Roger Casier

dinsdag, maart 05, 2019

Het is begonnen!

 
Het grote vreten is begonnen!

In no time merk je het dat ze zodra de jongen graan krijgen (en geen kropmelk meer) dat de ouders behoorlijke hoeveelheden voer gaan eten. Nou, hier is dat begonnen inmiddels. De oudste jongen zijn nu 10-11 dgn en het blik voer is een kleine emmer geworden.
De drinkpot is er 1 met een zo'n toeter erop. Die heb ik speciaal voor deze paar weken. Er liggen volop jongen. Ringen ging goed, nauwelijks verschil tussen de jongen per nest. Hooguit het verschil in 1e en 2e ei.

Iets wat nu eenmaal zo is als het koppel al direct ging broeden op het eerste ei. Is het bij het spenen nog altijd merkbaar, dan wordt ik wantrouwend. Het verschil moet dus eigenlijk in 2 weken tijd wegtrekken. Zo niet, dan hebben we niet te maken met een kampioen als je mij vraagt.

Ik heb er meer dan ik wil, jonkies dus ik kan ook erg gemakkelijk kritisch zijn. Een soort geruststellend idee!

donderdag, maart 07, 2019

Nog maar een paar te ringen

 
Het gaat zeer voorspoedig. Bijna zo voorspoedig dat ik eraan twijfelen ga of dat wel zo gaat blijven. De jongen liggen allemaal 2 aan 2 (op 1 koppel na). Groeien goed, mest in orde enz. Er gaan een enorme lading voer, grit en mineralen op elke dag.

De Limoges was wat laat met leggen, die jongen zijn morgen aan de beurt en daarmee de voorlopig laatste 2.

Binnenkort de duivinnen nog een vaccinatie.
Hoklijst is zowat klaar.
Melker ook al bijna..

vrijdag, maart 08, 2019

Verduisteren?

 
Verduisteren, waardoor je dus eenvoudigweg simuleert dat de dagen nog korter zijn en dus de hoeveelheid licht die de dieren krijgen verminderd werkt doorgaans goed. Niet iedereen doet het maar het is - kun je wel zeggen - gemeengoed in de duivensport.

Mij lukt het niet om structureel de boel op tijd donker te zetten. Ik ben niet altijd op dezelfde tijden thuis. Geautomatiseerd laten gaan bijv. door een tijdklok en een rolluik vind ik te prijzig.

Mijn alternatief is de ramen blinderen en zodoende ook te remmen.
Niet zo goed als het echte verduisteren maar pragmatisme speelt hierbij een hoofdrol.
Hok openhouden (vollop kou etc) waardoor de behaaglijkheid tegenvalt en dus de form wat geremd blijft is de andere eenvoudige aanpak die ik hanteer.

Habib kon het op deze manier einde van het seizoen nog, de rest dan ook maar. Zo niet, dan zijn klaar voor uitselecteren!

maandag, maart 11, 2019

W I N D

 
Wind met hoofdletters, zaterdag, gisteren en vandaag is het ook bar.
Ik verloor ooit eens 2 doffers met het uitlaten. Ik was er gemakzuchtig over maar die 2 heb ik na uitlaten bij een hevige wind nooit meer gezien! Balen zoiets want nodig is het niet. Ook vandaag gewoon binnen houden want het is te gek. Vooral de buiigheid en rukwinden maken het lastig en gevaarlijk.

Nog 1 setje te ringen: die van de Limoges.

Woensdag de duivinnen maar een prik tegen paramixo.
De jongen wil ik wel graag laten prikken bij Vd Sluis (stephan gobel) in een combi met para/herpes. Ik hoop dat dit de problemen met de "oogjes" wat verminderen zal. Of liefst nog: voorkomen.

De ouden moeten dan nog een prik tegen paratyphus en pokken. Afzonderlijk hoor en dat de komende weken. Gobel was ook gerust voor het enten tegen pokken met de spuit. Marien zei evenzo dat dat goed kon. Dat was ooit wel anders maar ach, ik was al overstag wat dat betreft.

Er liggen enkele witpennen, 1 rode en de rest is eigenlijk vooral geschelpt. Van Habib wil ik er wel graag 4 en van de Limoges ook maar. Even bezien of dat gaat lukken met eitjes verleggen enz.

donderdag, maart 14, 2019

Verschillen

 
Gisteren de meiden geprikt voor/tegen paramixovirose. Ik merkte verschillen in gewicht op. Niet ongebruikelijk maar toch. Waarom verlies je gewicht als de bak nagenoeg vol is en de jongen maar net even 2, bijna weken oud zijn? Niet gezegd dat de duiven die bol blijven de  goeie zijn maar toch.

