NPO Nieuwsbrief, uitgave 14 mei 2021 | week 19

Voorwoord


Zoals vorige week aangekondigd zou ik deze week verslag doen van het spoedoverleg met de KBDB. Het was vorige week op het nippertje nog mogelijk om onze gezamenlijke verklaring te plaatsen in de ODH-editie van vorige week. Eigenlijk is alles wel verwoord in de verklaring. De Belgische liefhebbers ondervinden veel hinder van illegale Nederlandse lossingen. En laten wij daar als NPO Bestuur na het overleg van vorig jaar met de KBDB juist met het Losplaatsenbeleid een einde aan hebben willen maken.
 
Tijdens het overleg met de KBDB komt ook aan de orde dat wij te vaak op de verkeerde plaats staan om de duiven te lossen. Op zo’n moment denk je hoe moeilijk kan het zijn. Zo ongeveer iedere truck heeft GPS aan boord en uiteraard zijn ook alle afdelingen in het bezit van de benodigde apparatuur om de juiste lossingsplaats vast te stellen. En stel dat er dan nog vragen of onduidelijkheden zijn, dan zijn er in ieder geval de plaatselijke verantwoordelijken waar een beroep op kan worden gedaan.
 
Pittige start
Na een drietal weken waar onze duiven te maken kregen met tegenwind en temperaturen lager dan normaal, was het afgelopen weekend er een van totaal andere orde. Storingen, onweer en situaties waarvan wij weten dat ze in de risicotabel zitten. Het is laveren en de juiste keuzes maken en dat ook nog eens op de juiste momenten. Zeker weten dat iedereen zijn stinkende best doet en dan valt het resultaat soms nog tegen ook. Het blijft inschatten en dealen met de natuur. Gelukkig legt het IWB alles nauwkeurig vast, zodat het bijdraagt aan de input voor de toekomst!
 
Sponsors Grand Prix vluchten
Vorige week kon ik het al aankondigen: onze sponsors voor de Grand Prix vluchten. Trots kan ik de volgende namen met u delen. Deze bedrijven zijn er vanaf het begin bij: Beijers, Beute, de Rijke, Benzing, Koehoorn, Mierel, Travipharma en Eijerkamp! Hartelijk dank voor uw steun voor de Grand Prix vluchten vanaf het eerste uur!
 
Rapportages en schitterende verhalen
Vorige week waren er de eerste rapportages van waar het eigenlijk om gaat. Topprestaties of enthousiaste verhalen over sportgenoten die de plaatselijke media hebben gehaald. Elke week is in deze nieuwsbrief plaats voor enkele van deze rapportages. Dus liefhebbers, verenigingen, cc’s en afdelingen maak er gebruik van, en stuur die mooie verhalen/rapportages naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
NPO Pluim en Mijmeringen
Afgelopen week zijn beide rubrieken gelanceerd. Te beginnen bij de NPO Pluim. Wat gaat het goede doel worden wat wij als eerste gaan ondersteunen. Er zijn meer dan 40 goede doelen genoemd, een prachtige serie waar wij komende week een keuze uit kunnen maken. Dank voor de inzendingen!

Ook de eerste reacties op de Mijmeringen zijn binnen. Stof tot nadenken zoals wij het zelf noemen. Het gaat ons zeker helpen om noodzakelijke keuzes te maken in het belang van een toekomstbestendige duivensport.
 
Update: dringend IWB advies om vluchten af te gelasten
Net voor het definitief maken van deze O(d)H komt het zeer dringende advies van het IWB om de vluchten voor het komende weekend af te gelasten. Dat heeft uiteraard de nodige impact, sommige afdelingen zijn al onderweg en stellen nu de vraag waarom was dit bericht er gisteren nog niet.

Een terechte vraag waarop het antwoord is: er is gisteren IWB overleg geweest en de vooruitzichten waren op dat moment dusdanig dat er nog geen advies gegeven kon worden zoals dat vandaag gegeven is. Er waren onzekerheden en misschien wel mogelijkheden. Dan is het nog te vroeg om dan op donderdag al een negatief advies te geven.
 
