Artikelen

De ergste warmte ligt weer achter ons (maar voor hoelang?) deze week hebben we kunnen genieten van fraai zomerweer (niet te heet)met een windje voornamelijk uit de westhoek. Ik ben geen zonaanbidder of strandman dus de afgelopen dagen pasten wel in mijn straatje. Voor onze duiven lijken deze omstandigheden ook beter, zeker voor de jonge duiven. Afgelopen weekend was het warm, heel warm en dat in combinatie met zuidoosten wind deed bij de meeste liefhebbers (programmaspelers) wel een paar duiven op zaterdag achterblijven, ondanks de ingekorte afstand , de duiven die uit Agen moesten komen, hebben wel heel diep moeten gaan om thuis te geraken maar ook voor deze duiven (nakomers) sloeg het weer maandag gelukkig om. (ik heb deze vlucht gevolgd via de meldapps en blijf die ZLU vluchten fascinerend vinden)

Maandag kon ik voor de 65e keer een kruisje achter mijn naam zetten, de tijd gaat snel maar je bent zo oud als dat je voelt, zeggen wij dan maar…………

Maandag zijn er ook wat duifjes onderzocht door Stephan en in orde bevonden met de restrictie dat de oude duivinnen wel heel licht waren (maar dat doe ik expres) en de jonge duiven wel toe waren aan een kuurtje om ze helemaal zuiver te zetten en de spuitbus tegen luis ook gebruikt moest worden. Dat spoortje van geel en wat lichte slijmen/ontstekinkjes kun je beter gelijk de kop indrukken en dat luizen verhaal moet je ook bijna elke week controleren. Bij de jonge duiven staat nu alles op ‘scherp’ en mag niets meer aan mijn aandacht ontsnappen!

Met een gerust hart kon ik dus doorgaan met de voorbereiding op onze 4e DF vlucht uit Argenton, voor mij bijna 700 km en met de vooruitzichten van een kopwindje moet er wel de nodige brandstof in en mee en mag er uiteraard niets aan mankeren. Verder staat er een Vitesse vlucht en een jonge duivenvlucht op het programma met andere woorden “volle bal” en wanneer de vooruitzichten dan goed zijn, korf je ze met een goed gevoel in.

Maandagavond konden wij inkorven voor een africhting voor de jonge duiven, zelf zou ik nog 6 herintreders gehad hebben en de nodige zomerjongen 2018 maar deze laatste mochten niet mee, vanwege te kort capaciteit. Voor de andere jongen zie ik het nut niet in, zij zijn al een keer op 100 kilometer mee geweest en richt ik liever zelf nog een keer af. Voor veel liefhebbers is het een prima initiatief en het werd een prima africhting!

Woensdag de duiven zelf een trainingsvluchtje gegeven, of het nodig is geen idee maar het geeft mij wat meer vertrouwen en hopelijk ook voor de duiven, was er toch één die in Zaandam binnenliep en op verzoek weer buiten werd gezet en uiteindelijk om 20.00 uur weer thuis was. Ze blijven je verrassen

Dan de vooruitzichten, die lijken voor Roosendaal prima te worden, niet te warm, kalm (noord?) westelijk windje. Voor de DF uit Argenton wordt het echter een ander verhaal. Boven centraal Frankrijk lijkt het of we met regen en onweerbuien te maken krijgen zowel zaterdag als op zondag, de Belgen gaan hun vlucht uit Limoges op VRIJDAG lossen. Nu is er niets zo veranderlijk als het weer en donderdag lijken de vooruitzichten er al wat beter uit te zien. Afdeling 1-2-3-4-5-en 6 gaan of staan in Argenton dus er zullen genoeg deskundigen naar kijken. Heb nog wel even getwijfeld of ik wel doffers mee zou geven maar de mannen waren goed dus……

Klein groepje oude voor Roosendaal en een 35 jongen, het wordt een druk weekend!!!

The Day After, after, after....

op juli 08, 2019

 

The Day After

Het is de Day After achter de Day After geworden want de duiven In Argenton konden pas zondag los.

Terug naar zaterdagmorgen, de duiven die in Roosendaal stonden kregen om 7.45 uur de vrijheid en met de wind op de staart, vooral het 1e stuk van het traject (de wind draaide later naar noord), bereikten de duiven vrij hoge snelheden. De wind die ook stevig uit het westen blies, zorgde ervoor dat kring 1 en 3 er nu totaal niet aan de pas kwamen. Het werden 2 prachtige vluchten en waar het oude duiven concours binnen 4 minuten sloot, duurde het bij de jongen wel een dikke 11 minuten. Verliezen werden er bijna niet geleden dus veelal tevreden gezichten.

Bij de oude duiven pakt Peter Nijman de 1e en 2e plek, Max van Delden pakt 3-5 en 9, Jos Nijman de 4e plaats, Dirk Ebbers 6e, Frank Rodenburg de 7e en Jan Vogelzang de 10e.

Bij de jonge duiven pakt Simon Durge de hoofdprijs, gevolgd door frank Rodenburg op plek 2 en 4, 3e Gerrie Lotterman , 5e peter Beentjes, 6e Hans Baltus en 7-8-10 Max van Delden en 9e Dirk Ebbers.

Zaterdag vallen de duiven uit Agen en Barcelona mondjesmaat en weet Cees Niesten jr. een duif te pakken uit Agen, gelukkig komen er op zondag wat meer duiven door en zien we Cees Niesten sr., Jos Vermaas, Combinatie van der Aar, John laan een duif uit Barcelona klokken. Zag liefhebbers hoeveelheden duiven meegeven op één vlucht, zoveel heb ik er totaal niet op mijn hok zitten. Ieder zijn meug maar soms krijg je het idee…’die krijgt ze goed’ maar dan na wat graafwerk zie je de ingekorfde hoeveelheid.

Zelf was ik niet ontevreden over Roosendaal oud en de jongen kwamen ook prima af maar de slechte gewoonte zijn ze nog niet afgeleerd. Hopelijk op zondag een mooi concours uit Argenton……

deze tijd van kennis en dan willens en wetens toch de duiven lossen. De bronafbeelding bekijken

De duiven uit Argenton zijn om 8.00 uur gelost, iets wat verlaat las ik op de site van Afdeling 5 omdat het weer boven Noord Frankrijk problemen kon geven.  “We zitten vandaag in koelere lucht die met een noord-westelijke stroming aangevoerd wordt. Echter in Noord-Frankrijk hebben we te maken met een zeer hinderlijke bewolkingsband met daarop wat regen. Daarachter en er voor ziet het er beter uit. De nationale lossingscommissie verwacht om 08.00 uur te kunnen lossen."

We hebben het geweten, een draak van een vlucht, laat in de avond zijn de prijzen nog niet verdient en je hoopt maar één ding dat ze maandag nog doorkomen. Super van die paar mannen die ze goed ‘’pakken” en klasse van die duifjes die doorkomen maar de ‘lol’ is er bij mij wel van af. Natuurlijk het is het je eigen verantwoording en ik schreef (donderdag) nog dat het zaterdag en zondag moeilijk zou worden om te lossen, de Belgen gingen er niet voor niets vrijdag al uit! Waarom willens en wetens toch naar Argenton en waarom …..ik stop met schrijven want een teleurgestelde liefhebbers kan beter zijn mond houden. Er kan een streep door het seizoen.