In the Picture

zondag 17 mei 2020

woensdag, mei 06, 2020

Eenhoksraces gaan door?!

 
Niet 100% duidelijk of de eenhoksraces doorgaan. Men zegt dat ze binnenkort naar Roemenië zullen gaan maar dat is nog niet 100% zeker. Portugal , EK te Mira, staat on hold. de duifjes zitten tijdelijk bij het verzamelpunt.

Naar Roemenië gaan i.p. 2 duifjes van Habib x zijn duivinnetje. Dat zijn mijn 2 besten van 't hok. Zulke moeten naar races, anders reduceer je je kansen op voorhand, nietwaar?

Dekker heeft er 1 en die stuurde me een fotootje van een geschonden "73" na een roofvogel aanval. Overleefde het maar heeft een open buts op de buik opgelopen. Nu ja, geluk dus.

Zonder geluk kunnen we niet, en een melker niet zonder goede duiven!

UPDATE
Ik hoorde en las dat Arjaan Scheele is overleden. Sterkte gewenst voor de familie. Een ICOON van de duivensport is ons ontvallen!

donderdag, mei 07, 2020

wel of niet open?

 
Het is mij na de persconferentie van gisteren niet helemaal duidelijk. Mogen we nu wel open of niet. We zijn geen echte sportclubs toch? Dat de kantine dicht zal gaan/blijven is duidelijk maar kunnen we duiven inkorven? Ik zou er persoonlijk niet eens mee zitten als we geen wedstrijden hadden maar het opleren zou zijn, opleren desnoods tot in frankrijk.
 

maandag, mei 11, 2020

Stressssss

 
Donderdagavond de jongen in de mand. Wat waren ze gestressed!
Vrijdagmorgen geent tegen paramixo.
Vrijdag binnengehouden. iets minder eetlust maar dat ging nog wel.
Zaterdag nog wel zo ongeveer dat... zondagmorgen zag ik wat groene plekken mest. 1 zag ik in een hoekje. 's middags lag die in het hok. Hij was nog warm toen ik 'm vond... de rest in de schappen.
Een bijgehaalde. Je hoort dat vaker. Die zijn dan niet in staat dezelfde weerstand te bieden kennelijk. Jammer, het was een mooitje.
Vanmorgen geen eten... vanavond versie ROPA B in het water en zal dan handje voor handje voeren. ben benieuwd!


Voor mij stond het do.dag al vast eigenlijk. Ze hadden meer stress van deze 1e keer mand dan ik gewend was de achterliggende jaren bij vergelijkbare jongen. Vrijdagavond gaan ze er weer in!


Ouden weggebracht naar Dinteloord (25 km). Groep was wel uit elkaar getrokken maar gewoon weer alles thuis. Krijg er langzamerhand zin in!
 
vrijdag 17 april 2020

Beste Duivenvrienden,
Corona/Covid-19 beheerst momenteel ons leven en zaait mondiaal angst, verdriet, zorgen en onzekerheid.
Ook voor onze mooie duivensport zijn het zware tijden en is er veel onzekerheid over wat er allemaal gaat gebeuren.
Of we nu jong of oud zijn, arm of rijk, man of vrouw, we van witte of blauwe duiven houden… we hobbyist zijn of professional.. Wij Nederlandse duivenliefhebbers houden van onze duiven en zij brengen ons in deze eenzame en moeilijke tijden het vertier, afleiding en geluk!
Gezondheid en leven zijn momenteel het allerbelangrijkste en we laten onze medeliefhebbers niet vallen.
We zorgen voor onze ouderen, we halen dat zakje voer, we halen de krabber even door het hok. We bellen ze.. sturen ze een filmpje of foto om die eenzame dag wat gemakkelijker door te geraken.
Er is een duivensport na Covid-19!
En we staan te popelen!
Blijf gezond! Blijf tolerant! Blijf behulpzaam!
Wij zijn de Nederlandse Duivensport!
Schouder aan Schouder!
Dank aan al diegenen die meewerkten aan onderstaand filmpje om de Duivensport een hart onder de riem te steken in deze bizarre tijden!
vrijdag 10 april 2020

Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook uit die prehistorie en ben geboren in 1947. Als kind groeide Jos op in Keer-bergen. Toen werden er in heel Vlaanderen nog veelkampioenen gekweekt en de straat was onze speeltuin. We leerden van jongsaf werken, zelfs met eenschop die groter was dan wijzelf. Welachten ons te plettermet “Schipper naast Mathilde” en keken naar Bonanza. In de winter zaten we op zondagnamiddag in de parochiezaal en keken onze ogen uit als er op het scherm heel zedig werd gekust. We zaten in de zaal naast ons eerste liefje en hielden haar hand vast. De onderpastoor zatop de achterste rij en waakte over de goede zeden.’s Avonds presenteerde kwismaster Tony Corsari 100.000 of niksen zong hij een liedje. Iedereen van onze tijd weetnu waarom de bananen krom zijn. Elke vakantiedag was een avontuur. Ik zou er een boek kunnen over schrijven, maar niemand zou het lezen. Vandaar dat ik af en toe samen met een leeftijdsgenoot onze jeugd herbeleef. Geen enkele dag was saai want om ons te vervelen, daarvoor hadden we echt geen tijd. We supporterden voor Jef Mermans of Rik Coppens en in de zomer voor Rik Van Steenbergen of Rik Van Looy. We gaven onze zondagse pree van 5 frank uit aan chocolade of kauwgom.

Klik hier voor gehele reportage

Bron Duivenspel. be en de Duif

donderdag 02 april 2020

We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit “uit de lucht zijn” door privé omstandigheden ook nog wat langer geduurd.Ik vind het namelijk heerlijk om een periode voor het nieuwe sport seizoen even niet zo intensief met de duiven sport bezig te zijn.Tijdens de beurs werd ik door meerdere liefhebbers aangesproken met de vraag waarom ik geen blogs meer schreef. Zij vertelden me ook dat zij mijn blogs misten.Ik heb hun toen verteld dat ik bij het begin van het nieuwe seizoen weer van de partij zou zijn.Ik had me echter wel een andere start voorgesteld dan wat ons nu overkomt. Wij als oudste nog levende generatie Nederlanders van na de 2e wereld oorlog hebben (tot nu toe) een werkelijk gezegend leven kunnen leiden.Grote oorlogen en epidemieën zijn ons gespaard gebleven.Dat was trouwens echt voor het eerst in onze vaderlandse geschiedenis.Het heeft ons en ook diegene die na ons geboren zijn dan ook echt mee gezeten. Alles in ons leven leek wel vanzelfsprekend te gaan. Maar als er één absolute zekerheid bestaat dan is dat wel het feit dat er niets zeker is in dit aardse leven. Misschien is dit ook wel weer eens goed om te realiseren. We denken dat we bijna alles in de hand hebben en dat het leven op deze aarde alleen om de mens draait.Nu blijkt echter weer dat we zelfs de grootste moeite hebben om een van de kleinste bestaande micro-organisme in bedwang te houden.

We zien ook net als in andere crisis situaties weer het slechtste en weer het beste in de mens naar boven komen. Het “slechtste” in de mens kon je mooi waarnemen door het hebzuchtig hamsteren. Ongelooflijk was het om te zien hoe een grote groep mensen elke dag de supermarkten “leeg roofden”. Bang om ook maar iets van comfort te moeten inleveren. Maar het “beste” in de mens kwam ook nu naar boven en zie je nog steeds op het nieuws, elke dag weer. Artsen en zorgverleners die op een altruïstische manier dag en nacht in de weer zijn om hun lijdende en hulp behoevende medemens te helpen. Het zijn spannende tijden en wat de toekomst gaat brengen weten we niet. Het kan werkelijk alle kanten opgaan. Ik probeer toch optimistisch te blijven en mijn gevoel zegt me dat het plat leggen van alles snel zal moeten worden opgeheven. Een zgn. lock down of iets wat er op lijkt is namelijk niet echt lang vol te houden. De economie moet weer gaan draaien en er zullen dan misschien beperkingen blijven maar met een beetje geluk en goede wil kan de duivensport dan toch weer gaan starten.We kunnen tijdens het inkorven gepaste afstand houden en met weinig mensen tegelijk in het lokaal aanwezig zijn. En vrachtverkeer naar België en Frankrijk moet in principe ook geen problemen op leveren. Wij blijven dus gewoon optimistisch en hopen over een niet te lange tijd weer met duiven te kunnen spelen.