Ondanks het slechte weer voor onze duiven wens ik toch iedereen een fijn weekend. Het belang van onze duiven staat uiteraard altijd voorop. 

Ben Geerink
Voorzitter NPO
 
 

Inhoudsopgave
 

 

Afgelopen week hebben we niet de mening van onze liefhebbers gepeild, maar een oproep gedaan om goede doelen te nomineren. We hebben heel diverse nominaties ontvangen. Het bestuur bekijkt alle nominaties en kiest het goede doel dat de opbrengst van de NPO Pluimen gaat ontvangen. Dank voor alle nominaties.

Deze week vindt u weer een reguliere poll in ODH.
 
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor 15 en 16 mei 2021: geen goede vooruitzichten


Over Nederland en een deel van België is het weer onder invloed van hoge luchtdruk waardoor in een zwakke zuidelijke stroming nevel/mist en lage bewolking zal gaan ontstaan in de nacht. Deze zal in de loop van de ochtend overgaan in stapelwolken waarin tegen de middag al de eerste buien uit zullen ontstaan. Over het zuiden van België en Frankrijk waait een matige zuidelijke wind en komt het weer onder invloed van een bewolkings- en neerslagzone welke rond 8 uur langs de lijn Londen-Parijs zal liggen. Hier vooruit is het al geheel bewolkt en nabij de Frans-Belgische grens kan al wat lichte regen vallen. Situatie vergelijkbaar als afgelopen zaterdag.

Al met al lastige omstandigheden om te lossen en ook voor zondag zijn de vooruitzichten niet optimaal met opnieuw kans op nevel/mist en/of laaghangende bewolking en overdag buien die tot ontwikkeling komen.

Datum/Tijd:
14-05-2021, 07.00 uur
Meteoroloog:
Eric Chavanu
 

 

NPO BESTUUR

Pakt u de NPO Pluim?

Twee weten meer dan één... een bekend spreekwoord dat ook in onze mooie sport al vaak bewezen is. Als NPO Bestuur stimuleren we graag alle liefhebbers om goede ideeën met ons te delen en zo samen de sport te verbeteren en/of leuker te maken. We laten jullie daarom graag kennis maken met de NPO Pluim!

Wat is de NPO Pluim?
Goede ideeën zijn waardevol en kunnen onze sport leuker en aantrekkelijker maken of versterken. Van klein tot groot, we horen jullie ideeën graag en daarom initiëren we de digitale NPO Ideeënbox. Alle ideeën en initiatieven die duivensport mooier maken op gebied van wedstrijden, dierenwelzijn, samenwerking, ontwikkelingen, bijeenkomsten, contacten zijn welkom. 

Voor wie is de NPO Pluim bedoeld?
Iedereen die de duivensport een warm hart toe draagt kan ideeën insturen. Het maakt niet uit of u de sport actief beoefent of niet. Het gaat om ideeën die bijdragen aan de sport en de sport verbeteren of aantrekkelijker maken. 

Hoe werkt het?
Ideeën kunnen worden ingestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tijdens iedere laatste bestuursvergadering van de maand worden alle inzendingen bekeken en beoordeeld. De drie meest aansprekende ideeën worden vermeld in Op (de) Hoogte en op de website én het winnende idee van de maand wordt opgepakt om verder uit te werken / te realiseren.

Nomineer een goed doel
Naast de eervolle vermelding én verbetering van de sport, levert het winnende idee een bijdrage van € 100 op voor een goed doel. Jaarlijks wordt een doel gekozen dat in positieve zin bijdraagt aan de maatschappij. Een keer per jaar wordt een cheque overhandigd aan het goede doel. Via de poll van vorige week konden liefhebbers goede doelen nomineren. Hier is veelvuldig gebruik van gemaakt. Het NPO Bestuur kiest binnenkort op basis van de ontvangen suggesties het eerste goede doel.

