Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 5 mei 2023 | week 18
 



Voorwoord


Rapport Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA)
Dinsdag 2 mei is het aangekondigde rapport over Sport met Dieren verschenen. Dit onder de titel “Plezier voor mens én dier?”. Uiteraard hebben wij daar met belangstelling naar uitgekeken. Het heeft direct te maken met de toekomst van onze duivensport. Wij hebben de stukken afgelopen dinsdag met een begeleidende tekst direct op onze website geplaatst zodat iedereen er kennis van heeft kunnen nemen.

Na het lezen kunnen wij stellen dat wij als duivensport verder moeten gaan op de ingeslagen weg. Met zelfregulering als uitgangspunt. Als u daarbij denkt, "Zelfregulering, wat bedoel je daar precies mee?", lees dan straks de “Mijmeringen Dierenwelzijn” van Gerard van de Aast er nog eens op na. Dan heeft u achtereenvolgens 10 belangrijke onderwerpen voor de duivensport in beeld en kunt u zich er voldoende bij voorstellen. Uiteraard is het hiermee niet klaar. Je kunt gerust zeggen het is nooit af, je zult altijd moeten blijven onderzoeken wat met moderne inzichten/technieken beter kan. Waarbij het nadrukkelijk volgen van maatschappelijke ontwikkelingen ook van groot belang is. Mensen kijken nu eenmaal anders naar bepaalde zaken dan een aantal jaren geleden. Daar zijn wij ons ook terdege van bewust en moeten daarop anticiperen.
 
Podcast
De stukken op een rustig moment doornemen zou je van elke duivenliefhebber wel mogen verwachten. Op de hoogte zijn en blijven van de maatschappelijke ontwikkelingen is belangrijk, weten waarover het gaat is eigenlijk eens must, als onze mooie duivensport je aan het hart gaat. Lezen van de stukken is één, wat ik zeker ook iedereen aan wil raden is om de podcast, die ook op de site staat, te beluisteren. Het kost je maar één half uur en in dat korte tijdsbestek hoor je hoe er over respect voor integriteit van dieren gesproken en gedacht wordt. In het tweede deel wordt ook specifiek over de duivensport gesproken. Als NPO Bestuur gaan wij samen met onze WOWD aan de slag om het gevraagde Dierenwelzijnsplan op te stellen.
 
Wat kan ik zelf doen?
Belangrij is dat iedere liefhebber zijn of haar eigen verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar duiven. Denk daarbij ook aan het direct reageren als er bericht is dat een duif van jou is opgevangen. Hoe de liefhebber reageert is beeldbepalend voor de manier waarop de samenleving kijkt naar onze sport. Denk dan niet, "Ach het is er maar één". Vergis je niet: via social media kan een negatieve ervaring zich verspreiden als een inktvlek. Voorwaarde voor je eigen bereikbaarheid is ervoor zorgen dat je gegevens in de database van de NPO juist zijn. Kortweg: is het telefoonnummer nog steeds juist en staat de duif op je eigen naam. Je kunt het zelf gemakkelijk regelen via Mijn NPO. Er zijn natuurlijk altijd situaties dat iemand niet direct zijn of haar duif op kan halen of op laten halen bij een particulier. Het is nodig dat wij daarover op korte termijn landelijke afspraken maken. Hoe wij dat gaan regelen? Bijvoorbeeld in elke vereniging één contactpersoon aanwijzen die ervoor zorgt dat één van de leden die in de omgeving van de opgegeven duif woont de duif ophaalt. Belangrijk voor de duif in kwestie en belangrijk voor de uitstraling van de duivenliefhebbers in Nederland. Denk met ons mee en wij komen samen vast tot een oplossing!
 
Koninklijke onderscheidingen
Vorige week woensdag, de dag voor Koningsdag, was het weer de jaarlijkse dag waarop Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt. Ieder jaar worden er dan Nederlanders in het zonnetje gezet vanwege hun inzet als vrijwilliger. De planning van die dag wordt voor betrokkene dan ineens op de kop gezet. Persoonlijk maakte ik dat van dichtbij mee deze dag. Ik had samen met Gerrit van Eikenhorst die dag een afspraak staan in het kader van de Olympiade. De reden waarom Gerrit van Eikenhorst op het laatste moment plotseling verstek moest laten gaan werd mij later op de dag duidelijk toen hij mij persoonlijk op de hoogte bracht van de onderscheiding die hem was toegekend.

Ik heb hem van harte gefeliciteerd met deze verdiende onderscheiding. Meer dan verdient voor zijn jarenlange inzet, vanaf 1969, voor het verenigingsleven waaronder de duivensport! Als je kijkt naar de duivensport kun je niets anders dan constateren dat wij alleen kunnen functioneren door de inzet van al die vele vrijwilligers, die elke week weer klaar staan. Maar ook al die bestuurders die belangeloos veel vrije tijd steken in de duivensport. Je kunt gerust stellen zonder vrijwilligers geen duivensport!

Naast Gerrit van Eikenhorst heeft ook Hans van Brenkelen een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Hans is ook iemand die zich al jaren maatschappelijk inzet, onder andere ook voor de duivensport! Beide heren van harte gefeliciteerd met de onderscheiding. Foto’s en verslag over beide heren staat in deze Op (de) Hoogte.
 
Succes op de vluchten en een fijn weekend toegewenst!
 

Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


NPO BESTUUR

RDA-rapport gepubliceerd 

Dinsdag 2 mei is het Rapport ‘Plezier voor mens en dier’ van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) verschenen. In het onderzoek van de RDA en het rapport komt ook de duivensport aan bod. Ruud Tombrock (Forumvoorzitter RDA): “Sporten, spellen en evenementen met dieren zijn belangrijk in onze samenleving. We zien dat mensen die betrokken zijn bij sport en ontspanning met dieren hun activiteit koesteren en soms een innige band onderhouden met het dier. In een aantal gevallen wordt dat al vertaald in structurele maatregelen voor dierenwelzijn. De verschillen blijken echter groot. Het belang van het dier moet altijd voorop staan. Hiervoor zijn nu principes uitgewerkt, zogenaamde aanbevelingen die helpen bij het opstellen en uitvoeren van dierenwelzijnsplannen.”

Deze leidende principes vormen ook de basis voor ons Beleidsplan ‘Toekomstbestendige duivensport’, zoals dat al enkele jaren geleden is vastgesteld.

Lees hier verder
Publieksuitgave - Plezier voor mens én dier?
Zienswijze - Plezier voor mens én dier?
Podcast Dierenraad - Plezier voor mens én dier?
 

MIJMERINGEN

Dierenwelzijn

Inleiding
Vanaf haar aantreden in juni 2020 heeft het NPO Bestuur het welzijn van onze duiven centraal gezet in haar beleid. De reden daarvoor is simpel; zonder aandacht voor het welzijn van onze duiven is er geen toekomstbestendige duivensport mogelijk. Duivenwelzijn is rand voorwaardelijk om de duivensport te kunnen blijven beoefenen. In het in november 2020 gepresenteerde “Beleids- en Uitvoeringsplan” was het NPO Bestuur heel duidelijk over wat ze nastreefde; “Een toekomstgerichte duivensport waarbij het welzijn van onze duiven en spelplezier van de liefhebber centraal staan” Deze visie staat nog steeds als een huis.

Het RDA rapport over sport met dieren
De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) is een onafhankelijke raad van deskundigen die de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd of op eigen initiatief adviseert over multidisciplinaire vraagstukken op het gebied van dierenwelzijn, inclusief diergezondheid en ethische vraagstukken.

Lees hier verder
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Wie lost waar
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 6 mei

In de vroege ochtend waait er een zwakke zuidoostelijke wind waardoor het op veel plaatsen nevelig zal zijn. Verder is er veel middelbare en hoge bewolking aanwezig op nadering van een neerslagzone vanuit het westen van Frankrijk. De eerste neerslag wordt in Frankrijk in de tweede helft van de ochtend verwacht en in de middag ook plaatselijk over Nederland. Voor deze neerslagzone is de wind zuidelijk waardoor de verplaatsingssnelheid laag is en de timing van neerslag over Nederland moeilijk exact is aan te geven. Hierover morgen meer info. De temperaturen stijgen van 10 gr in de ochtend naar ca 16-19 gr in de middag. Een hele vroege lossing vanuit Frankrijk en het zuiden van Belgie lijkt op dit moment niet aan de orde, maar met de neerslag die vanuit het zuidwesten nadert kan ook niet te lang gewacht worden. Lastig dus voor veel losplaatsen. 

Actueel weerbericht 
Op de homepage van www.duivensportbond.nl vindt u wekelijks het meest actuele weerbericht. 

Bron: Vluchtbegeleidingduiven.nl

 

NPO BESTUUR

Koninklijke onderscheiding voor Gerrit van Eikenhorst en Hans van Brenkelen



 
 
 

RUBRIEK

Super Fondclub GOU (SFG) bestaat 25 jaar


Dit jaar is het 25-jarig jubileum van de Super Fondclub GOU (SFG), opgericht in 1999 en de enige “fondclub” welke over de hele Afdeling 8 het werkgebied heeft.

Wat heeft de SFG u te bieden?
De SFG heeft op Afdelingsniveau 3 spel disciplines en op Internationaal niveau de ZLU vluchten:

• Eendaagse Fondvluchten
• Meerdaagse fondvluchten
• Jonge duiven (welke in afdelingsverband gelost worden)
• ZLU Ochtendlossingen
Lees hier verder
SFG Vliegprogramma
 

Olympiade nieuws 


Het laatste Olympiade nieuws is op de Olympiade website, Facebook en Instagram te volgen.

Wilt u graag op de hoogte blijven? Dat kan via: 
* Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen, heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
Klik hier voor Olympiade Nieuws #6 - maart 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor De Rijke Group.

Nogmaals hartelijk dank! 

                  

                                                                                                            Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Veelgestelde vragen


Hoe lang moet een duif door een centraal hok worden vastgehouden?

Vanaf de datum dat de melding via de NPO is verstuurd, dient een Nederlandse duif 7 dagen door het centraal hok vastgehouden te worden. Voor een duif met een buitenlands ringnummer zijn dit 14 dagen. Maak zo snel mogelijk een afspraak wanneer je de duif wilt halen.

 

Terug naar inhoudsopgave

Het antwoord op veelgestelde vragen vindt u op onze site
 
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen
 

Wekelijks tonen we in Op (de) Hoogte een overzicht van actuele bonnenverkopen en verkopen die lopen of van start gaan. Ook op de website is het overzicht van de verkopen te vinden. Zowel in ODH als op de website tonen we verkopen van verenigingen, afdelingen en NIC's. 


Toppigeons 

Overzicht bonnenverkopen duivensportbond.nl
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten
 

6 mei 2023


Zaalverkoop Golden Classic Marathon 2023 door PV De Luchtbode (H.I. Ambacht). Inkooien vanaf 18.15 uur, bezichtigen tussen 19.15 en 20.00, verkoop vanaf 20.10 uur. Locatie: Clubgebouw PV De Luchtbode, Reeweg 89, Hendrik-Ido-Ambacht.
 

28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 4 mei 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40