Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 7 april 2023 | week 14
 



Voorwoord

Kriebels en website
Ik merk het overal om mij heen: een paar dagen zonnig weer en op verschillende momenten zie je duiven die vanuit alle richtingen aan het trainen zijn of worden afgericht. Van de duiven weet ik het niet, maar veel liefhebbers staan zeker al op scherp. Het staat eraan te komen, het nieuwe vliegseizoen. Het is ook weer iets om naar uit te kijken, de eerste vluchten. Een nieuw seizoen waar iedereen weer op zijn eigen manier kan genieten van onze mooie sport. Door elke afdeling zijn de vlieggebieden met 150 of meer leden vastgesteld. Die klus is overal geklaard, dank daarvoor! Laten wij vooral genieten en ons nu even niet te druk maken over “eerlijk spel” dat komt de komende winter vast weer aan de orde. Er is nog genoeg te verbeteren!

De website is inmiddels, zoals de meesten wel gezien zullen hebben, een stuk verder ontwikkeld. De wedvluchten en lossingstijdens staan er overzichtelijk op en ook de volledige informatie over de weersverwachting is met één klik te openen.

Als je ze nog niet gezien hebt, kijk dan eens naar de mooie en leuke filmpjes die op de site staan over onze Nationale Kampioenen. Echt de moeite waard, mooi materiaal van onze beste sporters vastgelegd door Falco Ebben, dat mag ook gezegd worden. En de mooie uitdaging: doe je best om daar volgend jaar zelf bij te staan. Succes! 

Thuis afslaan en einde tijdperk gebruik gummiringen
Om met het laatste te beginnen, in deze Op (de) Hoogte geven wij in “Van de NPO bestuurstafel” aan dat dit jaar voor het laatst gebruik gemaakt mag worden van gummiringen voor het constateren van duiven. Het is dan ook precies 25 jaar geleden dat de eerste Elektronische Constateer Systemen (ECS) op de markt kwamen. Aan alles komt een einde zullen wij maar zeggen. Het is ook nog maar een enkeling die er nu nog gebruik van maakt. Voor verdere info zie het betreffende artikel.

De ontwikkelingen staan in die 25 jaar uiteraard niet stil, inmiddels is de thuisafslag mogelijk gemaakt. Onze reglementen zijn daar nog niet volledig op aangepast, maar velen zullen wel op de hoogte zijn van het unanieme besluit van de laatste Ledenraad waarin is vastgesteld dat er op alle, dus ook Nationale wedvluchten, gebruik gemaakt mag worden van de mogelijkheid om thuis af te slaan. Een goede zaak voor onze leden die te maken hebben met een behoorlijke afstand tot het Nationaal Inkorf Centrum. Maar wat ook te denken van de jongere liefhebbers onder ons. De zaterdagen zijn vaak druk bezet met allerlei gezin gerelateerde activiteiten. In dit soort situaties is gebruik maken van de thuisafslag een gezinsvriendelijke oplossing. Natuurlijk weet ik ook dat door de mogelijkheid van het maken van de thuisafslag in sommige situaties de liefhebber niet fysiek in de vereniging aanwezig zal zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat in een goed draaiende vereniging de meeste leden graag dat uurtje gezelligheid meemaken. Je moet er samen iets van maken in de club, maar technische ontwikkelingen moeten wij ook in onze sport bijhouden. 

Correspondenten gezocht voor Poolse lossingen
Tijdens een gesprek dat ik onlangs heb gehad met de Poolse voorzitter was een van de belangrijkste onderwerpen de Poolse lossingen in Nederland. De Poolse Duivensportbond wil dit graag goed laten verlopen. Daarvoor is het nodig dat wij een aantal losplaatsen aanwijzen voor de Poolse Marathon vluchten. Vervolgens moeten wij voor die losplaatsen ook correspondenten hebben, dat wil zeggen voor elke losplaats een contactpersoon die aanwezig is rond het tijdstip van de lossing. Hij of zij heeft dan ook contact met onze mensen van het IWB, dit om de lossing te coördineren.

De losplaatsen van Poolse duiven zijn de volgende: Enschede, Roosendaal, Drachten, Alphen NB, Deventer en Venlo. Voor de eerste vier zijn al contactpersonen beschikbaar, voor de laatste twee, dus Deventer en Venlo nog niet. Hierbij dus de oproep om je te melden als jij deze functie op je zou willen nemen. Dit kan door je op te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Uiteraard is er een onkostenvergoeding beschikbaar.