De eerste pluim: inzenden ideeën kan tot 20 mei!
In juni reiken we hopelijk de eerste NPO Pluim uit. Ideeën kunnen tot 20 mei aanstaande worden ingestuurd. De inzendingen worden tijdens de bestuursvergadering van 26 mei besproken. 

Terug naar inhoudsopgave

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Poll van deze week

Alle duivencontainers moeten zo zijn uitgerust dat alle duiven in één keer gelost kunnen worden. 


Hoe werkt het? 
 • klik op de groene button onder dit artikel of op de QR-code
 • beantwoord de vraag door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen)
 • klik op 'Verzenden'
Het resultaat
Het resultaat van deze poll kunt u in Op (de) Hoogte van 21 mei aanstaande terugvinden.
Geef uw mening
 


WEDSTRIJDEN

Programma DAT 2021
 

Door bestuur DAT

Beste sportvrienden en geachte leden van Afdeling 9, ook in 2021 organiseert DAT weer mooie concoursen op de Dagfond en de jonge duiven vluchten. De deelname is nog eenvoudiger en aantrekkelijker gemaakt dit jaar.

Iedere liefhebber van afdeling 9 kan deelnemen aan de DAT vluchten. U hoeft geen lid te zijn van DAT om te kunnen deelnemen.

De inleg bedraagt per duif 50 cent op de dagfond en 35 cent op de jonge duiven.
Alle duiven staan daarmee automatisch voor alle hoofdprijzen. Elke liefhebber kan maximaal 1 hoofdprijs winnen en alle inleg wordt vervlogen!

De uitslagen komen dit jaar van Compuclub en zijn direct beschikbaar. Apart insturen van bestanden naar de rekenaar is niet meer nodig. De concoursen worden vervlogen in afdelingsverband en de ervaring leert dat hoofdprijzen en kampioenschappen goed verdeeld zijn over de afdeling.

De volgende vluchten spelen we: Dagfond: E20, E22, E24, E26, E28. Jong J32, J33, J34, J36.
De volgende hoofdprijzen worden vervlogen op deze vluchten:
 
HP 1 LED TV of Tablet HP 2 Bon duivenvoer t.w.v. € 250
HP 3 Levensmiddelenbon t.w.v. € 135 HP 4 Dinerbon t.w.v. € 125
HP 5 Vleesmand t.w.v. € 115 HP 6 Half varken t.w.v. € 90
HP 7 Vleesmand t.w.v. € 70 HP 8 Bon duivenvoer t.w.v. € 50
Alle extra inleg wordt vervlogen in extra prijzen van € 25

Spelregels DAT
 • U neemt deel door op niveau 8 het aantal gezette duiven in te vullen.
 • Het aantal gezette duiven is minimaal gelijk aan het aantal gezette duiven in de CC (niveau 2).
 • Uw concoursleider in de vereniging kan U eventueel helpen om deel te nemen aan de DAT concoursen.
 • Per liefhebber kan maar 1 hoofdprijs en of extra prijs worden gewonnen.
 • De hoofdprijzen zijn niet gegarandeerd en gaan per vlucht af naar rato van de totale inleg.
 • Als de hoofdprijzen overtekend zijn worden extra prijzen uitgekeerd.
 • Er wordt altijd gespeeld in afdelingsverband.
 • DAT vervliegt op Dagfond en Jong 10 onaangewezen (1:10 verfijnd), 10 aangewezen (2 beste van bovenste 3 aangewezen) en 5 duifkampioenschappen.
 • Alle vluchten tellen, we kennen geen aftrekvluchten.
 • E30 wordt alleen gespeeld als een dagfondvlucht uitvalt.
 

