Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 21 april 2023 | week 16
 



Voorwoord

Het startschot……het gaat nu echt beginnen
Ieder jaar weer zo’n speciaal moment wanneer de manden weer open gaan, de duiven de vrijheid krijgen en de reis voor de eerste wedvlucht naar de thuishaven weer kan beginnen. In dit geval ook een bijzonder jaar, want het is het jaar waarin de Olympische selectie plaatsvindt voor de Olympiade in januari 2024 in Maastricht. De sportieve strijd met als eindresultaat wie er straks in Maastricht op het podium komt.

Eén zekerheid is er: de drie beste Nederlandse duiven op de verschillende disciplines mogen naar Maastricht en ons land vertegenwoordigen. Dan is het afwachten wat er door de andere landen wordt ingezonden om te kijken wie er uiteindelijk op het podium komt van de FCI. Het is mogelijk dat er door meer dan 60 landen duiven worden ingezonden, er is dus flinke concurrentie. We gaan het zien, maar eens eerst kijken wie Nederland mag vertegenwoordigen op de Olympiade in ons eigen land. Sowieso al een geweldige eer om je land te mogen vertegenwoordigen.

Olympiade vluchten
In het kader van de Olympiade worden er ook een aantal Olympische vluchten georganiseerd. Zo is er inmiddels vastgesteld dat Nationaal Issoudun het predicaat Nationale Olympische vlucht krijgt en dat er vanuit Munchen en Helmstedt een Olympisch concours georganiseerd gaat worden. En zeker niet te vergeten: de ZLU organiseert de West Europese Olympiade Marathon. Daarnaast zijn er al diverse clubs die ook tijdens het komende seizoen aandacht schenken aan de Olympiade.

Huldiging kampioenen tijdens Olympiade 
Waren er in het afgelopen winterseizoen de nodige huldigingen van kampioenen op verschillende zaterdagen, de kampioenen van 2023 worden allemaal gehuldigd tijdens de Olympiade in Maastricht. Een prachtig moment om als kampioen gehuldigd te worden. Bij de huldigingen, zoals wij die gewoonlijk houden, is het niet mogelijk om naast je partner nog familieleden of leden van je vereniging mee te nemen. Het bijzondere van de huldigingen tijdens de Olympiade is dat die nu juist wel aanwezig kunnen zijn bij de huldiging. Het zal een extra dimensie geven aan het behaalde kampioenschap!

Seizoen 2022 versus seizoen 2023
Wat is er bij de start van dit seizoen nu anders dan vorig jaar? Om te beginnen is nu gerealiseerd dat alle vlieggebieden in Nederland bestaan uit minimaal 150 leden. Daarvoor waren in sommige gebieden behoorlijke ingrepen noodzakelijk. Het klinkt vrij eenvoudig, 150 of meer leden in één gebied, maar dat is een totaal andere opdracht in een dichtbevolkt gebied dan in een gebied waar het veel minder dichtbevolkt is. Of wat te denken over bossen en meren in het gebied? Zo hebben enkele afdelingen ervoor gekozen om het op basis van coördinaten in te delen. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Wij gaan er in ieder geval weer iets van leren, hopelijk is het een bruikbaar concept voor de toekomst. Het gaat daarbij vooral om de wedvluchten op de Vitesse en de eerste vluchten met de Jonge duiven. Bij de Midfond, Dagfond en de Marathon is het veel gemakkelijker om tot mooie vlieggebieden te komen. Ook daar vinden liefhebbers wel iets van maar dat is inherent aan de duivensport.

Nationale kampioenschappen/WHZB/TBOTB
Wat wij dit jaar ook vanaf het begin kunnen volgen is de tussenstand bij de Nationale Kampioenschappen/WHZB/TBOTB. Wekelijks een tussenstand in het Grootmeester, Aangewezen en Duifkampioenschap. Het is zeker voor alle kanshebbers van toegevoegde waarde om wekelijks te kunnen zien waar je landelijk staat. Nieuw is dat er na het afslaan van de klokken en het insturen van het UDP bestand nu naast de uitslag van de duiven op snelheid er ook direct een uitslag beschikbaar is op basis van het Grootmeester kampioenschap. Naast grote concoursen winnen het hoogst bereikbare in de duivensport. Met het beschikbaar hebben van de wekelijkse tussenstanden is het ook mogelijk om direct na de laatste vlucht van een discipline de eindstand te publiceren. Uiteraard met daarna de mogelijkheid om te reclameren maar dat wil zeggen dat de definitieve eindstand vele malen eerder beschikbaar is dan in het verleden.