Laatste nieuws
Bij het maken van dit voorwoord komt het bericht binnen dat er vier verdachten zijn aangehouden voor de diefstal van de duiven op 29 november 2021 in Steggerda. Afwachten hoe dit verder afloopt. Voor het volledige bericht gebruik deze link.

Fijn paasweekend!


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


VAN DE BESTUURSTAFEL

Aanpassen NPO Wedvluchtreglement


Het NPO Bestuur heeft het reviseren van het NPO Wedvluchtreglement in 2023 als speerpunt van beleid benoemd. Er zijn meerdere redenen welke dat noodzakelijk maken. In deze van de Bestuurstafel zullen we ze kort langs lopen.

Gebruik gummiringen niet meer toegestaan in 2024
Het NPO Bestuur heeft besloten dat met ingang van 2024 het gebruik van gummiringen op de wedvluchten niet meer is toegestaan. Het is dit jaar 25 jaar geleden dat elektronisch constateren werd ingevoerd. Het gebruik van gummiringen daalt al jaren sterk en de Covid beperkingen hebben dit proces versneld. De voordelen voor de liefhebber van elektronisch constateren zijn alom bekend. Voor de organisatie zijn er ook grote voordelen en het is tijdbesparend voor vrijwilligers. Op dit moment heeft 99.9% van de duiven die worden ingekorfd een chipring. Er is een ruim aanbod van (gebruikte) ECS systemen en de kosten zijn sterk gedaald. Al met al redenen om het gebruik van gummiringen met ingang van 2024 niet meer toe te staan. Het huidige Wedvluchtreglement omvat 95 pagina’s waarvan meer dan 2/3 betrekking heeft op het gebruik van gummiringen. Stoppen met het gebruik van gummiringen zal het Wedvluchtreglement fors versimpelen en duidelijker en beter leesbaar maken.

Lees hier verder
 

WEDSTRIJDEN

Huldiging sectorwinnaars


Deze week nogmaals aandacht voor de sectorwinnaars 2022 wegens een rectificatie. De foto van een aanwezige sectorwinnaar ontbrak in de Op (de) Hoogte van vorige week.

Nogmaals van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestaties!









 

 

NPO BESTUUR

Weersverwachting: beschikbaar vanaf homepage


Inmiddels is ook de weersverwachting beschikbaar vanaf de homepage van onze website.


Mist u informatie of heeft u suggesties voor de website? We horen het graag. Klik op onderstaande button om informatie/suggesties door te geven.
Suggesties voor de website doorgeven
 

Olympiade nieuws 


Op 31 maart is een nieuwe editie van Olympiade Nieuws verstuurd. Hierin onder meer aandacht voor:
  • het NPO paviljoen tijdens de Olympiade
  • reserveren van hotelkamers en voorverkoop tickets
De nieuwsbrief is ook terug te vinden op de website. Het laatste Olympiade nieuws is op de Olympiade website, Facebook en Instagram te volgen. 

* Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen, heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
Klik hier voor Olympiade Nieuws #6 - maart 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

WEDSTRIJDEN

Zaalverkoop 8e editie Golden Classic Marathon

Op 22 april en 6 mei vindt de zaalverkoop plaats voor de 8e editie van de Golden Classic Marathon 2023. Tijdens de verkoopdagen worden door fondliefhebbers gekweekte jonge duiven per opbod verkocht. De gehele opbrengst wordt in 2023 vervlogen op de jaarling concoursen vanuit Agen en Bergerac. 


De winnaars van 2022


  
Foto links/boven: Gerard Griffioen met GCM 102
Foto rechts/onder: Team De Patagoon 1e Agen 
 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor de Patagoon Duivenvoeders.

Nogmaals hartelijk dank! 

                                         

                                                                                                            Terug naar inhoudsopgave

 


NPO BUREAU

Tweede paasdag gesloten


Het NPO Bureau is tweede paasdag (10 april) gesloten. Dinsdag 11 april staan wij weer voor u klaar. 
Fijne paasdagen gewenst!

