Vincent Hoogerwerf

jonegnduiven

Winterjongen worden gefokt door voornamelijk de programmaspelers. Hiermee wordt bedoeld de duivenmelkers die niet alleen de jongen duiven vluchten of de natour willen spelen. Maar de liefhebbers die direct met de vluchten voor de volwassen duiven mee willen doen. De eerste vluchten worden begin April al gehouden.

Winterjongen kweken

Om echte winterjongen te kweken kunnen de koppels vanaf 26 November bij elkaar gezet worden. Dit kan alleen als je duiven ook echt gezond zijn. Om zeker te weten dat je duiven niets mankeren is het verstandig om een mestonderzoek en keeluitstrijkje bij een dierenarts te laten doen.
Je postduiven moeten behalve gezond ook volledig door de rui heen zijn. Vliegduiven van het afgelopen jaar willen wel eens trager ruien. Deze dieren kan je dan beter niet gebruiken om aan winterkweek te doen.

Met de kerstdagen komen de eerste jongen uit het ei

Als het goed is, komen de eerste jongen rond de kerst uit het ei gekropen. Het kan best zijn dat niet alle eieren uitkomen. Reden hiervoor is dat we toch een beetje tegen de natuur in gaan. Wil je de natuur een handje helpen, kun je half November beginnen met bijlichten tot 14 uur licht. Bevruchtingspercentage is dan hoger en de kans dat alle eieren uitkomen is groter. Maar er zijn ook duivenmelkers die dat niet doen en ook die hebben succes met hun winterkweek.

Op nieuwjaarsdag met een rot gang naar de ringencommissaris van de duivenclub. Effe snel de beste wensen voor het nieuwe jaar geven. Maar het gaat natuurlijk om de nieuwe ringen. Als het goed is ben je dan nog net op tijd om de piepers te ringen. Zoniet moet je een beetje vaseline gebruiken of een ander glijmiddel.

Stel dat je de ringen net te laat binnen krijgt en je bent echt te laat met ringen. Kun je nog de overgebleven ringen van het afgelopen jaar gebruiken. Het is niet de bedoeling maar ik vertel niks verder.

Wanneer je piepers drie weken oud zijn kun je de duivinnen met één jong op het duivinnenhok plaatsen. Het andere jong kun je dan bij de doffer laten. Je zult zien dat de doffers prima alleen voor hun jong kunnen zorgen. Bij de duivinnen ga je zien dat alle duivinnen gezamenlijk voor de jongen gaan zorgen.

Na nog een week wanneer de piepers ongeveer vier weken oud zijn. Kun je de nieuwe kampioenen gaan spenen. De duivinnen verhuizen naar het hok voor de duivinnen en je doffers laat je zitten in het broedhok. Maar de jongen haal je weg bij de doffers vandaan en verplaats je naar het hok voor de jongen duiven. Alle jongen zitten nu bij elkaar in het hok voor de jongen. Waar een dikke laag erwten stro op de grond ligt.

Voordelen van de winterkweek

De voordelen van de winterkweek zijn vroeg kweken en vroeg weer scheiden. Zodat je volwassen duiven in alle rust zich kunnen voorbereiden op de eerste vluchten begin April. De doffers hebben nu hun eigen broedbak en zijn bijna klaar voor de komende wedstrijden. Wanneer de jongen gespeend zijn. Kun je nog even je duiven koppelen als voorbereiding voor het weduwschapspel. Wanneer je duiven 10 dagen gebroed hebben kun je de duivinnen weer verplaatsen naar het duivinnenhok en je duiven zijn klaar om te knallen op de eerste wedstrijden.

  1. Je hebt nu alle tijd voor de nodige kuurtjes en entingen voor de eerste vluchten. Enten is verstandig en kuren alleen wanneer je duiven wat mankeren anders zou ik het niet doen.
  1. De jongen die nu jaarling zijn wennen eerder aan het nieuwe hok en worden op deze manier bakvaster.
  1. Je kunt meer jongen uit je beste duiven kweken.
  1. De winterjongen houden de pennen vast hoeven niet verduisterd te worden dus minder kans op colie.
  1. Met de eerste jonge duiven vlucht zijn deze duiven bijna volwassen en kunnen dus op de deur worden gespeeld (verkapt weduwschap)
  1. Je kunt de winterjongen gelijk met de oude weduwnaars trainen en de jonge duivinnen met de weduwduivinnen in geval van tijdgebrek.

Oeps er is ook een nadeel

Er is natuurlijk ook een groot nadeel. De jongen gaan eind Januari begin Februari naar buiten en dat is feest voor de roofvogels. Je moet er dus even bijblijven wanneer je je duiven laat vliegen. Aan de andere kant leren je duiven wel om goed op te letten en te ontkomen aan roofvogels. Tijdens de wedstrijden kun je tenslotte ook niet mee om je duiven tegen roofvogels te beschermen.

By Ome Willem / duivenhouden.com