Veel pessimistische telefoontjes gehad van liefhebbers die denken dit jaar amper of niet te kunnen spelen met hun duiven. En vragen om advies of men wel of niet de oude duiven moet gaan verduisteren. Ik denk daar heel simpel over, oude duiven verduisteren is in principe niet nodig en eigenlijk heel paradoxaal. Je doet in het voorjaar je uiterste best om je duiven tip top in orde te hebben.Maar in aanloop naar de dagfondvluchten wil je ook fatsoenlijk op de uitslag lijst komen. Dus aan de ene kant doe je je uiterste best om goed te spelen en aan de andere kant gooi je de rem er op door je duiven te verduisteren. Ik ga daar niet meer in mee en verduister geen oude duiven. Maar als je dan wilt pieken op de dagfondvluchten? Ik zal uitleggen hoe ik het zie en hoe ik het doe, door ervaring rijker geworden. Vorm wordt gecreëerd door drie basis pijlers en als er één van deze basis pijlers ontbreekt of niet 100 % vertegenwoordigd is, zal je nooit echte vorm krijgen. Deze drie pijlers zijn voeding, licht en warmte. Daarom bestaat winter form ook niet, duiven die in de winter een uur vliegen op een wintermengeling en op een koud hok verblijven kunnen nooit in vorm komen. Is allemaal geleuter van jaloerse duivenmelkers wiens eigen duiven misschien heel wat minder goed trainen.

Als we dus zorgen dat we spelen met deze drie pijlers dan kunnen we naar de vorm toewerken op het juiste moment. Op het moment dat we vorm op onze duiven willen hebben moeten we dus optimaal gebruik maken van voeding, warmte en licht. Ik adviseer dus houd je duiven op een koud hok en geef ze vezelrijke magere winter voeding. Geef ze regelmatig hun duivin en als je op totaal weduwschap speelt zelfs 2 keer per week. Laat ze dagelijks een uurtje vliegen en geeft ze regelmatig groen voer. Zo kun je weken lang je duiven in goede conditie houden zonder met de duiven daadwerkelijk te vliegen. Mochten we in de toekomst dan misschien onverwacht wel weer kunnen gaan vliegen dan kunnen we direct met duiven spelen die perfect zijn om top te presteren. Een paar dagen goed voer en ze staan er. Als ze weken lang verduistert hebben gezeten gaat dat niet lukken en loop je weken achter als je geluk hebt. Want als je pech hebt krijg je ze helemaal niet meer in topvorm.

Ik wens alle collega duivenliefhebbers een gezond nieuw seizoen toe. Hopelijk blijven we allen gezond want wij( althans de meeste onder ons) zijn bijna allemaal  een grote risico groep.Niet alleen wat leeftijd betreft maar ook de longen van de meeste oudere liefhebbers zijn na jaren intensief duivenstof happen ook vaak niet meer in al te beste conditie.