Het geeft weer eens te denken!
Eigenlijk zou ik exact moeten noteren welke hoe aanvoelden maar ja, zo'n precies mannetje ben ik niet.

maandag, maart 18, 2019

Oregano rules

 
Ik las vandaag ook dat Embregts Theunis Ropa B geeft. Vincent Vork ook en zo langzaamaan dus steeds meer melkers en niet de minsten!

Lees maar eens terug. Ik ben er grote fan van. Niet vanwege het vele gebruik of zo maar het is topspul. Tackled veel nare 'beestjes' en virussen. Ook de gisten die in 2018 zo'n probleem vormden worden er mee de nek omgedraaid. Je kunt het op voer en in het water geven. Ik geef het door het water. De duiven kennen het als geen ander en drinken als ze het gewend zijn nauwelijks minder om. In de zomer wil ik graag zeker stellen dat ze voldoende drinken en ben ik terughoudend maar ook dan geef ik het graag.

Mijn ervaring is dat wanneer er iets is met de duiven, qua gezondheid in het keel neus gebied, ze minder graag ervan drinken. ik denk dat het dan meer gevoelig is en dus het scherpe van de oregano meer gevoeld wordt.

Momenteel bij de duiven 3ml op 3 liter om de dag.

woensdag, maart 20, 2019

Mooie jongen

 
De kweek gaat erg naar mijn zin. Omstandigheden zijn goed. Ouder duiven gezond en dat zie je terug in de opgekweekte jongen. Ze zijn nog niet geheel speenklaar hoor maar wat ik zie stemt me erg tevreden. Wat vooral erg fijn is, is de diepte van de kleuren. Ik put er altijd uit dat de dieren met intense kleuren optimaal gezond zijn. Het is de huid van een gezond iemand, die straalt!

Wel is het een zooitje maar dat is binnenkort snel aan de kant gebracht. Alle zooi eruit en schoonmaken. I.p. is dat voor de dagen van de eerste vluchten: duiven weg op vrijdag, melker aan de slag om de boel te cleanen op vrijdagavond nog en zaterdagmorgen. Duiven arriveren dan in een schoongemaakt hok. De allerjongsten gaan er helaas wat eerder af (zijn jonger bij het spenen) dan de oudsten maar ik heb het idee dat die dan maar moeten aanhaken en afkijken van de oudere.

Van dat hele vroege spenen ben ik niet. Ik zie het nut er niet van en vind het gewoon ook niet kloppen. Ik zet er ook graag wat voedsters tussen die nog wat helpen "aftanken". De jongen die alsmaar aan hen hangen en het niet zelf oplossen, die krijgen van mij een kruisje. De jongen die al snel zo'n voedster niet nodig hebben, daar ben ik erg positief over.

dinsdag, maart 26, 2019

Hokje vol

 
Het hok is weer vol zeg. Alle piepers bij elkaar met nog enkele oudere erbij, geeft reuring! Leuk dat jonge grut hoor. Alles gaat naar wens. Ik ga de eitjes van Habib x Zusje onder kunnen leggen en de Limoges legt alweer. Zusje had al gelegd, 1 eitje maar, dat moest ik bewaren. dat heb ik 8 dgn gedaan en toen pas ondergelegd. Op hoop van zegen!
Mocht het lukken dan heb ik 5 jongen van Habib, we gaan het zien.

Vrijdag inmanden om met de kar van de club naar 45km te gaan.
Week erna Duffel, training.
Over 2 weken eerste klokvlucht.

Doffers en duivinnen zitten nu aan de Matador Detox.

Kom maar op met het seizoen!

woensdag, maart 27, 2019

Detoxen?

 
Detoxen of ontgiften, is dat nodig? Ik weet het niet 1-2-3 hoor maar ik vind het aannemelijk dat we daarop inzetten. Onze duiven worden in korte periodes aanzienlijk belast. Nu met de kweek is dat begrijpelijk fors. En net zoals bij mensen acht ik het logisch dat het effect heeft op het systeem van een duif waarbij organen zoals de lever een topprestatie moeten leveren. In de natuur is het allemaal minder uptempo waardoor de dieren zelf de tijd nemen voor een soort detox. Dat is dus tijd maar ook voeding: zo eten ze anders dan de postduiven die wij houden. Soms met groen(voer), soms met weinig eten! en soms nu eenmaal met wat er voor handen is.

