Roger Casier

Wat een weer .

De voorbije week was het hek helemaal van de dam . Regen , storm , onweer , koud  , kil , nat ...
ik zag de conditie zienderogen achteruit lopen . Dat komt nooit goed , dacht ik .
En inderdaad . Arras werd een dag uitgesteld en vloog op zondag in toch wel mooi weer .

Dit najaars-criterium is toch wel een afvallingskoers want de een na de ander haakt af wegens niet meer kunnen of niet meer willen .

Of beide ?

Voor mijn dichtste tegenstrever  , Hubert Witgeers , 3 km achter mij , waren het ideale omstandigheden .
Mooi, met een lichte zuidwesten wind en snelheden rond de 1600 m per minuut .
Dat is ongetwijfeld ZIJN weer en dan is het heel  moeilijk om voor hem te pakken !

Bovendien zijn zijn hokken heel erg goed geïsoleerd en spaarzaam verlucht . En in zo’n omstandigheden is dat wel een voordeel  .

 

Bij mij zitten ze zo goed als buiten ....
Bovendien vliegt een duif in vorm hoger en heeft ze meer kans om zich goed te oriënteren . De anderen laten zich op sleeptouw nemen ....
En zo geschiedde . Ik zag mijn eerste komen , recht van de kust , “ van over “ en met mijn  ervaring van meer dan 50 jaar , wist ik al genoeg .

Je houdt het niet voor mogelijk maar ik had 4 duiven voor  “ den heeft “ gezet , en 5 en 6  niet , omdat ze verleden week ( met kleine jongen ) grandioos misten !

Wie denk je dat er eerst over de antenne liepen ...biep.... biep...  5 en 6 ; tweemaal 0,93 cent .

Bij Hubert  ook 5 en 6 , maar die stonden er WEL voor , met eerste A 2 van 25 euro .
Och ja .... ik had  iets van een 10 euro in gelegd en heb nog een winst van een paar euro .

Mijn benzine , drank en voer niet mee gerekend , want als je daar aan begint kom je er nooit .

Het is een “ obby  “ zei Spiessens ....
Het is niet goed , het is niet slecht , ergens er tussen in ....

Op 144 duiven  19-37-43-58-70-71 en 6 op 7

met de bedenking , voor hen die smalend doen over prijs per twee-tal , dat mijn 6 e duif nog 73 concurrenten klopt .

Bij Hubert Witgeers kwamen ze veel beter met  6-7-8-33-35 van 8 duiven .

Volgende week is het de laatste keer . Ik ga ze nog eens mee geven op drijven , nestjagen , op de stek met een groot jong .
En ik hoop op een klein beetje zomer nog zodat ik ze in een goeie conditie aan de start kan brengen .
Hier vliegen ze altijd buiten , weer of geen weer .
Ik verneem van Hubert dat de zijne amper buiten gekomen zijn verleden week . Maakt dat het verschil ? Best mogelijk .

En het plaatje klopt wel , denk ik .
En nu nog eens over iets anders ... STAMBOMEN !

Ik heb er een heel dikke kaft vol van !

En ik heb ook een paar vrienden die er allergisch aan zijn !

En ik heb van die vrienden ook enkele duiven en ....het is bedelen om aan een beetje gegevens te geraken . Laat staan een pedigree .

Ik heb ook een stamboom programma op mijn computer staan . En als iemand van mij een duif bekomt dan krijgt hij er gratis al de gegevens bij omtrent afstamming ; Ik vind dat het zo moet en die zaken up  - to - date houden vind ik horen bij de hobby .

Nu is het zo dat een stamboom met of zonder ronkende namen absoluut geen meerwaarde uit maakt voor de duif .

Ik ben eigenlijk meer kweker dan speler . Ik geniet dubbel als ik kan koppelen , kruisen , kweken , ringen en spenen en de resultaten kan keuren .