Terug naar inhoudsopgave

 


NPO BUREAU

Nu te zien: Tentoonstelling 'William of Orange: de gedecoreerde duif'

 

Veel militairen werden na de Slag om Arnhem onderscheiden voor hun heldhaftige daden. Daarnaast werd er nog een andere hoge dapperheidsonderscheiding uitgereikt: de Dickin Medal. Een onderscheiding speciaal voor dieren! Postduiven werden al eeuwenlang gebruikt om berichten te versturen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze volop ingezet om geheime boodschappen te bezorgen.

Op 19 september 1944, midden in de strijd bij de brug in Arnhem, werd deze Dickin Medal verdiend door postduif William of Orange. Hij slaagde erin de lange en gevaarlijke vlucht naar Engeland te maken en succesvol een belangrijk bericht te bezorgen.

De tentoonstelling ‘William of Orange’ is nu gratis te bezoeken in Airborne at the Bridge. Airborne Museum at the Bridge Rijnkade 150, 6811 HD Arnhem. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Gezocht: oude woonboerderij met duiven


Voor de film ‘Drie Dagen Vis’ zijn wij opzoek naar een oude woonboerderij/boerderij-achtig huis waar duiven gehouden worden (dit mag in een apart verblijf). Het gaat om ongeveer 2 draaidagen in de periode van begin juni half juli. 
Wie o wie heeft voor ons de gouden tip of zou graag zelf meewerken?! Of zou je graag wat meer info willen? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dank!

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Duif gevonden 


Door de heer Boersma
 

Vandaag vond mijn jongste zoon een flink vermoeide duif met een ring bij ons in de tuin in Loenen aan de Vecht. (Code: HRPA 2022 00593175, Australië). De duif liep zo via de voordeur naar binnen en ik kon hem moeiteloos oppakken. Hij was mager. Hij heeft in de schuur wat noten en zaden gegeten en een beetje water gedronken. Daarna vloog hij met veel moeite over de heg heen. We zijn benieuwd waar de duif vandaan komt en hopen dat hij de weg naar huis weer zal weten te vinden. 

Kunt u de heer Boersma verder helpen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar inhoudsopgave

 

Africhten voor de grote fondvluchten 2023 

   
 

NPO BUREAU

Veelgestelde vragen


Deze week antwoord op veelgestelde vragen over buitenlandse duiven op naam zetten.

Wat moet ik doen om Belgische duiven op naam te zetten?
1. U laat ze in uw vereniging door de overschrijvingsfunctionaris overboeken op uw naam en
2. U stuurt een mail naar de NPO met uw lidnummer, de ringnummers en een foto van de eigendomsbewijzen.

In de vereniging kan de overschrijvingsfunctionaris ook buitenlandse ringnummers op uw naam zetten (overboeken). Ze worden dan geregistreerd in de NPO-Cloud en wanneer u inlogt op uw account vindt ze u ze onder "mijn ringen".

Omdat in onze zoekmachine geen Belgische ringnummers gezocht kunnen worden, moet ook de KBDB op de hoogte gebracht worden van de overboeking. We vragen u daarom een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met een foto van het eigendomsbewijs/de eigendomsbewijzen, uw lidnummer en het ringnummers/de ringnummers. WIj geven dit dan voor u door aan de KBDB. U kunt via de zoekmachine op de site van de KBDB zien of de duif al op uw naam staat.

Hoe schrijf ik overige buitenlandse duiven op mijn naam?
U kunt met het eigendomsbewijs naar de overschrijvingsfunctionaris van uw vereniging. Deze kan de duif overboeken en deze wordt dan geregistreerd in de NPO-cloud. Wanneer u inlogt op uw account, vindt u ze onder ‘Mijn ringen’

Terug naar inhoudsopgave

Het antwoord op veelgestelde vragen vindt u op onze site
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen  


Wekelijks tonen we in Op de Hoogte een overzicht van actuele bonnenverkopen en verkopen die lopen of van start gaan. Ook op de website is het overzicht van de verkopen te vinden. Zowel in ODH als op de website tonen we verkopen van verenigingen, afdelingen en NIC's. 
 

Duivennet

Overzicht bonnenverkopen op duivensportbond.nl
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten
 

22 april en 6 mei


Zaalverkoop Golden Classic Marathon 2023 door PV De Luchtbode (H.I. Ambacht). Inkooien vanaf 18.15 uur, bezichtigen tussen 19.15 en 20.00, verkoop vanaf 20.10 uur. Locatie: Clubgebouw PV De Luchtbode, Reeweg 89, Hendrik-Ido-Ambacht.
 

28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 6 april 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40