COVID-19 WERKGROEP

Protocol inkorven, vervoer, lossen en afslaan tijdens coronacrisis


De COVID-19 werkgroep heeft zich de afgelopen tijd weer volop ingezet om het protocol voor inkorven, vervoer, lossen en afslaan tijdens de coronacrisis op te stellen. Het protocol kunt u raadplegen via onderstaande button. 

Ontwikkelingen COVID-19 en de duivensport 
Bent u op zoek naar de laatste ontwikkelingen en informatie omtrent COVID-19 en de duivensport? Of naar antwoorden op veelgestelde vragen (bijvoorbeeld 'Wat als er een boa komt?')? Ga dan voor meer informatie naar www.duivensportbond.nl/corona 

FAQ voor toezicht 
Wat te doen als er een toezichthouden van de overheid komt voor een controle? Het antwoord op deze vraag vindt u hier
Actuele protocol
FAQ voor toezicht
 

MIJMERINGEN

Gezamenlijke verantwoordelijkheid, saamhorigheid en individuele vrijheid


Door Hans van Dijk

Er is de laatste tijd binnen onze organisatie discussie of landelijk vastgesteld beleid de vrijheid van de individuele duivenliefhebber (teveel) inperkt of dat in het algemeen belang van de duivensport eenieder zich moet houden aan de regels. Op zich is deze vraag niet nieuw en ook niet beperkt tot de duivensport. Over de door de overheid vastgestelde coronamaatregelen wordt bijvoorbeeld dezelfde discussie gevoerd. 

Individuele vrijheid is een groot goed maar toch zijn regels, reglementen, procedures, afspraken e.d. noodzakelijk om überhaupt met elkaar een organisatie te kunnen vormen. Zij vormen het cement tussen liefhebbers, verenigingen, afdelingen en NPO.

Naast interne regels zijn er ook externe verplichtingen opgelegd vanuit de overheid en/of buitenlandse collega organisaties. Die regels en verplichtingen zijn niet altijd even leuk, leiden niet zelden tot extra bureaucratie en druisen soms in tegen de individuele vrijheid. Maar dat is nog geen reden om je niet aan de regels en verplichtingen te houden.

Lid zijn van een organisatie of vereniging is geen keuzemenu waar je gebruik kunt maken van de geboden faciliteiten, mogelijkheden en voordelen zonder je aan de regels te houden van die organisatie of vereniging.
In het NPO beleidsplan dat op 28 november 2020 is gepresenteerd, wordt een nadrukkelijke relatie aangebracht tussen de externe en interne ontwikkelingen die ons dwingen tot het maken van keuzes en afspraken. Zo is er intern aandacht voor eerlijk spel, kampioenschappen en het profileren van de sport. Rekening houdend met de welzijnswet voor dieren hebben we het IWB, Hitteprotocol en Dopingbeleid vernieuwd. 

De toekomst van de duivensport staat of valt mede met het op een goede manier omgaan met alle bedreigingen die op ons afkomen. Mocht daarbij de gedachte zijn dat dit wel meevalt en dat het alleen de NPO of afdelingen aangaat dan zit u ernaast. Het is slechts een paar maanden geleden dat vanuit Europa regelgeving op het vervoer van duiven afkwam waardoor de sport onmogelijk gemaakt zou worden. Pas op het laatste moment is voorkomen dat dit wet zou worden. En het volgende probleem dient zich al aan: de komende maanden wordt er een nieuw wetsvoorstel voor Dierenwelzijn behandeld in de Tweede Kamer welke ook een grote impact kan hebben op de duivensport.

De overheid stelt op dit moment al duidelijke eisen. Duiven dienen geregistreerd te zijn op naam van de rechtmatige eigenaar en geënt te zijn tegen Paramyxo. Er wordt van ons verwacht dat we dit aantoonbaar op orde hebben. Het hiervoor noodzakelijke administratieve systeem is thans in ontwikkeling en naar verwachting vanaf volgend seizoen operationeel.