Groet Martin.

woensdag 01 april 2020

Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer.
Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge duiven geringd. Iets wat me altijd blij maakt en vol verwachting uit laat zien naar de toekomst. Nu is dat echter anders.
We zijn in een "roaler coaster" beland. Elders lopen de ziekenhuizen vol en vechten vele mensen voor hun leven. En tientallen km's verder is er grenstoerisme en lopen de stranden en markten vol met dagjesmensen. Dat deden ze in Italië 2 weken geleden ook met giga veel extra besmettingen. Hoe dom en stronteigenwijs kan je zijn?
Zelf proberen we hier met elkaar onze dingen te blijven doen. Net als velen ben ik onzeker en ook wel ongerust wat dit alles teweeg gaat brengen.
We blijven zoveel mogelijk als het kan thuis en werken vanuit hier. Voor mijn vrouw die in het onderwijs werkt is dat niet altijd mogelijk. We houden het kringetje klein zoals geadviseerd. Zelf ben ik blij dat mijn dagelijkse ronde heb bij de duiven als is het alleen maar om het hoofd leeg te maken. We helpen en onderhouden extra contact met mensen die er alleen voor staan.
Mijn gedachten zijn voortdurend bij de velen die nu door de Corona getroffen worden.
Maar ook bij ouderen en mensen die de frontlinie vormen in deze crises. In NL wordt nu Brabant hard geraakt. De rest van het land wacht angstig af.
Ook de duivensport wacht veel onzekerheid. Of we nog gaan vliegen dit seizoen weet niemand. En dat is het minst belangrijke nu. We hebben ontzettend veel oudere liefhebbers en die wens ik extra sterkte toe. Ook de vele ondernemers onder ons wachten zware en onzekere tijden. Ook voor Toppigeons geldt dit natuurlijk.
We hadden al een NPO bestuurscrisis en om eerlijk te wezen kan deze poppenkast me nu allemaal niet zoveel schelen. Onze 4 overgebleven bestuursleden stuurden nog een NPO nieuwsbrief maar dat terzijde.
Straks zullen we er samen aan moeten werken om het straks weer die mooie hobby voor velen te laten zijn.
Samenwerking, ons gezonde boerenverstand gebruiken, solidariteit, elkaar helpen is het enige dat telt. Net als in de echte wereld en ophouden met dat populistische gedoe en alleen gaan voor eigen belang en gewin. Wat mij betreft weg met die handel. Samen de schouders eronder. Aan iedereen hou je haaks en blijf kalm, gezond en positief naar de toekomst toe. Want ook na zware regen en overstromingen komt weer zonneschijn. Zoals in mijn regio in 1953 met de waternoodsramp. Het leven ging na dit trauma ook weer door en gelukkig maar.
De komende periode van mij geen berichten meer op Facebook over de crisis omdat ik geen deskundige ben, maar ik zal af en toe een stukje proberen te schrijven over de vele honderden bezoeken aan vele topliefhebbers en over topduiven die een onuitwisbare indruk op me hebben gemaakt. Puur voor enig vermaak en afleiding. Op mijn Breeding Center ga ik gepassioneerd verder met het maken van topkoppelingen.

Bron Facebook Piet de Vogel
 
 
 
zondag 29 maart 2020

Beste sportvrienden en sportvriendinnen,

Ondertussen heeft de loting van de duiven die van buiten de regio komen plaatsgevonden.

Hiermee kunnen wij ervoor zorgen dat deze duiven in de komende dagen/weken bij de koper/speler terecht kunnen komen.

Wij hebben er alle begrip voor wanneer liefhebbers dit jaar niet deelnemen of vinden dat de er afbreuk wordt gedaan aan het spel.

De omstandigheden zijn op dit moment zo bijzonder dat wij het allemaal nog nooit zo hebben meegemaakt en hopen ook van ganser harte dat dat ook niet meer het geval zal zijn. Wij spreken de hoop en ook de verwachting uit dat de editie van 2021 weer 'gewoon'  zoals voorgaande jaren doorgang zal hebben.

De jonge duiven kunnen bij Johan Steenis op afspraak worden afgegeven en opgehaald. Johan is bereikbaar op 06-53949271.
Ook voor vragen om tot onderlinge uitwisseling van duiven te komen.

Van de deelnemers binnen onze regio vernemen wij nog graag wie wil deelnemen en met hoeveel duiven. 

Het verzoek is om per ommegaande een bedrag van €40,- per duif over te maken 
op rekening NL81 INGB 0001 3117 48 t.n.v. M. van der Kruk onder vermelding van GR4R 2020 duiven. 

