om niet in te korven, dan dient dit vooraf doorgegeven te worden bij een van de contactpersonen voor de nationale wedvluchten of bij het NPO Bureau.
Nationale inkorfcentra 2019
 
 



WEDSTRIJDEN

Actuele vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.

 
Klik hier voor actuele los- en vluchttijden
 
 

WEDSTRIJDEN
Brabantse Super League (BSL) nu provinciaal

Ingezonden door Philip Geerdink

In 2017 werd de Brabantse Superleague opgericht met de bedoeling competitie te bieden op de ZLU-vluchten tussen de inkorfcentra: De Heen, Hoogerheide, Tilburg en Werkendam. Het is een open samenspel met deelnemers uit hoofdzakelijk de afdeling Brabant 2000 en enkele liefhebbers uit de grensgebieden.

De Brabantse Superleague (BSL) mag zich verheugen over een mooie deelname, immers alle duiven staan automatisch gedubbeld. De afgelopen twee jaar kende de BSL twee sterke generaal kampioenen in de personen van Jan van Gils in 2017 en Ronald Geerdink in 2018. De startende IFC's wilden klein beginnen om zo de kar goed op de rails te zetten, ondanks de velen verzoeken vanuit Oost-Brabant en inkorfcentra vanuit omliggende provincies. In mei 2019 is er toenadering gezocht bij de drie Oostbrabantse IFC's, te weten: Oss, Stiphout en Valkenswaard. De deur stond wagenwijd open om de superleague provinciaal verder uit te venten.

Wie mogen er deelnemen aan de BSL-vluchten?
  • Om te beginnen moet u hebben ingekorfd bij een van de zes deelnemende IFC's.
  • Uw afstand van Pau is maximaal 1040 km.
  • U dient lid te zijn van de NPO-afdeling Brabant 2000 of Oost-Brabant.
  • U bent woonachtig in de gemeente Tholen of er is speciaal dispensatie aan u verleend (i.v.m. deelname van oudsher). 
Voor 2019 gaan we al op sportief gebied de degens kruisen. Wie wordt de eerste provinciale ZLU-kampioen van de Brabantse Superleague? U kunt de verrichtingen van onze deelnemers volgen via brabantsesuperleague.jimdo.com
 

In memoriam Jan Antonis


Afgelopen weekend werden we opgeschrikt door het zeer het trieste bericht dat Jan Antonis, onze zeer gewaardeerde spil in onze commissie afdelingsconcoursen (waarin zijn Fondclub de Zuiderkempen was opgegaan) en erelid zowel bij de NPO als bij onze Afdeling Oost-Brabant, afgelopen vrijdag op 76-jarige leeftijd is overleden. Voor zijn vele verdiensten is Jan ook koninklijk onderscheiden.

Jan is zoals dat heet in het harnas gestorven. Midden in het leven staand en genietend van alle topprestaties kwam een plotseling einde aan het leven van Jan. Die topprestaties leverde Jan niet alleen met zijn duiven. Ook als organisatieman zette Jan iedere week weer een topprestatie neer voor zijn vereniging, voor onze afdeling, voor de Fondclub Zuid-Nederland en voor veel meer organisaties maar zeker ook voor zijn bevriende duivenvrienden die hem terecht op handen droegen. Zijn netwerk was van een grandioze omvang en Jan was door zijn menselijke uitstraling een zeer geziene man bij veel evenementen rond onze postduivensport die hem zo lief was, waarbij hij ook vaak hand- en spandiensten verleende voor de organisatie van deze evenementen.

Het overlijden van Jan laat uiteraard diepe sporen na bij zijn familie en dan met name zijn broer Theo, met wie Jan vele jaren samenwoonde aan de dr. Rauppstraat in Bergeijk. Ook in onze duivensport laat zijn heengaan zeer diepe sporen na. We zullen Jan herinneren als een gedreven postduivenliefhebber en organisatieman met hart en oog voor alle details zeker op het gebied van het fondspel, wat hem zeer na aan het hart ging. Hij was de grote motor achter de Fondclub Zuiderkempen die het fondspel in onze regio op een zeer hoog niveau geeft gebracht.

Ook bij het opstarten van ons eigen rekenbureau in de jaren 80 was Jan een van de initiatiefnemers. Later ging dit bijna automatisch onder zijn leiding over in de commissie afdelingsconcoursen. De ontwikkelingen rond het elektronisch inmanden en constateren volgde hij op de voet en waren bij Jan in zeer goede handen. Kortom Jan was de grote spil voor het fondspel in onze regio wat met zijn heengaan een mentor, een motivator, een expert, een topspeler en nog veel meer verloren heeft.

Als bestuurslid heb ik het genoegen mogen ervaren langdurig met Jan samen te mogen werken in diverse commissies en in het afdelingsbestuur. Jan was een grote voorvechter voor zijn geliefde fondspel, maar vergat nooit dat onze duivensport ook veel andere disciplines kent. Deze kregen ook zijn aandacht en het huis in Bergeijk was een komen en gaan van veel duivenvrienden.