Een andere ontwikkeling die noopt tot een gezamenlijke inspanning is de opstelling van de buitenlandse duiven organisaties. In toenemende mate is men het gedrag van Nederlanders in het buitenland beu. Illegale lossingen die leiden tot verliezen van jonge duiven, lossingen tijdens de thuiskomst van de Belgische en/of Franse liefhebbers, vervuiling van de losplaats en noem zo maar op. Als antwoord daarop is het Losplaatsenbeleid tot stand gekomen. Het is ons antwoord op de inbreng vanuit de KBDB en de Franse bond. Beide bonden hebben ons inmiddels al meerdere keren te kennen gegeven als uiterste sanctie lossingsvergunningen te gaan weigeren. Het zou ook kunnen voorkomen dat de Belgische of Franse autoriteiten konvooien in beslag gaan nemen met alle gevolgen van dien. Hopelijk komt het nooit zover.

Het is duidelijk dat veel extra verplichtingen worden opgelegd vanuit overheden en organisaties buiten de NPO en afdelingen om. Onze grote kracht is tot op heden ons aanpassingsvermogen waardoor we nog steeds heel veel zaken zelf kunnen regelen (zelfregulering). Saamhorigheid is daarbij onontbeerlijk. Het zou ons allen heel veel waard moeten zijn om dit te kunnen behouden.

Een actueel thema is op dit moment het illegaal lossen van duiven. Het grote misverstand daarbij is dat noch afdelingen noch NPO medewerking zouden willen verlenen aan het organiseren van opleer- en trainingsvluchten. Niets is minder waar. Dit soort van extra vluchten past binnen het beleid en een groot aantal afdelingen heeft hier individueel en/of gezamenlijk dan ook invulling aan gegeven. Dit betekent overigens niet dat per definitie deze vluchten slechts zijn voorbehouden aan de afdelingen. Ook particuliere initiatieven kunnen na instemming van de afdelingen hiervoor toestemming krijgen, mits men voldoet aan de NPO reglementen.

Opleer- en trainingsvluchten waarvoor geen lossingsvergunning is afgegeven zijn illegale vluchten en verenigingen welke ze organiseren overtreden de reglementen. Liefhebbers die deelnemen aan illegale vluchten zijn ook in overtreding. Onze reglementen zijn daar heel duidelijk over, het mag niet. Het is ook onnodig want in goed overleg met de afdelingen is er vast een prima mouw aan te passen en de benodigde vergunning te verkrijgen. Zo bereik je door je verantwoording te nemen in saamhorigheid maximale individuele vrijheid.

Is dat belangrijk? Zeker weten. Het kan toch niet zo zijn dat ongewenst gedrag van enkelen tot gevolg heeft dat we nog meer regels en verplichtingen opgelegd krijgen of dat uiteindelijk zelfs de sport onmogelijk wordt gemaakt? Dat is een verantwoordelijkheid die we allemaal hebben.

Uw reacties graag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ter attentie van Hans van Dijk
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 

 

Een duivenmelker komt tot leven

Door Kees Poel

Hierbij het vervolg van de duiven cd “Een duivenmelker komt tot leven”, gezongen door zanger en duivenfan Andries van de Brink in samenwerking met de duivenvrienden van het Hospitaalschip De Prins Willem Alexander.

Na de presentatie van vorige week welke tweedelig was: aankondiging van het nummer als promomotie van de duivensport en de vermelding dat de opbrengst geheel naar het goede doel de PWA gaat is er inmiddels ook een promotiefilm gemaakt en ook daarin komen zowel de duivensport als het Hospitaalschip volledig terug. Door op onderstaande afbeelding te klikken kunt u de film bekijken en het lied beluisteren. Via de button onder het artikel opent u de spotify-link om het lied te beluisteren.Wij als duivenvrienden van de PWA zijn blij dat we deze combinatie van promotie duivensport en goede doel kunnen aanbieden en vragen u om dit goede doel te steunen en de cd te kopen voor slechts € 5,00. U kunt de cd persoonlijk kopen, maar natuurlijk ook als vereniging of attractiecommissie. Dit kan via het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch/via whatsapp op 06-50673218.