Voor mij pure magie !! Mag het efkens  ? Laat iedereen zijn hobby zelf invullen zoals hij/zij het zelf wil .

Stambomen zijn geen noodzakelijk kwaad . Ze kunnen heel nuttig zijn , vooral bij het koppelen en het vast leggen van goeie eigenschappen .

We moeten nu ook niet gaan overdrijven zoals de commercie doet . Een achterkleinkind  van de kampioen kopen voor veel geld , met geplastificeerde pedigree , zal je heel waarschijnlijk niet vooruit helpen .

Je hebt veel meer kans bij mijn hoger genoemde vrienden met de afstamming achter op het kaartje ( of nog minder ) en voor veel minder geld !!!

Dit gezegd zijnde kunnen we ons beginnen op maken voor de zifting en aansluitend de kweek van nieuwe kampioentjes ( laat ons hopen )

Vergeet niet dat het binnen een paar maanden al weer zover is . Vergeet niet dat we maar een half jaar meer  verwijderd zijn van het nieuw seizoen .
Hier is het seizoen 2018 al begonnen .

Voor het eerst heb ik  een serieuze ploeg goed opgeleide duiven voor de zware fond . Jongen van 2016 die in hun jeugd amper op geleerd werden en nu als jaarling  500-700 km ervaring op deden . Hier werd nu een leemte op gevuld want 12 ervaren duiven was toch wat weinig om mij goed te kunnen verdedigen .
Ik heb nu toch zo’n 60 tal effectieven ! De bovenverdieping waar ze verblijven werd ook wat aangepast  .

Het is ook gedaan met het totaal weduwschap . Gedaan met duivinnen die met elkaar aanpappen en geen interesse meer hebben in hun duiver .
En zo’n duiver weet dat ...voelt dat !! En ga daar maar eens mee naar den oorlog ! NEEN !  Ze gaan gespeeld worden op nest in drie afdelingen met een gang er voor en allemaal naar dezelfde ingang naar binnen .
Het overwennen van de jaarlingen  van beneden naar de bovenverdieping verliep ook beter dan andere jaren het geval was .

Ik heb er dan ook niet veel spel aan gemaakt . Alles van beneden naar buiten met een beetje honger en achter hun gat het kot dicht . Boven ook alles naar buiten en het hok open . Rond 14 uur de eenmalige bedeling van voer . ( al mijn duiven krijgen al 50 jaar één maal per dag eten )

Die niet binnen komt heeft pech en slaapt buiten . Ze gaan er niet dood van !! En na drie dagen plooiden de laatste koppigaards . En dan kwamen de schotels op het hok en konden ze naar hartenlust , met open hok , nestvulsel gaan zoeken . Mooi is dat en daar geniet ik van . En gisteren een bad op de kooi met wat bleekwater en zo gaan ze probleemloos door de rui . Zalige tijden .

Ondertussen heb ik zo’n 50 tal zomerjongen waar ik mij niet te veel moet om bekommeren . Ze moeten alleen uit groeien en gezond blijven op natuurlijke basis . Ze verblijven in een hok met open voorfront en een plastiek dak . Men had mij gewaarschuwd dat dit zeer slecht is voor de oogjes en het vliesje . En inderdaad ...Ze kregen wat men doorgaans “ one eye cold “ noemt en ik liet begaan ...14 dagen , en het was voorbij .
Ik kan dus die nieuwe lichting rustig laten betijen . Ze gaan daar ook blijven want dat hok wordt mijn Barcelona –hok .

 

Die daar niet voor geschikt is verdwijnt in de soepketel . En de lege plaatsen worden dan op gevuld met nieuwe krachten uit het jonge duiven hok .
Er is hier redelijk wat denkwerk –puzzelwerk aan vooraf gegaan . De beslissingen zijn genomen en zo gaat het uit gevoerd worden .

Bij leven en welzijn !!

met vriendelijke groeten

Roger Casier