Hier past alleen een enorm woord van dankbaarheid voor Jan, die wij als duivensport aan hem verschuldigd zijn. Wij zullen als organisatie door moeten gaan zonder de zeer deskundige steun van Jan en zullen het enorme gat dat hij achterlaat moeten proberen op te vullen. Dat zal niet makkelijk en misschien zelfs onmogelijk zijn. Nog groter moet het gat zijn voor zijn familie en zijn broer Theo. Hen wensen we namens de gehele duivensport en de vele vrienden van Jan heel veel sterkte met het verwerken van dit zo plotselinge verlies. Jan, bedankt en rust zacht.

Geert Schuurmans, Voorzitter Afd. 3 – Oost Brabant.
 
 
 

NPO BESTUUR
Africhtingsvluchten en lossingsvergunningen


Africhtingsvluchten en lossingsvergunningen. Met het begin van het jonge duivenseizoen willen steeds meer verenigingen, samenspelen duiven af gaan richten.
  • Voor elke africhting van meer dan 500 duiven is een lossingsvergunning nodig. 
  • Voor elke africhting van meer dan een vereniging of samenspel is een lossingsvergunning nodig.
  • De lossingsvergunning moet aangevraagd worden via de afdeling.
  • Per lossingsvergunning wordt €175,00 in rekening gebracht. 
  • Africhtingen in Nederland vinden uitsluitend op dinsdag plaats.
  • Africhtingen in het buitenland vinden uitsluitend op woensdag plaats.
Uitzondering in verband met Pinksteren
Bij hoge uitzondering kan i.v.m. het aankomende pinksterweekend, ook op woensdag 12 juni in Nederland worden afgericht.

Meer weten over het aanvragen van lossingsvergunningen?
Uw afdelingssecretaris kan u alles vertellen met betrekking tot het aanvragen van de lossingsvergunningen.
 
 

OPLEIDING
Keurmeester worden? Meld vóór 1 juli aan voor het examen van januari 2020!


Geïnteresseerden die het leuk en interessant vinden om in het ‘stille’ seizoen duiven te keuren en lid te worden van de Groep van Keurmeesters van Postduiven, kunnen zich voor 1 juli 2019 opgeven voor het afleggen van het examen. Dit wordt meestal afgenomen in de 3e week van januari.


Bent u duivenliefhebber en in staat om duiven te keuren neem dan contact op met de secretaris van de examencommissie, te weten Gerard van de Bovenkamp, Roggedreef 7, 7006 LW Doetinchem, 0314-323997 of 06-23465952, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gerard geeft u de informatie die nodig is om het examen succesvol af te leggen.
 
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 6 juni 2019

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

PV De Voorhouter vierde 70 jarig jubileum

Vrijdag 31 mei jl. vierden bestuur en leden van PV De Voorhouter hun 70-jarig bestaan. In 1949 vond in het Parochiehuis de oprichtingvergadering plaats. Er gaven zich spontaan 40 liefhebbers op en als voorzitter werd A. v.d. Slot gekozen. Bekende namen uit die tijd komen bij veel Voorhouters nog wel bekend voor: Angevaare, Diemel, Bax, Nol Dijsselbloem, van Schie. De naam van de nieuwe vereniging luidde De Vliegende Voorhouter, later verandert in De Voorhouter. Veel mensen gaven acte de presence op ons jubileum.

Naast wethouder Arno van Kempen waren er diverse vertegenwoordigers van postduivenverenigingen uit de omtrek gekomen. Ook de vrouwen van inmiddels overleden liefhebbers waren aanwezig. Door de voorzitter werd er een bloemlezing gehouden  over de afgelopen jaren  en de belangstellenden konden zo wat meer te weten komen over de duivensport.

Om het bestaan wat extra luister bij te geven werden er door de wethouder en het jongste lid, Stan Collé, 70 duiven gelost. De geschonken bijdragen (€ 500,-) zijn bestemd voor verzorgingshuis Bolero uit Voorhout. Meer info: www.pvdevoorhouter.nl
 

Werkt website GPS2021 niet juist? Gebruik andere webbrowser


Afgelopen periode ontvingen we van meerdere leden de melding dat niet alle teksten op www.gps2021.nl volledig te lezen zijn bij gebruik van Internet Explorer als webbrowser. Op dit moment wordt onderzocht waardoor deze fout veroorzaakt wordt. Tot die tijd hebben we de volgende oplossing: gebruik een andere webbrowser, bijvoorbeeld Google Chrome.

 
 


 
 

Blijf roofvogelaanvallen melden


Postduivenhouders ervaren steeds meer problemen met roofvogels. Om het probleem écht inzichtelijk te maken hebben we een speciale meldpagina ontwikkeld. Met een goed gevulde database kunnen we duidelijk maken dat het niet om incidenten gaat!
 
 

NPO Bureau gesloten op 10 juni 2019


Maandag 10 juni is het NPO Bureau gesloten vanweg Pinksteren. Vanaf dinsdag 11 juni staan wij graag weer voor u klaar.


 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40