Wij wensen iedereen een goede gezondheid en zorg goed voor elkaar en voor jezelf!

Mocht je nog vragen hebben laat het dan weten aan een van de onderstaande commissieleden.
  
 
Rini van den Bogaard  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.         06-29436917
Peter van Utrecht         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.           06-23115633
Dick van Leur               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   06-55132381
Johan Steenis              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                       06-53949271
Maurice van der Kruk  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   06-53276934
 

Loting
GR4R 2020 Loting


donderdag 26 maart 2020

Aan alle liefhebbers, 

Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen afgekondigd om het rondwarende coronavirus te beteugelen. Er leven onder de liefhebbers veel vragen. Gaat het seizoen wel van start? Zo ja, wanneer dan en hoe gaat dit georganiseerd worden.

We begrijpen als bestuur deze vragen. Het bestuur volgt het nieuws en de eventuele mogelijkheden op de voet. We zijn hierbij niet alleen afhankelijk van de Nederlandse overheid, maar ook van de Belgische, Franse en Duitse overheid. Deze hebben momenteel een streng(er) beleid. In deze NPO Update de informatie voor dit moment.

Wanneer er meer duidelijk is over een mogelijk vervolg over de invulling zullen we in contact treden met de vertegenwoordigers van de afdelingen, platforms en secties, zodat iedereen dan ook weet wat wij met elkaar aan activiteiten gaan ondernemen.

We komen rond 6 april met een nieuwe update. Wanneer nodig of de omstandigheden veranderen hoort u van ons.   

Uw NPO Bestuur
Willem van Breene, Maurice van der Kruk, Esther Noorderijk, Frederik Dekker
 

Ontwikkelingen volgen en verantwoordelijkheid nemen


In België en Nederland wordt op 5 en 6 april gekeken naar de stand van zaken. Duitsland volgt ook. In Frankrijk is dat vanavond (25 maart). Frankrijk is één van de zwaarst getroffen landen. Er gelden maatregelen dat mensen een uur per dag van huis mogen in een straal van 1 km, wanneer nodig. Boetes worden opgehoogd en de verwachting is dat dit nog zeker enkele weken zal duren. Eventuele maatregelen worden dan aangescherpt, verlengd of versoepeld.  

Tot die tijd vragen wij u: 
  • Leer geen duiven op. Het is in Nederland niet verboden, maar het is uw maatschappelijke taak bij te dragen om het virus in te dammen. In België mag er niet worden afgericht. 
  • Organiseer geen bijeenkomsten of vergaderingen in welke vorm dan ook.
  • Neem maatregelen om later in het seizoen eventueel alsnog op een verantwoorde manier met de oude duiven te spelen.
    Tip: Volg adviezen op van bekende duivencoaches.
  • Help oudere liefhebbers waar kan en nodig. 
Nu het mooie weer aanbreekt en er niet gestart kan worden met opleren en spelen van de duiven, voelt dat voor een duivenliefhebber erg tegenstrijdig. Toch vragen we u allen bewaar de rust.

Let op uw gezondheid en op dat van uw medemens. Help oudere mensen en liefhebbers waar mogelijk. Dit is momenteel het belangrijkste voor u zelf en de maatschappij
woensdag 25 maart 2020

Niemand de deur uit !

Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen!

