Artikelen

Zaterdag 1 juni 2019. Een mooie dag met een Zuidelijke wind draaiend van ZO naar ZW.

Het samenspel Zuid Hollandse Eilanden heeft 2965 duiven bijeen gebracht voor de vlucht vanuit het Franse Melun. Om 7.30 uur konden de duiven hun strijd beginnen.

Met hoge snelheid keerden ze huiswaarts en om 11.22.11 uur werd de eerste duif geconstateerd bij Hans van Alphen uit Sommelsdijk.

De winnaar is een tweejarige doffer met ringnummer 17-1242746 Dit jaar miste hij op de eerste vlucht; daarna verscheen hij steeds op de uitslag.

De laatste weken steeds wat vroeger. Daarom ging hij nu als vierde getekende in de mand.

De 746 liet zijn baas niet in de steek, want naast de overwinning in het Samenspel pakt hij ook de 1e prijs van 8184 duiven in Rayon West van Afdeling 5.

Hans is dit jaar weer aan totaal weduwschap begonnen met 16 koppels.

Dat heeft hij een aantal jaren terug ook gedaan en dat ging best goed.

 

Tot nu toe zijn alle duiven wekelijks mee geweest, maar de (meeste) duiven die de dagfondvluchten moeten afwerken, speelt hij vanaf nu om de veertien dagen.

De duiven werden in de laatste week van november gekoppeld en toen de jongen gespeend werden, werden ze niet meer samengezet.

Ze worden verzorgd met een paar mengelingen van Versele-Laga, die hij naar eigen inzicht mengt. Zo kan hij het zelf lichter of wat vetter kan maken.

De doffers en duivinnen trainen als het weer het toelaat, 2 keer per dag.

De duivinnen zitten na de training achter een deurtje, zodat ze niet onderling gaan paren.

 

De vader van deze doffer heeft hij als jong van Rien van Nimwegen gekregen, die een aantal knappe dagfondduiven op zijn hok heeft.

Deze vader won in ons Samenspel een 1e prijs vanuit Chateaudun en behaalde toen, evenals zijn zoon nu, ook een plaats op teletekst.

Toch wel apart: een teletekstvermelding voor vader en zoon!

Hij heeft een plekje op het kweekhok gekregen. De duivin, waar hij mee samenwoont, is afkomstig van Jan-Jaap Bolier. Bij hem haalt Hans elk jaar een aantal jonge duiven, waarvan er altijd enkele door de selectie komen.

De verzorging van de duiven probeert hij zo stipt mogelijk te doen, maar dat lukt niet altijd.

Hoofdzaak is dat hij er plezier in heeft om de duiven zo goed mogelijk voor te bereiden op de wedstrijden en als dat succes oplevert, is dat een mooie beloning voor alle inspanning.

En dat succes was deze keer volgens Hans wel erg royaal. Met iets minder is hij nog steeds een tevreden melker.

 

In deze tijd worden er zo'n veertig jonge duiven voorbereid op de wedvluchten.

Hopelijk leveren die ook weer een bijdrage aan de versterking van zijn hok, want dat is elk jaar opnieuw noodzaak.

Hans dank voor de info en proficiat met deze mooie overwinning.

BK