Bij voorbaat dank, namens de duivenvrienden van de PWA.

Terug naar inhoudsopgave

Een duivenmelker komt tot leven (Spotify)
Een duivenmelker komt tot leven (YouTube)
 

LADIES LEAGUE 

Nieuws vanuit de Ladies League Na wat opstartproblemen heeft Compuclub ons nu toegezegd dat er in week 19 uitslagen komen van de landelijke Ladies League competitie.

In het weekend van 15 mei 2021 is het dan zo ver: op deze eerste Midfondvlucht van 2021 zullen er extra prijzen te vervliegen zijn onder de deelneemsters van de Ladies League.

Te winnen zijn Douglas bonnen:

 • 1e plaats een bon ter waarde van €100,-
 • 2e plaats een bon ter waarde van € 50,-
 • 3e plaats een bon ter waarde van € 50,-
 • 4e tm 10e plaats een bon ter waarde van € 40,-
 • Plaatsen: 15-20-25-30-35-40-45-50-55-60-65-70-75 een bon ter waarde van € 40,-

Bovenstaande plaatsen komen uit een landelijke uitslag!

Hoe wordt een landelijke uitslag gemaakt?
Alle coëfficiënten bij elkaar optellen en delen door aantal duiven op de uitslag. Degene met het laagste coëfficiënt is dan nummer 1. Iedereen komt dus één keer voor op de landelijke uitslag en kan dus één Douglas-bon winnen. Het streven van de NPO Ladies League competitie is om iedereen kans te geven om een leuke extra prijs te winnen. Alle gewonnen prijzen zullen uitgereikt worden op een nader te bepalen datum en plaats.

Iedereen veel succes gewenst!

Terug naar inhoudsopgave

 

LADIES LEAGUE 
Uitslag Moederdagvlucht Afdeling 5 Zuid-Holland
 

Door Sonja Hagens
 

Moederdagvlucht Nanteuil-le-Houdouin 08-05-2021

Rayon West
Prijs 1 Susan Arrachart Katwijk Duivendiploma
Prijs 28 Joke van Nimwegen Sommelsdijk Douglas parfumerie bon
Prijs 56 Roos van Doorn-Visser Dirkslag Douglas parfumerie bon
       
Rayon Midden 
Prijs 1 Ellie Hoogvliet Duivendiploma
Prijs 16 Monique en Astrid Nieuw-Vennep Douglas parfumerie bon
Prijs 31 Corina Beijer Ooltgensplaat Douglas parfumerie bon
       
Rayon Oost 
Prijs 1 Comb. Janssen-Broer Giessenburg Duivendiploma
Prijs 23 Anne en Marloes Snelrewaard  Douglas parfumerie bon
Prijs 45 Corrie de Bruijn Dordrecht Douglas parfumerie bon
 

Allen van harte gefeliciteerd met deze uitslag. De uitslag is ook te lezen op de site van Compuclub.

Aankomend weekend Zaterdag 15 Mei Pontoise wordt de "Zwarte Vogel Vlucht " vervlogen. Deze vlucht is gesponsord door De Zwarte Vogel Den Haag.

Veel succes allemaal!  

Terug naar inhoudsopgave

 

LADIES LEAGUE 
Verslag vlucht Nanteuil (SZHE)
 

Door Sonja Hagens

 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

WEDSTRIJDEN

Dutch Golden Classic 2021: uitgestelde start met verrassing


Door Wim Vos, secretaris Dutch Golden Classic

Ondanks het feit dat we de editie 2021 hebben moeten uitstellen was er voor de duiven die in 2020 zijn verkocht toch nog een kleine verrassing. In de spelregels is nl. opgenomen dat onze deelnemers met de in het vorig jaar aangekochte duiven ook nog een leuk zakcentje konden verdienen.
Omdat er geen volledige 250 jongen verkocht zijn moesten we in alle eerlijkheid ook deze geldprijs van normaliter € 100 ietsje aanpassen naar € 75. We hebben alle deelnemers laten weten dat we dit jaar die prijs op elke Midfondvlucht, en dat zijn er zeven, zullen uitbetalen.