Nu nagenoeg alle sporten door het coronavirus is stil komen te liggen en nu ook nog de grens naar België gesloten gaat worden brengt me in twijfel of we dit seizoen van 2020 nog wel met de duiven aan wedvluchten zullen kunnen deelnemen. Dat verdomde coronavirus bemoeilijkt alle sporten en ook de duivensport. En dat niet alleen maar ook nog het kopen van voer voor onze duiven. De vele liefhebbers die gewoon zijn om in België hun duivenvoer te halen die komen dat land niet meer in. Die hebben er weer een probleem bij. Maar geen nood! Door de corona-pandemie is het “ Duivenkweekcentrum Limburg”  van de Gebroeders Simons & zonen te Ransdaal meer dan ooit aanwezig. Omdat de situatie er om vraagt doet dit bedrijf nog meer hun best om hun duivenklanten te bedienen met de leveringen aan huis. Voor het bedrijf Simons & Zonen is het op dit moment heel belangrijk om de liefhebbers te bedienen van voer en alle ander duivenproducten. Daar voelen ze zich nu min of meer verantwoordelijk voor. De telefoon staat bij de firma roodgloeiend. De angst bij de liefhebbers dat ze zonder duivenvoer komen te zitten zorgde voor een run. Nu is het bij Simons & Zonen drukker dan normaal maar met al dat gedoe hebben ze alles onder controle. Hamsteren is niet nodig. Hoewel de duivenliefhebbers zich tussen hamer en aambeeld bevinden is het goed om zich te realiseren dat de wereld in sommige opzichten tot stilstand is gekomen. Maar in Ransdaal niet! Daar aan de kassa geen schermen van plastic en geen mondkapjes voor de smoel maar actie. Laden en bezorgen! Doorgaan want het kan maanden duren!. De hele sport, inclusief de duivensport is een speelbal van de wereld. Het onzichtbare monster dat corona heet verspreid zich hopelijk niet onder de duiven. Maar zeg nooit -nooit! Omdat ik als “oudje” deur niet meer uit mocht heb ik gisteren “Simons” gebeld en vanmorgen werd mijn order geleverd. Kant en klaar geplaatst waar ik het wilde hebben. Met die voorraad duivenvoer  heb ik weer enige maanden voldoende  om mijn duiven te voeden en dan hoop ik dat de “corona” verleden tijd is en ik weer met hun kan sporten.  

Pie. 

maandag 23 maart 2020

Leden van PV de Woudvliegers.

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer onvoorspelbare wereld terechtgekomen zijn.
Allemaal zijn we betrokken bij het CORONA virus.
Ik kan jullie daarbij niet helpen.
Glashelder is het feit dat het virus alleen overgedragen wordt door mensen onderling; het komt niet door de lucht.
Verder kan ik jullie wel meegeven zeer zorgvuldig om te gaan met de instructies die ons van overheidswege
gegeven worden.
Probeer je zoveel mogelijk af te sluiten van de buitenwereld.
Ik weet dat dit niet altijd mogelijk is als je een gezin en familie hebt.
Maar je zult begrijpen wat ik bedoel.
Verder is het goed dat we wel blijven omzien naar onze naaste en ons blijven inzetten voor collega liefhebbers
die om wat voor reden in problemen komen.
Voor zover wij de mogelijkheid hebben om verantwoord ondersteuning te verlenen, moeten wij ons daar voor inzetten.

Wees tenslotte zeer zorgvuldig met het ontsmetten van jezelf als je activiteiten met je duiven
en dergelijke hebt gedaan.
Ik wens jullie allemaal veel sterkte de komende tijd en spreek de wens uit dat wij allen het mogelijk
komende ongemak, goed mogen doorstaan.
Wij bidden dat wij van Hogerhand de onmisbare steun zullen ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Gert Jan van Putten

Voorzitter PV de Woudvliegers

zondag 22 maart 2020

Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken achter een kleine erker dag en nacht open staan, was ik er niet gerust op. Maar niks geen niezende duiven of natte oogjes. De duiven, ook de jongen, zaten strak met droge koppen.

Bij Koen van Roy, zo vernam ik, zou het nog extremer zijn. Diens duivinnen zouden een heel jaar dag en nacht in een open volière zitten. Die komen enkel in het hok waar de doffers zitten als ze ingemand worden. Een 15-tal doffers voor 40 duivinnen. Het toont nogmaals hoe complex duivensport is. De een speelt prima op potdichte hokken, de ander al even goed met duiven die dag en nacht ongeveer buiten zitten. Denk dienaangaande ook aan Dirk Donckers.