Grand Prix vluchten
Ik gaf het al met zoveel woorden aan: Nationale Kampioenschappen zijn belangrijk maar die belangrijkheid kan wel wedijveren met het winnen van grote aansprekende wedvluchten. Het aantal deelnemende duiven geeft gewicht en glans aan de overwinning. Hiervoor hebben wij twee jaar geleden onze Grand Prix vluchten ingesteld. Ze krijgen inmiddels de aandacht die ze verdienen, en een overwinning op een Grand Prix is een hoogtepunt voor elke liefhebber. Er worden er weer acht georganiseerd: Midfond, Dagfond, Marathon en Jonge duiven elk 2 Grand Prix wedvluchten. Waar je voorkeur ook ligt, iedereen heeft 2 mogelijkheden om zo’n aanspreken Grand Prix titel op zijn/haar naam te schrijven.

Ik wens iedereen veel succes het komende seizoen, maar zeker net zo belangrijk is dat er weer veel te genieten valt van onze mooie duivensport!


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 

RUBRIEK

Update stand van zaken procedure invliegduiven


Dit is een gedeelte van het voorwoord van vorige week, voor degenen die het gemist hebben. Er is een update, dat is de laatste versie van Autokon, dat is nu 23.02. Verder vervalt het stukje over Vinera, dat is inmiddels ook gereed.

Aanvulling is dat er wanneer een liefhebber alleen met invliegduiven mee wil doen er niets gewijzigd is ten opzichte van vorig jaar, dat kun je gewoon in je eigen klok aangeven. Als je dat aangeeft zijn alle duiven invliegduiven! Hoe gemakkelijk kan het zijn.

Procedure Invliegduiven
Er zijn zaken die snel en soepel worden opgelost/aangepast. Helaas geldt dat niet voor alles en zeker niet voor hetgeen vorig jaar over invliegduiven door de Ledenraad is vastgesteld.


Denkend vanuit een situatie waarin je alles vanaf scratch kan bouwen is zo goed als alles mogelijk, maar het in bestaande systemen inbouwen is helaas iets anders. Daar kun je van alles van vinden maar je moet ook reëel blijven en kijken wat wel kan in de bestaande software en wat ben je bereid ervoor te betalen?

Lees hier verder
 

Uitleg procedure invliegduiven


Hieronder een instructie voor het aangeven van invliegduiven in Winver:


 

 


NPO BESTUUR

Het vliegseizoen gaat van start 


Komend weekend gaat eindelijk het vliegseizoen 2023 van start. Graag delen wij nogmaals het vliegprogramma 2023 met u. Hierin vindt u alle Nationale vluchten, inclusief de Grand Prix vluchten 2023. Deze zijn blauw gemarkeerd.

 


NPO BESTUUR

NPO kampioenschappen 2023 


Inleiding
Op de NPO Ledenraad van 13 maart 2022 is het voorstel voor Eerlijk spel en de Nationale Kampioenschappen aangenomen. Het NPO Bestuur heeft de ervaringen in 2022 geëvalueerd en stelt een aantal aanpassingen voor. De voorgestelde aanpassingen zijn het resultaat van besluiten van en feedback op de NPO Ledenraad van 26 november 2022 en overleg met de rekenaar over wat haalbaar en werkbaar is. De aanpassingen zijn geel gearceerd in dit document en aangenomen door de NPO ledenraad van 11 maart 2023.

Toelichting bij de aanpassingen
Invliegduiven
Om te komen tot een werkbare regeling voor invliegduiven is besloten om het aantal invliegduiven voor alle spel niveaus gelijk te houden. Invliegduiven zijn dus toegestaan. Een liefhebber mag alle duiven meegeven als invliegduif en wanneer de liefhebber ervoor kiest een gedeelte van de ingekorfde duiven als invliegduiven mee te geven dan is het aantal invliegduiven op alle spel niveaus gelijk.

Lees hier verder
 

OLYMPIADE

Spelregels voor deelname aan de Olympiade

Inleiding
Nu de Olympiade in januari 2024 in Maastricht dichterbij komt is het ook tijd om te kijken naar de spelregels voor deelname aan de Olympiade. Ieder bij de FCI aangesloten land stuurt zijn beste en mooiste duiven naar de Olympiade. Voor deelname aan de Olympiade gelden spelregels welke hier worden toegelicht.