Eerste vlucht vanuit Nanteuil 
Afgelopen zaterdag 8 mei was er de eerste vanuit Nanteuil. Enigszins verrassend werd die vlucht toch nog gelost om 14.05 uur met stevige wind van achteren. Nanteuil kende een vreemd verloop met een snelheid van ruim 132 km. per uur.

De eerste Golden  Classicduif  werd geklokt door Jan Eskes uit Streefkerk. Zijn duif vloog 2.125 mtr. per minuut wat altijd nog ruim 127 km. per uur is. Jan had een mooie uitslag en het zakgeld voor deze week komt hem toe. Het was een duifje afkomstig van Ronald Lugthart uit Gouda.

We kijken uit naar volgende week want dan staat Pontoise op het programma en wie weet bent u de volgende winnaar.

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen


Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.

Bij het inloggen krijg ik de melding dat mijn lidnummer ongeldig is. Hoe kan dit?
Uw volledige verenigingslidnummer dient achter elkaar te worden ingetoetst. Dus geen streepje, punt, spatie of iets dergelijks ertussen.
 
Iemand heeft online een overschrijvingsaanvraag gedaan, maar ik heb daarover geen mail ontvangen. Hoe kan ik de aanvraag nu goedkeuren?
De mail heeft u niet nodig om een aanvraag goed te keuren. U logt in, gaat naar ‘mijn overschrijvingsaanvragen’ en daar staat de aanvraag. Die kunt u vervolgens goedkeuren. Op de NPO website kunt u een beschrijving waarin het overschrijven stap-voor-stap beschreven wordt bekijken of de videoinstructies bekijken.
 
Ik wil ringen nabestellen. Hoe doe ik dat en wat zijn de kosten?
Ringen kunt u nabestellen bij de ringenadministrateur van uw vereniging. Die plaatst de bestelling.

 • Vaste voetringen: per 20 stuks 
 • Chipringen: per 50 stuks
 • Ladies League (vaste voetring + chipring): per stuk

De nabestellingskosten zijn € 25 per keer (dit geldt niet voor de Ladies League ringen tenzij het een gecombineerde bestelling is met andere ringen).

Online overschrijven van een ringnummer lukt niet. Wat nu?
U gaat met het eigendomsbewijs naar de overschrijvingsfunctionaris van uw vereniging. De overschrijvingsfunctionaris kan het ringnummer overschrijven op uw naam.

Ik heb mijn Nederlandse eigendomsbewijzen retour ontvangen, maar waarom staan ze niet op mijn naam?
Die schrijven wij niet over op ons kantoor. Hiermee kunt u naar uw vereniging gaan. De overschrijvingsfunctionaris van uw vereniging kan deze op uw naam overschrijven.

Mijn (klein)kind wil een spreekbeurt houden. Heeft u informatie?
We kunnen een informatieboekje en uitdeelmateriaal verstrekken. De volgende gegevens hebben we nodig: naam, adres en leeftijd van het kind, aantal klasgenootjes en de datum van de spreekbeurt. Wij verzoeken u vriendelijk om ruim van tevoren aan te geven wanneer de spreekbeurt wordt gehouden. 

Terug naar inhoudsopgave

Antwoord op veelgestelde vragen
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 

Prachtig resultaat bonnenverkoop voor goede doel

Eerder hebben we in ODH aandacht besteed aan de door Jessica georganiseerde bonnenverkoop van PV De Luchtbode (Zegge) en PV De Nieuwe Wijk (Heijningen). De opbrengst van deze bonnenverkoop was bestemd voor de aanschaf van een rolstoelbus voor Nanne, een gehandicapt meisje uit Rucphen.