 ANDRE ROODHOOFT

Een man voor wie ik veel respect heb is Andre Roodhooft. In vroeger jaren gingen we soms samen eten, met de dames, en indertijd heeft die nog een serie artikelen over me geschreven in Duifke Lacht. Dat was toen de prestaties in B N bijna buitenaards waren. Jaloezie kent die Andre dus zeker niet.

Mogelijk heeft dat ‘respect’ te maken met het feit dat we over veel hetzelfde denken. Hij is een man van de praktijk, van wie velen kunnen leren, en daarom ook dat ik beginners zijn artikeltjes aanbeveel die hij schrijft in Duifke Lacht. Dat wil overigens niet zeggen dat ik het in alles met hem eens ben en omgekeerd geldt waarschijnlijk hetzelfde. Moet ook kunnen. Andrè ent zijn jongen voor het seizoen op vrij korte tijd liefst zes maal. Mogelijk denk ik daar in de toekomst anders over, maar voorlopig lijkt het me toch wat te veel van ‘het goede’.

Andre Roodhooft met partner

 V D BULCK

Toen we dat bitter koude voorjaar hadden en velen hun oude binnen hielden vanwege bittere koude was, zo las ik toch, D v d Bulck, zijn jonge duiven al aan het lappen. Ook overdreven? Hmm. Kan zijn. Maar hij en Roodhooft zijn winnaars en winnaars neem je best serieus al hoef je het dus niet altijd met ze eens te zijn.

 INTERNET

Zaalverkopingen zijn er niet veel meer, internetverkopingen des te meer. Tof is dat je die op de voet kan volgen.  Wat daarbij op valt? Als liefhebbers zowel jongen als oude te koop aanbieden wordt op de oude (meestal) aanmerkelijk meer geboden. Als het geen totale verkopingen betreft is dat merkwaardig. Oude in een gedeeltelijke verkoop zijn veelal overtollige duiven. Duiven die er uit moeten. Zijn dat duiven met prestaties? Ga er maar van uit dat die nog geen goede jongen voortbrachten.

Veelbelovende duiven te koop aanbieden en zelf de mindere houden? Zo veel menslievendheid mag je van niemand verwachten. Van de oude weet zo’n man wat die waard zijn, of beter ‘niet waard zijn’, van de jongen weet hij niets. Daarom zou ik die prefereren. Ook gaat de voorkeur van vooral kopers uit het verre oosten uit naar ingeteelde duiven. Iemand die dat al gauw in de smiezen had was slimme Jan Hooymans. Dat bijna alle extreem goede duiven voort komen uit kruisingen schijnt die kopers te ontgaan.

 CO VERBREE
Co Verbree is nog zo’n man die je best serieus neem. Nu is de Puttenaar om, zo las ik toch. Hem was opgevallen dat steeds meer liefhebbers hun duiven heel het jaar dezelfde mengeling geven. En hij begint te twijfelen aan het nut van zogenaamd opvoeren. Hier is er nog zo een. Duiven in twee of drie dagen tijd ‘meer energie mee geven’ is ook wetenschappelijk flauwe kul.

Mijn ogen gingen open de laatste jaren voor we elektronisch gingen klokken. Jos Klak, met wie ik een nauwe band had, kon de trap naar zijn hokken niet meer op en ik ging er wekelijks de duiven klokken. Dat kon omdat wij zaterdag speelden en hij op zondag. Ook Jos had èèn mengeling voor zijn jongen, kwekers en vliegers het hele jaar door. En dat was nog een erg goedkope ook. In ‘rui mengeling’ geloofde hij evenmin als ik. En gezondere duiven als bij deze vedette tegen wil en dank zag je nergens.

Co Verbree

 IS DAT SPORT?
In eerder genoemd Duifke Lacht kon je lezen over een vrouw die even gek van duiven was als haar man. Wat haar in duivensport wel ergerde was dat je onbeperkt duiven in kan manden. Haar man heeft een voltijdse baan, veel duiven kunnen ze daarom niet aan, en spelen tegen mega-hokken frustreert. Die ‘groten’ ontmoedigen niet alleen hen maar ook veel anderen, zo vindt ze.