Wat zijn de spelregels voor deelname aan een Olympiade?
De FCI heeft voorwaarden en spelregels vastgesteld voor deelname aan een Olympiade voor zowel de sportklasse als de standaardklasse. Daarbij moet U denken aan voorwaarden zoals vereist aantal prijzen, vereist aantal prijskilometers, minimaal aantal deelnemers aan een vlucht etc. Voor de sportklasse heeft de FCI ook een puntentelling vastgesteld waarbij een coëfficiënt wordt uitgerekend. Omdat de FCI spelregels op onderdelen afwijken van wat gangbaar is in de Nederlandse duivensport is het dus even opletten geblazen.

Lees hier verder
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Wie lost waar
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 22 april en zondag 23 april


Complex lagedrukgebied over het westen van Europa zorgt voor sterk wisselende omstandigheden. De verwachting voor zaterdagochtend lijkt zich het best te omschrijven als zwaar tot geheel bewolkt ten oosten van de lijn Parijs-Brussel-Maastricht waarbij de wolkenbasis boven de 2-3km ligt.

Over Nederland zijn de omstandigheden voldoende goed om te lossen met heldere omstandigheden een een grondinversie die rond 09u voldoende verdwenen zal zijn. Met name over noordwest Frankrijk en het westen van Belgie zijn d omstandigheden in de eerste uren slecht als gevolg van lage bewolking en/of mist. Met het binnentrekken van de bewolking ten zuiden van Parijs verdwijnen deze slechte omstandigheden maar overheerst vervolgens de bewolking waardoor lossingen lastig worden in die omgeving. De temperaturen zijn in aanvang rond de 5-7 graden in de opklaringen maar lopen overdag op naar ca 12-15 graden.  De verwachtingen wisselen per computerrun en pas zaterdagochtend zal echt de situatie duidelijker zijn, helaas.

Weersituatie zondag: Met een zuidelijke stroming blijft vochtige lucht aangevoerd worden waarin tijdens de nacht op veel plaatsen nevel en vooral ook mist kan gaan ontstaan. Deze lost bij het binnentrekken van een volgende neerslagzone wel weer op maar het tijdstip van binnentrekken is nog hoogst onzeker in deze situatie. Ergens in de loop van de ochtend zal het over Belgie al wel gaan regenen is de verwachting. 

Actueel weerbericht 
Op de homepage van www.duivensportbond.nl vindt u wekelijks het meest actuele weerbericht. 

Bron: Vluchtbegeleidingduiven.nl
 

 

 

Uit het archief 


Bijgaande foto ontvingen we van de heer Verschuuren uit Berken Enschot.  De foto is van juni 1922, dus het is een historische foto van zo'n 101 jaar oud. Afkomstig van de opa van mijn echtgenote, die in Hengelo de duivensport beoefende. Zijn duif kreeg dit diploma na overwinning vanuit Doerdan.

Leuk om historisch materiaal over de duivensport te ontvangen!
 


NPO Bureau gesloten op Koningsdag


Aanstaande donderdag 27 april is het NPO Bureau gesloten wegens Koningsdag. Vrijdag 28 april zijn wij weer bereikbaar. Fijne Koningsdag! 
 
 

NPO BESTUUR

Weersverwachting: beschikbaar vanaf homepage


Inmiddels is ook de weersverwachting beschikbaar vanaf de homepage van onze website.


Mist u informatie of heeft u suggesties voor de website? We horen het graag. Klik op onderstaande button om informatie/suggesties door te geven.
Suggesties voor de website doorgeven
 

Olympiade nieuws 


Het laatste Olympiade nieuws is op de Olympiade website, Facebook en Instagram te volgen.

Wilt u graag op de hoogte blijven? Dat kan via: 
* Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen, heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
Klik hier voor Olympiade Nieuws #6 - maart 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor Beyers.

Nogmaals hartelijk dank! 

                                 

                                                                                                            Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Veelgestelde vragen


Ik heb twee facturen ontvangen voor de bestelling van de ringen terwijl ik maar één bestelling heb gedaan.

Bij het bestellen van de ringen heeft u 1 keer op ‘opslaan’ gedrukt en 1 keer op ‘verwerken’. Daardoor ontvangt u 2 keer een factuur. We hebben dan toch maar 1 keer de bestelling ontvangen. De 2e factuur kunt u als niet-ontvangen beschouwen.

 

Terug naar inhoudsopgave

Het antwoord op veelgestelde vragen vindt u op onze site
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten
 

22 april en 6 mei


Zaalverkoop Golden Classic Marathon 2023 door PV De Luchtbode (H.I. Ambacht). Inkooien vanaf 18.15 uur, bezichtigen tussen 19.15 en 20.00, verkoop vanaf 20.10 uur. Locatie: Clubgebouw PV De Luchtbode, Reeweg 89, Hendrik-Ido-Ambacht.
 

28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 21 april 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40