Roger Casier

Afgelopen weken is er in meerdere verenigingen vergaderd. Ik hoor dat men overal, maar dan ook overal, zonder uitzondering gekant is tegen de vernieuwingen waar vooral onze voorzitter M v d K voor staat. Het zou allemaal veel te snel gaan.

In een traditionele volkssport als duivensport zitten weinigen (ik ken er geen) op deze (te snelle) vernieuwingen te wachten. Op ‘social media’ circuleert een interessant artikel van dhr. Q waarin hij respectvol uitlegt waarom er wat mis is met de innovatie plannen van de NPO.

KLEINE CLUBS

Zelf heb ik er herhaaldelijk op aangedrongen handen af te houden van de kleine(re) clubs. Nu schreef Co Verbree in Duifke Lacht (prima blaadje) precies hetzelfde. Vooral omdat hij een realist is (probeer ik ook te zijn) voelt dat een stuk minder eenzaam. Vriend Co stelt terecht dat, als je een plaatselijke club de nek omdraait, duivensport in zijn geheel uit die plaats zal verdwijnen.

De meeste liefhebbers zijn wat ouder en als je aan de oudste van de oudere vraagt wat reden zou kunnen zijn om te stoppen zeggen velen ‘ver rijden om in te kunnen manden’. En, het is toch niet te geloven, dat wordt juist bereikt door wat dhr vdK voorstaat. Dus dat opdoeken van kleinere clubs. ‘Door duivensport wordt je besmet’, zo luidt het. Maar dan moet er wel een besmettingsbron zijn. Zoals... kleinere clubs.

Dhr v d Kruk wil ook af van het samen spelen op een coördinaat. En laat nu dat een prima methode zijn om mensen warm te maken voor de sport. Denk aan de duivenliefhebber die tegen zijn zoon, buurman of vriend zegt ‘wil je ook een paar duiven en er mee spelen? Probeer dan eerst maar eens op mijn hok voordat je er zelf een gaat bouwen. De bonte duiven zijn van jou.’ Of zo iets. Zo iets zal niet gebeuren als het aan de nieuwe planning ligt. Maar mogelijk zie ik het allemaal verkeerd.  En ook Verbree, de Bruijn en zo veel anderen.

STIJLVOL

Het moet gezegd, dhr. v d Kruk heeft op TV (Nishoek) zijn bedoelingen stijlvol gepresenteerd. Dat verdient een proficiat. Maar, geachte voorzitter, zouden al die leden die ‘het’ niet zien zitten het verkeerd zien? Het doet denken aan die soldaat die uit de mars liep en tegen de officier zei ‘niet ik maar al de anderen lopen uit de mars’.

De kloof tussen NPO en de leden schijnt steeds groter te worden. Helaas. Natuurlijk is duivensport te lang stil blijven staan. Te lang gebeurde er te weinig. Als je te langzaam loopt word je ingehaald door het ongeluk. Klopt helemaal. Maar… Loop je te snel dan haal je zelf het ongeluk in.

Op ongeveer 40 jaar tijd verloren we ongeveer 40.000 leden. En geen hond die dhr v d K gelooft dat duivensport door de veranderingen die hij beoogt weer snel zou groeien. In 2021 al zo beweert hij. En de Eiffeltoren staat in Londen.

VOLGT NU DAT ARTIKEL van dhr. Q dat hout snijdt. Het Nederlands kon beter maar de boodschap is duidelijk. Heel duidelijk.

Dhr Q:  Als we nu de plannen van de NPO eens goed tegen het licht houden en ons realiseren wat men eigenlijk wil. Dan komen we al gauw uit op het feit dat in eerste instantie het gehele plan was opgezet om de ledendaling een halt toe te roepen en dan daarna een gestage groei zou te zien geven.

De laatste 45 jaar zijn er 45000 liefhebbers afgehaakt, gestorven, te oud, verhuisd naar een ander land of teleurgesteld door het uitblijven van resultaten de stofjas aan de wilgen gehangen.

De voorzitter van de npo gaf aan ( na het advies van mevr Olfers) dat we een aantal doelgroepen moeten zien te activeren om deze groei te bewerkstelligen. Dat moest de jeugd zijn, gestopte sporters( voetballers e.d.) gepensioneerden en gestopte liefhebbers. De eerste groep zou doormiddel van innovatie en vernieuwingen via o.a. voorlichting op scholen moeten worden warm gemaakt voor onze sport.

Waar vroeger meestal, de zonen en dochters van de liefhebbers zorgden voor aanwas. Dit is nu verleden tijd. Dat is in principe een nobel streven ,maar als je bedenkt dat bij de gemiddelde jeugd de wereld niet groter is dan 5x 10 cm ( het schermpje van hun iphone of mobieltje.)waarop alles in sneltreinvaart voorbij suist. Daar doen ze liever aan sport of spel wat weinig tot geen moeite kost en waar ze onder het genot van een cola en wat chips hun agressie kunnen botvieren in allerlei virtuele spelletjes.

Dit gaat dus nooit een duivenliefhebber worden. Gestopte sporters zouden een goed doelwit zijn, ware het niet dat moeder de vrouw en de kids zo blij zijn als een kind dat pa na vele avonden en zater- en zondagmiddagen te hebben doorgebracht op het sportveld en de kantine ,nu eindelijk eens een weekendje weg kan of iets cultureels te gaan doen. Ik spreek hier uit ervaring.

Dan de gepensioneerden, als ze nu beziet wat de regering doet met de pensioenen kan iedereen wel begrijpen dat dit financieel erg moeilijk gaat worden in de toekomst( elke euro kun je maar 1 keer uitgeven). Blijven over de gestopte liefhebbers, daar zullen er nog de minste van terugkeren, deze hebben ondervonden wat vrijheid is en als ze het huidige ondemocratische beleid goed volgen zullen ze ook niet staan te trappelen om zich in een ongewis financieel gebeuren te storten.

Tot zover de opsomming ,met als conclusie een volmaakt kansloze missie. Het zou van realiteitszin getuigen als er alles op alles zou worden gezet om de huidige leden te behouden. Het nu gevoerde beleid is daar duidelijk niet op uit.

Hopelijk zijn de secties, platforms en de kiesmannen ,mensen met realiteitszin en geen luchtfietsers. De NPO bestuurders zullen toch ook zo langzaam aan wel beseffen dat de uitgestippelde route niet zal leidden tot het doel wat zij op papier uitgedacht hebben of er moet een groter en door ons liefhebbers niet te bevatten doel zijn.

R Q