Neem ook Johan. Vanwege een griep zou zijn zoon, die niets met duiven had, in gaan manden. Hij nam een vriend mee. Bij het inmandlokaal was iemand een lading manden aan het uit laden. ‘Ga maar voor’, zei die. De zoon beseft pas later wat de betekende. Nadat hij af was gaan rekenen en ze nog een pint gepakt hadden stond ‘die vriendelijke man met zijn veel duiven’ nog in te manden. ‘Dat kunnen goed 100 duiven geweest zijn’, zei hij tegen zijn vader er aan toevoegend ‘noemen jullie dat sport, pa?’ Zijn vriend, helemaal buitenstaander, knikte instemmend. Die snapte er ook niets van.

 EERLIJK

Voetballers schermen graag met belangstelling uit het buitenland. Duivenliefhebbers zijn doorgaans weinig anders. Herman Calon dan, de 80-jarige Zeeuwse Allround kampioen, is anders. Die had afgelopen jaar de beste en 5e best vitesse duif jong van Nederland. Aan verkopen denkt hij niet. ‘Trouwens, er heeft ook nog niemand interesse voor die duiven getoond’, was zijn eerlijke ontboezeming.

 RONDAGS
Nog zo iemand die heel zijn leven goed heeft gespeeld is de Limburger Rondags. Bij zijn Nationale Asduif 2019 hoort een anekdote. Als jonge duif ging de latere Nationale Asduif twee keer verloren, maar gelukkig voor hem werd die beide keren aangemeld. Duiven? Soms snap je er niets van. Zo gaf ik in een grijs verleden Cor Leytens uit Oostelbeers een duif, waaruit hij zijn ‘Wereldkampioen’ fond kweekte. Toen ik hem eens vroeg de vader te mogen zien, zei hij met het schaamrood op de kaken: ‘Die heb ik dood gemaakt. Ik had er wat jongen van, wilde ook hem spelen, maar die was nog te dom om van 5 km thuis te raken. Overal liep hij binnen, tot ik het zo beu werd dat hij kon vertrekken.’ Dat gold dus de vader van de beste fondduif van Nederland en 2e ‘Wereldkampioen V L.’

 HAMVRAAG

Dan is er Jan. Ongelooflijk zoals zijn jonge duiven afgelopen jaar kwamen, iets wat hij aanvankelijk niet had durven dromen. De eerste de beste keer dat hij ze ging lappen ging bijna de helft van zijn 60 jongen verloren. Met wat overbleef zou hij de concurrentie de kleren van het lijft vliegen. En wat is nu de hamvraag? Waarom gingen die andere verloren? Hok te vol? Geen kwaliteit? Minder gezond? Je zou denken aan het laatste.         

Nieuwsbrief Peter Boskamp

27 april 20
Immuniteit Als de Coronaviruspandemie ons iets kan leren, dan is het wel dat het van essentieel belang is om de gezondheid te optimaliseren. In de media wordt steevast de melding gemaakt dat...

Columnist in Spotlight

27 mei 20
  Land besproeien bij de buren Droogte Wat is het...
20 mei 20
     Jongen 2020 in de ren Start seizoen Afdelingen 9 en...
13 mei 20
  Vanaf 11 mei mogen er weer vluchten We kunnen...
09 mei 20
  Nieuw half gelaatsmasker Masker Had eerder al...
29 april 20
              Jongen in de manden PROTOCOL CORONA / COVID Het...
22 april 20
Red Pearl rechtstreeks Jan van Gils  Oosterhout...
15 april 20
Genieten van de bloesem Top weer Heel de...
08 april 20
   Alleen rondjes maken rond het hok Geen begin...
01 april 20
Kleinzoon Unionkoppel H Simonsz                   Andere spanning Dit...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...
24 februari 20
“Ons wacht een geweldige show!  Als ik dit zit tikken dan is het een zonnige dag. Van...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40