Wij vragen veel onnatuurlijks dus bijsturen is belangrijk. Dat detoxen kan met ouderwetse zuivering en schraal voeren bijvoorbeeld. Nu is er dus een detoxmengeling van Matador. Niks ter promotie maar 1 van de ingrediƫnten is een zaadje dat gunstige ontgiftende eigenschappen heeft. Ze dat geven als het ontgiften na een hevige inspanning van het lichaam nodig is klinkt aannemelijk.

Deze keer doe ik met die hype mee. De Matador Rustmengeling vind ik ook een detoxer. Die vraagt echter 3 weken opschonen.

Ik probeer het eens en kijken wat het effect is. Het vele dons waar Willem over schrijft zie ik nog niet... Ze eten het weer wel erg makkelijk

donderdag, maart 28, 2019

Ontgiften

 
Het ontgiften krijgt bijval. Bijval van vooral enkele jonge melkers!
Generaal kampioenen en nationale winnaars overigens

Ik denk dat dit kenmerkend is, die boys zijn eager en op zoek naar beter. Niet indutten of inkakken maar gas op de lollie. Uitproberen, zoeken naar andere manieren en uitkomen bij betere. Rechts ingehaald worden door anderen en je afvragen "Hoe dan?"
Denk maar eens terug aan de tijd dat je zelf bloedfanatiek was. Misschien deed je meer dan je nu doet maar een deel ervan was dat uitzoekwerk en dat uitproberen!

Mijn ploeg vind ik dit jaar sterk. Ik heb een idee waar de zwakke elementen zitten. Nu geen fouten maken en tegenslagen voorkomen en tacklen.

Gisteren even gekeken naar dat ene eitje van Zusje maar daar zag ik nog geen spinnetje ontstaan in het eitje. Misschien komt dat er wel niet omdat het te lang koud heeft gelegen. Misschien nog wel, het was nog maar dag 3.
Het 2e legsel was er ook al. Vandaag daarvan het 2e eitje als het goed is. Die gaan onder een voedsterkoppel en zo heb ik nagenoeg tegelijkertijd van mijn 3 favoriete koppels toch meer jongen.

Dat is de Limoges x (Saarloos x Zusje) (een neef dus). Dat is van Habib (Saarloos x Van Olmen) x Zusje en als laatste koppel een Rode doffer uit Ari x Rooie Maria (halfbroer Habib dus en Rode Maria is uit Fondkampioen Antwerpen x 404 (Zus 403) van Van Olmen) gekoppeld op een duivin uit Oded x Zusje. GAME ON

maandag, april 01, 2019

Eerste gewin is kattegespin + Zwarte Vogel

 
Zaterdag is er in de club al opgeleerd. Weliswaar met eigen kar en niet met de afdeling mee. Kwestie van de massa op zo'n korte afstand nog niet de trek te laten bepalen.
Er is een uitslag gemaakt maar daar had ik nog niet opgestaan. JP wel, die pakt de eerste 13 prijzen. Niet iedereen liet de klok al uitlezen maar toch, je kan het maar hebben.
De diesels hier kregen de kans niet om op te warmen en waren behoorlijk veel later dan die snelle rakkers van bijvoorbeeld JP. Wel allemaal weer terug en een enkele zelfs best laat. Blijft apart hoe zoiets kan. Het kompas moet nog gericht worden lijkt het wel.

De boel is klaar: hok en paperassen. Jongen bij de vliegers gespeend.

Het eerste eitje van 't Zusje was toch goed. 8 dagen apart gelegen maar gewoon in orde. Het andere eitje (ja want ze legde er weer maar 1) kon ik nog niet zien. Ik heb ze maar apart gezet en geef haar rust want ze is me te kostbaar om er een legbatterijtje van te maken. Ik hoop op 4 jongen. De eerste 2 zijn erg mooi in elk geval. Ook de 2 uit de Limoges zijn erg okee. Vooral het doffertje van dit eerste legsel wordt een fijne als ik het zeggen mag.

Vrijdag heb ik ZEOLIET gehaald bij De Zwarte Vogel.
Wat een gave en unieke winkel is dat toch. Af en aan Hagenezen die elkaar opzoeken en onderwijl een bakkie doen en ouwehoeren over duiven. Tilmannen apart van de postduiven mannen (of toch niet). Leuk praatje gehad met de eigenaar zelf. Leuk om dan toch al een lange duivenhistorie te hebben en een vader die al zoveel deed in de duivensport en bekend is bij behoorlijk wat mensen.
Mooie hokken boven de winkel. Knappe werkplaats waar de DUMO-hokken worden gemaakt!

Zeoliet: dikke laag, wees niet te zuinig. Superspul!
Gaat zeker 5x langer mee dan het overige en geen stof of wat ook.
Als je twijfelt welke bodembedekker, kies zeoliet, ik ben er groot fan van.