De bereidheid van de internationale postduivenliefhebbers was overweldigend, maar liefst 220 bonnen werden er geschonken. De verkoop leverde - inclusief een aantal spontane donaties - het mooie bedrag op van maar liefst € 20.888. Jessica, PV De Luchtbode en PV De Nieuwe Wijk willen iedereen die op enige wijze heeft bijgedragen aan dit prachtige resultaat hartelijk danken. 

 

NPO BUREAU
Africhten Afdeling 5 en 6 

Afdeling 5 biedt voor de marathon spelers van afdelingen 5 en 6 de mogelijkheid om de duiven af te richten. Ze richten af op woensdag, inkorven op dinsdag in een beperkt aantal lokalen. Hieronder de data en de losplaatsen: 

 • di 18-mei  19-mei Roye aangewezen verenigingen * +NH
 • di 25-mei  26-mei Roye aangewezen verenigingen * +NH

Voor meer informatie zie afdeling5.nl of een mail naar //Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./" target="_blank" rel="noopener" style="text-size-adjust: 100%; color: rgb(0, 124, 137); font-weight: normal; text-decoration: underline;">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als er vragen zijn.

Terug naar inhoudsopgave

 

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 12 mei 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website publiceren we normaal gesproken activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op dit moment zijn er geen activiteiten gepland vanwege corona.
 

Data om niet te vergeten


September

11 september 2021 - einde vliegseizoen
 

November

27 november 2021 - NPO Ledenraad
Geplande activiteiten en vergaderingen
 

NPO BUREAU

Adverteren in Op (de) Hoogte 

Wekelijks verschijnt Op (de) Hoogte (ODH), de digitale nieuwsbrief van de NPO. Vrijdag einde dag wordt ODH verstuurd naar bijna 8.500 abonnees. Het is mogelijk om in ODH advertenties te plaatsen in de vorm van een banner. 

Een banner is een afbeelding met daarachter een hyperlink. Door op een banner te klikken, wordt een pagina geopend waar meer informatie over het geadverteerde te vinden is. Met een banner wordt de aandacht van de bezoeker getrokken. De banners in Op (de) Hoogte worden geplaatst tussen de artikelen in. Een banner in ODH is 800 pixels breed, de hoogte kan variëren van 190 tot 250 pixels.

Prijzen

 • 1 week: € 150,00
 • 3 weken: € 400,00
 • 6 weken: € 750,00

Interesse?
Stuur een kwalitatief goede (goed leesbare) afbeelding - die voldoet aan de eisen - per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef aan:

 • welke link gekoppeld moet worden aan de banner
 • hoe vaak de banner geplaatst mag worden
 • op welke data de banner geplaatst moet worden 
Meer weten? Klik op onderstaande button.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

13 mei 21
Latente infecties                                                     Start DuivenseizoenDe start van het duivenseizoen is in de  diverse landen vaak op een ander  tijdstip. Er zijn landen waar al in maart  begonnen wordt, maar ook landen waar  men het...

Columnist in Spotlight

RC9 7
11 juli 21
Over dromen.... Dromen moet je hebben . Ze zijn...
rc25 6
27 juni 21
Veel valt er eigenlijk niet te vertellen behalve veel...
RC8 6
13 juni 21
Op mijn vorig artikel heb ik heel wat leuke...
RC17 5
18 mei 21
k ben opgegroeid in een dorpje op een boogscheut van de de...
RC3 5 1
04 mei 21
Op mijn vorig artikel kreeg ik nogal wat...
RC8 4 1
08 april 21
Zijn of niet zijn , dat is de vraag !De...
RC3 4
04 april 21
Laten we eens een kat een kat noemen...
RC19 3 1
19 maart 21
Wat een heerlijk gevoel is dat !! De lente in...
RC1 3 1
04 maart 21
Ik herinner mij nog goed toen de TV bij ons zijn...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40